Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 23 juni 2023

Grombaard 5%

Morgen, zaterdag 24 juni 2023, vindt de 19e Nederlandse Veteranendag plaats. 

Zaterdag 24 juni wordt voor de 19e keer de Nederlandse Veteranendag in Den Haag georganiseerd. De grote jaarlijkse ‘bedankdag’ voor alle ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Oud, jong, man, vrouw en ingezet in dienst van de vrede, waar ook ter wereld..... Het defilé wordt als vanouds afgenomen door Z.M. de Koning aan de Kneuterdijk en het Malieveld blijft het centrale punt van de dag..... Als opwarmer voor de Veteranendag springen op vrijdag 23 juni rond 13.00 meerdere parachutisten af boven de Hofvijver om vervolgens te landen in het water. ... Op vrijdag 23 juni zendt Omroep Max het programma ‘Ode aan onze Veteranen’ live uit vanaf het Malieveld, op NPO1 van  19.10 – 20.00 uur. Zaterdag 24 juni doet de NOS live verslag van het defilé zo tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO 1 of NPO 2. (https://www.veteranendag.nl/nieuws/aankondiging-veteranendag-2023/)

De Grombaard voor Vrijheid en Vrede Tesselaar Grombaard is een stoer blond bier van 5.0% Vol. Alc. Gebrouwen bij de Familiebrouwerij op Texel. Heerlijk verfrissend met een volle smaak van Gerstemout, tarwemout en vier verschillende hopsoorten voor het zachte bittertje in de afdronk. Een speciaalbier gebrouwen met een bijzondere naam “Grombaard”. Hét oud Hollands woord voor een ieder die in het verleden klaar stond voor Vrede en Veiligheid! Grommen betekent razen en baard is de afkorting voor de hellebaard. Met een Tesselaar Grombaard luisteren we naar de verhalen van de Veteraan, heffen we het glas en proosten we op hen. Dankjewel aan al die Veteranen die er waren en zijn voor onze Vrede en Veiligheid, of zoals ze in Amerika zeggen “Thank you for your Service” Bewondering voor wat veteranen over hebben voor anderen is de inspiratiebron voor het brouwen van dit speciaalbier. Tesselaar Familiebrouwerij Diks vindt het een eer samen met Veteranen op Texel dit bier te hebben ontwikkeld en wil daarmee respect uitspreken voor al deze vrouwen en mannen. We ondersteunen de Veteranen verenigingen met een stukje van de opbrengst opdat we niet vergeten! Tesselaar Grombaard smaakt het lekkerst op een temperatuur van 3-5 graden uit ons speciale Tesselaar glas. Grombaard van Texel, Vriendschap voor het leven! (https://www.biervantexel.nl/onze-bieren/tesselaar-grombaard) (https://www.bierista.nl/tesselaar-grombaard)

De term grombaard kent zijn oorsprong in de 19e eeuw. Het is een ander woord voor veteraan, een oudgediende. (https://stichtingjouwverhaal.nl/series/grombaard/)

Grombaard m. (-en), iemand die in de baard gromt, inz. een oudgediende, een veteraan. (https://www.ensie.nl/betekenis/grombaard, Groot woordenboek der Nederlandse taal VAN DALE UITGEVERS (1950))

grombaard grombaard - m., oudgediende. (https://www.ensie.nl/betekenis/grombaard, Vreemde woorden woordenboek FOKKO BOS (1914))

Grombaard GROMBAARD, m. (-en), iemand die in den baard gromt, inz. een oudgediende, een veteraan. (https://www.ensie.nl/betekenis/grombaard, Groot woordenboek der Nederlandsche taal J.H. VAN DALE (1898)) 

Merkomschrijving Tesselaar Eerlijke bieren van het Waddeneiland Texel, gebrouwen door de Tesselaar Familiebrouwerij. De familie Diks brouwt sinds 2017 een eigen serie bieren op het eiland Texel.  Op het bedrijventerrein Spinbaan in Den Burg vind je de ambachtelijke bierbrouwerij met knus proeflokaal. In unieke koperen ketels brouwt de familie ondergistende en bovengistende bieren. Stuk voor stuk bieren met een eigen smaak en karakter.  (https://www.mitra.nl/product/tesselaar-grombaard-33cl)

Veteraan Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, heeft zondag in Den Burg de eerste Grombaard van Familiebrouwerij Diks in ontvangst genomen. Kroon was er speciaal voor naar het eiland gereisd. Grombaard is het nieuwe veteranenbier dat de bierbrouwerij heeft gebrouwen uit eerbetoon en respect voor veteranen. De familie Diks pakte het idee op nadat veteraan Martin van Daalen en oud-wethouder Hennie Huisman er vijf maanden geleden over waren begonnen. De introductie van het bier ging gepaard met een presentatie van het Veteranen Search Team dat vijf jaar geleden werd opgericht toen Anne Faber werd vermist. Het team bestaat voor het grootste deel uit veteranen en helpt de politie (op verzoek van de politie) bij vermissingszaken. Ereburger en oud-veteraan Harry de Graaf vertelde over zijn tijd in Nieuw-Guinea en de hulp die hij daarna aan Papua’s bleef geven om een opleiding te kunnen volgen. De Familiebrouwerij doneerde na afloop €1000,- van de opbrengsten van het bier (33 cent per liter) aan het Veteranen Search Team. Grombaard is een oud-Nederlands woord voor veteraan. (https://www.texelsecourant.nl/nieuws/algemeen/319102/marco-kroon-op-texel-voor-eerste-grombaard)

Brouwerij op Texel lanceert veteranenbier. Eerste flesje Grombaard is voor ’s lands bekendste veteraan Marco Kroon De Tesselaar Familiebrouwerij Diks lanceerde zondagmiddag een speciaal veteranenbier: Grombaard. Nederlands bekendste veteraan Marco Kroon kreeg in Cinema Texel als eerste een flesje. Het initiatief voor het nieuwe bier kwam van de veteranen zelf. Oud-marinier Martin van Daalen, voorzitter van Veteranen Texel, werd aan het denken gezet door Hennie Huisman, die bij haar afscheid als wethouder om een gift voor het veteranencafé vroeg. ,,Veteranenzaken zaten in mijn portefeuille en ik ben me daar eens in gaan verdiepen. Ik zei tegen Martin dat ze zichzelf in een positiever daglicht moeten stellen. Als het in Nederland over veteranen gaat, draait het meestal om PTSS (posttraumatische stressstoornis, red.). In het buitenland, bijvoorbeeld in Amerika, is men juist heel trots op de veteranen. Daar worden zij op allerlei manieren bedankt voor hun diensten aan de maatschappij’’, vertelt Huisman. (https://dvhn.nl/groningen/wadden/Texels-veteranenbier-Grombaard-maakt-de-tongen-los.-Eerste-flesje-is-voor-%E2%80%99s-lands-bekendste-veteraan-Marco-Kroon-28076663.html)(https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20221127_76599249)

Het blonde bier van 5% dronk ik op een avond dit voorjaar. Het had een opvallend mondgevoel en smaak. Niet het doorsnee blond bier. Het is kruidig en moutig en heeft een bittertje in de afdronk. Dat zal komen door de bovengistende brouwproces? 

Wat zit erin? Volgens de ingrediëntendeclaratie: "water uit de kraan, gerstemout, tarwemout, hop en gist". Zo klinkt het simpel, maar het is een speciaalbier. 

MITRA heeft er ook wat woorden aan besteedt: "GEUR Een kruidige en bloemige geur. SMAAK Fris en subtiel met een bitter karakter door de gebruikte hoppen (4 soorten). AFDRONK Een zachte, bloemige afdronk met een aangename bitter." (zie https://www.mitra.nl/product/tesselaar-grombaard-33cl)

Overigens was er ook een museum:

Museum Grombaard Amersfoort (https://imusea.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=728:museum-grombaard-amersfoort&Itemid=116)

Historisch Museum Zon & Schild: Grombaard Utrechtseweg 266 3818 EW Amersfoort (https://www.museumgidsnederland.nl/en/amersfoort/historisch-museum-zon-schild-grombaard)

Museum Grombaard gevestigd op de 2e etage van Berkenrode zal moeten verdwijnen. Dat heeft te maken met de verkoop van ongeveer 2/3 van het Zon en Schild terrein ten behoeve van woningbouw. (zie http://www.grombaard.nl/)

De geschiedenis van het psychiatrisch centrum Zon & Schild door middel van objecten, verhalen, beelden en documenten weergegeven. Dat is museum Grombaard. (https://www.ggzcentraal.nl/locatie/zon-schild/museum-grombaard-zon-schild/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten