Translate

Zoeken in deze blog

zondag 31 maart 2024

Oh my beer

Bienvenue à Téteghem, ville construite aux alentours du Xe siècle. Cette ville a été durement touchée par la guerre, puisque de nombreuses habitations ont été détruites en 1940. Aujourd’hui, cette ville des Hauts-de-France accueille 8 000 habitants. Son nom proviendrait d’un habitant de la commune qui s’appelait « Tatto » suivit du suffixe « hem » qui signifie « hameau ». C’est donc ici, dans un décor typique flamand, qu’on vous invite à découvrir la brasserie Oh My Beer. La brasserie Oh My Beer : tout en un Oh My Beer élabore différents styles de bières de qualité et qui ont du caractère. Toutes les bières qu’ils fabriquent sont le reflet de leur créativité. Ce qu’ils aiment c’est avant tout innover et créer de nouvelles recettes pour le bonheur des clients. La microbrasserie propose des ateliers de brassage et des ateliers de dégustation, animés par un zythologue, pour les particuliers ou les professionnels. Pour rappel, un zythologue ou aussi biérologue est un amateur de bière qui s’occupe du brassage de bières. C’est un peu l’œnologue de la bière !  (https://www.route-biere.com/flandres/micro-brasserie-oh-my-beer/)

OH MY BEER Venez découvrir la bière artisanale ! Oh my beer propose des ateliers de brassage pour apprendre à fabriquer votre propre bière et des ateliers de dégustation animé par un zythologue. Participez seul, entre amis ou en famille à ces ateliers conviviaux, ludiques et pédagogiques autour de la bière. Ces ateliers sont destinés également aux entreprises car il y a possibilité de réserver une salle de réunion pour votre équipe afin de profiter d’une expérience unique et originale. Ne tardez plus à découvrir les différentes formules ! ... (Selon le programme annoncé par la société ZYTHOS) (https://ohmybeer.fr/)

Okee, daar zitten alleen maar woorden Frans in. Deze Franse nanobrouwer brouwt bieren zoals 'drink this beer and leave smoked as a salmon' (een rogge IPA van 8%), Don't worry be pepper (een Sansho pale ale van 5,5%), So fresh so bear (een saison van 5,5%)  Couque Invaders (een pastry stout van 7%), en Eau de Kölsch (een kölsch van 5%) zoals te zien op https://ohmybeer.fr/boutique.

De Oh My… is een bier gebrouwen door Polly's Brew Co. uit Mold. Deze heeft een alcohol percentage van 5.0%. De bierstijl komt van oorsprong uit . (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/polly-s-brew-co-oh-my)

Geen idee wat deze stijl is of het land van herkomst. Enkel een huperlink naar https://pollysbrew.co/.

De Oh My Pils! is een bier gebrouwen door Piwne Podziemie uit Rożdżałów. Deze Duits Pils heeft een alcohol percentage van 4.0%. De bierstijl Duits Pils komt van oorsprong uit Duitsland. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/piwne-podziemie-oh-my-pils)

Wederom een geweldige informatieve tekst van Beerinabox.

Category: Oh My Beer (https://lazykrazydad.com/category/ohmybeer/) is een bierblog van lazykrazyDad (https://lazykrazydad.com/about/). Op zich wel interessant, maar niet wat ik zoek.


Ik drink momenteel ook een bier genaamd 'Oh my beer', of wacht nee het heet 'Oh my deer'. Geen idee waar dat naar verwijst. Het is en bret-bier van Oersoep. Het bier is goudgeel met wit schuim, en bevat 6% alcohol. De geur is typisch brett. De smaak ook. Het zou best voor een Orval door kunnen gaan denk ik. 

De Oh My Deer! is een bier gebrouwen door Oersoep uit Nijmegen. Deze Bier met Brett heeft een alcohol percentage van 6.0%. De bierstijl Bier met Brett komt van oorsprong uit Internationaal. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/oersoep-oh-my-deer)

Oh My Deer! Oersoep Brett Beer ... O.M.D WHAT A BEER Een boekweit brett ale met een zeer fruitig karakter. De gist geeft hem zijn funky en aardse smaak. (https://untappd.com/b/oersoep-oh-my-deer/4497372)

Ja de boekweit is me niet opgevallen. 

Wat me opvalt op hun website https://www.oersoepbrouwerij.nl/ is dat de Nijmeegse brouwerij een metamorfose is ondergaan. Het logo was eerst een boom en ze zaten in de oude Honigfabroek van de soep. Nu is het logo anders en zijn de ieren veel frivoler en speelser. Ze brouwen o.a. (gezien op https://www.oersoepbrouwerij.nl/ons%20bier) :

HOPFATHER   CLASSY IPA

LAZY DAISY MODERN SAISON

INDIANA JANE JUICY IPA

TEDDY COOL  5 GRANEN TRIPEL

BIG BOB NON ALCOHOLIC IPA

SEXY MOTHERBOCKER  

Maar waar is dan de saison Sergeant Pepper heen? En trouwens de 'Oh my deer' dan?

Het valt me op dat hun bier net als die van Birds brewery en Uiltje een beetje cartooneske uitstraling heeft. 

Elk etiket van Oersoep wordt ontworpen door een andere kunstenaar. (https://indebuurt.nl/nijmegen/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/brouwerij-oersoep~63465/)

Het is als jonge brouwerij erg belangrijk het experiment op te zoeken en de leercurve hoog te houden. Zo pionierden ze in 2013 als eerste brouwerij in Nederland op "grote" schaal met Brettanomyces ("wilde" gist) en complete vergistingen in houten vaten. Oersoep bestaat naast een aantal fanatieke vrijwilligers uit twee zwagers: Kick van Hout en Sander Kobes. Kick komt uit de horeca en heeft onder andere twee cafés in Nijmegen geëxploiteerd. Sander heeft veel van kennis over het brouwproces opgedaan als hobbybrouwer. Samen besloten ze om de hobbybrouwerij te verplaatsen van een keuken naar een pand gevestigd in een unit van een bedrijfsverzamelgebouw op het industrieterrein Westkanaaldijk in Nijmegen, waaruit ze ook hun bieren konden verkopen. Toen ze merkten dat er erg veel vraag was naar het bier zijn ze begonnen met het opschalen van de brouwerij..... Op woensdag 13 februari 2013 werd Oersoep door een jury aangewezen als winnaar van de prijsvraag die de gemeente Nijmegen in het najaar van 2012 uitschreef om te komen tot een nieuwe bestemming voor het voormalige pompstation gelegen aan de Vossenpelsestraat in Lent. De gemeente is eigenaar van het pand, waar van 1935 tot eind 2004 drinkwater werd gewonnen. De brouwerij dankt de uitverkiezing mede aan het voornemen om in en om de brouwerij leerwerkplekken voor jongeren te creëren. De brouwerij heeft tot medio april de tijd om de haalbaarheid van het plan te waarborgen. Daarna kan de koopovereenkomst worden getekend. Helaas kwam het niet zover: één bank haakte voortijdig af en de andere bank stelde achteraf aanvullende eisen die minstens twee maanden vertraging zouden opleveren. De gemeente wenste, als verkopende partij, de financieringstermijn niet te verlengen en gunde het gebouw aan de indieners van het toekomstplan dat op de tweede plaats eindigde. Het wordt nu een brasserie met terras en speeltuin en deels verhuurd. Oersoep betrok later in 2013 een deel van het voormalige Honig-complex aan de Waalbandijk in Nijmegen. In 2013 werd er 600 liter per week gebrouwen. Het bier wordt afgevuld in 75 cl flessen. In 2015 zal er 2000 hl worden geproduceerd. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1144)

Wacht eens... een brasserie in een voormalig pompstation aan de Vossenpelsestraat in Lent? Dat is Stroom! Zie https://www.stroomlent.nl/!

ls de waal uit zicht is Stroomt de verbeelding. Stroom staat ook voor 'Flow': De geestestoestand waarin we geluk ervaren omdat we positief en intensief met iets bezig zijn. (https://www.stroomlent.nl/) Ik heb daar weleens wat gedronken op het terras. 

Nieuwe toekomst voor brouwerij Oersoep Lars Schwachöfer 8 september 2021 Tien jaar geleden startten vrienden Kick van Hout en Sander Kobes met het brouwen van bier. Inmiddels is hun eigen biermerk Oersoep niet meer weg te denken uit de Nijmeegse horeca en winkels. Restaurant Stoom, van en naast de brouwerij in het Honigcomplex, is een veelbezochte plek door bierliefhebbers. Een deel van het Honigterrein zal het komende jaar plaats moeten maken voor nieuwbouw. Wat gebeurt er met Oersoep en Stoom? Kick, een van de twee oprichters, vertelt dat hij Oersoep met Sander startte vanuit passie voor bier. Ze brouwden bier dat lastig of niet commercieel te verkrijgen was, zoals saison en speciaal, hoppig bier. Twee jaar lang brouwden ze zelfverzonnen, vernieuwende bieren in een bedrijfspand van zo'n 100 vierkante meter. Het volledige brouwproces tot het sluiten van de fles en het plakken van de etiketten, werd met de hand gedaan. Al snel werden ze samen met andere Nederlandse craftbierbrouwers uitgenodigd om hun bier te schenken op het grootste Amerikaanse bierfestival. Ze kwamen met nieuwe ideeën terug uit het zogenaamde biermekka en na twee jaar gaven ze met hun brouwerij en andere lokale ondernemers vorm aan de destijds nieuwe hotspot van Nijmegen: het Honigcomplex. Inmiddels bestaat de brouwerij ruim 10 jaar en binnen het bedrijf werken zo'n 20 personen. Voor en door de consument De brouwerij is gefinancierd door crowdfundingsacties en eigen geld. Zelfs het eerste houten vat werd betaald met crowdfunding. Er zijn geen bankleningen afgesloten, en om onafhankelijk te zijn en te blijven wordt dit ook niet gedaan. De brouwerij kan niet zonder de lokale steun. 'Elke consument stemt met zijn portemonnee. Wil je sterke lokale, leuke bedrijven, dan kan iedere Nijmegenaar met zijn of haar koopgedrag daarvoor zorgen', vertelt Kick. Mede om die reden is ook restaurant en brouwerijcafé Stoom geopend, samen met een andere ondernemer. Om nog beter en direct contact te hebben met de klanten. Lokaal en duurzaam Oersoep werkt graag samen met andere lokale ondernemers en heeft aandacht voor duurzaamheid. Zo bezorgt de brouwerij met eigen bakfietsen en is er een samenwerking met Velocity. Zij brengen bierfusten en andere bestelde artikelen zoals shirts, flesjes en glazen naar de horeca en winkels. Elk bier krijgt zijn eigen ontwerp. De etiketten op de bierflesjes worden gemaakt door voornamelijk Nijmeegse kunstenaars. Zij melden zichzelf aan om de etiketten voor de verschillende bieren te ontwerpen.. De brouwerij gebruikt geen zware, metalen fusten, maar lichtere, recyclebaar kunststof fusten. In het fust zit een binnenzak, die wordt leeggedrukt met lucht. 'Je hebt geen koolzuur nodig om te tappen, het kan gewoon met luchtdruk en daarnaast is er geen contact met het bier, dus het bier blijft veel langer goed in het fust.' De fusten kunnen na gebruik gewoon bij het plastic afval, maar worden ook door winkel I Am Recycled verwerkt tot bijvoorbeeld hanglampen, die ook in restaurant Stoom hangen. ... Een deel van het Honigcomplex maakt vanaf 31 december plaats voor nieuwbouw en een ander deel blijft staan. Oersoep heeft ook een rol in de herontwikkeling van het complex. Samen met vijf andere ondernemers die op dit moment nog in het complex zitten, Meesterproef, Expo Bart, Smeltkroes, First Things First en een ontwikkelaar, wordt er van onderaf gestart met de herontwikkeling van het terrein. 'We hebben als ondernemers hier iets moois op de kaart gezet en we willen ook graag laten zien dat we in de volgende fase ook iets bijzonders kunnen neerzetten.' Nu ze weg gaan uit het Honigcomplex, richten ze zich op een pand op het Nymaterrein. 'Enkele honderden meters verderop aan de andere zijde van stadsbrug De Oversteek, komt hét brouwerscafé van Oersoep', laat Kick weten. De verwachting is dat Nyma, waarnaartoe een directe verbinding langs de Waal wordt gelegd, weer net zo'n spannend gebied wordt als het Honigcomplex nu nog is. De lokale ondernemers vanuit onder andere het Honigcomplex, betrekken samen met Oersoep komend jaar de panden op het terrein. Het nieuwe Oersoepcafé, waarvan de naam nog niet bekend is, komt naar het jongeren- en skatecentrum Waalhalla. Enkele ondernemers zijn al volop bezig met het verbouwen. De bekende Nyma-toren wordt gerestaureerd. De brouwerij met Stoom zal komende maanden gewoon nog in het huidige pand blijven. 'Tijdens het verhuizen van de brouwerij zal er minder bier gebrouwen kunnen worden. Daarom gaat Oersoep in 2022 een 'collab' tour door Nederland maken', aldus Kick. 'De uit samenwerking ontstane bieren worden elke maand met en bij een andere brouwerij in Nederland gebrouwen.' Wanneer het nieuwe Oersoepcafé en de andere ondernemingen op het Nymaterrein openen, wordt later bekendgemaakt. (https://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/10554/Nieuwe-toekomst-voor-brouwerij-Oersoep.html)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten