Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 13 oktober 2023

Vicaris Tripel/Gueuze

 Er is steeds weer een nieuwe bierstijl: tripel-gueuze?

De Girardin is een lambiek (zie https://pieterproeft.wordpress.com/tag/girardin/). 

De Westmalle Tripel is een tripel (zie https://pieterproeft.wordpress.com/2012/11/19/westmalle-tripel/)

Dus ik vermoed dat als je een tripel van Dileweyns mengt / steekt met Girardin dat je dan Vicardin verkrijgt (zie https://www.beeradvocate.com/beer/profile/21734/38214/) En als je het met een andere lambiek doet dan krijg je tripel-gueuze.

Vicaris is een Belgisch biermerk dat een aantal bieren van hoge gisting omvat. Het bier wordt sinds 2011 gebrouwen in Brouwerij Dilewyns te Dendermonde. "Vicaris Tripel" werd vanaf 2005 in opdracht gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Hijfte. Daarna volgde "Vicaris Generaal" en Vicardin. Vanaf 2009 werd "Vicaris Kerst" gebrouwen waarvan de naam in 2011 wijzigde in "Vicaris Winter". Ter gelegenheid van de officiële opening van de brouwerij in mei 2011 werd "Vicaris 5" gebrouwen. Omdat er later nog veel vraag naar dit bier was, werd dit bier vanaf 2012 op de markt gebracht onder de naam "Vicaris Quinto". In mei 2012 werd "Vicaris Tripel-Gueuze" gelanceerd, de opvolger van Vicardin. Voor dit bier werd "Vicaris Tripel" gemengd met lambik van brouwerij Boon. (https://www.junglekey.nl/wiki/definition.php?terme=Vicaris_(bier))

De tripel-gueuze heeft een bleek blond uiterlijk met witte schuimkraag. De geur doet denken aan gueuze. De smaak is zuurder dan een gewone tripel. Het heeft een wrangzure afdronk, lekker gebalanceerd mondgevoel et wat dominant koolzuur. Niet echt bitter, maar ook niet zoet. Beetje moutig of gistig? Duidelijk zuur bier. 

Lekker!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten