Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 2 juni 2021

Zo. Bavaria IPA

Bavaria 0.0% IPA is een Alcoholvrij, India Pale Ale met 0,0% alcohol. Bavaria 0.0% IPA wordt gebrouwen door Bavaria in Lieshout. Bavaria 0.0% IPA is een alcoholvrije India Pale Ale. Het is een smaakvol 0.0% bier met een fris en hoppig karakter. Bavaria 0.0% IPA is gebrouwen met vier unieke hopsoorten - die zorgen voor een subtiele bittere smaak - en aroma’s waarin tropisch fruit en citrus goed herkenbaar zijn. (https://www.biernet.nl/bier/merken/bavaria-00-ipa)

Dat mag misschien zo zijn, maar ik heb een IPA 6,0% van Bavaria. Wat ik er van vind? Ik vind 'm niet lekker. Het is geen hopbom, of tropische grapefruitbitter, maar meer een sinaasappellimonade. 

Ik had er een IPA van Vandestreek naast:

Playground Non Alcoholic IPA <0,5%. Eindelijk een alcoholarm bier met smaak! Deze IPA is gebrouwen met 5 soorten Amerikaanse hop, maar bevat nagenoeg geen alcohol! Hierdoor ruik en proef je wél de smaken van citrusvruchten, tropisch fruit en aangename bitterheid, maar kun je na het drinken nog veilig in de auto stappen. Of een wedstrijdje koorddansen doen. HOPS: COLUMBUS MOSAIC CITRA CASCADE EBC 15 IBU 60 (https://vandestreekbier.nl/bieren/playground/)

Die was veel smaakvoller, of leek althans zo. Kan ook zijn dat de IPA van Bavaria gewoon lang gestaan heeft in de winkel....

Bavaria komt met Bavaria IPA 6% 24 juni 2020 om 10:04 Bavaria komt met Bavaria IPA 6%, nadat de alcoholvrije variant van de brouwer uit Lieshout een groot succes bleek. De brouwerij speelt in op de toenemende vraag naar speciaalbier. Tweede Bavaria IPA bier Na de succesvolle introductie van Bavaria 0.0% IPA in 2019, komt de Lieshoutse brouwer nu met een alcoholhoudende variant van het speciaalbier. De nieuwe Bavaria India Pale Ale kent een alcoholpercentage van 6% en heeft dezelfde goede genen als zijn alcoholvrije broer. Met de introductie speelt de brouwer in op de toenemende vraag naar speciaalbier. ... Meesterbrouwer Emiel Hendrikx: “Het was voor ons vanzelfsprekend dat er ook een alcoholhoudende IPA moest komen naast de alcoholvrije variant. Ik ben trots dat het ons is gelukt deze uitdaging succesvol te volbrengen. Het is een bier naar mijn brouwershart, vol met speciaal geselecteerde hopsoorten. Het zit bomvol hoparoma’s met een fijne, passende bitterheid en ronde afdronk. Het is een fris en fruitig bier en combineert heerlijk met pittige gerechten, sushi en barbecue. Ideaal voor de zomer dus!” (https://www.biernet.nl/nieuws/bavaria-komt-met-bavaria-ipa-6) (https://swinkelsfamilybrewers.com/nl/media/nieuws/bavaria-komt-met-bavaria-ipa-6---na-groot-succes-alcoholvrije-va.html)

Bavaria IPA is een verrassend hoppig, toegankelijk bier met een bittere afdronk. Tijdens verschillende stappen in het brouwproces wordt Mosaic, Azacca en Columbus-hop gedoseerd aan het bier toegevoegd. Deze aromatische hopsoorten uit de Verenigde Staten zijn speciaal voor dit bier geselecteerd. In de smaak en geur zijn tropisch fruit en citrus duidelijk herkenbaar. (https://www.entreemagazine.nl/nieuws/biernieuws/bavaria-komt-met-bavaria-ipa-) (https://swinkelsfamilybrewers.com/nl/media/nieuws/bavaria-komt-met-bavaria-ipa-6---na-groot-succes-alcoholvrije-va.html)

Dus Azacca zit erin, maar qua smaak zie ik die tropische fruit en citrus niet. Ik heb het niet zo extreem geproefd. Maar dat was wat voor mij misschien te maken had met het feit dat ik de IPA-stijl heb leren kennen met de grote hopbommen.   

Azacca is een hopvariëteit, gebruikt voor het brouwen van bier.

If you are into the craft beer scene at all, chances are you’ve heard of the Azacca hop variety. It made quite the splash when first released to the market back in 2013. Big name craft breweries — most notably, Founders Brewing — took notice of the new hop, increasing the varieties popularity further by releasing brews showcasing Azacca’s big citrus and tropical fruit aromas. Azacca’s mother was a Toyomidori plant; a variety produced in Japan whose lineage includes Northern Brew. The father is an unknown variety designated simply as 94/95, but its lineage includes Summit. It was known simply as #483 until it was released and named for the Haitian Loa, or spirit, of Agriculture. According to this site, Azacca can be described as: “Presides over the ancient, profound bonds between Earth and agricultural people. He is the divine country cousin and something of a trickster. He is generous, hardworking, good-natured, and protective, but if he’s not well fed or considers himself disrespected, he can be mean and vicious.” Seems about right, treat the hop with the proper respect and it will give you something great. This is pretty much the golden rule for life, really. Since Azacca’s release its popularity as grown exponentially. The USDA 2016 Hop Report (PDF) has it expanding from 79 acres in 2014 to 175 acres in 2015, and finally 506 acres in 2016. There was a yield of 1,870 pounds per acre last year, or roughly 946,000 lbs produced in total. With a near 3x increase in production from the year before, it’s clear that this variety is not going away anytime soon. ... Unfortunately, Azacca is a patented variety and rhizomes are not available to the public. (https://learn.kegerator.com/azacca-hops/)

Azacca was bred by the American Dwarf Hop Association (ADHA); the same place that brought us the Summit variety back in 2003. The ADHA is an organization whose goals include breeding durable hop varieties adapted to different growing regions; with good disease resistance and interesting aromas. They believe in sustainable growing practices and focus particularly on dwarf or low trellis varieties.

Azacca ® Named after the Haitian god of agriculture, Azacca is one of a new brood of dwarf bittering hops. Descended directly from Toyomidori, its greater parentage also includes Summit™ and Northern Brewer. Bred by the American Dwarf Hop Association, a joint hop breeding venture between Roy Farms, Wyckoff Farms and Green Acres Farms, Azacca is considered by many brewers as being well suited to IPAs. Even with its high alpha acids, Azacca still works well as a dual-use hop, giving off a pleasant mix of tropical fruits kissed with citrus. On the palate it’s particularly spicy, with mango, pineapple and some pine and tangerine-esque qualities. It has also been likened in nature to some New Zealand-bred varieties. (http://www.hopslist.com/hops/dual-purpose-hops/azacca/)

Deze hopvariëteit is een “dubbeldoelhop”, bij het bierbrouwen gebruikt zowel voor zijn aromatische als zijn bittereigenschappen. Deze Amerikaanse variëteit werd ontwikkeld door de American Dwarf Hop Association en op de markt gebracht in 2013. Het is een kruising tussen Toyomidori en een onbekende variëteit, en stamt af van Northern Brewer en Summit. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Azacca)

Northern Brewer is een hopvariëteit, gebruikt voor het brouwen van bier. Deze hopvariëteit is een "bitterhop", bij het bierbrouwen voornamelijk gebruikt voor zijn bittereigenschappen. Deze Engelse variëteit werd in 1934 gekweekt door Prof. Salmon in het Wye College te Kent. Het is een kruising tussen Canterbury Golding en een mannelijke plant OB21.[1] Deze soort wordt ook geteeld in Spanje, Duitsland, Verenigde Staten en België (Poperinge). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Northern_Brewer)

Summit is een hopvariëteit, gebruikt voor het brouwen van bier. Deze hopvariëteit is een “bitterhop”, bij het bierbrouwen voornamelijk gebruik voor zijn bittereigenschappen. Deze Amerikaanse dwerghopvariëteit met hoog alfazuurgehalte werd gekweekt bij de American Dwarf Hop Association en in 2003 op de markt gebracht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Summit_(hop))

Azacca is een nieuwe Amerikaanse dwerghop met een intens aroma en smaak van tropisch fruit en citrus. Algemeen gebruik: alle moderne Ales en Lagers die willen dat fruitigheid belangrijke rol speelt. Azacca werd ontwikkeld en gelanceerd door de American Dwarf Hop Association (ADHA) in 2013 en is vernoemd naar de Haïtiaanse god van de landbouw. De moederplant is de Japanse hop Toyomidori en zijn vader is een onbekende Amerikaanse soort met vermoedelijke Simcoe-oorsprong. Kenmerken: Tropisch fruit, rijpe mango, sinaasappel, ananas, peer, mandarijn en den. Herkomst: USA Jaar: 2019 Typische waarden: Alfazuur (de juiste alfawaarde staat op het etiket): 13 - 16%. Cohumulon: 38 - 45% Totale olie: 1,6 - 2,5 ml / 100 g Opslag: Zeer goed, 75% alfazuren resterend na 6 maanden bij 20 ° C. Mogelijke vervangingen: Mosaic, Galaxy (https://www.brouwmaatje.nl/hopsoorten/2054-azacca-bloem-119alpha-100gr-2019-2500018610522.html)

De Azacca hop wordt veelal gebruikt om aroma en smaak van tropische vruchten toe te voegen. -Eigenschappen: een aroma/smaak van tropisch fruit en citrusvruchten. - Alfazuren: Bandbreedte: 12 - 16% Momenteel wordt de hop geleverd met een alfapercentage van: 12.7% - Deze hop wordt veel gebruikt bij: India Pale Ale (https://unibrew.nl/bierbrouwen/hop-en-overige-ingredienten/azacca-usa-hopbloemen-125-gram.html)

ADHA American Dwarf Hop Association (https://www.pinta.it/en/news/7-hops/95-adha_american_dwarf_hop_association.html)

Azacca™, formerly known as #483, was released by the American Dwarf Hop Association 2014. Azacca™ is the Haitian Iwa, or spirit, of agriculture and farming. (https://www.barthhaas.com/en/hop-varieties/azacca)

The ADHA, formerly known as the American Dwarf Hop Association, has changed its name. The ADHA began as a collaboration between growers interested in the progressive development of hop growing practices in the US and breeding hop varieties adapted for those practices, specifically low trellis production. What started out as a venture into the development of dwarf hop varieties at first for low trellis production and later standard trellis cultivation has evolved into an effort to breed for durable good agronomy, disease resistance, unique aroma, and broad adaptation to different growing regions. While these aspirations are high, so are our standards. The ADHA continually invests in research into varietal development and hop production techniques. We are working to find solutions to the challenges presented to farmers by the global nature of our world in the 21st century. (http://adha.us/)

Azacca® – ADHA 483 Azacca®, named for the Haitian god of agriculture, is a hop big in citrus and tropical fruit tones. It’s excellent aromatic qualities have quickly made Azacca® a go-to hop for late and dry hop additions in varying styles of beer. http://adha.us/sites/default/files/uploads/parentagechart_azacca.png AROMA  mango; papaya; orange; grapefruit; lemon; piney; spicy; pineapple; grassy; tropical fruit; citrus TYPICAL ANALYTICAL RANGE Alpha: 14-16% Beta: 4.0-5.5% Co-Hum: 38-45% Total Oil: 1.6-2.5 ml/100g Myrcene: 46-55% of total oils Caryoph: 8-12% of total oils Humulene: 14-18% of total oils Farnesene: <1% of total oils (http://adha.us/varietals/azacca-adha-483) http://adha.us/sites/default/files/downloads/Azacca%C2%AE%20Varietal%20Portfolio.pdf

Developed through the Association for the Development of Hop Agronomy formely known as the American Dwarf Hop Association (https://www.barthhaas.com/en/hop-varieties/azacca)

Sensory Description: Amazingly refreshing aroma; descriptions usually include mango, papaya, orange, grapefruit, lemon, pine, spice, pineapple, grassy, tropical fruit, and citrus. (https://learn.kegerator.com/azacca-hops/)

Availability: Because of Azacca’s popularity it is very easy to find in both in whole cone and pellet form. It is likely your favorite homebrew supply shop will have them, or will be able to get them for you, but if they can’t for some reason it won’t be hard to get a hold of online. Here’s a list on Amazon Prime. (https://learn.kegerator.com/azacca-hops/)

Use: Azacca is a dual purpose hop that leans toward late additions and dry-hopping. Its high alpha acid content and intensely tropical fruit aroma’s make it an exceptional choice for a single hopped beer. Though it can be used for bittering, Azacca truly finds a special place in the late additions. Using it during the whirlpool or as dry-hopping, and it will bring its full tropical fruitiness to life. It is noted by some brewers to sometimes bringing the malt flavors forward. There may be some risk of overplaying the fruitiness if this hop is used heavily in a beer that will end up with a higher amount of esters due to the yeast used. (https://learn.kegerator.com/azacca-hops/)

Like Summit and Azacca, Jarrylo is a dwarf variety developed by the American Dwarf Hop Association. It was the result of a 2008 cross between a female Summit plant and a male plant designated only as ADHA 75-2, but whose grandmother is also Summit. A single plant, first designated as ADHA 881, was selected for further evaluation in 2009. ... The hop’s commercial name, Jarrylo (pronounced Jar-ril-lөw), comes from the name of the Slavic God Jarilo. According to Slavic mythology, he is not just the “God” of war, but also fertility, springtime, and vegetation. (https://learn.kegerator.com/jarrylo-hops/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten