Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 21 juni 2022

Schultenbräu

"Schultenbräu is een biermerk uit de lagere prijsklasse. Het merk is verkrijgbaar in Aldi-supermarkten. De inhoud van een blik is 33 of 50 cl, de inhoud van een fles 30 cl. Het pilsenerbier bevat 5,0% alcohol. Het bier wordt voor de Nederlandse filialen van Aldi in Brouwerij Bavaria in Lieshout gebrouwen. Daarvoor werd het gebrouwen in Duitsland bij Feldschlößchen A.G. te Braunschweig in Nedersaksen, in de Belgische brouwerij Martens te Bocholt en in Brasserie de Saint-Omer in het Franse Sint-Omaars." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schultenbr%C3%A4u) 

Het bier is onder meer bekend van New Kids:



Nee, niet die, maar die:

"Sinds 2006 staat behalve op de blikken ook op de flessen bier van Aldi, die vroeger het merk 'Brouwmeester' droegen, het merk Schultenbräu vermeld. De verpakking vermeldt dat het bier wordt gebrouwen voor H. West te Maarssen, een dochteronderneming van Bavaria. Sinds 2012 staat op de verpakking dat het bier wordt gebrouwen voor BBH B.V. te Amsterdam. Net als bij de andere B-merken van Swinkels Family Brewers wordt als extra ingrediënt maltose toegevoegd, waardoor het gistingsproces sneller verloopt. De kortere doorlooptijd leidt tot lagere kosten. Door de toevoeging voldoet het bier niet aan het Duitse Reinheitsgebot. Het Hefe Weissbier wordt gebrouwen in Mönchengladbach en voldoet volgens opschrift op de blikken wel aan het Duitse Reinheitsgebot." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schultenbr%C3%A4u) 

Op de foto van Wilipedia (anno juni 2022) staat Edelpils, maar op de TV-reclame hoorde ik, en op het blikje dat ik nu drink staat 'Premium Pilsener'. Nu heb ik ooit eens gehoord dat dat 'pilsener' een typische Nederlandse uiting is. In Duitsland zouden ze het niet zo noemen omdat Pilsener verwijst naar de plaats Pilzen.

"First brewed on October 5 of 1842 ... the Burghers’ Brewery in Pilsen, now known as Pilsner Urquell, is one of the few breweries truly deserving the term “legendary.”" (http://www.beerculture.org/2012/09/19/on-the-founding-of-pilsner-urquell-mistakes/)

"Ever since beer was first being brewed it was a dark, murky liquid, often consumed through straws to get below the floating sediment. A confluence of circumstances paved the way for a brewer in Czechoslovakia to develop the first crisp, clean, pale Pilsner lager. Among the most notable was the evolution of new kilning techniques — which had recently been developed in Britain — for making lightly colored malt and the creation of new lager yeasts. Czech Pilsners are pale golden in color with considerable but balanced malt and hop character. They are seductively complex, refreshing and easy to drink. Classic Pilsners are made with light-colored Pilsner malt, Saaz and Hallertau noble hops, and a bottom fermenting Pilsner yeast. They have an alcohol by volume level of 4.2-5.8 percent and generally are quite sessionable."

"Pilsners are clean-slate beers. Best known for versatile drinkability, these are refreshing, palate-rinsing, and thirst-quenching brews. The style started with the Pilsner Urquell brewery in Plzen, Czech Republic in 1842, and has since been adapted around the world. Today the most prominent pilsner-style beers come from the Czech Republic, Germany, and America. Pilsners from these three countries have enough stylistic similarities to share the category, but each has certain characteristics that set it apart. According to the Brewers Association and the Beer Judge Certification Program, here are the primary differences by country." (https://vinepair.com/articles/czech-german-american-pilsners/)

"Czech, or Bohemian Pilsner The birthplace of this beer is sealed in language: Pilsner means “from Pilsen” in Czech.... “The use of the term ‘Pils’ is more common in Germany than ‘Pilsner’ to differentiate it from the Czech style, and (some say) to show respect,” the BJCP writes on the history of German pilsners. The style was adapted from the Czech style in the 1870s to better suit Germany’s mineral water and domestic hops. It’s lighter in body and color than Czech pilsners, and tends to be drier and crisper. The bitterness is more lingering, and the carbonation is higher. German pilsners pour with a pure white head and have a moderate and pronounced noble European hop aroma and flavor that come from late hopping during the brewing process." (https://vinepair.com/articles/czech-german-american-pilsners/)

Voor meer achtergrond over pils, zie https://www.craftbeer.com/craft-beer-muses/pilsner-beer-that-conquered-the-world 

"...the first brewer, Josef Groll, initially put out two kinds of beer in 1842–1843, both výčepní and ležák, and about twice as much of the former as the latter (source: Měšťanský Pivovar v Plzni 1842–1892). That is to say: in addition to the familiar ležák (“lager,” in this case referring to the beer’s strength) around 12° Balling / Plato, Groll also brewed a weaker beer, probably around 10°, which has no analogue at the brewery today. By 1907, records show that the Burghers’ Brewery was producing three different beers: an 11° lager which they called “výčepní, či zimní,” (meaning “taproom, or winter”), again with no contemporary equivalent, as well as a 12° světlý ležák, presumably most like today’s Pilsner Urquell, and “pro zámořský transport 13 stupňový exportní ležák,” or an unusual “13-degree export lager for overseas transport.” (Source: Plzeňský Prazdroj, pivo z Měšťanského pivovaru v Plzni, a brewery brochure from 1907.) The first pilsner was created using Saaz hops (Wikipedia). Groll added generous portions of the fragrant Saaz hops to his brew (“History of Pilsner” at beer.about.com)  File this under “For What It’s Worth,” but according to Měšťanský Pivovar v Plzni 1842–1892, the hops for the first batch of beer from the Burghers’ Brewery in Pilsen — and all of the batches from 1842 until at least 1844 — were purchased from Josef Fischbach in Mnichov, near Mariánské Lázně, some 78 kilometers (48 miles) away from Žatec, the town known as Saaz in German, a place that is not considered part of the Žatec Saaz hop region today." (http://www.beerculture.org/2012/09/19/on-the-founding-of-pilsner-urquell-mistakes/)

Schultenbräu staat voor Schulten brouwsel? Treinen brouwsel? Het blonde bier smaakt wat mouterig en het heeft een hele lichte bitterheid. Het bier heeft een beetje metaligheid in het mondgevoel. Het mondgevoel wordt vooral gedomineerd door de koolzuurprikkeling. Het maakt dat je moet boeren als je dit drinkt. Het is een vrij neutraal bier. 


zondag 19 juni 2022

Vaderdag

Vandaag was het vaderdag, hoeveel bierpakketten zullen er uitgedeeld zijn? 

Ik zag bij de supermarkt ook zo'n typische vaderdag-uitstalling met bier en barbecue sokken en vleespaketten. Ik weet nog uit de jaren negentig dat ik nog zo'n vaderdagbierpakket zag met etiketbieren als 'mijn vader is de beste'. Nu hebben allerlei dorpen zulke etiketbieren. 



vrijdag 17 juni 2022

Zwarte IPA

Imperial Pale Ale kan zwart zijn. Een BIPA; een black Imperial Pale Ale. 

Ik dronk 'n Diquen Black IPA V2 

"Oordeel nooit op het uiterlijk! Deze hop-bom is gehuld in een zwart jasje, met lichte hints van coffeeroast en een hoppy finish." (https://www.fightstreetbrewery.nl/shop)

"‘n Diquen Black IPA – Fightstreet Brewery Een dikke Black IPA gebrouwen door Fightstreet Brewery uit de Achterhoek. Zullen we’j ‘n Diquen drinken?! .. ‘n Diquen Black IPA is een Cascade Black Ale / Black IPA van Fightstreet Brewery." (https://kaiexclusivebeers.com/product/n-diquen-black-ipa-fightstreet-brewery/)

Het was bij het openen een gusher. Het schuim was bruin. Ik vond het bier wat tegenvallen.  

Ik dronk ook een Pop Art van Brouwerij Kees. Deze had opvallend wit schuim. 

"Deze Black IPA is gebrouwen met vrienden! In samenwerking met Brouwerij ‘t Uiltje en de Amerikaanse hopteler Yakima Chief Hops is gewerkt aan een speciale Black IPA. Door de speciale en exclusief samengestelde TRI2304CR – CRYO-mix, bekend als CRYO POP zorgt voor sappige aroma’s van ananas en mango. Deze wil je niet missen!... Pop Art is een Black IPA van Brouwerij Kees. Het beste bier is gebrouwen met vrienden en drink je met vrienden." (https://kaiexclusivebeers.com/product/pop-art-brouwerij-kees/)

"De Kees Pop Art is een collab van Brouwerij Kees, Uiltje Brewing en Yakima Chief Hops. Het resultaat is een hoppige Black IPA." (https://www.hop-in.nl/products/kees-pop-art)

"Kees Hop Pop Art is een Black IPA van 7,0%. Collab met Uiltje Brewing en Yakima Chief Hops. Details BrouwerijBrouwerij Kees! BierstijlIPA - India Pale Ale Alcohol7.0% ... GistingBovengistend" (https://www.bierista.nl/kees-hop-pop-art)

"Hij is gebrouwen met een speciale hopvariatie, de Cryo Pop Blend. Cryo hop is een gevriesdroogde geconcentreerde manier van hop verwerken, op die manier heb je alle aromas en oliën die belangrijk zijn, zonder al het groene materiaal. Cryo hop is populair bij de brouwers vanwege het gebruiksgemak en mooie resultaten. De Cryo Pop is geen enkele hopsoort, maar een blend van populaire hopsoorten die voornamelijk tonen van tropisch fruit en steenfruit geven. Dat in combinatie met donkere moutsoorten geeft een veelzijdig bier! ... In collaboration with Brouwerij Kees and American hop growers Yakima Chief, we have been given acces<span class='oculta-grande'> ...</span><span class='oculta-pequenyo'>RYO POP with juicy aromas of Pineapple and Mango. You won’t want to miss this one!  ... Hop Art is een collab tussen Brouwerij Kees en Uiltje. Beide grote namen op de Nederlandse markt, durouwen, een soort die je niet veel tegenkomt maar die erg kan verassen. Hij is gebrouwen met een speciale hopvariatie, de Cryo Pop Blend. Cryo hop is een gevriesdroogde geconcentreerde manier van ... (https://birrapedia.com/nl/brouwerij-kees-hop-art-acedrinks/s-612cba1e1603dac35c8b48af)

'Kees Hop art Black IPA 7,0% Dit bier is een black IPA geworden van 7.0% In samenwerking met Uiltje brewing Co en Amerikaanse hoptelers Yakima Chief hebben we toegang gekregen tot de speciale TRI2304CR – CRYO mix. Deze exclusief samengestelde mix van hop staat nu bekend als CRYO POP met sappige aroma’s van Ananas en Mango. Deze wil je niet missen!" (https://brouwerijkees.nl/onze-bieren/archief/hop-art/)

Ik vind het bier wat dun, en die ananas en mango heb ik niet ontdekt.

Wat is eigenlijk CRYO mix? Op het etiket staat 'Brewed with Cryo Pop original flavor blend'. Wat zouden ze daar nu mee bedoelen?

"Derived from the Greek word ‘kryos’, meaning frost, Cryo Hops® is an industry-leading, cryogenic hop-processing technology used to separate whole cones into two components—concentrated lupulin and bract. Each component of the hop is preserved using low temperatures in a nitrogen-rich environment during the entire process, from separation to pelleting. Cryo Hops® pellets are the concentrated lupulin of whole-leaf hops containing resins and aromatic oils. It is designed to provide intense hop flavor and aroma, enabling brewers to efficiently dose large quantities of alpha acids and oils without introducing astringent flavors or vegetative material. Cryo Hops® pellets can be utilized anywhere whole-leaf hops and hop pellets are traditionally applied. ... CHIEF ADVANTAGES

Nearly twice the resin content of traditional T-90 hop pellets

Intense contribution of hop flavor and aroma

Reduced grassy and vegetal characteristics

Increased yield through reduced brewhouse and cellar trub

Cost savings and net increases in revenue per batch" (https://www.yakimachief.com/commercial-cryo-hops)

"Yakima Chief Hops has pioneered the use of cutting-edge hop lab analysis techniques to create Cryo Pop® Original Blend – a hop blend with the power to add a true “pop” of aromas and flavors in beer. YCH’s R&D facility houses one of the only labs in the world with the capability to analyze previously undetectable aromatic components, allowing us to explore beer-soluble hop compounds that survive the harsh brewing process. We utilize this data to carefully select hop varieties that are loaded with these compounds, helping brewers bridge the gap between raw hop aroma and finished beer. Combined with our industry leading Cryo Hops® production process, we have engineered a supercharged pellet blend packed with the most effective aromatic components. Formerly known as trial blend TRI2304CR, Cryo Pop® Original Blend delivers massive tropical, stone fruit and citrus aromas into your finished beers." (https://cryopopblend.com/)

Cryo Hops® Brand pellets are produced from whole leaf hops using a proprietary, patented, cryogenic separation process that preserves all components of each fraction. Liquid nitrogen is introduced at the beginning of the Cryo Hops® process, which results in extremely low temperatures, low oxygen and a nitrogen-rich environment. This allows the concentrated lupulin and low-alpha bract materials to easily separate. The whole leaf hops are only sifted once with a single screen pass through a mechanical sieve, removing the vegetative matter and leaving a lupulin-rich powder. The concentrated lupulin is cold pelleted through a pellet die used strictly for Cryo Hops® production. ... The differences in production between Cryo Hops® Brand pellets and generic concentrated lupulin pellets include: • In generic concentrated lupulin pellet production processes, the lupulin and bract fractions are allowed to warm to room temperature prior to pelleting. They typically spend long periods of time and/or go through lengthy transfers in a warm oxygen environment. Some processes have large holding bins allowing both fractions to stew prior to blending the bract back in to dilute the concentration. • Generic concentrated lupulin pellets are pelleted in an oxygen-rich environment at higher temperatures, commonly above 125 °F (52 °C). This makes the lupulin stickier, and oxidizes the hops, which degrades quality. • The Cryo Hops® production process uses liquid nitrogen to generate extremely cold temperatures and a very low oxygen environment, which is ideal for preventing oxidation. • The Cryo Hops® production process maintains the nitrogen-rich cold chain environment throughout the entire process, all the way to the pellet mill. This patented technology allows YCH to pellet Cryo Hops® Brand pellets below 80 °F (27 °C). Generic concentrated lupulin pellets use mechanical refrigeration in an oxygen-rich environment. • The Cryo Hops® production process uses only one pass through the mechanical sieve. This minimalistic handling allows for greater preservation of the hop components, resulting in higher quality aromas and no exposure to heat or oxygen. WHAT IS A UTILITY PATENT, AND WHY DOES THIS MAKE CRYO HOPS® BRAND PELLETS DIFFERENT? A utility patent is used to define inventions, processes, methods, machines, or articles of manufacture as new, useful and non-obvious. As a fully patented process, this means that key features of YCH’s proprietary process and methods used to produce Cryo Hops® brand hop products were identified by the United States Patent and Trademark Office as being a new and novel way to process hops. It was determined to be a uniquely invented process that is exclusive to Yakima Chief Hops, Inc. and a significant and measurable improvement from any other hop production processes. (https://www.yakimachief.com/media/documents/Cryo_Hops_FAQs.pdf)

Yakima Chief Hops has pioneered the use of cutting-edge hop lab analysis techniques to further unlock the maximum potential of aroma hops. This new technique was created by the Yakima Chief Hops Lab Team to explore the aroma potential of novel hop compounds— specifically those that survive the brewing process. The Yakima Chief Hops R&D Lab is one of the few labs worldwide with the capability to analyze hops via GC-QTOF and SCD technology in order to study previously undetectable aromatic components. This technology allows us to identify hop compounds that work synergistically to amplify specific flavors and aromas and have a greater potential of showing up more pronounced in the end product. The data is utilized to engineer a pellet with hop varieties that contain the most beer-soluble aromatic components—monoterpene alcohols, esters, and polyfunctional thiols. The result is a supercharged pellet that provides brewers with a dynamic solution for many applications, showing massive tropical, stone fruit, and citrus aromas. WHAT IS CRYO POP ORIGINAL BLEND? In 2017, Yakima Chief Hops launched a line of innovative hop products known as Cryo Hops® using a cryogenic hop-processing technology that separates whole cones into two components—concentrated lupulin and bract. These concentrated lupulin pellets provide brewers with maximum aroma impact while reducing the negative effects often experienced with today’s high hopping rates. We combined this novel process with our hop compound analysis technology to create Cryo Pop Original Blend. This is a Cryo Hops® pellet blend that is loaded with compounds that survive harsh brewing processes including heat, fermentation and CO2 scrubbing. By maximizing concentrations of the most impactful and complementary hop compounds, we offer an incredibly powerful hop pellet that creates a true ‘pop’ of aromas in finished beers. (https://cryopopblend.com/wp-content/uploads/2021/10/Cryo-Pop-Original-Blend-Product-Overview-Sheet.pdf)

Dus een IPA met een bijzondere hoppellet. En dan zwarte mout dus en donkere IPA.  


Doe mij een pilsje!

Laatst was ik bij een hotelbar bestelde ik een pilsje. De barman wilde echter deskundigheid tonen en die vroeg wat voor pilsje ik wilde. Wilde ik misschien een Heineken, een blond, een tripel, een Skuumkoppe, een weizen of een Belgisch wit (Affligem).... Dat zijn toch geen pilsjes? Pils is geen bier, maar zo werd het wel opgevat....

vrijdag 10 juni 2022

Berging Brouwerij - SLNG'21 Rum BA Russian Imperial Stout 10.6%

De fles heeft een dop in zwarte was, en een bruin etiket. Berging Brouwerij heeft met SLNG'21 Rum BA Russian Imperial Stout 10.6% een zwaar bier afgeleverd. De smaak bevalt me. Het is degelijk, maar geen gelaagde smaakexplosie. 

Sailing is een mooie BA serie van Berging Brouwerij. Verschillende bieren worden op rum vaten gelegd om te rijpen. (Tres Hombres rum) (https://biervaneijk.nl/products/berging-sailing-21)

Rum vind ik meestal niet zo lekker -ik houd niet zo van sterke drank-, maar hier vind ik het een lekkere ton hebben. Het komt op mij erg prettig over. 

Het is een bier van bouwerij Berging:

WIJ ZIJN EEN MICROBROUWERIJ OF ZOIETS?! WIJ BROUWEN BIER Het is onze missie om gewoon geweldig bier te brouwen. Van goede kwaliteit. Met passie gebrouwen. Ongecompliceerd en toch bijzonder. Berging maakt gewoon bijzonder en superlekker. Kwaliteit komt in onze bieren boven drijven door het ambachtelijke proces van bierbrouwen te combineren met formule-innovatie. Dat betekent open staan voor vernieuwing en de wensen van echte bierliefhebbers. Traditionele smaken opnieuw uitvinden en duurzame recepten ontwikkelen. Voor onszelf én voor anderen. We doen het allemaal in onze eigen bierbrouwerij in Purmerend. Berging bier? Gewoon geweldig bier. Punt. SAMENWERKEN IN AMBACHT  MET BIER ALS BASIS KAN ER ZOVEEL MEER! Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Wat is er allemaal mogelijk met bier? Wij proberen altijd duurzame samenwerking op te bouwen met onze partners, leveranciers en klanten zodat we voortdurend waarde kunnen toevoegen. Op deze manier maken wij de meest mooie producten en komen we op te gekke plekken! (https://www.bergingbrouwerij.nl/de-brouwerij/)

Gedreven door ambitie en motivatie is de hobby van bierbrouwen uitgegroeid tot een bedrijf. Met een bescheiden team veel bereiken, dat is wat wij elke dag doen bij Berging Brouwerij. Bier brouwen met passie, maar ook zeker bouwen aan een mooie toekomst voor Berging Brouwerij wordt met passie vorm gegeven.  Als geboren en getogen Purmerender heeft Sjors een keuze gemaakt om Purmerend aantrekkelijker te maken voor de bewoners en bewoners van omliggende dorpen en steden door zich te vestigen op de unieke locatie aan de Jaagweg 6. Een stukje industrie van het verleden van Purmerend. Ooit onderdeel van Hollandia, en nu weer nieuwe industrie. Ook het proeflokaal biedt een bijzondere sfeer op deze locatie. Ontspannen en gezellig vertoeven op de eerste verdieping van de brouwerij. Heerlijk veel groen om je heen, dat is voor het centrum van Purmerend een bijzondere plek om te zijn. ... Met zijn kennis en ervaring in de wereld van bottelen staat Michiel bekend om zijn totale service aan de klanten. Van offerte tot uitlevering wordt alles keurig verzorgd en staat hij altijd klaar om je te voorzien van alle mogelijke informatie die er is. Michiel zal altijd op zoek gaan naar een langdurige samenwerking die op basis van een gelijkwaardige relatie altijd tot bloei komt… Bellen, Bestellen en Doorvertellen…! 😉 ... Kaj Schous kent elk hoekje van de brouwzaal. Sinds zijn eerste dag, toen hij met zijn eigen gebrouwen bieren aanbelde, is hij één van de grootste vertegenwoordigers van Berging Brouwerij. Bier brouwen als passie en procesmatig een strak ritme aanhouden is wat het werk leuk maakt. Met een achtergrond in de loodgieters wereld is Kaj ook de juiste man om oplossingen te bieden op technisch gebied in de brouwzaal. Zijn voorkeur gaat uit naar zware donkere bieren, maar geniet ook erg van een mooie zure… ... Als je bevoorrecht bent om te mogen ondernemen gaat dat gepaard met verantwoordelijkheden. Zo ook als het gaat om de maatschappelijke kant van het ondernemen. In samenwerking met Prinsenstichting, die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, bieden wij plek voor twee prachtige personen genaamd Maxo en Ruben. Samen met hun kijken we naar de wensen, ambities en mogelijkheden en kijken we vooral naar wat wel kan. Zodat ze kunnen leven zoals zij willen, zo gewoon mogelijk en dus met een baan waar ze trots op zijn! ... Ruben, al weer een tijdje bij ons aan het werk, is een echte sportman in hart en nieren. Zijn grootste hobby is Calisthenics. Huh wat? Ja, iets met trucjes aan balken. Dus soms ook te zien bij ons hangend in de stellingen 😉 Naast sport mag er nog best wel eens een biertje gedronken worden. Dan gaat Ruben zijn voorkeur uit naar één van de bieren uit de Infused Serie van Berging Brouwerij. (https://www.bergingbrouwerij.nl/het-team/)

Op het etiket staat een logo van Fair Transport.

Fairtransport vaart met de missie om wereldwijd de CO2 uitstoot van vrachtvervoer te minimaliseren en bewustwording te creëren voor klimaatvriendelijk transport. We streven naar een duurzame levenscyclus onze producten en hiermee verbeteren we continu onze eigen impact op het milieu. Ons positieve collectief handelt enkel met lokale entiteiten en we vervoeren organische, biodynamische en ambachtelijke goederen van eerlijke producenten naar consciëntieuze consumenten. Het is Fairtransport's missie om nieuw leven te blazen in het zeilende vrachtvervoer. Samen met gelijkgestemde vormen we een sterke een impactvolle wereldwijde beweging om anderen inspireren met alternatieve transport methodes. (https://fairtransport.eu/nl/over-ons/)

De geschiedenis van Fairtransport Tijdens het zeilen op de Nederlandse bark Europa in 2000 zagen drie vrienden Andreas Lackner, Jorne Langelaan en Arjen van der Veen de schoonheid en kracht van grote zeilschepen die alleen de wind als voortstuwingsmiddel gebruiken. Ze startten 's werelds eerste moderne klimaatvriendelijke rederij, gevestigd in Nederland. Oorspronkelijk genaamd “Stichting Atlantis Zeilende Handelsvaart”, is het bedrijf uitgegroeid tot wat nu simpelweg bekend staat als “Fairtransport”. (https://fairtransport.eu/nl/over-ons/)

 Tres Hombres is vernoemd naar drie vrienden die in 2007 gestart zijn met onze schoon-transport beweging. De motorloze brigantijn transporteert duurzame producten tussen Zuid, Midden en Noord Amerika en Europa. Tres Hombres is het perfecte voorbeeld van de mogelijkheden voor alternatieve transport methodes en zij is wereldwijd de ambassadeur voor windgedreven vrachttransport. Ze vervoert maximaal 40 ton aan organische en ambachtelijk geproduceerde goederen, zoals Tres Hombres Rum, cacao, koffie & honing.... Tres Hombres geschiedenis De brigantijn Tres Hombres werd in 1943 gebouwd en werd in 2007 ontdekt in Delft, Nederland door de drie vrienden. Binnen twee jaar is het schip volledig gerestaureerd om voor transatlantisch vrachtvervoer zonder een motor. Tres Hombres zeilt sinds 2009 internationale wateren. Haar laatste complete restauratie was in 2019. Tres Hombres vervult in 2020 haar 12e transatlantische reis! (https://fairtransport.eu/nl/tres-hombres/)

Tres Hombres Beer “Sailing ’21” 3-Pack Sailing ’21 Barley Wine, Quadrupel, and Russian Imperial Stout, a bittersweet symphony on the tongue! Quantity: 3-Pack Baileys, 3-Pack RIS, 3-Pack Quadrupel Content: 33 cl. Alcohol: 12,6% vol. IBU: 98 & EBC: 55 Year: 2020-21 Producer: Berging Brouwerij Special: Tres Hombres Rum Barrels Minimal order quantity: 3 bottles €  18,75 ...  Description Reviews Sailing ’21 Barley Wine, Quadrupel, and Russian Imperial Stout, a bittersweet symphony on the tongue! (https://fairtransport.eu/nl/product/tres-hombres-beer-sailing-21-quadrupel/)

Barley Wine  While drinking the barley wine, your thoughts get lost on the skippers, say, pirates, who sailed the rum barrels from the Caribbean to the Netherlands on the beautiful sailing ship Tres Hombres. After emptying the rum casks, we let our heavy, traditionally brewed barleywine rest in these casks for at least 100 days. A heavy and strong barley wine. With complex fragrance associations such as caramel, biscuit, and honey. Full of malty sweetness with flavors of fudge, ripened fruit, and a decent bitterness. Brewed with many different malts, reminiscent of caramel malts of various strengths. Fermented with a traditional Belgian yeast strain, expressing fruity esters. Alcohol percentage 12.3% EBC 30 IBU 40 Ingredients Water, malt, hops, caramel syrup, and yeast (https://fairtransport.eu/nl/product/tres-hombres-beer-sailing-21-quadrupel/)

Quadruple With the barleywine, you know that you should drink slowly and not too much because of its extremely round body and heavy flavors from the barrel. The quadruple of this series is much more dangerous, you’re tempted to take a second one, but be warned, this increases the chance of exaggerated pirate stories. Which in itself is not a bad thing, as long as you make sure you stay on board! The quadruple also offers flavors of fudge, caramel, and some bitterness. But also certainly the formation of fruity esters. Alcohol percentage 11.2% EBC 36 IBU 30 Ingredients Water, malt, hops, caramel syrup, and yeast (https://fairtransport.eu/nl/product/tres-hombres-beer-sailing-21-quadrupel/)

Russian Imperial Stout Although the skippers would not quickly venture a sailing trip to Siberia, a Russian Imperial Stout is a beautiful beer type that can be perfectly blended with the complex flavors of the barrel. Due to the aging of at least 100 days, the beer has already had some maturation, so it is immediately ready to consume. As the pirates used to be used to heavy dark beers, you don’t have to be ashamed if you sit at home on the couch with an eye patch. With the toy sword of one of your children in the air, you fight to defeat the Russians, Cheers Aargghh…! The beer is as black as the night can be on the open sea, forcing the skippers to sail on the stars. The flavors are reminiscent of the commercial spirit, but coffee, chocolate, and mocha are what you taste and smell while consuming. Fermented with an English yeast strain that has a neutral profile to bring out all the other flavors from the hops and malts. Alcohol percentage 10.6% EBC 104 IBU 62 Ingredients Water, malt, hops, salt, and yeast (https://fairtransport.eu/nl/product/tres-hombres-beer-sailing-21-quadrupel/)

Tres Hombres Series The series of barrel-aged beers are all aged in barrels of the Tres Hombres for a minimum of 100 days. For the third year, this collaboration is the nicest and most beautiful project we are allowed to do in a year. Ready just in time for the holidays, this is an addition to any range. Tres Hombres producten staan voor ... Hoogwaardige producten om van het leven te genieten Sail-powered producten voor mensen die erom geven Veilige online betalingen (https://fairtransport.eu/nl/product/tres-hombres-beer-sailing-21-quadrupel/)


De Rum barrel aged RIS van Berging is een lekker bier dat de moeite waard is!


vrijdag 3 juni 2022

Wat is een tripel uit Steenbrugge?

Steenbrugge Tripel Het abdijbier Steenbrugge Tripel is een goudblond bier met een afgerond moutkarakter, een geparfumeerde hoptoets, een warme, volle smaak en een fruitig lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel gruut. Bier van hoge gisting. Het geheim van het abdijbier Steenbrugge is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, ‘Gruuthuse’ genaamd. In Steenbrugge Tripel wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet. Steenbrugge Tripel wordt gegist met een eigen Steenbrugge-giststam van hoge gisting, die een fenolisch gerookt aroma geeft samen met een uitgesproken fruitigheid. 8.7% ALCOHOLPERCENTAGE 6-8°C SERVEERTEMPERATUUR Soort Tripel Gisting Hoge gisting Geur/Aroma Licht fruitig, kruidige toetsen Smaak Alcoholisch, volmondig, zacht bitter afdronk Kleur Goudblond, EBC: 12 Bitter EBU: 28 (https://swinkelsfamilybrewers.com/nl/ons-aanbod/bieren/steenbrugge/steenbrugge-tripel.html)

Steenbrugge is een Belgisch abdijbier van hoge gisting. Het bier wordt sinds 2004 gebrouwen door Brouwerij Palm uit Steenhuffel. Het is genoemd naar de wijk Steenbrugge in Assebroek, een deelgemeente van de stad Brugge. De kruidige toets in de smaak van het bier komt van het kruidenmengsel gruut. Het draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier.... Het bier werd oorspronkelijk door de broeders van de benedictijner Sint-Pietersabdij te Steenbrugge zelf als tafelbier voor eigen gebruik gebrouwen tussen 1914 en 1943. De patersbrouwerij was gelegen buiten de kloostergebouwen. De opeising van de koperen ketels door de Duitsers bracht hieraan een einde. De paters maakten alleen nog fruitwijnen. De biertraditie werd in 1958 terug opgenomen door brouwingenieur Broes van de coöperatieve brouwerij Du Lac. De productie werd echter bruusk gestopt bij de overname van Du Lac door Brouwerij Leopold uit Brussel, die het patersbier toen liet brouwen door de opgeslorpte Brouwerij Lootvoet uit Overijse. Voor het eerst werd dit patersbier gebrouwen buiten de stad. Vanaf 1972 was het Brouwerij Costenoble uit Esen (Diksmuide) die het brouwen van het Steenbrugse patersbier op zich nam. Pas in 1980 bracht een overeenkomst tussen Brouwerij 't Hamerken en de paters benedictijnen het bier terug naar Brugge. Maar in 1982 werd het handelsfonds van 't Hamerken door Brouwerij Haacht overgenomen en de laatste grote brouwerij uit Brugge dreigde te verdwijnen. Toon Denooze van De Hopduvel uit Gent bleef in 1982 de brouwketels echter warm houden door er het bier Stropken te brouwen. In 1983 werd op de plaats van 't Hamerken de nieuwe brouwerij De Gouden Boom gesticht. Deze hervatte onder andere de traditie van het patersbier van Steenbrugge. De dubbele bruine kreeg zelfs het gezelschap van een blonde tripel. Sint Arnoldus, patroon der brouwers en stichter van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg en Steenbrugge siert de etiketten van dit Brugse abdijbier. In 2003 werd Brouwerij De Gouden Boom volledig overgenomen door Brouwerij Palm in Steenhuffel, die zich sindsdien Palm Breweries noemt. In 2004 werd de bierproductie in Brugge overgeheveld naar Brouwerij Palm. Palm voegde nog een blonde en witte variant toe aan het Steenbrugge-gamma. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenbrugge_(bier))

Ik dronk deze en de smaak is kruidig en 'ronder' dan dat van pils. 

Wat vinden anderen? 

I opted for Steenbrugge’s tripel, a beer that originated with monks of St. Peter’s Abbey in Bruges, Belgium. This brand is now part of the Palm Brewery. The beer is brewed with gruut (gruit). This is an herb mixture that acts as a bittering agent for beer, substituting for traditional hops. It actually predates the use of hops. Smell: Oddly, it smells like whiskey and yeast. Sight: A deep honey color with a small cream head. Taste: Damn, this is a boozy triple. It is a bit drier than I thought it would be. At first, there is almost no sweetness. But then it shows up; it’s like a Bananas Foster flavor.  There is also a slight medicinal tinge. It’s not offensive, but it is present. Perhaps this is the gruut. Alcohol: At 8.7 percent alcohol, this may be one of the most boozy triples I’ve ever had. It is significant and pronounced. It’s not so much of a burn as it is just present, from the first sip to the last. Overall: I enjoyed it. It is just different enough to be noteworthy. It won’t be my favorite. But I don’t regret picking it up. Bottom Line: I bought my bottle for $3 at a bottle shop in Asheville, North Carolina. That’s a middle of the road price. It is worth picking up one to try. But I would save my money for my previous triple reviews, Karmeliet and Westmalle. (https://belgianbeerbureau.wordpress.com/2015/04/29/steenbrugge-tripel/)

Steenbrugge Tripel Posted on augustus 6, 2011 Land: België Smaak: Bitterzoet, Kruidig, Fris, Mild, Vol, Gruut, honing, geconfijte citrus-schillen Soort: Abdij, Tripel Overig: 8,7% vol, 8-12°C Gezien men mij regelmatig heeft aangeraden dit bier uit te proberen (wateenpassievezinzegamaidatkanbeter) heb ik dat maar eens gedaan (velemalenbeter). Ik heb zeker geen spijt. Na een mild maar toch intens aroma dat vooral wat weg heeft van kruiden valt de smaak allerminst tegen. De smaak is allereerst kruidig, dit komt door een speciaal Belgisch kruidenmengsel dat Gruut (Gruit) heet, het is niet zo intens als koriander maar is zeker niet minder karaktervol. Ook is er een honing-achtige zoetigheid bij die de andere te onderscheiden smaken een beetje omringt. Moeilijker merkbare smaken zijn een beetje fruitig van aard maar dan niet het fruit zelf, ik moet het meest denken aan geconfijte schillen van sinaasappel en mandarijn. De afronding is zoetig en kruidig, vooral mild. De nasmaak is het vreemd genoeg kruidig en een beetje brood. Steenbrugge Tripel is een kei! Cijfer: 7,8 (https://dedecadentedrinker.wordpress.com/2011/08/06/steenbrugge-tripel/)

Dus, het is een goed bier. Zelf vond ik 'm ook goed bevallen. Als kritische kanttekening zou ik kunnen opmerken dat het qua uitstraling niet zo excellent of premium is. Het komt wat over als een Aldi/Lidl huismerk!?

Steenbrugge Tripel Een blond abdijbier van hoge gisting, met een warme, volle smaak en toetsen van koriander, curaçao (sinaasappelschil) en kaneel. Fruitig, licht gerookt gistaroma. Alcohol 8.7% Vol. (https://www.aldi.nl/producten/bier-en-likeuren/bier/steenbrugge-tripel-9647-1-0.article.html) 

26 oktober 2018 om 08:00 Aldi en bier… Dan denk je toch gelijk aan pils van Schultenbräu?! Goudkleurige blikken bier die mede dankzij New Kids een cultstatus hebben verworven. Maar nee, ook Aldi heeft de ontwikkelingen in bierland niet aan zich voorij laten gaan. Ontdek meer over de Steenbrugge abdijbieren! Door Alain Schepers Ik moet bekennen nooit veel aandacht aan het bierschap van de Aldi te hebben geschonken. Daar was ook niet veel reden toe, Amigo Radler en Amigo met een tequila-twist is aan mij niet besteed. Maar de bierrevolutie gaat ook niet ongemerkt voorbij aan de Aldi. Concurrent Lidl heeft een alleszins aardige biercollectie op de plank staan en dus kon Aldi niet achterblijven. Sinds een tijd verkoopt Aldi Belgisch abdijbier bij de Duitse grootgrutter. Zij hebben vier bieren van Steenbrugge in het bierassortiment opgenomen: Steenbrugge Wit, Steenbrugge Blond, Steenbrugge Dubbel en natuurlijk de Steenbrugge Tripel. Ik vond het een prima reden om eens wat flesjes in te slaan! Steenbrugge Abdijbieren De buit is binnen! De flesjes moeten nog even op temperatuur komen. Tijd om even wat achtergrond informatie erbij te zoeken. De bieren van Steenbrugge worden gebrouwen bij brouwerij De Gouden Boom in Brugge. De Gouden Boom behoorde tot Palm, maar die brouwerij werd overgenomen door de Swinkels Family Brewery, zoals Bavaria officieel heet. Steenbrugge is dus een merk van Bavaria. Maar Steenbrugge is toch een abdijbier? Ja, dat klopt. Dat betekent niet dat het gebrouwen hoeft te worden in de abdij. Swinkels Family Brewery – die naam is wel even wennen – stort per gebrouwen hectoliter een bedrag in de kas van de abdij ‘ten behoeve van de goede werken’. Daarmee bevindt Steenbrugge zich in goed gezelschap. Deze constructie geldt bijvoorbeeld ook voor de abdijbieren van Leffe en Grimbergen. ... Tot slot de Steenbrugge Tripel. Ook bij het inschenken betrap ik mezelf op een glimlach. Een diepgeel bier met zo’n romige schuimkraag in het bijpassende kelkvormige Steenbrugge abdijbierglas. Dat geeft al zo’n voorpret! Dan de geur en de smaak. Een zoete fruitigheid, een lichte kruidigheid en hier doet de bitterheid noemenswaardig van zich spreken. Ik lees dat dit een bier is om jezelf te verwennen. Dat ga ik dan maar eens rustig doen. Met 8,7% is dit een echt degustatiebier. Rustig aan dus! Wat je hier al niet bij kunt eten. Wat dacht je van stevige soorten varkensvlees, gelakt buikspek bijvoorbeeld. Dit bier is zo veelzijdig dat je hier ook een zoet dessert met cake en fruit bij kunt eten. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/steenbrugge-abdijbieren-aldi/)

Bij Lidl hebben ze Gerardus Tripel (https://www.lidl.nl/p/gerardus-tripel/p6604966), Brugge Tripel (https://www.biernet.nl/bier/aanbiedingen/aanbieding/brugge-tripel-verpakking-set-van-4-flesjes-a-033-liter-winkel-lidl), en Waterloo Tripelbier (https://www.lidl.be/p/nl-BE/waterloo-tripelbier/p7401573). 

maandag 30 mei 2022

Bavaria wit 0,0

Onlangs met het lekker weer gaan fietsen. Op een terrasje het bierassortiment doorkijken. Met gezin op pad, dus de keuze werd een alcoholvrij witbier. Bavaria heeft een lekker alcoholvrij witbier. Je mist de alcohol niet en de smaak is lekker verfrissend. Lekkerder dan frisdrank wat mij betreft. En volgens mij nog gezonder ook...   

zondag 29 mei 2022

Ik wilde een witbier?

Laats was ik op restaurant, en de serveerster kwam meteen nadat we waren gaan zitten de drankjes al opnemen. Ik wilde een wit bier bestellen. De kwieke serveerster beantwoorde met een wedervraag: 'welke'? Ik bladerde snel door de menukaart Affligem wit, Brand wit 0,0 en Wieckse Witte?? Ik keek vragend naar de serveerster en beantwoorde haar vraag met een wedervraag mijnerzijds. Want wat hadden ze dan? Mijn verwachting was door de serveersters vraag gewekt, maar werd vervolgens door haar antwoord in een anticlimax gesmoord/ Ze keek me vragend aan en kwam met Aflligem wit en... Affligem blond!? En verder... eigenlijk niet. Ik was vertwijfeld want waarom kreeg ik dan een keuze als die er niet was?

Nou ja, dan doe mij maar Affligem wit als ik een witbier wil...  Even later kwam de Affligem op tafel en ik schonk het in... het was opvallend blond. Op het etiket stond tripel!? 

Affligem is een Belgisch abdijbier en onderdeel van Heineken. ... Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1074; de eerste afbeelding dateert van 1570.[1] Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel. Na de terugkeer van de monniken in 1870 duurde het nog tot 1885 alvorens ze zelf opnieuw bier brouwden. Ze brouwden tot 1917, toen de Duitse bezetter het koperwerk aansloeg. Vanaf 1920 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw bier gebrouwen. Op 13 maart 1940 werd er de laatste maal in de abdij gebrouwen door broeder Tobias Vergauwen. Op 1 maart 1956 werd een overeenkomst gesloten met brouwerij De Hertog te Deurne en in december van dat jaar werden de eerste kratten Affligem dubbel verkocht. Dit bier werd ontwikkeld door Adrien Floor, technisch directeur van de brouwerij en dom Tobias Vergauwen (brouwer van de abdij). In 1957 kwam de Affligem Tripel op de markt. Vanaf 1966 maakte brouwerij De Hertog deel uit van de Brasserie de Ghlin te Bergen. Op 15 december 1969 legde de Brasserie de Ghlin de boeken neer en uit dit faillissement kochten de gebroeders De Smedt, in overleg met de abdij, de rechten op de merknaam. Vanaf 1970 werd het bier door brouwerij De Smedt uit Opwijk verder geproduceerd. In 2000 nam de Nederlandse brouwerijgroep Heineken een groot belang in de Opwijkse brouwerij en werd deze herdoopt tot Affligem Brouwerij. In 2010 werd het merk Affligem in de portefeuille van Alken-Maes ondergebracht en verdween de vennootschap Affligem Brouwerij. Affligem werd in 2013 en 2014 uitgerold als 'global brand' voor Heineken. De abdij van Affligem blijft echter eigenaar van het merk waardoor de recepten niet zullen veranderen. De inhoud der flesjes daalde wel van 33cl naar 30cl. Affligem is erkend als Vlaams-Brabants streekproduct.[2]... Affligem Blond is een goudblond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,8% en een densiteit van 15,5° Plato. Affligem Dubbel is een donker bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,8%. Affligem Tripel is een goudkleurige tripel met een alcoholpercentage van 9%.... Affligem Belgisch Wit, wit bier met een alcoholpercentage van 4,8%, sinds 2020  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Affligem_%28bier%29) 

Op de menukaart stond toch Wieckse Witte en Grimbergen? 

"516 Wieckse Witte (indien voorradig)3,60 517 Grimbergen Dubbel (indien voorradig)"

Grimbergen is een Belgisch abdijbier. Het wordt gebrouwen door Brouwerijen Alken-Maes te Alken. Alken-Maes is sinds 2008 een onderdeel van Heineken, maar bij de overname werd het merk Grimbergen toegewezen aan Brouwerij Carlsberg. Heineken kreeg wel een langdurige licentie op het merk.[6] Voor de Belgische markt maakt Alken-Maes het bier, maar voor het buitenland zorgt Carlsberg zelf voor de productie onder andere bij Brasseries Kronenbourg.[7][8]... In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen. Naast de religieuze taken legden de paters zich toe op de kunst van het brouwen. Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de Franse Revolutie verdween ook de brouwerij. Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien. De abdij bestelde haar bier, met name het paasbier Optimo Bruno, bij lokale brouwers. In 1958 nam Brouwerij Maes contact op met de abdij met het voorstel om het bruine bier dat in de brouwerij was ontwikkeld, te commercialiseren onder de naam "Grimbergen." Tot 1978 werden Grimbergen Dubbel en Tripel in de brouwerij te Waarloos gebrouwen. Na die datum verhuisde de productie naar Brouwerij Union in Jumet. Sinds de sluiting van de vestiging in Jumet (2007) is de productie verplaatst naar de Brouwerij van Alken.[9] Een deel van de gebouwen van de Abdij van Grimbergen is sinds 1997 ingericht als abdijbiermuseum.[10] Sinds 2009 wordt Grimbergen ook geprofileerd voor gastronomisch gebruik, als begeleiding van de maaltijd.[11] In deze context werd een 20-centiliter Grimbergenglas geïntroduceerd[12] alsook de Grimbergen Selection in grote 75-centiliter flessen. Etiket en leuze Op het etiket van de bieren van Grimbergen stond altijd een feniks. Eind 2010 werd het etiket grondig vernieuwd: de feniks kwam nog meer op de voorgrond en werd gemoderniseerd.[13] Bovenaan het etiket staat: "Phoenix", met eronder: "Ardet nec consumitur". Dit betekent: "verbrand, maar niet vernietigd". Dit is de leuze van de abdij en verwijst naar de vele malen dat de abdij in brand gestaan heeft, waarna ze toch steeds werd heropgebouwd en overleefde. Ze verrees dus telkens als een feniks. De bierflesjes worden speciaal voor Grimbergen gemaakt. Boven het etiket staat in het glas: "Abdij Grimbergen".... Blond - 6,7% oorspronkelijk 7%. Dit bier is in 1993 op de markt gekomen, aanvankelijk met het oog op de Franse markt.... Dubbel - 6,5%. Grimbergen Dubbel is het eerste bier dat werd gebrouwen in 1958. Tripel - 9%, hergist in de fles, gebrouwen sinds 1962.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grimbergen_(bier))

Ze hebben geen witbier? Ik ook niet trouwens. Nadat mijn glas leeg is, doe ik een nieuwe bestelpoging. De vraag 'hebben jullie Wieckse Witte?' wordt positief beantwoord en er wordt wat genoteerd en ze geeft aan dat het er zo aankomt.

Wieckse is de merknaam van een serie Nederlandse witbieren die worden gebrouwen door Heineken.... In 1857 werd in Maastricht Brouwerij De Ridder opgericht en dat was tot 1982 een familiebedrijf. In 1982 werd de brouwerij gekocht door Heineken. Brouwerij De Ridder brouwde op dat moment drie verschillende bieren: Ridder Pils, Ridder Oud Bruin en Ridder Maltezer. Heineken besloot eind jaren 80 van de 20e eeuw om twee nieuwe bieren van De Ridder te introduceren: Ridder Bock (1987) en Wieckse Witte (1988), genoemd naar de Maastrichtse wijk Wyck. Al snel bleek met name dit laatste bier een succes, mede door de promotie door de studenten van de Maastrichtse Hogere Hotelschool.[1] De vraag werd groter dan het aanbod. Omdat de brouwerij in Maastricht geen mogelijkheid had tot uitbreiding, werd een deel van de productie (met name voor de export) verplaatst naar een trappistenbrouwerij in Tilburg.[1] Nog steeds bleef de vraag toenemen en daarop besloot Heineken eind 2002 het bier voortaan geheel in de eigen brouwerijen te laten brouwen. Hierdoor kwam De Ridder in december van dat jaar leeg te staan. Wieckse Witte wordt gebrouwen in Zoeterwoude, Den Bosch en Wijlre (enkel fusten). Het is een lichtgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 5,0%.... Omdat de vraag naar Wieckse bieren steeds verder terug liep, is besloten om per september 2021 te stoppen met het produceren van alle Wieckse varianten. Dit wordt als volgt omschreven door de brouwerij: "Helaas zal er vanaf september 2021 afscheid genomen worden van het Wieckse merk. We investeren in merken die renderen. Helaas hebben we de vraag naar de Wit- en Rosebieren van Wieckse de laatste jaren zien afnemen en de kosten wegen niet meer op tegen de baten. Dit heeft ons doen besluiten om het Wieckse merk vanaf september helaas niet meer aan te bieden, zowel voor de horeca als voor de supermarkten."[2] Als alternatief wordt Affligem aangeraden.

Even later is ze terug, dat ze het helaas niet hebben, en wat ik dan wil. Tja ik wilde een witbier toch? Dus nogmaals Affligem wit besteld. Deze keer werd het wel geserveerd. 

woensdag 18 mei 2022

Is this the way to Amarillo

The version of Neil Sedaka’s song most well-known to British listeners, as well as across Europe where it topped the charts in Spain and Germany. In the UK it originally reached number 18 in November 1971. A little over 33 years later, in 2005, the song finally topped the UK singles chart when it was “covered” by comedian Peter Kay (through miming) for the year’s Comic Relief. (https://genius.com/Tony-christie-is-this-the-way-to-amarillo-lyrics)


"(Is This The Way To) Amarillo" is a song written by Neil Sedaka and Howard Greenfield. It is about a man traveling to Amarillo, Texas, to find his girlfriend Marie.
Written by two Americans with a strong country-western lyrical theme, the song was first released in Europe, where it has become much more popular than in the composers' native country, with a big-band/orchestral pop arrangement sung by Tony Christie. Christie's version was a major hit in Europe and a modest success in his native United Kingdom upon its release, then became even more popular in the mid-2000s when the song was reissued. As Christie's version failed to make a major impact in the U.S., Sedaka released his own recording of the song in 1977, which narrowly missed the top 40 but was an easy listening hit in the U.S. and Canada. ... The song is based on a syncopated rhythm Sedaka borrowed from "Hitchin' a Ride" by Vanity Fare.[1] The song was originally to be titled "Is This the Way to Pensacola" referring to Pensacola, Florida, but Sedaka felt that Amarillo worked better than Pensacola.[2]
Tony Christie version
The song was recorded by Tony Christie and released in the UK in November 1971, initially reaching number 18 in the UK Singles Chart. However, it was a substantially bigger hit at that time across Continental Europe, notably in Germany and Spain, where it made number one. In the U.S., however, Christie's record stalled at #121 on the Bubbling Under the Hot 100. Following the re-issue of Christie's version in 2005 in aid of the charity Comic Relief, promoted with a video featuring comedian Peter Kay, the song gained even greater prominence, reaching number 1 in the UK.[citation needed]
In 2006, the song was played at the World Cup Final in Berlin and was also played by the Central Band of the Royal British Legion on Centre Court at Wimbledon before the start of the Men's Singles final.[citation needed] (https://en.wikipedia.org/wiki/(Is_This_the_Way_to)_Amarillo)

In the United States, Neil Sedaka, the writer of the song and a man who had recently returned to prominence as a pop singer in the mid-1970s after a decade of relative obscurity, recorded his own version of the song, released under a shortened title of "Amarillo". Sedaka's version of "Amarillo" got to number 44 on the U.S. Billboard Hot 100 and number four on the Adult Contemporary chart in 1977; in Canada, Sedaka reached number two on the Adult Contemporary chart.[10].... Dutch singer Albert West covered the song in 1988.[36] After the successful re-release of the song in the UK, Tony Christie re-recorded it with the Hermes House Band; this version charted in Germany in 2005. There is also a version by the Les Humphries Singers and a version in German by Roberto Blanco. There is also a 1971 version on the MGM label (K 14360) by a band called English House, produced by Terry Slater. The A-side was "Music Is the Voice of Love" composed by Terry Slater and Phil Everly. The song has also been covered in Czech as "Kvítek mandragory" by Helena Vondráčková[37] and as "Napis Na Dverich" by Jiri Hromadka. The Finnish version, "Amarillo", with lyrics by Pertti Reponen, was first recorded by Johnny Liebkind in 1972, then by Kari Tapio in 1979 and most recently by Danny (Ilkka Lipsanen) in 1987; the latter made the song a staple of Finnish pop music. Other artists and bands to have recorded the song include Daniel O'Donnell, Die Campbells, the Hermes House Band, Bernie Diamond, Alan Ladd, and James Last. (https://en.wikipedia.org/wiki/(Is_This_the_Way_to)_Amarillo)

Amarillo is een stad in de Amerikaanse staat Texas en telt 173.627 inwoners. Het is hiermee de 118e stad in de Verenigde Staten (2000). De oppervlakte bedraagt 232,7 km², waarmee het de 76e stad is. De stad was ooit bekend om zijn productieve heliumvelden. Nu is het een van de grootste vleesverwerkende regio's van de Verenigde Staten. Er zijn ook fabrieken voor de assemblage van vliegtuigen en nucleaire wapens. ... Voor de oprichting van de stad domineerden ranches, die rond het jaar 1885 werden opgericht (o.a. de XIT Ranch en de nog steeds bestaande J.A. Ranch) het gebied. De stad Amarillo werd in het jaar 1887, als spoorwegkamp in functie van de bouw van de spoorlijn door Texas Panhandle, opgericht. Oorspronkelijk werd de stad ‘Oneida’ genoemd. De naam Amarillo komt uit het Spaans en betekent ‘geel’, de kleur van de wilde bloemen die in het gebied groeien. De stad ontwikkelde heel snel in de daaropvolgende jaren tot groot laadstation voor vee uit de regio. In het jaar 1918 werd in de omgeving van de stad gas ontdekt en in het jaar 1921 werd er aardolie gevonden. Dit zorgde ervoor dat er zich olie en gasbedrijven kwamen vestigen in en rond de stad.... De stad ligt in het noordwesten van de staat Texas, de Texas Panhandle, de regio Llano Estacado, die ook ‘Staked Plaines’ wordt genoemd. Het landschap is er vooral vlak en boomloos met relatief weinig neerslag in het gebied. Op ongeveer 60 km ten westen van Amarillo is de staatsgrens met New Mexico gelegen en op 80 km ten noorden vind je de staatsgrens met Oklahoma. De totale oppervlakte van de stad bedraagt 233.9km2, waarvan 1.2 km2 wateroppervlak. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Amarillo_(stad))

Amarillo (/ˌæməˈrɪloʊ/[5] AM-ə-RIL-oh; Spanish for "yellow") is a city in the U.S. state of Texas and the seat of Potter County. It is the 14th-most populous city in Texas and the largest city in the Texas Panhandle.[6] A portion of the city extends into Randall County.  ... The city of Amarillo, originally named Oneida, is situated in the Llano Estacado region.[9] The availability of the railroad and freight service provided by the Fort Worth and Denver City Railroad contributed to the city's growth as a cattle-marketing center in the late 19th century.[10]
Amarillo was once the self-proclaimed "Helium Capital of the World" for having one of the country's most productive helium fields.[11] The city is also known as "The Yellow Rose of Texas" (as the city takes its name from the Spanish word for yellow),[12] "Yellow City" for its name, and "Rotor City, USA" for its V-22 Osprey hybrid aircraft assembly plant. Amarillo operates one of the largest meat-packing areas in the United States. Pantex, the only nuclear weapons assembly and disassembly facility in the country, is also a major employer. The location of this facility also gave rise to the nickname "Bomb City".[13] The attractions Cadillac Ranch and Big Texan Steak Ranch are located adjacent to Interstate 40. U.S. Highway 66 also passed through the city. ... Large ranches exist in the Amarillo area; among others, the defunct XIT Ranch and the still functioning JA Ranch founded in 1877 by Charles Goodnight and John George Adair. Goodnight continued the partnership for a time after Adair's death with Adair's widow, Cornelia Wadsworth Ritchie Adair, who was then the sole owner from 1887 until her death in 1921.
During April 1887, J. I. Berry established a site for a town after he chose a well-watered section along the way of the Fort Worth and Denver City Railroad, which had begun building across the Texas Panhandle. Berry and Colorado City, Texas, merchants wanted to make their new town site the region's main trading center. On August 30, 1887, Berry's town site won the county seat election and was established in Potter County. Availability of the railroad and freight service after the county seat election made the town a fast-growing cattle-marketing center.[10]
The settlement originally was called Oneida; it later changed its name to Amarillo, which probably derives from yellow wildflowers that were plentiful during the spring and summer or the nearby Amarillo Lake and Amarillo Creek, named in turn for the yellow soil along their banks and shores (Amarillo is the Spanish word for the color yellow). Early residents originally pronounced the city's name more similar to the Spanish pronunciation /ˌɑːməˈriːjoʊ/ ah-mə-REE-yoh, which was later displaced by the current pronunciation.[14]... On June 19, 1888, Henry B. Sanborn, who is given credit as the "Father of Amarillo",[15] and his business partner Joseph F. Glidden began buying land to the east to move Amarillo after arguing that Berry's site was on low ground and would flood during rainstorms. Sanborn also offered to trade lots in the new location to businesses in the original city's site and help with the expense of moving to new buildings. His incentives gradually won over people, who moved their businesses to Polk Street in the new commercial district.[16] Heavy rains almost flooded Berry's part of the town in 1889, prompting more people to move to Sanborn's location. This eventually led to another county seat election making Sanborn's town the new county seat in 1893.[10]
By the late 1890s, Amarillo had emerged as one of the world's busiest cattle-shipping points, and its population grew significantly. The city became a grain elevator, milling, and feed-manufacturing center after an increase in production of wheat and small grains during the early 1900s. Discovery of natural gas in 1918 and oil three years later brought oil and gas companies to the Amarillo area.[10]
The United States government bought the Cliffside Gas Field with high helium content in 1927 and the Federal Bureau of Mines began operating the Amarillo Helium plant two years later.[17] The plant was the sole producer of commercial helium in the world for a number of years.[18] The U.S. National Helium Reserve is stored in the Bush Dome Reservoir at the Cliffside facility.[19]
Following the lead of the Fort Worth and Denver City Railroad, the Atchison, Topeka and Santa Fe Railway and Chicago, Rock Island and Pacific Railroad established services to and from Amarillo. Each of these three carriers maintained substantial freight and passenger depots and repair facilities in the city through most of the 20th century and were major employers within the community.[20]... In 1929, Ernest O. Thompson, a decorated World War I general and a major businessman in Amarillo, was elected mayor to succeed Lee Bivins. Thompson instituted a major capital-improvements project and worked to reduce utility rates. He joined the Texas Railroad Commission by appointment in 1933 and was elected to full terms in 1934, 1940, 1946, 1952, and 1958. He became an international expert on national petroleum and natural gas production and conservation. The first Mrs. Thompson, May Peterson Thompson, a former Metropolitan Opera singer, was involved in the arts while in Amarillo and later when the couple lived in Austin.
Amarillo was hit by the Dust Bowl and entered an economic depression. U.S. Routes 60, 87, 287, and 66 intersected at Amarillo, making it a major tourist stop with numerous motels, restaurants, and curio shops. World War II led the establishment of Amarillo Army Air Field in east Amarillo and the nearby Pantex Army Ordnance Plant, which produced bombs and ammunition. After the end of the war, both of the facilities were closed. The Pantex Plant was reopened in 1950 and produced nuclear weapons throughout the Cold War.[10]
In 1949, a deadly F4 tornado devastated much of Amarillo, shortly after nightfall on May 15, tearing through the south and east sides of the city, killing seven people, and injuring more than 80 others. The tornado touched down southwest of Amarillo, near the town of Hereford, then tracked its way northward, on a collision course with Amarillo. The tornado, shortly after 8 pm, ripped through Amarillo's most densely populated areas, demolishing almost half of the city, causing catastrophic damage and loss of life.
In 1951, the army air base was reactivated as Amarillo Air Force Base and expanded to accommodate a Strategic Air Command B-52 Stratofortress wing.[21] The arrival of servicemen and their families ended the city's depression. Between 1950 and 1960, Amarillo's population grew from 74,443 to 137,969. However, the closure of Amarillo Air Force Base on December 31, 1968, contributed to a decrease in population to 127,010 by 1970...... In the 1980s, ASARCO, Iowa Beef Processors (present day Tyson Foods), Owens-Corning, and Weyerhaeuser built plants at Amarillo. The Eastridge neighborhood houses many immigrants from countries such as Vietnam, Laos, and Burma. Many of them found employment at the nearby Iowa Beef Processors plant.[23]... The city's largest employer in 2005 was Tyson Foods, with 3,700 employees. The Amarillo Independent School District was next with 3,659 employees followed by BWXT Pantex, Baptist St. Anthony's Health Care System, City of Amarillo, Northwest Texas Healthcare System, Amarillo College, Wal-mart, and United Supermarkets.[61] Other major employers include Bell Helicopter Textron, Owens-Corning, Amarillo National Bank and ASARCO.
Approximately 14 million acres (57,000 km2) of agricultural land surrounds the city with corn, wheat, and cotton as the primary crops. Other crops in the area include sorghum, silage, hay, and soybeans.[62] The Texas Panhandle, particularly in Hereford, Texas, serves as a fast-growing milk producing area as several multimillion-dollar state of the art dairies were built in early 2000s.[63]... Amarillo residents are known as Amarilloans.... The city gained national media attention in 1998 when local cattlemen unsuccessfully sued television talk show host Oprah Winfrey for comments made on her show connecting American beef to mad cow disease, costing them and their industry millions of dollars.[109] In order to attend the trial in Amarillo, she temporarily relocated her show to the Amarillo Little Theatre for nearly a year. During the trial, Winfrey hired Dallas-based jury consultant Phil McGraw to aid her attorneys on selecting and analyzing the members of the jury.[110] McGraw would later become a regular guest on Winfrey's television show and subsequently started his own talk show, Dr. Phil, in 2002. ... Amarillo has been mentioned in popular music such as George Strait's "Amarillo by Morning" by Paul Fraser and Terry Stafford (Stafford did his original version before Strait did his own cover), Nat King Cole's "(Get Your Kicks on) Route 66", Bob Dylan's "Brownsville Girl" (Amarillo was referred to as the "land of the living dead"), Rob Zombie's "Two Lane Blacktop", "Amarillo Sky" by Jason Aldean, "A Quick Death In Texas" by Clutch, Marty Robbin's "Running Gun" ,and the song "Is This the Way to Amarillo" written by Neil Sedaka and Howard Greenfield, recorded famously by Yorkshireman Tony Christie and Sedaka, and revived in the UK by comedian Peter Kay through performances in the comedy series Peter Kay's Phoenix Nights and in a charity performance for Comic Relief. Christie's version, which only managed to reach 18 when originally released in 1971, made it to the number 1 spot in the UK Singles Chart in 2005 for 7 weeks.[117][118] In 2010, Damon Albarn wrote the song "Amarillo" whilst on tour in America with the Gorillaz, although it is not known to what extent the song is reference to the city. (https://en.wikipedia.org/wiki/Amarillo,_Texas)

Amarillo is een hopvariëteit, gebruikt voor het brouwen van bier.
Deze hopvariëteit is een “aromahop”, bij het bierbrouwen voornamelijk gebruikt voor zijn aromatisch eigenschappen. Deze redelijk nieuwe Amerikaanse hopvariëteit werd geïntroduceerd door Virgil Gamache Farms Inc. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Amarillo_(hop))

The Amarillo hop was accidentally discovered by Virgil Gamache Farms in 1990 when they found it growing alongside their Liberty field. They began cultivating it then patented it as a new variety. It was originally patented under the identifier of VGXP01. It was released to the public in 2003.
Amarillo is sometimes referred to as Amarillo Gold. ... Amarillo is an aroma hop that is typically used in only late boil additions, including dry hopping.
Amarillo hops impart a distinct flowery, spicy, tropical, citrus-like flavor and aroma in beer. The citrus has qualities of orange and lemon, like Cascade but much stronger. Other aroma descriptors include grapefruit, melon, apricot and peach. ... Some popular beer styles that make use of the Amarillo hop include Pale Ale, IPA, Porter, Wheat Beer & Amber Ale.
Amarillo is also sometimes featured as a single hop in beers to highlight its unique flavors and aromas. Some popular examples of commercial beers that use 100% Amarillo hops in their recipes are Hill Farmstead Amarillo Single Hop IPA. (https://beermaverick.com/hop/amarillo/)

Amarillo™ VGXP01 hops are used worldwide where its ultra-high myrcene content creates a delicious orange citrus flavor. A varietal of Virgil Gamache Farms, Inc. Amarillo™ VGXP01 is highly acidic, making it a perfect choice for for ESB’s and Pale Ales. (https://www.hopslist.com/hops/aroma-hops/amarillo/)

These hops came about by chance, and they were accidentally discovered back in the 1990s. This adds to the allure that these hops offer and, combined with an exquisite taste and finish, Amarillo hops are among the most popular on the market. ... Sometimes the best things are discovered by chance, and this is exactly what happened with Amarillo hops. The hop was discovered accidentally in 1990 by Virgil Gamache Farms when it was growing alongside their Liberty field hops. The aesthetic of the hop was different from that of the Liberty (it has a yellow cast to the bine and immature leaves), and the cones were smaller.
Combined with an intense citrus smell, this was something new.
The hops were eventually registered as VGXP01 in 2003, and Vigil Gamache Farms emerged as the sole grower of this hop as they have exclusive rights. This can pose some problems for availability as these hops are grown by one farm. A below-par harvest can make finding this hop for purchase tricky for homebrewers as much of the crop is taken by commercial buyers.
Amarillo is an aroma hop that is typically used in only late boil additions, including dry hopping.
The flavor profile of the Amarillo hop is a strong but not overpowering citrus taste with spicy and tropical overtones. This is known as an aroma hop, so it is usually only used for the late boil.
...
Amarillo hops contain an average amount of alpha acids which help to give it a slightly bitter taste, while the high percentage of myrcene provides the citrus and fruity aroma. Caryophyllene, which offers peppery and spicy flavors, is also present, and the fresh and floral kick comes with Farnesene. ..... Amarillo hops are good for adding a mild citrus flavor to your beers and ales. They don’t have the same overpowering nature as Citra and some other citrus-based hops but still offer a fruity and slightly bitter finish. They go well in beers, American Pale Ales, and IPAs. (https://beertannica.com/beer-types/amarillo-hops-guide/)

So You Like Amarillo es una Hazy IPA de 6,0% So You Like Amarillo
Cervecera Península
IPA - New England / Hazy
(https://untappd.com/b/cervecera-peninsula-so-you-like-amarillo/4637290)

So You Like Amarillo is een zachte IPA gebrouwen met alle formaten van Amarillo-hop. Deze Spaanse IPA is perfect voor in de zomer. (https://www.acedrinks.nl/producten/peninsula-so-you-like-amarillo-15638)

Het is een hazy troebele licht gele IPA met een lekkere hopsmaak. Dus dat is Amarillo. Smaakt mij erg goed. Jammer dat ik 'm niet meer beschreven vind op bierblogs.

maandag 16 mei 2022

Rondje Gelderland

Afgelopen maand was ik in Gelderland. Je hebt er in Nijmegen Nevel, Oersoep en Brouwtoren: 

Met de trein kom je zo in CS Nijmegen, vandaar uit een NS-fiets huren en kun je de omgeving te verkennen. Vanaf station de weg uit fietsen. En dan kom je zo bij Brouwtoren. Iets verder het centrum in bij de grote kerktoren van de Sint Stevenskerk vind je brouwerij De Hemel. Dan de Waal volgen naar het oude Honig-complex. 

Het grote Brouwtorenavontuur begon in de zomer van 2012 als nieuwe hobby van vier vrienden. Met een klein keteltje en wat plastic emmers probeerden we in de huiskamer van Dimitri ons eigen bier te maken.... In onze brouwerij met proeflokaal kun je terecht voor de beproefde Brouwtoren bieren én nieuwe smaken in ontwikkeling. De brouwers brouwen, jij proeft. Omringd door gisttanks, fusten en zakken mout. ... Brouwtoren heeft vijf beproefde bieren, aangevuld met verschillende bieren 'in ontwikkeling'. De nieuwe smaken in ontwikkeling zijn alleen in het proeflokaal te proeven, onze andere bieren vind je in het proeflokaal én veel horeca in Nijmegen. (https://www.brouwtoren.nl/)

De geboorte van de brouwerij vond plaats in 1983 in Heumen. Hier opende Brouwerij de Raaf als eerste Nederlandse speciaalbier brouwerij haar deuren. Twee verhuizingen, een naamswijziging en 16 jaar later vestigde Brouwerij De Hemel zich in de Commanderie van St. Jan in Nijmegen. Dit 12e -eeuwse klooster is sindsdien onze productielocatie en ook de plek waar het bier al jaren het meest gedronken is. In Brouwerscafé De Hemel zijn de 12 kranen altijd gevuld met verschillende brouwsels van de Hemel. In de kelders van de Commanderie vindt de productie van het bier plaats. Vanaf het begin heeft de nadruk altijd gelegen op het brouwen van speciale bieren. Bieren die afwijken van wat de grote brouwers zoal in de vakken leggen. Ook het lokale en onafhankelijke zijn belangrijke eigenschappen van De Hemel. Wij maken bieren voor Nijmegen en doen dat op de manier die wij willen. Maar in De Hemel gebeurt nog veel meer. In de distilleerderij worden bieren omgetoverd tot likeur, jenever en bierbrand. In de azijnreactor wordt het bier azijn, en van deze azijn wordt de enig echte biermosterd van de Hemel gemaakt. https://brouwerijdehemel.nl/ en https://restaurantdehemel.nl/nl/brouwerscafe/bieren/

Nevel maakt wilde bieren in Nijmegen. Bieren die niet schreeuwen, maar die veel te zeggen hebben. Een herkenbaar karakter met uitdagende smaken, maar ook verfrissend, doordrinkbaar en laag in alcohol. Met natuurlijk geteelde kruiden, fruit, boombast en zelfs groenten uit onze eigen omgeving. Lokale leveranciers krijgen van ons een eerlijke prijs voor hun producten, zodat zij duurzaam kunnen blijven telen. Brouwen is voor ons meer dan alleen bier maken; het is de weg naar een nieuwe balans. Wild bier We brouwen met een gemengde gistcultuur, die voor een deel bestaat uit gisten die we zelf hebben geoogst van druiven uit Lent en voor een deel uit gisten die van andere natuurlijke bronnen komen. Ze zijn allemaal in het wild gevangen, vandaar de naam ‘wilde gisten’ en ‘wild bier’. Maar echt wild bier draait in onze ogen om meer dan wilde gist alleen. Het principe achter wilde bieren is dat de brouwer geduldig meebeweegt met de natuur, in plaats van te sturen op een snelle en goedkope productie. Onze bieren worden daarom gemaakt zonder onnodige toevoegingen als enzymen, extracten of kunstmatige geur- en kleurstoffen. De ingrediënten die we gebruiken zijn zo puur en onbewerkt mogelijk en komen direct uit de natuur. We oogsten zelf of kopen rechtstreeks bij kleine, lokale, duurzame telers.  Een nieuwe balans In elk bier zoeken we naar de perfecte balans. Balans betekent voor ons dat het bier veel karakter en smaak heeft, maar niet doorslaat in uitersten. Kruiden en fruit zitten subtiel in het smaakpalet verweven, niet op de voorgrond. Daarin verschillen we van veel andere brouwerijen. Wij willen dat alle onderdelen van het bier samenkomen in de smaakbeleving.  Ook in ons bedrijf zoeken we een nieuwe balans. Maatschappelijk verantwoord ondernemen ligt ten grondslag aan alles wat we doen. Wij brouwen zonder puur economisch gewin voor onszelf. In onze keten maken we prijsafspraken die goed zijn voor alle partijen, omdat we graag willen dat iedereen er beter uitkomt. Daarom werken we bijvoorbeeld direct samen met lokale telers, zonder tussenpersonen. Zo kunnen we ze een eerlijke prijs bieden en kunnen zij duurzaam blijven verbouwen. We zien ze als mens en niet als middel. In het verlengde daarvan ligt dat wij ook een eerlijke prijs vragen voor ons bier. Hart voor natuur De natuur rond Nijmegen vormt de grondslag van onze brouwerij. We plukken kersen in een oude boomgaard in Lent, halen vlierbloesem bij een verlaten fort aan de Waal en oogsten kruiden en boombast in een naburig voedselbos. In ons bier proef je letterlijk terug wat we hebben geoogst, puur en natuurlijk. Je kunt de grondstoffen bijna voelen. Kruiden, fruit en groenten die we niet zelf plukken halen we bij telers die in harmonie met de natuur werken. (https://nevel.org/over-ons/)

INSPIRE THE WORLD WITH THE OERSOEP FLAVOUR As a quirky brewery, we hold the belief than we can excite the world with the flavours we create and love (https://www.oersoepbrouwerij.nl/home)

Oersoep is een craft beer brouwerij met een grote liefde voor droge, zure, hoppige en funky bieren. Creativiteit, ambacht en plezier zijn de kern van Oersoep. De brouwerij is volledig gefinancierd door crowdfunding en vanaf 2019 kun je zelfs mede-eigenaar worden! ... Oersoep is een eigenzinnige brouwerij die de wereld prikkelt met spannende smaken. Het Oersoep smaakprofiel wordt gekenmerkt door tenminste één van de volgende vier eigenschappen: Dorstlessende droogheid Heerlijke hoppigheid Een fris zuur briesje Funky soul De basis bieren zijn de toppers van Oersoep die het hele jaar verkrijgbaar zijn. Daarnaast is er ieder seizoen een passend bier. De voorliefde voor nieuwe en spannende smaken komt tot uiting in de lijn van specials. ... Oersoep is een brouwerij die zich laat inspireren door oude brouwmethoden en tradities, maar geeft hier een eigen draai aan. Oersoep is de enige brouwerij in Nederland die op grote schaal bier van spontane vergisting brouwt. Voor de houtgerijpte bieren staat op de bovenverdieping van de brouwerij een koelschip waarin het bier ’s nachts afkoelt. Hierdoor komen gisten uit de buitenlucht in het bier, wat spannende smaken oplevert.(https://www.oersoepbrouwerij.nl/ons_verhaal/wie_zijn_wij)

Iets buiten Nijmegen vond ik ook wat brouwerijen:

Brouwerij Antonius is een microbrouwerij voor speciaal bieren.  De brouwmeester is tevens gediplomeerd bierkenner, distillateur en zytholoog en hij deelt graag zijn passie en kennis met u.  Dit kan op de unieke en schitterende locatie van landgoed de Eikenhorst waar de brouwerij is gevestigd  (https://www.brouwerij-antonius.nl/Home/)

Of u nu gewoon even aan komt lopen, of uw familiedag/teamuitje af wilt sluiten met lekker eten, De Eikenhorst zorgt er voor!...De basis van Boerderij De Eikenhorst zijn onze melkkoeien. Al sinds het ontstaan van onze boerderij eeuwen geleden, vormen koeien een belangrijk onderdeel van De Eikenhorst.  Momenteel zijn er ca 100 melkkoeien en 80 stuks jongvee aanwezig. In het voorjaar gaat een groot gedeelte van deze koppel naar buiten om lekker te kunnen grazen in de weilanden in de directe omgeving van onze boerderij.  (https://www.eikenhorstwijchen.nl/)

Aan de andere kant van Nijmegen kwam ik ook bij een brouwerij, maar die was helaas niet te bezoeken:

 Brouwerij Stollenberg  en Brouwerij Drul (http://brouwerijdendrul.nl/index.php)

Te midden van een glooiend landschap, vlakbij de Duitse grens, ligt Groesbeek, een dorp waar het Bourgondische leven wordt bejubeld. Vanuit ons brouwerij willen wij Groesbeek, Nederland en de rest van de wereld kennis laten maken met het beste wat onze brouwerij te bieden heeft. Daarom hebben wij de afgelopen jaren geïnvesteerd in professioneel brouwmateriaal en kennis. Wijs geworden in de speciaalbierenarena, doen wij ons eigen ding. Wij trekken ons eigen spoor. Geen fratsen, geen buitenkant, maar kwaliteit en vakmanschap. We weten waar we voor staan: een eerlijke, eigenzinnige en stevige brouwerij, waar mooie bieren ontwikkeld en gebrouwen worden.    Bij een echt en eerlijk product hoort ook echt en eerlijk ondernemerschap. Goede spullen gebruiken en bewust omgaan met mens en milieu. Maar ook samenwerken met het werkbedrijf van Pluryn, om plek te bieden aan mensen die daarmee een zinvolle dagbesteding vinden. Mooie bieren maken, met passie en gevoel. En die vervolgens optimaal tot hun recht laten komen in ons mooie craftbier glas (http://brouwerijdendrul.nl/index.php/over-de-brouwerij)

Met een omtrekkende beweging rondom Nijmegen kom je in Elden:

‘Ik brouw al bier vanaf 2001. Vanaf 2006 heb ik mede de brouwerij in het Nederlands Openluchtmuseum ontwikkeld. De bieren van het Goeye Goet waren erg populair. Na een aantal mislukte pogingen om een brouwerij op te starten in het centrum van Arnhem heb ik besloten om een kleine brouwerij op te zetten in de achtertuin. Er is een mooie schuur gebouwd waarin kleinschalige brouwactiviteiten plaatsvinden. Ik kan per keer ±100 ltr bier brouwen en het blijft steeds weer een wonder dat je van zulke eenvoudige grondstoffen zulke mooie producten kunt maken. Als er een nieuw bier gebrouwen is moet je er snel bij zijn want de oplages zijn maar klein; OP=OP. Een troost is dat er meestal nog wel andere lekkere bieren verkrijgbaar zijn. (https://brouwhuiselden.nl/, https://brouwhuiselden.nl/over-ons/)

Verder zijn er nog andere brouwerijen, maar die heb ik niet bezocht:

Brouwerij Wijchense Schone wordt sinds 2022 gerund door Lenn Janssen, Pim Tromp en Marijn van Kraaij. We gaan de fantastische bieren van Brouwerij Wijchense Schone op de kaart zetten en vinden smaak en kwaliteit het allerbelangrijkste! Als drietal hebben we elk onze eigen kwaliteiten; zoals smaakbeleving, proceskennis en een enorme nieuwsgierigheid naar nieuwe bieren met bijzondere smaken! (https://wijchenseschone.nl/over-ons/)

Bierbrouwerij Graaf van Heumen ... Opgericht: 2009 Gestopt: 2017 (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1098) Deze heb ik enkele jaren geleden eens bezocht. Maar deze keer dus niet.