Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 7 april 2023

Pruim&wijn

Met Pasen kunnen we weer lekker wat eten...

De aroma van pruim in wijn Ontdek de wijnen die de van pruim aroma's onthullen tijdens de olfactorische analyse (neus) en tijdens de smaakanalyse (mond). (https://nl.winedexer.com/top-wijn-aroma/pruim)

Kobai Plum, Japanse pruimenwijn, hongmei jiu, 红梅酒 ... Pruimenwijn is een lichte Californische, witte wijn, gemengd met een extract van Japanse rode pruimen en caramel. Het rood in de naam van de pruim slaat op de bloesem, niet op de pruim zelf. De wijn heeft een prachtige, heldere bronzen kleur. De smaak is zoet en zacht. Ik weet niet hoe Japanse pruimen smaken, maar ik proef iets wat me vooral doet denken aan bitterkoekjes. Verder weinig complex of interessant, maar met een passend dessert doet ie het vast leuk. (https://www.aziatische-ingredienten.nl/pruimenwijn/)

PRUIMENWIJN Om wijn te maken zijn eigenlijk alle pruimensoorten geschikt, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat hierbij uit naar wijn van kerspruimen. Dus zeg maar alle zeer kleine, maar vaak heel kruidige pruimensoorten. (https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/fruit-van-vroeger-en-nu-het-conserveren-van-pruimen-pruimenwijn-pruimen-op-alcohol/)

Wijn bij konijn met pruimen Hoewel konijn vaak onder de wildgerechten geschaard wordt, is konijnenvlees redelijk mild van smaak. Het is relatief mager vlees, uitgesprokener dan kip, maar veel minder ‘wild’ van smaak dan bijvoorbeeld zwijn of hertenvlees. De bereiding met pruimen is een echte Franse klassieker. De pruimen geven het gerecht een warme, zoetige twist. (https://www.lesgenereux.nl/wijn-en-spijs/wijn-bij-konijn-met-pruimen)

Ingemaakte pruimen in rode wijn en rum... Bereidingswijze Pruimen wassen, Halveren, pit verwijderen. Pruimen met wijn, suiker en kaneelstokje aan de kook brengen. (https://www.smulweb.nl/recepten/1423715/ingemaakte-pruimen-in-rode-wijn-en-rum)

Maar dit is geen wijnblog, maar een bierblog:

De Molen Pruim & Wijn | 9,0% | Quadrupel ... ZICHT/KLEUR Roodbruin, met een lichtbruine schuimkraag. GEUR Een mooie, zoete fruitigheid en een zweem aan karamel. SMAAK Vol en kruidig met tonen van rode wijn en karamel. AFDRONK Vol, lichtzoet met een fijn bittertje door de tannine. (https://www.mitra.nl/product/de-molen-pruim-wijn-33cl)

De Molen Pruim & Wijn De Molen ... Alcoholpercentage: 9 % Smaakpalet: Pruim, zoete vruchten en rode wijn ... Wat als je pruimen en rode wijn combineert met een quadruple? De pruimen zijn een mooie aanvulling op de basis van de quadruple en komt mooi naar voren. De rode wijn zorgt voor een herkenbare licht droge afdronk.... Alcoholpercentage: 9 % Bierstijl: Quadrupel/Gerstewijn Smaakpalet: Pruim, zoete vruchten en rode wijn (https://shop.brouwerijdemolen.nl/alle-bieren/de-molen-pruim-wijn/)

Pruim & Wijn - Bijzonder & Smakelijk Met de quadrupel Pruim & Wijn, waaraan deze ingrediënten ook daadwerkelijk zijn toegevoegd, levert Brouwerij De Molen weer een bijzondere & smakelijke creatie af. Het bier van 9% abv belandt roodbruin, met een lichtbruine schuimkraag en volmaakt tevreden in het daarvoor bestemde glas. Een mooie, zoete fruitigheid en een zweem aan karamel stijgt op uit het glas en… (Gek is dat:) Ik waan me ruim 30 jaar terug in de tijd. Mijn vader maakte in de zomerperiodes altijd pruimenwijn en de geur doet me daar direct aan denken. Overigens niet zozeer aan de wijn zelf, maar meer aan de emmers vol pruimen en het sap dat door persen in een theedoek werd gewonnen. Wonderlijk hoe geuren in staat zijn je mee te nemen naar andere plekken. En blijkbaar ook naar andere tijden! Zoals wel vaker bij een special van De Molen is de geur heel anders dan de smaak. Waar ik in de geur 0% van de toegevoegde rode wijn ruik, is dat wel direct een associatie die ik krijg tijdens het proeven van dit rijke, volle bier. De toevoeging van rode wijn aan bier kan soms het evenwicht verstoren door de in wijn aanwezige tannine. In dit bier speelt het zich heel zachtjes op de achtergrond af. Het geeft het bier in mijn beleving dus een subtiele, maar onmiskenbare vineuze vibe. Hiernaast proef ik ook een beetje karamel en kruidigheid (en als we toch zo lekker verder viben: Zo’n typische Belgische Quadrupel-vibe haal ik hier ook echt wel uit). De tranen zouden in je ogen kunnen schieten. Alweer levert Brouwerij De Molen een geslaagd experiment af. Ik zal ‘m binnenkort eens voor mijn Padre kopen, om te delen. Dan gaan we in gedachten even terug naar dat fijne zomerzonnetje en emmers vol pruimen… Cheerz! (https://shop.brouwerijdemolen.nl/blog/pruim-wijn-een-smakelijke-creatie-/)

I’m happy to try a slightly lighter creation from De Molen, their new Pruim & Wijn. Wine, I’m in! Plum (not prune, a mistake many an Anglophone can make since Dutch just uses the same word*), I’m in! Enjoyed while sunning myself on the balcony, I anticipated something between Glühwein and sangria, and although I was off with my predictions, I certainly wasn’t disappointed! Smelling it, I couldn’t predict what was in store. I smelled a quad, spices, and quite a bit of prune, but as usual with De Molen this was somewhat deceptive! It’s a very tasty, light and fruity beer- effervescent and lighter than most other quads which feel stodgy and can leave you reluctant to get up. On the contrary, you’d easily try to get up and walk away from this 9% beer (perhaps to grab another?) before realising that you just…can’t quite do it in a straight line! The plum and grape juiciness really make this combination! Normally with red wine in the brewing mix you’d expect an imbalance from the tannins- it can even happen at the best of times with red wine barrel aged beers, but it doesn’t happen, as the grapes complement rather than compete. A huge part of this, too, is due to the quad not being too ‘quady’ (and by that I mean ‘oh my god why did I pick ******* quad** off the shelf, it’s like syrup!) and working with the ingredients to create a great beer, not simply choosing a style and adding more to it- we see this often with De Molen and it’s something I applaud each and every time! With the sun still in my face, I come away from Pruim & Wijn feeling halfway between having a Glühwein on a sunny, crisp, winter’s day in the fresh air, and sitting in Spain with a well deserved tinto de verano in summer. It’d be welcome on either occasion and if you like your beers strong and full bodied, it’s the perfect transition into spring after a long, damp winter. Enjoy!  (https://shop.brouwerijdemolen.nl/blog/pruim-wijn-een-smakelijke-creatie-/)

Nou wat vind ik er van?

De kleur is inderdaad donker, en de geur? Die doet denken aan wijn. De smaak is ook duidelijk alcoholerig, ook al is het 'maar' 9%. Er zit ook iets van een branderig smaakje in dat langer blijft hangen in de keel. Inderdaad doet het denken aan een gluhwijn. Even verwarmen en een kaneelstokje erin en voila. Het heeft qua mondgevoel niet veel koolzuur, maar heeft wel een avontuurlijke prikkeling. Het heeft wel iets van wijn en karamel. Het is niet mijn bier, maar het is wel degelijke goed degustatiebier. De smaak waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten