Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 12 februari 2022

Brute sparkel van Bavaria?

Jumbo heeft Dors, Albert Heijn Brouwers en Aldi Schultenbräu. Deze vaak wat goedkopere huismerkbieren worden meestal gebrouwen door grote Nederlandse A-merkbrouwers, maar door wie wordt angstvallig geheim gehouden. Als bekend wordt wie het bier brouwt ondermijnt dat het premiummerk. Bieren die in de supermarkt liggen onder eigen merk heten private labelbieren. Het is om een paar redenen handig voor supermarkten om dat soort bieren naast A-merken als Heineken, Grolsch en Bavaria te leggen, zegt Ancèl Dost, businessconsultant bij marktonderzoeksbureau IRI. "Over het algemeen zitten er betere marges op private label producten."... Maar dat is niet de enige reden. Mensen willen ook graag wat te kiezen hebben als ze voor het schap staan; een goedkopere optie is dan prettig. Bovendien willen supermarkten als Jumbo en Albert Heijn graag een alternatief en goedkoper bier hebben om te concurreren met Lidl en Aldi. Verder ben je minder afhankelijk van A-merken, zegt Dost. Een echte melkkoe zijn bieren van eigen merk overigens niet. In de afgelopen 52 weken was slechts 6,5 procent van de bieromzet bij de Nederlandse supermarkten afkomstig van private label bieren, Aldi en Lidl niet meegerekend. ... Bij welke brouwers dat bier uit de ketels komt is vaak niet terug te vinden op het etiket. Op de blikken en flessen Brouwers van Albert Heijn bijvoorbeeld staat alleen het adres van het hoofdkantoor in Zaandam. Op de etiketten van Dors staat het adres van het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel. Als je het vraagt aan de bedrijven krijg je een antwoord dat vaak als volgt klinkt. "Het gaat om een gerenommeerde Nederlandse brouwerij, meer kan ik er niet over zeggen", zegt Marc Potma, woordvoerder bij Albert Heijn. Waarom Albert Heijn liever niet vertelt wie hun bieren brouwt, wil hij niet toelichten. "Dan blijft het wat mysterieus." Ook Jumbo en Aldi willen uit concurrentieoverwegingen niet bekend maken waar hun bier gebrouwen wordt. Bavaria? Of toch Grolsch? Bij een korte zoektocht op internet komt al snel de naam Bavaria als brouwer naar boven. En dat zou niet gek zijn. Bavaria brouwt wel vaker private label bieren maar ook veel bieren met andere merknamen in eigen beheer, zoals bijvoorbeeld Lander Bräu. Als er op een bieretiket staat dat het bier gemaakt is door H-West B.V. in Maarssen is het gemaakt door Bavaria, zo ontdekte tv-programma Keuringsdienst van Waarde een paar jaar geleden al. (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4226581/de-geheime-wereld-achter-huismerkbier-van-supermarkten)

Dors is het huismerk van Jumbo, een pilsner met een frisse en fruitige smaak. Ze hebben echter tegenwoordig veel meer soorten. Dors - Pils, Dors Bier 0,0%, Dors Premium Radler 0.0, Dors - Tequila Bier, Dors - Speciaalbier IPA , Dors - Tripel, Dors - Sterk, Dors Premium Radler, Dors Speciaal Bier Blond, Dors Cerveza, Dors Speciaal Bier Weizen, Dors Speciaalbier Sparkle enz. 

De versie die ik nu heb is Dors Speciaalbier Sparkle. Het bier ziet eruit als pils. Ingrediënten: Water, gerstemout, tarwe, haver, hop, gist. De gist zorgt voor een mousserend effect, vandaar de naam Sparkle lijkt mij. Het doet beetje denken aan de Bavaria special edition. De koolzuur is niet ruw aanwezig, maar fijn aanwezig. De afdronk is echter witte wijnachtig.  

Wat  vinden anderen?

Dors is een private label bier dat speciaal gebrouwen wordt voor Jumbo Supermarkten. Er staat geen brouwer op het etiket, maar alom wordt aangenomen dat het bier door Brouwerij Bavaria wordt gebrouwen.[1][2][3][4] De naam komt van het werkwoord 'dorsen' dat 'door op de geoogste aren te slaan het graan vrijmaken' betekent, een activiteit die in vroeger dagen uitgevoerd werd met de dorsvlegel.[5] Zoals veel biermerken in Nederland kwam Dors in 2014 met een Radler-variant. Later volgden ook nog een sterk bier met 9,5% alcohol, een bier met tequila-aroma, een licht Mexicaans zomerbier, een blond bier, een Weizenbier en Tripel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dors)

Dors Sparkle is een een speciaal bier van Dors. Het bier is fruitig en droog en heeft een alcoholpercentage van 10%.... Smaak iets zoetmoutig en fruitig,druiven, witte wijnachtig, prikkelend, champagne. mooi voor oud en nieuw.... Smaak Licht zoet, alcoholisch, sprankelend, fruitig, kruidig en met een licht bittere afdronk.... Smaak mooie stevige alcohol smaak, met smaken van druiven en andere frisse vruchten . klein beetje bitterheid op de achtergrond. licht droog nasmaak . heel veel tintelingen op de tong en achter in de keel door de vele koolzuurbubbels... "mooie bubbelbier. geur van champagne en druiven. zicht laat al zien dat er veel koolzuur in zit. bij het drinken merk je het echt hoeveel er in zit. redelijk droog. maar ook mooi fris zuur van smaak. doordat er 10 procent alcohol in zit en veel bubbels,, stijgt dit biertje snel naar je hoofd .. maar zeker een mooi biertje " (https://www.bierista.nl/dors-sparkle)

De Dors Sparkle is een bier gebrouwen door Jumbo Supermarkten uit Veghel. Deze Brut heeft een alcohol percentage van 10.0%. De bierstijl Brut komt van oorsprong uit Frankrijk. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/jumbo-supermarkten-dors-sparkle)

Brut Home Smaken Blond & Krachtig Brut Een bovengistend zeer delicaat, hoog in alcohol, droog, hoppig, geel tot goudkleurig Belgische biertype, hoog in alcohol. Er worden vaak druiven of druivensap toegevoegd. Hierdoor kan het bier ook donker van kleur worden. Door de grote hoeveelheid koolzuur en het hoge alcoholpercentage, drinkt het als champagne. (https://www.beerinabox.nl/bierstijlen/brut/21/)

Bij dit bier zag ik geen druiven op de ingrediëntendeclaratie staan.  Ook geen vermelding van brut of iets dergelijks. Maar de term sparkle zal ook wel zoiets betekenen.

 Ik ben trouwens niet de enige die het drinkt, kijk maar naar https://www.beertube.tv/randy/videos/randys-bierblog-dors-sparkle-bier-review/ en https://www.youtube.com/watch?v=89xZH7K2piI en https://www.youtube.com/watch?v=enyqp4g6WbU. Ze proeven gist, granen, koriander en banaan? Ze verwijzen naar La Chouffe? 

Met hun woorden in m'n achterhoofd proef ik inderdaad ook koriander en banaan. Echt bizar want dat had ik er eerst echt niet uitgehaald. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten