Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 5 mei 2021

vrIJwit

VRIJWIT

Een 0,5% witbier dat net zo lekker doordrinkt als de originele IJwit. Vrijwit is gebrouwen met citroen en korianderzaad voor een kruidige, frisse smaak.

Alcoholpercentage: 0,5%

Drinktemperatuur: 5 graden

DE ALCOHOL ARME KLASSIEKER VAN BROUWERIJ ‘T IJ  (https://www.brouwerijhetij.nl/vrijwit/)

IJ Vrijwit is een Alcoholarm, Wit met 0,5% alcohol. IJ Vrijwit wordt gebrouwen door Brouwerij 't IJ in Amsterdam.Vrijwit is een alcoholarm bier van Brouwerij 't IJ. Dit 0,5% witbier is de alcoholarme variant die net zo lekker doordrinkt als het originele IJwit bier. (https://www.biernet.nl/bier/merken/ij-vrijwit)

Bieromaniac heeft het al eens vergeleken met IJwit: https://www.youtube.com/watch?v=kt3p-IyfrHQ

 Vrijwit: een nieuw bier met dezelfde volle zachtheid als oudere zus IJwit, alleen dan met maar 0,5% alcohol. De frisse smaak met tonen van koriander en citroen maakt Vrijwit lekker doordrinkbaar en met haar alcoholarme karakter is het een heerlijke dorstlesser, voor elk moment van de dag. Lief zusje met smaak Een licht troebel, goudkleurig witbier met de bite, maar zonder de alcohol. Vrijwit drinkt net zo lekker weg als het originele IJwit en heeft een kruidige, frisse smaak door de toevoeging van citroen en korianderzaad tijdens het brouwen. Het nieuwe bier is net als alle witbieren gebrouwen met een deel tarwemout, waar de naam ‘witbier’ naar verwijst – wit is een oud-Nederlands woord voor tarwe. Voor de beste smaakbeleving en een mooie zachte schuimkraag, the perfect serve, wordt Vrijwit uitgeschonken in een IJ-glas.  De afdronk is lichtzoet, wat het tot een fijne dorstlesser maakt. Een fijn alcoholarm alternatief, met smaak. Alcoholvrij over de grens In Nederland noemen we Vrijwit met haar 0,5% alcohol een alcoholarm bier, in de ons omringende landen staat ze bekend als alcoholvrij. In Oostenrijk, België, Finland en Duitsland mag alcoholvrij bier namelijk maximaal 0,5% alcohol bevatten. Spanje heeft een grens van 1% en Italië en Frankrijk hanteren een drempelwaarde van 1,2% alcohol. De regels voor Nederlandse brouwers zijn strenger, zij mogen pas alcoholvrij op het etiket zetten als er minder dan 0,1% alcohol in zit. Dat zorgt soms best voor vreemde situaties: op het etiket van buitenlandse bieren in de Nederlandse schappen mag alcoholvrij staan, ook als die bieren volgens de Nederlandse regels helemaal niet alcoholvrij zijn. Vrijwit ligt daar overigens niet wakker van. De smaak is waar het om draait. 

Tasting notes

Stijl: Alcoholarm witbier

Alc.%: 0,5%

Kleur: Licht troebel met een mooie gouden kleur en zachte schuimkraag

Aroma: Fris bier met een licht zoete afdronk. Kruidige en citrusachtige tonen door het gebruik van korianderzaad en citroen.

Perfect serve: Koel (5°C) (https://www.brouwerijhetij.nl/vrijwit-bier/)

De alcoholvrije versie van de bekende ijwit van brouwerij 't IJ. Een verfrissend alcoholarm witbier gebrouwen met onder andere koriander en sinaasappelschillen.

Soort Wit

Alcoholpercentage <0,5%

Kleur (EBC) Licht geel (15)

Bitterheid (EBU) Weinig bitter (20)

Aanbevolen drinktemperatuur 4-6 °C

Smaak Fris, fruitig en dorstlessend (https://www.biervaneigenbodem.nl/products/vrijwit-brouwerij-t-ij)

Zicht Troebele volle gele kleur met dikke schuimkraag Neus Citrus en koriander Smaak De citrus en koriander tonen komen naar voren, echt er is smaak zo veel laffer dan een alcohol rijke IJwit 

...

Zicht Geel oranje licht mistig bier met vrij grof wit schuim Neus Zoetige citrus aroma’s Smaak Fris iets waterig bier met fris zure citrus smaak. Heeft ook iets kruidigs.(https://www.bierista.nl/-t-ij-vrijwit)


Wat vind ik er van?

Als ik het flesje open, ruik ik de brouwerij. Heerlijk! De geur is zeer aangenaam. De smaak heeft in de afdronk de typische alcoholvrije afdronk die ik ken van Bavaria 0.0 en andere alcoholarme bieren. De eerste smaak doet echter wel denken aan in de brouwerij. De citrus herken ik niet. Het is wel een aanrader. Ga ik vaker kopen...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten