Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 23 april 2024

Kromme Haring Warmouth Hazy IPA (6,3%)

Hazy IPA's zijn vaak zoet dacht ik, maar deze is best bitter.  

Als ik zoek wat andere er over te melden hebben kom ik de verschillende versies tegen...

Warmouth V7 De Kromme Haring IPA - New England / Hazy TOTAL (?) 2,176 UNIQUE (?) 2,133 ... 6.3% ABV N/A IBU ... We call Warmouth a bootleg NEIPA, because it uses an obscure yet delicious yeast by Bootleg Biology. This small, alternative yeast lab from Nashville created a unique blend of fruit-forward yeasts that work extremely well with aromatic hops, resulting in a gorgeous rainbow of flavours. Every version will have a different hop combination, for V7: Simcoe, Talus, Columbus Warmouth won a silver medal in the category Hazy IPA/NEIPA at the Dutch Beer Challenge 2022.  (https://untappd.com/b/de-kromme-haring-warmouth-v7/4942687)

Warmouth V8 | Bootleg NEIPA | 6,3% - Brouwerij De Kromme Haring Webshop

Name: Warmouth V8 Style: Bootleg NEIPA Cat. 1 | 6.3% ABV | 33cl | contains/bevat gluten Ingredients/ Ingredienten: malt/ mout (pale, oat, wheat, dextrin), Hops (Mosaic, El Dorado), yeast/gist (Bootleg Biology NEEPAH, WY1318) We call Warmouth a bootleg NEIPA, because it uses an obscure yet (https://duckduckgo.com/, google.com)

De nieuwste Warmouth v9 van de Kromme Haring! Vrijdag 28-04-2023 Geschreven door de Kromme Haring Het is weer tijd voor een nieuwe Warmouth! Kenners weten het, deze interpretatie van de New England IPA heeft alle fruitigheid maar ook een kruidige, droge afdronk door de Bootleg gist blend. Deze keer zijn we los gegaan met Nieuw Zeelandse Rakau hop naast Citra: verwacht steenfruit, mango, citrus! (https://www.speciaalbierwereld.nl/de-nieuwste-warmouth-v9-van-de-kromme-haring/) Op de bijbehorende foto staat de naam en de vis hetzelfde als op mijn blik, maar op mijn blikje staat 'Hazy IPA' en op de foto staat 'Bootleg NEIPA'!?

KROMME HARING WARMOUTH V9 - BLIK Brewpub de Kromme Haring Land: Nederlands bier Type: IPA - India Pale Ale Alcohol: 6,3% Inhoud: 33cl... Brewpub De Kromme Haring is een Utrechtse bierbrouwerij, waar je je als speciaalbierliefhebber helemaal thuis voelt. De Kromme Haring staat bekend om haar geëxperimenteerde biersmaken. De brouwerij probeert namelijk via verschillende methodes te brouwen, tot deze de meest verassende smaken naar boven brengt. Je zou ook niet anders verwachten van een brouwerij met een geleerd bioloog als medeoprichter. Brouwers Stephen Grigg en Gijs van Wiechen zijn ‘pas’ sinds 2016 bezig, maar hebben ondertussen al een collectie van 68 smaaksensaties samengesteld. Voor iedereen is er wel een juiste smaak te vinden. Alle bieren van Brewpub De Kromme Haring zijn te vinden...

Warmouth V10 van De Kromme Haring uit Utrecht is een Bootleg New England IPA van 6,3%. Warmouth V10 is gebrouwen met Idaho7 Cryo, Azacca & Simcoe. Brouwerij: Kromme Haring Land: Netherlands Soort: New England IPA Alcohol percentage: 6,3% (https://www.rebelbeercans.nl/product/de-kromme-haring-warmouth-v10/) 

Ook hier wordt het een Bootleg NEIPA genoemd.

DE KROMME HARING – WARMOUTH V10 ... We noemen Warmouth een bootleg NEIPA, omdat het een obscure maar heerlijke gist van Bootleg Biology gebruikt. Dit kleine, alternatieve gistlaboratorium uit Nashville creëerde een unieke mix van fruitgisten die buitengewoon goed werken met aromatische hop, wat resulteert in een prachtige regenboog aan smaken. Elke versie heeft een andere hopcombinatie, voor V10: Idaho7 Cryo, Azacca & Simcoe. (https://brother-beer.nl/product/de-kromme-haring-warmouth-v10/)

De Kromme Haring Warmouth Bootleg NEIPA V10 is een troebel geel bier, gebrouwen in Nederland. Dit is alweer de tiende editie van de Warmouth variant waarbij gebruik is gemaakt van drie nieuwe soorten hop. Dit zijn Azacca, Idaho7 en als laatste Simcoe. Ook twee verschillende soorten gist van Bootleg Biology, NEEPAH en WY1318. Het eindresultaat is een regenboog aan smaken die meer fruitig gericht zijn, met een aangename tropische ondertoon. De Kromme Haring Warmouth Bootleg NEIPA V10 heeft een alcoholpercentage van 6,3%. (https://be.drankgigant.nl/de-kromme-haring-warmouth-bootleg-neipa-v10.html)

De Kromme Haring - Warmouth V11 Untappd:      ( 3.84 ) Merk: De Kromme Haring Model: Warmouth V11 Beschikbaarheid: Uitverkocht (https://www.justinbeer.nl/de-kromme-haring-warmouth-v11)

Warmouth V11 | Bootleg NEIPA | 6,3% - Brouwerij De Kromme Haring Webshop The award winning Warmouth is a hazy IPA that uses an obscure yet delicious yeast blend developed by the Bootleg Biology. This unique blend of fruit-forward yeasts works extremely well with aromatic hops and also provides a unique dry and spicy character not found in your run of the mill NEIPA. (https://duckduckgo.com, google.com)

En nog steeds staat er op de foto Bootleg NEIPA!?

Kromme Haring WARMOUTH V11 6,3% Hazy IPA 33cl Can  Kromme Haring WARMOUTH V11 6,3% Hazy IPA 33cl Can Hazy IPA met Amarillo, Azacca & Citra-Cryo Hop. (https://www.drinks-gifts.nl/kromme-haring-warmouth-v11-6-3-hazy-ipa-33cl-can)

Hazy IPA of NEIPA??

Deze relatief nieuwe IPA stijl maakt een sterke opmars in bierdrinkend Nederland en is veelal bekend onder de naam Hazy IPA of New England IPA (NEIPA). Deze bierstijl is afkomstig uit het Noordoosten van de Verenigde Staten en kenmerkt zich als zeer fruitig, hoppig en zacht. De brouwers die zich aan deze bierstijl wagen, hebben daarbij het liefst dat deze bieren zo vers mogelijk gedronken worden. De smaak en beleving van het bier zou namelijk snel minder worden. Wie de oorsprong van de IPA kent, weet dat deze ooit ontstaan is in een poging om de bieren langer goed te houden. De bieren moesten de overtocht op zee overleven, waarbij extra hop de sleutel was voor een langere houdbaarheid.  Het is dan ook bijzonder te noemen, dat in de hedendaagse ontwikkeling van de  IPA de versheid steeds belangrijker geworden is. Als we dit fenomeen simpel willen uitleggen is het belangrijk om te weten dat hopsoorten te verdelen zijn in drie hoofdcategorieën: bitterhop, aromahop en dubbeldoelhop. De dubbeldoelhop kan gezien worden als een combinatie van de twee eerder genoemde categorieën. Voor de productie van NEIPA’s wordt voornamelijk gebruik gemaakt van aromahoppen. Zij zorgen voor de frisheid, het zachte karakter en voorkomen dat het bier extreem bitter wordt. Daarvoor zijn, zoals de naam toch wel verklapt, de bitterhoppen. In tegenstelling tot de bitterhop, gaat de aromahop snel achteruit nadat deze geplukt is. De aroma’s en smaak die de hop met zich meebrengt zal afnemen, naarmate de tijd verstrijkt. Daarmee is direct te verklaren waarom brouwerijen deze bieren het liefst zo snel mogelijk genuttigd zien worden. (https://www.multibier.nl/hete-dagen-vragen-om-hazy-ipas/)

Hazy IPA’s, ook bekend als New England of Northeast IPA’s (NEIPA’s), hebben hun minder doorschijnende uiterlijk te danken aan het gebruik van granen met een hoog eiwitgehalte tijdens het brouwproces, wat resulteert in zwevende vaste deeltjes in de vloeistof die er niet uitgefilterd worden voor het serveren. Hazy bieren hebben meestal een rijker mondgevoel en voelen een beetje zwaarder aan dan dunnere, gefilterde bieren. Qua smaak zijn ze meestal fruitig en sappig, met een uitgebalanceerde bitterheid. (https://culinairespecialisten.nl/wat-maakt-een-ipa-hazy/)

Om de hazy IPA te begrijpen, kan het nuttig zijn om zijn genealogie een beetje na te gaan. Ze werden ontwikkeld in een tijd waarin Britse brouwers beseften dat een hoog hopgehalte helpt om bieren langer te bewaren. Dit hielp om ze bestand te maken tegen maandenlange reizen naar Britse kolonies in India en de Caraïben. Maar hop werkt niet alleen als bewaarmiddel, het geeft ook veel gevarieerde, kenmerkende smaken aan een bier, waardoor de nieuwe exportstijl een interessante variatie is op de klassieke pale ale. De Engelse stijl IPA heeft uiteindelijk de Amerikaanse IPA voortgebracht, die typisch leunt op hopvariëteiten uit de Verenigde Staten. Amerikaanse IPA’s kunnen worden onderverdeeld in twee subcategorieën: Westkust IPA’s en New England IPA’s. IPA’s in West Coast-stijl zijn meestal heldere, diep amberkleurige bieren met sterke dennen-, bloemige en skunky tonen. Als je ooit een IPA hebt gedronken en dacht dat het naar vloeibaar bos smaakte, dan was het waarschijnlijk een West Coast IPA. NEIPA’s, East Coast IPA’s of hazy IPA’s (die allemaal min of meer hetzelfde zijn, alleen anders op de markt gebracht) gebruiken een aanzienlijke hoeveelheid eiwitrijke granen zoals haver en tarwe als mout, wat leidt tot een wazig uiterlijk. (https://culinairespecialisten.nl/wat-maakt-een-ipa-hazy/)

Het gebruik van hop is superbelangrijk voor elke IPA, en in het geval van de NEIPA is de sleutel om ze laat in het brouwproces toe te voegen (ook wel dry-hopping genoemd) zodat de smaken uiteindelijk zeer uitgesproken en onderscheidend smaken. NEIPA’s gebruiken vaak hop met fruitige, sappige smaken, die soms griezelig naar tropisch fruit of citrusvruchten smaken (wat nog eens benadrukt wordt door het sinaasappelsapachtige uiterlijk van het eindbier). Zelfs als je niet tegen de denneachtige, bedompte smaken van West Coast-style IPA’s kunt, ben je misschien wel een grote fan van NEIPA’s – ze zijn gewoon zo verschillend van elkaar. Dus hoewel het verschil tussen hazy IPA’s en andere soorten Amerikaanse IPA’s misschien technisch lijkt, resulteren die aanpassingen in de graansamenstelling en het hopgebruik in een drank die er heel anders uitziet en smaakt. maar het vollere mondgevoel en de gedurfde fruitige smaken zorgen ervoor dat NEIPA’s iets evenwichtiger en minder agressief smaken. Eén kleine waarschuwing echter: Ze smaken misschien naar vruchtensap, maar NEIPA’s hebben over het algemeen een iets hoger alcoholpercentage dan vergelijkbare stijlen. Een goede hazy IPA zou een heerlijke, gemakkelijke slok moeten zijn – zorg er alleen voor dat je het tempo erin houdt. (https://culinairespecialisten.nl/wat-maakt-een-ipa-hazy/)

Als ik het bieretiket nog eens goed bekijk zie ik dat het gaat om V11, met Amarillo, Azacca en Citra. Echte IPA-hop dus. Het gele bier is niet helder, en verliest snel het witte schuim. De koolzuur is niet zo heftig zoals bij frisdrank, maar het zo als sinas door kunnen gaan, maar dan net wat zuurder. De bitterheid is niet echt zoals hars of floraal, doet wat denken aan citrusfruit. Deze bierstijl doet mij toch net niet genoeg aan bier denken. 

Op https://www.speciaalbierpakket.nl/en/search/hazy+ipa/ zie ik nog heel wat meer hazy IPA's... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten