Laatst had ik al aandacht voor bier van Kompaan met mango:
https://biervat.blogspot.com/2024/09/kompaan-tropical-target-practice-mango.html en nu heb ik weer een bier met mango van Kompaan:
Fruit Fella – Mango Tango KETTLE SOUR – 5,6% ... In a sultry tango, Mango and Pepper locked eyes, their dance a fusion of contrasts. Mango swayed with tropical elegance, its smooth moves reflecting its succulent and subtly sour taste. Pepper, sharp and spicy, added heat with every step, mirroring its piquant flavor. The dance unfolded as a harmonious partnership, where Mango’s sweetness entwined seamlessly with Pepper’s spice, creating a tantalizing rhythm of flavors. HOPS: Magnum ADDITIVES: Mango and Pepper MALTS: Barley, Wheat IBU: 8,9 EBC: 6,8 ALCOHOL: 5,6% (https://kompaanbier.nl/product/fruit-fella-mango-tango/)
(https://dorstcraftbeer.nl/products/kompaan-mango-tango)
In een zwoele tango kruisten Mango en Peper hun blikken, hun dans een samensmelting van contrasten. Mango deinde met tropische elegantie, haar vloeiende bewegingen weerspiegelden haar sappige en subtiel zure smaak. Peper, scherp en pittig, voegde warmte toe met elke stap, als weerspiegeling van haar prikkelende smaak. De dans ontvouwde zich als een harmonieuze samenwerking, waar de zoetheid van Mango naadloos verweven werd met de pittigheid van Peper, wat een verleidelijk ritme van smaken creëerde. HOPS: Magnum ADDITIVES: Mango en peper MALTS: Gerst, Tarwe IBU: 8,9 EBC: 6,8 ALCOHOL: 5,6% (https://kompaanbier.nl/product/fruit-fella-mango-tango/)
Kompaan Mango Tango 6.6 / 10 Een sensuele dans van smaken. Deze fruited sour brengt de tropische zoetheid van mango samen met een pittige twist van peper. Elke slok is een harmonieus samenspel van zoete en pittige tonen, perfect voor diegenen die van een spannende smaakervaring houden. Voor een verfrissend drankje op een warme dag is dit de perfecte exotische verrassing. Kleur Bitterheid Serveren op 6-8 Alcohol 5,5 Inhoud 44 Stijl SOUR - FRUITED (https://www.misterhop.com/products/kompaan-mango-tango)
Op het etiket staat het verhaal in het Engels. Ook staan er wat getallen: EBC 6,8 en IBU 8,9 en ABV 5,6%.
De kleur is zoals een wat donkere pils. Het schuim is wit en verdwijnt snel. Het sist - een beetje zoals frisdrank- bij het inschenken. Het bier is zuur en heeft een peperige afdronk. Het bier is net zo zuur als mijn zelfgebrouwen bier!? Misschien had ik daar ook peper doorheen moeten doen om het zo bijzonder te maken?
Een bijzonder bier waarbij ik de mango met een beetje fantasie wel herken in de smaak en de peper zeker in de afdronk. Bij het laatste slokje doet het me eerder denken aan frisdrank dan bier.
Op https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1141-kompaanbier is een hele geschiedenis na te lezen:
Initiatiefnemers achter Kompaan Bier waren aanvankelijk de vrienden Jasper Langbroek, Jeroen van Ditmarsch en Frans ter Steege. De vrienden begonnen in 2010 met brouwen in de keuken bij Jeroen. Na een paar brouwsels werden ze daar echter verbannen. In maart 2012 schreven ze zich in in het register van de KvK. Het eerste bier van de brouwerij, Kompaan 20 (nu: Bondgenoot), werd gepresenteerd op 1 april 2012. Er werd 1.000 liter gebrouwen bij de Sallandse Landbier Brouwerij. Het was een verfrissende dry-hopped blond met een laag alcoholpercentage, verwijzend naar het nummer van het recept. In 2012 was dit type bier iets nieuws op de markt en was het bier snel uitverkocht. Daarna volgen de Kompaan 070 (nu: Kameraad) en de Kompaan 45 (nu: Vrijbuiter), waarmee de eerste bieren van het kernassortiment een feit zijn. Later werden de bieren gebrouwen bij Brouwerij Anders! in België. De proefinstallatie van 30 liter kreeg een mooie plek in de huidige brouwerij. Tegen 2013, toen de brouwerij bleef groeien, kon Jasper zijn baan opzeggen en per 1 april 2013 fulltime bij Kompaan gaan werken. Rond deze tijd werd het kernassortiment afgerond en uitgerold, met onder meer Kompaan 58 (nu: Handlanger) en Kompaan 39 (nu: Bloedbroeder). Om dit te vieren organiseerden de brouwerij hun eerste festival, het Kompaan bierFASTival, dat plaatsvond op het terrein van FAST Surfdorp. In 2014 verhuisde Kompaan uiteindelijk naar de Binckhorst, een industriegebied in Den Haag. Na de renovatie werden eerst de microbrouwerij en de opslag geopend in het Ateliercomplex de Besturing. Dankzij de samenwerking met verschillende partners van het Ateliercomplex de Besturing kon de groei van Kompaan doorgaan. Jeroen ging fulltime aan de slag bij Kompaan en er werden twee succesvolle festivals georganiseerd: bij FAST Surfdorp en binnen Ateliercomplex de Besturing. Het kernassortiment werd uitgebreid met de introductie van seizoensbieren, collabs en eenmalige brouwsels. Maar pas in 2015 nam Kompaan zijn intrek in de huidige locatie aan de Saturnusstraat. Met het grotere pand ging voor de brouwerij ook een nieuwe periode in, met 950 m2 commerciële ruimte en 165 m2 terras aan het water. Dankzij een enorm succesvolle crowdfunding campagne werd er € 150.000 opgehaald om de ambachtelijke bierbar naast de brouwerij te installeren, met het prachtige terras en het uitzicht. Op 20 augustus 2015 opende Kompaan officieel haar deuren en nam de eerste drie fulltime medewerkers in dienst. In 2015 nam de brouwerij de oude brouwinstallatie van Brouwerij 't IJ over. In 2016 brouwde Kompaan ongeveer 13 nieuwe bieren per jaar. Om dit op te vangen, werd in 2016 begonnen met het ontwerp en de bouw van een grotere brouwinstallatie. Eind november was de puzzel voltooid, met een brouwhuis van 4 ketels van 30 hl inclusief gistingstanks en een bottellijn. Met een potentieel jaarvolume van 8000 hl en tien enthousiaste medewerkers konden Jasper en Jeroen verder werken aan hun droom. Ook werden er nog twee bierfestivals georganiseerd, geïnspireerd op het Kompaan kernassortiment: het Bondgenoot Craftbeer Festival op 11 juni en het Bloedbroeder Festival op 22 oktober. Daarnaast werd er in het geheim gewerkt aan een nieuwe bierlijn die in 2017 het levenslicht zou zien. Die bierlijn was het Foreign Legion, een gelimiteerde serie bieren, met titels als Johnny Dogface en Joey Greenhorn. Een paar bieren in deze serie sleepten bronzen prijzen in de wacht bij de Dutch Beer Challenge voor de categorieën 'Amber / IPA' en 'Saison'. In 2017 kwam er echter een grote overwinning met de imperial stout Bloedbroeder, die een gouden medaille en de titel van "Beste Bier van Nederland" in de Dutch Beer Challenge pakte. Bovendien won het ook goud in de categorie Russian Imperial Stout bij de Barcelona Beer Challenge. En uiteindelijk heeft de Bloedbroeder Kompaan tot een begrip gemaakt in de Nederlandse bierwereld. 2018 was een overgangsjaar. In dit jaar werd er hard gewerkt om de professionaliteit van de brouwerij naar een hoger niveau te tillen, met als resultaat twee internationale prijzen. Bloedbroeder won een Certificate of Excellence tijdens de Brussels Beer Challenge en de Badgast won een zilveren medaille op de Barcelona Beer Challenge. ... In 2019 werd de kwaliteit verder geoptimaliseerd. Er werd een laboratorium gebouwd en Lara Borges werd als Quality Control Manager aangesteld. In 2019 werden weer diverse prijzen gewonnen, namelijk twee gouden medailles bij de Meininger Craft Beer Awards voor Joey Greenhorn IPA en de Bloedbroeder. Daarnaast werden er drie prijzen gewonnen tijdens de World Beer Awards. Beste van Nederland in de betreffende categorie werden Bloedbroeder en Kameraad, terwijl de Handlanger werd uitgeroepen tot 's werelds beste Double IPA.(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1141-kompaanbier)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten