Translate

Zoeken in deze blog

maandag 14 oktober 2024

Mc C

Geen Mc D, maar een Mc C: de Mc Chouffe, geen Scotch Ale, maar een  Belgisch bruin bier van 8%. Het bruine bier heeft veel koolzuur in zich. De smaak is zoet en karamelachtig. Wat zeggen anderen erover?

Mc Chouffe | 33 CL | 6,0% | Scotch Ale (https://www.mitra.nl/product/chouffe-mc-33cl)

Mc Chouffe is een Belgisch bier, gebrouwen door de Brouwerij van Achouffe (die in 2006 werd overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat). Beschrijving Mc Chouffe is een bruin bier van hoge gisting (type scotch), zowel in de fles als in het vat hergist. Mc Chouffe heeft een alcoholpercentage van 8% en werd gelanceerd in 1987. Op het etiket staat een kromgebogen kabouter met hop en gerst op zijn rug.[1] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mc_Chouffe)

Ow, okee het is wel een Scotch ale!?

Mc Chouffe is een ongefilterd bruin bier van 8%. Dat stevige alcoholpercentage maakt dit bier een goed begeleider van wild en een entrecote. Ook smaakt Mc Chouffe heerlijk bij parmaham, paddestoelen, pastinaak, zalm en scampi's. (https://www.bierista.nl/mc-chouffe)

Zo kan ik ook een bier omschrijven, met de menukaart van een lokaal restaurant.... Wat heeft dat met het bier te maken? 

Brouwerij Brasserie D’Achouffe | Bierstijl Scottish Brown Ale | Alcoholpercentage 8% | Drinktemperatuur 8 °C... De Mc Chouffe is een karakteristiek bier, dat wereldwijd in de smaak valt. Tijd om eens uit te zoeken of die ook bij mij in de smaak valt, in deze Mc Chouffe bruin review. Zicht Als er iets typerend is voor een Chouffe bier, dan is het wel de smeuïge schuimkraag. Deze schuimkraag is zo vol, dat het meteen opvalt aan het bier. Zo’n schuimkraag is voor mij altijd wel een pluspunt. Het nodigt namelijk ontzettend uit. Kijken we verder dan schuimkraag, dan zien we dat het bier een diepe bruine kleur heeft met aan de randen een gloed van robijnrood. Het bier ziet er aantrekkelijk uit.  (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/mc-chouffe-review/)

De kleur is bruin. Het schuim viel me ook op. Dat is flink veel. Het schuim is lichtbruin en het bier donker.

Geur Het eerste wat de neus binnendringt is de geur van karamel. Een typische geur en smaak voor bruinbieren. Daarnaast zijn ook fruitige tonen aanwezig en is ook lichtelijk anijs te bespeuren. Het bier heeft een rijke geur. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/mc-chouffe-review/)

De geur van anijs kon ik niet herkennen. Trouwens:

Drugslabs ruiken naar anijs.' ....  De politie vraagt mensen alert te zijn op drugslaboratoria. 'Je kunt een anijsachtige, weeïge geur ruiken. Dus is een situatie verdacht en ruik je die geur, trek dan aan de bel bij de politie.' (https://www.omroepwest.nl/nieuws/3502144/drugslabs-rukken-op-wees-alert-ze-ruiken-naar-anijs)

Ruik je sterke anijs- of amandellucht, dan kan dat wijzen op de aanwezigheid van XTC. (https://pvo-nl.nl/themas/sectoren/sierteelt-en-agrarisch/hoe-herken-ik-drugscriminaliteit-in-mijn-omgeving/)

Zo bezien is een bier dat naar anijs smaakt nou niet meteen een positief iets... maar het gaat mij vooral ook om de smaak:

Op https://www.mitra.nl/product/chouffe-mc-33cl staat een licht apathisch filmpje met een smaakbeschrijving van het bier over lichte zoetheid die overgaat in zware zoetheid en zelfs stroperige zoetheid. En een smaak waar je alles in tegenkomt?

ZICHT/KLEUR Mahoniebruin met een gebroken witte schuimkraag. GEUR Milde koffie, zoethout een beetje bruine suiker en fruitig boeket. SMAAK Zoet en licht met overgangen naar een zware, stroperig melasse zoetheid met een vleugje bitterheid. AFDRONK U krijgt een warm gevoel bij het doorslikken maar wat ons vooral bij blijft is de smaak van zoete drop. (https://www.mitra.nl/product/chouffe-mc-33cl)

Milde koffie vond ik niet in de geur? Melasse zou ik het misschien wel kunnen noemen. Wel vreemd dat het 6% of 8% zou kunnen zijn? 

MC Chouffe is een Ale met 8,0% alcohol. MC Chouffe wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe in Wibrin. ... MC Chouffe is een donker en zwaar Belgisch speciaalbier met acht procent alcohol. MC Chouffe heeft een fruitig boeket met een licht bittere nasmaak. Brouwerij Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe Land België Gebrouwen sinds 1987
Biersoort Ale Kenmerk Speciaalbier Alcohol 8,0% (https://www.biernet.nl/bier/merken/mc-chouffe) 

MC Chouffe (8%) is de donkere variant van La Chouffe Blond en vooral lekker zoet te noemen. Geniet van de aroma’s anijs, zoethout en karamel. (https://www.bierfamilie.nl/brouwerij-achouffe-la-chouffe-mc-chouffe/)

Ja, zoet, zoet en zoet....

Smaak Ook met de eerste slok is de smaak van karamel als eerste aanwezig. Gevolgd door een sterke aanwezigheid van de smaak van drop. Dit zal ongetwijfeld komen door de aanwezige aroma van anijs in het bier. Hier en daar zijn fruitige tonen te ontdekken. Het bier smaakt goed en drink makkelijk weg. Mc Chouffe review conclusie Dubbelbieren behoren niet tot mijn favoriete biersoorten, maar de Mc Chouffe is een karaktervol bier met veel smaak en een appetijtelijke schuimkraag, typisch voor Chouffe bieren. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik genoten heb van mijn glas Mc Chouffe. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/mc-chouffe-review/)

Tja, drop kon ik er niet in herkennen. De karamelzoetheid wel. Het bier was voor mijn smaak te zoet.

Wat zeggen ze zelf?

De karaktervolle Mc CHOUFFE valt overal ter wereld in de smaak bij liefhebbers van bruin bier. De karakteristieke smaak, de donkere kleur met robijnrode weerschijn en de smeuïge, fijne schuimparels maken er een uniek bier van. Mc CHOUFFE onderscheidt zich verder door de geuren van anijs en zoethout, subliem aangevuld door een duidelijke toets van karamel. De stoere Mc CHOUFFE blijft verbazend zacht. Er komen heerlijk fruitige toetsen naar boven (met name peer), met in de nasmaak iets van bitterheid. Net als LA CHOUFFE, bevat Mc CHOUFFE 8 % alcohol. Toch is het bier net zo luchtig als de blonde grote zus. (https://chouffe.com/nl-be/biers/mc-chouffe/)

Robijnrood, anijs en zoethout? Peer? Nou ja, met wat fantasie kan ik het erin herkennen? Ja nouja, de bruine kleur kun je met wat fantasie donkerrood noemen. Peer herken ik wel als je het van tevoren weet...

donderdag 10 oktober 2024

BOKtober

Stoptober en MOvember zijn van die typische maanden om te stoppen met roken en te stoppen met scheren. Daarna volgt dry january om te stoppen met drinken. Het is altijd zo koppig om je tegen allerlei geneugten af te zetten. Dat bokken komt deze maand trouwens goed uit, want het is weer boktijd! 

Ik had het er al in 2020 over gehad https://biervat.blogspot.com/2020/10/boktober-2020.html en in 2022 https://biervat.blogspot.com/2022/10/boktober.html en 2023 https://biervat.blogspot.com/2023/10/boktober.html. In 2022 had ik ook al aandacht voor de BBB, al was het toen Bavaria Bock Bier. Dit is immers geen politiek blok, maar een bierblog. En deze maand dus een bokbierblog. Welke bokken heb ik  tot nu toe gedronken?

Nog niet veel...

Grolsch Rijke Herfstbok

Grolsch Rijke Herfstbok is zachtzoet en rijk van smaak. Helder en robijnrood bier. Zachte aroma’s van karamel. Een traditioneel ondergistend bier. Proef de herfst in al haar geuren en kleuren. De tijd van koud buiten en warm binnen, samen met Grolsch. https://www.grolsch.nl/bieren/grolsch-herfstbok.html

Ja inderdaad is dat ook de omschrijving die ik aan dit donkere bier zou geven: zoet. Het bier heeft een herfstkleur en is zoet als kandij. 

GROLSCH RIJKE HERFSTBOK Rijke Herfstbok Zachtzoet en rijk van smaak Grolsch brouwt al bijna 100 jaar speciaalbieren met rijke smaken, passend bij verschillende momenten en seizoenen. Rijke Herfstbok is een karaktervol bier met een stevige, zachtzoete smaak en een robijnrode kleur. Bij het proeven gaat alle aandacht uit naar het aroma van kruiden, kaneel, rozijnen en een vleugje bosbessen. De afdronk van de Herfstbok is rijk van smaak. Proef de herfst! Belangrijkste kenmerken Alcoholpercentage: 6,6% Drinktemperatuur: 8-10°C Verpakking: Fles (30cl), blik (33cl en 50cl) en fust (19,5 liter en 30 liter) Voedingswaarden per 100 ml Energie: 252 kj Calorieën: 60 kcal Koolhydraten: 5,1 g Waarvan suikers: 1,7 g Eiwitten: 0,7 g Zout: 0,01 g NUTRITIONAL INFORMATION The figures represent typical analysis. https://koninklijkegrolsch.nl/content/grolsch-rijke-herfstbok

KENMERKEN TYPE Bokbier ALCOHOLPERCENTAGE 6,6% KLEUR Robijnrood GEBROUWEN SINDS 1920 DRINKTEMPERATUUR 8-10 graden https://www.grolsch.nl/bieren/grolsch-herfstbok.html

Opvallend dat dit bier dus al ruim 100 jaar gebrouwen wordt!? Ze hebben trouwens ook een herftsbier?

GROLSCH HERFSTBIER 0.0% DONKER, ALCOHOLVRIJ NAJAARSBIER MET TONEN VAN KARAMEL EN ROZIJNEN Grolsch Herfstbier 0.0% is vol en zoet van smaak. Donker speciaalbier met een diepe robijnrode kleur. Aroma’s van karamel en rozijnen. Proef de herfst in al haar geuren en kleuren, maar zonder alcohol. De tijd van koud buiten en warm binnen. Samen.... KENMERKEN TYPE Alcoholvrij ALCOHOLPERCENTAGE 0.0% KLEUR Donker GEBROUWEN SINDS 2019 DRINKTEMPERATUUR 8-10 graden https://www.grolsch.nl/bieren/Grolsch-Herfstbier-0.0-.html

Deze heb ik dan nog niet gezien, 

GROLSCH GERIJPTE HERFSTBOK ZORGVULDIG GERIJPT VOOR EEN VOLMONDIGE SMAAK Grolsch Gerijpte Herfstbok is volwassen en rond van smaak. Helder robijnrood bier. Aroma’s van karamel en rozijnen met een ronde afdronk. Minimaal negen maanden de tijd gekregen om te rijpen in de munitiebunkers op vliegveld Twenthe. ... KENMERKEN TYPE Bokbier ALCOHOLPERCENTAGE 6,6% KLEUR Donkerrood GEBROUWEN SINDS 2015 DRINKTEMPERATUUR 8-10 graden https://www.grolsch.nl/bieren/grolsch-gerijpte-herfstbok.html

Dit bier ruikt minder zoet en smaakt ook minder zoet. De geur doet wat denken aan rozijnen. Het heeft ook een wat voller mondgevoel. Maar ook hier zit een flinke berg suiker in de afdronk.   

GROLSCH DUNKEL WEIZENBOCK
GEBROUWEN MET VIER SOORTEN MOUT
Grolsch Dunkel Weizenbock is rond en vol van smaak. Daar waar Herfstbok en Weizen elkaar ontmoeten, ontstaat dit amberkleurige tarwebier. Ruik tonen van karamel en geroosterd tarwemout. Het lekkerst warm, binnen en met elkaar. .. KENMERKEN
TYPE Dunkel Weizenbock ALCOHOLPERCENTAGE 7,3% KLEUR Amber GEBROUWEN SINDS 2020 DRINKTEMPERATUUR 8-10 graden https://www.grolsch.nl/bieren/weizenbock.html

Dit bier smaakt duidelijk anders. Het heeft iets van banaan in zich. Het bier is complexer dan de andere bokbieren van Grolsch. Al is ook dit bier zoet.

Zijn er nog meer bokbieren te vinden...

Jazekers... 

Amstel bok, HJ bok, en nog een hele stel bokbieren van de Mitra.

HERTOG JAN BOCKBIER HET EERSTE NEDERLANDSE BOCKBIER (https://www.hertogjan.nl/bieren/bockbier/) geen idee waar ze dat op baseren?

Dit bier wordt gebrouwen sinds 1982. https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/64-hertogjanbockbier

Bockbier was in Duitsland al langer een traditie. Het eerste bier dat in de herfst gebrouwen wordt, van de nieuwe hop en gerstoogst. In Arcen wilden we graag óók zo’n mooi bier brouwen. Maar dan natuurlijk wél op onze eigen manier. Zo brouwden we het eerste Nederlandse Bockbier bovengistend, in plaats van ondergistend. De introductie van dit jaarlijkse speciaalbier bleek een inspiratie voor heel brouwend Nederland: inmiddels is Bockbier niet meer weg te denken. Ons Hertog Jan Bockbier is nog steeds één van de meest gewaardeerde bockbieren bij de kenners. Het combineert een mooie bitterzoete smaak met een prachtige robijnrode kleur. Je kunt ons Bockbier ook wat langer bewaren. Zo kan de smaak zich nog verder ontwikkelen. En…dan hoef je ook niet te wachten tot het er weer is! ... Willem V liet het kostbare goedje jarenlang naar zijn stad München halen. Tot het importeren van het Einbecker bier zelfs hem door de hoge accijnzen te duur werd. Hij gebood de brouwers van zijn eigen Münchener Hofbräuhaus Einbecker bier te brouwen. Ze slaagden er niet in. Dus haalde hij één van de brouwers uit Einbeck, Elias Pilcher, naar de hofbrouwerij in München. Hem lukte het wél om een bier ‘nach Einbecker Art’ te brouwen. Nu kon men in München echt Einbecker bier drinken. Men kon de naam ‘Einbecker’ er maar moeilijk uitspreken. In het lokale dialect veranderde dit al snel in ‘Ainpöckisch’ en aan de toog riep men hard ‘Ainpock bitte!’. Nog even en het werd ‘ein Bock!’ wat het sindsdien is gebleven. Maar hoe werd nu juist dit bier, dat inmiddels alom bekend stond als Bock, het bier om bij ons het nieuwe brouwseizoen in te luiden? Dat….gebeurde bij ons in Arcen. Ook onze brouwers kenden het heerlijke Duitse Bockbier. Zij vonden het met zijn robijnrode kleur en rijke smaak een ideaal bier om de nieuwe oogst mee te vieren. Natuurlijk gaven onze brouwers een eigen draai aan het bier: in plaats van het ondergistende Duitse Bockbier, brouwden ze een bovengistende Nederlandse variant. Hierdoor kwam de smaak nog beter tot zijn recht. Met dit Nederlandse Bockbier werd een nieuwe Nederlandse biertraditie geboren. (https://www.hertogjan.nl/bieren/bockbier/)

Amstel Bock is 7% en heeft een roodkoperen kleur met gebroken wit schuim dat snel verdwijnt. Het smaakt niet superzoet. Ook is er geen alcohol, moutigheid of hopbitterheid die overheerst. Het mondgevoel tintelt van de koolzuur, en wat waterig met een wat kandijsiroopachtige plakkerigheid. Het is zoet, maar niet overheersend zoet. Ik zou het geen pastry bock noemen. 

Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Amstel_Bock) heeft diverse feitjes over het bier:

- Het bier wordt gebrouwen op verschillende locaties in Nederland (Zoeterwoude en 's-Hertogenbosch) door Heineken. Het is een donker robijnrood bier met een alcoholpercentage van 7,0%.

- Amstel Bock werd voor het eerst gebrouwen in 1872.[1] In 1996 werd de naam gewijzigd in Amstel Herfstbock. In 2003 werd de naam weer gewijzigd, van Amstel Herfstbock naar Amstel Bock.

- Tijdens het 37e PINT Bokbierfestival op 26 oktober 2014 behaalde Amstel Bock goud bij de "Beste Bockbier Competitie 2014" in de categorie "Bockbier".

- Type bokbier Gisting ondergisting Alcoholpercentage 7% Stamwortgehalte 16.5 Graan gerst Ingrediënten water, gerstemout, hop Lagering lagertanks Kleur donker robijnrood (70 EBC) Bitterheidsgraad 28 EBU https://nl.wikipedia.org/wiki/Amstel_Bock

Wat zeggen anderen eigenlijk?

Op bierista zie ik nog:

Alfa Limburgs Bokbier Alfa Bier Alfa Limburgs Bokbier is een klassieke Bock uit het Limburgse Schinnen. Donker amber bokbier met een grote en lichtbruine kop. https://www.bierista.nl/topbar_search

Apfelstrudel Doppelbock met tonen van vanille, slagroom, rozijnen en appel. Jammie! Je ontdekt deze ingrediënten allemaal in de geur en smaak van deze Apfelstrudel Doppelbock van Brouwerijt 't Uiltje. Zoals de brouwers zeggen: "Dit bier is jouw gouden ticket naar een bos vol appels in Alice's Wonderland!" Alleen maar genieten dus. Romig, Oostenrijks deeg gevuld met alle ingrediënten is samen met Duitse mouten en hoppen gebruikt om dit bier te brouwen. https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10

7.5% Brand Dubbelbock Brand Bierbrouwerij Brand Dubbelbock dankt zijn rijke en robuuste smaak aan de dubbele rijping. De bijzondere blend van geroosterde moutsoorten geeft dit bier zijn robijnrode kleur. Brand Dubbelbock is door zijn krachtige, moutige karakter een echt herfstbier. https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10

8.8% DAVO Weizenbock DAVO Bieren DAVO Weizenbock is het smakelijke bockbier van Davo Bieren. Typische smaken zoals karamel en koffie zijn mild maar duidelijk aanwezig. Het frisse en lichtzurige wat we gewend zijn van een Weizen komt ook in dit bier naar boven. De combinaties maken dit een mooie bock om te beginnen maar ook een echte smaakmaker om ook als gevorderde bierdrinker van te genieten. Deze Weizenbock ontving in 2016 een zilveren medaille als de Beste Speciaalbock van Nederland en in 2017 een zilveren medaille voor Beste Dubbelbock van de wereld. In 2019 kreeg dit bier een gouden medaille voor de Beste Dubbelbock van de wereld en won het de Beste Bok van het Oosten Bokaal. https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10

10.3% Gulpener IJsbock Gulpener Bierbrouwerij Gulpener IJsbock is ontstaan uit de Tarwe Dubbelbock. Deze bock is bevroren. Bij het ontdooien is het water gescheiden van het concentraat. Het concentraat is de uiteindelijke IJsbock. Vandaar dat dit bier zo vol en krachtig smaakt met aroma's van karamel. https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10

Grolsch Gerijpte Herfstbok Grolsch Grolsch Gerijpte Hersftbock is een Donker & Rijk Bokbier. Zoetig met hinten van karamel in de neus maar ook fruitige aroma's en herkenbare rozijngeuren. Het bier verjaart mooi in de fles! https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10

Jopen Bokbier is een veel onderscheiden bockbier. Gerst, haver, tarwe en rogge werden gebruikt om de perfecte smaak te bereiken. Je ruikt de gebrande tonen, zoals je dat bij bockbier verwacht: toast, chocolade en karamel. Tegenwicht komt er van de fruitige kant: kersen en mandarijntjes. Dit bockbier is zo rijk aan smaak en perfect in balans. https://www.bierista.nl/topbar_search

Muifel D'n Ossebock Muifelbrouwerij Muifel heeft D'n Ossebock, het eerste seizoensbier van de brouwerij, speciaal gebrouwen voor de gure herfstavonden. Deze bock heeft meer dan alleen zoetheid. Het heeft een subtiel bittere smaak, die D'n Ossebock pit en kracht geeft. D'n Ossebock van Muifelbrouwerij is drie jaar bekroond tot Beste Bockbier van Nederland. Dat gebeurde in 2016, 2018 en 2019. In 2017 was er geen Beste Bockbier competitie. https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10

Oijens Bokbier Vatgerijpt 2020 is een Bockbier van 9,0%. Het bier heeft 1 jaar gerijpt op een apple brand vat. https://www.bierista.nl/topbar_search

Pauw Bokbier is een ambachtelijk Bockbier. Het bier is voor 10% gebrouwen met spelt van VOF Bierbrouwerij Gebroeders Blekkenhorst. https://www.bierista.nl/topbar_search

7.9% Paulaner Salvator Paulaner Paulaner Salvator is een Dubbelbock, echt een klassieker. De Salvator wordt vaak gezien als voorbeeld voor deze bierstijl. Dit bier wordt nu vaak gelinkt aan de herfst, maar van oorspong is dit een bier voor in de vastentijd. Als er in die periode niet gegeten mocht worden, hadden ze altijd nog dit vloeibare brood om op de been te blijven. https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10

Slaege Bokbier is een Bockbier. Deze najaarsbock is licht zoetig in smaak maar brengt je een stevige afdronk. Dit bier laat zich goed combineren met wildschotels en stamppotten. https://www.bierista.nl/topbar_search

7.0% Texels Bock Texelse Bierbrouwerij Texels Bock is een krachtig en smaakvol bier dat je de herfst doorhelpt. Het bier heeft de kleuren van de herfst, zoete tonen en een licht bitter karakter. Texels Bock is zo gebalanceerd en rijk aan smaak dat het vele prijzen heeft gewonnen. Texels Bock is verkozen tot Lekkerste Bockbier van Nederland in 2009, 2010 en 2011. Het werd verkozen tot Beste Bockbier van Nederland in 2010 en 2011. De Texels Bock won in 2015 zilver tijdens de Dutch Beer Challenge en goud tijdens de Brussels Beer Challenge. Als dit geen goed bockbier is ... https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10

Twels bokbier is een robijnrood, bovengistend bier met het lichte aroma van gebrande mout. Het ongefiltreerde najaarsbier onderscheidt zich door een caramelachtige smaak en is geknipt voor de echte fijnproevers.  https://www.bierista.nl/topbar_search

Twents Bokbier is gebrouwen naar klassiek recept. Het is een ondergistend, roodbruin bier met een volle schuimkraag. Dit Twentse Bokbier heeft een robuust karakter, maar is toch soepel. Hier bestel je gauw een tweede glas van. https://www.bierista.nl/topbar_search

Us Heit Twels Bokbier is een Bockbier. Een robijnrood bier met lichte aroma's van gebrande mout. Het perfecte bier voor echte fijnproevers. https://www.bierista.nl/topbar_search

Van Vollenhoven & Co Bokbier is een Bockbier. Een traditioneel en stormachtig bier. Dit Van Vollenhoven Bokbier is gebrouwen met maar liefst 6 soorten mout. Zoetheid en bitterheid zijn goed in balans, met tonen van karamel en geroosterde mout. https://www.bierista.nl/topbar_search

Ach er is zo veel keus!

Sinds 2001 wordt er door de organisatie “Het Lekkerste Bockbier van Nederland” is een blindproeverij georganiseerd om te bepalen wat het lekkerste Bockbier is van Nederland. Op 12 Oktober 2024 zijn we te gast bij Brouwerij De Molen te Bodegraven  Doortocht 4 2411 DS Bodegraven Met ca 140 proevers en 50 bockbieren verdeeld in standaard bockbieren (<7%), en zware bockbieren (>7%)  de bieren geproefd en d.m.v. een cijfer beoordeeld. Hier gaat het om of het bier lekker gevonden wordt.  Geef je op als proefpanellid! Als jij zin hebt om als proefpanellid mee te doen aan dit evenement en mee te bepalen welke brouwerij dit jaar met de eer gaat strijken, geef je dan hiervoor op. Dit kun je doen door je gegevens hieronder in vullen in te vullen.  Deelneming is gratis. Waar en wanneer? De proeverij zal plaatsvinden op zaterdag 12 oktober 2024 http://www.lekkerstebockbier.nl/

Zaterdag 15 oktober 2022 werd voor de twintigste keer de nationale blindproeverij ‘Het Lekkerste Bockbier van Nederland’georganiseerd. De 52 ingezonden bockbieren werden beoordeeld door 144 proevers (consumenten). In de categorie standaard bockbieren (t/m 7% alcohol) is Jopen Bier met de 4-granen bok de winnaar volgens de consumenten en liefhebbers. In de categorie zware bockbieren (> 7% alcohol) ging de winst naar Van Moll Craft Beer met Opgebokt! Sinds 2001 wordt er door de organisatie ‘Het Lekkerste Bockbier van Nederland’ een blindproeverij georganiseerd om te bepalen wat het lekkerste bockbier is van Nederland. Het lekkerste bockbier hoeft niet het beste bockbier te zijn maar wordt door de panelleden wel als het lekkerste bockbier beoordeeld. In 2001 begonnen in twee cafés (Arendsnest, Amsterdam en de Bonte Koe, Purmerend) is de proeverij in de jaren uitgegroeid tot de grootste blindproefwedstrijd door consumenten en liefhebbers. In 2006 is de organisatie van meerdere proefavonden in diverse cafés overgegaan naar één evenement in een van de Nederlandse brouwerijen waar de deelnemende bieren door de proevers in een competitie beoordeeld werden op het ‘lekker’ zijn. Het lekkerste bockbier hoeft niet het beste bockbier te zijn maar wordt door de panelleden wel als het lekkerste bockbier beoordeeld https://biermagazine.nl/biernieuws/winnaars-lekkerste-bockbier-van-nederland-2022-bekend/

De 21e verkiezing Lekkerste Bockbier van Nederland 2023 is gehouden op zaterdag 14 oktober 2023 bij havenbrouwerij Het Brouwdok in Harlingen. Het lekkerste bockbier hoeft niet het beste bockbier te zijn maar wordt door de panelleden wel als het lekkerste bockbier beoordeeld. Bij de standaars-bockbieren won Jopen Bier met Jopen 4-granen bok, bij de zware bockbieren won Brouwerij De Gekroonde Merlet met Belvedère Bock. https://biermagazine.nl/biernieuws/nationale-consumentenblindproeverij-winnaars-lekkerste-bockbier-van-nederland-2023/

Het Bokbier van craft bier brouwerij Jopen uit Haarlem is voor het tweede jaar op rij verkozen tot het Lekkerste Bockbier van Nederland. Bij de verkiezing hebben zo'n 160 proevers 52 bockbieren geproefd en beoordeeld op smaak, in twee categorieën. In de categorie Standaard Bockbier (<7%) werd het Jopen Bokbier als lekkerste beoordeeld. https://www.biernet.nl/nieuws/jopen-bokbier-twee-jaar-op-rij-lekkerste-bockbier-van-nederland

Wie op een herfstige dag de kroeg in duikt, komt het zeker tegen: bockbier. Het is een Nederlandse gewoonte om dit bier in de herfst te drinken, vertellen kenners. Het originele bockbier smaakt karamelachtig, maar inmiddels zijn er ook varianten die naar een gebakje smaken.... Vroeger werd bockbier op een kar met echte bokken ervoor de stad in getrokken. Inmiddels is er iets minder bombarie en nemen de winterbieren aan populariteit toe, maar vooral het bockbier doet het nog steeds erg goed. "Als het regent en het wat kouder is, hebben veel mensen zin in wat zwaarder bier", zegt bierkenner Alain Schepers, oprichter van bierplatform Bierista. "De smaken die in bockbier zitten zijn verwarmend." Het oudste nog bestaande bier van Nederland is een bockbier van Amstel, vertelt Chaim van der Maat, biersommelier bij De Bierverteller. "In 1872 gebrouwen, nu nog op de markt. Het is dan ook het oudste bier van Nederland." Doordat er lang een bockbierdag was en alle grote brouwerijen dan een variant uitbrachten, is bockbier een terugkerend verschijnsel in het najaar geworden. https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6164515/wat-bockbier-is-en-waarom-je-er-soms-vroeg-bij-moet-zijn.html?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F


maandag 7 oktober 2024

Texels Jutters Bock Bier

Als het onstuimige herfstseizoen is aangebroken trekken de Texelse jutters naar het strand om te jutten. Na de koude en gure jut geniet men van een goed glas Texels Jutters Bock. Texels Jutters Bock heeft een dieprode kleur en een typische karamelsmaak. Proost, op de Texelse traditie van het jutten met een heerlijk glas Texels Bock, maar nu in een nieuw jasje. - Categorie: Bockbier- Smaak: Aangenaam bitter met typische karamelsmaak - Alcoholpercentage: 7.0% (https://www.jumbo.com/producten/texels-jutters-bock-bier-fles-300ml-162794FLS)

Texels Jutters Bock Speciaalbier Herfstbock met een dieprode kleur. Aangenaam bittertje gecombineerd met karamelsmaak (alcohol 7,0%). ... Texels Jutters Bock is al verschillende keren verkozen tot lekkerste en beste bockbier van Nederland. Als het onstuimige herfstseizoen is aangebroken op Texel biedt dit bijzondere speciaalbier een welkom moment van rust. Texels Jutters Bock heeft een dieprode kleur en typische karamelsmaak omdat de brouwers gebruik maken van geroosterd gerstemout. De speciale hopsoorten geven een aangenaam ‘bittertje’ in de afdronk. Texels Jutters Bock komt het beste tot zijn recht bij een drinktemperatuur van 8 graden Celsius. ... Tijdens de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland 2018’ werd Texels Jutters Bock beloond met een eervolle tweede plaats. Dit is niet de eerste keer geweest, al eerder gooide Texels Jutters Bock hoge ogen tijdens de verkiezingen voor Lekkerste en beste Bockbier van Nederland. (https://www.texels.nl/bieren/texels-bock-speciaalbier)

 Ingrediënten: Water, gerstemout, suiker, hop, gist Alcoholpercentage: 7 Vol. % (https://www.texels.nl/texels-bock-productinformatie)

Schenktemperatuur 8°C Alcoholpercentage 7% Stamwortgehalte 16.4 Kleur Dieprood EBU 22 (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/5769-juttersbock-texelsbock)

Jutters Bock Namen: (1999-2023) Texels Bock (2023-) Jutters Bock Biertype: Bo(c)kbier Smaakcategorie: Donker & Rijk Biertypering(en): Seizoensbier In productie: Ja Vast assortiment: Ja (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/5769-juttersbock-texelsbock)

Texels Bock is een ongefilterd herfstbier van hoge gisting. Het heeft een dieprode kleur en typische karamelsmaak doordat de brouwers gebruik maken van geroosterd gerstemout. De speciale hopsoorten geven een aangenaam ‘bittertje’ in de afdronk. Het kleine beetje gist onderin de fles maakt het bier extra romig. Texels Bock is een prijswinnend herfstbier. In 2019 mochten de Texelse brouwers tijdens het PINT bockbier festival de tweede prijs bij de verkiezing 'Beste Bockbier' in ontvangst nemen. Deze prijs wordt toegekend door een vakjury. Eerder viel Texels Bock ook al in de prijzen bij zowel verkiezingen door een vakjury als door consumentenpanels: - Beste bockbierverkiezing van Nederland in 2010 1e prijs, 2011 1e prijs, 2013 2e prijs en 2019 2e prijs. - Lekkerste bockbierverkiezing van Nederland in 2011 1e prijs, 2012 1e prijs, 2015 3e prijs en 2018 2e prijs. In 2023 wordt de naam gewijzigd in Jutters Bock. Er zijn echter problemen met de etiketten, waardoor er ook nog flessen in de handel komen met de oude naam. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/5769-juttersbock-texelsbock)

Texels Bock is een krachtig en smaakvol bier dat je de herfst doorhelpt. Het bier heeft de kleuren van de herfst, zoete tonen en een licht bitter karakter. Texels Bock is zo gebalanceerd en rijk aan smaak dat het vele prijzen heeft gewonnen. Texels Bock is verkozen tot Lekkerste Bockbier van Nederland in 2009, 2010 en 2011. Het werd verkozen tot Beste Bockbier van Nederland in 2010 en 2011. De Texels Bock won in 2015 zilver tijdens de Dutch Beer Challenge en goud tijdens de Brussels Beer Challenge. Als dit geen goed bockbier is (https://www.bierista.nl/texels-bock)

Het bier ruikt en ziet eruit als een bockbier. Dat past mooi bij de maand, Mondgevoel is prettig met een lekkere tongval van het koolzuur. De smaken zijn zoals je van een bockbier mag verwachten. Dus het is niet een superbijzonder bockbier, maar wel een degelijk bockbier. Een lekker bockbier.

Maar wat vinden anderen?

Op https://untappd.com/b/texelse-bierbrouwerij-jutters-bock/8288 zie ik vooral foto's, maar weinig tot geen smaakbeschrijvingen. Ik zie niet echt de waarde van die site. Zou er ook niet een site moeten komen over groenten? Dat elke keer als je een andere groente eet je er een foto van maakt en upload, bijvoorbeeld pompoensoep,  gebakken ui, enz...

Zicht Donkerbruin van kleur. Donkere schuimkraag 7,5 Neus Tonen van zoet, karamel. Moutig 8,0 Smaak Fijne zoete smaak. Tikkeltje bitter... Sandra de Ridder (https://www.bierista.nl/texels-bock)

Zicht Bruin troebel dunne schuimkraag 7,2 Neus Mout, karamel 7,3 Smaak Zoet, prikkelend, licht bittere nasmaak  Gerard Jan Fens (https://www.bierista.nl/texels-bock)

Donker, zoet, prikkelend, licht bittere nasmaak. Ja dat past. Zeker in deze maand. 


vrijdag 4 oktober 2024

Eerste vrijdag van oktober: Boktober

Bockbier is een populaire bierstijl in de laatste maanden van het jaar. Bierconsumentenvereniging PINT brengt een mooie traditie terug in ere door de start van het Bockbierseizoen officieel in te luiden. Nederlands bockbier Bockbier is één van de mooie bieren die de Nederlandse biercultuur rijk is. Een bijzonder bier dat het verdient in de schijnwerper te worden gesteld. Daarom brengt Bierconsumentenvereniging PINT een mooie traditie weer terug in ere: de start van het Bockbierseizoen op de eerste vrijdag van oktober. Vrijdag 4 oktober is het zover. Eerste vrijdag van oktober  Van de ruim 900 brouwerijen die ons land rijk is (bron: nederlandsebiercultuur.nl), brouwen er vele een of meerdere soorten Bockbier. Ondanks dat het biertype van Duitse oorsprong is, is het in de loop der tijd Nederlands erfgoed geworden. In geen land ter wereld wordt meer Bockbier gebrouwen en gedronken dan in Nederland. Zoals beaujolais primeur op de derde donderdag in november wordt gepresenteerd, verdient Bockbier ook een vaste introductiedag. En die dag is de eerste vrijdag van oktober. https://www.biernet.nl/nieuws/het-pint-bockbierfestival-is-terug-van-weggeweest

Inderdaad dat was vandaag...

Kunstwerk museum kwijt, weggegooid door monteur:

 

Kunstwerk museum kwijt, weggegooid door monteur:

Dat zegt toch wel wat over het niveau van de kunst tegenwoordig...

Conservator Elisah van den Bergh van het LAM Museum in Lisse zegt bij omroep West: 'Ik kwam het museum binnen, liep naar de lift en zag meteen dat er twee kunstwerken misten in de liftschacht.' Het gaat om twee handgemaakte lege bierblikjes van de Franse kunstenaar Alexandre Lavet.

Het museum wil op een kunstzinnige manier alledaagse voorwerpen - zoals eten, drinken en verpakkingen - laten zien. Op onverwachte plekken staan objecten geëtaleerd. Door de glazen lift kunnen mensen de kunstwerken goed zien. Maar plotseling zijn ze verdwenen. Niemand kan de conservator vertellen wat er is gebeurd, behalve dat er een liftmonteur is geweest. Als een detective doorloopt Elisah van den Bergh alle stappen die een liftmonteur zou kunnen maken bij zijn bezoek. Uiteindelijk vindt ze in de hoek van een liftkast een vuilniszak. 'Tussen veel gruis en ander afval vond ik de twee kunstwerken terug,' zegt Van den Bergh lachend. Want lachen, dat kan ze nu erom. https://www.omroepwest.nl/nieuws/4887794/kunstwerk-museum-kwijt-weggegooid-door-monteur-eerst-even-bijkomen

Een bizarre vondst in het LAM museum in Lisse. Een kunstwerk uit het museum werd teruggevonden in de vuilnisbak. Een liftmonteur zag het kunstwerk, dat gemaakt werd door de Franse kunstenaar Alexandre Lavet, aan als afval. ,,We hebben de schrik van ons leven gehad toen die blikjes opeens weg waren”, vertelt een woordvoerster van het museum. Het kunstwerk heet ‘All the good times we spent together’ en het werk bestaat uit twee gebruike blikjes bier die zijn beschilderd met acrylverf. De lege en gebutste blikjes staan voor de kunstenaar symbool voor dierbare momenten met vrienden. ,,Een werk waar heel veel tijd in zit.” De blikjes lagen boven op de lift in het LAM museum en de liftmonteur zag het aan als twee normale lege blikjes bier. Hij gooide het daarom in de vuilnisbak. Gelukkig werden de blikjes uiteindelijk in tact teruggevonden en het museum neemt de monteur niets kwalijk. ,,Hij verving een vaste monteur die het museum door en door kende. Hij heeft zijn werk naar eer en geweten gedaan.” https://www.ditjesendatjes.nl/oeps-monteur-ziet-kunstwerk-lam-museum-aan-voor-afval-en-gooit-het-weg

Een kunstwerk van de Franse kunstenaar Alexandre Lavet is onlangs per ongeluk in de vuilnisbak beland in het LAM museum in Lisse. Een liftmonteur, die inviel voor een vaste medewerker, dacht dat de beschilderde bierblikjes rotzooi waren en gooide ze weg, zo meldt het museum. Het gaat om twee lege, met acrylverf beschilderde blikjes bier, getiteld All the good times we spent together. Het kunstwerk staat symbool voor waardevolle momenten met vrienden. https://www.hartvannederland.nl/112/ongeluk/artikelen/kunstwerk-prullenbak-lam-museum-lisse