Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 10 januari 2025

Leffe winterbier

Leffe Ruby is zoet rood bier. Zo dat is een kordaat, kort en bondige bieromschrijving. Ik vergelijk het bier met Leffe winter. Dat is een donkerbruin bier. Dat smaakt een stuk moutiger en minder zoet. 

Leffe Ruby is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 5%.... Leffe Ruby is een robijnrood, verfrissend bier dat ontstaan is uit de unieke combinatie tussen het abdijbier, een fijne toets van hout en het delicate aroma van rode vruchten. Leffe Ruby werd in de zomer van 2011 gelanceerd. Leffe Ruby is een echt seizoensbier. Met zijn fruitige smaak is dit een zomer variant van de Leffe Lentebier.  https://www.biernet.nl/bier/merken/leffe-ruby

Leffe Ruby heeft een fraaie rode kleur. Dit fruitbier zit vol aroma's van hout en rood fruit. Leffe Ruby is een verfrissend bier met heel delicate tonen. https://www.bierista.nl/leffe-ruby

Fruitbier Leffe Ruby is een combinatie tussen abdijbier, een fijne toets van rozenhout en het delicate aroma van rode vruchten. Aroma Kruidig (kruidnagel), fruitig (frambozen, aardbeien, citrus), bloemig, met tonen van hout Smaak Fruitig Mondgevoel Zacht en vol; verfrissende afdronk Type Fruitbier van hoge gisting ....  Alcohol 5,0% Bitterheid Laag ....Meer info Op basis van Leffe Blond, met de toevoeging van rode en zwarte woudvruchten en frambozen  https://www.horecasupport.nl/merken/leffe/assortiment/leffe-ruby/

Leffe Winter is een speciaal bier waar elke winterperiode van genoten wordt. Met zijn fruitig en kruidig boeket is het een karaktervol bier dat elk hart kan verwarmen. Aroma: Karamel en kruidig Smaak: Karamel en toets van citrus Alcoholpercentage: 6.6% Serveertemperatuur: 5 °C  https://leffe.com/nl/beer?name=leffe-winter

Leffe Winter is een donker bier met fijne balans tussen zoet en bitter. Kaneelachtig in de neus en kruidige smaken zijn aanwezig maar overheersen niet. De afdronk van dit bier is fruitig droog en zindert nog lang na. Een mooie aanvulling op de gezellige kerst- of winteravonden!  https://www.bierista.nl/leffe-winterbier

Leffe Winterbier is een Amber, Winter met 6,6% alcohol. Leffe Winterbier wordt gebrouwen door Anheuser-Busch InBev in Leuven.... Dit Winterbier van Leffe heeft een perfecte balans tussen bitter en zoet. Een fruitige maar kruidige smaak zorgt ervoor dat je een heerlijke lange nasmaak hebt. Verder komt in dit bier de kaneelgeur sterk terug om het echt een winters gevoel te geven. Kortom een heerlijk biertje dat ideaal is tijdens een gezellige kerstavond. De brouwers hebben veel aandacht besteed om dit biertje ideaal te maken voor de koude winterse avonden. Sinds dit biertje in 2017 op de markt is gebracht was het direct al een favoriet. Gebrouwen volgens de oude traditie van Abbaye de Leffe. Dit winterbier wordt een keer peer jaar gebrouwen voor de koude wintermaanden. https://www.biernet.nl/bier/merken/leffe-winterbier 

Het winterbier is dus jonger dan de ruby!? Ik had het zoete bier jonger verwacht. Was destijds -2011- er wellicht de rosé-hype? De winterbieren zijn er al vele jaren langer, dus waarom was Leffe daar niet eerder op ingesprongen? België heeft volgens mij toch een traditie met winterbieren?

Knack heeft een heel artikel over winterbieren (https://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/een-feest-voor-de-zintuigen-waarom-winterbieren-aan-populariteit-winnen/) wat je kan lezen als je abonnee bent, wat ik dus niet ben.

Abbaye des Rocs wordt al 120 jaar door de gelijknamige Waalse brouwerij gemaakt. En met kerst brouwen ze hun Spéciale Noël, een koperkleurig bier dat je ook weer gerust een paar jaar aan smaak kunt laten winnen. Je ruikt steranijs en koriander. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

In België is ieder seizoen goed voor een speciaalbier. En tijdens de wintermaanden worden we overstelpt met kerst- en winterbieren. Enkele weken geleden brachten we onze selectie van de beste gemakkelijk verkrijgbare kerstbieren, dus is het nu tijd voor de minder bekende godendrankjes. ... En eind december is het O.B.E.R. Kerstbierenfestival in Essen ’the place to beer’. Meer dan 200 soorten werden over twee dagen aan duizenden bezoekers uit België en buurlanden geserveerd.   https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

O.B.E.R. Kerstbierenfestival 2014 was de bron voor de website  https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/, dat is meteen het nadeel van unieke bieren als seizoensbier. Elk jaar is het aanbod anders...

Het kerstbier bij uitstek is natuurlijk de Gordon X-Mas, die tegenwoordig in Steenhuffel bij brouwerij Palm zit. Het bier heeft al een hele geschiedenis die meer dan honderd jaar terug gaat. De Brit John Martin introduceerde in het begin van de vorige eeuw de Britse bieren of ales in onze contreien. De meeste van die bieren zijn intussen in vergetelheid geraakt, behalve Gordon’s. En dan vooral de X-Mas, het bier waar de meeste mensen aan moeten denken wanneer we het over kerstbier hebben. Het is ook wel schitterend bier met een smaak die je onmiddellijk herkent. Heel lekker bij wildgerechten. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Kerstbieren, of tegenwoordig gebruikt men ook wel eens de bredere term winterbieren, zijn jaarlijkse speciaalbieren die in beperkte oplage worden gebrouwen en dus ook enkel gedurende twee tot drie maanden te verkrijgen zijn. In België zijn deze bieren doorgaans zoeter dan hun grotere broers en zussen die een heel jaar lang beschikbaar zijn. Heel vaak zal je bijvoorbeeld ook een kruidnagel- of kaneelsmaakje aantreffen, wat natuurlijk typisch kruiden zijn voor het kerstseizoen (denk maar aan de glüwein die je op kerstmarkten drinkt). Of karamel of een andere zware bijsmaak, aangezien brouwers vaak gebrande mout gebruiken. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Delirium ken je zeker van de gelijknamige cafés in Brussel. Met drie zijn de Delirium-bieren intussen: Tremens, Nocturnum en sinds kort ook de vrouwelijke versie Delirium Red. En met kerst mag de olifant z’n muts opzetten. Ook dit bier is weer vrij zoet, gebrouwen met karamelmout. Het smaakt zeer kruidig en fruitig. De bitterheid is nog licht aanwezig, maar de afdronk is toch overwegend zoet. Iets zwaarder dan de andere bieren in hun gamma. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Winterbier is een moutig smakend bier, dat voor winterse temperaturen wordt gebrouwen. De meeste winterbieren hebben een hoge alcoholgehalte.... Winterbier is een bier, dat voor de winter wordt gebrouwen. Een bovengistend bier met een moutige smaak en een relatief hoog alcocholpercentage. De alcohol geeft een warm gevoel, dat is dus ook een van de redenen dat het in de winter vaak wordt gedronken.
De kleur van het bier varieert meestal tussen amber en donker gekleurd, maar er zijn ook lichte varianten. In veel van deze bieren worden kruiden toegevoegd, zoals kaneel, honing, zoethout en kruidnagel.  https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/winter

Bij een witte Kerst hoort een Witbier. En deze fles kun je delen, geheel in de kerstgedachte. Een keer wat anders dan de traditionele donkere bieren. De smaken zijn zoals je verwacht van een Witbier. Dit bier is anders door zijn alcoholgehalte en kruidigheid. Doe eens anders dan de rest en pak een witte kerst. https://www.misterhop.com/products/jopen-witte-kerst-75cl

Onze persoonlijke favoriet is het kerstbier van Sint Bernardus, doorheen het jaar ook al een van de beste bieren, in vrijwel heel het land te krijgen. Deze brouwerij wordt wel eens in één adem genoemd met West-Vleteren, aangezien ze over de recepten en de kennis van het felbegeerde trappistenbier zouden beschikken. Voor het kerstbier hebben ze hun bekende pater een kerstmuts aangemeten. Het is een donker bier dat gebrouwen wordt met meer hop en meer moutsoorten. Zeer smaakvol en toch niet overdreven zoet. Ideaal bij een stukje wild bijvoorbeeld. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

De avond die vroeg valt, de sneeuw die langzaam omlaag dwarrelt, het hout dat knispert op het haardvuur… Het ideale moment om een heerlijk Belgisch kerstbier te ontkurken en jezelf slok voor slok op te warmen. Fan van iets hogere alcoholpercentages en kruidige smaken? Dan zijn deze winterbieren jou op het lijf geschreven. Kerstbieren zijn traditioneel donker en zwaar, maar je ontdekt hieronder ook heel wat andere Belgische winterbieren. Kies je traditionele eindejaarsbier of probeer een nieuw kerstbier uit.  https://www.belgianbeerheaven.com/be/nl/producten/categorie/kerst-winter

De Bush-bieren zijn het hele jaar door erg lekker, maar hun kerstbier is zeker één van de toppers. Het wordt sinds 1991 gebrouwen en is ook wel iets zoeter dan de gebruikelijke bieren van de brouwerij. Het bier bevat kandijsuiker en wordt geproduceerd met karamelmout. Daardoor krijgt het een koperrode kleur. Het drinkt vrij vlot, dus toch maar opletten met zo’n alcoholpercentage. Wel perfect in combinatie met een maaltijd. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Kerstbier is geen op zichzelf staande bierstijl, eigenlijk kan ieder bier een kerstbier zijn. Er zijn daarom ook geen kenmerken waar dit speciaalbier aan moet voldoen. De naam van abdijbier wijst naar de afkomst van het bier, maar bij kerstbier ligt dit iets anders. Kerstbier verwijst alleen naar de periode waarin we dit bier drinken. Het bier wordt speciaal gebrouwen voor de kerst en het einde van het jaar, iedere brouwer brouwt zijn eigen versie. En het is maar goed dat ze dat doen, want zeg nu eerlijk: kerst is niet compleet zonder een Belgisch kerstbier! https://belgiancraftbeers.com/kerstbieren/#kerstbier

Bier en dialect, dat gaat goed samen. Toetëlèr betekent in het Limburgs vlierstruik. Vroeger werd het hout daarvan wel eens gebruikt om toeters te maken. Het zal je dus niet verwonderen dat in de gelijknamige bieren eveneens vlierbloesem wordt verwerkt. Het resultaat van het kerstbier is een goudblond brouwsel dat scherp kruidig en lichtzoet is. De afdronk is lichtbitter en kruidig. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Toetëlèr – Wèntër
Wèntër is een verwarmend bruin hoge gistingsbier met robijnrode gloed. Het heeft een aroma van karamelachtige tonen, kruiden, zoethout en fruittonen van onder andere banaan. Zodra je een slok neemt begint in je mond een explosie van smaken. Wel blijft alles in een soort van evenwicht. Geen van de smaken is overheersend. Hij is goed in balans. Je proeft smaken van fruit (banaan, rozijnen), karamel tinten, kruiden (koriander) maar als laatste een heerlijke bitter zoete smaak achter in je keel. Het zit boordevol complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afdronk. Het bier laat zich vlot drinken door zijn zachte volmondige smaak en zijn perfect evenwicht tussen bitter en zoet. De alcohol geeft een warm gevoel. https://www.bierwebshop.be/in-de-kijker/bier-in-de-kijker/deze-10-bieren-moet-je-deze-winter-zeker-geproefd-hebben/

Abdijbieren worden gebrouwen in een abdij en zijn officieel erkend. Voor kerstbieren zijn er geen strenge regels waaraan een bier moet beantwoorden om zich zo te noemen. Ze hebben meestal een hoger alcoholpercentage, rond de 8 à 10%. Die extra alcoholwarmte maakt de koude eindejaarsdagen wat draaglijker. Verder bevatten ze doorgaans ‘winterse’ kruiden zoals kruidnagel of kaneel. Het toevoegen van karamelaroma’s en gebrande mout geeft een warme, zoete toets.
Kerstbieren zijn echter in de eerste plaats een specifieke soort seizoensbieren. Ze worden traditioneel in beperkte oplage gebrouwen voor de eindejaarsperiode en gedronken tijdens de winter en de feestdagen. Daarom noemen we kerstbieren ook wel winterbieren, eindejaarsbieren of feestbieren. Elke brouwer maakt zijn eigen versie en er zijn ook niet-alcoholische varianten. https://www.belgianbeerheaven.com/be/nl/producten/categorie/kerst-winter

Het Mechelse stadsbier, Gouden Carolus, is intussen al op meerdere plaatsen verkrijgbaar (ook in het buitenland). Gelukkig maar, want Gouden Carolus heeft een typische smaak die er zeker uitspringt. Een bier waar de Mechelaars terecht trots op mogen zijn. Naast hun jaarlijkse Cuvée van de Keizer brouwen ze nog een ander bier in beperkte oplage: de Gouden Carolus Christmas. In 2002 werd dit bier na 35 jaar afwezigheid weer gebrouwen. Het is donkerbruin en heeft net zoals de andere bieren in het gamma veel karakter. Brouwerij Het Anker produceert dit bier al in augustus om het nog enkele maanden te laten rusten voor we het rond de kerstboom kunnen degusteren. Veel kruiden en verschillende soorten hop zorgen ervoor dat we dit bier echt kunnen aanraden. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Meer dan 35 jaar lang hebben we het kerstbier moeten missen, maar in 2002 werd de traditie in ere hersteld en brouwde Het Anker opnieuw de Gouden Carolus Christmas. Het bier typeert zich als een sterk, karaktervol donkerbruin bier met 10,5% alc.vol. Dit bier wordt reeds in augustus gebrouwen en rust daarna enkele maanden om tot een optimaal smaakevenwicht te komen. Het toevoegen van 6 uitzonderlijke kruiden en het gebruik van 3 soorten hop maken van dit kerstbier een klasse apart, een bier van wereldniveau. https://www.bierwebshop.be/in-de-kijker/bier-in-de-kijker/deze-10-bieren-moet-je-deze-winter-zeker-geproefd-hebben/

Winterbieren zijn vaak donker, stevig van smaak en met een hoger alcoholpercentage. Heerlijk om de donkere en koude winteravonden door te komen! https://www.speciaalbierpakket.nl/nl/bier-stijlen/seizoensbier/winter/page3.html

De herkomst van kerstbier
Zware en donkere winterbieren worden al decennia lang gebrouwen en gedronken. Volgens sommige theorieën ontstonden ze in Groot-Brittannië en maakten ze aan het begin van de 20ste eeuw de oversteek naar het Europese vasteland. Dat er onder de Belgische bieren heel wat kerstbieren zijn, is geen toeval. De Britse brouwer John Martin maakte in de jaren dertig het eerste commerciële kerstbier in Antwerpen. Zijn Gordon Xmas is nog steeds een kerstklassieker in ons assortiment.
Van kerstbier tot standaard bier
 Kerstbieren worden exclusief voor de feestdagen gebrouwen. Soms vallen ze zo in de smaak, dat ze de eindejaarsperiode overleven en deel uit gaan maken van het standaard aanbod. Zo werd Blauwe Chimay in de markt gezet voor de kerstdagen van 1948. Vandaag brouwen de paters deze heerlijke trappist gewoon jaarrond. En Stella Artois werd genoemd naar de kerstster, maar groeide na de lancering in 1926 uit tot de best verkopende pils van brouwerij Artois.
....
Kerstbieren en foodpairing
Speciaalbieren die gebrouwen worden voor het eindejaar zijn vooral in België erg populair. In Frankrijk smaken ze iets anders, eerder kruidig en hoppig. Nederlanders en Duitsers houden dan weer meer van bokbieren, die vooral in de herfst gretig aftrek vinden. Winterbieren zijn ideaal om warmte bij te tanken in de donkerste en koudste dagen van het jaar.
Een kerstbier is een lekker cadeautje voor jezelf, maar het is ook perfect geschikt als eindejaarsgeschenk voor bierliefhebbers. Onze tip: vervang de traditionele wijn aan tafel door een kerstbier dat afgesloten is met een kurk, zodat je het feestelijk kunt openen. En gebruik je feestbier als ingrediënt in je feestmenu. Voeg het toe aan je gebraad, je wildbereiding, je stoofpotje, je sabayon of je mosselbereiding. Of maak er desserten mee, bijvoorbeeld het beslag voor smoutebollen.
https://www.belgianbeerheaven.com/be/nl/producten/categorie/kerst-winter

Het bier met de kabouter, een Chouffeke, zoals we het in de volksmond kennen. Altijd één van de populairste bieren waar het op de kaart staat. In het winterseizoen brouwen ze een speciale variant: N’Ice Chouffe. De naam zorgt ervoor dat je het bier niet specifiek met kerst, maar iets breder met het winterseizoen gaat associëren. Een zeer kruidig bier met toetsen van tijm en curaçao. Het is overigens een ongefilterd bier, best bijzonder dus. De brouwers raden hun bier zeker bij feestelijke maaltijden aan. Zelf noemen ze wild, lam, zalm, mosselen, oesters, kaas en zelfs desserten met vanille en kaneel. Zowat alles dus, met een Chouffeke zit je altijd goed.
https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Tseut betekent in het lokale dialect varken en dat is de bijnaam die Oosteeklonaren krijgen. De brouwerij koos dat varken dan ook als vast symbool op de etiketten van de bieren. Binnen het aanbod heerlijke namen zoals Krulsteirt en Hoppesnoet. En hun winterbier kreeg de al even mooie naam Drupneuze. Dat laatste is een bruin bier met een licht zurige en kruidige geur. De nasmaak is eerder zoet, perfect om de feestmaaltijd mee af te sluiten. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Brouwerij: Van Steenberge ... Deze brouwerij ken je zonder twijfel van enkele bieren die de laatste jaren zeker in de smaak vallen. Denk maar aan Augustijn of Gulden Draak. Of Piraat, best lekker bij een portie mosselen. Hun Boucanier Christmas is een goud-amberkleurig bier met een heel fruitige smaak. Bijgevolg is het een vrij zoet bier dat ook de rest van het jaar absoluut kan smaken. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Bij het horen van de term kerstbier denken veel mensen direct aan een donker en zwaar bier. Maar dit hoeft niet, er zijn ook veel blonde kerstbieren. Bekijk Schuppenboer winter maar eens.Belgische kerstbieren
Kerstbier heeft dus niet specifieke kenmerken, maar er zijn natuurlijk wel smaken die we vaak terugzien. Deze bieren hebben meestal een wat hoger alcoholpercentage (8-10%), dit zorgt voor meer alcoholwarmte. En ja, dat is heerlijk tijdens koude dagen. Verder zien we veel smaken die we goed kunnen waarderen tijdens de winter. Kerstbieren hebben vaak veel kruidigheid van o.a. kaneel, zoethout of kruidnagel. Ook proeven we vaak karameltonen en veel mout. Voornamelijk warmere smaken die perfect bij de winter passen. https://belgiancraftbeers.com/kerstbieren/#kerstbier

Niet zo onbekend voor de meeste bierliefhebbers, maar zeker niet overal verkrijgbaar is de Stille Nacht van de Dolle Brouwers. Het is een amberkleurig kerstbier dat altijd in de smaak valt. Liefst vijf keer is het al uitgeroepen tot het beste winterbier op het festival in Essen. De smaak is volmondig en zoet, met een fruitig aroma waarin je vooral banaan, limoen en toetsen van honing proeft. Het is wel een bijzonder zwaar bier, wat dan weer als voordeel heeft dat je het erg lang kunt houden. Als je er eentje op de kop kunt tikken, mag het gerust voor tien jaar in je bierkelder verdwijnen.  https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Verschil tussen winterbier en kerstbier?
Kerstbieren worden vaak ook winterbieren of eindejaarsbieren genoemd, hier wordt dus hetzelfde mee bedoeld. Het zijn beide termen waar het bier niet aan bepaalde smaakkenmerken hoeft te voldoen, maar het gaat om het moment van drinken. Meestal worden deze bieren in een adem genoemd als kerst- en winterbieren.
Omdat kerstbier niet aan bepaalde kenmerken hoeft te voldoen zie je weleens dat het bier het hele jaar door wordt gedronken. Een bier wordt dan exclusief voor kerst gebrouwen, maar het valt zo in de smaak dat het bier in het standaard assortiment terecht komt.
Zin in een Kerst bier? https://belgiancraftbeers.com/kerstbieren/#kerstbier

Een alternatief voor de klassieke winterbieren met de eindejaarsperiode is een champagnebier. Bruut’n Triest is een bier dat wordt gebrouwen met bier- en champagnegist. De schuimkraag zal snel verdwijnen, zoals bij een glas champagne. Een lekker bier dat heel vlot drinkt, met een fruitige smaak en toetsen van vanille. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Millevertus heeft al succes geoogst met hun Douce Vertus. Zeker de moeite om eens te passeren als je deze brouwerij volgend jaar op een bierfestival zou zien staan. Hun kerstbier is donkerrood, heeft een lichte citrussmaak, je herkent ook rode bes en andere vruchten, maar uiteindelijk overheerst de karamelmout. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Kerstbier serveren doe je zo
Helemaal genieten van de smaakbeleving van een kerstbier doe je door het op de juiste manier te serveren. Enkele tips van Belgian Beer Heaven:
Kies het bijpassend bierglas, dat de aroma’s en smaken optimaal naar voren brengt. Kies voor het glas dat de brouwerij maakte voor het winterbier, of ga voor een tulpglas, kelkglas of trappistenglas, die ideaal geschikt zijn voor speciaalbieren.
Serveer het feestbier op een iets hogere temperatuur dan standaard pilsen. 10 à 12°C is perfect voor de meeste kerstbieren, de zwaardere of donkerdere varianten kunnen zelfs 12 à 14°C aan.
Schenk het kerstbier langzaam en schuin in het glas in om een te hoge schuimkraag te vermijden. Werk het af met een feestelijke decoratie, zoals een takje hulst of een kerstservetje.... Kerstbieren passen perfect bij de eindejaarsfeesten, maar je geniet er evengoed van op andere momenten in het jaar.  https://www.belgianbeerheaven.com/be/nl/producten/categorie/kerst-winter

Wat te denken van:
Brouwerij De Achelse Kluis - Achel Superior Winter
Brouwerij: Alken-Maes/Affligem - Affligem Christmas
Brouwerij Alvinne - Alvinne Balthazar
Brouwerij Alvinne - Alvinne Gaspar
Brouwerij Alvinne - Alvinne Melchior
Brouwerij De Ryck - Arend Winter  
Birrificio Baladin - Baladin Noël Orange & Cacao
Brouwerij Val-Dieu - Bière de Noël
Brasserie Dubuisson - Bush De Noel Premium
Brasserie Et Distillerie Caulier - Bon Secours Noel
Brouwerij Corsendonk - Corsendonk Christmas
Brouwerij Huyghe - Delirium Christmas
Brouwerij Huyghe - Delirium Noel
Brouwerij De Dochter Van De Korenaar - Dochter Esprit de Noel 
Brouwerij Dupont - Dupont Avec les Bons Voeux
Brouwerij Engel - Engel Weihnachtsbier
Brasserie De Silly - Enghien Noel
Brouwerij Gebrouwen door Vrouwen -  Gebrouwen door Vrouwen Glüh Weizen
Brouwerij Het Anker - Gouden Carolus Christmas
Brouwerij John Martin - Gordon Christmas
Brouwerij Grimbergen - Grimbergen Winter
Brouwerij Brewdog - Hoppy Christmas
Brouwerij Het IJ - Het IJ ijndejaars
VBDCK Brewery - Kerel Winter Glow Ale
Brouwerij Van Den Bossche - Kerstpater 
Brouwerij De Pimpelmeesch - Kerst Snol
Brouwerij ‘t Hofbrouwerijke - Hofbrouwerijke Korvatunturi 
Brouwerij De Leite - De Leite Enfant Terriple Winter
AB InBev - Leffe Kerst
Brasserie Les 3 Fourquets - Lupulus Hibernatus
Brouwerij De Ranke - Pere Noel
Brouwerij Emelisse - Emelisse Marshmallow Winterbier
Brouwerij Duvel Moortgat - Maredsous Kerstbier 
Brouwerij Huyghe - Mere Noel 
Brouwerij: Brasserie du Bocq - Gauloise Christmas Ale
Gulpener Brouwerij - Gerardus Winterbier
Brouwerij Het Anker - Gouden Carolus Christmas
Brouwerij Boelens - Santa Bee 
Brasserie De Saint Feuillien - St Feuillien Noel
Brouwerij St Bernardus - St Bernardus Christmas  
Brouwerij De Halve Maan - Straffe Hendrik Christmas Blend
Brouwerij St Bernardus - St Bernardus Christmas
Brouwerij Dolle Brouwers - Stille Nacht 2024
Brouwerij De Dolle Brouwers - Stille Nacht Reserva
Brouwerij Slaapmutske - Slaapmutske Christmas
Kasteelbrouwerij De Dool - Ter Dolen Winterbier 
De Struise Brouwers - Tsjeeses Reserva Blond Winter
Brasserie Du Bocq - Tete De Mort Xmas
Brouwerij Haacht - Tongerlo Christmas 
Brasserie De L'Abbaye Val Dieu - Val Dieu Noel
Brouwerij Dilewyns - Vicaris Winter
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan - Weihenstephaner Festbier 
Brouwerij Hertog Jan - Winter ale
Brouwerij de Bie - Winter Bie
Bierbrouwerij Nederlands Openluchtmuseum - 't Goeye Goet Winterbier
Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret - Duits & Lauret Winterstout
Brouwerij Jopen - Witte Kerst
Brouwerij Jopen - Witte Winter

Wat zou een kerstbierenlijstje zijn zonder de Struise Brouwers. Altijd goed voor hele speciale en vaak toch geslaagde bieren. Hun Tsjeeses ging op het kerstbierenfestival ooit al met de hoofdprijs lopen. Zoals we hen kennen is dit toch weer een bijzonder complex bier met een geur van sinaasappel, appel, kaneel, kardemom, anijs en munt. De smaak is mooi fruitig en kruidig. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten