Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 29 november 2023

Brok in de keel 8,5%

Nu de feestdagen er weer aan komen, en wij ook weer gaan aankomen, begint weer een lastige tijd als familie, vrienden of bekenden afgelopen jaar zijn weggevallen.  Je krijgt dan soms een brok in de keel...

Een brokgevoel (Globusgevoel of Globus nervosus) in de keel komt vrij veel voor. Het is een vervelend gevoel alsof er iets in de keel blijft steken. Meestal zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd. Het brokgevoel in de keel is in veel gevallen een gevoel waarvoor geen duidelijke oorzaak is. Mensen zijn vaak erg ongerust over dit gevoel, maar in verreweg de meeste gevallen is het volkomen onschuldig. Een enkele keer is een andere aandoening de oorzaak van het brokgevoel. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn, van onschuldig tot ernstig. Officieel spreken we alleen van brokgevoel in de keel als er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. ... Het gevoel een brok in de keel te hebben heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan. (https://www.mlds.nl/klachten/brok-in-de-keel/)

Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Mogelijke bijkomende klachten hierbij kunnen zijn: een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden, een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit, een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken. Hierbij kan altijd wel wat slijm geproduceerd worden. Van een brokgevoel wordt gesproken als er geen lichamelijke afwijking gevonden wordt die de klacht kan verklaren. Als er wel een lichamelijke aandoening is, zal de last van een brok in de keel zich voordoen bij de maaltijd en kan de stem schor of hees zijn.  (https://www.kno.nl/patienten-informatie/keel/brok-in-de-keel/)

Nu is ditgeen medisch blog, maar een bierblog:

Bronckhorster Brok in de Keel Bronckhorster Brewing Company (69) Warm, krachtig en robuust, zo kun je de Brok in de Keel van Bronckhorster wel omschrijven. Mooie tonen van geroosterde mout, karamel en chocolade maken dit bier zeer aantrekkelijk. In 2013 werd dit bier tot een na lekkerste dubbelbockbier van Nederland gekozen. In 2018 werd dit bier gekozen tot lekkerste bockbier van Nederland. Details BrouwerijBronckhorster Brewing Company BierstijlDubbelbock Alcohol8.5% CategorieDonker en Rijk KenmerkenBelgian Strong Ale Dubbelbock Doppel Bock Prijzen Lekkerste Bockbier van Nederland 2018.   (https://www.bierista.nl/bronckhorster-brok-in-de-keel)

Warm, krachtig en robuust, zo kun je de Brok in de Keel van Bronckhorster wel omschrijven. Mooie tonen van geroosterde mout, karamel en chocolade maken dit bier zeer aantrekkelijk. In 2013 werd dit bier tot een na lekkerste dubbelbockbier van Nederland gekozen. In 2018 werd dit bier gekozen tot lekkerste bockbier van Nederland. (https://bierxl.nl/product/brouwerijen/bronckhorster-brewing-company/bronckhorster-brok-in-de-keel/)

Dit warme en krachtige bier van 8,5% kenmerkt zich door zijn complexe samenstelling. Een zoet, moutig en kruidig bier maar ook eentje met een afdronk van karamel en rozijnen. (https://www.bronckhorster.beer/bieren/brok-in-de-keel/)

Deze Belgian Strong Ale heeft diverse onderscheidingen mogen krijgen, waaronder een 1e (2014), 2e(2013) en een 3e(2015) plaats bij de verkiezing van “het lekkerste Bockbier van Nederland”. ... Geur en Kleur Een donkerkleurig bier met een geur van gedroogd fruit en karamel. ... Afdronk Een moutige, rokerige afdronk met tonen van gedroogd fruit en karamel.(https://www.bronckhorster.beer/bieren/brok-in-de-keel/)

 Het donkerrode bier dat ik inschenk lijkt in het glas haast zwart. Het heeft lichtbruin schuim. Het ruikt zoet, naar rozijnen. De geur doet me ook denken een oud bier, zo een bier dat extra lang hebt bewaard, zoals een Grand Prestige van Hertog Jan.  In de mond tintelt het bier van de koolzuur, en het geeft een afdronk die alcoholerig aan doet. Het is verdorie meer alcoholsmaak dan de bieren van 10% die ik onlangs proefde. De smaak is vol, doet een beetje denken aan een kerstbier. Het bier is zoet, maar heeft ook een behoorlijke bitterheid. 

Het is ook een bittere tijd... die feestdagen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten