Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 7 februari 2019

IPA vs sesion IPA

Jeroen Free uit Bergen op Zoom heeft voor Brand 2 IPA's gebrouwen. Beide in het kader van de Brand bierbrouwwedstrijd. Na de IPA gewonnen te hebben won hij later ook de session IPA. Maar hoe smaken ze?

Voordat ik inga op de smaak eerst wat achtergrond:

Jeroen Free uit Bergen op Zoom wint voor tweede maal bierbrouwwedstrijd
BERGEN OP ZOOM - Jeroen Free uit Bergen op Zoom heeft zaterdag voor de tweede keer de Brand Bierbrouwwedstrijd gewonnen. De jury koos de Session IPA van Free uit  inzendingen.
Maartje Huijben 13-05-17, 19:09 Laatste update: 19:38
Free won de prijs ook al in 2014, eveneens met een IPA. Een jaar later was de variant te koop in de supermarkt.
Het nieuwe bier van Free is hopbitter met een tropische en fruitige smaak. Juryvoorzitter Henri Reuchlin: “De populariteit van de IPA is de afgelopen jaren flink gestegen en ook laag alcoholische speciaalbieren zijn steeds meer in opkomst. Dit laag alcoholische speciaalbier is een ontzettend mooie uitdaging geweest voor de brouwers. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau. Jeroen sprong er voor ons bovenuit, hij heeft de perfecte balans gevonden tussen een ‘reguliere’ IPA en het lagere alcoholgehalte. Zijn bier heeft een mooi exotisch hoparoma, een prettige bitterheid en een aangename afdronk.”
4 reacties
Ontvang meldingenRSS
617 dagen geleden
Sjaak Janse
Geachte heer Free, proficiat met deze mooie prijs, niet dat een IPA bier mijn voorkeur heeft, zelf ben ik van de Belgische Nederlandse en Duitse Tripel bieren maar zoals de winnende IPA van U hier staat omschreven ben ik er heel nieuwsgierig naar en vooral waar kan ik hem keuren om een recensie op het bierforum BIERISTA te plaatsen.
Groet sjaak janse te Bergen op Zoom.
Reageren1 antwoord10
616 dagen geleden
Marianne Free
Beste Sjaak.
Over een paar maanden gaan we testbrouwsels maken. Ik verwacht pas in het najaar dat de Session IPA is te verkrijgen.
Groet, Jeroen (https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/jeroen-free-uit-bergen-op-zoom-wint-voor-tweede-maal-bierbrouwwedstrijd~ad48b9f2/)

15 mei 2017
Nieuws
Jeroen Free wint Brand Bierbrouwwedstrijd opnieuw
café 2156
Jeroen Free heeft 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd gewonnen. Free brouwde de beste Session IPA van alle 287 deelnemers. En dat is uniek, want in 2014 won de thuisbrouwer ook al met zijn IPA.
Dit jaar vond de finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd plaats tijdens De Week van het Nederlands Bier. Het was de zesde editie en deze kende dus een unicum: opnieuw was het Jeroen Free die de Brand Bierbrouwwedstrijd op zijn naam schreef, evenals in 2014. Voorgaande jaren wonnen Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen Free (IPA), Bart Engel (Saison) en Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter).Dit jaar streden 287 thuisbrouwers om de titel en om de prijs: het eigen bier in de supermarkten en cafés in heel Nederland. De uitdaging: het brouwen van de perfecte Session IPA.... Perfecte balans
Ook dit jaar was de jury weer razend enthousiast over alle inzendingen. Jeroen Free gaf de 286 andere deelnemers het nakijken met zijn Session IPA en heeft volgens de jury terecht gewonnen. Juryvoorzitter Henri Reuchlin: ‘De populariteit van de IPA is de afgelopen jaren flink gestegen en ook laag alcoholische speciaalbieren zijn steeds meer in opkomst. Dit laag alcoholische speciaalbier is een ontzettend mooie uitdaging geweest voor de brouwers. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau. Jeroen sprong er voor ons bovenuit, hij heeft de perfecte balans gevonden tussen een ‘reguliere’ IPA en het lagere alcoholgehalte. Zijn bier heeft een mooi exotisch hoparoma, een prettige bitterheid en een aangename afdronk.’
‘Prachtige aanwinst voor Brand’
Brand meesterbrouwer Rob Habets: ‘Je proeft overduidelijk die bijzondere aromatische mouten, fruitige hoppen en de frisheid in het bier. Met een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid is dit een prachtige aanwinst voor Brand.’ Free is zelf overweldigd door de overwinning: ‘Ik kan niet beschrijven hoe dit voelt, ik sta gewoon een beetje te trillen. Dat ik voor de tweede keer win is zo bijzonder. Ik heb mezelf net een paar keer moeten knijpen, het voelt nog als een droom.’ (https://www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2017/05/brand-bierbrouwwedstrijd-weer-jeroen-free-101269995?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.216447318.1338391144.1548014169-979904508.1548014169)

Het bier van de Bergse Jeroen Free verkrijgbaar in de supermarkt [video]
Door Irma van Schaijk 16 januari 2018
Bijna dertig jaar geleden deed Jeroen Free uit Bergen op Zoom een cursus bierbrouwen. Sindsdien is hij een enthousiast amateur-brouwer en vanaf 5 februari wordt zijn zelfgebrouwde bier verkocht in supermarkten en cafés door heel Brabant!
Jeroen won al voor de tweede keer de Brand Bierbrouwwedstrijd. Vorige week was in het Provoosthuis de feestelijke lancering van zijn Brand Session India Pale Ale (IPA) 3,5%. Iets waar Jeroen best een beetje trots op is: “Mijn vorige winnende biertje was, na pilsener, het best verkochte bier!”
Minder alcohol
Dit jaar lag er een pittige uitdaging: er moest een Session IPA-biertje gebrouwen worden, met slechts 3,5% alcohol. Lastig, vindt Jeroen. “Dan kun je je niet verschuilen achter alcohol. Je moet zorgen voor een mooie, volle smaak zonder dat het waterig wordt. Hierbij luistert de dosering van hoppen heel nauw.” Bovendien: het moet in één keer goed zijn. Halverwege het proces nog wat toevoegen of aanpassen is geen optie. Jeroen: “Je kunt bij bier vrijwel niets corrigeren. Je moet het meteen goed doen!”
Jeroen brouwt al bijna dertig jaar thuis zijn bier. “We hebben in Bergen ook het Biergilde opgericht. En in deze tijd is er via internet veel meer informatie dan toen.” Aan de Bierbrouwwedstrijd deden 287 deelnemers mee. De jury vond van Jeroen’s bier dat het een  mooi exotisch hoparoma heeft, een prettige bitterheid en een aangename afdronk. De lancering in het Provoost was heel druk bezocht.
Bijzonder etiket
Alcohol-arme biertjes worden steeds populairder, vertelt Jeroen. “Vooral in Amerika, maar ook hier. Prettig dat je er eentje extra kunt nemen zonder dat je snel dronken wordt. Mijn idee was om een fris, soepel drinkbaar biertje te maken. Een mooie bierbeleving dus met minder alcohol.”
Het bier van Jeroen zal voortaan in cafés en supermarkten verkocht worden. “Met een etiket met mijn naam er op. Leuk, hoor!” (https://indebuurt.nl/bergenopzoom/nieuws/bier-jeroen-free~21903/)

Ik ben Bergen: Jeroen Free
zondag 22 oktober 09:45 - 2017
BERGEN OP ZOOM - ‘Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.’ Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag ‘vandaan willen komen’? In de serie ‘Ik ben Bergen’ ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze week gaat het over een Bergenaar die wereldberoemd is in Nederland vanwege ‘zijn’ bier; Jeroen Free. Wie onlangs een Brand IPA’tje uit de koelkast heeft gepakt om van te genieten in de tuin, heeft het biertje op van een Bergse bierbrouwer. Jeroen Free won in 2014 de Brand IPA wedstrijd en werd zo de bedenker van het veel gedronken bier. Na dat succes bereikte hij dit jaar weer een mijlpaal; Free won namelijk ook de Session IPA wedstrijd. “Dat was echt gigantisch. De eerste keer winnen was al bijzonder, maar twee keer had ik niet verwacht.” Wedstrijd “In januari konden mensen zich inschrijven voor deze editie en dat heb ik toen gedaan. Daar zitten een aantal eisen aan. Dit jaar was het een zoektocht naar een Session bier. Dat betekent dat het wederom een IPA was, maar dan met lager alcoholpercentage. In principe maakte iedereen eenzelfde soort bier, het lag dichtbij elkaar op het gebied van smaak.” 287 mensen deden mee aan de wedstrijd, waarbij Free als winnaar uit de bus kwam. Dat betekent dat zijn nieuwe bier door Brand in productie wordt genomen. In oktober gaan we een proefbrouwsel maken en dan gaan we mijn recept omzetten zodat het voor grotere ketels geschikt is. Vanaf januari zou Session IPA in de schappen moeten staan met een felroze label.” Brouwen Free is een bekende geworden door zijn succes van de laatste jaren, maar hij brouwt al 27 jaar bier. “In 1989 heb ik een brouwcursus gevolgd. Die werd aangekondigd in een krant en daar heb ik aan mee gedaan met nog een aantal mensen. Daar is ook het Bergsche Bierbrouwers Gilde uit ontstaan. In het begin maak je met het brouwen veel fouten. Die moet je ook maken om ervan te leren. Het bier is niet de eerste keer perfect. Inmiddels heb ik wel een gevoel voor verschillende biersoorten en de verschillende brouwprocessen. Ik heb door de jaren heen honderden brouwsels gemaakt. Ik brouw om de zes weken en meestal iets tussen de 25 tot 30 liter van een bier waar ik dan zin in heb.” DOOR THIJMEN ALLEMAN (https://www.internetbode.nl/regio/bergen-op-zoom/algemeen/15220/bergen-jeroen-free)

Jeroen Free
Hobbybrouwer, Bergen op Zoom
‘Zo ongeveer dag en nacht spijker ik kennis bij’, vertelt Jeroen Free. ‘En ik
schrijf alles op in logboeken.’ Sinds die brouwcursus in 1989, aangeboden in de
krant. En hij merkte: brouwen is een precies werkje. ‘Je grondstoffen moeten
tiptop in orde zijn, je moet schoon werken, temperatuur en vergisting goed
monitoren.’ Maak Jeroen blij en geef hem een dag zonder mensen om zich heen,
vrij om te brouwen, met toewijding, in rust. ‘Ik zie mijn vrouw graag een dag
lang lekker gaan winkelen’, zegt hij gekscherend. Terwijl het toch zijn gezin
was dat hem ervan weerhield brouwprof te worden. ‘Je leven in de opbouwfase,
met kinderen, behoefte aan standvastig- heid’, somt hij op. ‘Ik koos ervoor niet
een hobby armer en een illusie rijker te worden.’ Zo blijft hij actief in een brou
-wersgilde, neemt hij deel aan wedstrij-den, experimenteert hij erop los. Nu met
een batch bloemig Belgisch bier, dry-hop-ped met mosaic. ‘Geluk voor m’n visite.’
(http://gebrouwendoorvrouwen.nl/wp-content/uploads/2018/11/HOP2_thuisbrouwers_3.pdf)

Bier brouw cursus voor gevorderden. Een aantal jaren geleden was er binnen de Deltabrouwers grote interesse voor een cursus bierbrouwen voor gevorderden. Dit is toen helaas niet door gegaan, maar het bijbehorende cursusboek is nu wel beschikbaar. Dit boekwerk is geschreven door Jeroen Free, Nederlands kampioen bierbrouwen 2014, winnaar van de Brand IPA wedstrijd en heeft al meer dan 25 jaar ervaring als amateur brouwer. Jeroen heeft schriftelijke toestemming gegeven om dit boekwerk op deze website te plaatsen, zodat deze informatie binnen de bierwereld gedeeld kan worden. Let op: Dit boekwerk is voorzien van copyright en dit houdt in dat niets uit dit boekwerk mag worden verveelvoudigd door middel van druk, fotokopie, microfilm, software of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.  (http://www.deltabrouwers.nl/?page_id=1201)

JeroenFree.....Alles over bierbrouwen (http://home.kpn.nl/jfree1/cursesboekbierbrouwen.html)

BERGSCHE BIERBROUWERS GILDE
Cursus Bierbrouwen voor Gevorderden VOORWOORD
Voorwoord
Cursus Bierbrouwen voor Gevorderden
Voor u ligt de geheel herziene cursus: Bierbrouwen voor Gevorderden.
Het oude cursusboek was hoognodig aan een revisiebeurt toe. Een oproep vanuit de gildenleden om
een gevorderden cursus met bijbehorend cursusboek was groot.
...
Ondergetekende wenst u nog een fijne en leerzame brouwperiode toe.
Jeroen Free
Lid van het Bergsche Bierbrouwers Gilde.
Bergen op Zoom, September 2004 (http://home.kpn.nl/jfree1/pdf's/PDF%207%20april%20deel%202/Voorwoord.pdf)

Voordat ik inga op mijn smaakvergelijking eerst wat details van de bieren:

Brand IPA
Brand Bierbrouwerij (16)
Brand IPA (India Pale Ale) is het winnende bier van de Brand Bierbrouwedstrijd 2014. Het bier, naar een recept van Jeroen Free uit Bergen op Zoom, kenmerkt zich door een citrusachtig fruitig aroma. Aromatisch, hoppig met een zachte bitterheid.
Details
BrouwerijBrand Bierbrouwerij
BierstijlIPA - India Pale Ale
Alcohol7.0%
CategorieBlond en Krachtig
KenmerkenIPA
SpijzenVette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.7 °C
Volume30 cl
DrinkmomentTerras, In goed gezelschap, Bij het eten
GistingBovengistend (https://www.bierista.nl/brand-ipa)

Brand IPA
Brand IPA
Brouwerij Brand Brouwerij
Land Nederland
Gebrouwen sinds 2015
Soort India Pale Ale
Alcohol 7%
Gisting Onbekend
Kleur Blond
Drink temperatuur 5-8 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website brand.nl/
...
Smaak & beschrijving
De Brand IPA heeft een tongstrelend fris, fruitige geur van mango. Het heeft verder een krachtige smaak van citrus met een bitter fluweelzachte afdronk.
De Brand IPA is gebrouwen met cascade-, citra- en amarillo hop en valt op door het mooie hopkarakter en dito afdronk. De combinatie van fruitige hoparoma’s en bittere smaken zijn helemaal in balans. Vanwege het hoppige karakter past deze IPA uitstekend in het aanbod van de speciaalbieren van Brand. (https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-ipa)

GlennNewland (gast) op 16-10-2017 om 16:27:13
schoenmaker blijf bij je leest! Brand is één van de beste als het gaat om pilseners en andere midden europese bier stijlen maar met deze angelsaksische bierstijl slaan ze de plank voledig mis.Van alle grotere brouwers die een IPA uitbrengen is dit verenweg de slechtste.  (https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-ipa)

Edwin Bier Deventer (gast) op 18-02-2015 om 22:29:55
en hij is super lekker. Bij de 1e slok denk je 'vrouwenbiertje', lekker zoet, maar als je hem doorslikt en je proeft de nasmaak dan is het een echt 'herenbier', met een lekker bittertje, die blijt hangen.
Ik vind 'm 'top' en kan niet wachten tot hij in de supermarkt en bij de lokale slijter te koop is.  (https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-ipa)

Brand Session IPA
Brand Bierbrouwerij (16)
Brand Session IPA is een frisse, laag alcoholische India Pale Ale met een dorstlessende afdronk, exotische aroma’s van fruitige hoppen en een aangename bitterheid. Dit bier is gebrouwen nadat het winnende recept werd gevonden tijdens de Brand Bierbrouwwedstrijd. Thuisbrouwer Jeroen Fee werd in de zomer van 2017 voor de tweede keer uitgeroepen tot de winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd, de eerste keer bracht hij het recept voor de Brand IPA in.
Details
BrouwerijBrand Bierbrouwerij
BierstijlSession IPA
Alcohol3.5%
CategorieFris en fruitig
SpijzenSalades, Kip en gevogelte, Witvis, Vette vis, Jonge en romige kazen
Drinktemp.5 °C
Volume33 cl
DrinkmomentTerras, Barbecue, In goed gezelschap, Bij het eten
GistingBovengistend (https://www.bierista.nl/brand-session-ipa)

Brand Session IPA
Brouwerij Brand Brouwerij
Land Nederland
Gebrouwen sinds 2017
Soort India Pale Ale
Alcohol 3,5%
Gisting Bovengisting
Kleur Goudkleurig
Drink temperatuur 2 - 4 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website Onbekend
...
Smaak & beschrijving
Het recept van de Session IPA maakt dit Brand bier een fruitig speciaalbier met een toegankelijk alcoholgehalte.
In mei 2017 won Jeroen Free de zesde editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd, nadat hij in 2014 al tot winnaar werd uitgeroepen met zijn IPA recept. En dus mocht hij deze zomer weer met de brouwers van Brand aan de slag. Samen brouwden ze de nieuwste innovatie van Brand, met de optimale balans tussen oorspronkelijk IPA bier en een lager alcoholgehalte. (https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-session-ipa)

Brand Session IPA
Exotische aroma's & laagalcoholisch
Brand Session IPA is het winnende bier van Jeroen Free, winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd ‘Session IPA’ 2017. Jeroen liet 286 deelnemers achter zich. Een unicum want Jeroen Free was ook de winnaar van de Brand bierbrouwwedstrijd ‘IPA’ 2014! De producteigenschappen vind je hier.
...
De drinktemperatuur die Jeroen Free adviseert is 4°C tot 6°C graden.
Brand Session IPA drink je het beste uit een Brand Diamantglas. 
"Exotische aroma's van fruitige hoppen, een zacht fluwelen body met een aangename bitterheid en een fris dorstlessende afdronk. "
Jeroen Free (Bergen op Zoom), Winnaar Brand bierbrouwwedstrijd 'Session IPA' 2017 (http://www.brand.nl/onze-bieren/session-ipa)

Dit product is geproduceerd uit gemoute gerst. Dit betekent dat het gerstgluten bevat. T.g.v. fermentatie bevat dit product sporen van natuurlijk gevormd sulfiet  (SO₂ <10mg div="" het="" http:="" in="" l="" niet="" onze-bieren="" productieproces="" productinformatie="" session-ipa="" sulfiet="" toegevoegd.="" wordt="" www.brand.nl="">

De session vind ik lekker ruiken en smaken, maar wel een waterig mondgevoel. De klassieke IPA vind ik niet lekker ruiken. De smaak is hoppig en valt met 7% een stuk zwaarder dan de session IPA. De soort hop zal ook een rol spelen denk ik...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten