Vandaag is de naamdag van Martinus:
naam Martinus de Porres eigenschappen kloosterling geslacht m datum naamdag 3 november (https://www.mijnnaamdag.nl/?naam=tinus&type=zoeknaam)
Dus wellicht een goede dag voor een bespreking van het bier Gulle Tinus. Bij de naam moet ik denken aan een film:
De gulle minnaar is een Nederlandse film uit 1990 van Mady Saks met in de hoofdrollen Peter Faber en Mariska van Kolck. Het scenario van de film is gebaseerd op de romans De dag dat de mayonaise mislukte (1983) en De feminist (1984) van Marjan Berk. Critici maakten de film met de grond gelijk[1] en ook commercieel was het geen succes, voor Saks reden om zich na drie speelfilms weer te richten op documentaires.[2] Er kwamen slechts 30.048 bezoekers, goed voor plaats 79 in de bioscoop top 100 over 1990. Schrijfster Marjan Berk weigerde de film naderhand te zien. Ze vond dat de twee romans waarop de film is gebaseerd niet verenigbaar waren in één scenario, omdat ze niets met elkaar te maken hadden. ... De film kreeg naderhand ook bekendheid vanwege de talloze product placements met nadrukkelijk in beeld gebrachte reclames van sponsors als onder andere Coca Cola en Nike.[3] Zo fietst bijvoorbeeld Ian Smith die het personage Tommie speelt met een blikje fris in zijn hand. Als hij klaar is moet hij het blikje in een afvalbak gooien. Langzaam komt dan de afvalbak in beeld en wordt er traag ingezoomd. Vervolgens blijft de camera welgeteld vijf volle seconden op het lege blikje rusten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_gulle_minnaar)
Het bier is rood. Het ruikt lekker, zijn dat kersen of ander rood fruit? De smaak is lekker. Niet al te bitter of zout. Of moutig of gistig. Hoe moet ik het noemen? Het smaakt naar kersen, maar is niet zo zoet als kriek. Het bier is 12%, maar dat proef je niet aan alcoholbranderigheid of iets dergelijks. Het doet wat denken aan wijn, maar er is geen tannine of andere nare smaak. Het is en lekker bier wat mij betreft.
Gulle Tinus: IJsbock uit wijnvaten ... GULLE TINUS IS EEN BARREL AGED BIER VAN WIJNGAARD ST. MARTINUS EN BIERBROUWER GULPENER. “Tinus is een heerlijk complex bier vol natuurlijke smaken zoals jeneverbessen, zoethout, druiven, rood fruit, vanille uit de eikenhouten vaten en hop. Het bier heeft meer dan twaalf maanden smaak liggen verzamelen in brouwketels en wijnvaten. Vorige week (week 49, red.) is het geblend en gebotteld, tot grote tevredenheid van wijnmaker en bierbrouwer”, meldt het persbericht. VRIESDESTILATIE De basis van Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund: een ongefilterd roodbruin, donker, zoet en kruidig bier dat gebrouwen wordt met jeneverbessen en zoethout. Gulpener maakt daar middels vriesdestillatie een ijsbock van en laat dat vervolgens tussen de vier en zes weken lageren in de kelder van de brouwerij in Gulpen. Na de lagering wordt het bier twaalf maanden gerijpt in eikenhouten vaten van St. Martinus. Het bier vermengt zich met de achtergebleven droesem van de wijn en ontwikkelt smaak uit het hout. Na een jaar blenden de brouwmeesters en wijnmakers het bier uit de verschillende vaten tot het perfect op smaak is. En dan is er eindelijk Gulle Tinus. ST. MARTINUS EN GULPENER St. Martinus en Gulpener liggen op nog geen tien kilometer van elkaar in de heuvels van Zuid- Limburg. De bedrijven hebben een vergelijkbare filosofie over duurzaamheid en verantwoord ondernemen en dus is er altijd veel kennisoverleg. Uit die vriendschap en nieuwsgierigheid ontstond in 2017 het idee voor Gulle Tinus: het eerste Nederlandse bier gerijpt op houten wijnvaten. Vernieuwend, duurzaam en lokaal, iedereen was gelijk enthousiast. Het eerste resultaat overtrof alle verwachtingen, en tijdens de dronk werd er plechtig beloofd het vaker te doen. DE EDITIE VAN 2019 Gulle Tinus komt dit jaar uit in een oplage van 7.500 flessen. De aanbevolen drinktemperatuur ligt tussen 14 en 16 graden. LIMBURGS ONDERNEMER VAN HET JAAR Jan Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij mag zich een jaar lang Limburgs Ondernemer van het Jaar noemen. De bierbrouwer werd door de vakjury unaniem gekozen als winnaar van de ondernemersverkiezing van De Limburger. "Jan Paul Rutten laat met zijn bedrijf zien dat duurzaam ondernemen ook mogelijk is met een gezond businessmodel“, stelt hoofdredacteur Roy op het Veld van De Limburger. "Ondernemen draait niet alleen om winst, maar ook om de wereld een stukje minder te belasten.” Als voorbeeld noemt Op het Veld het gegeven dat Gulpener de grondstoffen voor het bier louter inkoopt bij boeren uit de regio. "Dat is ten eerste goed voor de lokale economie. Ten tweede is het ook nog eens goed voor het milieu. (https://www.entreemagazine.nl/dranken/gulletinus)
Dit is een vries-gedestilleerde Wintervrund die 12 maanden heeft gerijpt in wijnvaten van St. Martinus. Hieruit is een rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. (https://www.hocras.nl/gulpener-gulle-tinus-barrel-aged-0140327)
Er blijken meerdere versies van zijn:
“Gulle Tinus” is het resultaat van een samenwerking tussen Gulpener Bierbrouwerij en Wijngaard St.Martinus in Vijlen. Gulpener Wintervrund is na vries-destilatie gelagerd in de wijnvaten waarin St.Martinus voorheen zijn Cabernet Cantor en Cabernet Cortis gelagerd heeft. Door de combinatie van bier, wijn en houtlagering is een sublieme én complexe bier-wijn blend ontstaan waar zowel brouwer als wijnmaker enorm door verrast zijn. Het is essentieel om Gulle Tinus op de juiste temperatuur te drinken 15-17 graden. Uiteraard was de lancering van dit speciale bier weer een mooie gelegenheid voor een klein feestje in het gezellige brouwlokaal van Gulpener..( hier kun je ook met familie en vrienden zélf bier brouwen!!) ... Uiteraard was o.a burgemeester Reg van Loo van Vaals aanwezig (L) te samen met Nicole Ramaekers, burgemeester van Gulpen-Wittem, gedeputeerde van Prov. Limburg Hubert Mackus, Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener met een van de brouwers en Stan Beurskens van St.Martinus met een van zijn wijndomein medewerkers. ... De grote vraag is uiteraard: hoe smaakt die Gulle Tinus? Tja…complex. Je ruikt wijn, je proeft bier, drop, fruit pffff ingewikkeld! Voor bierliefhebbers een must om te proeven want je blijft je verbazen over de smaken. Leuk om te weten dat er maar 2000 genummerde (!) flessen van zijn gemaakt en dit biertje ALLEEN te koop is bij de Gulpener in Gulpen én bij St.Martinus in Vijlen. Een ‘collectors item’ dus! (https://bashoogland.com/2017/12/20/familieweekend-in-je-eigen-vakwerkhuis-hoe-smaakt-gulle-tinus-en-vijlen-is-weer-s-uniek/)
Gulle Tinus 2019: barrel aged bier van Limburgse makelij 11 december 2019 om 12:28 Gulpener en Wijngaard St. Martinus hebben Gulle Tinus 2019 gelanceerd. Dit jaar is Gulle Tinus een vatgerijpt bier dat twaalf maanden heeft gerijpt op wijnvaten. ... Een barrel aged bier van Wijngaard St. Martinus en Bierbrouwer Gulpener. Tinus is een heerlijk complex bier vol natuurlijke smaken zoals jeneverbessen, zoethout, druiven, rood fruit, vanille uit de eikenhouten vaten en hop. Het bier heeft meer dan twaalf maanden smaak liggen verzamelen in brouwketels en wijnvaten. Vorige week is het geblend en gebotteld, tot grote tevredenheid van wijnmaker en bierbrouwer. Ontstaan van het bier De basis van Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund: een ongefilterd roodbruin, donker, zoet en kruidig bier dat gebrouwen wordt met jeneverbessen en zoethout. Gulpener maakt daar middels vriesdestillatie een ijsbock van en laat dat vervolgens tussen de vier en zes weken lageren in de kelder van de brouwerij in Gulpen. (https://www.biernet.nl/nieuws/gulle-tinus-2019-barrel-aged-bier-van-limburgse-makelij)
Gulle Tinus 2019 is een Eisbock, Winter met 12,0% alcohol. Gulle Tinus 2019 wordt gebrouwen door Gulpener Brouwerij in Gulpen. ... Gulle Tinus 2019 is een samenwerking tussen de Gulpener Bierbrouwerij en Wijngaard St. Martinus. Het bier heeft op wijnvaten gerijpt en dit leidt tot een vol en complex speciaalbier. (https://www.biernet.nl/bier/merken/gulle-tinus-2019)
Gulpener Barrel Aged Gulle Tinus Editie 2021 Gulpener Bierbrouwerij ... Vries-gedestileerde Wintervrund, 12 maanden gerijpt op St. Martinus wijnvaten (Cabernet Cantor & -Cortis. (https://www.bierista.nl/gulpener-barrel-aged-gulle-tinus-editie-2021)
Een bijzonder houtgelagerd bier afkomstig uit een bijzondere samenwerking... Een bijzonder houtgelagerd bier afkomstig uit een bijzondere samenwerking ... Beschrijving 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde Wintervrund in de wijnvaten van St. Martinus. Het bier heeft mogen rijpen in de wijnvaten waar voorheen de Cabernet Cantor en Cabernet Cortis in gelagerd zijn. Door de complexiteit van vriesdestillatie, Wintervrund, de wijnen en houtlagering in de wijnvaten van St. Martinus is een rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. (https://webshop.gulpener.nl/gulle-tinus-2021-132379442.html)
Gulpener Gulle tinus – Barrel aged beer van wijnvaten. 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde Wintervrund in de wijnvaten van St. Martinus. Het bier heeft mogen rijpen in de wijnvaten waar voorheen de Cabernet Cantor en Cabernet Cortis in gelagerd zijn. Door de complexiteit van vriesdestillatie, Wintervrund, de wijnen en houtlagering in de wijnvaten van St. Martinus is een rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. Lekker bij feestgevoelens, blosjes op de wangen, fine dining, lam, momenten van bezinning en chocolade. (https://bevenco.nl/product/gulpener-gulle-tinus/)
Gulle Tinus 2022 ... 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde Wintervrund in de wijnvaten van St. Martinus. Het bier heeft mogen rijpen in de wijnvaten waar voorheen de Cabernet Cantor en Cabernet Cortis in gelagerd zijn. Door de complexiteit van vriesdestillatie, Wintervrund, de wijnen en houtlagering in de wijnvaten van St. Martinus is een rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. Lekker bij feestgevoelens, blosjes op de wangen, fine dining, lam, momenten van bezinning en chocolade. Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, hop, wijndruiven, jeneverbes, zoethout. Bevat SulfietBevat: sulfiet (https://wijngaardmartinus.nl/product/gulle-tinus-2022/)
Gulle Tinus Barrel Aged - 2023 editie ... 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde Wintervrund in de wijnvaten van St. Martinus. Hierdoor is rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. ... Door de tijd ontwikkeld dit bier zich naar complexe tonen van gedroogd fruit, vanille en port aroma's. 2023 editie (https://webshop.gulpener.nl/gulle-tinus-barrel-aged-2023-editie.html)
Het bier is wat mij betreft lekker. De smaken die ik proef kan ik niet thuisbrengen. Ik zie aan het etiket dat ik de versie van 2022 heb gedronken.
De ingrediëntenlijst omvat: water, gerstemout, tarwemout, hop, wijn druiven, jeneverbes, en zoethout.
Het zijn stoffen die ik wel en beetje herken in de smaak van het bier. Duiven, zoethout en jeneverbes. Al weet ik niet hoe dat smaakt eigenlijk... ik weet wel dat ik 'm lekker vind.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten