Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 13 juli 2013

Larven van lieveheersbeestjes in de hop

Zoals ik maandag al aangaf zit er luis in de hop. Na de hop een aantal maal met een zeepmengsel te hebben besproeid en bananenschillen op de grond had gelegd, zag ik vandaag het volgende:


Een klein zwart beestje met op z'n achterlijf 2 oranje strepen. Het doet een beetje denken aan een kruising tussen een wesp en een pissebed....

Als ik Google raadpleeg met het zoekwoord 'zwart insect met' wordt dit automatisch aangevuld met 'oranje strepen'. Het wordt dus vaker gezocht. Op een koiforum vind ik onderstaande foto:

Leve google, gezocht op "insect 6 poten zwart met oranje strepen"
En daar was ie al.
Het is de larf van een Harmonia axyridis oftewel Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje


Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is een kever uit de familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae). Het levensverhaal van dit beestje is hier te lezen. Op http://stippen.nl/stippen.php?soort=HARAXY is meer informatie te vinden over dit insect.

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is niet zo lief als zijn naam doet vermoeden. Het is een roofdier. Net als inheemse lieveheersbeestjes voedt het zich met bladluizen. Deze soort kent veel kleurvariaties, van oranje tot zwart, met allerlei stiptekeningen. Ze lijken vaak op onze eigen lieveheersbeestjes (http://natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i006424.html).

Het insect werd als biologische bestrijding van bladluizen ingevoerd in België (http://nl.wikipedia.org/wiki/Veelkleurig_Aziatisch_lieveheersbeestje). 

Tussen 1995 en 2005 werd het veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje veelvuldig uitgezet in België om bladluizen te bestrijden. In het begin twijfeldden men of de soort zich in ons klimaat wel kan voortplanten, maar na een tijd kende deze soort een explosieve uitbreiding, waardoor het nu één van de meest algemene soorten in ons land is geworden (http://plazilla.com/exoten-verdringen-inheemse-soorten-deel-2).

Deze invasieve soort blijkt naast bladluizen zich ook tegoed te doen aan de larven van kevers zoals die van andere lieveheersbeestjes. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is inmiddels in Europa ingeburgerd geraakt. Het is in Engeland voor het eerst waargenomen in 2004, en het komt voor in grote delen van Nederland en België. De kever verspreidt zich op het ogenblik noordwaarts. Deze soort heeft veel verschillende mogelijke tekeningen, van vrijwel geheel oranje tot bijna zwart, maar is herkenbaar aan de zwarte 'M'-vormige tekening op het halsschild (pronotum) en het van achteren vaak wat geplooide of gedeukte rugschild (elytrum) (http://nl.wikipedia.org/wiki/Veelkleurig_Aziatisch_lieveheersbeestje).

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is een agressieve predator en bij gebrek aan luizen worden ook larven van andere soorten lieveheersbeestjes, rupsen en vlindereitjes opgegeten, waardoor de kever een bedreiging vormt voor de inheemse soorten. De verspreiding wordt wetenschappelijk bestudeerd. Wie er één ziet wordt verzocht dit te melden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Veelkleurig_Aziatisch_lieveheersbeestje).

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is ingevoerd als biologische bestrijder in de tuinbouw. Het eet bladluizen die gewassen aanvreten. De soort werd zowel in gesloten kassen als bij gewasteelt in de open lucht toegepast. Ontsnapte exemplaren zijn zo in de natuur terecht gekomen. ...Sinds 2002 in de vrije natuur, overal in ons land (http://natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i006424.html).

Ook bereiken veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes ons land via België en Duitsland, waar men ze eveneens als biologische bestrijders gebruikt heeft. Sinds 2005 is toepassing zowel in Nederland als in genoemde landen verboden (http://natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i006424.html).

Het gebeurt vaker: zo lees ik dat dit in 2011 Hubert61 ook dit beestje in zin hop aantrof (http://vroegevogels.vara.nl/Categorieen.1003.0.html?view=single_thread&cat_uid=3&conf_uid=8&thread_uid=32881).

Dus,  ik hoef waarschijnlijk niet bang te zijn voor luis, maar wel voor het inheemse insectenbestand in onze tuin...