Translate

Zoeken in deze blog

maandag 19 oktober 2020

Boktober 2020

Het is weer oktober en dat is traditioneel het seizoen voor bockbier. Zie o.a. Bierburo: https://www.bierburo.com/bockbier-aan-tafel/ , Bierista: https://www.bierista.nl/actueel/bockbier-in-trek-bij-bierista, Bierfamilie: https://www.bierfamilie.nl/biersoorten/bokbier/ en Bier &Co https://www.bierenco.nl/bockbier/.

Bockbier, ook wel bok bier of bokbier, is een bekend seizoensbier. Er zijn zowel bovengistende als ondergistende bockbieren. Oorspronkelijk werden er alleen ondergistende bockbieren gebrouwen. Tegenwoordig wordt ook bovengistend bockbier gebrouwen. De bierstijl wordt elk jaar in oktober gevierd met verschillende bockbierfestivals over heel het land. (https://www.bierenco.nl/bockbier/)

Sinds 1869 brouwen we in Nederland al bokbier. De Nederlandse brouwerijen maken 7 miljoen liter herfstbok per jaar. Er valt genoeg te proeven en te proberen.  (https://proefhetzuiden.nl/bokbier-seizoen-begonnen/) 

Een overzicht van bokbieren is te vinden op https://www.bokbier.nl/:

Bokbier is de verzamelsite van alle in Nederland beschikbare Bokbieren. Bokbier is onafhankelijk en onbevooroordeeld. Wij streven naar een compleet overzicht van alle jaarlijks beschikbare bokbieren. (https://www.bokbier.nl/)

Eind april 1843 duikt het ‘Munichner Bockbier’ voor het eerst op in Amsterdam bij het Bayerisches Bierhaus van J.G.C. Friedr. Camphuynder in de ‘Reguliersbreestrasse’, dat het de volgende twintig jaar zou blijven importeren. Verder werd in die jaren hier en daar in andere Nederlandse steden bokbier uit Duitsland rond 1 mei geïmporteerd, op bescheiden schaal. De primeur van het eerste echte Nederlandse bokbier was voor brouwerij De Struisvogel in Groningen, die er in 1854 en 1857 mee adverteerde. Daarna bleef het lang stil, terwijl zich intussen een revolutie in brouwend Nederland voltrok: de eerste ondergistende ‘Beierse’  bierbrouwerijen doken op. Het was dan ook een daarvan, de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij in Amsterdam, die half maart 1868 als eerste bokbier op de markt bracht. In april 1872 volgde het twee jaar daarvoor opgerichte Amstel, en in februari 1874 kwam ook Heineken met bokbier. (https://verlorenbieren.nl/verloren-bieren-8-het-verschuivende-bokbierseizoen/)

Leuk genoeg moeten we kijken naar die andere ondergistende bierstijl: bock. Zo kwam Heineken in februari 1874 met een bockbier. In februari, want het was toen nog een typisch lentebier (zie dit artikel). In 1992 is het gewone Heineken bockbier echter vervangen door Heineken Tarwebok, zodat we, andere receptuur, andere naam, tegenwoordig niet van hetzelfde bier kunnen spreken.[11] Nee, het oudste nog bestaande Nederlandse bier is: Amstel Bockbier. In april 1872 werd er voor het eerst mee geadverteerd.[12] De productie ervan heeft tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog een tijdje stil gestaan, maar dat geldt ook voor de pilseners. In de jaren dertig was Amstel verder een van de drijvende krachten achter de ‘landelijke’ bockbierintocht in Amsterdam, compleet met echte bokken.[13] In de jaren zestig was het nogal low-profile, maar na de overname van Amstel door Heineken in 1968, kwam er in 1972 een restyling van het Amstel Bock-etiket. Toch moet de productie ervan weer een paar jaar hebben stilgelegen, want in 1980 werd het opnieuw gelanceerd, ‘aangezien dit type bier zich de laatste jaren in een toenemende belangstelling mag verheugen.’ Dat was waarschijnlijk ook het moment waarop het alcoholpercentage omhoog werd geschopt van 6,5 naar 7%. Hoe dan ook, na een korte pauze was het ‘diep-rode bier dat zich kenmerkt door een krachtige, rijke smaak en een mooie schuimkraag’ weer terug, in 1983 ook op fust.[14] (https://verlorenbieren.nl/wat-is-het-oudste-bier-van-nederland/)

In Nederland wordt al sinds 1869 bokbier gebrouwen. Herfstbok is altijd boven de 6% alcohol en daarmee onderscheidt het zich van de "gewone pils". Dit komt doordat er in bokbier twee keer zoveel mout zit als in een pilsje. Vind je ook dat bokbier altijd een heerlijk zoete en kruidige smaak heeft? Dit komt doordat het mout op 150 graden Celcius wordt gedroogd. De suikers gaan hierdoor karameliseren. Samen heffen we 't glas op de herfst! (https://www.janlinders.nl/bokbier.html)

De herfstbok onderscheidt zich van de “gewone pils” doordat het twee keer zoveel mout bevat en het alcoholpercentage altijd boven de 6% is. De heerlijke zoete en kruidige smaak ontstaat doordat het mout op 150°C wordt gedroogd. De suikers gaan hierdoor karameliseren. (https://proefhetzuiden.nl/bokbier-seizoen-begonnen/)

De redenen hiervoor zijn divers, uiteindelijk komt het erop neer dat bockbier nu eenmaal het lekkerste smaakt in de herfst en winter. Dan kan je als brouwer dat bier natuurlijk het beste ook aan het begin van de herfst uitbrengen. Door de jaren heen is de introductiedatum van het bockbier dan ook verschoven van december in 1950, naar begin oktober in 1975 tot uiteindelijk de huidige 21 september: het begin van de herfst. Toch begint ook die datum te verschuiven, want veel bockbieren zien we al voor de herfst verschijnen. Overigens drinken we ook bockbier in de lente, dit is een soort sub-traditie geworden in Nederland. Het zijn dan vaak lichter gekleurde bieren, die we lentebock noemen.  (https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/bock-of-bok-zes-vragen-over-bockbier)

Oorspronkelijk werd bokbier gemaakt voor de koude winterdagen. Tegenwoordig luiden wij dit seizoen al in oktober in. Er zijn begin oktober dan ook veel bokbierfestivals waar je oneindig veel soorten kunt proeven. Het seizoen van de herfstbok loopt van oktober tot en met februari. Van maart tot en met juni is het tijd voor de lentebok (soms ook meibock genoemd).  (https://www.bierfamilie.nl/biersoorten/bokbier/)

Het eerste op grote schaal gebrouwen bokbier was dat van de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij in Amsterdam, die het in maart 1868 introduceerde. Oorspronkelijk was het, in navolging van Duitsland, een voorjaarsbier maar de introductiedatum van het bokbier schoof door de jaren heen op naar het najaar; in de jaren dertig werd het bokbier de tweede donderdag van december uitgebracht en later werd dit vervroegd naar oktober.[2] Bokbier bleef in het assortiment van de grote Nederlandse brouwerijen, maar mede door de inspanningen van de vereniging PINT en hun jaarlijkse bokbierfestival (sinds 1978) werd het bokbier in de jaren tachtig en negentig weer echt populair in Nederland. In 1982 brouwde de Arcense Bierbrouwerij het eerste bovengistende bokbier. Tegenwoordig zijn er meer dan 50 bokbieren op de markt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bokbier)

In 1978 wordt de ommekeer ingezet met het eerste Bokbierfestival in Amsterdam. De aandacht voor bockbier werd pas echt groter vanaf 1980, in dat jaar wordt bierconsumentenorganisatie PINT opgericht en nemen zij de organisatie van dit festival op zich. Bockbier is misschien wel het grootste succes van PINT, zij hebben zichzelf immers opgericht met als doel vergeten bierstijlen vernieuwde aandacht te geven. Het is een van de bewijzen dat consumentenverenigingen invloed hebben op de geschiedenis van bier. Zoals CAMRA in Groot-Brittannië zorgde voor het voortleven van traditionele Engelse bierstijlen, lukte PINT in Nederland dit met bockbier! (https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/bock-of-bok-zes-vragen-over-bockbier)

In 1982 kwam het eerste bovengistende bokbier op de markt, gebrouwen door de Arcense Bierbrouwerij. In 1983 was Amstel Bokbier het eerste bokbier dat op vat verkrijgbaar was. Tegenwoordig zijn er meer dan 50 bokbieren op de markt. ... Sinds 2001 wordt elk jaar in de maand oktober, en in elk geval vóór het PINT Bokbierfestival door het onafhankelijke organisatiecomité Lekkerste Bockbier.nl de verkiezing georganiseerd van "Het Lekkerste Bockbier van Nederland". Dit betreft uitsluitend bokbieren die op fles verkrijgbaar zijn. Sinds 1996 wordt in Zutphen in de maand oktober de Nationale Bokbierdag georganiseerd, een evenement met diverse activiteiten die in het teken staan van het bokbier en dat inmiddels zeer grote bezoekersaantallen trekt. (https://bokbier.nl/geschiedenis.html)

WAT IS BOKBIER?
Bokbier is een biersoort met een herfst- en een lentevariant. De herfstbok is donkerder van kleur en bevat meer alcohol dan de lentebok. Bokbier heeft over het algemeen zoetige tonen en een vrij lage bitterheid. https://www.gall.nl/bier/soorten/bokbier/#:~:text=Bokbier%20onderscheidt%20zich%20van%20pils,zorgt%20voor%20een%20steviger%20bier.

Er zitten 183 kilocalorieën in 1 flesje (300 gram) bokbier. (https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/bokbier.aspx)

Bockbier is wel één van de weinige bierstijlen die wordt genoemd in de Nederlandse Warenwet: om een bier Bock of Bok te mogen noemen, moet het stamwortgehalte (percentage vaste stoffen voor de vergisting) minimaal 15° Plato zijn. Voorheen was dit overigens 15,5°Plato. (https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/bock-of-bok-zes-vragen-over-bockbier)

Bokbier is de enige bierstijl in Nederland die wettelijk beschermd is en wel in de Bierverordering. Vroeger stonden hier verplichtingen in over alcoholpercentage, kleur, smaak en lage gisting, maar deze zijn al enige tijd verdwenen. De enige verplichting waar bokbier aan moet voldoen is dat het een minimale Plato van 15.5 moet hebben. (https://www.sfbhoreca.nl/bavaria/nl/home/5-weetjes-bokbier.html)

Bokbier is een biersoort die twee varianten kent, namelijk de hersft- en de lentevariant. De kleur van de herfstvariant, de zogeheten herfstbok, is donkerder van kleur en bevat meer alcohol dat de lentevariant, die ook wel de lentebok wordt genoemd. Over het algemeen heeft Bokbier zoetige smaken en een vrij lage bitterheid. (https://www.bierfamilie.nl/biersoorten/bokbier/)

Het valt me op dat op veel sites dezelfde teksten staan, en dan zonder bronvermelding... wat een schandaal. :p

Het bockbier is ontstaan in Duitsland. Daar ontstond het als een bier dat een ‘sterkere’ versie was van het reguliere bier dat een brouwerij maakte. Bockbier is in Duitsland nu het hele jaar door verkrijgbaar. In Nederland ontwikkelde het zich tot een seizoensbier, en bockbier heeft lang gegolden als de enige unieke biertraditie van Nederland. In België brouwt men bockbier speciaal voor de Nederlandse markt, deze kunnen zowel ondergistend als bovengistend zijn. Andere landen kennen bockbier nauwelijks; het wordt er dan ook nauwelijks geproduceerd. (https://www.bierenco.nl/bockbier/)

Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van bokbier. Om een antwoord te krijgen op de vraag: wat is bokbier? is het verstandig om op zoek te gaan naar het ontstaan van de naam. Het meest geloofwaardige verhaal is dat de naam een verbastering is van Einbecker Bier en dat het aan het begin van de 17e eeuw is ontstaan in Beieren. Einbeck was een erg beroemde bierstad waar op dat moment één van de betere bieren werd gebrouwen. In het begin van de zeventiende eeuw werd Elias Pilcher, een brouwer uit Einpecker naar Beieren gehaald om dit bier te brouwen. Het dialect in Beieren was iets anders waardoor men ‘Einbecker bier’ uitsprak als Ainpockisch Bier, dat later verkort werd tot Ainpock. Uiteindelijk vroeg men simpelweg om Ein Bock. Hoewel veel mensen anders denken heeft bokbier dus helemaal niets met een bok te maken. Toch hebben veel fabrikanten en brouwerijen van die gedachtegang gebruik gemaakt door een bok op het etiket af te beelden. (https://menfacts.nl/wat-is-bokbier/)

Bokbier stamt oorspronkelijk uit het eind van de 17e eeuw. Het bier is ontstaan in Beieren, Duitsland, om precies te zijn in de beroemde Middeleeuwse bierstad Einbeck. Einbecker bier werd op z’n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch bier”, verkort werd dat weer Ainpöck wat eindigde in “ein bock”. Dit is de naam waaronder wij het tegenwoordig nog steeds kennen: bokbier. Oorspronkelijk schrijf je bockbier met ‘ck’, maar in Nederland ook vaak als ‘bokbier’ geschreven. Beide zijn correct. Nederland is overigens niet het enige land waar bokbier zo populair is. Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië brouwen ook maar wat graag dit seizoensbier. Opmerkelijk: België brouwt bokbier dat soms juist bedoeld is voor de Nederlandse markt. (https://www.bierfamilie.nl/biersoorten/bokbier/)

Bokbier[1] of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht (met een verkooppiek rond oktober en november) en wordt herfstbok genoemd. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebok of meibok wordt genoemd.
Bokbier is van oorsprong een Duitse biersoort. Andere landen waar bokbier wordt gebrouwen, zijn Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië. Het Nederlandse bokbier heeft zich vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld met zo z'n eigen tradities en als opvallendste kenmerk dat bokbieren zowel onder- als bovengistend kunnen zijn. Ook in België worden bokbieren in Nederlandse stijl gebrouwen, maar die zijn uitsluitend bestemd voor de Nederlandse markt. België zelf kent geen bokbiertraditie. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bokbier)

De verklaring voor Bock met Bee-Oo-Cee-Kaa ligt in het meest gangbare verhaal over de oorsprong van bockbier. Die ligt namelijk in de Noord-Duitse stad Einbeck, met CK dus. In Beieren (zuid-Duitsland) wilde men ook dat smakelijke bier uit Einbeck brouwen: Einbecker bier. Dat werd in het Beiers Ainpockisch bier, wat uiteindelijk werd verbasterd tot Ein Bockbier.  ... Aangezien bock heel erg lijkt op de Nederlandse naam voor een mannelijke geit, ligt het voor de hand een kop van een bok af te beelden als men het over dit bier heeft. Dan is het net zo logisch de C te laten vallen en het Bokbier te noemen, een gebruik dat zeker teruggaat tot begin 20e eeuw.
Kortom: Bock is het meest gebruikt en ligt het dichtste bij de oorspronkelijke naam, maar Bok zonder C kent inmiddels zo’n lange geschiedenis, dat we dat ook goedrekenen.(https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/bock-of-bok-zes-vragen-over-bockbier)

Bokbier heeft niets met het mannelijke geslacht van de geit (Capra aegagrus hircus) te maken. Maar waarom noemen we dit typische herfstbier dan bokbier?
Daar bestaan verschillende theorieën over, maar de meest aannemelijke heeft te maken met de locatie waar voor het eerst het bier werd gebrouwen dat veel gelijkenissen vertoont met het huidige bokbier. In 1614 slaagde een brouwer uit de plaats Einbeck erin om het typische Einbecker bier te brouwen voor de Hertog van Beieren in München. Einbecker bier werd al snel verbasterd tot Ainpöckisch bier dat uiteindelijk zou worden uitgesproken als Ein Bockbier. 
Desondanks hanteren veel merken in Nederland een bok op hun etiketten, verpakkingen en andere marketing-uitingen. Zo ook Bavaria, zoals te zien is op dit oude Bavaria Bokbier etiket uit de 19e eeuw. (https://www.sfbhoreca.nl/bavaria/nl/home/5-weetjes-bokbier.html)

Het verhaal gaat dat de naam aan het begin van de 17e eeuw in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen.
Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geëxporteerd. Het werd onder meer geleverd aan de Hertogen van Beieren, die het buitengewoon lekker vonden, maar ook veel te duur vanwege de hoge accijnzen. Hertog Wilhelm V besloot een eigen brouwerij op te richten om het Einbecker bier na te laten maken.
In 1591 werd daarmee begonnen in het Münchner Hofbräuhaus. Maar hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier. Rond 1612 werd een brouwer, Elias Pilcher, uit Einbeck naar Beieren gehaald om het Einbecker bier te brouwen. Hij slaagde erin een bier "nach Einbecker Art" te brouwen.
"Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Er zijn nog meer verhalen over de oorsprong en naamgeving van het bokbier, waarin wel een verband met de bok wordt gelegd. Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar (soms afgebeeld als half mens, half bok) die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. En vruchtbaarheid werd altijd geassocieerd met de lente, en dus werd de nieuwe gerst- of tarweoogst gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. Maar dat verklaart niet het bestaan van 'herfst'-bok. (https://bokbier.nl/geschiedenis.html)

De stad Einbeck was in de middeleeuwen een beroemde bierstad. Tot ver buiten de stadsgrenzen werd het bier geëxporteerd. De Hertogen van Beieren genoten hier erg van, maar zij moesten ook diep in hun portemonnee graaien. Door de hoge accijnzen betaalde je namelijk de volle prijs voor het Einbecker bier.
In 1591 werd onder leiding van Willem V een brouwerij in München opgericht om het bier na te maken. Hij wilde niet langer het heerlijke bier importeren van buiten München. Ondanks het vele werk en tijd dat hier werd ingestoken proefde het bokbier niet als het originele recept. Daarom werd in 1612 een brouwer uit Einbeck uitgenodigd. Hij slaagde erin om het bier wél hetzelfde te laten smaken. Tot op de dag van vandaag danken wij nog altijd een feest aan de brouwerij. Het bedrijf was namelijk bier leverancier voor de bruiloft van Lodewijk I van Beieren en Theresa van Saksen. Dat zegt je niet zo veel, maar wel als we zeggend die datum is uitgegroeid tot het Oktoberfest wat we nu kennen.
Om terug te komen op de benaming van bokbier: Einbecker Bier werd in Beieren uitgesproken als ‘Ainpöckisch Bier’. De afkorting ‘Ainpöck’ werd al snel in het leven geroepen. In de volksmond ook wel uitgesproken als ‘Ein Bock’. Et voilà, daar is de naam bokbier geboren. Toch gaan er nog andere verhalen rond over de oorsprong van de naam. Zo kan het te maken hebben met god Donar. Deze half mens, half bok rijdt met zijn bokkenwagen langs de hemel en symboliseert de vruchtbaarheid. De oogst van de tarwe of gerst werd nadat het gemout was gebruikt om bier van de brouwen: bokbier! (https://www.manify.nl/bokbier-tien-voor-bier-4/)

Of het verhaal over Einbeck waar is weet ik niet, maar het wordt vaak aangehaald. Ik moet dan denken aan Roel Mulder die allerlei bierfabels heeft ge-onmythisifseerd.   

Als ik één ding heb geleerd van het schrijven over Nederlands en Belgisch bier de afgelopen jaren, is dat je eigenlijk alles moet checken en nooit iets zomaar voor zoete koek moet aannemen. ... als iets eenmaal op Wikipedia staat, dan gaat het pas echt rondzingen: dankzij vrolijk knip- en plakwerk van allerlei andere websites die het daar weer vandaan plukken, kun je het verhaal overal op het wereldwijde web tegenkomen. (https://verlorenbieren.nl/factcheck-de-belgische-bierwet-van-1852/)

Het lijkt dit keer echter wel rechtte doen aan de mythe....

Volgens Gall&Gall (https://www.gall.nl/bier/soorten/bokbier/#:~:text=Bokbier%20onderscheidt%20zich%20van%20pils,zorgt%20voor%20een%20steviger%20bier.) is het als volgt:

Bokbier stamt oorspronkelijk uit het eind van de 17e eeuw. Het bier is ontstaan in Beieren, Duitsland. Om precies te zijn in de beroemde Middeleeuwse bierstad Einbeck. Einbecker bier werd op z’n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch bier”, verkort werd dat weer Ainpöck wat eindigde in “ein bock”. Dit is de naam waaronder wij het bier tegenwoordig kennen: bokbier. 
Oorspronkelijk schrijf je bockbier met ‘ck’, maar in Nederland ook vaak als ‘bokbier’ geschreven. Beide schrijfwijzen zijn correct. Nederland is overigens niet het enige land waar bokbier zo populair is. Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië brouwen ook maar wat graag dit seizoensbier. 
(https://www.gall.nl/bier/soorten/bokbier/#:~:text=Bokbier%20onderscheidt%20zich%20van%20pils,zorgt%20voor%20een%20steviger%20bier.)

In 19e-eeuws Parijs zorgde het zelfs voor een rage: nadat daar in 1855 het eerste Duitse bockbier werd gesignaleerd, riep al snel heel de stad ‘Garçon, un bock!’ Waar in Nederland de donkere bockvariant inburgerde, nam Frankrijk juist de blonde versie over. Voor Franse begrippen was het een sterk luxebier. Het werd daarom geserveerd in kleinere glazen, een formaat dat ook al snel de naam ‘bock’ kreeg. Er bestonden zelfs flessen van het formaat ‘bock’. Het was inmiddels allang geen seizoensbier meer: de Franse brouwerijen, met name die in de Elzas en Parijs, produceerden het het hele jaar.[1]
Door de jaren heen devalueerde het Franse bockbier nogal: in 1904 was het de stevigste categorie bier, maar tegen 1938 zat het stamwortgehalte op het niet bijster sterke 10,6 tot 11,6 graden Plato, en na de Tweede Wereldoorlog was dat officieel nog 8,48 à 10,04 graden.[2] Het was in feite de benaming geworden voor slap ondergistend blond bier, van het soort dat je tegenwoordig in Nederland bij de Aldi koopt. Andere bieren, pilseners, werden in Frankrijk inmiddels als ‘bière de luxe’ verkocht. In de jaren zeventig en tachtig verdwenen de Franse bocks dan ook geruisloos van de markt. Een laatste herinnering eraan is nog het woord ‘sous-bock’ voor ‘bierviltje’. (https://verlorenbieren.nl/tigre-bock/)

Wie in de geschiedenis van bokbier duikt, stuit algauw op een hele berg legendes en fabeltjes. Alleen al rondom de oorsprong van de naam vond ik meer dan twintig lezingen: het zou vernoemd zijn naar de bokken van de Germaanse god Donar, het zou de naam dragen van sterrenbeeld Steenbok, het zou geschonken zijn in herbergen met een bok als uithangbord, het zou vernoemd zijn naar boekweit, en om zijn vrouw te genezen zou hertog Maximiliaan van Beieren in 1623 Buckinghammer bier uit Engeland (!) hebben laten komen.
Allemaal onzin natuurlijk. Het enige consistente verhaal is dat het oorspronkelijk uit het stadje Einbeck in Nedersaksen zou komen, waarna het bier van ‘Einbeck’ in München bekend werd als ‘Ein Bock’. Het is ook verder niet relevant, want het is duidelijk dat München de bakermat is van het bokbier zoals ze dat nu in Duitsland kennen. En het was ook vanuit München dat het bokbier naar Nederland kwam. (https://verlorenbieren.nl/verloren-bieren-8-het-verschuivende-bokbierseizoen/)

FABELS OVER BOKBIER
Er zijn veel fabels te vinden over de naamgeving van bokbier. Zo zou de naam:
Afkomstig zijn van de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt
Iets te maken hebben met het sterrenbeeld steenbok
Een verband hebben met het gelijknamige dier
HET BROUWPROCES
Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Bokbier onderscheidt zich van pils doordat er twee keer zoveel mout wordt gebruikt tijdens het brouwproces. Dit levert meer suikers op en zorgt voor een steviger bier. Daarnaast is de mout in bokbier op hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout karameliseert met als resultaat die karakteristieke, zoete karamelsmaak van bokbier. 
De enige echte eis die in Nederland aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Dit geeft de dichtheid van het bier aan en zegt daarmee iets over hoe zwaar het bier is.
België brouwt soms bokbier dat gek genoeg uitsluitend bedoeld is voor de Nederlandse markt.
BOKBIER: SEIZOENSBIER
Oorspronkelijk werd bokbier gemaakt voor de gure, koude winter. Tegenwoordig luiden wij dit seizoen al in oktober in. Er zijn begin oktober dan ook erg veel bokbierfestivals waar je oneindig veel soorten bokbier kunt proeven. Het herfstbok seizoen loopt nu van oktober tot en met februari. Van maart tot en met juni is het tijd voor de lentebok (ook wel meibock genoemd).
SOORTEN BOKBIER: HERFSTBOK VS. LENTEBOK
Een herfstbok heeft vaak een donkere robijnrode kleur, bevat wat meer alcohol en is zoeter van smaak dan een lentebok. Een lentebok is lichter van kleur en heeft een verfrissende, fruitigere smaak vergeleken met herfstbok. https://www.gall.nl/bier/soorten/bokbier/#:~:text=Bokbier%20onderscheidt%20zich%20van%20pils,zorgt%20voor%20een%20steviger%20bier.

Naast herfstbok, vaak 'gewoon' bokbier genoemd, bestaat er in Nederland ook nog lentebok. Lentebok, ook wel meibok genoemd, is een frisse, lichtere variant van bokbier dat vaak tussen februari en juni te koop is. Het bier lijkt qua kleur en smaak tussen een blond en een amber in te vallen en zit het dichtste bij het orginele bier uit Einbeck.
Dan is er nog dubbelbock, of doppelbock, dat lijkt op herfstbok maar wordt gebrouwen met meer mout, vandaar dubbel in de naam. Doordat er meer mout wordt gebruikt zijn er meer suikers aanwezig die door het gist kunnen worden omgezet in alcohol. Het resultaat is een donker bokbier met een hoger alcoholpercentage.
Als laatste heb je Eisbock. Eisbock wordt vaak gemaakt van een dubbelbock, die vervolgens tot net onder de 0 graden celcius wordt gebracht. Alcohol bevriest bij een lagere tempratuur dan water. Hierdoor kan men het alcoholpercentage van het bier verhogen door de ijskristallen, het water dus, uit het mengsel te halen. Deze techniek is, hoe kan het ook anders, ontstaan in Duitsland rond 1890. Het verhaal gaat dat een knecht in de avond vergeten was om de vaten met dubbelbok binnen te zetten. Door de nachtvorst kwamen de brouwer en zijn knecht de volgende ochtend tot de ontdekking dat al hun vaten kapot gesprongen waren. In het ijs zat echter een donkere vloeistof die best goed te drinken was. (https://www.sfbhoreca.nl/bavaria/nl/home/5-weetjes-bokbier.html)

Grolsch introduceert als eerste grote bierbrouwer in Nederland een alcoholvrij alternatief voor bokbier. Met de introductie speelt de van oorsprong Achterhoekse brouwer in op de groeiende vraag naar alcoholvrije bieren in Nederland.  De brouwerij spreekt niet van ‘bokbier’ maar van ‘Herfstbier’ dat ‘verwarmend’ van smaak is. Vorig najaar was Grolsch Herfstbier 0.0% bij wijze van test exclusief verkrijgbaar in proeverijcafés verspreid over het land en tijdens de Military in Boekelo, één van de grootste bokbierevenementen in Nederland. Grolsch Herfstbier 0.0% heeft een diepe robijnrode kleur en een stevige, mokka kleurige, schuimkraag. „Meesterbrouwer Guy Evers is, dankzij een unieke gistsoort en de modernste brouwtechnieken, geslaagd in zijn missie om volle smaken als karamel en rozijnen te creëren. Precies wat de consument zoekt in het najaar”, meldt Grolsch. Evers werkte aan de balans tussen zoet en bitter en optimaliseerde het verwarmende effect: „Door de toevoeging van een natuurlijk chili-extract worden de smaakpapillen geprikkeld en proef je warme tonen.”(https://www.gelderlander.nl/enschede/grolsch-komt-met-alcoholvrij-herfstbier-als-alternatief-voor-bokbier~a8a78efe/)

Vind hier nog wat bier & spijs recepten: https://proefhetzuiden.nl/bokbier-seizoen-begonnen/, zoals gestoofd rundvlees, sukkade, stoofvlees en kaassoep. Ook op https://www.smulweb.nl/recepten/bokbier staat een recept voor stoofpot. Zelfs op Fonq staat een gerecht voor stoofvlees met bokbier.  Overigens vind je bij La Chouffe een recept voor flensjes met bokbier (zie https://chouffe.com/nl/biers/chouffe-bok/#).

Nou ik heb geen stoofpotje of flensjes gegeten, maar wel wat bokbier gedronken.

Davo
Weizenbock | 8,8% | Weizenbock
ZICHT/KLEUR
Robijnrood.
GEUR
Aroma van noten, banaan en rozijn.
SMAAK
Subtiele combinatie van banaan met hints van rozijnen en kandij.
AFDRONK
Vol en aromatisch.
CULINAIR
Heerlijk in combinatie met chocolade of een sukadelapje.
BIJZONDERHEDEN
Winnaar van de Beste Bockbier competitie 2019 in de categorie Special Bock. #bestebockbier
(https://www.mitra.nl/product/davo-weizenbock-33cl)

DAVO Weizenbock is het smakelijke bockbier van Davo Bieren. Typische smaken zoals karamel en koffie zijn mild maar duidelijk aanwezig. Het frisse en lichtzurige wat we gewend zijn van een Weizen komt ook in dit bier naar boven. De combinaties maken dit een mooie bock om te beginnen maar ook een echte smaakmaker om ook als gevorderde bierdrinker van te genieten. Deze Weizenbock ontving in 2016 een zilveren medaille als de Beste Speciaalbock van Nederland en in 2017 een zilveren medaille voor Beste Dubbelbock van de wereld. In 2019 kreeg dit bier een gouden medaille voor de Beste Dubbelbock van de wereld en won het de Beste Bok van het Oosten Bokaal (https://www.bierista.nl/davo-weizenbock)

Soort: Weizenbock
Alcoholpercentage: 8,8%
EBU: 24
EBC: 70
BESTE SPECIAALBOCK VAN NEDERLAND
Lekker zwaar bockbier, diep robijnrood van kleur, met de frisse smaak van een Weizen.
Uitgeroepen tot de beste speciaalbock van Nederland! In 2016 & 2017 zilver ontvangen voor beste speciaalbock van Nederland en beste dubbelbock van de wereld. In 2019 verkozen tot beste speciaalbock van Nederland! (https://www.davobieren.nl/bieren/weizenbock/)
“WAT EEN STERSPELER. ALLES WAT JE VERWACHT VAN EEN WEIZEN EN EEN BOCK, INEEN.” Dennis, CEO & Chef Verkoop (https://www.davobieren.nl/bieren/weizenbock/)

Ik kan in mijn beschrijving niet echt veel meer vertellen dan deze sites, al kan ik me voorstellen dat ik een onpartijdiger mening heb dan de CEO Chef Verkoop van Davo. 

CHOUFFE BOK 6666 is een seizoenbier dat speciaal voor Nederland wordt gebrouwen. Bieren van het 'Bok'-type verschijnen traditioneel eind september op de Nederlandse markt. CHOUFFE BOK 6666 onderscheidt zich door een koperkleurige tint, een frisse en fruitige neus en een aangenaam volle smaak die op een bittere toets eindigt.
6.6% ALC./VOL (https://chouffe.com/nl/biers/chouffe-bok/#)

Chouffe Bok 6666 is speciaal gebrouwen voor de Nederlandse markt. Het is een seizoensbier, verkrijgbaar vanaf eind september. Dit bokbier onderscheidt zich door zijn frisse en vooral ook fruitige smaak. Het beetje bitterheid bespeur je aan het eind. Chouffe Bok 6666 smaakt heerlijk in combinatie met lam, varkenshaas en kip. Ook niet te versmaden bij tonijn, mosselen en zeeduivel.
Details
Brouwerij Achouffe Brouwerij
Bierstijl Bockbier
Alcohol6.7%
CategorieDonker en Rijk
KenmerkenBockbier Herfstbier Seizoensbier
SpijzenGekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.8 °C
Volume33 cl
Drinkmoment Haardvuur, Bij het eten, Voor het slapen gaan
GistingBovengistend
(https://www.bierista.nl/chouffe-bok-6666)

Ik zal niet zo veel sites kopiëren dan is mijn mening wellicht wat origineler... maar helaas gewoon bokbiersmaak.

Wat me wel opvalt is dat ik vroeger (toen ik jong was) bokbier niet lekker vond, maar de laatste tijd merk ik dat ik de moutige smaak van bokbier wel kan waarderen. Is mijn smaak verander of is de smaak van het bokbier aangepast?  

zaterdag 17 oktober 2020

Grieks bier

In de oude Griekse tijd werd er aanvankelijk gedacht dat er geen bier werd gedronken. Hoewel in het noorden van Europa aanvankelijk veel meer bier is gedronken, dronken ze in Griekenland toch ook echt bier. Recente vondsten van materialen die gebruikt werden tijdens het brouwproces van bier uit 3.300 v.Chr. tonen dit aan. Toch, is in Griekenland wijn lang populairder geweest. De wijncultuur was tot ongeveer 1800 meer prominent, maar met de komst van de eerste koning van Griekenland (Koning Frederic Othon, die erg van bier hield) werd de biercultuur verder uitgebreid. De eerste officiële brouwerij in Griekenland werd in 1864 geïntroduceerd en daarna groeide het aantal brouwerijen hard. Grieks bier is tegenwoordig over de hele wereld te vinden. (https://www.burgbieren.nl/bierassortiment/griekse-bieren/)

Grieks bier drinken zorgt voor een ultieme, smaakvolle belevenis. Het is een eeuwenoud drank. Lange tijd werd bier beschouwd als drinkbaar brood, omdat het gemaakt werd van een pap van gerst. Overal waar granen verbouwd werden, werd bier gebrouwen en brood gebakken. Plato, een Griekse filosoof, schreef ooit: "Het was een wijs man, die bier uitvond." Ook hij wist bier te waarderen.
(https://www.griekseproductenonline.nl/informatie/grieks-bier-online-bestellen/)

Grieks bier is anders dan de meeste andere Europese bieren. Het heeft een authentieke, echte smaak en wint meteen uw hart als u het drinkt. Even waant u zich in de zon op een gezellige strand in verre oorden. Dit gevoel kunt u ook in Nederland krijgen, want dit bijzondere bier kunt u nu in onze webshop bestellen. U kunt bijvoorbeeld Grieks Volkan bier per stuk kopen of per doos.  (https://www.griekseproductenonline.nl/informatie/grieks-bier-online-bestellen/)

Ook het aantal microbrouwerijen stijgt fors op Griekenland. Waar er in 2007 nog maar 7 officiële micro-brouwerijen waren, waren dat er in 2019 al 45! In totaal zijn er inmiddels 94 actieve brouwerijen. De afgelopen jaren zijn voornamelijk lokale en kleine brouwers begonnen met hun bierkunsten. Veel Griekse eilanden hebben inmiddels ook hun eigen microbrouwerijen. Bij deze microbrouwerijen staat het vakmanschap en de smaak centraal. De bieren worden daarom ook omarmt door de horeca op het eiland en natuurlijk door de toeristen. Wij verwachten dan ook dat de komende jaren het aantal Griekse microbrouwerijen en Griekse speciaalbieren flink zal gaan toenemen! (https://www.burgbieren.nl/bierassortiment/griekse-bieren/)

Griekse bieren staan bekend om hun voortreffelijke en verfrissende smaak. Naast een van de bekendste Griekse bieren, genaamd Mythos, heeft Griekenland nog veel meer bijzondere bieren te bieden. In Griekenland zijn dan ook meerdere microbrouwerijen actief die de lekkerste Griekse speciaalbieren brouwen (https://www.burgbieren.nl/bierassortiment/griekse-bieren/).

Voor Grieken is alles wat met eten en een goed gezelschap te maken heeft, een sociale gebeurtenis. Vaak gaat dit gepaard met het drinken van een glaasje wijn of bier. Griekse biertjes worden door de gasten die het land bezoeken vaak geprezen vanwege hun voortreffelijke smaak. Uiteraard zijn de bekende biermerken zoals Amstel en Heineken ook daar verkrijgbaar, maar kent het land ook enkele biertjes die lokaal gebrouwen worden. Wist u overigens dat een Heineken, door de Grieken uitgesproken als ‘Geineken’, in de volksmond ook wel een prasino genoemd wordt. Dit betekent letterlijk een groene, naar de kleur van de fles (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes).

Naast de bekende biermerken zoals Amstel en Heineken (ook wel "prasino" => groene genoemd naar de kleur van het bierflesje) zijn er steeds meer lokaal gebrouwen biertjes in Griekenland verkrijgbaar. (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

Griekenland kent een aantal wereldberoemde biermerken. Denk bijvoorbeeld aan Mythos, Alfa en Fix. Grieks bier kopen kun je tegenwoordig op vele plaatsen in Nederland. Grieks speciaalbier is dan ook waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Zo ben ik gek op Voreia. Ongefilterd en ongepasteuriseerd. Een Grieks biermerk wat gebrouwen wordt door Siris Microbrewery vlakbij Thessaloniki. Van gewone pilsener tot IPA en stout bier. Stuk voor stuk uniek en heerlijk van smaak. (https://www.griekishop.nl/c/bier-wijn-drank/grieks-bier/)

Alpha
Alpha bier is een van de oudste biermerken in Griekenland en het is het eerste merk met een Griekse naam. Het wordt veel geschonken in Griekenland en doordat het een licht bier is is het goed te combineren met veel gerechten. Het is ook vaak van de tap verkrijgbaar.
(https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)
Alpha is het oudste en eerste merk met een Griekse naam. Dit is een licht bier dat vaak ook van de tap verkrijgbaar is. (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

Blue Island drink je zo vanuit het flesje eventueel met een schijfje citroen. Het bier wordt gebrouwen door Hellenic Breweries of Atalanti (Centraal-Griekenland). Hier wordt ook Εζα gebrouwen. Voor Blue Island worden uitsluitend speciaal geselecteerde natuurlijke ingrediënten en bronwater gebruikt. Blue Island heeft een onderscheidende frisse smaak (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

Corfu
In het noordwesten van Corfu is een klein dorp genaamd Arilas, waar een kleine bierbrouwerij staat. Met de opening van de brouwerij in 2006 nam eigenaar Claudios zich voor om iets aparts te produceren. Zo bedacht hij bier met honing en bier met de smaak van chocolade en koffie. Ook internationaal werd Claudios opgemerkt en zo werd hij gevraagd een bier te brouwen voor de Olympische Spelen in Londen. De Engelse organisatoren waren gefascineerd door het idee dat de van oorsprong Griekse Olympische Spelen werden vergezeld door uniek Grieks bier. Na lang nadenken over de naam van het bier, lag het eigenlijk voor de hand, het werd Coreivos, de naam van de eerste winnaar van de Olympische Spelen. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Neda
Neda bier is afkomstig uit Messinia op de Peloponnesos, maar is geliefd in het hele land. Het bier is goudkleurig en is genoemd naar de Neda-rivier. Volgens de mythogoloy is Neda de godin van het water. We weten niet of dit water hiermee werd bedoeld. De smaak is in ieder geval goddelijk te noemen. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Nissos
Een bier dat 100% natuurlijk is en wordt gebrouwen op Tinos. Er wordt alleen gebruik gemaakt van ingrediënten van de beste kwaliteit waardoor de perfecte geur en de smaak worden gecreëerd.
(https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Fix
Voor hen die al heel lang in Griekenland komen, is dit Griekse biermerk wellicht bekend. Voor de Grieken is het vooral een gevoel van jeugdsentiment als ze het over dit bier hebben. Naast Amstel was dit het meest populaire bier van hun jeugd. Nadat de brouwerij een lange tijd gesloten is geweest, is in 2010 de productie weer hervat. In populariteit heeft het een flinke inhaalslag gemaakt. Ook nu weer wordt het veel geschonken in Griekenland. Het is er in diverse varianten. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Fix Hellas is wellicht het bekendste Griekse biermerk en is sinds 2010 weer in productie na een jarenlange sluiting van de brouwerij. (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

Kefalonian Beer
Het Ionische eiland Kefalonia heeft sinds dit jaar ook zijn eigen bier. Biermerk “Kefalonian Beer” begon vier jaar geleden als idee en droom van Nikos Moraitis. Hij miste bier van Kefalonia. Een fris biertje van het Griekse eiland zelf en gemaakt van lokale ingrediënten; in ieder geval Grieks.
In Karavomylos, het noorden van het eiland, startte hij samen met zijn oom de microbrouwerij Kefalonian and Ithaca en inmiddels is het bier al bij veel horeca op Kefalonia te verkrijgen.
...
De kleine brouwerij, vlakbij de dorpen Sami en Agia Efimia, produceert dit jaar zo’n 60.000 flessen Kefalonian Beer. Ze gebruiken het lokale bronwater en 100% Griekse malt en hop. Afkomstig van het vasteland van Griekenland. Geen massaproductie, maar kwaliteit, handwerk en bovendien een natuurlijk product. “Kefalonian Beer werd vrijwel direct omarmd door de lokale bevolking en al snel volgde interesse van trendy bars uit Athene. We willen een kwalitatief goed product leveren en hebben gekozen om het bier alleen lokaal te distribueren. Het is een droom dat je nu in veel bars, café’s en restaurants op het eiland ons bier kunt bestellen” zegt Nikos Moraitis. (https://griekenland.net/nieuws/toerisme/bier-van-kefalonia/)

Mythos
Een van de bekendste biermerken in Griekenland is Mythos, dat gemaakt wordt in Thessaloniki. Vanaf het ontstaan van de brouwerij heeft deze verschillende prijzen gewonnen voor hun bier. Mythos is ontwikkeld door een Griekse brouwer met behulp van de kennis van Europese bier scholen. Ook de Mythos Radler is al een tijdje op de markt en is met zijn verfrissende smaak heerlijk op een warme zomerdag. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Mythos is waarschijnlijk wel het bekendste Griekse biermerk en wordt gebrouwen in Thessaloniki. Mythos is verkrijgbaar in 30 verschillende landen wereldwijd. Vandaar waarschijnlijk ook hun slogans "There is a Mythos everywhere" of "Feels like Greek summer". Tegenwoordig is er ook Mythos Radler verkrijgbaar. Het originele recept stamt uit 1997. Het fris smakende biertje past uitstekend bij het Griekse Mediterrane klimaat en heeft een mooie kleur en goede schuimkraag. (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

In 1997 is gestart met het brouwen van Mythos bier in Sindos, op het vasteland, in het noorden van Griekenland. Destijds domineerden twee grote internationale biermerken nog de Griekse markt. Al snel werd Mythos bier omarmd en groeide het merk uit tot één van de meest gedronken bieren in Griekenland. Mythos staat voor kwaliteit en Grieks ondernemerschap en tegenwoordig verkrijgbaar in 30 verschillende landen wereldwijd. En dat worden er steeds meer. In Griekenland is het biermerk bijna letterijk overal te verkrijgen. Niet verwonderlijk dat het biermerk de slogan “There is a Mythos everywhere” hanteert. (https://griekenland.net/nieuws/gastronomie/mythos-bier/)

Op https://www.degrieksewinkel.nl/product-categorie/bier/ is een hele selectie van bier te vinden. Waaronder Mythos, Fix en Blue Island. Maar ook: Vergina Premium Lager 330ml "Traditioneel lager bier, een keer wat anders dan het beroemde Mythos bier. " (https://www.desmakenvangriekenland.nl/c-2286060/grieks-bier/)

Andere soorten zijn:

Virgina Red 330ml
Door een speciale manier van brouwen en het branden van de hop krijgt dit bier zijn rode kleur. Fruitig, met tinten van bramen en honing (https://www.desmakenvangriekenland.nl/c-2286060/grieks-bier/)

Virgina Weis 500ml
Een bijzonder wit bier die eind 2018 in Duitsland bij een concours voor witte bieren een zilvere medaille heeft gekregen. Licht troebel, zoals dat hoort met tinten van kruidnagel en banaan. (https://www.desmakenvangriekenland.nl/c-2286060/grieks-bier/)

Vergina Black 330ml
Donker bier voor de liefhebber, met koffie en vanille als smaakelement.
(https://www.desmakenvangriekenland.nl/c-2286060/grieks-bier/)

Vergina
Men gaat ervan uit dat in Rodoni, gelegen in centraal Macedonië, het eerste Griekse bier werd gebrouwen. Tot op de dag van vandaag wordt hier premium, rood en witbier gebrouwen. Sinds kort is de brouwerij gestart met het brouwen van Vergina Weiss, een bier met bananensmaak. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Opmerkelijk dus dat op bier-winkel.com/grieks-bier-c-346.html enkel Mythos te vinden is. Maar goed ik wilde een blog schrijven over een blikje wat ik laatst dronk: Beptina Lager Beer 5,6% vol. van de Macedonian Thrace Brewery, Komotini Griekenland.

Macedonian Thrace Brewery (Greek: Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης) is a Greek brewery, founded in 1996, based in Komotini and Vergina Beer is its signature product.[2][3][4][5] It also has branches in Athens and Thessaloniki.[6] (https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Thrace_Brewery)

A Greek American chemical engineer, Demetri Politopoulos, with a Diploma in Brewing Technology from Siebel Institute of Technology in Chicago,[7] and his brother during a trip to North Mexico, searching for investment opportunities, showed enthusiasm over the variety and the number of beer brands of the country. After returning to their hometown, Manhattan, while they were having a conversation about beers they started wondering which beers were drinking while back in Greece. Soon, Demetri figured out none of the beer trademarks in Greece were actually having Greek interests and almost in every country a significant rate of the inland consumption of beer was fulfilled by local breweries.[8] Macedonian Thrace Brewery S.A. was founded on February 1, 1996 and the Industrial area of Komotini was selected as the seat of the company facilities due to its infrastructures, the well organised business environment and its motives. The main goal of the newly founded company was the production of the "first Greek beer" under the trade name "Vergina"(Greek pronunciation: [verʝˈina]). Thus, the construction of the brewery began and lasted until the fall of 1997. After some problems at the production, Vergina Beer finally managed to release on February 18th,1998.[8] Some of the difficulties occurred caused by the unfair competition tactics for which Athenian Brewery, a Heineken subsidiary company, later was found guilty by the court, but had already affected the growth of the company.[9][10][11] Nowadays, The market share of the company ranges between around 5 and 7 percent.[12][13] The company introduced first the concept of contract farming to Greece in 2006[14] and as of 2019 the contracted acreage exceeded the 35,000 acres in Macedonia and Thrace.[15] (https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Thrace_Brewery)

In 2013 Vergina Weiss won the Silver Medal and the second place for MTB in the "Speciality Wheat Beer" category at the International Brewing Awards competition, the oldest one since 1886.[16] In 2014 and 2018 again Vergina Weiss won the Bronze and Silver Medal accordingly, in the "South German-Style Hefeweizen Hell" category at the European Beer Star competition.[17] In 2020 the company launched a new beer product, Vergina Alcohol Free, a low-alcohol beer (almost zero), and proceeded to a general rebranding with the formation of a new logo, graphics and products packaging.[18] (https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Thrace_Brewery)

Macedonian Thrace Brewery is one of the most modern brewing facilities in all of Europe. Our founder Demetri Politopoulos' phrase that "when something is born, it starts out small and grows with love" is one of our guiding principles. We remain committed to “growing with love” and honoring our devoted friends who choose our beers, by reinvesting our profits in the very best brewing and quality control equipment available, creating new jobs and supporting our local and national economy. (https://verginabeer.com/en/brewery)

A Greek beer revolution!
As recently as the mid 90’s, Greece did in fact have several airlines, but the late, great Frank Zappa would undoubtedly have been upset by the fact that the land of his forefathers still didn’t have a single, 100% Greek beer.
That’s why when the very first “Vergina” was bottled in 1998, our mission was twofold: to craft one of the finest premium lagers money could buy – anywhere, at any price – and to rectify the glaring omission of which the legendary Zappa spoke...
Revolutionizing Greece’s Beer Culture - Going Global
Much to our surprise, what started out as a small, committed band of beer lovers’ quest to bring back the lost art of beer-craft to the Thracian heartland soon blossomed into something much greater than we could have ever hoped for: our “Vergina” brand had not only evolved into the catalyst that would revolutionize beer culture in Greece, but also began attracting an ever growing number of devoted fans in the four corners of the globe - from the surf lodges of Australia to New York City’s finest restaurants.
Honoring the Past - Investing in the Future
The history of beer brewing in the Hellenic world is well documented throughout antiquity; perhaps most famously in the 10th Century Byzantine codex entitled “Peri Zython Pioiseos” (“On the Crafting of Beers”). Furthermore, the ancient Greeks were well aware of the exceptional quality of the natural spring waters of Northern Greece, and archaeological finds confirm that Thrace was one of the very first locations in Europe where beer fermentation took place.
However, as resting on one’s laurels is never enough, Macedonian Thrace Brewery has invested tens of millions of Euros to date in establishing and continuously updating one of Europe’s most technologically advanced brewing and bottling facilities in the foothills of the Rhodope Mountains, that consistently meets and exceeds the most stringent international quality assurance standards (FSCC 22000).... Today, with a highly specialized and committed team of over 115 good people that’s constantly striving for the best possible results, and an ever growing presence of our labels throughout Greece and worldwide, Macedonian Thrace Brewery has managed to retain a close-knit “family atmosphere”, while at the same time consistently ranking as one of the most financially stable and creditworthy corporations in Greece.
Since our beginnings in the late 90’s, when the Macedonian Thrace Brewery first started offering its signature “Vergina Premium Lager” in the finest European Pilsner tradition, our product lineup has grown to include a variety of different labels and specialty beers, such as “Vergina Red”, an amber specialty beer with a unique bouquet of honey and berries; “Vergina Weiss”, which is brewed in the time-honored Bavarian tradition of top-fermented wheat beers; "Vergina Porfyra", an unfiltered limited edition lager which is brewed with the true beer aficionado in mind and "Vergina XXX Black" , an unfiltered dry stout with distinctive coffee and vanilla overtones, while a variety of new seasonal and specialty labels scheduled for production promise to make the choice for Vergina fans harder than ever... All of us here at Macedonian Thrace Brewery believe that the best days are yet to come, and we assure you that as we continue to getting stronger and stronger, we will never lose sight of the guiding principles that have gotten us to where we are today. (https://verginabeer.com/en/history)

Heel verhaal, maar de pils uit blik smaakte niet opvallend anders dan andere pils. Al kwam dat misschien ook omdat ik het dronk op de bank in Nederland en niet ergens op een of ander Grieks eilandje...

Of Macedonië?

Macedonië (Noord-Macedonië) (Engels: North Macedonia, Macedonisch: Северна Македонија) is een land in Europa dat grenst aan Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Macedonië is sinds 1991 onafhankelijk van het voormalige Joegoslavië. De hoofdstad van Macedonië is Skopje. Een aantal grote steden in Macedonië zijn: Kumanovo, Bitola, Prilep, Veles en Tetovo. Sinds 14 februari 2019 heet het land officieel Noord-Macedonië.
Macedonië staat bekend om de lange en rijke geschiedenis. In het land zijn ongeveer 1000 kerken en kloosters te vinden waarvan 365 kerken in de stad Ohrid. Deze stad heeft voor elke dag van het jaar een kerk gebouwd. De gemiddelde hoogte van Macedonië is circa 850 meter. Het hoogste punt is 2754 meter (Golem Korab). Het landschap kenmerkt zich veelal door bergen, graslanden, meren en bossen. In Macedonië zijn tevens 346 grotten die veelal moeilijk toegangbaar zijn. In de wintermaanden kan men bij de grens met Griekenland wintersporten beoefenen. ... 
Wist u dat…
…Macedonië vaak aangeduid wordt met ‘Fyrom’?
…Macedonië kandidaat is voor toetreding tot de Europese Unie?
…Macedonië tot 1991 onderdeel was van voormalig Joegoslavië?
…1/4e deel van de bevolking in de hoofdstad Skopje woont?
…Moeder Teresa geboren was in Macedonië?
…Macedonië de meeste bergen en bergtoppen ter wereld heeft?
(https://www.landenkompas.nl/macedonie)

De Republiek Noord-Macedonië ligt in het centrale deel van de Balkan in het zuidoosten van Europa. Noord-Macedonië heeft landsgrenzen met Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. Noord-Macedonië is een vrij jong land dat zich pas in 1991 onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië. De naam Macedonië mag door toedoen van Griekenland niet gebruikt worden voor officiële gelegenheden. Hierdoor stond Macedonië ingeschreven bij de VN onder de naam F.Y.R.O.M. (Former Yugoslav Republic of Macedonia). Mede door dit naamsgeschil heeft Macedonië nog niet kunnen toetreden tot de NAVO of de Europese Unie. Wel is Macedonië al enige jaren kandidaat-lid van de EU. Sinds 12 februari 2019 heeft het land officieel zijn naam gewijzigd in Noord-Macedonië. (https://www.noordmacedonievoorbeginners.nl/)

Noord-Macedonië, officieel de Republiek Noord-Macedonië (Macedonisch: Република Северна Македонија, Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (Albanees: Republika e Maqedonisë së Veriut) is een land in het midden van het Balkanschiereiland in Zuidoost-Europa. Het is de opvolger van een van de deelrepublieken van het voormalige Joegoslavië. De deelrepubliek verklaarde zich in september 1991 onafhankelijk onder de naam Macedonië. In 1993 werd Noord-Macedonië lid van de Verenigde Naties, maar dan onder de voorlopige naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (in het Engels afgekort als FYROM), vanwege een geschil met Griekenland over de rechten op de naam Macedonië. Na een akkoord met Griekenland kreeg het in 2019 de naam Noord-Macedonië.[4][5]
De Republiek Noord-Macedonië is een binnenstaat die wordt begrensd door Kosovo in het noordwesten, Servië in het noordenoosten, Bulgarije in het oosten, Griekenland in het zuiden en Albanië in het westen. Het vormt ongeveer een derde van het grotere historische gebied Macedonië. De hoofdstad en grootste stad is Skopje.... De naam van de staat is afgeleid van het Griekse woord Μακεδονία (Makedonía), een koninkrijk (later, regio) genoemd naar de oude Macedoniërs. Hun naam, Μακεδόνες (Makedónes), komt uiteindelijk voort uit het oude Griekse bijvoeglijk naamwoord μακεδνός (makednós), wat lang of taps betekent, [16] dat dezelfde wortel deelt als het bijvoeglijk naamwoord μακρός (makrós), wat lang, lang of hoog betekent, in oud-Grieks. Aangenomen wordt dat de naam oorspronkelijk Hooglanders of de Lange betekende, mogelijk beschrijvend voor het volk. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Macedoni%C3%AB)

De geschiedenis van de regio Macedonië gaat terug tot de oudheid, te beginnen met het koninkrijk Paeonia, vermoedelijk een gemengde Thraco-Illyrische staat. In de late zesde eeuw v.Chr. werd het Macedonië opgenomen in het Perzische Achaemenidische rijk en vervolgens geannexeerd door het koninkrijk van Macedonië in de vierde eeuw v.Chr. De Romeinen veroverden de regio in de tweede eeuw voor Christus en maakten er deel van uit van de veel grotere provincie Macedonië. Het gebied bleef deel uitmaken van het Byzantijnse rijk, maar werd vaak overvallen en bewoond door Slavische stammen vanaf de zesde eeuw van het christelijke tijdperk. Na eeuwen van strijd tussen het Bulgaarse, Byzantijnse en Servische rijk, maakte het deel uit van de Ottomaanse heerschappij vanaf het midden van de 14e tot het begin van de 20e eeuw, toen de Balkanoorlogen van 1912 en 1913 volgden, het moderne grondgebied van Noord-Macedonië onderging Servische heerschappij.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd het geregeerd door Bulgarije, maar na het einde van de oorlog keerde het terug onder Servisch bestuur als onderdeel van het nieuw gevormde koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog (1941-1944), werd het opnieuw geregeerd door Bulgarije en in 1945 werd het gevestigd als een constituerende staat van communistisch Joegoslavië, dat het bleef tot zijn vreedzame afscheiding in 1991.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië (formeel) een federale staat, waarbij voor het eerst ook het Macedonische volk[noot 1] een eigen territorium kreeg, de Socialistische Republiek Macedonië. Op 8 september 1991 werd deze deelstaat na een referendum onafhankelijk.
Het werd lid van de Verenigde Naties[11] in 1993, maar als gevolg van een geschil met Griekenland over zijn naam, werd het enkel toegelaten onder de voorlopige verwijzing 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië'[12] (Macedonisch Slavisch: Поранешна Југословенска Република Македонија,[13] Poranešna Jugoslovenska Republika Makedonija), afgekort FYROM (van het Engelse Former Yugoslav Republic of Macedonia).
De naam Macedonië ligt gevoelig bij Griekenland, aangezien het noordelijke deel van Griekenland ook die naam heeft. De Grieken vreesden dat het land Macedonië aanspraken ging maken op het Griekse deel met dezelfde naam. Griekenland drong er bij de internationale gemeenschap op aan om het verschil tussen de twee 'Macedoniën' duidelijk naar voren te laten komen. Daarom werd door de Verenigde Naties bepaald dat het land Macedonië in het internationale verkeer werd aangeduid als 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' (in het Engels Former Yugoslav Republic of Macedonia of afgekort als F.Y.R.O.M.). De Grieken noemden het land Macedonië ΠΓΔΜ (spreek uit: poe-ghoe-dhoe-moe), de Griekse afkorting voor F.Y.R.O.M., of simpelweg Skopje, naar de hoofdstad van het land. Op 17 maart 2008 onderhandelden Athene en Skopje over de naam, omdat er voor 2 april een oplossing gevonden moest worden naar aanleiding van de onderhandelingen over de toetreding van het nieuw gevormde land tot de NAVO. Er werd echter geen oplossing gevonden en Griekenland gebruikte zijn veto om de toetreding tot de NAVO te blokkeren.
Op 12 juni 2018 bereikten de regeringen van Macedonië en Griekenland een voorlopig akkoord dat erin moest resulteren dat het land de naam Republiek Noord-Macedonië (Република Северна Македонија, Republika Severna Makedonija) kreeg.[14][15] Op 19 oktober 2018 besloot het parlement met de vereiste twee derde meerderheid om de naam van het land te veranderen in Noord-Macedonië.[16] Op 12 februari 2019 werd de nieuwe naam een feit.
De nieuwe Republiek Macedonië ondervond weinig tot geen gevolgen van de oorlogen in Joegoslavië begin jaren 90. Dat veranderde toen in 1998 een extreem-nationalistische orthodoxe regering onder premier Georgievski aan de macht kwam en bovendien oorlog uitbrak in Kosovo. Veel etnische Albanezen vluchtten uit Kosovo, waarvan een deel naar Macedonië waar al een etnisch Albanese minderheid woonde. De Albanezen in Macedonië, georganiseerd in de UÇK-M, streefden naar onafhankelijkheid. Dit leidde ertoe dat er in 2001 in de Republiek Macedonië een korte maar hevige strijd woedde tussen etnische Albanezen en het Macedonische regeringsleger. Als gevolg hiervan stopte het geweld en werd door Macedonische en etnisch Albanese leiders het Akkoord van Ohrid ondertekend. Besloten werd dat de NAVO zou assisteren bij het innemen van de wapens van de etnische Albanezen. Deze missie kreeg de naam Task Force Harvest. De NAVO werd gevraagd om de Republiek Macedonië na beëindiging van TFH te ondersteunen bij het vredesproces en de parlementsverkiezingen van 15 september 2002. Hierop stationeerde de NAVO de vredesmacht Task Force Fox in de Republiek Macedonië. Nadat de verkiezingen naar tevredenheid verlopen waren werd deze missie opgevolgd door een kleinere EU-vredesmacht "Concordia", die later weer werd opgevolgd door een EU politie-missie met de naam "Proxima", die een jaar (tot 15 december 2004) actief zou zijn. Vlak voor die tijd werd de missie met één jaar verlengd (Proxima II). Deze missie eindigde op 15 december 2005.
Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid is een van de monumenten op de Werelderfgoedlijst in Noord-Macedonië. Een deel van Albanië valt er nu ook onder. Ohrid wordt gezien als een van de oudste bewoonde plaatsen van Europa.
Sinds 27 maart 2020 is het land lid van de NAVO.[17]
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Macedoni%C3%AB)

Voordat Macedonië onderdeel werd van Joegoslavië is het land bijna duizend jaar onderdeel geweest van het Ottomaanse Rijk. De geschiedenis van Macedonië loopt dan ook op een aantal punten synchroon met die van het Ottomaanse Rijk. Tegenwoordig is Macedonië een rustig land dat zich de laatste jaren steeds meer aan het ontpoppen is al toeristische bestemming. De voorzieningen die hiervoor nodig zijn beginnen overal te komen en een steeds groter deel van de bevolking spreek Engels of Duits.  (https://www.noordmacedonievoorbeginners.nl/)

De Macedonische keuken is goed maar eenvoudig. Hij is te vergelijken met de meeste keukens zoals je die in de andere Balkanlanden tegenkomt. Toen we navraag deden naar typische Macedonische gerechten kregen we te horen dat deze niet bestonden, maar dat er wel typische Balkan gerechten geserveerd werden. De voorgerechten bestaan in de meeste gevallen uit een salade van komkommer, tomaat, geitenkaas, ui en olijven. In het binnenland zal het hoofdgerecht meestal bestaan uit een vleesgerecht, maar aan het Meer van Ohrid kom je ook veel vis tegen op de kaart. De vissen worden hier meestal even gegrild of warm gerookt en zijn in de meeste gevallen super vers. De vleeshoofdgerechten bestaan in de meeste gevallen uit stoofpotten. Deze worden met verschillende kruiden, ui en spek op smaak gebracht. Macedonië is nog een heel goedkoop vakantieland. Uit eten kost maar zelden meer dan tien euro per persoon en dan is het vaak de drank die het duur maakt. Een typische drank die hier veel geserveerd wordt is raki. Hiervoor moet je wel oppassen, want elke kroeg of restaurant brandt deze zelf en de drank kan dus erg in smaak of sterkte verschillen. Op meerdere plaatsen in Noord-Macedonië wordt wijn verbouwd. Deze wijn is van bijzonder goede kwaliteit en wordt in bijna elk restaurant in het land geschonken.  (https://www.noordmacedonievoorbeginners.nl/)

Het lijkt er dus op dat er meer bier in Griekenland wordt gedronken dan in Noord-Macedonië, al heb ik daar geen cijfers van.

maandag 5 oktober 2020

Steenberge of Steenbergen?

Laatst dronk ik een pilsje en ik dacht dat het afkomstig was van een brouwer van een van mijn favoriete bieren... maar is dat wel zo?

Het betrof: http://www.steenberge.nl/

Het pils smaakte goed!

Maar het staat niet op https://www.vansteenberge.com/nl/de-topbieren, dus klopt het wel?? Bij nader onderzoek is de ene brouwerij Van Steenberge en de andere is een bier genaamd Steenberge. Dat is anders...

De brouwerij Van Steenberge, bekend van Gulden Draak, is gevestigd op adres: Brouwerij Van Steenberge, Lindenlaan 25, 9940 Ertvelde. Terwijl brouwerij als Molenakkers 2 te Asten heeft. Het is dus echt een andere! Op http://www.brouwerijdewitteleeuw.nl/informatieNWEAanvraag.html vind ik bij dit adres Multibier. Al staat op hun site https://www.multibier.nl/ dan weer een adres in Helmond?

Steenberge Premium Pilsener wordt met Nederlandse nuchterheid in België gebrouwen en staat voor kwaliteit, maar dan zonder de hoge prijzen. Een bier met body!

Een fris en helder pils waarvoor enkel de beste ingrediënten goed genoeg zijn. Met zorg gebrouwen om met elkaar te drinken.

https://www.multibier.nl/product/steenberge-premium-pilsener/

Is het Steenberge nou van een andere brouwerij of niet?

Op https://biertapverhuurijsselstein.nl/product/steenberge-fust-50-liter/ vind ik:

Steenberge Premium Pilsener van topklasse wordt gekenmerkt door de hoogwaardige kwaliteit van grondstoffen. Het unieke recept zorgt voor een mooi goudgele pilsener met een zacht hoppige en frisse smaak en een 5,2 alc. %. Steenberge Premium Pilsener is verkrijgbaar in fusten van 20, 30 en 50 liter.

In 2005 zag Steenberge Pilsener het licht en werd er voor de eerste keer een serie fusten afgevuld bij brouwerij Van Steenberge in Ertvelde. Maar voordat deze afvulling plaats vond zijn er vele uren, dagen en maanden gespendeerd ter voorbereiding. Aanleiding voor deze introductie is de simpele gedachte geweest; “het creëren van een product dat onderscheid kan bieden tussen de collega-bieraanbieders, door de kwaliteit van grondstoffen en unieke recept en dat uiteindelijk de landelijke uitstraling en erkenning geniet van een A-product.

De merknaam Steenberge Pilsener werd gekozen. Met de krachtige slogan “een kei van een pils” werd de Brabantse ondertoon erkend en kon de acquisitie van start gaan. Maar acquisitie plegen zonder fysiek product bleek een zware opgave. Er is immers eerst vraag naar een product nodig voordat er voorraad aangelegd kan worden. Echter door een dosis vertrouwen en doorzettingsvermogen werd de eerste Steenberge ambassadeur gevonden in Diemen. Drankengroothandel Buffing, een authentieke horecagroothandel sprak het vertrouwen uit in het merk en ging samen met Multi Bier Asten BV van start.

brouwerij2008

Vanaf 2008 gingen we van een “Brabants pilsje” naar een Premium Pilsener. Uit strategisch oogpunt werd er overgestapt naar een grote gerenommeerde Belgische brouwerij. Met een alcoholpercentage van 5,2% en een pils boven de 11 graden plato werd de titel Premium eer aan gedaan, met vooropgesteld kwaliteit in een glas door het unieke recept. De reclamematerialen werden opnieuw ontwikkeld en ook alle bestaande klanten werden omgebouwd naar de nieuwe premium uitstraling. Een gigantische operatie, maar wel een noodzakelijke. Een relatief onbekend merk geniet nou eenmaal niet het vertrouwen zoals dat van een gevestigd merk.

Met de slogan Proeven is Geloven sloeg Steenberge een nieuwe weg in. De smaak en kwaliteit van Steenberge Premium Pilsener is dusdanig onderscheidend, dat we u graag willen laten proeven om u van ons gelijk te kunnen overtuigen! Met inmiddels meer dan 500 verkooppunten in Nederland, is bewezen dat de vraag groeit en we er dus steeds meer “Gelovers” bij hebben gekregen.

https://biertapverhuurijsselstein.nl/product/steenberge-fust-50-liter/

Steenberge, een kei van een pils!

https://www.henkvandescher.nl/naam/steenberge-een-kei-van-een-pils

Op https://www.henkvandescher.nl/naam/steenberge-een-kei-van-een-pils lees je wel dat de bedrijfsnaam Steenberge is. Ook op https://www.belgenbier.be/bieren/beschrijvingbier.php?idbieren=4197 staat Van Steenberge - Ertvelde als bedrijfsnaam. 

Brouwerij Van Steenberge, ook bekend als Brouwerij Bios of Schelfaut, is een Belgische brouwerij opgericht in 1784 als Brouwerij De Peer. Het bedrijf is gevestigd in het Oost-Vlaamse dorp Ertvelde, deelgemeente van Evergem.

De brouwerij werd gesticht door Jean Baptiste De Bruin, die gehuwd was met Angelina Petronella Schelfaut. Na hun beider overlijden kwam de brouwerij in handen van de neef Jozef Schelfaut. Diens dochter Margriet huwde met Paul Van Steenberge, die naast brouwer ook politicus en professor was. In 1919 werd de naam Brouwerij Bios aangenomen. Later kwam de vestiging in handen van diens zoon Jozef Van Steenberge (1962), kleinzoon Paul Van Steenberge (1990) en achterkleinzoon Jef Versele (sinds 1998).[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Van_Steenberge

Brouwerij Van Steenberge had bij bierproevers vroeger de naam van etikettenbierbrouwerij. In 2006 werd door de 7e generatie beslist om het uitgebreide gamma aan bieren in te krimpen en het aanbod aan etiketbieren te beperken. Dit komt de hoofdmerken Augustijn, Piraat en Gulden Draak ten goede. De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1784.  De hoge gistingsbieren vormen negentig procent van de productie en verkoop van Brouwerij Van Steenberge. Gulden Draak is het meest verkochte merk. Die biersoort wordt gevolgd door Augustijn, dat het ook goed doet op de markt. Ze verkopen hun bier al in 65 landen. Italië, Nederland, Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje vormen in die volgorde de top vijf. Met de verkoop van 8,2 miljoen liter bier per jaar staan ze op de vijftiende plaats in de klassering van de Belgische brouwerijen. In produceerde brouwerij Van Steenberge 8,2 miljoen liter bier. In 2015 verwachten ze een groei van dertig procent. http://www.bierpassie.com/brewery/254/brouwerij-van-steenberge/info

Bierbrouwerij Van Steenberge is een bierbrouwerij uit Ertvelde (België) die is opgericht in 1874. Deze brouwerij heeft 12 bieren in het assortiment.... De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1874. Vele honderden huisbrouwerijen die Vlaanderen telde, brouwden bier als nevenactiviteit van landbouwbedrijvigheid. In Ertvelde werd toen Brouwerij de Peer gesticht die het brouwen van bier tot een hoofdactiviteit maakte.... Na de Eerste Wereldoorlog kwam de brouwerij onder de leiding van Paul Van Steenberge, professor in de microbiologie aan de Gentse brouwerijschool. In 1919 wijzigde hij de naam van de brouwerij in Brouwerij Bios, naar het gelijknamige bier dat toen in productie kwam. Na het overlijden van zijn vader in 1962, nam Jozef Van Steenberge de leiding van de brouwerij over die zich opnieuw ging toeleggen op de productie van kwaliteitsbieren van hoge gisting. Wel werden de eigen mouterij en hopwinning gesloten en werden deze grondstoffen voortaan ingekocht die wel moesten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. ... In 1978 verwerft de brouwerij het recept van het bier dat de Paters Augustijnen in hun klooster te Gent brouwden. Het wordt verder geperfectioneerd en in 1982 komt de Augusteijn op de markt. Meteen een weergaloos succes en nog steeds het paradepaard van de brouwerij. Met de andere hoge gistingsbieren Piraat en Gulden Draak wordt het rijke gamma vervolledigd. ... In 1990 ging de leiding van het bedrijf over naar de zoon van Jozef, Paul Van Steenberge. Er kwam een nieuwe, volledig computergestuurde brouwzaal, een computergestuurde vatenvullerij, een eigen waterzuiveringsinstallatie, een nieuwe bottelarij en stoomvoorziening op aardgas. De verwachte verzadiging van de binnenlandse markt was een belangrijke stimulans om afzetmogelijkheden in het buitenland te prospecteren. Van het aantrekkelijke aanbod van hoge gistingsbieren wordt op dit ogenblik 60% geëxporteerd. ... Om de ambitieuze plannen voor de toekomst te realiseren, werd in 2009 het "AUGUSTIJN gamma" aangevuld met Augustijn Donker. De lancering van dit nieuwe bier was de gepaste aanleiding om over te gaan tot een frisse en hedendaagse restyling van Augustijn Blond en Augustijn Grand Cru. Een nieuw bier, nieuwe etiketten, nieuwe impulsen … Door een distributieovereenkomst te sluiten met Brouwerij Van Steenberge gaat SABMiller met het abdijbier Augustijn de strijd aan met Hoegaarden en Leffe van AB InBev. Door het internationale sterke netwerk van SABMiller in Nederland, Centraal-Europa en Italië krijgt Augustijn een kans om op deze markten (verder) door te breken. https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/oost-vlaanderen/ertvelde/steenberge-van

Zou Steenberge een etiketbier zijn van Van Steenberge? Of is het een bier dat gebrouwen wordt bij ze in opdracht van een andere brouwerij?

De brouwerij staat in Ertvelde en niet in Steenbergen.

Steenbergen (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een Nederlandse stad, gelegen in het westen van de provincie Noord-Brabant. De plaats bevindt zich in de gelijknamige gemeente, en telt 14.165 inwoners. Steenbergen is via de Steenbergse Vliet verbonden met het Volkerak, daarnaast is het gelegen aan de A4. Steenbergen werd waarschijnlijk gesticht in de tweede helft van de 13e eeuw en is sinds de eerste helft van de veertiende eeuw te beschouwen als stad.[2] Het heeft een rijke historie en groeide in de 14e en 15e eeuw, dankzij zoutwinning en handel met Antwerpen en Vlaamse steden als Brugge en Gent tot een handelsstad. Toen door verschillende oorzaken de economische neergang had ingezet, werd Steenbergen in de 16e eeuw belangrijker als vesting- en garnizoensstad. De vesting maakte vanaf 1628 deel uit van de West-Brabantse waterlinie. Steenbergen is een Oranjestad en is sinds 1 januari 1997 de hoofdplaats van de gemeente Steenbergen, de samenvoeging van de voormalige gemeenten Steenbergen en Kruisland, Dinteloord en Prinsenland, Nieuw-Vossemeer en Welberg. https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenbergen_(stad)

Ertvelde is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Evergem. Ertvelde ligt in de Gentse Kanaalzone, op de grens tussen het Gentse Houtland en het Meetjesland. De vroegste vermelding van Ertvelde dateert van 1167 onder de naam Artevelde. Een oorkonde van 1182 spreekt graaf van Vlaanderen Filips van de Elzas over een "villa de Arthevelde", wat een veel oudere structuur zou doen vermoeden. De ontginning van Ertvelde begon vermoedelijk in de 12e eeuw. Ertvelde maakte deel uit van het Ambacht Assenede in de Vier Ambachten, grotendeels toebehorend aan de graven van Vlaanderen, die het in 1649 verkochten aan de heren della Faille. De burggraven, die vanaf de 12e eeuw worden vermeld, lieten aan de Burggravenstroom een mottekasteel bouwen op de "Hoge Wal", dat vernield werd bij de Gentse opstand in 1385.... Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden door de Duitsers in Ertvelde en Kluizen bunkers gebouwd voor de Hollandstelling, een versterkte linie ter verdediging van de landgrens. Verscheidene van deze bunkers zijn bewaard. Door zijn ligging aan het kanaal Gent-Terneuzen had Ertvelde veel te lijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kerktoren van Ertvelde werd opgeblazen en tijdens de bombardementen in 1944 vernielde de Amerikaanse luchtmacht de Duitse benzinevoorraden in de industriezone van Rieme en werd een groot deel van de parochie vernield. In 1965 werd de gemeente Kluizen aangehecht. In 1977 werd Ertvelde op zijn beurt een deelgemeente van Evergem. Voordien was de postcode 9068. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ertvelde

Ertvelde was vooral bekend om zijn dancing, in het bezit van de Vlaamse zanger Eddy Wally. Wally trad er geregeld zelf op, en nodigde vaak semi-bekende zangers uit, wat muziekfans uit heel Vlaanderen aantrok. Enkele jaren geleden verkocht Wally het pand en kort nadien werd het terug heropend maar deze maal zonder het grote succes van Eddy Wally destijds. Na enige tijd werd de zaal gesloten, en het gebouw werd in februari 2005 afgebroken. Op deze plaats werd er nu een appartementsgebouw opgetrokken. Op een pleintje, niet ver van de Achterstraat waar zijn dancing was gelegen, is er nu een gedenkteken opgesteld met een handtas, een verwijzing naar zijn verleden als marktkramer en de winkel van handtassen, naast de danszaal. Dit kreeg de benaming " Cherie" naar een oude hit van hem. Verder is Ertvelde bekend door Brouwerij Van Steenberge, waar verschillende streekbieren van hoge gisting gebrouwen worden zoals Augustijn, Piraat, Gulden Draak en andere. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ertvelde

Eddy Wally, artiestennaam van Eduard René Van De Walle (Zelzate, 12 juli 1932 – aldaar, 6 februari 2016), was een Belgische zanger die bekend was om hits als Chérie (1966), Dans met mij die laatste tango! (1969), Ik spring uit een vliegmachien (1996) en Dans mi amor (2003). ... Eddy's vader Henri, woonachtig in volkswijk De Katte in Zelzate, werkte als arbeider in een teerfabriek van Zelzate. In zijn vrije tijd trad hij in de streek regelmatig en met succes op als een begenadigd accordeonspeler. Hij leerde zoon 'Wardje' al vroeg accordeon, gitaar en mondharp spelen. Toen Henri op 49-jarige leeftijd overleed, moest de 14-jarige Eddy zelf de kost gaan verdienen als textielarbeider in een weverij in Sas van Gent. Naar het voorbeeld van zijn vader ging Eddy na zijn werkuren optreden in cafés als zanger en gitaarspeler. Tijdens een 'crochet' (een talentenjacht) leerde hij Mariëtte Roegiers kennen, met wie hij in 1956 in het huwelijk trad.[1] ... Hij opende in de vroege jaren 60 dancing 'Paris-Las Vegas' in Ertvelde (Oost-Vlaanderen) en verkocht samen met zijn vrouw en zijn schoonmoeder jarenlang handtassen op diverse Vlaamse markten. In 1966 leerde hij de Nederlandse producer Johnny Hoes kennen. Onder diens leiding nam Eddy Wally zijn eerste nummer Chérie (1966) op, dat een grote hit werd. Wally haalde er de eerste plaats mee in de Vlaamse hitparade en een gouden plaat (goed voor 50.000 verkochte exemplaren). Tot op de dag van vandaag is dit zijn bekendste nummer.... Vanwege zijn zelfverklaarde "succes" in het buitenland noemt Wally zich al jaren The Voice of Europe ('De Stem van Europa'), in navolging van Frank Sinatra, met wie hij zichzelf graag vergelijkt. De oudste zoon van Johnny Hoes, Adri-Jan Hoes, zorgde in 2005 voor een comeback met de hit Shanghai. ... Wally kreeg juni 2006 in Ertvelde een standbeeld ter ere van zijn œuvre. Het heeft als opschrift "Ode aan Eddy Wally - The voice of Europe" en laat de titel van zijn grootste hit Chérie zien. Daarnaast is in het geheel een marktkramerstas opgenomen, een verwijzing naar Wally's afkomst. Dit kunstwerk is gemaakt door Adi Verbeke.[5] https://nl.wikipedia.org/wiki/Eddy_Wally

Misschien een beetje overvloedig, maar Eddy Wally is een bier van De Prael (https://www.deprael.nl/brouwerij/), een Sour - Flanders Red Ale met 7% Alcohol.  Zie https://www.robenrob.nl/webshop/eddy-wally-75cl en https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-de-prael-eddy-wally