Wieckse Witte was een witbier uit Limburg. Het allitererende witbier van De Ridder, oftewel Heineken. Vroeger was het een bekend merk, weten we dat nog?
Wieckse was de merknaam van een serie Nederlandse witbieren, die tussen 1990 en 2021 werden gebrouwen door Heineken. Tot 2002 werd Wieckse Witte gebrouwen in Maastricht. Het merk was genoemd naar de Maastrichtse wijk Wyck en gebruikte op zijn etiketten het wapen van die stad. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wieckse)
Op https://www.beeradvocate.com/beer/profile/198/625/ staat het bier nog genoemd. Ook op https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/2009-wiecksewitte wordt het besproken:
In 1857 werd in Maastricht Brouwerij De Ridder opgericht. In 1982 werd de brouwerij overgenomen door Heineken. Brouwerij De Ridder brouwde op dat moment drie verschillende bieren: Ridder Pilsener, Ridder Oud Bruin (later: Ridder Donker Bier) en Ridder Maltezer. Heineken besloot eind jaren 80 van de 20e eeuw om twee nieuwe bieren van De Ridder te herintroduceren: Ridder Bock (1987) en Wieckse Witte (1988), genoemd naar de Maastrichtse wijk Wyck. Al snel bleek met name dit laatste bier een succes, mede door de promotie door de studenten van de Maastrichtse Hogere Hotelschool. De vraag werd groter dan het aanbod. Omdat de brouwerij in Maastricht geen mogelijkheid had tot uitbreiding, werd een deel van de productie (met name voor de export) verplaatst naar een trappistenbrouwerij in Tilburg. Nog steeds bleef de vraag toenemen en daarop besloot Heineken eind 2002 het bier voortaan geheel in de eigen brouwerijen te laten brouwen. Hierdoor kwam De Ridder in december van dat jaar leeg te staan. Wieckse Witte wordt gebrouwen in Zoeterwoude, Den Bosch en Wijlre (alleen fusten). Het is een lichtgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 5,0%.(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/2009-wiecksewitte)
Brouwerij De Ridder, later Stadsbrouwerij De Ridder, is een voormalige bierbrouwerij in de Nederlandse stad Maastricht. De brouwerij ligt aan de Oeverwal, direct aan de Maas, in het oostelijk stadsdeel Wyck. Het brouwhuis is sinds 1997 een rijksmonument. De Ridder was tot 1982 een zelfstandige familieonderneming en bleef tot 2002 in productie. In een deel van het complex is vanaf 2018 weer een brouwerij gevestigd onder de naam Stadsbrouwerij Maastricht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Ridder_(Maastricht))
Brouwerij De Ridder dateert uit 1857, toen in Maastricht nog zo'n veertig stadsbrouwerijen actief waren. Het huidige, vijf etages tellende brouwhuis van De Ridder werd in 1929-'30 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaars, de gebroeders Van Aubel. Het ontwerp in zakelijk-expressionistische stijl was van de Maastrichtse architect Jos Joosten, dezelfde die vlak bij het warenhuis Maussen ontwierp. Tientallen jaren lang werd in de brouwerij het pils Ridder Pils en een aantal speciaalbieren gebrouwen. In 1982 verkocht de familie Van Aubel de brouwerij aan biergigant Heineken. Vanaf 1988 brouwde Heineken er het succesvolle witbier Wieckse Witte. Midden jaren 1990, toen het brouwhuis werd aangewezen als rijksmonument, was De Ridder de laatste nog werkende Nederlandse brouwerij in het centrum van een grote stad.[1] De overname van de brouwerij door Heineken, en met name het succes van het witbier, hebben ertoe geleid dat de productie in 2002 naar andere locaties werd overgeheveld en de brouwerij in Maastricht leeg kwam te staan. Het monumentale pand was enkele jaren eigendom van woningcorporatie Servatius. Diverse plannen bleven onuitgevoerd. Het gebouw werd enige tijd gebruikt voor tijdelijke exposities. In 2014 verkocht Servatius het complex aan een projectontwikkelaar, die er woningen, werkplekken en horeca in wil vestigen.[2] De verbouwing is anno 2018 in volle gang. In een deel van de panden is weer een brouwerij gevestigd, Stadsbrouwerij Maastricht. De microbrouwerij, gefinancierd door crowdfunding, ging in juni 2018 van start.[3] De microbrouwerij met proeflokaal en bierwinkel maakt deel uit van een horeca-opleidingscentrum.[4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Ridder_(Maastricht))
In 1857 werd in Maastricht brouwerij De Ridder opgericht, die tot 1982 een familiebedrijf zou blijven. In 1982 werd de brouwerij gekocht door Heineken. Brouwerij De Ridder brouwde op dat moment drie verschillende bieren: Ridder Pils, Ridder Oud Bruin en Ridder Maltezer. Heineken besloot eind jaren 80 van de 20e eeuw om twee nieuwe bieren van De Ridder te introduceren: Ridder Bock en Wieckse Witte. Het laatste bier, een lichtgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 5,0%, werd geïntroduceerd in 1990[1] en bleek al snel een succes, mede door de promotie door de studenten van de Maastrichtse Hogere Hotelschool.[2] De vraag werd groter dan het aanbod. Omdat de brouwerij in Maastricht geen mogelijkheid had tot uitbreiding, werd een deel van de productie (met name voor de export) verplaatst naar de trappistenbrouwerij Koningshoeven in Tilburg.[2] Nog steeds bleef de vraag toenemen en daarop besloot Heineken eind 2002 het bier voortaan geheel in de eigen brouwerijen te laten brouwen. Hierdoor kwam De Ridder in december van dat jaar leeg te staan. Wieckse Witte werd gebrouwen in Zoeterwoude, Den Bosch en Wijlre (enkel fusten). Het merk bleef wel het wapen van Maastricht (witte ster en engel) en de aanduiding Stadsbrouwerij De Ridder gebruiken. Wieckse Witte werd werd later uitgebreid met Wieckse Rosé (2006), Wieckse Witte 0.0%, Wieckse Rosé 0.0% (beide in 2011) en Wieckse Witte Radler 0.0% (vanaf oktober 2013). In maart 2015 werd Wieckse Radler (2.0%) toegevoegd. In 2016 werden Wieckse Witte Radler Ice Tea Green 0,0% en 2,0% en Wieckse Witte Radler Rood Fruit 0,0% geïntroduceerd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wieckse)
Wieckse Witte is een verfrissend witbier dat zijn oorsprong kent in Maastricht. Daar werd het jarenlang gebrouwen bij Stadsbrouwerij De Ridder. Tegenwoordig wordt het verfrissende witbier gebrouwen bij Heineken. (https://www.bierista.nl/wieckse-witte)
Wieckse Witte Geplaatst op: 11-03-2016 Dit van oorsprong Limburgs, of beter gezegd Maastrichts biertje van bovengisting wordt nu geproduceerd door Heineken. Meer weten over de geschiedenis van de Wieckse Witte? Benieuwd waar de naam 'Wieckse Witte' vandaan komt? Of de verschillende soorten bieren? Lees dan verder op deze webpagina. En kom alles te weten van het bier dat in het zuiden van het land gebrouwen wordt. Kies jij voor Wieckse Witte of ga jij voor een andere biertje? ... In 1857 werd de Maastrichtse brouwerij De Ridder opgericht in het oostelijk stadcentrum. De brouwerij was gevestigd in de wijk 'Wijck'. Hier komt ook de naam vandaan. Als je wijck op z'n limburgs uitspreekt, krijg je het woord 'Wieck'. De mooie wijk waar cafés, terrassen en winkels niet ontbreken, is waar de naam aan te danken is. Het eerste Wieckse Witte biertje werd door Wim van Wijk tegen het zonlicht gehouden. Dit is dan ook de persoon waar het mee begon, de maker van het huidige Wieckse Witte biertje. Tot 1982 was de Maastrichtse brouwerij een familiebedrijf. In dat jaartal kwam daar verandering in. Heineken kwam in het spel, en nam de brouwerij over. Dit had niet veel negatieve gevolgen voor de consument. Het Wieckse Witte biertje bleef hetzelfde. Alleen werd de kracht van Heineken gebruikt om dit biertje bekend te maken in het hele land. De vraag werd al snel groter dan het aanbod. Niet helemaal Maastrichts meer De productie werd deels verplaatst naar de trappistenbrouwerij in Tilburg. Dit gebeurde om de vraag te kunnen voldoen. Ze waren hierna nogsteeds niet van het probleem af, de vraag bleef maar stijgen. Daarom heeft Heineken in 2002 de productie verplaatst naar hun eigen brouwerijen. De Maastrichtse brouwerij komt leeg te staan. Alhoewel het bier niet meer wordt geproduceerd in Maastricht, het draagt nog altijd het Maastrichtse stadwapen op zich. De kenmerkende engel-en-ster symbool is nog op iedere fles Wieckse Witte te zien. (http://www.bieratlas.nl/bier/wieckse-witte.html)
Wieckse Witte is een Wit met 5,0% alcohol. Wieckse Witte werd gebrouwen door Heineken in Zoeterwoude... Wieckse Witte was een wit ier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 5%. Deze klassieker werd in eerste instantie gebrouwen bij Brouwerij de Ridder in Maastricht. ... Smaak & Omschrijving Wieckse Witte heeft een licht frisse en zoete smaak. ... Wieckse Witte werd officeel voor het eerst getapt in 1988 door de Maastrichtse burgemeester Philip Houben. Wieckse Witte ontleent zijn naam aan de Maastrichtse stadsdeel Wijck. Sinds 1857 staat hier, gelegen aan de Maas, stadsbrouwerij de Ridder. Op z´n Limburgs spreek je Wijck uit als Wieck, vandaar de naar Wieckse Witte. Einde aan het Wieckse merk Eind 2021 heeft de eigenaar van Wieckse (Heineken) besloten om het bier niet langer te produceren. De kosten wogen niet langer op tegen de baten en daarmee stierf na ruim 30 jaar opnieuw een bekend Nederlands biermerk. (https://www.biernet.nl/bier/merken/wieckse-witte)
Wieckse Witte 0,0% is een Wit met 0,0% alcohol. Wieckse Witte 0,0% werd gebrouwen door Heineken in Zoeterwoude.... Wieckse Witte 0,0% was een alcoholvrij witbier en is in 2011 op de markt gebracht. In september 2021 besloot Heineken om het hele Wieckse merk te schrappen. (https://www.biernet.nl/bier/merken/wieckse-witte-00)
Biermerk Wieckse dat in 1988 als witbier voor het eerst op de markt kwam is door Heineken geschrapt. Naast het witbier, waren er de afgelopen jaren verschillende varianten op de markt, zoals het rosébier, radlers en alcoholvrije varianten. ... De oorsprong van Wieckse ligt in Maastricht bij stadsbrouwerij De Ridder, sinds 1857 gelegen aan de Maas in het stadsdeel Wyck, op z'n Limburgs uitgesproken als Wieck. Het is deze hippe wijk, rijk aan terrassen en eigentijdse winkels, waar Wieckse haar naam aan te danken heeft. In 1982 werd de brouwerij overgenomen door (Freddy) Heineken en onder die leiding zag het Wieckse Witte bier het levenslicht. Brouwmeester Wim van Wijk hield in 1988 de allereerste Wieckse Witte tegen het zonlicht. Hij zag een fris, fruitig en zacht witbier dat, anders dan pils, troebel was. Dit komt doordat Wieckse een bovengistend, ongefilterd bier is. ... Wieckse werd voor het eerst geschonken in Café de Engel onder de naam Engeltjesbier. Na een succesvolle proef bij Café de Engel werd Wieckse landelijk geïntroduceerd. Als eerbetoon aan Café de Engel vond je prominent in het Wieckse logo nog steeds een engel. ... In september 2021 is besloten om afscheid te nemen van het biermerk Wieckse. De laatste Wieckse bieren die nog te koop waren tot september 2021 waren Wieckse Witte, Wieckse Rosé en Wieckse Witte 0.0%. Heineken geeft aan: "We investeren in merken die renderen. Helaas hebben we de vraag naar de Wit- en Rosebieren van Wieckse de laatste jaren zien afnemen en de kosten wegen niet meer op tegen de baten. Dit heeft ons doen besluiten om het Wieckse merk vanaf september helaas niet meer aan te bieden, zowel voor de horeca als voor de supermarkten. Tegelijkertijd merken we dat de vraag naar de Belgische abdijbieren van Affligem is toegenomen de laatste jaren. Affligem Belgisch Wit heeft in 2020 zilver gekregen op de prestigieuze ‘European Beer Awards’. Vanaf juni is er ook een alcoholvrije witbier variant van Affligem beschikbaar. Wij zien Affligem dan ook als een mooi alternatief voor Wieckse." (https://www.biernet.nl/nieuws/biermerk-wieckse-na-ruim-dertig-jaar-geschrapt)
Omdat de vraag naar Wieckse bieren steeds verder terugliep, besloot Heineken om per september 2021 te stoppen met het produceren van alle Wieckse varianten[3]. Dit werd als volgt omschreven door de brouwerij: "Helaas zal er vanaf september 2021 afscheid genomen worden van het Wieckse merk. We investeren in merken die renderen. Helaas hebben we de vraag naar de Wit- en Rosebieren van Wieckse de laatste jaren zien afnemen en de kosten wegen niet meer op tegen de baten. Dit heeft ons doen besluiten om het Wieckse merk vanaf september helaas niet meer aan te bieden, zowel voor de horeca als voor de supermarkten."[4] Als alternatief werd Affligem Wit aangeraden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wieckse)
Van de voormalige brouwerijgebouwen is alleen het bakstenen brouwhuis op het binnenterrein beschermd als rijksmonument. Het vijf etages hoge brouwhuis is in 1929-30 gebouwd in zakelijk expressionistische stijl naar een ontwerp van architect J. Joosten. Door zijn hoogte en de voorliggende, lagere bebouwing vormt het een markant onderdeel van het silhouet van de Wycker Maasoever. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Ridder_(Maastricht))
De stad van het goede leven. De stad die leeft, viert, eet en drinkt. De stad die verbindt. Tussen zakelijk en bourgondisch, tussen historie en toekomst, tussen ‘Mestreech’ en Europa, tussen historische monumenten en een moderne universiteit, tussen gastvrijheid en genieten. Die verbinding proef je in de bieren van Stadsbrouwerij Maastricht. Het toonbeeld van Maastrichtse bierhistorie, gelegen op de plek waar de Maas zowel de oost- als de westkant van de stad kust. (https://stadsbrouwerijmaastricht.com/)
Ter nagedachtenis aan Wieckse Witte Gepubliceerd op 11 juni 2021 door Roel Mulder - 20 reacties Verdrietig om de leegte die het achterlaat, maar met grote dankbaarheid voor wat we samen hebben beleefd, nemen we toch nog vrij plotseling afscheid van… Wieckse Witte. Brouwer Heineken gaat dit bier, zoals ze het zelf noemen, ‘saneren’. Per september 2021 verdwijnt dit witbier van de markt. Het is 31 jaar oud geworden, de uitvaart zal in stilte plaatsvinden. Kortom, tijd voor een kleine terugblik op het leven van een bier dat symbool kan staan voor een specifiek tijdperk in de Nederlandse biergeschiedenis.... In 1980 telde Nederland nog maar 15 brouwerijen die op 20 locaties bier brouwden, en bovenop deze apenrots zat Heineken met een megalomaan marktaandeel van 57%. En toch kreeg Heineken gedurende de jaren tachtig reden om zich zorgen te maken. Het marktaandeel begon af te kalven naar 52%, zodat ze in 1989 het Limburgse Brand moesten overnemen om op peil te blijven. Tegelijkertijd kwamen er allemaal rare biertjes met gekke smaakjes uit het buitenland, die Nederlanders nog lekker bleken te vinden ook: amber bier zoals De Koninck en Palm, trappistenbier, alcoholbommetjes zoals Duvel, en witbier. Bovengistend bier, stel je voor. Heinekens reactie tegen al dat ‘speciaalbier’, zoals het genoemd werd, kreeg aanvankelijk de vorm van Amstel 1870, een ‘extra pittig pils zonder extra alcohol’.[2] Hiermee dachten ze de Nederlandse drinkers wel van al die idiote Belgische biertjes af te krijgen. Maar het hielp niet. Heineken kwam in 1988 met het alcoholvrije biertje Buckler en een jaar later met het ‘extra droge’ Dry 100. Het eerste was nog wel succesvol, totdat cabaretier Youp van Hek het eind 1989 in zijn oudejaarsshow de grond in boorde. Het tweede verdween als een natte scheet in de wind. ... In oktober 1992 werd het aloude Heineken Bokbier vervangen door Tarwebok, in november 1993 volgde het eindejaarsbier 1994. In januari van het jaar daarop kwam men met Kylian, min of meer op Ierse leest geschoeid maar gebrouwen in Mons-en-Baroeul in Noord-Frankrijk. In juli 1994 volgde het alcoholarme (2%) Lingen’s Blond en in november 1994 mocht de Maastrichtse orkestleider André Rieu bij brouwerij De Ridder het amberkleurige bier Vos ten doop houden. .... Kortom, uiteindelijk ging ’s lands grootste brouwer overstag. Er moest een witbier komen. Het grote voorbeeld was Hoegaarden, op dat moment eigendom van het Belgische Interbrew (nu AB InBev).... Men besloot het nieuwe Heineken-witbier te laten brouwen bij De Ridder, een brouwerij in Maastricht die in 1982 was overgenomen. Hier, pal aan de Maas in het stadsdeel Wyck (spreek uit: ‘Wiek’), ontwikkelde brouwmeester Wim van Wijk het nog naamloze witbier. Dit had nog wel wat voeten in de aarde, omdat bij De Ridder al jaren enkel ondergistend werd gebrouwen. Maar het lukte.[4] Op 19 december 1990 sloeg burgemeester Houben van Maastricht het eerste vat Wieckse Witte aan. Het nieuwe bier was door de afdeling marketing vernoemd naar het al genoemde stadsdeel Wyck, maar om uitspraakverwarring te voorkomen gespeld met ‘ie’. Op het etiket prijkte fier het stadswapen van Maastricht. Dat het volgens een ‘eigen, zorgvuldig bewaard receptuur’ uit de van 1857 daterende brouwerij gemaakt werd, kunnen we met een korrel zout nemen: in de 19e eeuw stond Maastricht bekend om zijn zure, bruine bieren en er werd nog wel eens wat speltbier naar Luiks model gebrouwen, maar eigenlijk nooit witbier.[5] ... bierlegende Pierre Celis, vader van het biermerk Hoegaarden, kwam ook even kijken en complimenteerde brouwer Wim van Wijk met ‘een uitstekend product.’[7] In juni 1991 werd er zelfs een proef gedaan om Wieckse in Frankrijk te slijten, onder meer in de zuidelijke studentenstad Toulouse. Als merknaam werd daar gekozen voor ‘Yseult’ (de Franse versie van de Middeleeuws aandoende naam ‘Isolde’). Na een tweede poging later dat jaar werd het experiment weer gestaakt.[8]... Achteraf roken al deze merken te sterk naar nep, naar bedacht, naar bier zonder verleden en zonder toekomst. Kylian sneuvelde al in 1999, in 2002 verdween het eindejaarsbier, Vos rond 2004, Lingen’s Blond zong het nog even uit en de Tarwebok ging pas vorig jaar uit roulatie. ... Het succes van Wieckse Witte kon brouwerij De Ridder echter niet redden. Onder andere het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden zo midden in de stad deed het bedrijf de das om. Eind december 2002 werden de poorten gesloten, de productie van Wieckse Witte werd in fasen overgeheveld naar de Heineken-vestiging in Den Bosch.[11] Toen de sluiting eenmaal een feit was, voerde men een verfrissingskuur door. Er kwamen in 2003 nieuwe etiketten en ook twee nieuwe varianten: Wieckse Lichte, een light-versie van maar 3,2% alcohol, en Wieckse Brut, een sprankelende ‘optelsom van witbier en champagnegist’. Op dat laatste was wel wat af te dingen: Wieckse Brut bevatte geen korrel tarwe en had dus feitelijk niets met witbier te maken.[12] Beide bieren werden geen succes..... Wieckse Rosé die in april 2006 op het publiek werd losgelaten. Deze roze, fruitige variant van 4,5% was in feite afgekeken van de succesvolle Wittekerke Rosé van de West-Vlaamse brouwerij De Brabandere. Heineken liet het in België brouwen bij De Smedt, ook wel bekend als Affligem, dat kort daarvoor was overgenomen.[13] En zo bleef men vrolijk de trends volgen: zowel de Wieckse Witte als de Rosé kregen in 2011 een 0.0%-variant, in 2015 fietste men de Radler-rage achterna met een Wieckse Radler, ... Dit jaar gaat de stekker eruit voor Wieckse Witte, na 31 jaar trouwe dienst. Als vervanger wordt Affligem Wit naar voren geschoven. Het abdijbieren-gamma van Affligem is internationaal bekender (en makkelijker uit te spreken). De biergeschiedenis voltrekt zich voor je ogen: na deze zomer is Wieckse Witte een verloren bier. (https://verlorenbieren.nl/ter-nagedachtenis-aan-wieckse-witte/) (https://lostbeers.com/in-remembrance-of-wieckse-witte/)
Op de plek waar Maastrichts Witbier ooit het levenslicht zag, in het hart van Maastricht, ligt Stadsbrouwerij Maastricht. Op deze plek hebben onze brouwers een uniek witbier ontwikkeld door de toevoeging van een vleugje mergel. ... SMAAKPROFIEL: De mergel van Maastrichtse bodem geeft dit bier een subtiele mineralige smaak en zorgt voor een zachte textuur. Het resultaat is een verfijnd en karaktervol witbier dat de smaak én ziel van Maastricht perfect weet te vangen.(https://stadsbrouwerijmaastricht.com/bier/maastrichts-wit/)
Dus er wordt gelukkig nog steeds gebrouwen in Maastricht, maar ook in Utrecht.
Nu is er Witzige Weizen (5,5%) van Vandestreek. Het bleekblonde bier met witschuim heeft een opvallend mondgevoel en smaak. Het proeft 'leeg'? Op een positieve manier! Fluweel zacht? Met die typische wiezen neus. Fris zuur met milde carbonatie zoals een weizen hoort te zijn. Je proeft dat het geen pils, IPA of zwaar blond bier is. Het is een lekker licht zomers bier. Met een gelaagdheid in de smaak van kruidnagel (?) en lichte hopbitterheid. Het is een fris bier. Perfect voor een zonnige dag.
Mij hoef je natuurlijk niet te geloven, want ik heb er geen verstand van. Wat zeggen anderen?
vandeStreek Witzige Weizen vandeStreek Witzige Weizen is een Weizen met 5,5% alcohol. vandeStreek Witzige Weizen wordt gebrouwen door vandeStreek Bier in Utrecht. ... Witzige Weizen is een biologisch gebrouwen weizen met een vrolijke twist. Het is een product van vandeStreek, een bekende Nederlandse brouwerij. ... Smaak & Omschrijving Witzige Weizen heeft een volle, romige smaak met een vrolijke twist op traditionele weizeners. Het speciaalbier heeft verfrissende citrustonen in zich die je elke slok laten genieten. Witzige Weizen is een biologisch gebrouwen weizen van vandeStreek Bier. Dit bier is perfect voor zonnige picknicks en ontspannen avonden met vrienden. (https://www.biernet.nl/bier/merken/vandestreek-witzige-weizen)
Laat je smaakpapillen dansen met de witzige weizen van vandestreek bier! Deze volle, romige weizen is gebrouwen met een vrolijke twist op traditionele weizeners. Biologisch Verfrissende citrustonen Plezier ... Alcoholpercentage:5.5% Extra informatie Perfect voor zonnige picknicks en ontspannen avonden met vrienden. Proef het plezier en laat de witzige weizen je meenemen op avontuur! (https://www.ah.nl/producten/product/wi569786/vandestreek-witzige-weizen)
Laat je smaakpapillen dansen met de Witzige Weizen! Deze volle, romige, biologisch gebrouwen weizen is gebrouwen met een vrolijke twist op traditionele weizeners. Proef het plezier en laat de Witzige Weizen je meenemen op avontuur! (https://vandestreekbier.nl/products/witzige-weizen)
Gebruik Niet drinken en rijden Bewaren Store cold Herkomst Product of the net Contactgegevens Leverancier Vandestreek Bier BV Ontariodreef 43 3565BC Utrecht The Netherlands (https://www.ah.nl/producten/product/wi569786/vandestreek-witzige-weizen)
Witzige Weizen van vandeStreek uit Utrecht is een volle, romige en biologische weizen van 5,5% en is gebrouwen met een vrolijke twist op de traditionele weizeners. Verfrissende citrusnoten maken elke slok een feestje. Proef het plezier! Brouwerij: VandeStreek bier Land: Nederland Soort: Weizen Inhoud: 33 cl. Alcohol percentage: 5,5% Kleur: Amber THT ( Best before date): 1/2025 Op voorraad (https://www.rebelbeercans.nl/product/vandestreek-witzige-weizen/)
Amber zou ik die bleekblonde bier echt niet willen noemen. Al zou een dunkel weizen ook interessant zijn of een Bernstein Weizen of Rote Weizen?
Een volle, romige en biologische weizen gebrouwen met een vrolijke twist op de traditionele weizeners. Verfrissende citrusnoten maken elke slok een feestje. Proef het plezier! (https://www.debiersalon.nl/product/vandestreek-witzige-weizen/)
Meer over de stijl: Lichte Weizen Een laag-alcoholische variant van de weizen; bovengistend Duits tarwebier met uitgesproken fruitige smaken van de gist die vaak met banaan geassocieerd worden. Verder is kruidnagel vaak waarneembaar. Het bier is fris, troebel van de gebruikte tarwe en eenvoudig drinkbaar. (https://www.beerinabox.nl/bier/4135-witzige-weizen-vandestreek-bier)
ABV 5.5 % EBC 8 IBU 15 (https://vandestreekbier.nl/products/witzige-weizen)
SMAAK HOPPIGHEID: 1.0 MONDGEVOEL: 8.0 DOORDRINKBAARHEID: 8.0 (https://vandestreekbier.nl/products/witzige-weizen)
ZICHT/KLEUR Blond en troebel. GEUR Een frisse geur met aroma's van citrus. SMAAK Fruitig en vol aroma met toetsen van citrus. AFDRONK Een fruitige afdronk. (https://www.mitra.nl/product/vandestreek-witzige-weizen-33cl)
Nu je het zegt, het bier is inderdaad niet helder, maar troebel. En inderdaad nu ik het lees proef ik ook de citrustonen. Oei, dat is ineens zuur. Doet beetje denken aan bitter lemon, maar dan zonder dat plakkerige mondgevoel. Het mondgevoel is heel zacht, maar tegelijkertijd heel smaakvol. Een complex bouquet van zomerse smaken.
Ingrediënten: water, GERSTEmout*, TARWEmout*, TARWEvlokken*, ROGGEmout*, hop*, koriander*, gist Allergie-informatie Bevat:Gerst, Glutenbevattende Granen, Tarwe, Rogge (https://www.ah.nl/producten/product/wi569786/vandestreek-witzige-weizen)
HOPPEN magnum INGREDIËNTEN water gerstemout tarwemout tarwevlokken roggemout korianderzaad hop gist (https://vandestreekbier.nl/products/witzige-weizen)
We kunnen eigenlijk heel kort zijn over de geschiedenis van dit bierhuis. Twee lichtelijk eigenwijze broers wilden van hun hobby hun werk maken. Ze denken graag 'out of the box' en blijven dus ook niet binnen de lijntjes van bepaalde biertypen. Kortom, de Utrechtse Ronald en Sander brouwen wat zij lekker vinden en dat wordt zeer gewaardeerd door menig bierliefhebber. (https://www.mitra.nl/product/vandestreek-witzige-weizen-33cl)
Omdat wij geloven dat lekker bier brouwen hand in hand kan gaan met een beetje lief zijn voor onze planeet, zijn al onze klassiekers 100% biologisch gebrouwen! Biologisch bierbrouwen betekent bier maken met natuurlijke ingrediënten, geteeld zonder kunstmest of pesticiden. Dit is beter voor het milieu omdat het de natuurlijke ecosystemen minder belast. (https://vandestreekbier.nl/products/witzige-weizen#story)