Translate

Zoeken in deze blog

zondag 19 mei 2024

Pinksteren of Pasen? Ze smelten de paashaas!!

Is een Imperial Chocolate Easter Bunny Stout punk? Ik denk het niet. Is een nummer of een (chocolade?) paashaas punk? Daar twijfel ik over...

De tekst begint wel met een EO-dienstmededeling (zie ook https://www.songteksten.nl/songteksten/9983/de-heideroosjes/ze-smelten-de-paashaas.htm en https://muzikum.eu/nl/urbanus/ze-smelten-de-paashaas-songtekst)

  


Het is een nummer van de Limburgse punkband Heideroosjes. Een band waar ik midden jaren negentig best fan van was. 

Heideroosjes is een Nederlandse punkband uit Horst, Limburg. De naam van de band is afgeleid van een conference van Urbanus, die spottend zei dat hij een liedje had geschreven voor de Limburgse hardrockformatie... de Heideroosjes. Vanaf het jaar 2000 laat de band het lidwoord de weg en is de naam officieel ingekort tot Heideroosjes. De nummers zijn voornamelijk Engels- of Nederlandstalig en af en toe Duitstalig.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heideroosjes)

Urbanus, artiestennaam van Urbain Joseph Servranckx (Sint-Gertrudis-Pede, 7 juni 1949), is een Belgische komiek, cabaretier, zanger, gitarist, stripauteur en acteur. Urbanus geniet sinds 1974 populariteit in zowel Vlaanderen als Nederland. Alhoewel hij vooral bekendstaat als komiek, werden ook zijn liedjes bekende hits, zoals Bakske vol met stro (1979), Madammen met een bontjas (1980) en Hittentit (1982). Tot 2008 waren twee films waarin hij de hoofdrol speelde, Hector (1987) en Koko Flanel (1990), de grootste Vlaamse kaskrakers in de bioscoop. Urbanus is ook een productief scenarist van stripverhalen, zoals zijn eigen vedettestrip Urbanus .... Zijn humoristische stijl kan omschreven worden als absurd, volks, subversief, anarchistisch en soms populistisch.... Zijn komisch talent werd sterk beïnvloed door zijn oom Maurice Servranckx, uitbater van een herberg naast zijn ouderlijk huis. Urbain zocht zich een weg naar het podium, geïnspireerd door Jan De Wilde en Zjef Vanuytsel. Samen met een aantal andere studenten van Sint-Lucas werd in 1973 de groep ANUS opgericht. Daniël Geirnaert ontwierp de affiches voor de eerste optredens. De groep werd echter niet serieus genomen en heeft het maar enkele maanden uitgehouden. Urbain ging in 1974 solo onder de naam Urbanus van Anus met liedjes en conferences. Nadat de toenmalige BRT (Belgische Radio en Televisie) hem had gevraagd voor een komische act liet hij de benaming "van Anus" vallen en sindsdien is het kortweg Urbanus. De eerste hoes van Urbanus leevend werd eveneens getekend door Daniël Geirnaert.[2]... De eerste film van Urbanus, Hector, kwam in oktober 1987 uit. Urbanus schreef het scenario samen met de debuterende regisseur Stijn Coninx. Het werd een enorm succes. De film won de eerste prijs op het Internationale Festival van de Komische Film in Chamrousse (Frankrijk) en Urbanus ontving er de prijs "beste acteur" van Radio France en Le Dauphiné Libéré. Hector was op dat moment ook het grootste kassucces ooit in de Belgische geschiedenis. Dit succes op het witte doek vroeg om een vervolg en in 1990 kwam Koko Flanel uit, opnieuw in samenwerking met Stijn Coninx. Deze film verpulverde zelfs het vorige record van Hector en was 18 jaar lang het grootste kassucces in de Belgische filmgeschiedenis. Pas in 2009 werd dit record verbroken door Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Urbanus_(artiest))

De band werd in 1989 opgericht en bestond uit Marco Roelofs (zang, gitaar, teksten), Frank Kleuskens (gitaar), Fred Houben (basgitaar) en Igor Hobus (drums). De bandleden komen uit Horst en Sevenum en kennen elkaar van de middelbare school. De eerste twee albums (Noisy Fairytales uit 1993 en Choice for a Lost Generation uit 1994) werden uitgebracht via het zelf opgerichte platenlabel Fairytale Records. In diezelfde beginjaren tussen 1989 en 1994 bouwde het viertal een gedegen live-reputatie op. In 1995 speelden ze op Lowlandsfestival, in 1996 op Pinkpop. Het derde album Fifi haalde de albumlijsten. In de jaren die volgden speelde Heideroosjes in totaal vier keer op Pinkpop en vier keer op Lowlands. ... Vanaf 1996 speelden zij op festivals zoals Rock Werchter en Pukkelpop. Het nummer "Damclub Hooligan" stond in 2004 op De Afrekening, de alternatieve hitlijst van Studio Brussel. Toen de band in 2004 wederom op het hoofdpodium van Rock Werchter speelde, kwam Urbanus een nummer meezingen. Heideroosjes speelde bovendien vijf keer op het hoofdpodium van Groezrock, in de jaren 1997, 2000, 2004, 2012 en 2019. Vanaf 1998 trok Heideroosjes vaker de landsgrenzen over en deed in dat jaar onder meer een uitgebreide tournee door voormalig Joegoslavië. In datzelfde jaar tekende de groep een platencontract met het Amerikaanse label Epitaph Records. In de jaren die volgden toerde Heideroosjes door heel Europa met onder meer muzikaal aanverwante artiesten zoals The Offspring, Pennywise, The Misfits, Bad Religion en Less Than Jake.... In 2004 vierde de band zijn 15-jarig jubileum met een tournee en jubileumshows in de 013 in Tilburg en de AB in Brussel. ... Verder in deze periode won Heideroosjes de Edison voor beste single voor "Damclub Hooligan" van het toen net verschenen album SINema, aangezien deze single nauwelijks airplay kreeg. Marco Roelofs verwees hiernaar tijdens de uitreiking van de prijs. In datzelfde jaar speelde de groep op het Amerikaanse SXSW-festival in Austin, Texas. Eind 2005 deed Heideroosjes, na een lange periode van toeren, een tournee met uitsluitend nummers van de Ramones. De optredens duurden vijf kwartier en de band noemde zich tijdens dit project Ramroosjes.[2]... In maart 2006 tekende Heideroosjes een platencontract met I Scream Records. Dit label introduceerde de band in de Verenigde Staten. Op 6 juni 2006 verscheen in de VS en Canada een cd met een selectie van nummers van alle albums, getiteld Royal to the bone. Aansluitend volgden ook twee tournees door de Verenigde Staten.... Begin 2007 verscheen het achtste album Chapter Eight, The Golden State, met daarop gastbijdragen van Motörhead-zanger Lemmy Kilmister en Ignite-zanger Zoli Teglas. Het album werd opgenomen in Los Angeles onder begeleiding van producer Cameron Webb (die ook heeft gewerkt met onder andere Social Distortion, Motörhead, Sum 41, Ignite) en Pennywise. Chapter Eight verwijst naar het achtste studioalbum en The Golden State naar de staat Californië (bijgenaamd The Golden State), waar het album werd opgenomen. In februari 2007 toerde Heideroosjes voor het eerst door Japan. De Vlaamse tv-zender TMF maakte een reportage over de tournee. Op 29 juni was de band voor de derde maal te zien op het hoofdpodium van Rock Werchter. De band gaf in 2007 ruim honderd concerten en toerde de rest van het jaar door heel Europa. ... In 2009 werd ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum een grote zomertournee gehouden en een dubbelalbum uitgebracht. Op de ene cd brengen Belgische en Nederlandse artiesten hun versie van een favoriete nummer van Heideroosjes (onder meer: BLØF, The Opposites, Urbanus, Rowwen Hèze, The Kids, Peter Pan Speedrock, Gorki, DI-RECT, Epica en Nailpin). Op de tweede cd coveren Heideroosjes hun eigen helden. Ter herinnering aan de voorbije jaren bracht de groep "De wereld draait door (1989-2009)" uit, een cover van Billy Joels "We didn't start the fire". ... Eind september 2012 ging Heideroosjes na 23 jaar uit elkaar.[3][4] Zanger Marco Roelofs schreef na het uiteenvallen van de band een boek over zijn ervaringen met Heideroosjes, getiteld Kaal.... In 2019 was het dertig jaar geleden dat Heideroosjes werden opgericht. Bandleden besloten twee clubshows te doen ter ere van dit jubileum. Zowel het concert in Melkweg op 26 januari te Amsterdam als de show in Ancienne Belgique te Brussel op 2 februari waren in minder dan drie minuten uitverkocht, zo meldde de evenementpagina's van beide zalen en de sociale mediakanalen van Heideroosjes.[5][6] De vraag naar kaartjes deed het viertal besluiten om tevens enkele festivals te spelen in Nederland, België en Duitsland. Onder meer Paaspop, Jera On Air, Zwarte Cross, Pukkelpop en de Lokerse Feesten werden aangedaan. Over de show op dat laatstgenoemde festival schreef de Vlaamse krant De Morgen op 7 augustus 2019 in een lovende recensie:[7] "Een pluim voor Heideroosjes, die de regen trotseerden én overwonnen. Roelofs en zijn bende hebben het hart op de juiste plaats en de attitude van die eerste plaat uit 1992 zit nog altijd in hun lijf".... Zonder vooraankondiging lanceerde Heideroosjes op 4 december 2020 een nieuwe single en videoclip met als titel '2020, DE TERING!'. In een interview met radiozender KINK geeft zanger Marco Roelofs aan dat "dit er gewoon even uit moest". Diezelfde radiozender maakte het lied tot hun KINKXL van de week, waardoor het nummer op hoge rotatie dagelijks voorbijkwam.[9] Op 24 september 2021 maakte de band via hun eigen website bekend dat de EP genaamd Infocalypse vanaf deze dag te beluisteren is op diverse streamingdiensten en per 1 oktober 2021 als CD en LP te koop is[10] In een recensie spreekt muziekblad OOR over "goede nieuwe nummers!" en dagblad NRC noteert "Heideroosjes rocken als nooit tevoren". In oktober 2022 heeft Heideroosjes 6 uitverkochte clubconcerten in Nederland en België in de agenda staan. [1] In 2023 viert Heideroosjes haar 35-jarig bestaan met 9 festivaloptredens en twee nieuwe songs die online verschijnen genaamd "Blijven Schreeuwen"[2] en "Dirk neukt het systeem" [3] In een artikel in Dagblad De Limburger vertelt zanger Marco Roelofs dat de band tegenwoordig bewust minder optredens doet en enkel "de krenten uit de pap neemt" [4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heideroosjes)

Ze bestaand dus nog!!

Ik was er in mijn jeugd wel fan van. De ruwe (amateuristische?) teksten over TV-programma's, limonade, en geloof. Vaak teksten die je niet echt hardop kunt meezingen als volwassenen  Hoe serieus je soms het ook eens bent met de boodschap. De vorm is blijkbaar ook belangrijk. De ludieke absurde teksten vind ik wel nog steeds goed. Zoals hun 'ze smelten de paashaas'.


ZE SMELTEN DE PAASHAAAS Collab w/Heideroosjes Imperial chocolate Easter bunny stout 10% Wat heb jij een mooie strik om je eitjes! Dit bier is een ode aan onze favoriete paas song van -en samenwerking met- de legendarische punkband Heideroosjes! DB trok de stoute schoenen aan en vroeg de mannen uit Limburg of zij samen wat paashazen wilden smelten voor deze Imperial Chocolate Easter Bunny Stout. Antwoord? Uiteraard! Zo gezegd zo gedaan. We doken samen het brouwhuis in om een Imperial Stout te brouwen en smolten meer Paashazen dan ooit tevoren. Dus knal je speakers aan en geniet van van de beste Paas song ooit onder het genot van de lekkerste vloeibare chocolade paashaas ooit! Fijne Pasen! (https://dutchbargain.com/webshop/product/ze-smelten-de-paashaas-collab-w-heideroosjes-fles-75cl/, https://dutchbargain.com/webshop/ze-smelten-de-paashaas/)


Het is een zwaar bier, maar wel lekker. Ik herken geen chocolade in het bier, maar het is wel een romig wrangbitter bier. Geen zoete pastry stout. Een scherp bier. En best lekker, al kan mijn voorliefde voor de band misschien ook wel meespelen....   



donderdag 16 mei 2024

Uiltje Never Trust A Clown - Belgian IPA (6,9%)

Uiltje Never Trust A Clown - Belgian IPA  (6,9%) smaakt hoppig en bitter meteen zoete nasmaak. Het donkergele bier is niet helder en het witte schuim verdwijnt snel. Zou het bier misschien zelfs lichtoranje te noemen zijn? Dan had het ook wel mooi gestaan om het op 27 april te plaatsen. Gemiste kans. Het bier heeft qua mondgevoel een prettige koolzuurprikkeling. In de afdronk/nasmaak blijft iets zoets hangen. Dat doet me wat denken aan een NEIPA. De bitterheid valt eigenlijk best mee.

Zicht donkergeel/oranje en troebel met mooi wit schuim ... Neus zoetmoutig, bloemig. fruitig ... Smaak zoetmoutig, lichte prikkel, redelijk vol mondgevoel, fruitig, steenfruit. perzik, mandarijn. Bloemig, grassig, iets kruidig, frishoppig met een fijne bitter in de afdronk. Spijssuggestie naar eigen smaak (https://www.bierista.nl/uiltje-never-trust-a-clown)

Ja, het is niet echt harsbitterheid, maar een IPA met zoete perzikachtige mandarijnensmaak. Op de een of andere manier zijn de hopbommen veranderd in zoete snoepsmaken? Het doet wat denken aan roken dat is afgegleden van dikke sigaren en zware shag naar vapes met kauwgom-meloen-smaak. 

Beer Specs ABV 6.9 IBU 20 EBC 16 MALT Pilsener, Munich Malt HOPS Talus, Citra, Citra Cryo CC 440 YEAST Belgian Abbaye (https://www.uiltjebrewing.com/en/product/never-trust-a-clown/)

Een Belgian IPA gebrouwen met Talus, Citra & Citra Cryo hop. (https://melgers.nl/product/uiltje-fresh-n-fast-never-trust-a-clown-belgian-ipa-44cl-blik/)

Never Trust A Clown: Haat je verrassingen? Zijn komisch grote schoenen en fopbloemen niet jouw ding? Zijn mensen die hun gelaatstrekkingen achter een façade van schmink verhullen een no go? Is een Mini Cooper vol clowns jouw ultieme nachtmerrie? En ga je liever naar Burger King vanwege Ronald McDonald? Zo ja, dan helpt onze rijke crispe fresh-hop Belgian IPA misschien. Het helpt waarschijnlijk niet tegen je coulrofobie (angst voor clowns), maar we zijn er vrij zeker van dat het wel helpt tegen belgofobie (angst voor Belgen). (https://www.speciaalbierkoning.nl/uiltje-never-trust-a-clown-belgian-ipa)

Do you hate surprises? Are circus shoes and squirting flowers not your thing? Are people who hide their emotions behind masks a no-no? Is a clown car your ultimate nightmare? Does Ronald McDonald freak you out? If so, our rich, bready fresh-hop Belgian IPA might help. It’s silly without being scary. It probably won’t reduce your coulrophobia (aka fear of clowns), but we’re pretty sure it will fix your fear of Belgians. (https://www.uiltjebrewing.com/en/product/never-trust-a-clown/)

Uiltje: Onze missie is min of meer paranoïde: f*cking goed bier brouwen. Het brouwen van de beste Nederlandse bieren is waar we naar streven. Elke dag produceren wij het kwaliteitsbier dat uw dag compleet maakt! Het brouwen van de beste Nederlandse bieren is ons dagelijkse motto, wanneer we beginnen met het brouwen van de hoppige bieren waarvan je slechts een paar weken later geniet! We streven ernaar om de verbluffende kwaliteit van ons hoppige bier hoog te houden, want de uil heeft een scherpe, compromisloze smaak. Het brouwen van kwaliteitsbier is een magisch proces waar we elke keer weer met volle teugen van genieten. Dus ontspan, leun achterover en geniet van ons hoppige bier! (https://www.speciaalbierkoning.nl/uiltje-never-trust-a-clown-belgian-ipa)

Het mooie van Uiltje is dat ze brouwen en niet echt meer gaan voor commercieel succes. Ze zijn overgenomen door Bavaria zodat ze zich weer kunnen richten op brouwen in plaats van organiseren van een  bedrijf.

Brouwerij Uiltje, officieel Uiltje Brewing Company is een Nederlandse brouwerij van speciaalbier. De brouwerij is opgericht als Het Uiltje in 2012. De brouwerij brouwt sinds 2016 zijn eigen bier in de brouwerij in de Waarderpolder in Haarlem. In 2021 werd de brouwerij overgenomen door Royal Swinkels Family Brewers. ... De brouwerij is begonnen als contractbrouwerij in Haarlem, en beschikte sinds 2016 mede dankzij een crowdfunding over een eigen brouwinstallatie. Deze produceerde in 2020 10.000 hectoliter aan bier. In april 2021 werd bekend dat de brouwerij door Royal Swinkels Family Brewers eigenaar van onder andere Brouwerij Bavaria is overgenomen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Uiltje)

Swinkels Family Brewers heeft de Haarlemse bierbrouwerij Uiltje overgenomen. Daarmee krijgt het brouwersconcern uit Lieshout er weer een extra merk bij. ... Uiltje Brewing Company werd in 2012 opgericht en legt zich toe op speciaalbier. Het biermerk staat onder meer bekend om de illustraties van striptekenaar Gerben Valkema die op de etiketten staan. Er werken 27 mensen in de brouwerij die allemaal mogen blijven. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid willen de partijen niet bekendmaken. ... Swinkels Family Brewers is al het moederbedrijf van bierbrouwerijen Bavaria, Palm, De Hoorn, Rodenbach en De Molen. Wegens de coronacrisis zakte de winst van het familiebedrijf afgelopen jaar naar 70 miljoen euro. In 2019 werd er nog 94 miljoen euro verdiend. Het bierconcern uit Lieshout ontsloeg ook 65 van de ongeveer 1800 medewerkers maar gaf eerder deze maand al aan verder te gaan met investeren in de toekomst. (https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20210428_582598?utm_source=nl.wikipedia.org&utm_medium=referral&utm_content=/)


woensdag 15 mei 2024

Een madeliefje

Het madeliefje is bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend uitgeroepen tot nationale bloem. Het is voor het eerst dat Nederland een nationale bloem heeft; buurlanden hadden al bloemen die kenmerkend zijn voor het land. .. Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal noemt de verkiezing een "sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig." (https://www.nu.nl/binnenland/6266504/nederland-heeft-nu-ook-een-nationale-bloem-het-madeliefje.html)

Menno Bentveld: "Geweldig dat tienduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht. Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora en hun rol binnen de biodiversiteit en het voortbestaan van insecten- en vogelsoorten." (https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/nationale-bloem)

Wie denkt dat de tulp de nationale bloem van Nederland is, heeft het mis! Sinds 4 juni [2023] is dit namelijk het madeliefje. Maar tot voor kort kende Nederland geen bloem als nationaal symbool. Daar bracht het radioprogramma Vroege Vogels verandering in met de Nationale Bloem Verkiezing. Vijf wilde bloemen hebben haalden de finale, met als winnaar dus: het madeliefje! (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)

De tulp is dus niet onze nationale bloem, maar wel die van Turkije en Hongarije. België heeft de klaproos als symbool, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de edelweiss en voor de Finnen is het lelietje-van-dalen het nationale bloemsymbool. Na een periode van veel stemmen, is er eindelijk een vaderlands bloemsymbool, namelijk: het madeliefje! (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)

Madeliefjes (Bellis perennis) zijn kleine bloemen met witte blaadjes en een geel hart. De kleine bloemetjes gedijen goed in gazons die regelmatig worden gemaaid maar niet bemest. Dus als je madeliefjes in je eigen tuin wilt, hoef je je geen zorgen te maken over het maaien, maar moet je oppassen met bemesten. In natuurlijke graslanden komen ze minder vaak voor omdat andere planten doorgaans hoger groeien. In mei en juni kun je echter margrieten tegenkomen, die sterk lijken op madeliefjes maar veel groter zijn. Het madeliefje is echter al de nationale bloem van Denemarken. (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)

In 2023 werd bij de Nationale Bloem Verkiezing georganiseerd door het radioprogramma Vroege Vogels het madeliefje verkozen tot nationale bloem van Nederland. Het madeliefje werd verkozen met een ruime meerderheid. Andere kanshebbers waren; de Pinksterbloem, het Fluitenkruid, de Paardenbloem en de Wilde kievitsbloem. 53.000 mensen brachten hun stem uit.[9][10] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeliefje)

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is een typisch Nederlandse bloem die in mei op veel plaatsen te vinden is. Deze weinig veeleisende soort gedijt goed in wegbermen met veel stikstof. En wegbermen hebben we een hoop in Nederland. Met zijn hoge scherm van kleine bloemetjes voegt fluitenkruid een vleugje wit toe naast het geel van koolzaad en scherpe boterbloemen. Hoewel plantkundigen niet erg enthousiast zijn over deze soort, is er een bijensoort genaamd de fluitenkruidbij die er dol op is. Deze kleine donkere bij graaft nestgangen in de grond en is sterk afhankelijk van fluitenkruid en zevenblad. Hoewel fluitenkruid overal in Nederland voorkomt, vind je de bij met name in het zuiden en midden van het land. (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)

Als je in april en mei bij (vochtige) weilanden een subtiele waas van wit-lila of lichtroze ziet, heb je te maken met pinksterbloemen (Cardamine pratensis). Deze bloemsluier was vroeger vrijwel overal te zien, maar tegenwoordig zijn weilanden met pinksterbloemen zeldzamer geworden door bemesting en verdroging van het boerenland. De pinksterbloem is vaak naar slootranden verdreven. Je kunt pinksterbloemen ook in je eigen tuin hebben, vooral als je een vijver met een moeraszone hebt. Met wat geluk kun je dan ook het oranjetipje spotten, een wit vlindertje met opvallend oranje vleugelpunten bij het mannetje. De pinksterbloem is namelijk een waardplant voor deze vlinder, wat betekent dat de eitjes erop worden afgezet. (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)

De paardenbloem (Taraxacum officinale) is misschien wel de bekendste van de vijf kandidaten. In april kunnen hele weilanden geel kleuren door de bloemen, zonder een duidelijk onderscheidbaar hart. De uitgebloeide paardenbloem vormt pluisbolletjes die verleidelijk zijn om weg te blazen, waardoor de zaden door de wind worden verspreid. Zowel paardenbloemen als madeliefjes behoren tot dezelfde familie, de composietenfamilie, die doorgaans veel voedsel biedt aan bijen en andere insecten. In Nederland zijn er meer dan 250 natuurlijke variaties van de paardenbloem, die microsoorten worden genoemd. Omdat er in de zomer ook andere bloemen zijn die op paardenbloemen lijken, zoals havikskruid, muizenoor, leeuwentand en streepzaad, worden deze samen gele composieten genoemd.(https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)

De wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is de enige van de vijf kandidaten die vrij zeldzaam is. Deze bloem houdt van vochtige gebieden en kwam oorspronkelijk vooral voor in graslanden die ‘s winters overstroomden. Langs de oevers van het Zwarte Water, ten noorden van Zwolle, staat de wilde kievitsbloem bekend als de ‘Zwolse tulp’. Daar zie je in april talloze dieproze kievitsbloemen, met af en toe een witte variant. De tuinversie van dezelfde bloem is vaker wit dan de wilde variant. Hommels bestuiven kievitsbloemen. Onder de grond hebben de bloemen een bol die zeer oud kan worden. Net als de pinksterbloem kan de kievitsbloem slecht tegen bemesting. Hoewel deze bloem zeldzaam is in heel Europa, heeft de Zweedse landstreek Uppland de wilde kievitsbloem als (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)

Als wat?? 

Province flowers are species of plants selected to represent each province of Sweden. The origin of province flowers came from the American idea of state flowers, and was brought to Sweden by August Wickström and Paul Petter Waldenström in 1908. Waldenström published the proposal to introduce province flowers in the May 288, 1908 edition of the newspaper Stockholms Dagblad, and requested suggestions of species from the country's botanics. A list was put together on June 7, 1908, by professor Veit B. Wittrock from the Botanical Garden in Stockholm.[1] ...Uppland Fritillaria meleagris Kungsängslilja Fritillaria meleagris. (https://en.wikipedia.org/wiki/Province_flowers_of_Sweden)

De wilde kievitsbloem is de provinciale bloem van het Zweedse Uppland.

Maar goed we hadden het over het madeliefje. 

Het madeliefje of meizoentje (Bellis perennis) is een overblijvend kruid uit de composietenfamilie (Asteraceae), dat tot 15 cm hoog wordt. De geslachtsnaam Bellis is afgeleid van bellus, wat "mooi" betekent. De soortaanduiding perennis betekent "overjarig, overblijvend". Er zijn twee hypothesen over de herkomst van de Nederlandse naam 'madeliefje'. De eerste is een samentrekking van het woord 'made', wat weide of hooiveld betekent (vgl. ook 'maaien'), en het woord 'lief', omdat men de bloem waarschijnlijk graag zag in het gras.[1] De tweede hypothese geeft aan dat het woord mogelijk afkomstig is van maagde-lief, omdat het bloempje in verband gebracht werd met de maagd Maria.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeliefje)

De bladeren staan in een wortelrozet en zijn spatelvormig. De rand van het blad is gekarteld. Het madeliefje is het hele jaar in bloei aan te treffen, zolang het niet vriest. Aan het einde van de bloemstengel staat één bloemhoofdje. Dit wordt tot 2,5 cm groot en bestaat uit centrale gele buisbloemen, met een krans van witte straalbloemen. De buisbloemen zijn actinomorf met een onderstandig vruchtbeginsel.[3] De kelk is afwezig of bestaat uit haren (pappus). De kroon is vijfbladig, vergroeid en buisvormig, bij de lintbloemen aan een zijde uitgegroeid. Er zijn vijf onderaan vergroeide meeldraden. De stamper bestaat uit twee vergroeide vruchtbladen, met een zaadknop; de stempel is vertakt en gebogen. De vrucht is een nootje (achene). ... Het madeliefje geldt als symbool van de godin Isjtar en komt als zodanig veelvuldig voor op de Isjtarpoort, een oude stadspoort van Babylon uit 575 v.Chr..[bron?] In Keltische sagen wordt de bloem de magische eigenschap toegedicht dat deze het groeiproces kan stilleggen. De fee Milka zou de zoon van de koning stiekem madeliefjes te eten hebben gegeven, waardoor hij nooit volwassen zou worden.[bron?] Het madeliefje geldt in de christelijke traditie als symbool voor maagdelijkheid en, daarmee samenhangend, voor Maria.[bron?] De bloem werd ook bekend doordat zij werd opgenomen in het wapen van Lodewijk IX van Frankrijk, tezamen met de lelie.[bron?] Het madeliefje is in België een symbool van herdenking van de Eerste Wereldoorlog, zoals de korenbloem dat is voor Frankrijk en de klaproos voor de Angelsaksische landen.[4] ... In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes worden geplukt om verwerkt te worden in een salade.[6] De bloemen kunnen ook worden gegeten.[7] Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter. Als de bloemknoppen zuur worden ingelegd, dan kunnen ze ook als vervanging voor kappertjes worden gebruikt.[8] Gecultiveerde madeliefjes zijn meestal niet eetbaar. ... Het madeliefje heeft 29 botanische namen, met één geldige naam en de overige als synoniemen.[11] De mogelijke oorzaak van het ontstaan van deze synoniemen is dat het waarschijnlijk gaat om kleine variaties binnen de soort. Recentelijk (sinds de jaren 1980) wordt Madelief in Nederland ook wel gekozen als voornaam voor meisjes; het is verkort van het bloemetje (madeliefje).[12] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeliefje)

Bellis perennis (/ˈbɛləs pəˈrɛnəs/),[2][3] the daisy, is a European species of the family Asteraceae, often considered the archetypal species of the name daisy. To distinguish this species from other plants known as daisies, it is sometimes qualified or known as common daisy, lawn daisy or English daisy. (https://en.wikipedia.org/wiki/Bellis_perennis)

Daisy Duck is an American cartoon character created by the Walt Disney Company. As the girlfriend of Donald Duck, she is an anthropomorphic white duck that has large eyelashes and ruffled tail feathers around her lowest region to suggest a skirt. She is often seen wearing a hair bow, blouse, and heeled shoes. Daisy was introduced in the short film Mr. Duck Steps Out (1940) and was incorporated into Donald's comic stories several months later. Carl Barks, the screenwriter and lead storyboard artist for the film, was inspired by the 1937 short, Don Donald, that featured a Latin character named Donna Duck, to revive the concept of a female counterpart for Donald. (https://en.wikipedia.org/wiki/Daisy_Duck)

Maar dit is geen flora-blog, maar een bierblog.

Zo’n veertig jaar geleden beklaagde menig liefhebber zich dat het bierlandschap zo eentonig was. Het was alleen maar pils dat de klok sloeg. Tegenwoordig gaan er soortgelijke stemmen op. Maar nu omdat liefhebbers mopperen over de alomtegenwoordigheid van een bierstijl die een resultaat is van de craft revolutie. Dat maakt dat gevoeld al het bier bitterzoet is en ruikt en smaakt naar citrusfruit. Sterk gehopte bieren zijn de norm. Soms lijkt het alsof al het ‘speciaalbier’ is verworden tot IPA. Dat neemt niet weg dat een met vakkennis gebrouwen, vers glas IPA zeker niet te versmaden is. (https://www.bierschrijver.nl/2023/09/13/wat-je-als-liefhebber-wilt-weten-over-ipa/)

Hazy Daisy Axemann Brewery (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/59111/485320/)

Hazy Daisy navigates our industrial brewery and comes out smooth and juicy. Brewed with barley, wheat and oats, this hazy IPA is hopped with Citra, Amarillo, Idaho-7 and Azacca. Look for notes of citrus, ripe tropical fruit, and stone fruit. ​6.4% ABV (https://www.axemannbrewery.com/hazy-daisy.html)

De Crazy Daisy is een bier gebrouwen door Two Chefs Brewing uit Amsterdam. Deze Rogge IPA heeft een alcohol percentage van 5.0%. De bierstijl Rogge IPA komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/two-chefs-brewing-crazy-daisy)

De Hazy Daisy is een bier gebrouwen door Siphon Brewing uit Damme. Deze Tarwebier heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl Tarwebier komt van oorsprong uit Internationaal. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/siphon-brewing-hazy-daisy)

DAISY – DDH INDIA PALE LAGER 6.5% ... Double Dryhopped India Pale Lager met Cascade, Centennial en Citra Cryo hops! ... Double Dryhopped India Pale Lager met Cascade, Centennial en Citra Cryo hops! IPL 6.5% (https://rockcitybrewing.nl/collections/limiteds/products/daisy-6-5)

Deze laatste had ik laatst. Dit goedkleurige bier verliest snel z'n witte schuim (of is het haar schuim?). De geur is hoppig, maar de smaak is vooral mout? Heeft deze wellicht alweer te lang gestaan? De smaak is niet echt hopbitter helaas. 




maandag 13 mei 2024

Gouverneur IPA

Merk/huis: Gouverneur Soort: IPA Alcohol: 6,5% (https://bierenborrels.nl/product/gouverneur-ipa/)

Bij het openen van het flesje bier komt de hopgeur meteen om de hoek kijken. De hopbitterheid komt op een speelse milde manier tot uiting in de smaak. Het mondgevoel is wat waterig. Het drinkt dus eenvoudig weg. De hopbitterheid heeft geen floraal of harsachtig karakter. Het is volgens mij een allemansvriend. 

Gouverneur IPA is een speciaalbier dat wordt gebrouwen door de Lindeboom Brouwerij uit Neer. Dit bier werd in 2023 op de markt gebracht en was op dat moment het zesde Gouverneur bier. (https://www.biernet.nl/bier/merken/gouverneur-ipa)

Het nieuwe Gouverneur I.P.A., het zesde Gouverneur bier, wordt zoals alle Gouverneur bieren gebrouwen door Lindeboom Bierbrouwerij uit Neer. Het complete assortiment Gouverneur bestaat nu uit de bieren Blond, Dubbel, Tripel, Oaked Stout (Stout op Hout), Pale Ale 140 (Speciale 140) en I.P.A.. Brouwmeester Marko Versteeg over het nieuwe bier: 'Gouverneur I.P.A. is een goudblond, bovengistend, ongefilterd speciaalbier. Deze India Pale Ale wordt gebrouwen met zorgvuldig geselecteerde natuurlijke ingrediënten en kristalzuiver water uit eigen bron. Het dry-hoppen met Solero en Hallertau Blanc hop en de extra lange lagertijd van minimaal zes weken zorgen voor een perfecte balans. Hierdoor ontstaat een bier van hoge kwaliteit en complexiteit. Bij het inschenken prikkelen de hoparoma’s je zintuigen. De Solero hop voegt een intens fruitig karakter toe, met tonen van tropisch fruit, mango en passievrucht. Gouverneur I.P.A. is een frisse doordrinkbare I.P.A.' (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-gouverneur-bier-gouverneur-ipa, https://www.biernet.nl/nieuws/rebranding-gouverneur-bieren-en-lancering-nieuw-bier, https://hopsters.eu/lindeboom-introduceert-gouverneur-i-p-a/)

Solerohop? Inderdaad kan ik mango herkennen in de smaak. 

Solero is new German dual-purpose hop that is the result of a cross between US Cascade and a German Hallerau male. It is characterized by intense aromas and flavours of tropical fruit, mango, and passion fruit, with some general noble characteristics in the background.  Ideal as late addition or dry hop for IPA’s and other hop forward beer types.  The exact alpha acid content is indicated on every package. (https://brouwland.com/en/hops/20416-hop-pellets-solero-2022-5-kg.html)

Solero™ was bred by Hopsteiner Breeding Program from Cascade and a Hopsteiner male. The aroma and flavor profile along with higher alpha acids make Solero™ a great dual purpose hop. (https://www.twobeerdudes.com/hops/profile/149/solero)

Solero is a mix between Cascade and an unknown Hopsteiner male. German hops begin to be harvested annually in the fall starting at the end of August into September. Flavor & Aroma Profile Solero is an aroma hop that is typically used in only late boil additions, including dry hopping. The Solero hop is a dual-purpose hop known to have strong fruit aromas and flavors including tropical and passion fruits along with mango. (https://beermaverick.com/hop/solero/)

Bij het inschenken van Gouverneur IPA komen de hoparoma's je tegemoet. Het bier is gedryhopt met Solero en Hallertau Blanc hop wat zorgt voor een fruitig karakter, met tonen van tropisch fruit, mango en passievrucht. Dit speciaalbier werd in 2023 op de markt gebracht door de Lindeboom Brouwerij. Op dat moment was deze IPA het zesde Gouverneur bier naast Blond, Dubbel, Tripel, Oaked Stout (Stout op Hout) en Pale Ale (Speciale) 140. (https://www.biernet.nl/bier/merken/gouverneur-ipa)

ZICHT/KLEUR Zacht koperachtige met een licht troebele blik. GEUR Een kenmerkende IPA geur met licht fruitige tonen. SMAAK De Solero hop voegt een intens fruitig karakter toe aan de smaak met tonen van tropisch fruit, mango en passievrucht. AFDRONK Een licht droge doordrinkbare afdronk met lichte bitterheid (https://www.mitra.nl/product/gouverneur-ipa-30cl)

Hmmm, he bier heeft inderdaad en kenmerkende IPAgeur. De smaak is fruitig met mango. Ik zou de smaak niet intens noemen, noch de afdronk droog. Wel herken ik er een bittertje in.

Gouverneur in een nieuwe jas De introductie van Gouverneur I.P.A. valt samen met een vernieuwd design voor alle Gouverneur bieren. Lindeboom's marketing manager Guido Gielen: 'De klassiekere uitstraling wordt vervangen door een exclusief premium etiket. De nieuwe vorm, de herkenbare ruit van het schild van Gouverneur, samen met een zilveren opdruk, geeft de fles een exclusieve uitstraling. Uiteraard met het keurmerk ‘Slow Brewing’ erop, want tijd is kwaliteit.' (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-gouverneur-bier-gouverneur-ipa)

Slow Brewer Lindeboom Lindeboom Bierbrouwerij is gecertificeerd ‘Slow Brewer’. Dit is het meest consistente internationale kwaliteitszegel voor bier. Slow Brewers geven hun bieren de ideale tijd om rustig te rijpen. De internationale organisatie Slow Brewing certificeert brouwerijen die op alle gebieden van hun waardeketen eerlijk en bewust handelen. De uitgebreide certificeringscriteria omvatten onder andere de maatschappelijke verantwoordelijkheid, de duurzaamheid en de bijdrage aan een positieve bedrijfscultuur. Lindeboom Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. Anno 1870 gestart in het Limburgse Neer. Deze koninklijke hofleverancier brouwt al vijf generaties op authentieke wijze bieren onder de merken Lindeboom, Gouverneur en Venloosch. De bieren van Lindeboom zijn verkrijgbaar in de horeca en bij supermarkten en slijterijen. (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-gouverneur-bier-gouverneur-ipa)

Wat is een slow brewer eigenlijk? 

Lindeboom eerste officiële ‘Slow Brewer’ van Nederland 16 maart 2022 ... indeboom Bierbrouwerij is sinds 16 maart 2022 de eerste en enige bierbrouwerij van Nederland met de titel ‘Slow Brewer’. Met dit officiële keurmerk behoort deze Limburgse bierbrouwerij tot een selectief internationaal gezelschap van 30 brouwers uit Oostenrijk, Duitsland en Italië. Slow Brewers geven hun bieren de ideale tijd om rustig te rijpen. Het resultaat van dit Slow Brewing-proces is een voller aromaprofiel van de gebrouwen bieren. Hoe brouwen Slow Brewers? In de toetsing om deze titel te bemachtigen controleert de Slow Brewing naast de kwaliteit van het bier, ook de brouwerij die het bier brouwt. Slow Brewers geven hun bieren de ideale tijd om rustig te rijpen. Uitstekende smaak en een goed geweten bij het genieten, dat is waar dit keurmerk voor staat. Rijpe smaak De langzame, zachte brouwmethode met gebruik van pure, natuurlijke grondstoffen levert een rijpe smaak aan de gebrouwen bieren. Naast dit positieve effect op de smaak, produceert het ook minder foezelalcohol dan bij de versnelde productieprocessen zoals die worden gebruikt in industriële massaproductie (high gravity). Gebruik van de originele wort is een voorwaarde, en er is geen sprake van een latere verdunning van het afgewerkte bier. Het resultaat van dit Slow Brewing-proces is een voller aromaprofiel van de gebrouwen bieren.  Meer dan het beste bier  “De Lindeboom-bieren en al onze craftbieren winnen al jaren nationale en internationale prijzen. Steeds weer een pluim op het werk van onze vakbekwame brouwers”, zegt algemeen directeur Paul Joosten. “Nu met de toekenning van het keurmerk ‘Slow Brewing’ weten we ons bekrachtigd als totale bierbrouwerij en dat is hiermee ook te zien. Tijd voor kwaliteit, mooi toch!”  Lindeboom Bierbrouwerij  De Lindeboom bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. Anno 1870 gestart in Neer. Deze koninklijke hofleverancier brouwt al vijf generaties bieren onder de merken Lindeboom, Gouverneur en Venloosch. Van oudsher is Lindeboom sterk vertegenwoordigd in de horeca. Lindeboom bieren zijn verkrijgbaar door heel Nederland in supermarkten en slijterijen.  Bijschrift foto:  Vanaf 16 maart 2022 siert het officiële certificaat ‘Slow Brewery’ het Lindeboom Brouwhuis (https://bierradio.nl/lindeboom-eerste-officiele-slow-brewer-van-nederland/, https://www.entreemagazine.nl/dranken/lindeboom-eerste-slow-brewer-van-nederland, https://biermagazine.nl/biernieuws/lindeboom-eerste-officiele-slow-brewer-van-nederland/, https://hopsters.eu/lindeboom-eerste-slow-brewer-van-nederland/)

Ausgezeichnete Brauereien gibt es in Deutschland, Österreich, Italien, der Schweiz und den Niederlanden. Und es werden immer mehr. Einfach hier auf der interaktiven Karte die Brauerei anklicken um mehr zu erfahren! (https://slow-brewing.com/slow-brewer/)


vrijdag 10 mei 2024

Heineken Citrus Wild Lager (5,0%)

Laatst was ik in het café en zag op tap een bier van Heineken. Op zich niet vreemd, maar het was van de Heineken Proefbrouwerij!? Doen ze nu hetzelfde als o.a. Carlsberg? Die hebben op de locatie een stukje historie teruggebracht met brouwsels in kleine oplage. Doet Heineken dat nu ook?

De Citrus Wild Lager van de tap is gebaseerd op de H41 gist uit Patagonië. Het kam met een kaartje waarop staat dat er o.a. zoete sinaasappelschillen en mandarina bavaria hop als ingrediënten inzitten. Bavaria? Is dat niet een ander biermerk? Het bier is troebel, maar ziet er in een vaasje eigenlijk net zo uit als Heineken pils. De smaak is opvallend wrangzuur en duidelijk geen pils. De gewone pils die ik er als contrast naast had verbleekte erbij. Volgens het kaartje zouden er hints van kruidnagel, sinaasappel en mandarijn herkend kunnen worden. Ik herken wel iets van en zure waterige mandarijn. Op zich wel een interessante ontwikkeling. 

Wat vinden anderen ervan?

Ik vind het enkel op UNTAPPD?

Citrus Wild Lager HEINEKEN Proefbrouwerij Lager - Other ... 5% ABV 27 IBU ... A wild lager inspired by winter ale, fermented with the same yeast of H41, the Eubayanus from Patagonia, mother yeast of lager yeast. Characterised by a nice balance of clove and oranges and mandarin from sweet orange peels and Mandarina Bavaria hop. To enjoy the beer also in the spring we changed the name to Citrus Wild Lager ;-) (https://untappd.com/b/heineken-proefbrouwerij-citrus-wild-lager/5691894)

Niet onaangenaam. Zoete ondertoon, fris zuurtje, wat cider achtig, calvavat, best doordrinkbaar. (https://untappd.com/b/heineken-proefbrouwerij-citrus-wild-lager/5691894)

Een Limited Edition bier (slechts in 20 horecazaken in Nederland verkrijgbaar), gebrouwen in de proefbrouwerij van Heineken, met puur natuurlijke ingrediënten zoals gerstemout, zoete sinaasappelschillen en Mandarina Bavaria hop. Je proeft hints van kruidnagel, sinaasappel en mandarijn.3 apr 2024 (https://www.instagram.com/cafedepompier/p/C5Tsly1tdi2/)

Ja, een aanrader dus.

24 nov Heerlijke proefballonnen Geplaatst op 09:37h in Bier, brouwerij, Nederland door Henri Reuchlin 0 Reactie's [2023] Eerder deze maand presenteerde Heineken’s Global Masterbrewer Willem van Waesberghe in Bierproeflokaal In de Wildeman de eerste twee resultaten van ‘Willem’s Proefbrouwsels’. Willem is de drijvende kracht achter onder andere het succesvolle Heineken 0.0, maar ook het spannende project ‘Heineken H41’ van enkele jaren geleden. Daarbij maakte hij gebruik van één van de oermoeders van de huidige lagergist. Bij Willem’s Proefbrouwsels kan Van Waesberghe zijn hart ophalen aan het doen van experimenten en het brouwen van bieren waar zijn brouwershart sneller van gaat kloppen. Geen bieren die het gevolg zijn van consumentenonderzoek, maar bieren ontsproten aan het brein van een bierveteraan. Bieren die nieuwsgierig maken. Het Heinekenconcern biedt hem daarvoor een uitgebreid scala aan mogelijkheden. (https://www.bierburo.com/heerlijke-proefbalonnen/)


Het is niet verbazend dat Willem als eerste geïnteresseerd is in de mogelijkheden die lagergist biedt. Een van de routes die hij bij de proefbrouwsels onderzoekt is het vergisten bestaande worten met Heineken A-gist. Hiermee borduurt hij voort op de legendarische Lagerlab experimenten van hoofd brouwzaken Peter Rouwen bij brouwerij Noordt. Die heeft al eerder laten zien dat met lagergist onvoorstelbare bieren van onverwachte complexiteit zijn te maken. Eén van de twee eerste Proefbrouwsels is een roast lager, nauw verwant aan de schwarz uit Duitsland, maar dan met wat meer pit. Voor dit bier gebruikt Willem wort van Murphy’s stout uit de Heinekenstal. Vergist met de Heineken A-gist geeft dit een heerlijke dorstlesser, een allemansvriend waarbij je het zwaar zal vallen om niet meer dan één glas te bestellen. Een bier dat ik graag eens zou vergelijken met de originele Murphy’s stout. Een soortgelijk experiment met andere worten ligt voor de hand. Wat te denken van het wort van de vienna lager van de Schwechater brouwerij bij Wenen, of een weizenwort van Paulaner uit München? Peter Rouwen liet eerder al proeven dat Belgische biertypen met ondergist tot verrassende resultaten kan leiden. Het tweede bier van Willems Proefbrouwsels is een fresh sour lager, een bier dat inspiratie haalt bij de Berliner Weiße van weleer. Het smaakprofiel is heel toegankelijk met een zoet/zuurbalans die ook aan frisdrank doet denken. Maar dan met meer gelaagdheid en spanning. Niet te veel, maar net genoeg om het prettig te maken. Het viel me wel op dat dit bier nogal vullend is, mogelijk door de toevoeging van haver. Mogelijk ook door de hoeveelheid en fijnpareligheid van het koolzuur. Het kost even tijd om het te verteren. Wat dat betreft deed het me denken aan een hazy IPA, maar dan iets zuurder en met veel minder hop. Dat is wel heel prettig voor de ingewanden. Opvallend aan dit bier is dat tien procent van het wort vergist is met een melkzuurbacterie en de rest met Heineken A-gist. Het wort bestaat uit gerstemout, tarwemout en havervlokken en is niet gekookt. De hop (50% Hallertau Blanc en 50% Citra) dient immers niet voor de bitterheid, maar hoofdzakelijk voor het aroma. De bieren zijn gebrouwen bij Heineken’s proefbrouwerij in Zoeterwoude. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want de interne organisatie was er niet helemaal op ingesteld dat proefbrouwsels ook op de markt gebracht worden. Gelukkig zijn al die hobbels genomen en kunnen we in een beperkt aantal cafés meeproeven van Willem’s geesteskinderen onder de naam ‘Willem’s Master Brews’. (https://www.bierburo.com/heerlijke-proefbalonnen/)

Op donderdag 1 februari vond in ’s-Hertogenbosch de Dutch Craft Beer Conference plaats (DCBC). Dit is het congres dat de belangenvereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland CRAFT jaarlijks organiseert. De DCBC is onder meer een podium waar deelnemende brouwers elkaar en andere deelnemers aan de conferentie hun bier laten proeven. Een van die brouwers was Willem van Waesberghe. Als Global Master Brewer is hij ervoor verantwoordelijk dan elk bier van Heineken overal ter wereld altijd dezelfde onberispelijke kwaliteit heeft. Wereldwijd is dat allicht het meest gedronken bier van Nederlandse origine. Het is afkomstig uit bierfabrieken van gigantisch formaat. Maar sinds enige tijd heeft Heineken ook een proefbrouwerij voor experimentele bieren. Zo’n proefbrouwsel bracht Willem van Waesberghe mee naar de DCBC. ... “Alle bezoekers van de DCBC vragen we bij aanmelding of ze bier willen meenemen om te delen. Net als veel andere brouwers is Willem van Waesberghe op dat verzoek ingegaan. Hij bracht een fust mee van zijn experimenteel gebrouwen bier uit de Heineken-proefbrouwerij. Omdat hij nieuwsgierig was wat collega-brouwers ervan zouden vinden. Ik heb zelf het fust aangesloten en met plezier samen met Willem een eerste glas gedronken. Het fust was ook als eerste leeg. Wat me niet verbaast. Want het was een prima bier van een uitstekende brouwer.” ... “Willem van Waesberghe spendeert een fust van zijn experimentele bier en oogst in het Nederlandse bierwereldje een waarachtige shitstorm. Volstrekt verschillende gevoelens over bier en craft brengt dat tevoorschijn. Wat me verbaast: het beeld van vijandschap dat spreekt uit die verontwaardigde reacties. Het getuigt ook van een Calimero-achtig gevoel: ‘zij zijn groot en ik is klein, dat is niet eerlijk’. En ook angst speelt mee: die grote brouwerijen zijn uit op het bloed van al die ‘nietige’ CRAFT-brouwerijen. Wat als je het macro-economisch bekijkt, waarschijnlijk ook zo is. Maar de kwestie kent nog zoveel andere hoeken waaruit je het kunt bekijken.... “Bekijk het door een positief gekleurde bril. Zelfs de hoofdbrouwer van ’s werelds grootste brouwerij is geïnspireerd door het idee van craft brewing. Ja, dat proefbrouwsel is een verkenning uitgevoerd als onderzoek en ontwikkeling met een doel voor die grootbrouwer. Om misschien wel een nieuw, voor onafhankelijke brouwers concurrerend product op de markt te brengen. Maar laten we niet vergeten dat zowel alle grote als alle onafhankelijke brouwers onderdeel zijn van één landelijke biergemeenschap. We hebben meer te winnen als we samen kijken naar oplossingen voor gemeenschappelijke bedreigingen. (https://www.bierschrijver.nl/2024/02/28/heineken-op-de-craft-conferentie-vloeken-in-de-kerk/#wat)

Ons Heineken® pilsener bestaat uit drie ingrediënten: gerstemout, hop en water. Het wordt pas echt magisch zodra ons A-gist wordt toegevoegd, dan transformeert het brouwsel in het bekende bier waar we zoveel van houden.... Het begint allemaal bij gerst. Een graansoort die barstensvol zit met heerlijkheid en van nature zetmeel, proteïne en vezels bevat. Na het weken ontkiemt de gerst en groeit het enkele dagen voordat het gedroogd wordt. Dit zorgvuldige proces wordt mouten genoemd en de gerst is nu gerstemout. ... Hop Een plant boordevol van smaak. Er zijn veel soorten hop, elk met zijn eigen smaak: van pittige aroma's tot milde kruiden. De juiste variëteit selecteren is een kunst op zich.... Water is het hoofdingrediënt in onze pilsener en neemt doorgaans maar liefst 93% van het eindproduct voor zijn rekening. Voor zo’n essentieel ingrediënt wordt alleen water van de hoogste kwaliteit gebruikt.... De ingrediënten waarmee we Heineken® brouwen zijn 100% puur natuur: mout, water en hop. Die worden gekookt, gekoeld, gegist en gelagerd.... Het gaat erom wat je erin stopt én om wat je eruit laat. Geen maïs, geen rijst, geen E-nummers. En geen compromissen.... Water wordt met de gemalen, gemoute gerst gemengd. Hierdoor ontstaat wort, een zoete suikerachtige vloeistof, die vervolgens wordt gekookt. Ook wordt hop toegevoegd om de smaak te versterken.... ij de juiste temperatuur wordt Heinekens unieke A-gist toegevoegd. Hiermee begint het natuurlijke gistingsproces dat suiker omzet in alcohol en koolstofdioxide, CO2. Dit zorgt voor de karakteristieke smaakbalans van Heineken®. Om de mooie fruitgeuren in Heineken® te creëren, mag onze A-gist niet onder druk komen te staan. De horizontale tanks zorgen dat de A-gist relaxt blijft.... In de 19e eeuw ontdekten we het unieke A-gist. Sindsdien is het essentieel voor de rijke, karakteristieke smaakbalans van Heineken®. We hebben geen plan B nodig. (https://www.heineken.com/nl/nl/ons-verhaal/brouwen)

Bijzonder, want je zou de H41 wellicht wel een plan B kunnen noemen?

Het is 140 jaar geleden dat Heineken® zich een microbrouwerij kon noemen.We zijn we nooit vergeten dat kwaliteit wordt gemeten in de puurheid van ons bier. Het streven naar kwaliteit en perfectie leeft nog altijd voort in de Heinekenfamilie. (https://www.heineken.com/nl/nl/ons-verhaal/brouwen)

Leuk toch dat iets klein begint en na 140 jaar weer iets kleins begint, omdat dat toch het leukste is....

woensdag 8 mei 2024

Etiketweken in de oven

 Laatst weer wat geleerd. Niet te snel blikken in d e oven zetten om de etiketten eraf te krijgen. Er was een blik met sleeve die smolt. En ook een paar andere etiketten krompen door de hitte. Zonde. Voortaan wat langer wachten na de pizza voordat ik de blikken erin zet.

Nadeel van de blikken is wel dat mijn etikettenverzamelhobby nu 15 cent per blokje kost....


vrijdag 3 mei 2024

Gewoon bier

Soms is er zo iemand die zegt dat speciaalbier niet bestaat, maar in het dagelijks spraakgebruik hoor je soms ook dat mensen vragen naar 'gewoon bier'.  En als gewoon bier bestaat, dan bestaat toch ook speciaalbier?