Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 17 maart 2023

Mont blanc op het bierburo

20 apr Mont Blanc Geplaatst op 23:56h in Bier, brouwerij, Buitenland door Henri Reuchlin 0 Reactie's [2007]  Wie met z’n bieren wil opvallen moet iets bijzonders verzinnen. Dat kan door een sublieme kwaliteit – die je dan wel onder de aandacht moet weten te brengen – maar het kan ook op een andere manier. De brouwerij du Mont Blanc heeft zo’n andere manier gevonden. De Franse brouwers gebruiken het water van de hoogste berg van de Alpen om hun bier mee te brouwen. Bovendien hebben ze zo een naam voor hun bier die iedereen kent: Mont Blanc. De gedachte is niet zo gek. Goed water is onmisbaar voor het brouwen van lekker bier. Tenslotte bestaat bier voor zo’n 95% uit water. De bron van de brouwers du Mont Blanc heet l’Echapleuze en bevindt zich op 2074 meter op de flanken van de berg. Ze zouden dit zuivere water als bronwater kunnen verkopen, zoals Evian dat een paar kilometer verderop doet. Maar gelukkig doen ze er wat beters mee: ze brouwen bier. (https://www.bierburo.com/mont-blanc/)

2007 is heel wat verder terug in de tijd dan 2020. Het is zo'n 15 jaar geleden....Trouwens 2040 is nu al meer dichterbij dan 2005!!! Maar goed dat is even een zijpaadje in deze digitale opgraving.

De Mont Blanc. Ik schreef er in 2021 over op https://biervat.blogspot.com/2021/12/sylvanus-blonde.html. Ik benoem er de bier die ze brouwen. Dat zijn er al meer dan het destijds op het bierburo benoemde aantal van 4. Ook gaf ik een degustatiebeschrijving: "Ik had een Sylvanus blonde (6,9%) Op het blik staat 'Natura non nisi parendo vincitur'. Een of andere toverspreuk uit Harry Potter? Het zal iets betekenen als 'nature must be obeyed'. Het is duidelijk en ander bier dan de eerder vermelde blonde in het assortiment van Brasserie du Mont Blanc. Het bier is agricultire biologique sans gluten. Dus zowel biologisch als glutenvrij. Eerdere glutenvrije bieren vond ik smerig, dus ik was bang dat dit ook tegen zou vallen. Dit bier vond ik echter superlekker. Het 0,5 l blik was snel op. Het was geen fantasieloos blond bier. De smaak was uitdagend en kruidig, moutig en licht bitter. Het was niet waterig, maar ook niet alcoholerig. Ook was er geen overdreven prik van de koolzuur. Wel was het een mooi blond bier met vol wit schuim in het glas. Hier kan ik er meer van aanschaffen." 

De brouwerij bestaat nog steeds:

https://www.brasserie-montblanc.com/en/ , https://www.brasserie-montblanc.com/en/the-brewery/the-brewerys-history/ , https://www.brasserie-montblanc.com/en/the-brewery/today/

Brasserie du Mont Blanc dates back to 1830. At that time there were as many as ten breweries based within the heart of the Alpine, all attracted to the area by the quality of the water and the glaciers nearby. Having shut down for some years in 1966, the brewery was relaunched in 1999. Upon being reopened, it was also moved to La Motte-Servolex in the heart of Savoie. Ever since, Brasserie du Mont Blanc has been known for brewing authentic beers with character from the water of the Mont Blanc glaciers. Founding Brasserie du Mont Blanc As with any brewery, behind Mont Blanc’s beer is someone with a great vision. While studying management in the USA, Sylvain Chiron was surprised to see how many microbreweries were emerging. Once back in France in 1996, he bought the distillery activity of the Cistercian Abbey of Aiguebelle, along with two partners. It was then that the idea of creating a Trappist beer came about - however the community preferred to devote itself to spirituality. Sylvain went on to study brewing at a Trappist monastery in Belgium. It’s here that he developed the first recipes for Mont Blanc beer. "At the end of my studies, a Belgian brewer opened my eyes to this noble product that is beer. I was born in the Alpine and I’m deeply rooted here. I wanted to revive this forgotten alpine brewing history.” ..... In 2017, at the International Breweries' Competition, Brasserie du Mont Blanc became the first French brewery in the history of the competition to receive a world gold title. La Rousse du Mont Blanc has just been voted best beer in the world at the International Breweries' Competition: one of the most renowned international competitions with more than 2000 beers in competition from 46 countries. (https://www.beerwulf.com/en-gb/p/brewers/brasserie-du-mont-blanc)

Op https://www.beerwulf.com/en-gb/p/brewers/brasserie-du-mont-blanc is een La Cristal IPA du Mont Blanc - 2L SUB Keg IPA | 4.7% | 2 Litres te koop!

Ondertussen gaat de Matterhorn moet van Toblerone-verpakking: https://nos.nl/artikel/2466390-matterhorn-moet-van-toblerone-verpakking-af-reep-is-niet-meer-zwitsers-genoeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten