Translate

Zoeken in deze blog

maandag 27 november 2023

SNAB IJs Bok Hout 9%

Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers (SNAB) is een Nederlandse brouwerijhuurder te Purmerend in de provincie Noord-Holland. Geschiedenis SNAB werd opgericht op 24 januari 1991 met als doel het promoten van de Nederlandse biercultuur en in het bijzonder het promoten van alternatieve bieren. Onder alternatieve bieren verstaat men bieren die met andere grondstoffen bereid worden of volgens andere methodes worden gebrouwen. SNAB heeft zich ook tot doel gesteld onbekende bieren op de Nederlandse markt te (her)introduceren. De ontwikkeling van de bieren vindt plaats in hun eigen micro-brouwinstallatie en worden vervolgens onder licentie gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Hijfte, België. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Noord-Hollandse_Alternatieve_Bierbrouwers)

SNAB Bierbrouwers is opgericht op 24 januari 1991. Onze missie is 'het promoten van de biercultuur in het algemeen en van alternatieve bieren in het bijzonder'. Onder alternatieve bieren verstaan wij bieren die met traditionele en nieuwe grondstoffen en methodes worden gebrouwen. Wij laten ons inspireren door zowel de Oude en Nieuwe Wereld. Wij volgen steeds onze eigen weg, onafhankelijk van marktverwachtingen. Dit resulteert in een markant palet SNAB bieren voor beginnende en gevorderde biergenieters, zowel national en international... SNAB STAAT VOOR: Cultuur De (her)introductie van oude biersoorten die verloren zijn gegaan of ooit of nooit eerder in Nederland zijn gebrouwen. Creativiteit Door gebruik te maken van natuurlijke, niet-conventionele grondstoffen, gaat SNAB een grensverleggende uitdaging aan. Ook klassieke bieren worden tot alternatieve bieren ontwikkeld door eigen interpretatie van traditionele receptuur. Karakter Het brouwen van bieren met een eigen, herkenbare smaak. Avontuur en smaaksensatie krijgen de nadruk. Brouwerij De ontwikkeling van de SNAB bieren vindt plaats in onze pilot-brouw installatie. Vervolgens worden de bieren onder SNAB licentie gebrouwen bij de “Proef” brouwerij te Lochristi, België. (https://snab.beer/nl/over-snab)

2019Ezelenbok2e prijs - Beste Bockbier van Nederland, Dubbelbock

2018IJsbok1e prijs - Beste Bockbier van Nederland, Dubbelbock

Ezelenbok2e prijs - Beste Bockbier van Nederland, Dubbelbock

IJsbok Hout2e prijs - Beste Bockbier van Nederland, Special Bock

MaelstrømSilver Medal - Dutch Beer Challenge, Barley Wine

2017IJsbokSilver Medal - Brussels Beer Challenge, German-Style Eisbock

Koning HoningCertificate of Excellence - Brussels Beer Challenge, Flavoured Beer: Honey Beer

IJsbok2de - Lekkerste Bockbier van Nederland, zwaar bockbier

(https://snab.beer/nl/over-snab)

SNAB staat bekend om de sterke bieren. De SNAB IJs Bok Hout vind ik dan ook zeker de moeite waard om mee te nemen om te proberen. Het roodbruine -haast zwarte- bier geeft weinig schuim. Ook de smaak, waarin ik ijs-, rook- en houtaroma's verwacht blijkt weinig verheffend te zijn. Het is een rustig mild bier dat ingetoomd of ingeslapen overkomt. Het is zwaar, maar mist karakter. Dat is het nadeel van hoge verwachtingen. Die geven een hoge kans op teleurstelling, doordat de lat steeds hoger komt te liggen. Het is alsof je een keer iets voor de eerste keer probeerde en het zo ontzettend geweldig vond dat je later nog eens ervoor gaat. Of als je vakantiebier koopt voor thuis na de vakantie. Op de een of andere manier is die keer daarna de smaaksensatie toch minder. Dit doet daar aan denken. Ik had hoge verwachtingen en dit bier lost die belofte niet in helaas.   Het bier is gebotteld 2 jaar voor 04/07/24

Wat zeggen anderen hierover?

SNAB IJsbok is geïnspireerd op het verhaal van Nova Zembla. De basis van het bier is de SNAB Ezelenbok. Hier werd door bevriezing een concentraat van gemaakt, dat ook nog eens houtlagering heeft meegekregen. De lagering met Amerikaans Eiken zorgt voor een licht gebrand karakter en toetsen van karamel en vanille. Hoeveel smaak in één bier kun je aan ... (https://www.bierista.nl/snab-ijsbok-hout)

Van hun Ezelenbok heeft Snab een eisbock gemaakt die gerijpt heeft op Amerikaans eiken. Dit geeft mooie vanille tonen in het bier, maar ook karamel vind je in dit volmondige bier. (https://www.misterhop.com/products/snab-ijsbok-hout)

Smaak Zoet, fruitig, en een prettige houtsmaak... Zicht Heel donkerbruin biertje met een stevige, cremkleurige schuimkraag. Die ook nog mooi blijft zitten op het biertje. Extra punten!... Smaak Lekker zoet en vol van smaak. Bitter in de afdronk...."Heerlijk bier voor de koudere natte herfstdagen, zodat je lekker wordt opgewarmd."...Smaak Lekker smaakt van karamel, mout, een beetje fruitig en een licht bittertje. De afdronk is lekker vol en alcoholvelrwamend. Spijssuggestie Een lekkere smeuige brownie.... "In de geur is het hout goed te ruiken, daarnaast ook dennenappel, hopjes & vers gebakken oerbrood. Ondanks de te verwachtte complexiteit komt het bier heel rustig over en zeer fijn om te drinken in zijn soort, ook hier is het hout de smaakbepaler. Drink 'm niet te koud want dan geeft ie te weinig (± 11℃ vond ik een fijne temperatuur)." (https://www.bierista.nl/snab-ijsbok-hout)

SNAB heeft met dit bier een eisbock neergezet, feitelijk een dobbelbock die door bevriezing zwaarder in alcohol wordt. Dat resulteert hier in een bier van 9% alcohol. De toevoeging van Amerikaans eikenhout geeft het bier kruidige aroma’s en smaken mee, en bovendien een tikje vanille. Het bier heeft een uitgebreid (kartonnen) etiket, en daar houden we van. Het etiket is immers het contract met de consument, en dat kan ons niet uitgebreid genoeg zijn. Zo leren we dat het bier een houtlagering van Amerikaans eiken heeft gehad, waarschijnlijk snippers. De moutbasis is een mengsel van Müncher, Caramüncher, Pils- en Chocolademout. Hallertau-Hersbrucker-hop zorgt voor het bittere randje. Proefnotities Geur: Complex. Drop, zoethout, hout, kruiden, dadels. Na een tijdje komt ook stroop, en vanille van het Amerikaans eiken door. Smaak: Stevig, maar minder complex dan de geur. Cola, rozijnen, caramel. De smaak vloeit bitterzoet uit en eindigt in een houtige, bitterzoete afdronk. Mondgevoel: Redelijk vol, maar iets stevigere body had zeker gekund. SNAB Ijsbok Hout is een geslaagde en ietwat aparte eisbock. De neus is verleidelijk complex, al lost de smaak die verwachting niet helemaal in. De kruidige en zoete smaken zijn aardig in balans en de alcohol is nauwelijks te proeven. Een aanrader voor liefhebbers van kruidige en zware bocks. Ook mooi bij een kruidig stoof- of wildgerecht. SNAB Ijsbok Hout SNAB Ijsbok Hout  8 GEUR8.8/10 SMAAK7.8/10 MONDGEVOEL7.5/10 FINISH8.0/10 PROS Kruidig en zoet goed in balans Alcohol goed verborgen Uitgebreide informatie op etiket Volle smaak Mooie, complexe neus CONS Body kan voller Smaak lost beloften geur niet helemaal in (http://biernetwerk.nl/recensie-snab-ijsbok-hout/)

Source of inspiration for this beer is the Nova Zembla travelogue “To the North” by Gerrit de Veer in 1597. The report describes how the ship’s crew to their surprise discovered that deep in a frozen keg liquid was left, which tasted great. All the power of the beer had been concentrated in that little bit liquid beer. SNAB has succeeded with its “IJSBOK” to mimic this process. IJsbok Hout (Wood) brings Nova Zembla even more closely. Lagering with American Oak creates a light roasted character and subtle presence of caramel and vanilla. (https://www.debiersalon.nl/product/snab-bierbrouwers-ijsbok-hout/)

IJsbok Hout,  #63238
Toon lege velden
Nummer 63238
Brouwerij St. Noord-Hollandse Alternatieve Brouwers (SNAB)
Biernaam op etiket IJsbok Hout
Type Flesetiket
Inhoud 37,5 cl
Jaar 2017
Alcohol
(https://bieretiketten.nl/?p=details&t=etiket&e=63238)

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2013.
SNAB laat zich voor haar IJsbok inspireren door het reisverslag 'Om de Noord' van Gerrit de Veer uit 1597. Hij beschrijft hoe de scheepsbemanning tot eigen verbazing ontdekt dat diep in een bevroren bierfust vloeistof is achtergebleven die uitstekend smaakt en waarbij 'alle kracht in het kleine beetje nog vloeibare bier zit'. SNAB bootst met haar Ezelenbok dit proces na om IJsbok te verkrijgen. IJsbok Hout brengt Nova Zembla nog meer nabij. Lagering met Amerikaans Eiken zorgt voor een licht gebrand karakter en toetsen van karamel en vanille.
Aroma: karamelmout, fruitig, vanille
Hoofdsmaak: mout, karamel, bitterig
Mondgevoel: zeer vol, alcohol warmend
Beschrijving
Alcoholpercentage
  9%
Stamwortgehalte
  16.9
EBC
  100
EBU
  32
Grondstoffen
  water, pils-, münchener-, kristal- en chocolademout, Hallertau Hersbrücker hop, bovengist
Gisting
  bovengisting
Hergisting op fles/fust
  Ja
Gefiltreerd
  Nee
Gepasteuriseerd
  Nee
(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier?bier_id=9434&d052a27d559c1506ae629e592d877bfa=1)

Wie/wat is SNAB eigenlijk?

Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers (SNAB) is een Nederlandse brouwerijhuurder te Purmerend in de provincie Noord-Holland....SNAB werd opgericht op 24 januari 1991 met als doel het promoten van de Nederlandse biercultuur en in het bijzonder het promoten van alternatieve bieren. Onder alternatieve bieren verstaat men bieren die met andere grondstoffen bereid worden of volgens andere methodes worden gebrouwen. SNAB heeft zich ook tot doel gesteld onbekende bieren op de Nederlandse markt te (her)introduceren. De ontwikkeling van de bieren vindt plaats in hun eigen micro-brouwinstallatie en worden vervolgens onder licentie gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Hijfte, België. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Noord-Hollandse_Alternatieve_Bierbrouwers)

Het Purmerendse SNAB is een bijzondere gastbrouwer. Het heeft niet de ‘geeky’ status van enkele andere relatief nieuwe Nederlandse brouwers. Toch brouwden zij al ‘craft beer’ ver voordat de Amerikaanse bierhashtags over Instagram vlogen. SNAB heeft in hun pakweg 25 bestaansjaren laten zien dat ze de kunst van het brouwen verstaan, en bovendien een eigenwijze kijk daarop hebben. Hun honingbier Koning Honing en barley wine Maelstrøm behoren tot de Nederlandse top van hun genres.  (http://biernetwerk.nl/recensie-snab-ijsbok-hout/)

SNAB Bierbrouwers is opgericht op 24 januari 1991. Onze missie is 'het promoten van de biercultuur in het algemeen en van alternatieve bieren in het bijzonder'. Onder alternatieve bieren verstaan wij bieren die met traditionele en nieuwe grondstoffen en methodes worden gebrouwen. Wij laten ons inspireren door zowel de Oude en Nieuwe Wereld. Wij volgen steeds onze eigen weg, onafhankelijk van marktverwachtingen. Dit resulteert in een markant palet SNAB bieren voor beginnende en gevorderde biergenieters, zowel national en international.... SNAB STAAT VOOR: Cultuur De (her)introductie van oude biersoorten die verloren zijn gegaan of ooit of nooit eerder in Nederland zijn gebrouwen. Creativiteit Door gebruik te maken van natuurlijke, niet-conventionele grondstoffen, gaat SNAB een grensverleggende uitdaging aan. Ook klassieke bieren worden tot alternatieve bieren ontwikkeld door eigen interpretatie van traditionele receptuur. Karakter Het brouwen van bieren met een eigen, herkenbare smaak. Avontuur en smaaksensatie krijgen de nadruk. Brouwerij De ontwikkeling van de SNAB bieren vindt plaats in onze pilot-brouw installatie. Vervolgens worden de bieren onder SNAB licentie gebrouwen bij de “Proef” brouwerij te Lochristi, België. (https://snab.beer/nl/over-snab)

Wat zeggen ze er zelf over hun bier?

SNAB laat zich voor haar IJsbok inspireren door het reisverslag 'Om de Noord' van Gerrit de Veer uit 1597. Hij beschrijft hoe de scheepsbemanning tot eigen verbazing ontdekt dat diep in een bevroren bierfust vloeistof is achtergebleven die uitstekend smaakt en waarbij 'alle kracht in het kleine beetje nog vloeibare bier zit'. SNAB bootst met haar Ezelenbok dit proces na om IJsbok te verkrijgen. IJsbok Hout brengt Nova Zembla nog meer nabij. Lagering met Amerikaans Eiken zorgt voor een licht gebrand karakter en toetsen van karamel en vanille. (https://snab.beer/bieren/ijsbok-hout)

INGREDIËNTEN: WATER, PILS-, MÜNCHENER-, KRISTAL- EN CHOCOLADEMOUT, HALLERTAU HERSBRÜCKER HOP EN BOVENGIST. AROMA: KARAMELMOUT, FRUITIG, VANILLE. HOOFDSMAAK: MOUT, KARAMEL, BITTERIG. MONDGEVOEL: ZEER VOL, ALCOHOL WARMEND. GISTING: BOVENGISTEND, NIET GEPASTEURISEERD EN NAGISTING OP DE FLES. ALC. 9,0 % VOL. / STAMWORT: 16,9° PLATO KLEUR: ~100 EBC. / BITTERHEID: ~32 EBU (https://snab.beer/bieren/ijsbok-hout)

Tja, ik vind het niet superbitter of moutig, maar ik geef toe dat het wat zoet en karamel aandoet. Met wat fantasie herken je vanille. De alcohol vind ik mild en niet echt overheersend. Wellicht dat het bier het goed doet in een grog of koek en zopie koffie of chocomel. 

Koek-en-zopie is een term die gebruikt wordt voor het voedsel en de drank die tijdens schaatsperiodes bij het ijs verkocht wordt. Origine De term koek en zopie komt voor ca 1840 in geschreven bronnen niet voor.[1] Vanaf de 17e eeuw bestaat het woord zoopje met de betekenis drankje. In de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie. Later, in de 20e eeuw, werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht. Tegenwoordig worden er voornamelijk warme chocolademelk, snert, glühwein en gevulde koek verkocht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Koek-en-zopie)

De naam zopie komt van soopje en dat is weer een afgeleide van ëzopieí, ëzoopjeí of ësoopjeí wat slokje of borrel betekent. De originele zopie werd van de 17e eeuw tot en met de 19e eeuw geschonken om schaatsers warm te houden. Het bestond uit een warm mengsel van bockbier, rum, eieren, kaneel en kruidnagel en werd in die tijd ook gewoon aan kinderen geschonken. In de 20e eeuw ging met over op warme punch, totdat de chocolademelk en glühwein hun intrede deden. (https://www.eieiei.nl/dit-is-de-echte-zopie-van-koek-zopie/)

Je denkt misschien; ‘grappig bedacht, koek-en-zopie’. Wist je dat zopie echt een drankje is? De naam zopie komt van soopje, wat slokje of borrel betekent. Zopie werd geschonken van de 17e tot en met de 19e eeuw om schaatsers warm te houden. Het bestond uit een mengsel van bockbier, rum, eieren, kaneel en kruidnagel. Het werd in die tijd zelfs aan kinderen gegeven! In de 20e eeuw werd de zopie vervangen door warme punch en daarna trad het tijdperk van warme chocolademelk en glühwein aan. (https://www.heelhollandbakt.nl/artikelen/koek-en-zopie-maak-je-zo/)

Zopie: van origine een mengsel van bockbier en rum met eieren, kaneel en kruidnagel. Iets waar we tegenwoordig niet bepaald meer bij watertanden. Gelukkig kennen wij koek-en-zopie vandaag de dag als chocolademelk, snert, glühwein én natuurlijk zoete lekkernijen zoals poffertjes. (http://www.koekenzopie.nl/)

Rond 1900 kreeg iedereen bij de koek & zopiestalletjes deze drank geserveerd, ook de kinderen. Ook nu kunt u er ouderwets lekker mee opwarmen. Wel raadt Landleven voor moderne kinderen chocomelk aan. Bereidingstijd: 30 min. DIT HEB JE NODIG 1 l bier 2 plakjes citroen 1 pijpje kaneel 2 kruidnagels 2 eieren 125 gr donkerbruine basterdsuiker 1 dl rum ZO GA JE TE WERK Meng bier, citroen, kaneel en kruidnagels. Breng het mengsel aan de kook en laat het op laag vuur ongeveer twintig minuten trekken (niet koken!). Roer de eieren goed los met de basterdsuiker. Haal het bier van het vuur en meng met het eimengsel. Voeg tot slot de rum toe. (https://www.landleven.nl/inspiratie/lekker-eten/2015/januari/echte-zopie/)

Die originele zopie kun je gewoon maken. We hebben het recept voor je uitgewerkt. Ps. dit recept is dus niet geschikt voor kinderen. 1 liter bockbier Kaneelstokje 2 kruidnagels 2 schijfjes citroen 2 eieren 125 gram bruine basterdsuiker 100 milliliter rum Kook het bockbier met het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroen in een pan voor ongeveer 20 minuten. Roer de eieren en de basterdsuiker door elkaar. Voeg dit mengsel al kloppend toe aan het warme biermengsel. Haal van het vuur af en voeg de rum toe. (https://www.heelhollandbakt.nl/artikelen/koek-en-zopie-maak-je-zo/)

Ingrediënten 4 3 flesjes bockbier of 3 flesjes donker bier 1 kaneelstokje of 0.5 theelepel kaneelpoeder 2 kruidnagels 4 plakjes citroenen 125 gram bruine basterdsuiker 2 eidooiers 100 milliliter rum... Bereiden Verwarm het bier tegen de kook aan met de kaneel, de kruidnagels, de citroen en de basterdsuiker. Laat dit 10 minuten trekken. Klop de eidooiers los en bind de drank hiermee zonder te koken. Voeg als laatste de rum toe. Lekker met een warme stroopwafel met gebakken peren. (https://www.boodschappen.nl/recept/koek-a-zopie/)

Als (bock)bier zou deze SNAB IJs Bok Hout prima passen volgens mij. De smaak zou de andere smaken niet verstoren aangezien het bier van zichzelf weinig smaken inbrengt. Of zou het exemplaar dat ik heb net verkeerd zijn gegaan?

Dat betekent een herkansing morgen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten