Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 8 maart 2024

Brut-Owl IPA Portal to Hop Hell

Brut-Owl IPA Portal to Hop Hell The box. You opened it. We came. ... Bier Specificaties ABV 9.0 IBU 25 MALT Pilsener HOPS Magnum, Cascade, Elixir, Chinook, Nelson Sauvin, Peacharine, Ekuanot CC 4 x 440ml GIST Lalbrew Nottingham BIERSTIJL IPA Bier Specificaties Elk jaar in november trakteert Uiltje Brewing Co. zijn fans op een limited edition Brut IPA voor de feestdagen. Traditiegetrouw verpakt in een collector’s box of magnumfles, draait Uiltje de branding naar een minimum rondom de jaarwisseling en zijn de blikken alleen nog maar een groot canvas. “Het is een cadeautje voor de trouwste fans,” zegt Joyce Kooijman, marketingmanager bij Uiltje. “Iets dat je echt kan verzamelen, over praten en van kan genieten tijdens de feestmaand december.” Dit jaar liet de Haarlemse brouwerij zich inspireren door een horror-klassieker uit de jaren tachtig. Het resultaat is de Portal to Hop Hell, een nauwgezette craft collector’s boxset met vier zwartkleurige 440cl blikken, waar op elk een gruwelijk handgetekend karakter figureert. Aangekondigd op Halloween, zal de Portal to Hop Hell 20 november worden gereleaset. Uiltje heeft voor zichzelf de reputatie van een onorthodoxe craftbierbrouwer en creatieve studio. Alle zestig bieren die zij jaarlijks brouwen hebben een uniek recept, label en verhaal, die worden gecreëerd door een intern creatief team. Elk jaar bewaren ze het best voor het laatst, en dit jaar is dat bij het eindejaarsbier niet anders. “Dit is de enige batch in het jaar waarin we de wetten van het brouwen en branding compleet negeren en echt iets baldadigs op de markt zetten”, zegt oprichter Robbert Uyleman. “De tijd en energie die we in deze feestboxen stoppen, heeft commercieel absoluut geen zin, maar het is iets dat we erg graag willen doen. Je kunt geen prijs op passie zetten.” Portal to Hop Hell In voorgaande jaren heeft de Haarlemse brouwerij Brut IPA’s gebrouwen met een gangsterthema in magnumflessen. Dit jaar is de Portal to Hop Hell exclusief verkrijgbaar als een boxset van vier. De box is een extravagant geïllustreerde Hop Box bedekt met owls from hell. Er is zelfs een waarschuwing voor kopers: ‘Open this box and Uiltje owns your soul.’ Op elk van de duistere sinistere blikken staat een ander horrorpersonage afgebeeld, getekend door huiscartoonist Gerben Valkema. Elk blik is voorzien van een kort verhaal van schrijver John Weich. “We hebben onze branding afgezwakt tot het punt dat deze bijna niet meer bestaat, waarbij we bijna alle beschikbare ruimte voor het artwork gebruiken”, zegt Kooijman. “Natuurlijk willen we dat onze fans het bier vers drinken, maar stiekem hopen we dat ze onze Portal to Hop Hell boxset in hun boekenkast tentoonstellen. Een soort trofee voor hopheads.” Uiltjes Portal to Hop Hell wordt op 20 november 2023 uitgebracht bij geselecteerde retailers en op uiltjebrewing.co. (https://www.uiltjebrewing.com/product/portal-to-hop-hell/)

Ik kocht er één blikje van. Het zwarte blik opent eenvoudig en schenkt even eenvoudig in. Het bleeklichtblonde bier geurt fleurig. Ook de smaak is fleurig en doet niet denken aan een duivels bier. Ook niet echt een bittere IPA. Op het blik is enkel 'hop' vermeld, maar in voorgaande tekst lees ik 'Magnum, Cascade, Elixir, Chinook, Nelson Sauvin, Peacharine, Ekuanot ', jammer dat ik die bittere Cascade, Chinook en Nelson Sauvin niet terugproef.

Neem de portal naar de Hop Hell. Vier dikke Brut IPA’s met een bruut etiket. Overleef jij deze hop hell? Proost dan! (https://brother-beer.nl/product/uiltje-portal-to-hop-hell-giftpack-4-brut-ipa/)

Wellicht zijn het alle 4 andere IPA's en heb ik net de wat fleurige variant van de vier?   

Het blik dat ik heb toont een uil in een houding die verwijst naar Hellraiser:

Hellraiser is een Britse horrorfilm uit 1987 van Clive Barker. Hij baseerde de film op zijn eigen boek The Hellbound Heart (1986). Het was de introductie op het witte doek van de Cenobieten, waarvan leider Pinhead (Doug Bradley) uitgroeide tot een horroricoon (hoewel hij in dit eerste deel nog enkel als Lead Cenobite op de aftiteling stond). ... Frank Cotton, een man met een criminele inborst, die in zijn leven altijd de grenzen heeft opgezocht, koopt op een Arabische bazaar bij een geheimzinnige Oosterse marktkoopman een magische kubusvormige puzzel. Deze puzzel belooft, voor degene die hem op de juiste manier oplost, ongekend hemels genot. Als Frank zich aan de puzzel zet, wordt hierdoor een portaal naar een andere, buitenwereldse dimensie gecreëerd, en hij verdwijnt volledig van de aardbodem. Enige tijd later betrekt Franks broer Larry met zijn vrouw Julia het huis waarin Frank verdween. Tijdens het binnendragen van huisraad haalt Larry zijn hand open aan een uitstekende spijker, en morst hierdoor veel bloed op de vloer van de kamer waarin Frank de puzzel probeerde op te lossen en de wereld van de Cenobieten werd ingetrokken. Larry's bloed wordt geabsorbeerd door de houten vloer van de kamer en hierdoor wordt Frank opnieuw tot leven gewekt, en hij keert terug naar de wereldse dimensie. ...  vier Cenobieten zijn de heersers van de buitenwereldse dimensie, waar ze hun slachtoffers vooral helse pijnigingen laten ondergaan, maar soms ook hemelse genoegens laten beleven, of zoals ze zelf zeggen: "Duivels voor sommigen, engelen voor anderen!". De Cenobieten delen Kirsty mee dat ze niet zonder haar kunnen terugkeren naar hun wereld, maar Kirsty smeekt hen haar te laten gaan, en in ruil daarvoor Frank naar hen terug te zullen leiden. De Cenobieten stemmen in met haar smeekbede en verdwijnen zonder Kirsty terug naar hun eigen dimensie, haar nog wel waarschuwend dat als ze hen bedriegt, zij haar ziel aan stukken zullen rijten.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser_(film))

Hellbound: Hellraiser II is het eerste vervolg op Hellraiser uit 1987 en gaat verhaaltechnisch verder waar het eerste deel ophield. De acteurs bleven grotendeels dezelfde, hoewel hoofdpersonage Larry Cotton (Andrew Robinson) niet terugkeert. De film werd zelf in 1992 opgevolgd door Hellraiser III: Hell on Earth.... Wanneer Elliot Spencer (Doug Bradley) in het bezit komt van de Lament Configuration puzzeldoos, opent hij door de delen te verschuiven een poort naar de Hel. Hij wordt naar binnen gezogen, door haken, kettingen en naalden gruwelijk verminkt en transformeert zo tot Pinhead (ook Bradley), leider van de Cenobites. Hij komt met zijn aanhang naar de Aarde, maar wordt uiteindelijk door Kirsty Cotton (Ashley Laurence) terug door de Lament Configuration gestuurd naar zijn deel van de Hel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellbound:_Hellraiser_II)

Hellraiser III: Hell on Earth is een Amerikaanse horrorfilm uit 1992 onder regie van Anthony Hickox. Het is het tweede vervolg op Clive Barkers origineel Hellraiser en het eerste deel in de reeks gemaakt buiten Groot-Brittannië. Hickox won hiermee de juryprijs op het Brussels International Festival of Fantasy Film en de film werd genomineerd voor onder meer de Saturn Awards voor beste horrorfilm en beste grime. Hellraiser III: Hell on Earth volgt op Hellbound: Hellraiser II uit 1988 en werd op haar beurt in 1996 opgevolgd door Hellraiser: Bloodline. ... Joanne Summerskill werkt als verslaggeefster voor een lokaal televisiestation... Summerskill wordt in de tussentijd geplaagd door dromen over oorlogsscenario's. Haar vader overleed nog voor haar geboorte in de oorlog en zij denkt dat ze over hem droomt. De man in haar dromen benadert haar niettemin op zeker moment en legt uit dat hij Kapitein Elliot Spencer is, de man die na de Eerste Wereldoorlog in bezit kwam van een Lemarchand's box en zo Pinhead werd. Spencer vertelt Summerskill dat hij de menselijke kant van Pinhead vormde toen hij nog deel van hem uitmaakte, maar nu van hem gescheiden is. De Pinhead die op het moment van losbreken staat uit Monroe's standbeeld, is enkel nog de demonische kant, vrijwel onkwetsbaar en puur sadisme. Om hem te stoppen, moet Summerskill hem naar Spencers dimensie leiden, waar deze sterk genoeg is om Pinhead terug naar de Hel te sturen. Daarbij moet ze voorkomen dat de losgebroken Pinhead in het bezit komt van een Lemarchand's box. Alleen hierdoor kan hij terug naar de Hel. Als hij hem vernietigt, kan hij voor altijd vrij de mensenwereld bereizen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser_III:_Hell_on_Earth)

Hellraiser: Bloodline is een Amerikaanse horrorfilm uit 1996 onder regie van Kevin Yagher en Joe Chapelle. Het is het derde vervolg op Clive Barkers origineel Hellraiser en het laatste deel waar Barker bij betrokken was.... De bloeddorst van Pinhead en zijn macabere schepsels uit de Hel laat zich niet tegenhouden door tijd en ruimte. Het verleden, het heden en de toekomst komen op gruwelijke wijze tezamen als de magische kubus wederom de poorten van de Hel opent. De krachten die daarbij vrijkomen, blijken dodelijker dan ooit tevoren. De familie van Paul Merchant blijkt nog altijd slachtoffer van de vloek die hen veroordeelt tot een eeuwige strijd met de meest ontzagwekkende tegenstander die de Hel ooit voortbracht... (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Bloodline)

Hellraiser: Inferno is een Amerikaanse horrorfilm uit 2000 onder regie van Scott Derrickson. Het is het eerste deel in de Hellraiser-filmserie waar de oorspronkelijke bedenker Clive Barker niet bij betrokken was. Het was tevens het eerste deel dat direct-naar-video werd uitgebracht... Pinhead is terug en hij is stekeliger dan ooit. Sterker nog: hij is laaiend! Een smeris uit L.A. zit in de hel. Zijn enige ontsnappingsmogelijkheid is de almachtige puzzelkubus. Als hij de puzzel oplost is hij vrij, maar er is één probleem. En dat probleem is de gruwelijke demon Pinhead. Hij heeft de kubus en is beslist niet van plan hem uit handen te geven. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Inferno)

Hellraiser: Hellseeker is een Amerikaanse horrorfilm uit 2002 onder regie van Rick Bota. ... De puzzel, de Lament Configuratie, wordt opgelost en de demonische Pinhead komt samen met zijn legioen Cenobites terug op aarde. Ze zaaien direct hel en verdoemenis over iedereen die hen tegen durft te werken. Zware mishandeling, marteling en een pijnlijke dood zijn de gruwelijke littekens die ze achterlaten. Kirsty, de enige die Pinhead ooit verslagen heeft, moet ingrijpen en gaat de gruwelijke krachtmeting aan. Ook zij merkt nu zijn enorm toegenomen krachten, zijn duivelse streken en zijn ultieme kwaad. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Hellseeker)

Hellraiser: Deader is een Amerikaanse horrorfilm uit 2005 onder regie van Rick Bota. ... Is er een groter gevaar dan Pinhead? Journaliste Amy duikt undercover, nadat zij een tip heeft gekregen over een mysterieuze sekte: de 'Deaders'. Naar verluidt kunnen deze 'Deaders' de doden weer tot leven wekken en gebruiken voor hun eigen gewin. Als Amy schijnbaar een nieuw sekteslachtoffer ontdekt, komt ze bij toeval in het bezit van een puzzeldoos. De puzzeldoos die de poort is naar de wereld van Pinhead en zijn moordlustige Cenobites.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Deader)

Hellraiser: Hellworld is een Amerikaanse horrorfilm uit 2005 onder regie van Rick Bota. Het is het achtste deel in de Hellraiser-filmserie en het vierde deel waar de oorspronkelijke bedenker Clive Barker niet bij betrokken was. De film werd direct-naar-video uitgebracht.... Vijf hardcore internetgamers worden uitgenodigd om het exclusieve en gevaarlijke Hellworld te spelen. Hun computers en hun kennis moeten 100% zijn om een kans op de overwinning te maken. Ze gaan een nacht tegemoet die zo ongelooflijk angstig zal zijn, dat ze denken dat het hen allemaal echt overkomt... Hebben ze dan echt geen rekening gehouden met de onmetelijke krachten van Pinhead? Ze moeten vechten voor hun leven, terwijl ze 'vastgenageld' achter hun beeldscherm zitten... (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Hellworld)

Hellraiser: Revelations is een Amerikaanse horrorfilm uit 2011 onder regie van Víctor García. Het is het negende deel in de Hellraiser-filmserie en het eerste deel waar Doug Bradley niet te zien was als Pinhead. De film werd direct-naar-video uitgebracht.... Pinhead is terug in zijn kamer van zielloze lekkernijen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Revelations)

Hellraiser: Judgment is een Amerikaanse horrorfilm uit 2018 onder regie van Gary J. Tunnicliffe. Het is het tiende deel in de Hellraiser-filmserie en het tweede deel waarin Doug Bradley niet te zien is als Pinhead. De film werd direct-naar-video uitgebracht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Judgment)

Hellraiser 2022... A young woman struggling with addiction comes into possession of an ancient puzzle box, unaware that its purpose is to summon the Cenobites. (https://www.imdb.com/title/tt0887261/)

Hellraiser is a 2022 supernatural horror film directed by David Bruckner, with a screenplay by Ben Collins and Luke Piotrowski, from a screen story they co-wrote with David S. Goyer. It is a reboot[1] of the Hellraiser franchise, the eleventh installment overall, and a second adaptation of the 1986 novella The Hellbound Heart by Clive Barker, which was adapted into the 1987 film Hellraiser.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Hellraiser_(2022_film))

'Save your breath for screaming.' (https://www.imdb.com/title/tt0887261/quotes/?ref_=tt_trv_qu)

The puzzle box originally appeared in the 1987 Hellraiser, where solving the box undoes the barriers between dimensions and summons the Cenobites from Hell, where they can be bargained with. Other books and films in the Hellraiser universe further detail the origin of the puzzle box, revealing that the first boxes were created by 18th-century French occultist Philip LeMarchand. The boxes in both the 2022 Hellraiser reboot and the original 1987 movie are based on LeMarchand's original "Lament Configuration" or "Box of Sorrows" design. In the 2022 movie, the box changes configurations each time its blade sacrifices someone to the Cenobites. The holder of the box can gain their wish by delivering the Cenobites enough victims to reach the sixth configuration, Leviathan. However, such wishes can be very dangerous. (https://screenrant.com/hellraiser-2022-puzzle-box-lament-configurations/)

The Priest: "Enough" is a myth. (https://www.imdb.com/title/tt0887261/quotes/?ref_=tt_trv_qu)

Pinhead is het pseudoniem van een bovennatuurlijk personage uit een reeks horrorfilms die voor het eerst te zien was in Hellraiser uit 1987. Hij staat aan het hoofd van de cenobites, een groepering die uit naam van Leviathan de dienst uitmaakt in een gedeelte van de hel. Het uiterlijk van ieder van deze cenobites wordt grotendeels bepaald door zeer aanwezige piercings in het lichaam, in het geval van Pinhead eruitziend als rechtopstaande spijkers in zijn hele hoofd.... De geestelijk vader van Pinhead is schrijver Clive Barker, die het personage voor het eerst liet voorkomen in zijn boek The Hellbound Heart (1986), waarop Hellraiser (door hemzelf) werd gebaseerd. Acteur Doug Bradley gaf hem in de eerste Hellraiser-film voor het eerst gestalte, hoewel hij toen nog niet als Pinhead, maar als Lead Cenobite op de aftiteling stond. Zijn pseudoniem ontstond op de grime-afdeling, waar medewerkers de bijnaam verzonnen om makkelijker aan elkaar aan te kunnen geven over welke cenobite ze het hadden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pinhead)

Lead Cenobite: Oh, no tears, please. It's a waste of good suffering! (https://www.imdb.com/title/tt0093177/quotes/?ref_=tt_trv_qu)

Pinhead (also known as Lead Cenobite or the Hell Priest, among other names and titles)[a] is a fictional character and the main antagonist of the Hellraiser franchise. The character first appeared as an unnamed figure in the 1986 Clive Barker novella The Hellbound Heart.[3] When Clive Barker adapted the novella into the 1987 film Hellraiser, he referred to the character in early drafts as "the Priest" but the final film gave no name. The production and make-up crew nicknamed the character "Pinhead"—derived from his bald head studded with nails[8]—and fans accepted the sobriquet. The name was then used in press materials, tie-in media, and on-screen in some of the film's sequels, although Barker himself despises the moniker.[9] Pinhead is one of the leaders of the Cenobites, said to be humans who were later transformed into demonic creatures blindly devoted to the practice of experimental sadomasochism. They exist in an extra-dimensional realm that is Hell or one of many versions of Hell that co-exist. Cenobites are usually only summoned to Earth through puzzle boxes, such as one called the Lemarchand Configuration (known as the Lament Configuration in the film series). In The Hellbound Heart, Pinhead is described as an androgynous being with a feminine voice.[10][11] In 1987's Hellraiser, the character is portrayed by English actor Doug Bradley, who went on to reprise the role in seven subsequent Hellraiser films. In Hellraiser: Revelations (2011), Pinhead is played by Stephan Smith Collins, with Fred Tatasciore providing the character's voice. In Hellraiser: Judgment (2018), he is played by Paul T. Taylor. In the 2022 film, the character is portrayed by Jamie Clayton. In the Hellraiser film series, Pinhead was once British soldier Captain Elliott Spencer, who became disillusioned with life and humanity during his experiences during World War I, leading him to summon the Cenobites and join their ranks. In Barker's Hellraiser comics published by BOOM! Studios, it is implied that Spencer was not the first Hell Priest or Pontifex and indicate that others will be recruited to fill the role if he ever leaves or is destroyed.[6] Additionally, Barker's novel The Scarlet Gospels indicates that there is debate on whether there has always been one Hell Priest existing for many millennia, or if the title and nature of the Hell Priest has been adopted by many different humans-turned-Cenobite across the centuries. The Hell Priest's nature, and the motivations of the Cenobites, vary depending on the story. The character's appearance in 1987's Hellraiser marked a significant departure from the standard 1980s depiction of horror film villains, who tended to either be completely mute, or provide glib commentary while killing their victims. Instead, Pinhead was depicted as articulate and intelligent, speaking only when he deemed it necessary, capable of great evil but also bound by a personal code of honor (such as sparing the life of a young girl who summons him to Earth in Hellbound: Hellraiser II because he realizes she acted as the pawn of another person). (https://en.wikipedia.org/wiki/Pinhead_(Hellraiser))

According to Clive Barker and Doug Bradley, the earliest incarnation of Pinhead appeared in Hunters in the Snow, an original 1973 play with Doug Bradley in the role of the Dutchman, an undead inquisitor, and torturer. A later film titled The Forbidden, which was shot in 16 millimeter and in black and white, included a prop in the form of a wooden block with six nails in it, which gave distorted shadow formations under different lighting angles. Years later, during the scripting of Hellraiser, the same design was applied to Pinhead's face to give the same effect.[12] After being disappointed with the way his material had been treated by the producers of the 1985 film Underworld, which Barker wrote (and which included a scene in which needles burst out of a character's skull), Barker penned the novella The Hellbound Heart (1986) as his first step in directing a film by himself, introducing the Cenobites whom he also referred to as "sadomasochists from Hell".[12] The following year, Barker adapted the novella into the first Hellraiser film, introducing the Cenobites to a wider audience. A Cenobite from the novella, described as having his head decorated by a gridwork pattern and jeweled pins, was depicted in the movie as having a similar appearance involving iron nails and operating as the apparent leader of his order of demons. The film credits him as "Lead Cenobite", but the make-up crew and production team referred to him as Pinhead, a name that was learned of and adopted by fans. The character is glibly referred to by the name "Pinhead" on-screen for the first time in Hellraiser III. The Pinhead name was used in press materials for the films and the various films to follow, as well as tie-in comic books published by Marvel Comics, including a crossover comic with Marshal Law, and a mini-series entitled Pinhead. Clive Barker did not care for the nickname, believing it did not suit the dignity of the villain.[9] During filming of the first Hellraiser film, actor Doug Bradley discussed the character with Clive Barker. Both agreed, as the novella indicated, that Pinhead was once human, though when he had lived and died was undecided. Bradley later concluded that while the Cenobites have been active for centuries, Pinhead was originally a person belonging to the 20th century, telling Fangoria: "To me, Pinhead is the chief Cenobite of the 20th century".[12] This idea was expanded on in the second Hellraiser film, when the movie incarnation of Pinhead was said to have originally lived as a World War I officer named Elliott Spencer.[13] (https://en.wikipedia.org/wiki/Pinhead_(Hellraiser)

Ik heb ze volgens mij weleens op TV gezien, maar dat is ook alweer een decennium geleden. Bizar hoe snel de tijd gaat. Gelukkig had ik deze brute IPA tijdig soldaat gemaakt, maar de hopbitterheid - vrij cruciaal bij een IPA wat mij betreft- valt reuze mee. De hopbommen die ik ooit in Nieuw Zeeland op heb, hebben mijn referentiekader behoorlijk verbitterd. Daar maakt een horrorthema niet iets anders van.

“We hebben onze branding afgezwakt tot het punt dat deze bijna niet meer bestaat, waarbij we bijna alle beschikbare ruimte voor het artwork gebruiken”, zegt Kooijman. “Natuurlijk willen we dat onze fans het bier vers drinken, maar stiekem hopen we dat ze onze Portal to Hop Hell boxset in hun boekenkast tentoonstellen. Een soort trofee voor hopheads.” (https://www.speciaalbierpakket.nl/nl/uiltje-portal-to-hop-hell.html) 

Ik reken mezelf als hophead, maar dit bier vind ik te fleurig om als IPA met hopbitterheid te worden gezien. 

Uiltje Portal To Hop Hell is een brut IPA. Knallend het jaar uit met vier verschillende dik vormgegeven blikken. Een fruitige IPA met champagne-like bubbels uit de gist. *Disclaimer: Uiltje heeft vier verschillende etiketten ontworpen. Als je een blik bestelt, dan krijg je random een van die etiketten op een blik. Bestel je ze alle vier, dan probeert Beer Dudes je de verschillende etiketten te sturen (zolang de voorraad dat toelaat)* ... Bierstijl:Brut IPA ABV (alcoholpercentage):9% IBU (bitterheid):25 (https://www.beerdudes.club/bier/uiltje-portal-to-hop-hell/)

Echt bitter vind ik dit bier niet.

De term IBU staat voor International Bitterness Units. Dit is een internationale norm die uit de VS is komen overwaaien om de bitterheid in een bier weer te geven. Erg handig wanneer je een bier gaat uitzoeken in de winkel. Hou jij juist van bieren met veel bitter? Kies er dan een met een hoge IBU. Je hebt trouwens ook nog een Europese variant van IBU, namelijk EBU. Deze geeft overigens precies hetzelfde getal aan. (https://biermetboot.nl/wat-is-ibu/)

De bitterheid in bier wordt bepaald door het aantal milligram alfazuren per liter bier. Die alfazuren zijn afkomstig uit de hop. Er zijn tal van verschillende soorten hop. De ene soort heeft meer alfazuren dan de andere hop. De bitterwaarde kan variëren van 0 tot wel 1000! Echter boven een waarde van circa 75 wordt een toename in bitterheid lastiger vast te stellen. De alfazuren geven het bier niet alleen een bittere smaak, maar zorgen er ook voor dat het bier langer houdbaar is. Daarnaast hebben de meeste alfazuren ook nog eens een positief effect op de schuimstabiliteit van een bier.... IPA’s hebben bijvoorbeeld al vaker een IBU hoger dan 60. Bij Bockbier ligt het vaak weer tussen de 20 – 30 EBU/IBU en bij een tarwebier tussen de 10 – 20 EBU/IBU. Over het algemeen kan je de volgende opsomming aanhouden in de bepaling van bitterheid in bieren:    5 – 20 Zwak bitter - bv. La Trappe Witte Trappist    20 – 30 Licht bitter - bv. Grolsch Premium Pilsner 30 – 45 Bitter -  bv. Sierra Nevada Pale Ale    45 – 60 Sterk bitter - bv. Uiltje Brewing Company - Dikke lul 3 bier > 60 Zeer bitter-  bv. Bronckhorster Hoptimist IPA (https://www.bierista.nl/actueel/wat-betekent-ibu)

Dus de 'brute' IPA heeft een IBU die nog lager is dan de pils van Grolsch? Dat valt tegen zeg. Wat vinden anderen ervan? 

Zicht Goudgeel troebel bier, met een flinke, witte kraag, gemengde bellen, die maar langzaam inzakt. Mooie set van 4 blikjes met elk een eigen ontwerp, die wel corresponderen. ... Neus Heerlijke, best volle geur, fruitig, bloemig, met een zeer aangename, hop toon. ... Smaak De smaak is wat 'agressiever' dan de geur, met hars achtige, droge tonen in de smaak. Gevolgd door een bittere en wat droge nasmaak, waar het droge, fruitige tintje lang in aanwezig blijft. Zal voor liefhebbers een topper zijn, ik het het liever wat 'romiger'." (https://www.bierista.nl/uiltje-portal-to-hop-hell)

Maar daar staat geen jaar bij. Misschien was dat de versie van 2022? 

Al met al niet heel duidelijk dus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten