Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 21 januari 2025

Denemarken: Jelling

Denemarken is al eeuwen een echt bierland. Tot eind vorige eeuw werd er echter vooral bier van het type pilsner gebrouwen. Na de eeuwwisseling kregen de Denen meer belangstelling voor hun eten en drinken en de kwaliteit ervan. En de bierdrinkers willen voor de afwisseling best eens afwijken van hun reguliere pilsje en een ander biertje drinken om de smaak op peil te houden. ... Deze groeiende belangstelling voor verschillende bieren betekent een revolutie in de wereld van het biertje. De verkoop van speciale bieren nemen hand over hand toe. Waren het tien jaar geleden nog Carlsberg en Tuborg die in de Deense bierwereld domineerden, nu zijn er binnen enkele jaren zo’n 35 nieuwe brouwerijen bijgekomen. Zij brouwen alle hun eigen ambachtelijke biertje, dat door de consument hooglijk wordt gewaardeerd. De keus aan bieren is nog nooit zo groot geweest. Volgens insiders wordt het aantal brouwers groter en groeit het aantal speciale bieren in Denemarken voorlopig nog. Voor iedere gelegenheid en iedere stemming je eigen bier.  (https://www.2travel2.nl/landen/europa/noord-europa/denemarken/282-bierbrouwerijen-in-denemarken.html)

De biergeschiedenis van Denemarken gaat al heel ver terug. Bier is namelijk al sinds de Vikingen van de 10e/11e eeuw bekend in Denemarken. Dan is het ook niet zo verrassend dat de Denen gek zijn op bier. Denemarken kent ruim 200 kleine brouwers op een bevolking van nog geen zes miljoen. Een enorme groei ten opzichte van vijftien jaar geleden, toen waren dit er nog maar zeven. Misschien heb jij al wel eens een heerlijk Deens biertje (https://www.highbeer.nl/uitleg/4-x-lekker-bier-uit-denemarken/)

Vanaf het jaar 2000 ontstaan er steeds meer kleine bierbrouwerijen in Denemarken. Zij brouwen heel ambachtelijk. Naast dit groeiend aantal kleine brouwerijen zijn er 12 traditionele brouwerijen met Carlsberg als topper. Denemarken is een echt bierland. Er is geen land ter wereld met dit inwonertal dat zo’n verscheidenheid aan kwaliteitsbieren heeft. Je hoeft nooit veel verder te gaan dan 30 kilometer om bij de volgende bierbrouwer te komen. Een bierreisje langs brouwerijen, waar natuurlijk het productieproces kan worden bekeken en waar – vanzelfsprekend – wordt geproefd, is helemaal niet zo’n gek idee. (https://www.2travel2.nl/landen/europa/noord-europa/denemarken/282-bierbrouwerijen-in-denemarken.html)

De biermarkt in Denemarken werd jarenlang gedomineerd door Carlsberg en Tuborg. Nadat Tuborg overgenomen werd door Carlsberg in 1970, had Carlsberg het monopolie in zijn land. Vanaf 1992 verenigden een aantal regionale brouwerijen zich in Bryggerigruppen (vanaf 2005 gekend als Royal Unibrew). De laatste jaren werden er heel wat microbrouwerijen opgericht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Denemarken)

Bezoek een microbrouwerij Tal van deze prille brouwerijen zijn te bezoeken. Voor een actuele ‘brouwerijlijst’ kijk op www.ale.dk. (https://www.2travel2.nl/landen/europa/noord-europa/denemarken/282-bierbrouwerijen-in-denemarken.html)

De biermarkt wordt gedomineerd door blonde lagers die 95% van de totale omzet omvatten. Carlsberg was de eerste brouwerij die commercieel laag gegist bier produceerde in Noord-Europa. Sinds de opkomst van de microbrouwerijen waarvan velen heel innovatief te werk gaan, is de populariteit van stout en andere donkere en zware bieren de laatste jaren gestegen. In september 1998 werd de bierconsumentenvereniging Danske Ølentusiaster opgericht, lid van de European Beer Consumers Union, vereniging ter bevordering van de biercultuur.[1] ... Denemarken is een relatief kleine producent, het land staat niet in de top 10 van grootste Europese bierproducenten. In 2022 was de productie iets meer dan 6 miljoen hl.[2] De totale bierconsumptie was 3,8 miljoen hl.[2] In 2021 lag de gemiddelde consumptie op 65 liter per inwoner. Per saldo werd er veel meer bier geëxporteerd dan geïmporteerd.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Denemarken)

Denen drinken graag bier bij het eten, vooral bij Smörrebröd (traditioneel Deens lunchgerecht) en andere koude maaltijden. Bier hoort bij de Deense levensstijl, of het nu als aperitief, verfrissing of feestelijke gelegenheid is. Want bij een voetbalwedstrijd, festiviteiten, feesten of concerten hoort bier. Ook houden de Denen wel van wat sterkere biertjes. De ingrediënten van het bier uit Denemarken zijn gerst, hop en maïszetmeel. Deze grondstoffen zorgen voor een licht, minder krachtig, wijnachtig bier. (https://www.highbeer.nl/uitleg/4-x-lekker-bier-uit-denemarken/)

Carlsberg Carlsberg is een bier uit Denemarken dat wordt gebrouwen sinds 1847. Als huidige pils werd het pas in 1904 op de markt gebracht. Carlsberg is een blond bier, type pils met een alcoholpercentage van 5% en is verkrijgbaar in maar liefst 140 landen wereldwijd. Dit is dan ook wel het meest bekende biertje in Denemarken. De pils heeft een licht bittere maar frisse smaak. Dit lekkere biertje smaakt heerlijk bij salades, kip en gevogelte, witvis, jonge en romige kazen en vleesgerechten. Met dit biertje kan je dus alle kanten op.  (https://www.highbeer.nl/uitleg/4-x-lekker-bier-uit-denemarken/)

Mikkeller George Imperial Stout Dit biertje heeft niet alleen een leuk etiket, het is ook nog eens superlekker. Dit uitdagende biertje is een volle stout door het gebruik van haver. Het is gebrouwen met koffie en vanille. Bij het proeven van dit biertje kan je een ware smaakexplosie verwachten. Van chocolade, koffie en gebrande mout tot vanille en een subtiele bourbon/hout smaak. Het biertje is donker van kleur met een alcoholpercentage van 12%. Mikkeller George Imperial Stout is gebrouwen door microbrouwerij Mikkeller die is gevestigd in Kopenhagen, Denemarken. Mikkeller staat wereldwijd bekend als een van de meest hypermoderne en innovatieve brouwerij. (https://www.highbeer.nl/uitleg/4-x-lekker-bier-uit-denemarken/)

Amager Bryghus is een microbrouwerij in Denemarken op het eiland Amager. De brouwerij is pas in 2007 opgericht in een oud pakhuis. (https://www.highbeer.nl/uitleg/4-x-lekker-bier-uit-denemarken/)

Herslev Brouwerij Ongeveer 10 kilometer buiten Roskilde in het pittorekse plaatsje Herslev wordt sinds 2004 bier gebrouwen op de boerderij annex brouwerij van Tore Jørgensen. De Herslev Brouwerij produceert jaarlijks ongeveer 3000 liter bier. De brouwerij heeft 5 merken en brouwt daarnaast seizoensgebonden bieren. De Denen drinken bijvoorbeeld met kerstmis het liefst speciaal kerstbier. De brouwerij heeft zijn eigen winkel en winkelbar, waar het bier geproefd kan worden en men een praatje kan maken met de brouwer. (https://www.2travel2.nl/landen/europa/noord-europa/denemarken/282-bierbrouwerijen-in-denemarken.html)

Refsvindinge Brouwerij Aan de hoofdweg tussen Svendborg en Nyborg net buiten het dorp Refsvindinge staat de Refsvindinge Brouwerij. Op het erf van een boerderij wijzen borden naar de brouwerij. Vele tientallen bierkratten duiden op een druk zaakje. Geen wonder, want overal aan de muren hangen certificaten waaruit blijkt, dat het bier meermalen onderscheiden is. Brouwer John Juul Rasmussen laat met terechte trots de onderscheidingen zien. Vakmanschap is het allerbelangrijkst bij deze bierbrouwer. Geen opgepoetst koper en modern roestvrijstaal, maar karakteristieke traditionele attributen, waaruit blijkt dat er al vier generaties op deze plek bier hebben gebrouwen. De brouwerij produceert 23 verschillende bieren. The brewery produces 23 different beers which are sold in bottles directly from the farm and from shops all over the country. (https://www.2travel2.nl/landen/europa/noord-europa/denemarken/282-bierbrouwerijen-in-denemarken.html)

Beer Factory De Beer Factory is gelegen bij een klein agrarisch bedrijf in een gebied met veel zomerhuizen. De Factory ligt dichtbij Vejby Strand tussen Rågeleje en Tisvilde in het noorden van Seeland. Eind 2004 werd hier begonnen met het brouwen van bier door de twee jonge IT’ers Martin Sønderkær Larsen en Christian Skovdal Andersen. Beiden ontdekten, dat bier meer is dan een koele drank. De twee vrienden startten met hun bierexperiment in de keuken. Via internet kwamen ze bij toeval in contact met een Engelse brouwer, die zijn brouwerij wilde sluiten. Een groot deel van de installatie is naar Denemarken overgebracht, waar de beide heren nu full time werken aan lekker bier. Ze willen geen grote brouwerij. Het doel is een kwaliteitsbier en wat seizoensbieren. Er wordt dagelijks 2000 liter bier gebrouwen. Er is een speciale bezoekersruimte, waar je wordt uitgenodigd om het bier te proeven. Het bedrijf kan dan tevens bezichtigd worden.  (https://www.2travel2.nl/landen/europa/noord-europa/denemarken/282-bierbrouwerijen-in-denemarken.html)

Bøgedal Brouwerij Bøgedal is de naam van een eeuwenoude boerderij in Høllund, ongeveer 10 km van Vejle op Jutland. Een rustiek, charmant en ook romantisch bedrijfje, dat is gevestigd is de vroegere koeienstal. Het geheel is in stijl gerestaureerd en aangepast. Casper Vorting doet de rondleidingen. Hij blijkt gevoel te hebben voor een goed product en voor tradities. Hij heeft dan ook een zwak voor het traditionele bierbrouwen. In 2002 begon hij op een zonder een overdaad aan machines bier te brouwen. In zijn brouwerij stroomt het bier zonder gepompt te worden van vat naar vat. Om de stroming te bereiken wordt er op verschillende niveaus gewerkt; het bier stroomt uiteindelijk naar een laag gelegen opvangpunt. Vorting besteedt vooral ook aandacht aan kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. (https://www.2travel2.nl/landen/europa/noord-europa/denemarken/282-bierbrouwerijen-in-denemarken.html)

Zelf was ik afgelopen jaar ook in Denemarken. Ik merkte dat microbrouwerijen er echt als toeristisch iets worden geplaatst in de markt. Zoals in Jelling:



Jelling is een plaats in de Deense regio Zuid-Denemarken (Syddanmark) en maakt deel uit van de gemeente Vejle. De plaats telt 3370 inwoners (2014). Jelling maakt deel uit van de parochie Jelling. Het plaatsje ligt op 10 km van de stad Vejle, de hoofdstad van de bestuurlijke regio Zuid-Denemarken. De grafheuvels, runenstenen en de kerk van Jelling staan sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. ... Sinds 1994 staan de grafheuvels, runenstenen en de kerk van Jelling op de Werelderfgoedlijst. De grafheuvels en een van de runenstenen zijn uitstekende voorbeelden van de Scandinavische cultuur. De andere runensteen en de kerk illustreren de kerstening van het Deense volk rond het midden van de tiende eeuw. Het complex illustreert de overgang van het heidense geloof naar het christendom en is uitzonderlijk binnen Scandinavië en de rest van Europa. De kerk en het kerkhof gaan meer dan 1000 jaar terug in de tijd en zijn voortdurend in gebruik geweest. Het complex werd op de Werelderfgoedlijst opgenomen op basis van criterium iii: Het Jellingcomplex, en in het bijzonder de heidense grafheuvels en de twee runenstenen, zijn buitengewone voorbeelden van de Noordse cultuur.[2][3] De kerk wordt omringd door een bufferzone van 300 meter, waarbinnen geen gebouwen hoger dan 8,5 meter mogen worden gebouwd. De grafheuvels en de runenstenen worden beschermd door de Museumwet, die activiteiten verbiedt die de monumenten zouden kunnen beschadigen of verstoren, en die een bufferzone van 2 meter rond de monumenten voorziet. Een andere wet voorziet een bijkomende bufferzone van 100 meter rond die van 2 meter. Daarnaast is er een bepaling van kracht die stipuleert dat er voor een afstand van 1000 meter ten noorden van Jelling geen gebouwen mogen worden gebouwd of bossen mogen worden aangelegd, om een ononderbroken zicht op het monument vanuit deze richting te vrijwaren.[3](https://nl.wikipedia.org/wiki/Jelling_(plaats))

Jelling is een oude en belangrijke plaats in de geschiedenis van Denemarken. In het midden van de Vikingtijd, rond het jaar 1000, was Jelling gedurende enige decennia de woonplaats van de Deense koningen. Van twee koningen is zeker dat ze hier hebben gewoond, namelijk Gorm, bijgenaamd 'de oude', en zijn zoon Harald I van Denemarken, bijgenaamd 'Blåtand' (Blauwtand). Deze koningen hebben de beroemde monumenten van Jelling nagelaten: twee enorme grafheuvels, twee stenen met inscripties in runenschrift en de kerk van Jelling. De huidige koningin Margrethe II van Denemarken is verwant aan deze koningen. ... Er zijn twee grafheuvels in Jelling. Beide heuvels hebben een afgeplatte top en zijn vergelijkbaar qua grootte, vorm en constructie.[3] De noordelijke is de Grafheuvel van Thyre, de zuidelijke is de Grafheuvel van Gorm. De grafheuvel van Thyre is 8,5 meter hoog en 65 meter lang en is daarmee de grootste grafheuvel in Denemarken. Een van de Noord-Germaanse- of Vikingstijlen heeft dankzij de vondst van een zilveren beker in het graf van Gorm de naam Jelling(e)stijl gekregen. ... Op de plaats van de huidige kerk van Jelling hebben eerder minstens drie houten kerken gestaan, die alle drie door brand zijn vernield. De eerste kerk werd waarschijnlijk gebouwd rond het jaar 960 onder Harald I van Denemarken, die het stoffelijk overschot van zijn vader, koning Gorm de Oude, liet overbrengen van de grafheuvel waarin hij begraven was naar de kerk.[2] Tussen 1050 en 1100 werd deze vervangen door een kerk van steen. Tijdens opgravingen aan het eind van de jaren 70 van de twintigste eeuw is onder de kerk een graf gevonden met daarin de overblijfselen van een man. Dit is waarschijnlijk het lichaam van koning Gorm. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jelling_(plaats))

De grafheuvels van Jelling liggen nabij de Deense plaats Jelling. Tijdens de tiende eeuw was Jelling een koninklijke verblijfplaats, onder andere van koning Gorm de Oude en zijn vrouw Thyre. De twee grafheuvels werden aangelegd door Gorms zoon Harald I van Denemarken. De grafheuvels staan samen met de runenstenen en de kerk van Jelling sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafheuvels_van_Jelling)

De noordelijke heuvel is de Grafheuvel van Thyre. De grafheuvel is 8,5 meter hoog en 65 meter lang en is de grootste grafheuvel in Denemarken. Hij is aangelegd door Harald I van Denemarken als een monument voor zijn vader en moeder, koning Gorm de Oude en koningin Thyre. De heuvel is gebouwd over een grote grafkamer uit eikenhout en nam de plaats in van een vroegere, kleinere grafheuvel uit de bronstijd, die zo'n 2000 jaar ouder is.[1] Gorm werd na zijn dood begraven in de noordelijke grafheuvel, waar waarschijnlijk ook zijn vrouw lag. Het stoffelijk overschot van Gorm werd later door Harald naar een houten kerk, die hij had laten optrekken, overgebracht.[2][3] De zuidelijke heuvel is de Grafheuvel van Gorm. Deze is 80 meter lang en 11 meter hoog. Ook deze heuvel is aangelegd onder Harald I van Denemarken, omstreeks 970, enkele jaren na de noordelijke heuvel. De bouw zou gelijktijdig kunnen geweest zijn met de grote palissade die om het complex heen stond, en waarvan de eerste resten in 2006 zijn teruggevonden. In de zuidelijke heuvel is echter geen grafkamer aanwezig.[3][4] Al in 1861 wist men dat er zich grote stenen bevonden in de zuidelijke heuvel, maar het was pas in 1941 dat men uitgebreide opgravingen verrichtte en ontdekte dat deze stenen in twee rijen stonden. Dit werd door Ejnar Dyggve, de leider van de opgravingen, geïnterpreteerd als de twee zijden van een groot driehoekig heilig gebied. Niet iedereen volgde deze interpretatie echter. Een kleine opgraving aan de zuidkant van de zuidelijke heuvel in 1992 bracht aan het licht dat de twee zijdes licht gebogen waren en dat de stenen waarschijnlijk deel uitmaakten van een stenen schip, een idee dat eerder al was geopperd. Verdere opgravingen in 2006 en 2007 ten noorden van de noordelijke heuvel bevestigden deze veronderstelling, maar brachten ook aan het licht dat het stenen schip groter was dan eerst gedacht.[5] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafheuvels_van_Jelling)

Het Nationalmuseet (Nationaal Museum) heeft meerdere wetenschappelijke opgravingen verricht op de site en bewaart de vondsten en de documentatie in zijn archief. Ook het museum van Vejle en de Universiteit van Aarhus werken mee aan opgravingen in het complex. In de jaren 40 van de twintigste eeuw werden grote stenen gevonden in de zuidelijke heuvel. Een kleine opgraving aan de zuidkant van de zuidelijke heuvel in 1992 bevestigde dat deze waarschijnlijk deel uitmaakten van een stenen schip, een idee dat eerder al was geopperd.[4] Bij opgravingen in 2006 en 2007 werden meer resten ontdekt van het stenen schip ten noorden van de noordelijke heuvel en werden er aanwijzingen gevonden van een grootse palissade rond het complex.[3] Verdere opgravingen in 2010-2011 brachten aan het licht dat het Vikingmonument veel groter was dan enkel de grafheuvels, de runenstenen en de kerk. Jelling was een verstevigde plaats, en niet enkel een plaats van verering. De ruitvormige palissade zou een gebied van 360 × 360 meter (ongeveer 12,5 hectare of 20 voetbalvelden) hebben omsloten en zo'n anderhalve kilometer lang geweest zijn. Men veronderstelt dat er twee tot vier poorten zouden geweest zijn, maar enkel van de noordelijke poort zijn er resten gevonden. Binnen de palissade zijn resten van langhuizen van het Trelleborgtype teruggevonden, die zich op regelmatige afstand langs de palissade zouden bevonden hebben. Via dendrochronologie moet de ouderdom van de palissade uitgemaakt worden en kan worden vastgesteld of zij dateert uit dezelfde periode als andere constructies van het einde van de regeerperiode van Harald I van Denemarken, zoals de Ravningbrug en de ringforten van de Vikings.[5][6][7] De locatie van de palissade wordt aangegeven door een wandelpad met honderden witte betonnen palen die de hele site omgeven.[8] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jelling_(plaats))

Vlakbij deze site is een microbrouwerij. Sterker nog deze is te zien vanaf de site. En er zijn ook bordjes die erheen verwijzen, het Byens Hus:

Als je het gebouw binnenstapt zie je de brouwinstallatie:

 Bij de kleine brouwerij is ook een klein cafeetje. 

Iets verderop is ook een vestiging van ze:





Op http://byenshus.com/jelling-bryggeri-as staat en https://jelling-bryghus.dk/om-jelling-bryhus/ staat informatie.

Met de grote vraag naar speciaalbier ontstond in Jelling ook het verlangen naar een lokale brouwerij. 5 initiatiefnemers met passie voor het product en de wens voor lokaal ondernemerschap, leidden in het voorjaar en de zomer van 2007 tot de oprichting van Jelling Bryghus.
Jelling Bryghus brouwt uitsluitend handgebrouwen bier van hoge kwaliteit, zowel qua smaak als qua uitstraling. Om hieraan te voldoen hebben wij gekozen voor een productiemethode waarbij het bier ongefilterd is en het in de fles blijft. Het bier van de brouwerij is een ‘levend’ product dat met zorg moet worden behandeld en gekoeld moet worden gedronken.
Klein en flexibel
Brouwerij Jelling is een kleine en zeer flexibele brouwerij die zowel boven- als ondergistende biersoorten kan brouwen.
De apparatuur is aangeschaft en gefabriceerd en is gedimensioneerd op een verwachte brouwcapaciteit van maximaal 50.000 liter per jaar. Wij leggen de nadruk op het brouwen volgens de ‘all grain’-methode en zo omvat de uitrusting van de brouwerij alle aspecten van het brouwproces, dat wij zelf willen beheren op basis van ambachtelijke principes: van het malen van de mout, het pureren, het koken van het wort, de opslag in koelcellen. , bottelen. (https://jelling-bryghus.dk/om-jelling-bryhus/)

Jelling Bryghus exclusively brews hand-crafted beer of the highest quality, both in regards to taste and appearance. Jelling's rich history and nature provide inspiration for the label names as well as the ingredients that give the beer its strong taste and visual character.
Jelling Bryghus is a small and flexible brewery. Here, they brew bottle-fermented and unfiltered ale and lager using bottom and top fermented methods. The beer is a "living" product that must be treated with care and enjoyed cool. Jelling Bryghus is dedicated to quality and diversity, rather than quantity.
The brewery was established in 2007 by five local entrepreneurs who recognised the opportunities of the boom in demand for local and specialty beers. The brewing equipment has a capacity for 50,000 litres per year. The brewery uses the all grain method and is therefore equipped to handle all aspects of the quality brewing process, including milling the grain, mash conversion, boiling the wort, storage in cold rooms, bottling. (https://www.visitdenmark.nl/denemarken/reis-plannen/jelling-bryghus-gdk1110952)

Jelling Brewery is one of the smallest breweries of the country with a capacity of
approximately 25.000 liters a year. We don't count on making the cheapest of beers but the best one. (https://jellingbryggeri.dk/home/our-beer/)

Jelling Brewery was established as a public limited company in November 2007. The brewery consists of the brewery itself, which is located in the ”Byens Café” in the City House in Jelling, as well as 7 fermentation, storage and serving tanks. Jelling Brewery brewed its first beer, ”Brew no. 1 - GORM”, in the spring of 2007, and thus seriously started the story of the brewery in the old royal town. Although the brewery is a public limited company, the company is largely based on the volunteer work of many people. In addition to the board and the company's director, approx. 50 shareholders helps with smaller tasks in the brewery's daily life. Jelling Brewery - we have a beer for every liking.  ... Jelling Brewery — at the centre of the old royal town Jelling Brewery is one of the country's smallest breweries with a total capacity of approx. 25,000 litres per year.  We do not aim to make the cheapest beer, but the best. Beer should be tasted..... often  (https://jellingbryggeri.dk/PDF/JellingBryggeri_OurBeer.pdf)

Op de site van de brouwerij staat een foto hoe ze met de hand de flessen bottelen. En op https://untappd.com/b/jelling-bryghus-hvedeol/4490240 staat hoe ze met de hand etiketten plakken. 

Op https://jelling-bryghus.dk/vores-oel/, https://jellingbryggeri.dk/PDF/JellingBryggeri_OurBeer.pdf en https://jellingbryggeri.dk/home/our-beer/ staan hun bieren.  Ik heb een paar bieren van ze geproefd. Enkele voorbeelden:

Gorm1... The first beer after the first king
A maibock (5,2%, 23 IBU, 7 EBC)
As the first beer from Jelling Brewery is Gorm named after the first Danisk king.
The beer is inspired by the German Maibock, and has a characteristic rich taste from the pale malts, very moderate bitterness and a finishing sweetness.
Ingredients: Barley malt, wheat malt, hops, yeast and water
(https://jellingbryggeri.dk/home/our-beer/)

Gnyble: 
een ondergistend bier gebrouwen "all malt" met een sterke bitterheid van Engelse en Duitse hop. Gnyble is zeer goed te bewaren en heeft een lange houdbaarheid tijdens het rijpen.
Alcohol 4,4% vol (https://jelling-bryghus.dk/vores-oel/)

Poppo:
een roodbruin bier van hoge gisting met een sterke moutsmaak van gekaramelliseerde mout en een milde hopbitterheid. Alcohol 5% vol. (https://jelling-bryghus.dk/vores-oel/)

Mistivoj:
een sterke haverstout, van hoge gisting, met veel donkere mout, een goede body en een sterke ronde bitterheid. Alcohol 7% vol. (https://jelling-bryghus.dk/vores-oel/)

Jalunki:
Het kenmerkende bier van de brouwerij. Fris, licht en makkelijk drinkbaar biertype met toegevoegde paardenbloembloemen uit de prachtige natuurgebieden rond Jelling.
Gebruik: Breed waar je een uitstekende light biersoort van 4,6-5,6% vol kunt wensen.  (https://jelling-bryghus.dk/vores-oel/)

Jernbyrd (Ijzerlast):
Pure stout gebrouwen op donkere mout, op smaak gebracht met prei en jeneverbessen.
Alcohol 10% vol.  (https://jelling-bryghus.dk/vores-oel/)

Kurmr Kunukr:
Gorm Konge – ESB – Extra Special Bitter
Een klassiek Engels biertype dat daar veel gedronken wordt. Bevat relatief veel karamelmout, wat zorgt voor een zeer goede moutvolheid
Alc. Ongeveer. 6,5% (https://jelling-bryghus.dk/vores-oel/)

Jelling Bryggeri Bryg No. 1 Gorm
... 🇩🇰 Jelling, Denmark Bock - Heller Bock / Maibock  •  5.3%
... Editor’s note: First batches of this beer were brewed at Raasted Bryghus, Randers.
Denne øl er inspireret af den tyske Majbock, som har en karteristisk fyldig smag af lyse malte. Meget moderat bitterhed og med en finish af lettere sødme. Brygget på malt, vand, humle og gær (https://www.ratebeer.com/beer/jelling-bryggeri-bryg-no-1-gorm/76352/)

Jelling Stout
A powerful and straight stout
A true stout (5,0%, 39 IBU, 75 EBC)
A stout Viking from Jelling is not just a term used to describe a warrior from Jelling from
the era of Harald Bluetooth, but also a description of a beer with character. 
This top fermented stout is powerful and has the nice bitterness a stout is supposed to have. It has a slightly burned and toasted aroma with the scent of hops. On top of that comes a taste of caramel and chocolate with a distinguishing bitterness at the end.
Ingredients: Barley malt, wheat malt, oats, Belgian candy sugar, hops, yeast and water
(https://jellingbryggeri.dk/home/our-beer/)

Hvedeøl Jelling Bryghus Wheat Beer - Other ... 5.5% ABV (https://untappd.com/b/jelling-bryghus-hvedeol/4490240)

A fruity Wheat Beer (4.8%)  Dronningens HVEDEØL is inspired by the Belgian Wit and it is a lovely fruity wheat beer with a faint bread like aroma from the wheat malt and with a hint of orange peel and coriander. The beer has a light yellow straw colour and is slightly cloudy.  (https://jellingbryggeri.dk/PDF/JellingBryggeri_OurBeer.pdf)


Hvedeøl
A refreshing wheat beer
A fruity wheat beer (4,8%, 15 IBU, 5 EBC)
The queens wheat beer is inspired by the Belgian Wit and is a lovely fruity wheat beer with a faint bread like aroma from the wheat malt and with a hint of orange peel and coriander.
The beer has a light yellow straw colour and is slightly cloudy.
Ingredients: Barley malt, wheat malt, spices, hops, yeast and water (https://jellingbryggeri.dk/home/our-beer/)

In dit bier herkende ik inderdaad banaan. 

Queen Thyra's beer
An American ale (6,0%, 30 IBU, 16 EBC)
Being married to King Gorm the Old and the mother of Harald Bluetooth, is the woman behind our beer, Queen Thyra.
Thyra is an American pale ale which has a refreshing and rich taste of the citrus like cascade hops.
Ingredients: Barley malt, hops, yeast and water (https://jellingbryggeri.dk/home/our-beer/)


Jelling Bryggeri Dronning Thyras Bryg ... Pale Ale - American (APA)•  5.6%
... Editor’s note: First batches of this beer were brewed at Raasted Bryghus, Randers.
Øllet er en Pale Ale, som har en forfriskende og fyldig smag af den citrusagtige cascadehumle. Den er brygget på 1.klasses råvarer, og den udmærker sig ved ikke at være filtreret eller pasteuriseret.
Brygget på økologisk bygmalt, humle, gær og vand. (https://www.ratebeer.com/beer/jelling-bryggeri-dronning-thyras-bryg/76354/)

De brouwerij is verbonden met commerciële recreatieve activiteiten, zoals muziekactiviteiten. Zo is er een non-profit muziekfestival dat al wordt gehouden sinds 1989, zie ook https://jellingmusikfestival.dk/.Voor dit muziekfestival  hebben ze een bier gebrouwen.  Het bier is 5,1% abv. Ik dronk het tijdens de vakantie:


A mouth-watering thirst quencer 
A top-fermented ale (5,1%, 19 IBU, 5 EBC)
It is an excellent fresh and mouth-watering thirst quencher on a hot summer's day, which goes really well with music.
Our 'Jelling Musikfestival' is a light and full-bodied top-fermented ale with a slightly spicy and fresh fruity taste.
Enjoy it with light meat, mature cheeses or when you want to celebrate summer.
Ingredients: Barley malt, wheat mail, hops, yeast and water (https://jellingbryggeri.dk/home/our-beer/)

Jelling Bryggeri Jelling Guld
... 🇩🇰 Jelling, Denmark Bock - Doppelbock •  7.7% ... Nu kommer der igen guld til Jelling.
Jelling Bryggeris 4. bryg er det rene guld: "Jelling guld". Det mørkgyldne bryg er en stærk og fyldig pilsnerøl inspireret af den tyske dobbeltbock.
Øllet har en intens maltsmag, moderat bitterhed og et blødt, varmende indtryk fra alkoholen. Igen en herlig opskrift af brygger Kurt Berg Rasmussen.
Det er brygget på 1. klasses råvarer og det udmærker sig desuden ved ikke at være filtreret eller pasteuriseret.
Brygningen er foregået på Raasted Bryghus. I brygningen er indgået wienermalt, münchnermalt, hvedemalt, karamelmalt, humle, gær og vand. (https://www.ratebeer.com/beer/jelling-bryggeri-jelling-guld/85384/)

Strong and full bodied Gould
A dobbelbock (7,5%, 34 IBU, 30 EBC)
Jelling Gold, inspired by the German 'dobbelbock', has an intense taste of malt, a moderate bitterness and a warming feel from the alcohol.
Jelling Gold is brewed to mark the event of the theft of the copies of the Golden Horns from the exhibition at "Kongernes Jelling". They were, however, found again and are now placed in security at the National Museum.
Ingredients: Barley malt, wheat malt, hops, yeast and water (https://jellingbryggeri.dk/home/our-beer/)

Dit bier heb ik gedronken, maar mijn versie was 7% abv. Het smaakte als een bock:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten