Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 15 maart 2023

Monte Cristo op debierblog

Op https://www.debierblog.nl/biernieuws/monte-cristo-verkrijgbaar-in-nederland/ lees ik een bericht van Kevin | 26/07/2020. Dat is nog niet echt heel oud. 

Monte Cristo is een gerstewijn, dat elf weken heeft gerijpt op houten vaten. Tevens is er sherry aan toegevoegd. Het resultaat is een zeer stevig donker bier met een alcohol percentage van 11,5%. De smaak is naar verluid rijk en complex, met toetsen van hazelnoot, hout, wijn, warme vijgen en karamel. Het bier heeft ook zijn eigen bijbehorende glas, dat meer wegheeft van een whiskyglas dan van een bierglas. De fles van 33 cl kun je dan ook niet in een keer leeggieten in het glas. Het is dan ook een bier waar je voor moet gaan zitten. Monte Cristo degusteer je. (https://www.debierblog.nl/biernieuws/monte-cristo-verkrijgbaar-in-nederland/)

In het bericht wordt enkel melding gemaakt dat het bestaat, maar vind ik geen degustatiebeschrijving. Ik schreef begin vorig jaar over dit bier op https://biervat.blogspot.com/2022/01/de-graaf-van-monte-cristo-11-weken.html

Mijn omschrijving was destijds: "Ja, dit is echt een gerstewijn! De geur is lekker, althans vind ik lekker. De smaak vind ik ook prettig. Het is zoet en niet echt bitter. De alcohol doet wat desertachig aan. De carbonatie doet denken aan wijn. Maar dan zoeter. Mondgevoel en de afdronk en nasmaak doen echt denken aan wijn. Desertwijn, maar dan zonder de suiker. ... De ingrediënten zijn wel opvallend want er zit wijn en sherry in? Het is dus geen gebrouwen bier, maar een biermix. Dat schept mogelijkheden voor het mengen van bier met wijn om dergelijke complexe bieren te krijgen met je Schültenbrau. "

Wat zeggen anderen van dit bier?

GEUR Een kruidige, wijnachtige geur met aroma's van vanille, chocolade en rood fruit. SMAAK Vol en zoet met tonen van gekonfijt fruit, karamel, vanille, chocolade en hazelnoot. (https://www.mitra.nl/product/monte-cristo-33cl)

Op https://www.bierista.nl/actueel/monte-cristo-nieuw-bier-brouwerij-bosteels wordt het benoemd, maar niet omschreven. Op https://www.bierista.nl/monte-cristo staat een omschrijving: "Monte Cristo is een donker en intens bier dat elf weken heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Daarnaast is er sherry aan het bier toegevoegd. Het resultaat is een degustatiebier met en geweldige balans en tonen van vanille en noten. Monte Cristo heeft een eigen glas van zeer bescheiden formaat. Dit complexe bier is gebrouwen om rustig van te genieten. Het kleine glas helpt het drinktempo vertragen, opdat je alle smaken en aroma's in alle rust tot je kunt nemen."

Wat dat betreft is de beschrijving van Kevin uitgebreider: " Geur Monte Cristo heeft een stevige geur. Je ruikt de gekarameliseerde mouten, een walm van alcohol, maar ook noten, vanille en ook de geur van roodfruit. De geur is in ieder geval rijk. De smaak hopelijk ook. Smaak Rijk van smaak is het bier zeker. Je proeft de smaken van hazelnoot, vanille en de typische smaak van het vat waar het bier in heeft liggen rijpen. De afdronk biedt een langaanhoudende zoetheid. Het bier geeft tevens een warm mondgevoel. Dit is een bier wat je niet zomaar achtrover slaat, maar een waar je echt voor moet gaan zitten. Een bier waar je lang van kunt genieten."

Op https://www.youtube.com/watch?v=tGmdFeHwYbI is er een vlog te vinden over dit bier. 

Qua bierblogarcheologie was dit wellicht nog iets te recent misschien, we zullen wat verder terug in de tijd moeten....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten