Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 30 januari 2024

Monte Cristo II

Zo een 2 jaar geleden proefde ik een Monte Cristo (ziehttps://biervat.blogspot.com/2022/01/de-graaf-van-monte-cristo-11-weken.html). Dat beviel goed gezien de afsluiting van het blogbericht "Ik merk in Monte Cristo geen gist of noten op. Maar het is wel een lekker bier, dat wellicht kan dienen als een soort 'opstapje' naar sherry, port of cognac of iets dergelijks.". 

Ik kocht het dit jaar wederom. En de smaak is wederom top. Het is zoet, maar geen snoep. Het heeft wat tannine van rode wijn, maar niet overheersend. Het is niet alcoholerig of waterig, maar heeft een lekker mondgevoel. In de afdronk herken ik rode wijn. Het bier heeft weinig koolzuur of hopbitterheid. Ik sta nog steeds achter mijn veoordeling van twee jaar geleden:

"Ja, dit is echt een gerstewijn!  De geur is lekker, althans vind ik lekker. De smaak vind ik ook prettig. Het is zoet en niet echt bitter. De alcohol doet wat desertachig aan. De carbonatie doet denken aan wijn. Maar dan zoeter. Mondgevoel en de afdronk en nasmaak doen echt denken aan wijn. Desertwijn, maar dan zonder de suiker. " (https://biervat.blogspot.com/2022/01/de-graaf-van-monte-cristo-11-weken.html)

Wat zeggen anderen erover?

ZICHT/KLEUR Donkerbruin. GEUR Een kruidige, wijnachtige geur met aroma's van vanille, chocolade en rood fruit. SMAAK Vol en zoet met tonen van gekonfijt fruit, karamel, vanille, chocolade en hazelnoot. AFDRONK Een lange, verwarmende afdronk. ... Merkomschrijving Monte Cristo Monte Cristo wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels, bekend van Pauwel Kwak, Tripel Karmeliet en DeuS. Het bier is genoemd naar het boek De graaf van Monte Cristo, over de zoektocht naar een verbluffende schat. Bosteels ziet Monte Cristo ook als de zoektocht naar een schat: het is een rijk bier waarin je steeds nieuwe smaken ontdekt. Er is ruim vijf jaar aan het recept gewerkt om tot het uiteindelijke bier te komen. Monte Cristo wordt gebrouwen op basis van vier moutsoorten en wordt elf weken lang gerijpt op eikenhout en sherryvaten. (https://www.mitra.nl/product/monte-cristo-33cl)

Monte Cristo is een donker en intens bier dat elf weken heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Daarnaast is er sherry aan het bier toegevoegd. Het resultaat is een degustatiebier met en geweldige balans en tonen van vanille en noten. Monte Cristo heeft een eigen glas van zeer bescheiden formaat. Dit complexe bier is gebrouwen om rustig van te genieten. Het kleine glas helpt het drinktempo vertragen, opdat je alle smaken en aroma's in alle rust tot je kunt nemen. (https://www.bierista.nl/monte-cristo)

Brouwerij Bosteels staat bekend om enkele iconen van bieren, zoals de zeer geliefde Tripel Karmeliet, een bier dat behoort tot de beste tripels die bestaan. Ook het befaamde Kwak bier is afkomstig van deze brouwerij. De faam verwierf het bier met het bijzondere koetsiersglas, waarbij het bier in je gezicht “kwakt”, wanneer je onvoorzichtig drinkt. Ten slotte is er nog het bijzondere bier Deus Brut des Flandres. Een bier dat na het brouwen een heuse Champagne behandeling ondergaat, zodat er een sprankelend bier wordt voortgebracht. Wanneer deze brouwerij een nieuw bier uitbrengt is dat dus niet zomaar een nieuw bier. Wat is Monte Cristo voor bier? Monte Cristo is een gerstewijn, dat elf weken heeft gerijpt op houten vaten. Tevens is er sherry aan toegevoegd. Het resultaat is een zeer stevig donker bier met een alcohol percentage van 11,5%. De smaak is naar verluid rijk en complex, met toetsen van hazelnoot, hout, wijn, warme vijgen en karamel. Het bier heeft ook zijn eigen bijbehorende glas, dat meer wegheeft van een whiskyglas dan van een bierglas. De fles van 33 cl kun je dan ook niet in een keer leeggieten in het glas. Het is dan ook een bier waar je voor moet gaan zitten. Monte Cristo degusteer je. (https://www.debierblog.nl/biernieuws/monte-cristo-verkrijgbaar-in-nederland/)

Ik heb het via een glas van La Chouffe gedronken dus ik kon de fles ineens leeggieten. Het opdrinken ging ook vrij vlot. Had weinig met degusteren te maken eigenlijk. Met 11,5 % misschien niet zo slim, maar het heeft niet het effect wat je vaak hebt bij dit soort zware bieren, dat het naar je hoofd gaat.

Het bier heeft een verhaal:

In 1841 zeilde Alexandre Dumas met de zoon van Jerome Bonaparte, de broer van Napoleon Bonaparte, naar de eilanden Elba en Monte Cristo. Deze reis was zo inspirerend voor Alexandre dat hij zijn verhalen over schatten en piraten in 1844 verwerkte tot de legendarische roman 'De graaf van Monte Cristo'. ... Het verhaal van de avonturier Dantes die een schat vindt op een ver eiland, is een blijvend mysterie. Een verhaal zo intens meeslepend dat het brouwerij Bosteels inspireerde om hun eigen mysterieuze avontuur te creëren. De intense fascinatie in de zoektocht naar avontuur is terug te proeven in het bier. De Monte Cristo van Brouwerij Bosteels is een krachtig, volmondig bier. Maar ook evenwichtig, complex en verfijnd. Het is een bier vol passie en vakmanschap dat fascineert tot de allerlaatste slok. ... Elf weken lang krijgt Monte Cristo de tijd om smaken en aroma's te verenigen. Elf weken om een perfect evenwicht te verkrijgen tussen de vanilletoetsen van eikenhout en het wijnachtige karakter van sherry. Tijdens dit lange en zeer bijzondere rijpingsproces krijgt het bier de perfecte hoeveelheid tijd om zijn volledige identiteit te ontwikkelen. Met zijn 11.5% alcohol en zijn warme kruidigheid is Monte Cristo een bewaarbier bij uitstek, een avontuurlijke schat voor elke bierliefhebber. ... Monte Cristo is een fascinerend donker speciaalbier, zacht met een complex karakter. Aan de basis van zijn unieke smaak en kleur ligt een melange van vier mouten. ... Alcoholpercentage: 11.5% Zien ​ Monte Cristo is een bruin bier. De toevoeging van gekaramelliseerde en gebrande mout geeft Monte Cristo zijn mysterieuze diepbruine kleur met robijnrode tinten. Proeven De melange van vier moutsoorten en toevoeging van gekaramelliseerde en gebrande mout geeft een warme evenwichtige en heerlijk volle smaak. Aroma ​ Het bier is gerijpt op eiken- en kersenhout. Dit resulteert in een uitgebalanceerd huwelijk van subtiele kruidige tonen, aangevuld met toetsen van karamel en een vleugje hazelnoot. Een lichte maderisatie geeft een scala aan houtachtige aroma's als zachte vanilletonen en diepe smaken van oud eikenhout. (https://bosteelsbrewery.com/nl/monte-cristo)

Op zich zijn het dat soort anekdotes die het goed doen. Dat is ook de meerwaarde bij Kwak. Toen ik een keer een buitenlandse vriend een goed bier wilde laten proeven in Amsterdam koos ik de Kwak van de bierlijst. Helaas hadden ze het bijbehorende glas niet. Ja, dan is het verhaal enkel een verhaal. Jammer.

Hier heb ik ook een beetje dat de biermix niet zo veel met de roem van de roman te maken. Het is eigenlijk geen bier want het bier is gemengd met wijn (6%) en sherry (8%). Het smaakt op zich ook wel als en milde wijn. Hoort het dan bij het biervak?  Of hoort het te staan bij wijn?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten