Translate

Zoeken in deze blog

maandag 13 september 2021

Bieren in Noord-Nederland 2

Na Baarn en Bunschoten-Spakenburg ging de reis verder naar Flevoland

Flevoland is een provincie in het midden van Nederland. Het is de jongste en qua landoppervlakte de kleinste van de twaalf provincies en bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder, beide ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee, met daarbinnen de voormalige eilanden Urk en Schokland. Flevoland wordt in het uiterste noorden begrensd door Friesland, in het noordoosten door Overijssel en in het noordwesten door het Markermeer en het IJsselmeer. In het zuidoosten grenst de provincie aan Gelderland, in het zuidwesten aan Utrecht en Noord-Holland. ... De instelling als provincie werd bij wet besloten op 27 juni 1985, en uitgevoerd op 1 januari 1986. Lelystad werd de hoofdstad van de nieuwe provincie, die uit zes gemeenten ging bestaan. De oudste gemeente is Urk, die tot 1950 bij Noord-Holland hoorde, maar in genoemd jaar bij Overijssel werd gevoegd. De gemeente Noordoostpolder bestaat sinds 1962 en maakte tot 1986 deel uit van Overijssel. De gemeente Dronten, die sinds 1972 bestaat, was voor 1986 niet provinciaal ingedeeld. Hetzelfde gold voor de gemeente Lelystad, die in 1980 werd ingesteld, en de gemeenten Almere en Zeewolde, die sinds 1984 bestaan. De gemeente Noordoostpolder is voortgekomen uit het Openbaar Lichaam De Noordoostelijke Polder, dat in 1942 werd opgericht en in 1962 werd opgeheven. Dronten, Lelystad, Almere en Zeewolde vormden ooit onderdeel van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (OL ZIJP), dat in 1955 werd opgericht. Genoemde gemeenten zijn voortgekomen uit de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Het grondgebied van beide openbare lichamen was niet provinciaal ingedeeld; de bewoners hadden dus geen recht op deelname aan verkiezingen van het college van Provinciale Staten. ... De naam Flevoland is afgeleid van het Flevomeer, ofwel Lacus Flevo, zoals dit door de Romeinse geograaf Pomponius Mela werd genoemd in zijn De Chorographia in 44 na Christus. Door het langzaam stijgen van de zeespiegel ontstond in het Zuiderzeegebied geleidelijk een aantal meren, die rond het begin van onze jaartelling aaneengesloten raakten. Pomponius schreef hierover: "De noordelijke tak van de Rijn verbreedt zich tot het meer Flevo, dat een eiland met dezelfde naam omsluit en daarna als een normale rivier naar zee vloeit". Andere bronnen spreken over Flevum, dat 'vliestroom' betekent. Het proces zette zich door en geleidelijk aan ontstond uit dit meer de Zuiderzee. De namen "Flevoland" en "Vlieland" hebben dus eigenlijk dezelfde herkomst. ... Tussen 790 en 1250 kreeg het Flevomeer een open verbinding met de Noordzee. Hierdoor werd een aantal dorpen verzwolgen door de zee. De nieuw ontstane binnenzee werd Almere genoemd. De stad Almere is naar dit meer vernoemd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Flevoland)

Almere

Almere is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Flevoland, in de polder Zuidelijk Flevoland. ... Almere grenst aan de landzijde aan de gemeenten Lelystad en Zeewolde. Aan zijn waterkant ligt Almere aan het Gooimeer, IJmeer en Markermeer. De stad ligt, op de dijken na, geheel onder zeeniveau (2 tot 5 meter). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Almere)

Deze reis kwam niet in de buurt van Almere, maar ik was er al enige tijd geleden geweest en toen al ens op de stoep gestaan van de Bierfabriek.

Bierfabriek is brouwerij, restaurant en café in één. We brouwen ons eigen bier, serveren boerderijkip van de houtskool BBQ en draaien funky muziek. Dat jij je thuis voelt, vinden we het allerbelangrijkst. En daarom mag je ons bier zelf tappen, het kippetje met je handen eten en de pindaschillen op de grond gooien.... Bierfabriek Almere Koetsierbaan 2 1315 SE Almere (https://www.bierfabriek.com/almere/)

Dronten

De plannen over de gemeente Dronten werden vanaf het begin van de jaren 50 gemaakt. De eerste concrete plannen begonnen in 1958, de bouw startte in 1960 en op 26 april 1962 vestigden zich er de eerste bewoners. Van begin af aan was er discussie of Dronten een dorp of een stad zou moeten worden. Op 1 januari 1972 werd de gemeente Dronten bij wet ingesteld.[3] ... Bij de bouw van Dronten werden verschillende wrakken gevonden van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog; om de slachtoffers daarvan te herdenken is het Vliegersmonument geplaatst. ... Dronten ontleent haar naam aan de Polder Dronthen, een door aangeslibd land ontstane polder bij Kampen, op de grens van de provincies Overijssel en Gelderland. Tot de instelling van de provincie Flevoland in 1986 nam het ministerie van Binnenlandse Zaken de meeste provincietaken waar; sommige taken werden door de gemeente zelf geregeld. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dronten)

Dronten reden we in en parkeerden bij het winkelcentrum. Op het pleintje zagen we het Vliegersmonument. Bij een lokale Mitra kocht ik wat bier. Er was genoeg keus. Zo kocht ik onder andere een Artemis Wit, Saison en Berry Berliner.

Artemis Wit (5,7%) smaakte goed. Op internet is het iets lichter met 5,5% (zie https://brouwerijartemis.nl/product/artemis-wit/)

Artmis Wit is een heerlijk zacht en fruitig tarwebier. Een gebalanceerd bier waarin elk ingrediënt volledig tot zijn recht komt. De hop in dit biertje geeft hem een lekkere citrus-smaak. De citroen en sinaasappel maken hem extra fruitig.  Deze dorstlesser drinkt heerlijk weg op het terras. (https://brouwerijartemis.nl/product/artemis-wit/, https://kapiteinbier.nl/products/brouwerij-artemis-wit)

Een kruidig biertje met een fruitig karakter. Saison is de Franse benaming voor seizoen. Het werd in de oogsttijd door seizoensarbeiders gedronken. Een echt boerderij biertje dus. En dat komt ook in de moutstort terug. Naast gerstemout gebruiken ze tarwe en rogge. Het bier heeft een mooie hopgift die een heerlijke bitterheid geeft. Bij Artemis geven ze een speciale twist aan de Saison door te werken met verse gember en citroengras. (https://www.misterhop.com/products/artemis-saison)

De Berry Berliner (4,5%) is een samenwerking met de Amsterdamse brewboys. Collaboration of kortweg 'collab' genoemd. Het Engels is toch wat populiarder aan het worden bij de 'craft beweries'. Het fruit in de berliner weisse bestaat uit framboos, braam en bosbessen. Het bier smaakt niet heel zuur. 

De speciaalbieren van Artemis zijn smaakvol en toegankelijk. Door het ambachtelijk brouwproces uit te voeren met de modernste apparatuur kunnen we heel precies sturen. We houden van eerlijk en puur en brouwen daarom met de beste ingrediënten. Zo gebruiken we b.v. echte hopbellen in plaats van pellets. Onze brouwgerst groeit op dit moment in de Polderklei en wordt straks heerlijke mout. Door ons bier niet te filteren of te pasteuriseren blijven alle smaken behouden. Zo proef je de herkomst van elk ingrediënt. Het aanbod kan van tijd tot tijd veranderen. Neem contact op over de beschikbaarheid van onze bieren. .. Adres Brouwerij: Reveweg 12, 8251 PW Dronten (https://brouwerijartemis.nl/)

Brouwerij Artemis uit Dronten beschikt over een capaciteit van 400 liter per maand. Om aan de vraag te voldoen wordt er in het begin capaciteit gehuurd bij Huttenkloas. Theo Hogendoorn, die als adviseur in de agrarische sector werkt, is begonnen als hobbybrouwer in zijn garage. In 2017 is hij gestart met de brouwerij in een schuur op de boerderij van zijn schoonouders. Een deel van de opbrengst van Artemis gaat naar een lokaal natuurproject naar Theo zijn keuze. In september 2018 maakte B en W van Dronten haar voornemen bekend om een gemeentelijke subsidie van ruim € 78.000 te verstrekken aan de brouwerij om uit te breiden aan de Reveweg 12. De toekenning, waar de gemeenteraad zich nog wel over moet buigen, opent tevens de weg naar Europese subsidie. De brouwerij wil meer bier gaan produceren en wil daarbij samenwerken met het plaatselijke onderwijs. Ook wil Artemis werkplekken bieden aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, eigen producten telen en verwerken en excursies en proeverijen organiseren. Het subsidiegeld wordt besteed aan de bouw van een ontvangstruimte en de inrichting van een brouwzaal. De uitgebreide brouwerij past niet in het bestemmingsplan. B en W van Dronten zijn echter bereid mee te werken aan een wijziging van dat bestemmingsplan. Dat maakt het voor Artemis mogelijk om Europese subsidie aan te vragen. De gemeente Dronten heeft € 450.000 opzij gelegd om mee te betalen aan projecten die Europese subsidies krijgen. Met de subsidie die in 2019 wordt toegekend investeert Artemis in uitbreiding van de bestaande brouwerij en de inrichting van een ontvangstruimte. In deze ruimte worden toeristen ontvangen, maar ook scholieren en studenten van het voortgezet en hoger onderwijs in Dronten. Samen met het onderwijs gaat Artemis een eigen streekbier ontwikkelen met Flevolands geteelde hop en gerst. Artemis ontvangt in totaal € 154.651,20. De helft daarvan is afkomstig uit de EU, de andere helft wordt als cofinanciering bijgedragen door de gemeente Dronten. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1729)

Artemis (Oudgrieks: Ἄρτεμις) is een godin uit de Griekse mythologie. Zij behoorde daarna tot de twaalf goden van het Griekse Pantheon en is daar een dochter van de oppergod Zeus en Leto en tweelingzus van Apollo. Artemis werd door de Romeinen gelijkgesteld met hun godin Diana. ... Toen Hera, de vrouw van Zeus, ontdekte dat Leto zwanger was van haar man verbande Hera Leto naar het drijvende eiland Delos. Het eiland was omringd door zwanen. Artemis werd het eerst geboren en hielp daarna haar moeder bij de geboorte van Apollo.... Artemis is de godin van de jacht, de vrouwen en ook godin van de maan. Haar oudste functie was die van heerseres over het wild, een godentype dat vooral in de gebieden van het Midden-Oosten zeer verbreid was, maar reeds Homerus beschrijft haar als de jachtgodin. Zij wordt afgebeeld met een zilveren pijl-en-boog (gemaakt door Hephaistos), met een hinde naast zich, en ook vaak met de maan. Soms is de maan op haar voorhoofd afgebeeld met twee kleine puntjes (de punten van de net nieuwe maan, die er ook uitziet als een boog). Vergezeld van haar nimfen doorkruiste zij de bergen en wouden van Arcadië en Lacedaemonië; van de dieren waren vooral de hinde en de beer haar geliefd. Andere attributen die bij Artemis horen zijn de gans, wilde honden en vooral op Delos ook de olijfboom. De bijnaam van Artemis is Dhelia, vernoemd naar het eiland Delos. Artemis is ook de godin voor de zwangere vrouw, hoewel zijzelf altijd maagd is gebleven. Maagd bleef zij uit vrije wil, waarvoor haar vader Zeus bovendien toestemming gaf. Haar priesteressen zijn dan ook ongehuwde vrouwen. Artemis werd vooral vereerd in het bosrijke Arcadia. Als maagd was ze ook de beschermgodin van de kuisheid. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Artemis_(mythologie))

Op de etiketten van Artemis uit Dronten staan dieren en ze noemen hun bieren beestachtig lekker. Een andere brouwerij heeft dan weer een gestileerde pauw op het etiket.

Brouwerij Praght is een bierbrouwerij uit Dronten (Nederland) die is opgericht in 2007. Deze brouwerij heeft 2 bieren in het assortiment. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/flevoland/dronten/praght) Nou volgens mij heb ik meer bieren van ze gezien in de winkels.

Brouwerij Praght is ontstaan vanuit een levenslange passie voor bier. Al in 1986, op 14-jarige leeftijd, is eigenaar Maurice Bouma begonnen met het thuis brouwen van bier met een zelfgebouwde brouwinstallatie! Wat begon met het het thuis brouwen van bier met een eigen gemaakte brouwinstallatie is uiteindelijk uitgegroeid tot wat het nu is: een brouwerij van Praghtige kwalitieitsbieren! En het einde is nog niet in zicht. Zo beschikken wij sinds januari 2017 ook over een eigen distilleerderij en mouterij en staan er nog meer zaken op stapel. ... De hoofdvestiging van de brouwerij is in Dronten, naast de hoofdvestiging heeft de brouwerij ook een verstiging in Lelystad Batavialand. Beide locaties zijn een zorgbrouwerij, stokerij en mouterij met werk-of kunstateliers voor het maken van drankgerelateerde producten. ... In 2002 is in Amsterdam Brouwerij de Prael ontstaan. In deze brouwerij wordt door mensen met een chronische psychiatrische aandoening op een ambachtelijke wijze bier gebrouwen. De tijdens het bezoek en de daarop volgende contacten hebben het enthousiasme bij de bezoekers doen groeien. De bezoekers hebben zich, mede op basis van hun enthousiasme tot TriAde gewend met de vraag of TriAde bij het realiseren van een vergelijkbaar project in Flevoland kan en wil ondersteunen. Deze vraagstelling is door hun positief beantwoord. Het daaruit voortvloeiend project heeft als merknaam Brouwerij de Praght meegekregen. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/flevoland/dronten/praght)

Ik heb er volgens mij een bier van gedronken. Een Pipa en een Polderpionier.

Polderpionier (6%) is gebrouwen met gerstemout uit eigen mouterij. Op het etiket herken je ir. Lely. Aan de andere kant het standbeeld van Kees Jansen (zie https://www.flevolanderfgoed.nl/home/kunst/oostelijk-flevoland/KunstDronten/de-polderpioniers.html)

Het zijn echte pioniers, de eerste 24 boeren die in 1962 aan de slag gaan in een nog onontgonnen Flevopolder. Door hard werken weten ze een mooi bestaan op te bouwen. (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-laatste-polderpionier/)

Oostelijk Flevoland viel op 29 juni 1957 droog. De ontwikkeling van het gebied viel onder de verantwoording van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). De bouw van Dronten, als woonoord van polderpioniers, kwam in 1960 op gang. De eerste landbouwbedrijven in Oostelijk Flevoland werden in 1962 verpacht. De 'beste' polderpioniers konden van de RIJP een boerenbedrijf krijgen en daarmee een nieuwe toekomst beginnen op nieuw land. ... In 2017 werd het kunstwerk 'De Polderpioniers' weggehaald van zijn plek aan De Noord hoek Oeverloper omdat daar de bouw van appartementencomplex Dierweide begon. Het beeld werd in plastic opgeslagen op de gemeentewerf. De gemeente ging op zoek naar een nieuwe plek. Er zijn verschillende lokaties genoemd. In het gemeentehuis werd de Dierenweide als mogelijke stek genoemd en de rotonde Hanzeweg/Biddingringweg. Maar dat vonden de bewoners van appartementencomplex Het Heuvelpark maar niks. Zij dienden een officieel verzoek bij de gemeente in om het beeldje voor hun appartementen te krijgen. Op 6 mei 2020 werd het kunstwerk 'De Polderpioniers' daar herplaatst. Dit was echter niet geheel volgens plan. Nog voordat er overleg had plaatsgevonden tussen de gemeente, kunstenaar Kees Jansen en de bewoners over de definitieve nieuwe plek, was het fundament al in het Heuvelpark gestort. Kees Jansen slaagde er alleen nog in het beeldje iets te draaien, zodat de pioniers richting de Werfstraat wijzen. De bewoners van De Noord vonden dat 'De Polderpioniers op hun nieuwe plek niet goed tot zijn recht kwamen. Ook de toenmalig gemeentesecretaris en initiatiefnemer voor de aanschaf, Jan Griede en historicus Frits Schmidt waren van mening dat de Polderpioniers weer terug moesten keren naar de Noord. In september 2020 startten bewoners van De Noord een petitie voor terugkeer van het kunstwerk naar de oorspronkelijke plek, waar het volgens hen historisch gezien hoort. In november 2020 stemde B & W daarmee in. Het beeld werd op 3 februari 2021 verplaatst naar De Noord waar het een plek kreeg bij de kruising met de Dukdalf.  (https://www.flevolanderfgoed.nl/home/kunst/oostelijk-flevoland/KunstDronten/de-polderpioniers.html)

PRAGHT POLDERPIONIER 6% Een bitterblond bier dat lekker doordrinkt. Een allemans vriendje voor zowel de speciaal bier liefhebber en ook de verstokte pils drinker. (https://brouwerijpraght.nl/)

PIPA

Polder IPA (6%) is gebrouwen met flevogerst die in eigen mouterij is vermout. De gebruikte hoppen zijn Bavarian Mandarin, Halllertau, Summit en USA Amarillo hop. Ik kan de hopsmaak niet echt overweldigend bitter noemen.

Op internet is de PIPA wat heftiger:

PRAGHT P.I.P.A. 6,5% Onze Polder India Pale Ale. Een stevig gehopt bier met Amerikaanse hoppen en hoppen uit eigen tuin. Gebrouwen met zoveel mogelijk poldergranen (https://brouwerijpraght.nl/)

Andere bieren van ze zijn:

PRAGHT ROOKBIER 7% Een Beiers bier dat je moet leren drinken met typische rooksmaak afkomstig van beukenhout. (https://brouwerijpraght.nl/)

PRAGHT STOUT EXPORT 8% Met 8% zwartmout in de totale moutstort is dit bier een stevige stout te noemen. (https://brouwerijpraght.nl/)

Lelystad

Tot aan de instelling van de provincie Flevoland op 9 januari 1986 was Lelystad niet provinciaal ingedeeld... Lelystad is vernoemd naar Cornelis Lely, de geestelijk vader van de Zuiderzeewerken. De naam stond echter niet van het begin af vast. Toen na de Tweede Wereldoorlog duidelijk werd dat de droog te leggen polders een bevolkings- en verzorgingscentrum zouden krijgen, werd her en der in de media gesuggereerd dat die plaats Flevostad zou gaan heten. Dit zinde niet iedereen. Eind 1950 verscheen een artikel waarin Kornelis Jansma en Sjoerd Groenman, voorzitter resp. secretaris van het Genootschap 'Flevo' (een onderzoeksfonds annex denktank rondom de Zuiderzeewerken) deze naam op historische gronden afkeurden en voorstelden om Lely de eer te geven. Zij noemden het vanzelfsprekend 'dat naar hem genoemd moet worden de aanzienlijkste plaats in het nieuwe gebied, dat voornamelijk door zijn toedoen aan Nederland wordt toegevoegd' en hun conclusie was dat 'Lelystad' de juiste naam zou zijn.[2] Een Eerste Kamercommissie pleitte hierop bij minister Wemmers voor deze naam. Hij reageerde welwillend, maar gaf aan dat voor een definitieve vaststelling te zijner tijd het oordeel van de Zuiderzeeraad zou worden gevraagd. De naamkwestie liep verder door. Hoogleraar sociale geografie Alida Vlam werd door de Dienst der Zuiderzeewerken om advies gevraagd, zij schoof de naam 'Flevo' naar voren. Verder werd het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap geraadpleegd. Ook toen, begin 1952, kwam de naam Lelystad weer in beeld, maar de Zuiderzeeraad was intern verdeeld, zo bleek uit een brief van de Raad van 23 juni 1952 aan de minister van Verkeer en Waterstaat. De helft van de leden meende dat het hoofdcentrum 'zeer goed naar Lely zou kunnen worden genoemd, (...) aangezien het als het ware de bekroning van Lely's werk vormt'. Anderen meenden dat Lely zich met 'de vraagstukken van bewoning en dergelijke' nauwelijks bezig had gehouden, maar in dezelfde brief werden ook de tegenargumenten genoemd. De reactie kwam in een brief van 11 november 1952 van de nieuwe minister, Jacob Algera. Hij vond dat naast het gemaal Lely er een belangrijk object aan de oud-staatsman moest worden verbonden, te weten de toen geprojecteerde 'C-kern'. "Ik zou deze C-kern dan de naam Lelystad willen geven." De officiële publicatie van het besluit was in de Staatscourant van 30 december 1952. Een inwoner van Lelystad heet Lelystedeling(e), of (voor vrouwen) Lelystadse.[3] In Lelystad wordt, ook door de gemeente, over het algemeen over Lelystedeling gesproken. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lelystad)

Cornelis Lely (Amsterdam, 23 september 1854 – Den Haag, 22 januari 1929) was een Nederlandse ingenieur, waterbouwkundige, minister, gouverneur en politicus. De Zuiderzeewerken zijn grotendeels uitgevoerd volgens zijn plannen. Lely ontwierp in 1891 een eerste concept van zijn plan voor de afsluiting van de Zuiderzee, waarop deze binnenzee uiteindelijk in 1932 door de Afsluitdijk definitief werd afgesloten en het huidige IJsselmeer ontstond. ... Cornelis Lely was het zevende kind van Jan Lely en Adriana van Houten. Hij werd geboren aan de Leidsegracht in Amsterdam en bracht hier ook een groot deel van zijn jeugd door. Hij kwam uit een vrijzinnig protestants, doopsgezind gezin. Vader Jan was makelaar in granen en zaden en reisde veel voor zijn werk, waarbij hij zijn kinderen vaak meenam. Zodoende kreeg Cornelis Lely al op jonge leeftijd plekken als het in aanbouw zijnde Noordzeekanaal en de Oranjesluizen te zien. Van 1866 tot 1871 volgde Lely de HBS aan de Keizersgracht. Vier jaar later, in 1875, behaalde hij het diploma van civiel ingenieur aan de TH te Delft. Na zijn afstuderen kreeg hij eerst een tijdelijke betrekking als waterpasser. Vervolgens trad hij als ingenieur in dienst van het Ministerie van Waterstaat, waar hij minister Johannes Tak van Poortvliet bijstond bij de opstelling van diens Kanalenwet. In september 1886 werd hij assistent bij de Zuiderzeevereniging, een vereniging die zich de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee ten doel had gesteld. Hij deed veel onderzoek en ontwierp in totaal acht rapporten waarin hij zijn eigen inpolderingsplannen uitwerkte. In 1891 voltooide hij zijn plan, dat hij vele jaren later, na de watersnood 1916 als minister bij wet tot uitvoering deed brengen. Daarnaast werd op zijn initiatief de Bergsche Maas gegraven, en bevorderde hij de spoorwegen. ... Op 36-jarige leeftijd werd Lely benoemd tot minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid in het Kabinet-Van Tienhoven (1891-1894). Lely was minister van Waterstaat in nog twee kabinetten: het Kabinet-Pierson (1897-1901) en het Kabinet-Cort van der Linden (1913-1918). In 1898 loodste hij de wet voor de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij door het parlement. Daartussen was hij van 1902 tot 1905 gouverneur van Suriname, en tijdens dit gouverneurschap bevorderde hij het aanvankelijk particuliere plan voor de aanleg van de Lawaspoorweg. In augustus 1913 werd Lely voor de derde maal minister. De inpoldering van de Zuiderzee werd door zijn toedoen vervolgens eindelijk opgenomen in het regeringsprogramma, nadat zijn eerdere voorstellen door de voorgaande kabinetten meermaals waren afgewezen. ... Lely overleed in 1929 op 74-jarige leeftijd te Den Haag. Hij werd liggend op de grond naast zijn bureau gevonden, waar hij net was begonnen aan een brochure over het toen nog aan te leggen Amsterdam-Rijnkanaal. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Hij heeft de eerste drooglegging – die van het Wieringermeer – in 1930 en de sluiting van de Afsluitdijk (1932) niet meer meegemaakt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Lely)

Via een dijk reden we -in een file- via Kampen terug het 'vaste land' op, Flevoland weer uit. We reden via Kampen Overijssel in.

Kampen

Kampen is een stad in de Nederlandse provincie Overijssel en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De oude Hanzestad is gelegen aan de benedenloop van de IJssel, nabij de uitmonding in het IJsselmeer en het Keteldiep. De stad is grotendeels gelegen op een riviereneiland en is alleen via kunstwerken bereikbaar. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kampen_(stad))

Brouwerij de Wereld, de oudste brouwerij van Kampen, staat bekend om het mooie assortiment doordrinkbare bieren. Van de oude bierstijl als het princessebier tot een hippe red IPA: één eigenschap hebben de bieren gemeen, na het eerste glas wil je een tweede. Proef- & Eetlokaal De Stomme van Campen is ambassadeur van deze lokale bieren.  (https://www.destommevancampen.nl/bierbolide/)

Brouwerij Broederscha(a)p staat voor brouwen met plezier, passie en enthousiasme. Wij brouwen speciaalbier op traditionele wijze in een voormalige brouwerij gelegen aan de Voorstraat in Kampen. Het pand waar ons bier gebrouwen en getest wordt is een monumentaal pand genaamd ‘De Kolde Oven’. Dit 400 jaar oude pand is gebouwd in de eerste helft van de zestiende eeuw. De bekendste bewoner was de bierbrouwer Lambert Jurriaans. Het pand heeft vele bestemmingen gehad, het was o.a. een bierbrouwerij, een schoenmakerij en een smederij. Nu wordt het pand weer gebruikt als brouwerij voor het maken van onze uitdagende en unieke bieren. In deze brouwerij zijn we met veel passie, geduld maar ook met een kritische houding altijd op zoek naar de meest karakteristieke smaken. Wij zijn pas tevreden als het ECHT gelukt is en dat is een uitdagende reis want smaken verschillen Proef en geniet, maar let op! Als één schaap over de dam is... Brouwerij Broederschaap   •   Voorstraat 98   •   8261 HV   •   Kampen (https://www.brouwerijbroederschaap.nl/)

De historie van de Stadsbrouwerij Kampen Het pand waarin nu het Museum Huys der Kunsten gevestigd is, werd in de middeleeuwen gebouwd als het eerste ‘steenen langhuis’ van Kampen. Het is met vakkundige restauraties in ere hersteld. Het pand op de Voorstraat 20 staat bekend als het oudste stenen woonhuis van Kampen, en heeft bijzondere historische details.  Voorstraat 20 Tot de middeleeuwen woonden mensen in houten huizen. Deze huizen waren brandgevaarlijk. Bij stadsbranden werden huizen meermalen in de as gelegd en kwamen mensen om.  Maar steen was duur. Dat werd gebruikt voor de grote kerk en de stadspoorten, maar voor een woning? Je moest letterlijk steenrijk zijn om je dat te kunnen permitteren. Dankzij onderzoeken in samenwerking met het Stadsarchief Kampen (2018-2019) hebben we zijn naam weten te achterhalen. Het was Henrick Aeltsz: koopman, burgemeester én bierbrouwer!  Bierbrouwen in de middeleeuwen Het brouwen van bier was in de middeleeuwen voornamelijk een huishoudelijke bezigheid. Men dronk destijds veel bier, omdat het drinken van water vaak onveilig was. Het brouwen werd veelal door vrouwen gedaan, als één van de vele huishoudelijke taken. In de loop der tijd kwam een professionalisering op gang en ontstonden er ook professionele bierbrouwerijen. Tijdens het onderzoek op Voorstraat 20 ontdekte stadsarcheoloog Alexander Jager sporen van hop: Het bewijs dat hier bier gebrouwen was in de middeleeuwen, ten tijde van het leven Henrick Aeltsz! En zo is Stadsbrouwerij Kampen ontstaan. Het bier van Henrick wordt opnieuw gebrouwen en is nu verkrijgbaar via onze webshop, of geniet ervan tijdens een verblijf bij één van onze fijne horeca-gelegenheden in de stad Kampen. Trots op Kampen, drink Kamper Trots! Blij met Kampen? Drink Kamper Vreugd! (https://stadsbrouwerijkampen.nl/historie/)

We reden door Kampen, maar zijn er niet gestopt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten