Translate

Zoeken in deze blog

maandag 14 oktober 2024

Mc C

Geen Mc D, maar een Mc C: de Mc Chouffe, geen Scotch Ale, maar een  Belgisch bruin bier van 8%. Het bruine bier heeft veel koolzuur in zich. De smaak is zoet en karamelachtig. Wat zeggen anderen erover?

Mc Chouffe | 33 CL | 6,0% | Scotch Ale (https://www.mitra.nl/product/chouffe-mc-33cl)

Mc Chouffe is een Belgisch bier, gebrouwen door de Brouwerij van Achouffe (die in 2006 werd overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat). Beschrijving Mc Chouffe is een bruin bier van hoge gisting (type scotch), zowel in de fles als in het vat hergist. Mc Chouffe heeft een alcoholpercentage van 8% en werd gelanceerd in 1987. Op het etiket staat een kromgebogen kabouter met hop en gerst op zijn rug.[1] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mc_Chouffe)

Ow, okee het is wel een Scotch ale!?

Mc Chouffe is een ongefilterd bruin bier van 8%. Dat stevige alcoholpercentage maakt dit bier een goed begeleider van wild en een entrecote. Ook smaakt Mc Chouffe heerlijk bij parmaham, paddestoelen, pastinaak, zalm en scampi's. (https://www.bierista.nl/mc-chouffe)

Zo kan ik ook een bier omschrijven, met de menukaart van een lokaal restaurant.... Wat heeft dat met het bier te maken? 

Brouwerij Brasserie D’Achouffe | Bierstijl Scottish Brown Ale | Alcoholpercentage 8% | Drinktemperatuur 8 °C... De Mc Chouffe is een karakteristiek bier, dat wereldwijd in de smaak valt. Tijd om eens uit te zoeken of die ook bij mij in de smaak valt, in deze Mc Chouffe bruin review. Zicht Als er iets typerend is voor een Chouffe bier, dan is het wel de smeuïge schuimkraag. Deze schuimkraag is zo vol, dat het meteen opvalt aan het bier. Zo’n schuimkraag is voor mij altijd wel een pluspunt. Het nodigt namelijk ontzettend uit. Kijken we verder dan schuimkraag, dan zien we dat het bier een diepe bruine kleur heeft met aan de randen een gloed van robijnrood. Het bier ziet er aantrekkelijk uit.  (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/mc-chouffe-review/)

De kleur is bruin. Het schuim viel me ook op. Dat is flink veel. Het schuim is lichtbruin en het bier donker.

Geur Het eerste wat de neus binnendringt is de geur van karamel. Een typische geur en smaak voor bruinbieren. Daarnaast zijn ook fruitige tonen aanwezig en is ook lichtelijk anijs te bespeuren. Het bier heeft een rijke geur. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/mc-chouffe-review/)

De geur van anijs kon ik niet herkennen. Trouwens:

Drugslabs ruiken naar anijs.' ....  De politie vraagt mensen alert te zijn op drugslaboratoria. 'Je kunt een anijsachtige, weeïge geur ruiken. Dus is een situatie verdacht en ruik je die geur, trek dan aan de bel bij de politie.' (https://www.omroepwest.nl/nieuws/3502144/drugslabs-rukken-op-wees-alert-ze-ruiken-naar-anijs)

Ruik je sterke anijs- of amandellucht, dan kan dat wijzen op de aanwezigheid van XTC. (https://pvo-nl.nl/themas/sectoren/sierteelt-en-agrarisch/hoe-herken-ik-drugscriminaliteit-in-mijn-omgeving/)

Zo bezien is een bier dat naar anijs smaakt nou niet meteen een positief iets... maar het gaat mij vooral ook om de smaak:

Op https://www.mitra.nl/product/chouffe-mc-33cl staat een licht apathisch filmpje met een smaakbeschrijving van het bier over lichte zoetheid die overgaat in zware zoetheid en zelfs stroperige zoetheid. En een smaak waar je alles in tegenkomt?

ZICHT/KLEUR Mahoniebruin met een gebroken witte schuimkraag. GEUR Milde koffie, zoethout een beetje bruine suiker en fruitig boeket. SMAAK Zoet en licht met overgangen naar een zware, stroperig melasse zoetheid met een vleugje bitterheid. AFDRONK U krijgt een warm gevoel bij het doorslikken maar wat ons vooral bij blijft is de smaak van zoete drop. (https://www.mitra.nl/product/chouffe-mc-33cl)

Milde koffie vond ik niet in de geur? Melasse zou ik het misschien wel kunnen noemen. Wel vreemd dat het 6% of 8% zou kunnen zijn? 

MC Chouffe is een Ale met 8,0% alcohol. MC Chouffe wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe in Wibrin. ... MC Chouffe is een donker en zwaar Belgisch speciaalbier met acht procent alcohol. MC Chouffe heeft een fruitig boeket met een licht bittere nasmaak. Brouwerij Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe Land België Gebrouwen sinds 1987
Biersoort Ale Kenmerk Speciaalbier Alcohol 8,0% (https://www.biernet.nl/bier/merken/mc-chouffe) 

MC Chouffe (8%) is de donkere variant van La Chouffe Blond en vooral lekker zoet te noemen. Geniet van de aroma’s anijs, zoethout en karamel. (https://www.bierfamilie.nl/brouwerij-achouffe-la-chouffe-mc-chouffe/)

Ja, zoet, zoet en zoet....

Smaak Ook met de eerste slok is de smaak van karamel als eerste aanwezig. Gevolgd door een sterke aanwezigheid van de smaak van drop. Dit zal ongetwijfeld komen door de aanwezige aroma van anijs in het bier. Hier en daar zijn fruitige tonen te ontdekken. Het bier smaakt goed en drink makkelijk weg. Mc Chouffe review conclusie Dubbelbieren behoren niet tot mijn favoriete biersoorten, maar de Mc Chouffe is een karaktervol bier met veel smaak en een appetijtelijke schuimkraag, typisch voor Chouffe bieren. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik genoten heb van mijn glas Mc Chouffe. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/mc-chouffe-review/)

Tja, drop kon ik er niet in herkennen. De karamelzoetheid wel. Het bier was voor mijn smaak te zoet.

Wat zeggen ze zelf?

De karaktervolle Mc CHOUFFE valt overal ter wereld in de smaak bij liefhebbers van bruin bier. De karakteristieke smaak, de donkere kleur met robijnrode weerschijn en de smeuïge, fijne schuimparels maken er een uniek bier van. Mc CHOUFFE onderscheidt zich verder door de geuren van anijs en zoethout, subliem aangevuld door een duidelijke toets van karamel. De stoere Mc CHOUFFE blijft verbazend zacht. Er komen heerlijk fruitige toetsen naar boven (met name peer), met in de nasmaak iets van bitterheid. Net als LA CHOUFFE, bevat Mc CHOUFFE 8 % alcohol. Toch is het bier net zo luchtig als de blonde grote zus. (https://chouffe.com/nl-be/biers/mc-chouffe/)

Robijnrood, anijs en zoethout? Peer? Nou ja, met wat fantasie kan ik het erin herkennen? Ja nouja, de bruine kleur kun je met wat fantasie donkerrood noemen. Peer herken ik wel als je het van tevoren weet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten