Translate

Zoeken in deze blog

maandag 15 augustus 2022

Vikingen en bier

In Denemarken had ik al eens bier gedronken met een Viking-thema, maar ook in Nederland zijn er blijkbaar dergelijke bieren met zo'n thema.

Brouwerij IJssel is de eerste productie bierbrouwerij in de Hollandsche IJssel en Lekstreek! Er worden lekkere toegankelijke bieren gebrouwen met natuurlijke ingrediënten zonder toevoegingen. De eerste bieren die gemaakt worden zijn de traditionele speciaal bieren. Er is hier bij de etiketten gekozen voor een thema met het Runen alfabet die gebruikt werden door de Germaanse volkeren van Noord-Europa dit geeft de liefde van Erik weer voor de Viking cultuur. De droom is om met de brouwerij de IJssel- en Lekstreek en de Krimpenerwaard op de (bier)kaart te zetten.   Bestellen van bier kan op de website en ophalen is mogelijk in de brouwerij op zaterdagen van 12:00 tot 16:00 uur. (https://www.indekrimpenerwaard.nl/locaties/4042333012/brouwerij-ijssel)

Brouwerij IJssel is de eerste productie brouwerij in de IJsselstreek! Wij brouwen lekkere en toegankelijke bieren met natuurlijke ingrediënten zonder toevoegingen. De eerste bieren die we gaan maken zijn de traditionele speciaal bieren. Er is hier bij de etiketten gekozen voor een thema met het Runen alfabet die gebruikt werden door de Germaanse volkeren van Noord-Europa dit geeft de liefde van Erik weer voor de Viking cultuur. Op dit moment (begin 2021) zijn er 412 actieve brouwerijen in Nederland en nog eens 293 huurbrouwerijen. In de regio Rotterdam zijn alleen al 20 brouwerijen te vinden! Maar in de IJsselstreek (Capelle -, Krimpen -, Nieuwerkerk -, en Ouderkerk aan den IJssel) staat er nog geen productie brouwerij op de (bier)kaart. Daar gaat Brouwerij IJssel een einde aan maken! En wie kan dit beter doen dan iemand die al 49 jaar in deze streek woont! Met een groep goede vrienden en investeerders die geloven in mijn passie voor bier ga ik mijn droom werkelijkheid maken! Jeroen en Erik zijn sinds februari 2020 bezig met de plannen voor deze brouwerij. (https://ww w.brouwerij-ijssel.nl/over-de-brouwerij/) (https://www.streekproductenkrimpenerwaard.nl/brands/brouwerij-ijssel-bier/)

Brouwerij IJssel Brouwerij Opgericht: 2021 Hoofdtype (2021-2022) Brouwerijhuurder (2022-) Brouwerij... Brouwerij IJssel is de eerste bierbrouwerij in de IJsselstreek. In de IJsselstreek (Capelle -, Krimpen -, Nieuwerkerk -, en Ouderkerk aan den IJssel) stond in 2021 nog geen enkele productiebrouwerij op de (bier)kaart. Daar maakt Brouwerij IJssel een einde aan. En wie kan dit beter doen dan Erik Terlouw die al 49 jaar in deze streek woont. Met een groep goede vrienden en investeerders die geloven in zijn passie voor bier wordt zijn droom werkelijkheid.In 2017 begon Erik Terlouw met het brouwen van bier in een pan van 50 liter in zijn eigen keuken. Hiermee werden batches van ongeveer 20 liter gebrouwen. Een paar jaar later worden de zaken groter aangepakt. Het eerste bier, 1600 liter Wunjo, werd op 23 februari 2021 gebrouwen bij Brouwerij d'n Drul & Stollenberg. De eigen brouwinstallatie is op dat moment nog onderweg naar Nederland vanuit China. In januari 2022 wordt er voor het eerst gebrouwen met de eigen brouwinstallatie. Er worden toegankelijke bieren gebrouwen met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoegingen. De bieren zijn dan ook de meer traditionele speciaalbieren. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=4630)

Bappir Categorieën: Blond, Special Edition... De naam Bappir verwijst naar een gebakken gerstbrood die de Sumeriërs gebruikten voor het brouwen van bier in het oude Mesopotamië. Naast koriander is ook kardemom en kaneel toegevoegd tijdens het koken van dit bier. Hierdoor krijgt het bier een warm karakter. (https://www.brouwerij-ijssel.nl/bieren/bappir/)

Pertho Categorie: IPA... Pertho is de rune die staat voor een onverwachte gebeurtenis, verandering en kans en correspondeert met het element water. De IPA staat ook bekend om zijn hoppige karakter dus sluit mooi aan bij deze rune en legende. ... De half god Aegir is de god van de zee en van de mede (de voorloper van het bier). Deze kreeg van Thor de opdracht om mede te maken. Hij weigerde in eerste instantie omdat hij geen ketel had. Thor bezorgde hem een grote ketel dus kon hij geen nee meer zeggen. Hij had hier geen zin en om zich te wreken op Thor gooide Aegir hop in de mede. De vikingen dronken door deze legende dus al bier met hop. Zij zagen dit zelfs als goden drank! Pertho is de rune die staat voor een onverwachte gebeurtenis, verandering en kans en correspondeert met het element water. Daarnaast is de vorm van de rune een ketel op zijn kant. De IPA staat ook bekend om zijn hoppige karakter dus sluit mooi aan bij deze rune en legende. Een IPA zou geen IPA bier zijn als er niet genoeg hop in gaat. Voor dit IPA bier is een combinatie gemaakt van de volgende drie hopsoorten: De Colombus, Magnum en Cascade. De laatste is ook nog gebruikt als Dry Hop. Dry hopping is een techniek om extra aromatische oliën uit hop in bier op te lossen. Dit wordt gedaan door hop in grote “theebuiltjes” tijdens de lagering aan het jonge bier toe te voegen voor een paar dagen. De Pertho krijgt zijn mooie amber kleur door naast de Pale mout gebruik te maken van Cara Clair en Crystal mout. Tijdens het koken is nog wat gemalen koriander korrels toegevoegd. Als gist is bij de Perthi de Fermentis Safale US-05 gebruikt.(https://www.brouwerij-ijssel.nl/bieren/pertho-ipa/)

Wunjo Blond (Ale) Categorie: Blond... Wunjo is één van de runen uit het oudste schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa. Wunjo staat voor: vreugde, goed nieuws en succes en correspondeert met de kleur goud/geel. Geen betere Rune om dit Blond Bier te omschrijven.... Wunjo is één van de runen uit het oudste schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa. Wunjo staat voor: vreugde, goed nieuws en succes en correspondeert met de kleur goud/geel. Geen betere Rune om dit Blond Bier te omschrijven. Wunjo is gebrouwen met Pilsen mout en Munich Light. Als hops zijn zowel Saaz als Golding gebruikt. Golding geeft een mooi aroma af en Saaz het kleine bittertje wat je proeft. Tijdens het koken zijn lichte basterd suiker en koriander toegevoegd. Als laatste is de Fermentis SafAle S33 gist gebruikt die die de aroma complementeert. Door minder suiker toe te voegen blijft het alchohol percentage lager dan bij een belgisch Blond. Het bier heeft hierdoor meer het karakter van een Bitter Blond / Blond Ale. (https://www.brouwerij-ijssel.nl/bieren/wunjo-blond/)

Uruz Quadrupel Categorie: Quadrupel ... Ook Uruz is één van de runen uit het oudste schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa. De wilde oeros met de machtige hoorns die duizenden jaren in de wouden van Noord-Europa ronddoolde. Kracht, moed, ontembaar en vastberaden net als de smaaksensatie van deze Quadrupel.... Ook Uruz is één van de runen uit het oudste schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa. De wilde oeros met de machtige hoorns die duizenden jaren in de wouden van Noord-Europa ronddoolde. Kracht, moed, ontembaar en vastberaden net als de smaaksensatie van deze Quadrupel. Uruz krijgt zijn mooie donker kleur door naast de Pils- en Munchener mout gebruik te maken van Caramunich, Special B en Wheat Black mout. Naast de grote hoeveelheid mout wordt er een flinke lading Kandijsuiker gebruikt om op de 10% alcohol uit te komen! Twee soorten bitterhops: Cascade en Hersbruker geven dit bier zijn kenbare smaak. Tijdens het koken nog gemalen koriander korrels toegevoegd. Als gist is de Fermentis Safbrew T-58 gebruikt. (https://www.brouwerij-ijssel.nl/bieren/uruz-quadrupel/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten