Translate

Zoeken in deze blog

zondag 24 maart 2024

Viva la Vida

Viva la Vida (Spaans voor "Leve het Leven") is de tweede single van het vierde studioalbum van de Britse groep Coldplay, Viva la Vida or Death and All His Friends. Het nummer kwam eerst uit als download via iTunes, maar werd later ook op single uitgebracht.... Het gaat over diverse onderwerpen betreffende een naderende einde door de dood en hoe op het leven van de persoon terug wordt gezien. Dit vanuit de bijbelse en de wereldgeschiedenis: de onthoofding van Johannes de Doper, Petrus bij de hemelpoort, Lot die omkeek naar de puinhopen van Sodom en Gomorra, de macht van Napoleon. Het is een oproep om het leven te vieren, omdat alles voorbijgaat en relatief is.... Het Engelse muziekblad Q magazine vroeg Chris Martin naar de betekenis van de zin I know Saint Peter won't call my name, gezongen in Viva la vida. Martin antwoordde als volgt: It's about… You're not on the list. I was a naughty boy. It's always fascinated me that idea of finishing your life and then being analyzed on it. And it's that runs through most religions. That's why people blow up buildings. Because they think they're going to get lots of virgins. I always feel like saying, Just join a band (lacht). That is the most frightening thing you could possibly say to somebody. Eternal damnation. I know about this stuff because I studied it. I was into it all. I know it. It's still mildly terrifying to me. And this is serious. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Viva_la_vida_(single))


Het is ook de naam van het Beer Geek Beats ALS bier van dit jaar. Een imperial weizen met sinaasappel en palo santo hout. Het bleekoranje boier met wit schuim smaakt fluweel zacht met een sinaasappelachtige franje. Carbonatie is zacht en ne afdronk is eveneens fluweelzacht met een aparte smaak. Zou dat het palo santo hout zijn?

Viva la Vida is een Weizen met 9,8% alcohol. Viva la Vida wordt gebrouwen door Lighttown Brewers in Eindhoven.... Viva la Vida is het Beer Geeks Beat ALS 2024 bier. Het is een bier in de bierstijl 'Imperial Weizen' en de opbrengst van deze collab gaat volledig naar Stichting ALS.... Viva la Vida (leef het leven) is een Imperial Weizen die tot stand is gekomen uit een samenwerking van 84 brouwerijen. Dit speciaalbier is gebrouwen met Palo Santo-hout en sinaasappel. In 2015 verloor de Beer Geeks Facebookgroep een prominent lid aan de spierziekte ALS, waarop er in 2018 werd besloten om een bier te brouwen met zoveel mogelijk Nederlandse brouwerijen. De totale opbrengst was voor Stichting ALS. (https://www.biernet.nl/bier/merken/viva-la-vida)

Vrij zoet, volop sinaasappel/mandarijn en houttonen. Klein bittertje in afdronk (https://www.facebook.com/groups/beergeeksnl/)

Palo Santo betekend heilig hout. In spirituele kringen staat het bekend als een stukje hout dat je aansteekt en laat branden om je eigen energie en de energie van je huis of omgeving te reinigen. (https://findyourlight.nl/palo-santo-gebruiken/)

Palo Santo betekent in het Spaans letterlijk heilige stok. In Zuid-Amerika wordt het ook wel eens Mallka Waki genoemd. Het hout is afkomstig van de Bursera Graveolens, de Palo Santo boom. Deze boom vind je in het droge, tropische klimaat van voornamelijk Peru en Ecuador maar ook in Venezuela, Costa Rica, El Salvador, Guatemale, Honduras, Colombia en op de Galapagos Eilanden. Het wordt in Zuid-Amerika, met name in Peru en Ecuador, gebruikt tegen ‘slechte geesten’. Dit gebruik komt voort uit de eeuwenoude Inca cultuur. Het wordt er al enorm lang gebruikt bij allerhande ceremonies en rituelen. Recenter zie je het ook in onze Westerse cultuur steeds meer opduiken. (https://ecologischgenieten.nl/palo-santo-heilig-hout/)

Palo santo betekent ‘heilig hout’ en is afkomstig van de Bursera graveolens, een boom uit de Boswellia-familie. Ook mirre, frankinsence en copal, bekende en sterk geurende harsen, behoren tot deze familie. Deze harsen wordt verwerkt tot wierook of in de cosmetische industrie gebruikt. In tegenstelling tot deze harsen, wordt bij Palo santo niet de hars, maar het hout zelf gebruikt. De boom groeit van nature in de kustregio en de bergen. Welke uitstrekken van Mexico tot Peru en Venezuela. Ook op de Galapagoseilanden, Costa Rica, Guatemala, Colombia en Ecuador kun je de boom in de wilde natuur tegenkomen. Het verzamelen van Heilighout staat onder streng toezicht. Net als eeuwen geleden worden slechts omgevallen bomen en afgebroken takken gesprokkeld en lokaal verzameld. Het hout moet daarna nog 4-10 jaar rijpen voor de kenmerkende geur vrijkomt. Daarnaast wordt er voor elke kilo verkocht hout een nieuwe boom gepland. (https://www.geurhout.nl/wat-is-palo-santo/)

Palo Santo betekent ‘heilig hout’. Het hout is afkomstig van de Bursera graveolens, een boom uit de Boswellia-familie. De boom groeit van nature in de kustregio en de bergen die uitstrekken van Mexico tot Peru en Venezuela. Ook op de Galapagoseilanden, Costa Rica, Guatemala, Colombia en Ecuador kun je de Bursera graveolens in de wilde natuur tegenkomen. De boom behoort tot dezelfde botanische familie als de bomen waar mirre en frankincense uit worden gewonnen. Deze harsen worden vaak verwerkt tot wierook of in de cosmetische industrie gebruikt. Bij Palo Santo wordt niet de hars, maar het hout zelf gebruikt.... In vergelijking met salie, wat ook vaak wordt ingezet voor energetische reinigingen, vinden veel mensen Palo Santo veel lekkerder ruiken. Het heeft een kruidige, warme, zoetige geur met tonen van dennen, munt en citroen. De geur is subtieler dan die van salie en blijft minder lang hangen. Het is een heerlijke geur om bij te mediteren, yoga te doen of knus je boekje bij te lezen op de bank. (https://holistik.nl/palo-santo/)

Palo santo wordt ook als thee gebruikt. Om van Palo santo thee te maken laat je een stukje hout in een kopje heet water liggen. Palo santo thee kalmeert het imuunsysteem en zenuwstelsel, en versnelt het herstel bij ziekte. Let op: deze Palo santo wordt niet als consumptiemiddel verkocht. Gebruik van het hout voor thee is op eigen risico. (https://www.geurhout.nl/hoe-gebruik-ik-palo-santo/)

Wil je de Palo Santo volledig tot je nemen? Dan kan je van het hout een theetje brouwen. Je kan gewoon zelf de stokjes in heet water laten trekken. Of je kan online ook verpulverde Palo Santo vinden om thee mee te maken. De thee smaakt een beetje als zoethout thee en zou een bloedzuiverende werking hebben. (https://ecologischgenieten.nl/palo-santo-heilig-hout/)


Southern Bel’ is een Belgisch bier met Peruaans Palo Santo hout. Palo Santo is een beschermde wilde boom die groeit van Zuid-Mexico tot in Peru. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn mystieke eigenschappen bij het branden als wierook of bij het extraheren van de essentiële oliën. Het wordt gebundeld als korte, dunne stukjes hout, smudging sticks genoemd. Vanwege het beschermde karakter kunnen alleen de gevallen takken worden geoogst. We voegen deze smudging sticks toe aan het voltooide bier en de alcohol fungeert als oplosmiddel. Het smaakprofiel dat wordt geëxtraheerd door de alcohol in het bier is identiek aan de uitgesproken geur van de essentiële oliën. Aangezien de meeste mensen dit hout nog nooit hebben geproefd, maken hun hersenen overuren om de smaken in categorieën te plaatsen die ze eerder hebben ervaren. De meest voorkomende smaken die geassocieerd worden met Southern Bel' zijn kokosnoot, vanille, kaneel en nootmuskaat. In de begindagen van Arches probeerden we onze portfolio af te ronden met een bier waarvan we eerlijk konden zeggen: “Je hebt nog nooit zo'n bier gedronken.” We namen onze Belgische blondine (vandaar de Bel' in Zuid-Bel') en mochten allemaal een houtsoort kiezen die we nog nooit eerder hadden geprobeerd. Ik, als geboren Texaan, koos voor mesquite, waardoor de blondine van de ene op de andere dag in een roodharige veranderde. Onze toenmalige hoofdbrouwer, Greg Mickle, koos een houtsoort waar ik eerlijk gezegd nog nooit van had gehoord: Palo Santo (Heilig Hout). Het recept werkt zo goed omdat het licht fenolische karakter van de esters in onze Belgische blondine echt een aanvulling is op de smaak van de essentiële oliën in de Palo Santo, om de werkelijk unieke Southern Bel' te creëren. Het Blond recept gebruikt ook een aantal speciale granen, waaronder biscuit-, aromatische Special B- en honingmouten. Als je met verschillende houtsoorten experimenteert, is het altijd het beste om het te proberen met een meer neutrale smaak. In die zin hebben we geluk, want we maken een echt lichte pils die ons, in combinatie met verschillende houtsoorten, in staat stelt de smaken van elke houtsoort te onderscheiden en ook helpt bij het bepalen van doseringshoeveelheden en contacttijden. Met al deze factoren moet rekening worden gehouden bij het toevoegen van hout aan bier. Ik denk dat het belangrijk is om te experimenteren met verschillende manieren om de smaak van het hout in het bier te krijgen, maar houd er rekening mee dat hout nooit volledig ontsmet wordt en dat er een aantal levende organismen zijn die het hout hun thuis noemt. Een laatste advies voor thuisbrouwers: neem contact op met een lokaal houtbewerkingsbedrijf om te zien of ze restjes hebben om te proberen in je volgende project. (https://www.twortwat.nl/t-n/eiken-voorbij)

Inderdaad! Kaneel en nootmuskaat en lichtjes iets van kokosnoot. 

Lekker bier! Goed doel! 

‘Viva la Vida’ is alweer het vierde bier dat voor Stichting ALS gebrouwen wordt. Dit jaar verenigen maar liefst 84 Nederlandse brouwerijen zich voor deze ‘Mega Collaboration’. In de vijf jaar dat de Beer Geeks Beat ALS actie georganiseerd wordt is het inmiddels een vast onderdeel van de actie geworden. Alleen vorig jaar moest de organisatie het brouwen van een ‘Beer Geeks Beat ALS bier’ wegens omstandigheden overslaan. Met de edities van de afgelopen jaren is er al ruim € 300.000,- ingezameld. ... Brouwdag ‘Beer Geeks Beat ALS bier’ editie ‘23/’24. Afgelopen 16 januari j.l. was het zover, 84 brouwerijen kwamen tezamen bij Lighttown Brewers te Eindhoven voor de eerste van de in totaal drie brouwdagen van hét ‘Beer Geeks Beat ALS bier’ van dit jaar. De keuze voor het te brouwen bier is dit keer gevallen op een; Imperial Weizen met Palo Santo-hout en sinaasappel met een alcoholpercentage van 9,8%. In totaal zal er 55 hectoliter van het bier gebrouwen worden en via diverse kanalen verkocht worden. De totaalopbrengst hiervan komt volledig ten goede aan Stichting ALS Nederland... Dat er een groot gevoel van saamhorigheid heerst in de bierwereld blijkt ook door de welwillendheid van het grote aantal sponsoren. Zo doneerden Yakima Chief Hops en Select Brewing Ingredients de diverse hoppen, Põhjala Brewery het Palo Santo-hout, Mouterij Dingemans de mout, Eshuis B.V. de etiketten en Canxlab de blikken. Mede door hen kunnen de kosten van het brouwproces zo laag mogelijk gehouden worden waardoor er meer netto-opbrengst overblijft voor het goede doel.... Het idee voor de actie Beer Geeks Beat ALS is ontstaan toen de Facebookgroep in 2018 vijf jaar bestond. Op hetzelfde moment behaalde de pagina 10.000 leden. Om dit te vieren moest er iets speciaals gebeuren. De Beer Geeks kwamen met het idee om samen met zoveel mogelijk Nederlandse brouwerijen een speciaal bier te brouwen. De opbrengst van de verkoop zou naar een goed doel gaan. Het goede doel werd Stichting ALS Nederland. De aanleiding was Oscar Wagner, ALS-patiënt en lid van de Beer Geek-community vanaf dag één. (https://beergeeksbeatals.nl/verslag-brouwdag-viva-la-vida/)

BierstyleImperial Weizen met sinaasappel en Palo Santo hout ABV9.8% IBU44 Untappd3.89 Brouwlocatie Lighttown Brewers Bijzonderheden Etiket ontworpen door Erwin van Moll met kunstwerk van ALS patiënt Bernardus Muller Het Palo Santo hout werd door Põhjala geleverd Met behulp van Cachaça werd een tinctuur gemaakt van het Palo Santo hout wat is toegevoegd Sinaasappelsmaak werd voor het afvullen toegevoegd door een extract van verse schil Sponsoren Dingemans (mout) Yakima Chief Hops (hop) Selected Brewing Ingredients (hop) Eshuis (etiketten) Can x Lab (blikken) Brouwerijen (84) 100 Watt Brewery, Amelander bierbrouwerij, Aspro Brews, Baxbier, Bierbrouwerij De Magistraat, Brewdistrict24, Brewery 22Four, Brewskeborg, Briljant Brouwhuis, Bronckhorster Proeflokaal, Brouw Noabers, Brouwerij Bello, Brouwerij Boegbeeld, Brouwerij de 12 Stuyvers, Brouwerij De Blauwe IJsbeer, Brouwerij de Klep BV, Brouwerij de Molen, Brouwerij de Smokkelaar, Brouwerij Durs, Brouwerij Eeuwig Zonde, Brouwerij Egmond, Brouwerij Eleven, Brouwerij Het 58e Genot, Brouwerij Huttenkloas, Brouwerij KEES, Brouwerij LOST, Brouwerij Praght, Brouwerij Pronck, Brouwerij Tamesteut, Brouwerij tHuis, Brouwerij Vandeoirsprong, Brouwerij Vogelvrij, Budelse Brouwerij BV, Crooked Spider Brewing, De Biersmaecker, De Brouwschuur, De Noordelijke Mederij, De Zoetermeerse Brouwerij / ROEM, Didko, Dinkelbieren, Dutch Bargain, Ebontree, EMP Brewery, Exla Studio, Floem, Frontaal Brewing Co., Gallivant, Gradoen brouwerij, Grensgeval, Grolsche Bierbrouwerij, Grutte Pier Brouwerij, Gulden Triomfator, Happy Demons Craft Beer, Havenbrouwerij Het Brouwdok, Hooglander Bier, Implosion/ addicted2craftbeer, Inca Mafia, Jelster, Jokkebrok Brouwerij, Jopen, Kaapse Brouwers, Klere Boght, Kompaan Dutch Craft Beer Company, LOC Brewery, Mannenpap Craftbeer, Milky Road Brewery, Muifelbrouwerij, Ouwe Skilder Brouwerij, Pigs and Bears Brewing Company, Rock City Brewing, ROTT. Brouwers, SpierBier, Stadsbrouwerij Maastricht, Stadsbrouwerij013, Stanislaus Brewskovitch, t Krut, Two Chefs Brewing, Uiltje brewing co., UTCA Brews, Uthoka Brouwstudio, Van Moll, vandeStreek bier, Vet & Lazy Brouwerij, Walhalla, X-brewing Brouwdag: Lighttown Brewers, Eindhoven, 16 jan 2024 (https://beergeeksbeatals.nl/viva-la-vida/)

Ik heb m deze week op en het was een smaakvol bier met een verrassende smaak. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten