Translate

Zoeken in deze blog

zondag 20 juli 2025

Double Dragon

Double Dragon is a full drinking premium Welsh Ale, which is malty and subtly hopped. https://wallysdeli.co.uk/felinfoel-double-dragon-500.html

This deep copper red ale has a tangy red fruit flavour with nutty, toffee overtones. Having won a gold medal at the international brewers exhibition. Double Dragon is truly a champion ale. Country Of Origin Wales https://groceries.morrisons.com/products/felinfoel-double-dragon/103304980

Wales (verouderd Nederlands: Wallis of Kymrië, Welsh: Cymru, Latijn: Cambria) maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk.[2] Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland. Wales kent een eigen taal, een eigen vlag en beperkt binnenlands bestuur, maar in de internationale betrekkingen geldt alleen het Verenigd Koninkrijk als soevereine staat. Wales is dus geen land in de strikte betekenis van 'onafhankelijke staat', maar wel in een wat ruimere betekenis van 'begrensd gebied met een politieke identiteit'. Historisch gezien is Wales als geheel nooit een zelfstandige staat geweest. Wales telt iets meer dan drie miljoen inwoners waarvan nog een zesde Welsh spreekt. De naam Wales komt van het Germaanse woord Walha (vreemdeling) dat mogelijk is afgeleid van de naam van de Keltische stam de Volcae. Ook Wallonië, Walachije en Wallis zijn van dit woord afgeleid.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wales 

Rond het begin van de jaartelling werd het gebied van het huidige Wales bewoond door een aantal Keltische stammen, met name de Deceangli, Ordovices, Cornovii, Demetae en Silures. De Romeinen veroverden Groot-Brittannië vanaf het jaar 48. Ze bouwden een groot aantal forten in het zuiden van het land tot Carmarthen in het westen. Zij bouwden ook het amfitheater in Caerleon, het best bewaarde in Groot-Brittannië. De romanisering bleef kennelijk beperkt en het Brits was in de Romeinse periode de normale omgangstaal. In 410 werden de Romeinse legioenen teruggetrokken. Kort daarop kreeg Groot-Brittannië te maken met invasies van Germaanse stammen, zoals Angelen, Saksen en Juten. In die tijd ontwikkelde zich een gemeenschappelijke Keltische identiteit waarvoor men het begrip combrogi begon te gebruiken, "landgenoten". De woorden Cymry, "Welshmen", en Cymru, "Wales", zijn hiervan afgeleid. Dit werd gelatiniseerd tot Cambria. Ze duidden toen een veel groter gebied aan dan tegenwoordig, ongeveer de westelijke helft van Groot-Brittannië met uitzondering van Cornwall waar andere dialecten werden gesproken. Door het wegvallen van het Romeinse gezag kwamen in het gebied van het huidige Wales zelfstandige koninkrijkjes op, met name Gwynedd, Powys, Dyfed, Seisyllwg, Morgannwg en Gwent. Op het eind van de zesde eeuw werden die van hun "landgenoten" in het "Oude Noorden" (Hen Ogledd) gescheiden door de opkomst van de Angelsaksische koninkrijken Mercia en Northumbria. Daarna stokte de Germaanse opmars. Traditioneel wordt het geweten aan het bergachtige terrein met grote hoeveelheden regen dat Wales nooit door de Angelsaksen werd ingenomen. Moderne verklaringen leggen de klemtoon op het feit dat de Germaanse immigratie rond 550 ophield en dat de Welsh een krachtige eigen christelijke identiteit hadden ontwikkeld waarin ze zich afzetten tegen de Germaanse heidenen. Dat laatste had ook tot gevolg dat ze weinig activiteiten ontplooiden om die te kerstenen, zodat door een missie uit Rome zelf een Engelse kerkorganisatie tot stand kwam naast een "Britse". Een van de Saksische koningen, Offa van Mercia, wordt traditioneel gezien als degene die een grote aarden wal (of dijk) liet bouwen langs de grens met zijn koninkrijk om de Welsh buiten te houden. Delen van Offa's Dyke zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. Het verdedigingssysteem markeert de culturele grens tussen Wales en Engeland.... Wales heeft slechts enkele grote steden. Deze liggen alle in het zuiden van het land: Cardiff (Caerdydd), de hoofdstad (2005: 302.000 inwoners); Swansea (Abertawe) (2005: 171.000 inwoners); Newport (Casnewydd) (2005: 117.000 inwoners). Het binnenland is dunbevolkt en heeft een ruig karakter; de landstreek Powys beslaat ongeveer dertig procent van de totale oppervlakte van Wales, maar herbergt slechts vier procent van de bevolking. In Wales ligt het dorp met de langste naam van Europa: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wales

Felinfoel Brewery, Double Dragon Ale, 500ml SKU: 76100401 A premium Welsh ale, copper red and fruity. https://www.blasarfwyd.com/blas-ar-fwydwines-beers-spirits/blas-ar-fwyd-welsh-beer-lager-and-cider/blas-ar-fwydbitters/felinfoel-brewery-double-dragon-ale-500ml

Double Dragon Felinfoel Brewery Co. ... From:Felinfoel Brewery Co. Wales, United Kingdom Style: English Pale Ale... ABV:4.2% https://www.beeradvocate.com/beer/profile/1310/7403/?ba=ETF5000

Manufacturer Felinfoel Brewery Company Ltd., Farmers Row, Felinfoel, Llanelli, SA14 8LB. https://groceries.morrisons.com/products/felinfoel-double-dragon/103304980

Double Dragon has an ABV of 4.2%. It is a full drinking, premium Welsh Ale, which is malty and subtly hopped. Double Dragon has a rich colour and smooth balanced character. This deep copper red ale has a tangy red fruit flavour with nutty, toffee overtones. https://www.beeradvocate.com/beer/profile/1310/7403/?ba=ETF5000

Double Dragon has an ABV of 4.2%. It is a full drinking, premium Welsh Ale, which is malty and subtly hopped. Double Dragon has a rich colour and smooth balanced character. This deep copper red ale has a tangy red fruit flavour with nutty, toffee overtones https://untappd.com/b/felinfoel-brewery-co-ltd-double-dragon/13412

The brewery was built in 1878 in the village of Felinfoel, just outside Llanelli, South Wales and in 1935 they became the first brewery in the UK to produce beer in cans. Double Dragon is a 4.2%, deep copper red ale. The aroma is very subtle with hops and sweet toffee being the most obvious. It presents really well, in fact quite eye catching, with a luscious deep copper which is crystal clear and very inviting. As you pour you become aware that there is not much carbonation and this shows with a very short lasting white head which, although does not take anything away from the taste, effects the appearance slightly. Taste wise, well it’s fruity but not too overpowering, there’s a lovely delicate toffee in the background and a tingle of hops too and hardly any after taste to linger either. This is a beer that is quaffable and a good entry beer for new comers to ale and well deserving of a gold medal at the International Brewers Exhibition. It claims to be the “National ale of Wales” and that is a big brag but for me it can certainly hold its own with the best of them. https://brewedawakeningbeerblog.wordpress.com/2020/07/04/double-dragon-felinfoel-brewery/

Felinfoel - Double Dragon Export This beer has sweet floral and citrus hop aromas which give way to resinous, citrus and pine hop flavours balanced by rich biscuit and caramel malts. https://camra.org.uk/beers/felinfoel-double-dragon-export-premium-bitter-7987697-25108

Double Dragon Ale ABV: 4.2% Double Dragon is a full drinking premium Welsh Ale, which is malty and subtly hopped. Double Dragon has a rich colour and smooth balanced character. This deep copper red ale has a tangy red fruit flavour with nutty, toffee overtones. HOPS: WGV & Challenger NUTRITIONAL INFORMATION: Gluten (Barley), Vegan Friendly https://www.felinfoel.com/beer/double-dragon/

FELINFOEL BREWERY, HOME OF THE DRAGON As the name implies, Felinfoel brewery is situated in ‘Felinfoel’, a small village adjoining Llanelli in Wales. Historians tell us that in the old days the inn brewed its own beer, but only during the winter months. The keeping qualities and the strength of the beers, therefore, were of prime importance and the popularity of ‘Felinfoel Beer’ led to the local inn brewing for other inns in the locality. This, in turn, led to the present brewery being built in 1878 to accommodate demand. ... SIX GENERATIONS AT FELINFOEL It’s serious business brewing beer and practice makes perfect. Our master brewer, the 6th generation here at Felinfoel Brewery. His apprentice works along side him everyday ensuring that recipes, skills and techniques are passed from generation to generation. https://www.felinfoel.com/felinfoel-brewery-home-of-the-dragon/

Our founder, David John, owned iron and tinplate works around Llanelli when, in the mid-1830’s, he bought the King’s Head opposite his home in the village of Felinfoel. This was no ordinary pub but an important coaching inn. It also had a more worrying feature. Alongside the building, which stuck out into the road, was a toll gate, which became a red rag to an angry bull. The Rebecca riots (1839 – 1843) involving the hard pressed tenant farmers, who bitterly resented the road charges on their wagons and animals, rampaged through Carmarthenshire, destroying toll gates. Feeling was running high against the authorities, which led David to abandon the King and renamed his tavern the Union Inn. Like most pubs of the time, The Union Inn brewed its own beer. This proved popular and soon our Felinfoel ales were being sold to other houses. As demand increased, he realised the need for a purpose built brewery. In 1878, opposite the pub, in the grounds of his house, Pantglas, he built the imposing stone brewery astride the river Lliedi, where we still brew our beer today. The premises became a focal point of the community, employing about fifty people. A villager later recalled: “Nearly every family kept a pig in their garden. When the butcher was booked to kill a pig in the back yard, large cans of hot water were carried from the brewery to scrape and clean the pig. Some people living in the vicinity even carried hot water for their weekly washing. Ladders were borrowed, tools sharpened, any excuse to go into the brewery for a drink.” On brewing day, farmers from the surrounding area came for the ‘sog’, the spent grains from the mash tun, to feed their animals. ‘The yards and road outside were crowded with the farmers’ carts, waiting their turn to be served.’ and our brewery still stands on Farmers Row today. The 1900’s Gradually the brewery built up trade throughout the old counties of Carmarthen, Cardigan and Pembroke, buying pubs as they became available. When David retired from his business interests, his sons David and Martin took over the running of the brewery. In addition to their successful beers they produced mineral waters under the Trebuan Spring label, which came from a source above the village. It was they who registered the brewery as a private company in1906. The family also had mining interests, and in 1908 these almost undermined the brewery. Sinking a well at the brewery to find an additional supply of water, workmen struck a two-foot thick seam of coal, some 12 yards below the surface. But, after due consideration, the John family decided not to work the seam, as it would interfere with the brewery buildings. Another family joined in the running of the brewery when David John’s daughter, Mary Anne, married John Lewis, the manager of the Wern Ironworks. John Lewis was a compulsive gambler, prepared to risk everything on the turn of a card or a throw of the die. He is reputed to have lost a tinworks on a bet, and would probably have gambled away the brewery except that his wife controlled the shares. ...Many brewers were sceptical that drinkers would ever accept beer in a can. Customers expected beer to be on draught from a cask, or in a glass bottle. Advocates of the can pointed out that ale had been enjoyed in pewter mugs for centuries, but few were convinced. Much more of a concern were the serious technical problems. Beer required a container that could withstand a pressure in excess of 80lb per square inch. Food cans, which had been established as early as 1812, only needed to withstand 25-35lb. Then there was the question of flavour contamination. Beer reacted with the bare tinplate, leaving a tinny taste. But coating with the traditional brewers’ pitch, as used in casks, was no use in the smaller container. A magazine of the time said that samples of linings for the can were found to absorb all the hop flavour out of the beer and left it tasting like the proverbial ‘ditchwater’. Finally there was the all-important bottom line. Cans cost more than glass bottles. Breweries, which had invested heavily in bottling plants and large stocks of returnable bottles, were unlikely to be enthusiastic. In fact, like most drinkers, they were deeply suspicious... Buckley’s Brewery was reported by the Welsh morning newspaper, the Western Mail, to be investigating canned beer in October 1935. Felinfoel, with our family interests in the tinplate industry, were just as keen – if not keener.  The weekly “Llanelli and County Guardian” recorded the historic moment on 3 December 1935, under the triple heading: ‘Canned Beer Arrives’, ‘Epoch-Making Process at Felinfoel Brewery’, ‘New Hope for Tinplate Industry’. The paper’s report said that the first can of beer was turned out ‘without a hitch’ in the presence of chairman Martin John, brewer Sidney John and representatives of other brewing and trade interests.  The conical cans were filled on adapted bottling machinery and sealed with a standard bottle top (known as a crown cork). The 10oz cans of pale ale were the equivalent of half-pint bottles. They were then packed in cardboard containers, holding two-dozen cans, ready for dispatch. The newspaper reported: ‘One of the most impressive features of the process was its simplicity and speed. Girls, who in the past have handled many thousands of bottles, adapted themselves to new conditions with apparent ease and, once started, the cans were filled and corked with unbroken regularity.’ Brewery manager Willie Rees explained that Felinfoel had been experimenting with canned beer for a couple of months. “We were particularly struck with the success  which followed its inception in America at the beginning of the year, and realising its potential and the stimulus which its universal adoption in this country would give to the tinplate trade, and especially local industry, we decided to put the novel idea into practical use ourselves.”... Felinfoel was so proud of its achievements that every employee of the brewery and the tinplate works was given a can to mark the occasion. These cans today are valuable collectors’ items. Buckley’s was not amused at being beaten to the punch by its smaller neighbours. In the same issues of the paper, it paid for a large advert to proclaim: “The canning of beer was accomplished at Buckley’s Brewery bottling stores on the 3rd December, and samples may be seen at the brewery and at displays in the town. However, until the directors are satisfied that canned beer has the same estimable qualities as their bottled product, the process will be in the nature of an experiment, and for the time being the canning process will be conducted experimentally with persistence and caution.” It was not until many years later that Buckley’s actually produced a canned beer for public sale. After trial batches we began to produce canned beer for public sale from 19 March 1936. 1936 also marked the start of H.T. Lewis’ chairmanship of the company. The success of our canned ale, brewed to celebrate the coronation of King George VI in May 1937, led to us becoming the only South Wales brewery with a regular interest outside Britain. Later many beers, St David’s Porter, Prince’s Porter, Cream Stout, Heritage Ale and Hercules Strong Ale were brewed expressly for export.... In 1965 a bitter disagreement between the John and Lewis families came to a head when larger neighbours Buckley’s bid for the brewery. The Lewis family had been in charge for a number of years, with most of the members on the board, but it was a distant control given they had other interests and the brewery’s head office had been moved to Knightsbridge. ... Upgrading of the brewery continued into the 1980s and the company was returned to private ownership in 1982. That same year saw Fred Cheesewright retire from his position as Head Brewer having completed 30 years’ service with the brewery. Finally, one of our directors, Major A.L.Davies, was made Master of the Vintners in 1985. Buckley’s once again bid for the company in 1987 and, once again, the directors of the company resisted their advances.... In 1990 the future of the company was secured with the birth of the 6th generation of our family. To mark the occasion we brewed a special 8% beer, called Jeremy’s ale, which you can still see in the brewery today. By 1991 the remaining shares in the company had been bought back from United Distillers to place the entire company back in the hands of the Lewis family. https://www.felinfoel.com/little-bit-history/

Bij double dragon denk ik niet zo zeer aan Wales, maar aan het computerspel.

Double Dragon[a][b] is a 1987 beat 'em up video game developed by Technōs Japan and distributed by Taito for arcades across Asia, North America and Europe. It is the first title in the Double Dragon franchise. The game's development was led by Yoshihisa Kishimoto, and it is a spiritual and technological successor to Technos' earlier beat 'em up, Nekketsu Kōha Kunio-kun (1986), released outside of Japan by Taito as Renegade; Kishimoto originally envisioned it as a direct sequel and part of the Kunio-kun series, before making it a new game with a different cast and setting. Double Dragon introduced several additions to the Kunio-kun belt scroll beat 'em up formula, such as a continuous side-scrolling world adding a sense of progression, two-player cooperative gameplay, the ability to arm oneself with an enemy's weapon after disarming them, and the use of cut scenes to give it a cinematic look and feel. The game's title is a reference to the two-player gameplay and Bruce Lee's martial arts film Enter the Dragon (1973), which was a major inspiration behind Kunio-kun and Double Dragon, while the game's art style and setting were influenced by the Mad Max films and Fist of the North Star manga and anime series. https://en.wikipedia.org/wiki/Double_Dragon_(video_game)

Enter the Dragon (Chinese: 龍爭虎鬥) is a 1973 martial arts film directed by Robert Clouse and written by Michael Allin. The film stars Bruce Lee, John Saxon, Ahna Capri, Bob Wall, Shih Kien and Jim Kelly. Enter the Dragon was Bruce Lee's final completed film appearance before his death on 20 July 1973 at the age of 32. An American-Hong Kong co-production, the film was premiered in Los Angeles on 19 August 1973, one month after Lee's death. https://en.wikipedia.org/wiki/Enter_the_Dragon

Double Dragon (双截龍ダブルドラゴン, Daburu Doragon - Sō Setsu Ryū) is a beat 'em up video game series originally developed and published by Technōs Japan. It began with the release of the arcade game Double Dragon in 1987. The series features twin martial artists, Billy and Jimmy Lee, as they fight against various adversaries and rivals. The original Double Dragon was a hit arcade video game,[1] ushering in a "Golden Age" for the beat 'em up genre,[2][3] resulting in a flood of beat 'em ups during the late 1980s[3] to 1990s that followed the conventions set by Double Dragon.[4] A 1993 animated series and 1994 live-action film adaptation were produced; these adaptations were widely-panned by critics and audiences.[5] In June 2015, Arc System Works acquired the rights to all former Technōs IPs, including the Double Dragon series.[6] Arc System Works had previously ported the original Double Dragon to the Master System console in 1988. https://en.wikipedia.org/wiki/Double_Dragon

Als ik  https://en.wikipedia.org/wiki/Double_Dragon mag gelovenzijn er heel veel versies van. Net zoals er heel veel soorten bier zijn...

vrijdag 11 juli 2025

Brits bier

De Slag aan de Boyne vond plaats op 11 juli 1690 (1 juli OS) bij het Ierse Drogheda aan de rivier de Boyne. Tegenover elkaar stonden de legers van de koning-stadhouder Willem III van Oranje-Nassau en zijn schoonvader, de verdreven koning Jacobus II van Engeland. De overwinning van Willem III maakte een einde aan de aspiraties van Jacobus om zijn troon te heroveren. In de slag stonden Franse troepen die Jacobus II had gekregen van zijn neef en Ierse troepen die loyaal waren gebleven aan Jacobus II tegenover Engelsen en Schotten die de kant van Willem III hadden gekozen. Naast Engelsen bestond het leger van Willem III uit de Blauwe Garde, troepen van Duitse bondgenoten, hugenoten en Duitse en Deense huurlingen. Frederik van Schomberg, legeraanvoerder onder Willem III, sneuvelde in de veldslag. De latere legeraanvoerder Godard van Reede-Ginkel was bij de slag aanwezig als leider van een cavalerie-eenheid. ... De zege van Willem wordt in Noord-Ierland jaarlijks herdacht op 12 juli. Die dag vormt het hoogtepunt van het zogenaamde 'marsseizoen' waarmee de leden van de Oranjeorde de overwinning vieren van de protestantse King Billy op de katholieke Jacobus. De protestantse herren en aanhangers van hun paramilitaire organisaties trekken daarbij op sommige plaatsen ook uitdagend door katholieke buurten met uitgesproken republikeins karakter, met ernstige ongeregeldheden tot gevolg. https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_aan_de_Boyne

Vanuit Engeland komen de bruine bieren, de stouts, porters, IPA's, NEIPA's en andere pale ale's. 

Wat te denken van:

Dors IPA (6.0%), of wacht dat is Nederlands bier.

Dorset IPA (5,0%) is dan weer wel Brits. 

Really hoppy and quite fruity, good bitter finish too .... Well flavoured hoppy and zesty English IPA brewed in Dorset for Aldi in partnership with Hall and Woodhouse. 5% in a 500ml bottle,good value and very drinkable. https://www.pintplease.com/en/beer/169668/dorset_ipa

DORSET ROGUE DORSET IPA This smashing Best really is the tops – a smooth, easy drinking brew that’s a perfect relief from a hard day’s toil. Fighting for your rights never tasted so good. ALC: 3.9% CONTAINS: Barley, Oats, Rye COLOUR: A nostalgic Chestnut Brown that makes you want to play conkers TASTING NOTES: A superbly balanced & complex in flavour, chestnut brown bitter. Malty & fruity with a hint of caramel & toffee. https://piddlebrewery.co.uk/portfolio-item/dorset-rogue/

DORSET CRUMPLE IPA Golden, crisp and dry mid-Atlantic IPA created from UK & US hops. Named after the incredible geological phenomenon that helped to create Dorset’s iconic Durdle Door and Stair Hole, found at Lulworth in Purbeck. ALC: 4.3% CONTAINS Barley, Wheat COLOUR Light Gold TASTING NOTES Golden, crisp and dry mid-Atlantic IPA created from UK & US hops. https://piddlebrewery.co.uk/dorset-crumple-ipa/

Piddle Brewery, which is in Piddlehinton, set among the rolling chalk hills five miles from the county town of Dorchester. Just down the road, Puddletown was originally called Piddletown. Some say the name change was ‘refinement’ by the Victorians as ‘piddle’ had by then acquired other connotations. Nonetheless, the down-to-earth locals continued to take the pee and called the village Piddletown for another three decades. We are proud to be the Piddle Brewery and why we keep the fun going with wry, light- hearted names for many of our fine ales. And we love the appreciative chuckles when newcomers first see our pump clips or bottles. ... Is Piddle amusing or distasteful? Well, it’s a matter of opinion, though you must admit it is distinctive. But when it comes to tastefulness, all joking aside, we only brew high-quality traditional beers with maximum taste. Our success comes from the perfect combination of local water, our unique brewing recipe and great yeast. We also provide enticing food- matching recommendations to complement the depth of our flavours. ...  It all started in 2007 in the heart of thr Piddle Valley in Piddlehinton. – Jump forward five years to a change of ownership in 2014 and a timely rebrand to modernise a few things. In every year since, we’ve notched up a notable milestone  https://piddlebrewery.co.uk/about-us/

Badger Master Stoat coffee stout (5,0%)

ROASTED & RICH WITH COFFEE AND CARAMEL NOTES ... THE TALE OF THE COFFEE STOAT A stickler for detail with a discerning palate, turns out the humble stoat isn’t so humble after all. Never happy to settle for second best, he prefers to brew his own thing. We have that in common. .. Did you know? A stout changes colour seasonally. In summer the fur is brown with white touches and in colder, winter climates the coat turns white. ... Our delicious stout brings together the rich, roasted notes from chocolate and crystal malts, combined with a perfectly pulled espresso. Dark and brooding with a sweet side, toffee meets coffee in a brew that's sure to tantalise the most discerning of palates. 2023 World Beer Awards - Bronze England Winner (Flavoured Beer) and 2023 Great Taste Awards – 1 star 5.0% ABV. https://www.badgerbeers.com/our-beers/master-stoat/

ALTERNATING CURRANTS - MIXED BERRY SOUR ... 4.0% ... Energise your taste buds with this deliciously tart seasonal sour. Tangy cherries and sweet red berries take turns giving you a full sensory buzz of hedgerow aromas and fresh pick-your-own fruity flavours. Switch it up for a gloriously alternative summer taste experience. STYLE & TASTE Fruited Kettle Sour With Fresh Cherries and Berries- jammin’ with a mouthwatering undercurrent. https://brixtonbrewery.com/collections/beers/products/alternating-currants

MEGAWATT DOUBLE IPA ...  7.3% ... This lucky brew will give you an explosive blast of East Coast-inspired double IPA action. Megawatt is deliciously potent, brewed to perfection and ready to order straight to your door! This powerful beer does what it says on the can: it brings good luck and protects you against evil. We’ve recharged the recipe and amped up the hazy hop-bomb power. https://brixtonbrewery.com/collections/beers/products/megawatt-double-ipa-copy

URBAN ANIMALS PIGEON PALE ... 5.4% ... Get the flock out of here! A beer dedicated to a common old bird like me? Pidge, please, it's only what I deserve! I may ruffle some feathers, but one person's rat of the sky is another's underappreciated and misunderstood survivor and icon of urban life. This LTD EDN can contains our Atlantic American Pale Ale. We are delighted to support the work of London Wildlife Trust with this partnership. https://brixtonbrewery.com/collections/beers/products/urban-animals-pigeon-pale

We nemen een kijkje in de bruisende wereld van Brixton Brewery, een brouwerij die de essentie van het bierbrouwen en gemeenschapsgevoel omarmt. Gelegen in het levendige hart van Brixton, begon deze brouwerij 10 jaar geleden door een vriendschap tussen buren die uitgroeide tot lokale trots. Ontdek wat Brixton Brewery zo uniek maakt terwijl we in gesprek gaan met Jez Galaun, een van de oprichters, en Simon Cherry-Perry, de Head of Sales. ... We begonnen klein, zonder busje, en leverden bier te voet aan bars en restaurants in Brixton. Ons oorspronkelijke businessplan was gebaseerd op een lijst van alle zaken in Brixton, en eerlijk gezegd was dat het meest accurate plan dat we ooit hebben gemaakt. Nu, 10 jaar later, zijn onze banden met de gemeenschap sterker dan ooit. We zijn een liefdesbrief aan Brixton en zijn trots om onze naam te verbinden aan lokale plaatsen en architectuur. Hoewel we zijn gegroeid en nu bier leveren in het Verenigd Koninkrijk en Europa, blijven we verbonden met onze roots. We organiseren zelfs rondleidingen door Brixton om de verhalen achter onze bieren te delen.”...  “We ontmoetten elkaar als buren in Brixton en deelden een liefde voor bier. Geïnspireerd door het verhaal van Brooklyn Brewery, besloten we onze eigen brouwerij te starten. Brixton is uniek, met zijn openheid, diversiteit en gastvrijheid. We wilden deze waarden weerspiegelen in ons merk. Als we niet begonnen waren, zou iemand anders de naam hebben gebruikt. We bestelden een brouwkit en registreerden BrixtonBrewery.com. Het moest Brixton zijn vanwege onze liefde voor het gebied en het potentieel dat we erin zagen.”... Kiezen jullie eerst een naam en creëren jullie dan een bier, of andersom? “Meestal begint het met het bier, maar soms kan het andersom zijn. We voelen druk om op tijd een naam te bedenken, vooral omdat het ontwerp van elk bier een uniek patroon en identiteit vereist. Het wordt steeds moeilijker omdat we bijna alle lokale namen hebben gebruikt.” Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt ontvangen over jullie bier? “Het feit dat bieren zo populair zijn in lokale bars is een compliment op zich maar dat onze glazen zo populair werden hadden we niet verwacht. Het stelen van ons glaswerk is iets waar we vroeger geïrriteerd door raakten, maar nu zien we het als geweldige marketing. Mensen complimenteren ons vaak met onze branding en de verbinding met mensen en het levendige merkverhaal.” Wat zouden jullie willen dat meer mensen weten over jullie brouwerij? “Onze brouwfilosofie is belangrijk voor ons. We eren de traditie van het brouwen, maar met een moderne twist. We maken moderne klassiekers en geloven niet dat bier pas goed werd toen speciaalbierbrouwerijen opkwamen. Of het nu Duitse lagers, Engelse ales of Amerikaanse IPA's zijn, we nemen de kennis van traditionele bieren, voegen onze 'Brixton twist' toe en produceren goed gebalanceerde, drinkbare bieren. Elk bier vertelt ook het verhaal van het gebied waarin het is geboren en waarin we nu brouwen.” Waar ben je het meest trots op? “We zijn altijd alert gebleven om ons oorspronkelijke doel niet uit het oog te verliezen. We wilden Brixton op de kaart zetten voor geweldig bier en zijn trots dat we dat nog steeds doen. Onze relatie met de gemeenschap, die ons vanaf het begin heeft gesteund, is ons grootste succes. Het houden van die diepe verbinding met onze oorsprong en onze gemeenschap houdt ons bescheiden en gemotiveerd. Ons 10-jarig jubileum hebben we samen met 900 mensen gevierd, waaronder vrienden die er sinds het begin bij zijn geweest. We zijn trots dat we nog steeds in Brixton brouwen, werkgelegenheid creëren en lokale bars en restaurants blijven bedienen.” Wat is jullie all-time favoriete bier van Brixton? “Voor ons gaat er niets boven Coldharbour Lager, een goed uitgebalanceerde lager die onze liefde voor dit type bier weerspiegelt. Low Voltage op de tap is ook een echte aanrader, een perfect gebalanceerde session IPA." https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/brixton-brewery-interview

We started in Brixton in 2013 and we’ve been brewing in this melting-pot part of south London ever since. Everything we do is supercharged with the buzz and electricity of our home, and its welcoming openness to new people and ideas. Our locally-crafted beers are modern classics with a Brixton twist - telling the story of Brixton in their names, vibrant designs and flavours. From our ultra-refreshing Coldharbour Lager to our hoppy, juicy Atlantic American Pale Ale to our experimental Ltd Edn series, our range of bold, modern and perfectly balanced brews offer something for everyone to enjoy. https://brixtonbrewery.com/pages/about-us

As a successful and growing business, the way we brew has changed over the years, but has remained true to the craft ethos of carefully honing our recipes, experimenting with techniques and flavours to make top quality fresh brews for thirsty people in Brixton and beyond. In 2018 we made the transition from our original arch brewery where we started, to a larger and more modern 50hl kit, and have now started to migrate production of our core beers to one of the newest and largest breweries in Enfield, North London to meet demand. In 2021 we upgraded our original 10hl Arch Brewery where we brew specials and experimental beers in the very heart of Brixton, next to our Taproom, meaning we can use ingredients sourced locally, find inspiration close to home, and can open up for regular tours. A classic beer style, like our Reliance Pale Ale has only four ingredients: malted barley, hops, yeast and water. We source our ingredients from companies that share our commitment to sustainability and quality and, though there aren’t many barley farms around Brixton, we have even grown hops locally and used them for special brews . Our Ltd Edn range of small-batch brews hand-crafted in our Arch Brewery often includes ingredients sourced from or inspired by Brixton Market like mango, hibiscus and green tea. Our beers are always tasty, refreshing and perfectly balanced for easy-drinking. Check out below for a bit more about how we brew. https://brixtonbrewery.com/pages/brewery

Brixton is een wijk in het Londense bestuurlijke gebied Lambeth, in de regio Groot-Londen. Brixton is een bruisende wijk in Londen, 5,3 km ten zuiden van Charing Cross en is de officieuze hoofdstad van de Jamaicaanse gemeenschap in Londen. Brixton heeft een spoorwegstation aan de Chatham Main Line en vlak daarbij een metrostation, het eindpunt van de Victoria Line. ... De oudste vermelding van de plaats Brixistane stamt uit 1067. De naam betekent bij de steen van Brihtsige. De plek is onontgonnen tot het begin van de 19e eeuw. Door de aanleg van de Vauxhall Bridge in 1816 werd het centrum van Londen beter bereikbaar en kwam de buitenwijk tot ontwikkeling. Het ontstaan in de jaren 1850 van Angell Town aan de oostzijde van Brixton Road, genoemd naar de familie Angell die het land in Lambeth bezat van de 17e eeuw tot in de 20e eeuw, was de grootste op zich staande ontwikkeling. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brixton_(Londen)

Of wat te denken van Brixton Midnight hour Black Lager van 4%.

"In the Midnight Hour" is a song originally performed by Wilson Pickett in 1965 and released on his 1965 album of the same name, also appearing on the 1966 album The Exciting Wilson Pickett. The song was composed by Pickett and Steve Cropper at the historic Lorraine Motel in Memphis, later (April 1968) the site of the assassination of Martin Luther King Jr. Pickett's first hit on Atlantic Records,[1] it reached number one on the R&B charts and peaked at number 21 on the pop charts.[2] https://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Midnight_Hour

De zin zit ook in andere liedjes zoals Rebel Yell.

"Rebel Yell" is a song by English-American rock musician Billy Idol. It is the title track of his second album Rebel Yell (1983), and was released as the album's lead single in January 1984 by Chrysalis Records. Initially, it only reached No. 62 in the UK and No. 46 in the US upon its release. However, a 1985 re-issue proved to be a big hit, peaking at no. 6 in the UK. The song received wide critical acclaim and in 2009 was named the 79th best hard rock song of all time by VH1 based on a public vote.[4][5] Composition and lyrics At a televised performance of VH1 Storytellers, Idol said that he had attended an event where Mick Jagger, Keith Richards, and Ronnie Wood of The Rolling Stones were taking swigs from a bottle of "Rebel Yell" bourbon whiskey. He was not familiar with the brand, but he liked the name and decided to write the song.[6] The song was co-written by guitarist Steve Stevens. The instrumental introduction, which sounds like a combination of electric guitar and electronic keyboard, is performed by Stevens on guitar alone, who intended it to sound this way. Stevens states that he was inspired by acoustic guitarist Leo Kottke's style.[7] ... "Rebel Yell" has been covered by many different bands such as Children of Bodom, HIM, Drowning Pool, Scooter, Dope, Black Veil Brides, Adrenaline Mob, Bullets and Octane, Otherwise, Blue Stahli, and Queensrÿche. It was referenced in Against Me!'s 2007 song "Thrash unreal" (she can still hear that rebel yell just as loud as it was in 1983). The song appears in a cassette tape in the videogame Metal Gear Solid V: The Phantom Pain and can be heard during gameplay.[14] ... In 1996, "Rebel Yell" was covered by German dance music band Scooter, released on 9 May by the labels Club Tools and Scorpio Music as the third single of their second album, Our Happy Hardcore (1996). It was a top-10 hit in Austria, Canada, Finland, Germany and the Netherlands. In the UK, the song reached number 30 on the UK Singles Chart. The B-side was "Euphoria". Critical reception Daniel Booth from Melody Maker wrote, "Scooter subvert the reverence of rock and the pomposity of heavy metal, then shatter them in the blink of a maquillaged eye. This, unless you're asleep at the back, you'll realise is Billy Idol's 'Rebel Yell', technofied and amplified into dance oblivion. It is incessant and addictive, exhilarating and infectious, just like those Europopped-up versions of 'Smells Like Teen Spirit', 'Wonderwall' and (sodding) 'Zombie'."[17] https://en.wikipedia.org/wiki/Rebel_Yell_(song)

"Smells Like Teen Spirit" is a song by the American rock band Nirvana. It is the opening track and lead single from the band's second album, Nevermind (1991), released on DGC Records. The unexpected success of the song propelled Nevermind to the top of several albums charts at the start of 1992, an event often marked as the point when grunge entered the mainstream.[2] It was Nirvana's biggest hit, charting high on music industry charts around the world in 1991 and 1992, and was number one on the charts in Belgium, France, New Zealand and Spain. It was met with wide critical acclaim, and described as an "anthem for apathetic kids" of Generation X. Although Nirvana grew uncomfortable with the mainstream and commercial attention the song brought to them, listeners and critics continue to praise "Smells Like Teen Spirit" as one of the greatest songs of all time. https://en.wikipedia.org/wiki/Smells_Like_Teen_Spirit

"Wonderwall" is a song by English rock band Oasis, released by Creation Records on 30 October 1995 as the fourth single from the band's second studio album (What's the Story) Morning Glory?. Described by lead guitarist and chief songwriter Noel Gallagher, who wrote the song and co-produced it with Owen Morris, as being about "an imaginary friend who's gonna come and save you from yourself",[5] "Wonderwall" reached the top ten in 15 countries; it topped the charts in Australia and New Zealand, peaked at No. 2 on both the UK Singles Chart and the Irish Singles Chart, and reached the top ten in Canada and the United States at No. 5 and No. 8, respectively, thus becoming the band's sole top-40 entry on the latter country's main Billboard Hot 100 chart. The single was certified septuple platinum by the British Phonographic Industry (BPI) and 12-times platinum by the Australian Recording Industry Association (ARIA). Its music video, directed by Nigel Dick, won British Video of the Year at the 1996 Brit Awards. "Wonderwall" remains one of the band's most popular songs. ... The song was originally titled "Wishing Stone". Gallagher told NME in 1996 that "Wonderwall" was written for Meg Mathews, his then-girlfriend and later wife.[10][11] However, after Gallagher and Mathews divorced in 2001,[12] he said the song was not about her: "The meaning of that song was taken away from me by the media who jumped on it, and how do you tell your Mrs it's not about her once she's read it is? It's a song about an imaginary friend who's gonna come and save you from yourself."[5] The song's final title was inspired by George Harrison's solo album Wonderwall Music.[13] https://en.wikipedia.org/wiki/Wonderwall

"Zombie" is a protest song by Irish alternative rock band the Cranberries. It was written by the lead singer, Dolores O'Riordan, about the young victims of a bombing in Warrington, England, during the Troubles in Northern Ireland. The song was released on 19 September 1994 by Island Records as the lead single from the Cranberries' second studio album, No Need to Argue (1994). Critics have described "Zombie" as "a masterpiece of alternative rock", with grunge-style distorted guitar and shouted vocals uncharacteristic of the band's other work.... O'Riordan stated the song came to her "subconsciously" midway through the Cranberries' English tour in 1993,[11] writing the core chords on her acoustic guitar.[10] Once O'Riordan was back in her hometown of Limerick and returned to her apartment after a night out,[12][10] she played those chords and started building a song around them, quickly "coming up with the chorus, which was catchy and anthemic",[13] and soon moving onto the verses.[10] O'Riordan took the song idea, originally titled "In Your Head", into the Cranberries' small rehearsal shed in Mungret.[14] Given she was playing an acoustic guitar, the rest of the band initially followed along in, as guitarist Noel Hogan put it, "that kind of sweet indie pop thing" that the band featured in their other songs, before O'Riordan decided that it was not what she wanted,[15] picked up an electric guitar and stated that "it needs to be heavy because it's angry". ... The Troubles were a conflict in Northern Ireland from the late 1960s to 1998.[1][2][3] The Provisional Irish Republican Army (IRA), an Irish republican paramilitary organisation, waged an armed campaign to end British rule in Northern Ireland and unite the region with the Republic of Ireland. Republican and Unionist paramilitaries killed more than 3,500 people, many from thousands of bomb attacks.[4][5] One of the bombings happened on 30 March 1993, as two IRA improvised explosive devices hidden in litter bins were detonated in a shopping street in Warrington, England. Two people; Johnathan Ball, aged 3, and Tim Parry, aged 12, were killed in the attack. 56 people were injured.[6][7] Ball died at the scene of the bombing as a result of his shrapnel-inflicted injuries, and five days later, Parry lost his life in a hospital as a result of head injuries.[8][9] O'Riordan decided to write a song that reflected upon the event and the children's deaths after visiting the town:[10] There were a lot of bombs going off in London and I remember this one time a child was killed when a bomb was put in a rubbish bin – that's why there's that line in the song, 'A child is slowly taken'. [ ... ] We were on a tour bus and I was near the location where it happened, so it really struck me hard – I was quite young, but I remember being devastated about the innocent children being pulled into that kind of thing. So I suppose that's why I was saying, 'It's not me' – that even though I'm Irish it wasn't me, I didn't do it. Because being Irish, it was quite hard, especially in the UK when there was so much tension. — Dolores O'Riordan in 2017, on writing "Zombie".[10] ... o record video footage of murals, children and British Army soldiers on patrol, he had a false pretext, with a cover story about making a documentary about the peace-keeping efforts in Ireland.[14] Bayer stated that a shot in the video where an SA80 rifle is pointed directly at the camera is a suspicious British soldier asking him to leave, and that the IRA were keeping a close look at the shoot, given "the British Army come in with fake film crews, getting people on camera.”[87] O'Riordan remembered Bayer telling her "how tense it was and how he was blown away by the whole thing. He got footage of the kids jumping from one building to another, and he got a lot of footage of the army. He was a very good director".[88] O'Riordan also wanted to add images with "an abstract message", saying it would represent "the beauty that we see in the world or that we care to open our eyes to" while the black and white footage of Belfast "symbolize the pain that’s there and we close our eyes to". She suggested herself painted gold, and Bayer added children painted silver and a cross that "symbolized Christ suffering and dying, and all the pain that was caused to him".[89] This was filmed on a sound stage in Los Angeles.[37][83] Synopsis In the video, O'Riordan is covered in gold makeup and appears in front of a giant cross with a group of boys characterized as cherubs, covered in silver makeup holding bows and arrows.[85][86] The video also includes the band playing in Belfast alongside clips of local children playing war games,[85][86] destroyed buildings, murals with war-related paintings, and of British soldiers from the Argyll and Sutherland Highlanders on patrol in Northern Ireland.[29][85][86] BBC and RTÉ ban The music video for "Zombie" was banned by the BBC because of its "violent images".[90] It was also banned by the RTÉ, Ireland's national broadcaster. Instead, both the BBC and the RTÉ opted to broadcast an edited version focusing on footage of the band in a live performance, a version that the Cranberries essentially disowned. Despite their efforts to maintain the original video "out of view from the public", some of the initial footage prevailed, with scenes of children holding guns.[37][91] https://en.wikipedia.org/wiki/Zombie_(The_Cranberries_song)


maandag 7 juli 2025

Dubbele tripel

 

La Trappe Tripel is een Nederlands tripelbier van de brouwerij van de cisterciënzerabdij Koningshoeven van de Trappisten in Berkel-Enschot. Het bier is donkerblond en heeft een fruitige smaak. Het alcoholpercentage is 8%. https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Trappe_Tripel

La Trappe Tripel Bierbrouwerij De Koningshoeven (33) La Trappe Tripel is een klassieke Belgische Tripel. Het kandijzoete, lichtmoutige karakter krijgt tegenspel geboden door fruitige smaken, zoals van perziken en abrikozen. Uiteraard heeft de La Trappe Tripel ook een verfijnd bittere smaak, zoals je van een echte Tripel mag verwachten. In 2019 werd La Trappe Tripel uitgeroepen tot Beste Bier van Nederland door de organisatie van de Dutch Beer Challenge. https://www.bierista.nl/la-trappe-tripel

Zicht Goud kleurig, wat grovere schuimkraag, zakt redelijk snel in maar dat kan met het glas samenhangen. Neus Fris, fruitig, onder meer appeltjes, banaan en vers brooddeeg, wat alcoholisch. Smaak Deze tripel heb ik wat te koud ingeschonken, gaandeweg ontwikkelen er zich meer aroma's en smaken. Wat warmer wordt deze wat zoeter. Aroma zet door in de smaak, best moutige tripel. Fijne zoet bittere finish. Al met al een heel fijne en zachte smaak maar verveelt niet, nodigt uit en is in balans. https://www.bierista.nl/la-trappe-tripel

La Trappe Tripel 8% ABV Klassiek en krachtig trappistenbier. Goudblond met een witte schuimkraag. Een volle smaak met een kandijzoet en licht moutig karakter. Kleur 14 EBC Ingrediënten Water, gerstemout, glucosestroop, suiker, hop, gist ... Claims/Allergenen Trappist; Klassiek en krachtig trappistenbier https://nl.latrappetrappist.com/nl/nl/producten/producten/bieren/la-trappe-tripel.html?uri=/content/latrappe/nl/nl/producten/producten/bieren/la-trappe-tripel.html

"Makkelijke tripel, maar waar zeker de tijd voor genomen mag worden. Allemansvriend die om tot recht te komen wellicht niet te koud gedronken zou moeten worden, hoewel deze koud ook goed smaakt." Niels van Werkhoven https://www.bierista.nl/la-trappe-tripel

Wie wat bewaart, die heeft wat. Al moet ik zeggen dat ik geen fan ben van bewaarbier. Ik heb jaren geleden wat trappist en La Chouffe in de kast gezet. Waarom? Dat leek me toen leuk., maar wanneer drink je het? 

Ik had al eens wat oude La Chouffe geprobeerd, daar was ik geen fan van. Nu was het de beurt aan La Trappe Tripel.

THT 12-2026  :Dit blonde bier heeft flink wat wit schuim. Als het schuim verdwijnt is het een kwestie van beetje walsen en het witte schuim is terug. De geur doet denken aan banaan. Mondgevoel en smaak zijn met namekoolzuurprikkeling en kruidnagel.

THT  6-2014: ruim 10 jaar over datum, wat doet dat met een bier? De kleur is amber en schuim is er niet. Ook niet na wat walsen. De geur doet denken aan rozijnen. De geur is zoet. De smaak is zoet, de kruidige smaak is zoals oud bier. Ook qua mondgevoel. De geur is sterker dan het nieuwe bier, maar geen banaan. Eerder rozijnen.

Dus oude vs nieuwe tripel is als rozijnen vs banaan.


vrijdag 20 juni 2025

zoet rood kabouterbier

Noem het niet zomaar Chérie, want Cherry Chouffe heeft echt wel karakter. Vol van smaak, zoet en delicaat, verrast dit fruitige bier met zijn mooie intensiteit. Aroma’s van volrijpe krieken, toetsen van aardbei en amandel, een hint van specerijen … en een subtiel bittere nasmaak voor het perfecte evenwicht. Om van te genieten na een mooie rit of als zalige apéro.https://chouffe.com/nl-nl/onze-bieren/chouffe-cherry

De ingrediëntenlijst doet me wel wat schrikken.

In het hart van de Belgische Ardennen ligt Brasserie d’Achouffe. Het verhaal gaat dat in deze kleine brouwerij dappere kabouters unieke speciaalbieren brouwen, zoals de hier uitgelichte Chouffe Cherry. Dit speciaalbier krijgt door toevoeging van zuurkers, zwarte wortel concentraat, vloeibare invertsuiker en hop een frisse, licht zure en fruitige smaak. Proef genoeg La Chouffe, dan geloof je vanzelf dat kabouters echt bestaan! Nu even terug naar de realiteit.. Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van dit magische biertje? Het verhaal start eind jaren 70, in het hartje van de Vallei der Feeën, dat 2 schoonbroers beslissen hun eigen bier te brouwen. Met het weinige geld dat de twee brouwers destijds voorhanden hadden, startten ze met wat brouwerij-fans de “Chouffe Story” noemen. Het eerste brouwsel van 49 liter zag het licht op 27 augustus 1982. Wat begon als een hobby, ontpopte zich al snel tot een volwaardige brouwerij. En dus beslisten de schoonbroers om de hoeve die al 4 jaar dienstdeed als hun brouwsite, ook te kopen. In 1986 stortten ze zich achtereenvolgens voltijds in het Achouffe-avontuur. Tien jaar later, in 1992, was de productie opgelopen van 3.400 hectoliter tot 5.000 hectoliter per jaar. De brouwerij had geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal en krikte zo haar productie op van 22 hectoliter naar 70 hectoliter per brouwsel. Destijds produceerde brouwerij Achouffe enkel grote flessen van 75 cl en ‘kleine’ vaten van 20 l van La Chouffe. Pas in mei 2009 kwamen er ook flesjes van 33 cl op de markt. https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/

Voor het brouwen van de La Chouffe Cherry worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt: Water Gerstemout Hop Vloeibare invertsuiker 12% zuurkers Zwarte wortel concentraat Gearomatiseerd met suiker en zoetstoffen Het eindresultaat is een fruitig speciaalbier van 8 procent alcohol. Het is daarnaast een aangenaam fris en licht zurig bier, waarbij de smaak kersjes overheerst. https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/

Op het etiket staat water, gerstemout, vloeibare invertsuiker, geconcentreerde kriekensap (2,2%), glucosestroop, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur, geconcentreerd zwarte wortelsap, hop, zoestof: acesulfaam-k. Is wel iets anders dan op https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/ staat!? 

Wat is invertsuiker?

Invertsuiker is een mengsel van gelijke hoeveelheden (in gewichten en aantallen moleculen) glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Het wordt uit gewone suiker (sacharose) gemaakt door het opgelost in water te verhitten tot 120 °C, al dan niet met toevoeging van wat zuur of een enzym als katalysator. De naam verwijst naar de omkering (inversie) van de optische rotatie van de suiker van positief naar negatief, oftewel van rechtsdraaiend naar linksdraaiend. ... De naamgeving in de warenwetgeving is een compromis tussen overheid en industrie, met een eigen kijk op zuiverheid. Een suikeroplossing mag al vloeibare invertsuiker genoemd worden als 3% van de suiker bestaat uit invertsuiker. Invertsuikerstroop bestaat volgens de Warenwet voor minimaal de helft aan invertsuiker.[1]... Omdat fructose zoeter is dan sacharose, heeft invertsuiker per gram een grotere zoetkracht dan suiker. Het wordt industrieel als zoetstof gebruikt. Ook kristalliseert invertsuiker minder snel dan sacharose en daardoor blijft het zachter. Banketbakkers maken gebruik van deze eigenschap in glazuren, marsepein, etc. Invertsuiker wordt onder meer gebruikt om wijn te verbeteren en bij de champagne- en likeurbereiding. Het is een ingredient van basterdsuiker. Ook wordt invertsuiker gebruikt als honingvervanger omdat honing grotendeels dezelfde suikerverhouding bevat.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Invertsuiker

Glucosestroop is een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucoseoligomeren. Dit mengsel wordt toegepast in de vorm van gesproeidroogd droog poeder of in de vorm van een viskeuze oplossing in water. Glucose lost op in (koud) water. Glucosestroop wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt om de textuur van het product zachter te maken, om het volume te vergroten en om het kristalliseren van suiker te voorkomen. Glucosestroop is minder zoet dan suiker of fructose. Glucosestroop wordt gebruikt in snoep en frisdrank, in consumptie-ijs, om bier te brouwen en voor fermentatie. Door verdere enzymatische bewerking (isomerase), maakt de zetmeelindustrie van glucosestroop glucose-fructosestroop met zeer hoge zoetkracht. Glucosestroop wordt bereid door hydrolyse van zetmeel, in Europa is dat meestal op basis van tarwezetmeel. Deze hydrolyse wordt nu enzymatisch uitgevoerd met amylase, in het verleden gebruikte de zetmeelindustrie een sterk zuur. De iets minder ver afgebroken variant met dus een lagere dextrose equivalent heeft een zwakke tot zeer zwak zoete smaak. Deze iets grotere koolhydraten noemt men een maltodextrine. In 19e en 20e eeuw werd in Nederland veel glucosestroop vervaardigd uit aardappelzetmeel, de zogenoemde aardappelstroop. Het converteren van zetmeel in stroop door het koken in verdund zuur (de beste resultaten behaalde hij met zwavelzuur) is uitgevonden door Duitse chemicus Gottlieb Kirchhoff in 1811. Het is de eerst beschreven katalytische reactie.[1][2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosestroop

Staat de smaak vermeld voor het woord aroma - bijvoorbeeld ‘natuurlijk aardbeien-aroma' - dan bestaat het aroma voor minimaal 95 procent uit de bewuste vrucht of plant, in dit geval aardbeien. Staat er alleen ‘natuurlijk aroma’, dan hoeft het aroma met aardbeiensmaak niet afkomstig te zijn uit aardbeien. De term ‘natuurlijk’ betekent dat het uit de natuur moet komen. Dat hoeft niet per se een vrucht of plant te zijn; het kan ook een andere natuurlijke grondstof betreffen. ... Aromamakers combineren verschillende grondstoffen, om tot een aroma te komen met exact dezelfde chemische structuur als vanilline. Welke grondstoffen gebruikt zijn is onduidelijk. Ze kunnen vanilline namelijk uit de pulp van bijvoorbeeld bieten, maïs-, suiker-, rijst- of andere zemelen (de buitenste laag van de graankorrel) halen. En luizenbloed wordt gebruik om roze koeken en Fristi hun roze kleur te geven. De specifieke ingrediënten van het aroma hoeven niet op het etiket te staan. De aromaproducent houdt het recept daarom liever geheim. Maar ze beloven dat de consument het verschil niet zal proeven. ... Producent van natuurlijke aroma’s Neil Goldsmith zegt in de Keuringsdienst van waarde uitzending: ‘Elk aroma dat in de natuur voorkomt, kunnen we in principe namaken. Dat doen we allemaal met gist. We stoppen bijvoorbeeld het DNA van de orchidee die vanillebonen produceert in gist om vanille na te maken.’ Vervolgens voegen aromaproducenten suiker toe, zodat de gist zo snel mogelijk groeit. Gist voedt namelijk op suiker. Nog even goed schudden, verwarmen en voilà: je hebt natuurlijk aroma dat naar vanille smaakt. De gist scheidt namelijk dezelfde smaak uit als een vanillestokje. ... Dat fabrikanten graag de naam natuurlijk aroma gebruiken, heeft met marketing te maken. In de perceptie van de consument betekent ‘natuurlijk’ goed en gezond.  https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/hoe-natuurlijk-zijn-natuurlijke-aromas-eigenlijk

Citroenzuur wordt industrieel bereid, onder andere door fermentatie van sacharose en glucose met behulp van de schimmel Aspergillus niger. Dit heeft de grootschalige winning uit citrusfruit grotendeels verdrongen. Een van de grootste producenten ter wereld is Citrique Belge, in de Vlaams-Brabantse plaats Tienen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Citroenzuur

Wat is acesulfaam-k? 

Acesulfaam-K is een synthetische zoetstof met een 200 maal sterkere zoetkracht dan normale suiker. Het wordt in voedingsmiddelen aangeduid met E950. Acesulfaam wordt op de markt verkocht met onder andere de merknamen Sunett en Sweet One. https://nl.wikipedia.org/wiki/Acesulfaam-K

Acesulfaam-K (E950) Ongeveer 200x zoeter dan gewone suiker. Levert geen calorieën. Het is een organisch zout dat in 1967 in Duitsland werd ontdekt. Inmiddels wordt acesulfaam-K (of kalium acesulfaam) in meer dan 100 landen over de hele wereld gebruikt, zoals in Europa, de Verenigde Staten, Japan, Zwitserland, Noorwegen, Canada, Australië. Acesulfaam-K wordt niet omgezet of opgeslagen in het lichaam. Het lost goed op in water, wordt snel geabsorbeerd en verlaat het lichaam onveranderd, via de nieren. https://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen/laagcalorische-zoetstoffen/acesulfaam-k/

Bij zeer hoge concentraties heeft acesulfaam een bittere smaak. In de praktijk, bij normaal gebruik, heeft de stof geen bijsmaak. De stof is in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam, stabiel bij hogere temperaturen. Daarnaast is acesulfaam bestand tegen zuren en basen. Acesulfaam-K dat wordt opgenomen in het lichaam, blijft onveranderd, wordt niet gemetaboliseerd, en het levert dus geen energie. Alle geconsumeerde acesulfaam-K verlaat onveranderd in de urine het lichaam. Een Canadees onderzoek ging zelfs nog een stapje verder: door de hoeveelheid acesulfaam-K in een zwembad te meten kan men een inschatting maken over de hoeveelheid urine in het zwemwater.[1] Het is niet mogelijk acesulfaam-K door middel van gisting om te zetten in alcohol of koolzuur. In tegenstelling tot suiker kan het dus niet gebruikt worden voor het produceren van alcoholische dranken en bakken van brood of cake. https://nl.wikipedia.org/wiki/Acesulfaam-K

Dus naast invertsuiker, glucosestroop en aroma (volgens Keuringsdienst van Waarden ook suiker) zit er ook acesulfaam-k in. 

Met al die zoetheid is het ook echt een zoet bier:

Smaak en kleur Frisse smaak Aroma’s van kersen Mooie robijnrode kleur Een smaakvolle en tintelende rosékleurige schuimkraag https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/ Ja, het is zoet, rood bier.


maandag 9 juni 2025

Brouwerij in de Omgevingswet met een vergunning

Leven in de brouwerij is meestal goed voor klandizie. Er worden mooie bieren gemaakt en water wordt pas echt smaakvol als het door de brouwerij is geweest. Die brouwerij staat niet in het luchtledige, maar in een omgeving; een leefomgeving. Van oudsher stonden voorname heren en dames aan de roerstok. Menigmaal gaat het verhaal dat de huisvrouw die brouwde het voor het zeggen had, of dat de brouwer herbergier of burgemeester was. Vaak zijn allerlei lokale gebouwen en (sport)evenementen ontstaan dankzij financiële steun van een brouwerij. Als voetbal en wielrennen bekeken worden zijn daar, met name in de historische beelden, biermerken in te herkennen. Of wat te denken van ontdekkingen en initiatieven zoals o.a. het beroemde boek over wereldrecords, de thermometer of pasteurisatie? Ook in de wetgeving is er aandacht voor bier. Zo is er de accijnswetgeving en horecawetgeving, maar er is ook milieuregelgeving. Op https://www.nederlandsebrouwers.nl/biersector/wet-en-regelgeving/ en https://www.intellectueeleigendom.nl/kennisbank/eigen-bedrijf-starten/bierbrouwerij-starten/ vond ik daar echter niet veel over? Zoals ik al op https://biervat.blogspot.com/2021/05/ow-2-het-plan.html aangaf zijn de regels die ik beschreef op https://biervat.blogspot.com/2015/02/obm-bierbrouwerijen-en-mouterijen.html niet meer aan de orde. 

Wat is het nu?

In het Besluit activiteiten leefomgeving https://wetten.overheid.nl/BWBR0041330/2025-01-01/ staat 'het brouwen van bier of het mouten' genoemd als vergunningplichtig in artikel 3.130 :

Het verbod, bedoeld in artikel 5.1, tweede lid, van de wet, om zonder omgevingsvergunning een milieubelastende activiteit te verrichten, geldt voor de milieubelastende activiteiten, bedoeld in artikel 3.128, voor zover het gaat om het exploiteren van een andere milieubelastende installatie voor:... het brouwen van bier of het mouten. 

Het lijkt dus vergunningplichtig, maar zoals ik destijds ook al afvroeg op  https://biervat.blogspot.com/2021/03/omgevingswet.html gaat het dan om installaties vanaf 100 kW.

Dat zal denk ik te maken hebben dat bier valt onder levensmiddelen?

In het artikel 3.128 staat: 

§ 3.4.8. Voedingsmiddelenindustrie

Artikel 3.128. (aanwijzing milieubelastende activiteiten)

1Als milieubelastende activiteiten als bedoeld in artikel 2.1 worden aangewezen: ... e.het met een stookinstallatie met een nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 100 kW of met een oven met een aansluitwaarde van meer dan 100 kW maken van: ...  3°.levensmiddelen of voeder.

2De aanwijzing omvat ook andere milieubelastende activiteiten die worden verricht op dezelfde locatie die de activiteiten, bedoeld in het eerste lid, functioneel ondersteunen.

3Onder de aanwijzing vallen niet de activiteiten, bedoeld in het eerste lid, onder c tot en met e, als deze alleen worden verricht: a.bij een huishouden of bij het uitoefenen van beroep of bedrijf aan huis; b.voor educatieve doelen; of c.voor eigen landbouwhuisdieren bij een veehouderij.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0041330/2025-01-01/#Hoofdstuk3_Afdeling3.4_Paragraaf3.4.8_Artikel3.128

Dus als brouwerij aan huis, of met een opleiding vallen ook buiten de aanwijzing. Net zoals het bierbrouwen voor eigen huisdieren. 

Op https://www.kvk.nl/starten/starten-met-een-bierbrouwerij/ staat ook te lezen dat: 

"Bierbrouwen vanuit je woning

Als je vanuit huis wil starten, moeten je plannen passen binnen het omgevingsplan van je gemeente. Brouw je alleen als hobby dan hoeft dat niet.

Bierbrouwen vanuit een bedrijfsruimte

Je kunt een bedrijfsruimte huren om te beginnen met je eigen brouwerij. Check of deze ruimte voldoet aan jouw eisen én controleer op Omgevingsloket of je een bierbrouwerij mag starten in het pand. Je krijgt ook te maken met milieuregels. Controleer of je een melding milieubeheer moet doen of een omgevingsvergunning moet aanvragen. Of neem contact op met je gemeente. " 

Dus als je brouwt als hobby bij je huis hoef je niet te passen in het Omgevingsplan, als je bedrijfsmatig brouwt dan moet je daar wel in passen. Ook bij bedrijfsgebouwen moet je zijn toegestaan? 

In het omgevingsplan beschrijft de gemeente wat er is toegestaan op de locatie. Vaak is niet alle informatie voor u even belangrijk. Lees daarom goed de stappen voor het bekijken van het omgevingsplan op  https://ondernemersplein.overheid.nl/bedrijfshuisvesting/omgevingsplan/stappenplan-omgevingsplan/

Elke gemeente heeft een omgevingsplan. In het omgevingsplan komen verschillende regels bij elkaar. Zoals regels uit de bestemmingsplannen, delen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en andere besluiten. Uw gemeente heeft tot 2032 de tijd om de regels over te zetten naar het omgevingsplan. Tot die tijd kunnen de regels ook nog in andere documenten staan, zoals het bestemmingsplan.  https://ondernemersplein.overheid.nl/bedrijfshuisvesting/omgevingsplan/stappenplan-omgevingsplan/ 

Dus het Omgevingsplan is volgens mij een groter overkoepelend plan met daarin ook het bestemmingsplan. 

"Welke activiteiten zijn toegestaan op uw locatie en sluiten deze aan bij uw activiteiten? Niet alleen de bestemming of functie van uw eigen stuk grond (perceel) heeft invloed op de regels voor uw bedrijf. Ook de bestemming of functie van percelen in de omgeving kan invloed hebben op uw bedrijfsplannen. Kijk daarom altijd verder dan alleen uw eigen terrein. ... De milieuzonering bepaalt de ruimte die een bedrijf heeft om activiteiten uit te voeren die milieubelastend kunnen zijn. Hierbij gaat het voornamelijk om geur en geluid."  https://ondernemersplein.overheid.nl/bedrijfshuisvesting/omgevingsplan/stappenplan-omgevingsplan/

Met name geur en geluid?

Ook vind ik in bijlage IV bij de artikelen 4.145, 4.410 en 4.1053 van dit besluit (stuifklassen) dat bierbostelpellets vallen onder categorie S3.

Als een bierbrouwerij wel onder de aanwijzing valt dan is er vergunningplicht. Het is me niet duidelijk of dan de regels van § 4.28. Voedingsmiddelenindustrie gelden met daarin een meldingsplicht, die niet van toepassing is bij vergunningplicht. 

Een melding bevat: a.de maximale verwerkingscapaciteit en de ligging van de geuremissiepunten; en b.als in een vuilwaterriool zuurstofbindende stoffen met een jaargemiddelde vervuilingswaarde van 5.000 inwonerequivalenten of meer worden geloosd: een overzicht van de spreiding van de lozing over het jaar. 3Ten minste vier weken voordat de activiteit op een andere manier wordt verricht dan overeenkomstig die gegevens, wordt een melding gedaan. 

Er zijn regels voor bodembescherming: Met het oog op het voorkomen van verontreiniging van de bodem met alcohol en zuren worden levensmiddelen of wordt voeder gemaakt of bewerkt boven een aaneengesloten bodemvoorziening.

Er zijn regels voor afvalwater: Met het oog op het doelmatig beheer van afvalwater wordt het te lozen afvalwater afkomstig van het maken of bewerken van levensmiddelen of voeder geloosd in een vuilwaterriool. Met het oog op de doelmatige werking van de voorzieningen voor het beheer van afvalwater wordt vethoudend afvalwater dat wordt geloosd in een vuilwaterriool voor vermenging met ander afvalwater geleid door: a. een vetafscheider en slibvangput volgens NEN-EN 1825-1 en NEN-EN 1825-2; (afvalwater wordt niet door een biologische zuivering geleid.)

Er zijn regels voor lucht: Met het oog op het voorkomen of beperken van diffuse emissies in de lucht wordt de lucht afgezogen. Met het oog op het beschermen van de gezondheid worden emissies bovendaks en omhoog gericht afgevoerd. Bijlage IV bevat een indeling van goederen in de stuifklassen S1 tot en met S5. 1Voor de emissie in de lucht bij het drogen, malen, branden of roosteren van voedingsmiddelen, dranken of grondstoffen of goederen, ingedeeld in de stuifklassen S1, S2, S3 of S4, is de emissiegrenswaarde van totaal stof 5 mg/Nm3, gemeten in een eenmalige meting.

Dus van de bierbostelpellets mag maar 5 mg/Nm3 wegwaaien. Als is dat niet  van toepassing als de emissie van totaal stof niet meer is dan 100 kg/jaar. Dus als minder dan 100 kg/jaar aan bierbostel verwaaid is het ook goed?

Ook zijn er regels voor de gasmeter?

§ 4.29. Regelen en meten van aardgas Artikel 4.418. (toepassingsbereik)  Deze paragraaf is van toepassing op het regelen van aardgasdruk en het meten van de hoeveelheid of kwaliteit van aardgas.

Artikel 4.419. (melding)

1Het is verboden de milieubelastende activiteit, bedoeld in artikel 4.418, te verrichten zonder dit ten minste vier weken voor het begin ervan te melden.

2Een melding bevat:

a.de coördinaten van de installatie voor het regelen van aardgasdruk en de installatie voor het meten van de hoeveelheid of kwaliteit van aardgas;

b.de ontwerpcapaciteit in normaal kubieke meters per uur en de werkdruk in kilopascal aan de inlaatzijde van de installaties; en

c.de opstelling van de installaties.

3Ten minste vier weken voordat de activiteit op een andere manier wordt verricht dan overeenkomstig die gegevens, wordt een melding gedaan.

4Dit artikel is niet van toepassing als de activiteit als vergunningplichtig is aangewezen in hoofdstuk 3.

Dat zal alleen relevant zijn bij de brouwerij die geen vergunningplicht heeft en een melding moet doen. Bij brouwerijen die aan huis of vanwege een opleiding brouwen vallen buiten de aanwijzing en zullen dat dan ook niet hoeven te doen. Daar zit natuurlijk een gewone huishoudelijke gasmeter. Maar wat als je brouwt met gasflessen? Dat reduceerventiel regelt de druk van het campinggas, maar dat zal misschien niet gezien worden als aardgas?

Op https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/milieubelastende-activiteiten-hoofdstuk-3-bal/nutssector-industrie/voedingsmiddelen/ vind ik meer informatie over de bierbrouwerij. Daar staat uitgelegd wat valt onder een bierbrouwinstallatie:

 voor alles wat onder het begrip installatie valt. Het begrip installatie omvat ook de activiteiten die technisch én milieuhygiënisch zijn verbonden. https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/milieubelastende-activiteiten-hoofdstuk-3-bal/nutssector-industrie/voedingsmiddelen/

Het startpunt is dat er een vaste technische eenheid is voor het verrichten van een activiteit of proces. Vervolgens voegt het begrip aan deze technische eenheid ook alle technisch en milieuhygiënisch samenhangende activiteiten op de locatie toe. Daar vallen dus geen onderdelen van het bedrijf onder die niet relevant zijn uit milieuoogpunt, of die alleen organisatorisch zijn verbonden. Het maakt voor de gelding van het installatiebegrip niet uit of er zeggenschap is van de eigenaar van de hoofdactiviteit over de samenhangende activiteit.... De installatie is een technische eenheid. Dat is een eenheid die is ontworpen en gemaakt om de relevante activiteit uit te voeren. Elementen van de technische eenheid kunnen zijn:

  • uitrusting, pijpleidingen, machines, gereedschap, niet openbare rangeersporen, dokken, laad- en loswallen, aanlegsteigers, opslagruimtes of vergelijkbare structuren
  • faciliteiten voor de inname, opslag, overslag en voorbewerking van grondstoffen en producten
  • faciliteiten voor het controleren, meten en registreren van de milieueffecten

De elementen vormen een integraal onderdeel van de aangegeven activiteit. De onderdelen van een technisch eenheid hoeven niet in hetzelfde bouwwerk te staan. ... De technische eenheid is als geheel vast (de leidraad spreekt van 'stationair'), maar onderdelen ervan mogen bewegen. Zo kan transport met vorkheftrucks onderdeel zijn van een vaste technische eenheid. Een verplaatsbare technische eenheid die voor een relevante periode op één plek in gebruik is voor een activiteit, is ook een vaste technische eenheid. Het bevoegd gezag beoordeelt individueel of het om een relevante periode gaat.... De technische eenheid is bedoeld voor een nader aangegeven activiteit. In het Bal volgt deze activiteit na de volgende formulering: ‘Het exploiteren van een installatie voor’. Het kan ook zijn dat in een technische eenheid voor een aangegeven activiteit ook een andere, elders genoemde, activiteit voorkomt. De technische eenheid hoeft dus niet exclusief bedoeld te zijn voor één aangegeven activiteit. ... De installatie omvat ook andere activiteiten op dezelfde locatie. Dit betekent vooral dat er andere activiteiten in de nabijheid van de technische eenheid moeten plaatsvinden om die tot de installatie te kunnen rekenen. Een fysieke scheiding of barrière kan een indicatie zijn dat een andere locatie begint. Maar twee terreinen waar een openbare weg doorheen loopt, kunnen toch tot dezelfde locatie behoren. Hoe groter de mate van fysieke scheiding is, hoe sterker de rechtstreekse samenhang en het technisch verband moeten zijn om toch tot dezelfde locatie te horen.... De andere activiteiten moeten rechtstreeks met de aangegeven activiteit samenhangen. Hierboven staan onder het kopje De installatie is een technische eenheid voorbeelden genoemd wat onder een technische eenheid kan vallen. Dit kunnen ook rechtstreeks samenhangende activiteiten zijn. Alleen organisatorische samenhang is onvoldoende om van rechtstreekse samenhang te kunnen spreken. Dus het delen van voorzieningen voor beveiliging bijvoorbeeld is op zich onvoldoende om te kunnen spreken van rechtstreekse samenhang. Een activiteit hangt alleen rechtstreeks samen als de uitvoering van de andere activiteit in operationele zin nauw samenhangt met de aangegeven activiteit. Een voorbeeld is een faciliteit die een aangegeven activiteit ondersteunt, en op die locatie waarschijnlijk niet zou bestaan als de aangegeven activiteit er niet zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stookinstallatie die warmte aan een aangegeven activiteit levert. Het komt echter ook voor dat zo'n stookinstallatie ook warmte levert aan andere bedrijven. Dan wordt het ingewikkeld en moet het bevoegd gezag van geval tot geval beoordelen of de stookinstallatie wel of niet rechtstreeks samenhangt.... Een technisch verband betekent niet automatisch dat er een fysieke verbinding moet zijn, zoals een pijpleiding of lopende band. Als er een dergelijke fysieke verbinding is, is er waarschijnlijk automatisch een technisch verband. Maar ook zonder fysieke verbinding kunnen twee (deel)activiteiten die onderdeel uitmaken van een (hoofd)activiteit in een technisch verband met elkaar staan. Bijvoorbeeld heftrucks die materiaal van een plek waar een (deel)activiteit plaatsvindt, verplaatsen naar een plek waar een andere (deel)activiteit plaatsvindt.

Een andere activiteit die wel rechtstreeks samenhangt, maar geen technisch verband heeft, is geen onderdeel van de installatie. Een voorbeeld is een kantoorgebouw.

Een andere activiteit kan technisch verbonden zijn met een aangegeven activiteit, maar daar niet rechtstreeks mee samenhangen. Een elektriciteitscentrale bijvoorbeeld. Die is via het hoogspanningsnet technisch verbonden met alle afnemers van elektriciteit. Maar dat is niet een rechtstreekse samenhang. Een specifieke centrale kan natuurlijk alleen stroom leveren aan een bepaald industrieel proces, waardoor er wel sprake is van één installatie.

https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/toelichting-milieubelastende-activiteiten/rijksregels-mba/installatie-volgens-bal/

Verschil in het afvoeren van afvalwater en vloeibare afvalstoffen

We geven een voorbeeld om het verschil tussen afvoeren van afvalwater en vloeibare afvalstoffen duidelijk te maken. Stel: er moet een grote hoeveelheid frisdrank en bier worden afgevoerd. Gebeurt dit via een voorziening voor de inzameling en het transport van afvalwater, bijvoorbeeld een vuilwaterriool, dan is de afvalstoffenwetgeving niet van toepassing (artikel 10.31 Wm).

Gebeurt afvoer niet via een voorziening voor de inzameling en het transport van afvalwater? Dan is de afvalstoffenwetgeving wél van toepassing. Bijvoorbeeld als de fusten en kratten als één partij wordt afgevoerd. Het maakt daarbij niet uit hoe deze partij wordt verwerkt.

Nog een voorbeeld. Een bedrijf of huishouden verzamelt afvalwater in een tank of vat. Dat afvalwater wordt periodiek met een tankauto of vat afgevoerd. Ook dan is het afvalwater een normale afvalstof in de zin van de Wet milieubeheer.

https://iplo.nl/thema/water/afvalwater-activiteiten/systematiek-afvalwater-activiteiten/afvalwater-afval-wet-milieubeheer/

In Nederland gebruiken we grondwater als drink- of proceswater. Proceswater is grondwater dat nodig is voor de productie van levensmiddelen zoals bier, frisdrank en conserven. Er gelden diverse wetten en regels voor bescherming van grondwaterwingebieden. Provincies kunnen gebieden aanwijzen als grondwaterbeschermingsgebieden. Er zijn instrumenten om overheden te helpen bij hun beleid.

https://iplo.nl/thema/bodem/bodembeleid/bodemambities/drinkwater-proceswater/

De verguningplicht komt denk ik door de vermelding op https://wetten.overheid.nl/BWBR0041278/2024-01-01#BijlageV 

G4

Bierbrouwerijen of mouterijen

Niet van toepassing

Oprichting, wijziging of uitbreiding

De omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit

Ook is "het brouwen van bier, met een koelinstallatie met een capaciteit groter dan 5 ton ammoniak;" een Milieubelastende activiteiten als bedoeld in artikel 4.34. Dat artikel stelt : ' (advies door inspecteur-generaal leefomgeving en transport) De inspecteur-generaal leefomgeving en transport is adviseur voor een aanvraag om een omgevingsvergunning voor zover de aanvraag betrekking heeft op een milieubelastende activiteit als bedoeld in bijlage III, onder 2.'

Voor de vergunningaanvraag is het volgende nodig:

Artikel 7.108. (milieubelastende activiteit: voedingsmiddelenindustrie, andere milieubelastende installatie) 1Bij een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het exploiteren van een andere milieubelastende installatie voor het maken van dierlijke of plantaardige oliën en vetten, het maken van conserven van dierlijke en plantaardige producten, het maken van zuivel, het brouwen van bier of het mouten, het maken van siroop of suikerwaren, het slachten van dieren of het maken van zetmeel, vismeel, visolie of suiker, bedoeld in artikel 3.130 van het Besluit activiteiten leefomgeving, worden de gegevens en bescheiden, bedoeld in artikel 7.27a, onder c en d, verstrekt. 2Bij de aanvraag worden ook de volgende gegevens en bescheiden verstrekt: a.de maximale verwerkingscapaciteit in tonnen per jaar; b.de ligging van de geuremissiepunten; en c.als in het vuilwaterriool zuurstofbindende stoffen met een jaargemiddelde vervuilingswaarde van 5.000 inwonerequivalenten of meer worden geloosd: een overzicht van de spreiding van de lozing over het jaar. https://wetten.overheid.nl/BWBR0045528/2024-01-01/0/

Artikel 7.27a. (module: emissies in de lucht of het water)  Bij een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het verrichten van een milieubelastende activiteit die emissies in de lucht of het water veroorzaakt, bedoeld in hoofdstuk 3 van het Besluit activiteiten leefomgeving, worden de volgende gegevens en bescheiden verstrekt: a.een aanduiding van de mate waarin de activiteit leidt tot een verhoging van de concentratie in de buitenlucht van de stoffen, bedoeld in artikel 8.17 van het Besluit kwaliteit leefomgeving; b.een beschrijving van de maatregelen die worden getroffen om emissies in de lucht te voorkomen of, als dat niet mogelijk is, te beperken; c.een aanduiding van de mate waarin zeer zorgwekkende stoffen in de lucht of het water worden geëmitteerd; en d.een beschrijving van de mogelijkheden om de emissies van zeer zorgwekkende stoffen in de lucht of het water te beperken. https://wetten.overheid.nl/BWBR0045528/2024-01-01/0/

Het is mij niet helemaal duidelijk waarom een brouwerij pas met een stookinstallatie vanaf 100 kW aangewezen wordt voor de vergunningplicht, als het in de aanvraag gaat over geur en afvalwater. Er zijn echter ook vragen over  de mate waarin de activiteit leidt tot een verhoging van de concentratie in de buitenlucht van de stoffen, en een beschrijving van de maatregelen die worden getroffen om emissies in de lucht te voorkomen of, als dat niet mogelijk is, te beperken. Dat zal waarschijnlijk pas relevant zijn bij stookinstallaties vanaf 100 kW?

Op https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=31887.0;all vind ik ook een hele opsomming aan -oude- wetgeving, en een goede tip:

Zoveel vergunningen zal menigeen afschrikken maar als je niet te groot bent, heb je dikke kans dat je elke vergunning zonder problemen krijgt. Het is een kwestie van gewoon eraan beginnen en 1 voor 1 die dingen aanvragen in de genoemde volgorde. Bij de betreffende instantie de mensen naar de mond praten helpt en geef duidelijk aan dat je het volgens de regels wilt doen en alle hulp en advies welkom is. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, zijn ambtenaren geen klootzakken die de burger voortdurend dwars willen zitten. Zij willen alleen pas een vergunning verlenen als er nadien geen gezeik van komt, dus als alles volgens de regels is gegaan.
En die rit moet je gewoon uitzitten. Tel op ruim een half jaar voor de douane en nog eens een half jaar voor de gemeente. Reserveer wat vrije dagen om ze persoonlijk te woord te staan, dat scheelt namelijk weken in de behandelduur. En af en toe bellen en betrokkenheid kweken, dat doet wonderen.
Och, je wordt op het eind wel ervaringsdeskundige. Ik bied die ervaring graag aan voor mensen die de stap willen wagen.
Kijk voor de grap eens op www.gerlachus.com om te zien hoe klein een brouwerij kan zijn die toch netjes aan alles voldoet.https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=31887.0;all

Het ging over https://www.facebook.com/breusterbrouwers/ en die lijken nog te bestaan! Vanaf Facebook zie ik niet of er een stookinstallatie >100 kW staat dus ik kan niet beoordelen of ze nu een vergunningplichtige brouwerij zijn of niet, maar ik vermoed van niet.

Het vermogen van een haard varieert tussen de 3 en de 16 kW gezien https://www.haveverwarming.nl/kenniscentrum/het-vermogen-van-een-haard-of-kachel. 

Stel je hebt een huis met vier kamers en een gang. Die ruimten hebben een oppervlakte van 8, 12, 20, 6 en 16 vierkante meter. Samen is dit 62 vierkante meter. Vermenigvuldig deze 62 m2 met 0,1 kW. Dan heb je een cv-ketel nodig met een vermogen van minimaal 62 x 0,1 = 6,2 kW. Ketels zijn verkrijgbaar met vermogens die starten bij zo'n 16 kW. In dit geval zal je een ketel kunnen selecteren met het geringste vermogen. https://cvketelkiezen.nl/vermogen-cvketel-bepalen

Een wokbrander is 4 kW https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2033104

Het gasdebiet en het totale vermogen van de branders zijn recht evenredig. Als u zich voorstelt dat de parameters voor het berekenen van het verbruik gemiddeld zijn, volstaat het om de prestaties van de branders te achterhalen en wordt duidelijk hoeveel ze gas besparen. https://engineer.techinfus.com/nl/gaz/standart/skolko-gaza-potreblyaet-gazovaya-plita.html Dus om het vermogen te bepalen heb je ook gasdruk, gasdebiet, calorische waarde enzovoort nodig. 

Wat zeggen ze op het hobbybrouewforum?

Ik heb een brander met piezo ontsteking en beveiliging, die haalt 9,5 kW met een 50 mbar gasdrukregelaar. Brouw batches met een 10 gallon (35l) ss brewtech ketel en dat gaat perfect.  ... Ik gebruike een mamoet brander (propaan) van 8.5 kW voor brouwsels van ong 25 L Prima rollende kook, verwarmen ongeveer 2 graden per minuut en 4 L/uur verdamping bij koken. ...k gebruik de 8,5 KW drago van de Braumarkt! Deze heeft voldoende vermogen bij een voordruk van 0,3 bar om een brouwsel van 20-30 liter met een rollende kook te verwarmen. ... Om uit te rekenen hoeveel vermogen er nodig is heb je de verdampingswarmte van water nodig: deze is 2256 KJ/kg. Om 1 liter water te verdampen heb je dus 2256 kJ aan warmte nodig. (Warmte is niet hetzelfde als vermogen)1 Watt = 1 J/s Het toevoegen van 3,6 kJ warmte in een uur kost je 1 Wh vermogen. 4 liter water verdampen in een uur kost zodoende 2256 kJ/kg *4 = 9025 kJ = 2507 Wh = 2,5 KW

Door dat niet alle warmte van de brander gebruikt wordt voor het verdampen van water (warmte verlies) is het rendement geen 100% Laat dit rendement 80% zijn dan heb je dus 2,5/0,8 = 3,1 kW nodig om in 1 uur 4 liter water te verdampen. https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=38990.0

Op https://hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=22976.0 lijkt ik te vinden dan met 10 kW zo een 150 liter te verwarmen. Een brander van 100 kW zou dan neer komen 1500 liter? Al zijn er in de praktijk warmteverliezen. Zo zou een paellabrander van 22 kW gebruikt kunnen worden voor 120 liter, vanwege minder rendement.  Op https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=4944.0;all is sprake van 6 tot 24 kW. Een beetje serieuze brouwer zal dus wel >100 kW zijn en dus vergunningplicht hebben.    



zaterdag 7 juni 2025

Wispe 1683

De Wispe 1683 (33cl) is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Met een bierhistoricus is achterhaald hoe het gerstedrank uit die tijd moet hebben gesmaakt. Hierbij is gebruik gemaakt van een origineel Amsterdams bierrecept uit de 17de eeuw. https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

Wispe 1683 (5,0%) is een bovengistend, meergranen bier, met authentieke ingrediënten als boekweit, haver, steranijs en koriander. https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

EBU 32 bitterheid EBC 24 kleur ALC 5,0% percentage TEMP 6°C serveren https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

Drie broers en een stad met een rijke brouwgeschiedenis. Een neogotische kruiskerk in de oude binnenstad van Weesp wordt omgetoverd tot bierbrouwerij. Hoe kwamen de broers Vellenga eigenlijk op het idee om aan dit avontuur te beginnen?... Dit verhaal begint in 2008 toen Jerrit in Brussel werkte. Zijn twee broers, Jitze en Remko, kwamen regelmatig naar de Belgische hoofdstad om hem te bezoeken. Jerrit brouwde in die tijd thuis zelf bier. Jitze verhuisde in die periode naar Weesp en ging zich verdiepen in de geschiedenis van zijn nieuwe stad. Al vlot kwam hij er achter dat Weesp minstens zo’n interessante biergeschiedenis kent als veel steden van onze zuiderburen. ... En daar in een Belgisch biercafé kwam het bij elkaar. Hier ontstond het idee om Weesp weer een eigen bier te geven. Een eenmalig brouwsel om een oude traditie weer nieuw leven in te blazen. Bij brouwerij De Prael in Amsterdam konden ze in 2009 terecht om het bier te brouwen. Er ging 1.500 liter blond bier de ketels in dat al was verkocht voordat het in flessen was afgevuld. Een tweede brouwsel volgde snel en het biermerk Wispe was geboren. Alle etiketten plakten de broers met de hand op de flessen en ze reden vele kilometers om de dozen bier bij de eerste klanten af te leveren. Alle vrije uren staken ze in de brouwerij.... Het avontuur groeide groter en de broers begonnen de bierproductie op te schroeven. Nieuwe bieren, zoals de Wit en Tripel werden geïntroduceerd en er werd gebruik gemaakt van de ketels van meerdere brouwerijen. Het honderdduizendste flesje Wispe bier werd verkocht in 2013. De Wispe bieren lagen inmiddels door heel Nederland en over de grens in diverse Belgische steden. In 2015 verkocht Wispe honderdduizend flessen bier in een jaar tijd. Tegelijkertijd nam de Nederlandse biercultuur een vlucht, steeds meer kleine biermerken betraden de markt. Het verlangen van de broers groeide om het heft in eigen handen te nemen en een volgende stap te zetten. ... De tijd was rijp voor een eigen bierbrouwerij. In 2015 vonden ze de plek waar de Wispe Brouwerij moest komen, in de Sint-Laurentiuskerk. Wat de broers niet wisten is dat het een klus van jaren zou worden om de kerk te herbestemmen en verbouwen tot bierbrouwerij. Het avontuur zou nu pas écht beginnen.... De broers waren volop bezig met de plannen toen in de avond op 8 november 2016 brand uitbrak boven in de kerktoren. Honderden mensen staan op ruime afstand te kijken als de torenspits naar beneden stort. De spits valt van grote hoogte vlak voor de kerk neer. Rond half elf wordt het sein ‘brand meester’ gegeven. In het schrille ochtendlicht op de dag na de brand wordt duidelijk hoe groot de schade is. De Sint-Laurentiuskerk en toekomstige brouwerij, biedt zonder torenspits een trieste aanblik... De broers besluiten door te zetten. Werklieden rijden af en aan om het puin af te voeren. Als in 2017 eindelijk ook alle vergunningen rond zijn, kan de verbouwing van de kerk starten. Er wordt begonnen met het herstel van de fundering: 130 stalen palen worden diep de grond in geslagen, 30.000 kilo staal wordt gevlochten en 300.000 liter beton gestort. De volgende stap is om van het casco een brouwerij te maken, met lagerruimte, bottelarij, opslag, jeneverstokerij, horeca en bierwinkel. Tegelijkertijd wordt de afgebrande torenspits voor de kerk opnieuw opgebouwd. Op 8 november 2018 – precies twee jaar na de brand – wordt de nieuwe spits weer op de toren gehesen. In juni 2019 arriveren de koperen brouwketels en enorme lagertanks. Allemaal op maat gemaakt en stuk voor stuk door de smalle doorgang van de kerk op hun plek gezet. Het is 14 februari 2020. De verbouwing is na vijf jaar voltooid. Precies honderd jaar na het sluiten van de laatste bierbrouwerij in Weesp, kunnen de deuren van de Wispe Brouwerij worden geopend. Er kan weer echt Weesper bier worden gebrouwen in de oude binnenstad. ... Als bezoeker loop je bij binnenkomst recht op de prachtige bar af, die als een hedendaags altaar voor een lichte marmeren tapwand is geplaatst. Boven de tapwand pronken in de hoge ruimte de koperen brouwketels van Wispe. De brouwerij ademt de sfeer uit van de jaren ‘20 van de vorige eeuw. De tijd die een einde bracht aan de rijke brouwgeschiedenis van Weesp. Maar oude tradities herleven in de Wispe Brouwerij. Precies wat de broers voor ogen hadden. Bezoek de brouwerij voor een goed glas bier en boek een rondleiding. Zo beleef je het verhaal van Wispe en het rijke bierverleden van de stad Weesp. https://www.wispe.nl/ons-verhaal/

Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Dankzij het schone water uit de Vecht stond de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag Amsterdam van bier en bevoorraadde de grote VOC-schepen. Het Weesper bier was tot ver buiten de landsgrenzen bekend. https://www.wispe.nl/ons-verhaal/

We hebben een kerk omgetoverd tot brouwerij. Een prachtige plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten en onze bieren brouwen. Nieuwsgierig naar de Wispe bieren en ons brouwproces? Boek dan een rondleiding en ontdek alles over de rijke brouwgeschiedenis van Weesp, hoe we onze bieren brouwen en de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt. ... Om bier te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan water, mout, hop en gist. Met deze basisingrediënten kun je vervolgens eindeloos variëren. Wat Wispe bijzonder maakt, is dat ons bier een eigen karakter heeft. We weten wat we doen, elke stap van het brouwproces. Zo komen de unieke smaken in onze bieren tot leven. ... Op een steenworp afstand van de brouwerij verbouwen we onze hop. Het hopveld is te bezoeken. De hop is onmisbaar voor onze bieren. Om alle ingrediënten aan je te laten zien werken we ook aan een eigen proeftuin. Zo ervaar je straks het complete proces: van onze brouwgranen, hop en kruiden, tot een goed glas Wispe bier op tafel. Bezoekadres Wispe Hopeveld Weesperbinnenweg 7-9 1398 PC Muiden  https://www.wispe.nl/brouwerij/

De lokale molenaar vond een oud Weesper jeneverrecept terug uit 1630 en besloot dit na te gaan maken. Hieruit kwam de kleinschalige stokerij Anker Weesp voort die nu is gevestigd in de Wispe Brouwerij. De stokerij is een begrip in de wijde omgeving. Hier wordt authentieke jenever gestookt zoals dat ooit werd gedronken in de 17e eeuw. Naast jenever stookt Anker Weesp ook verschillende likeuren en gin. Fantastische borrels die we met trots serveren naast onze bieren in het Wispe brouwcafé. Zowel puur als in overheerlijke cocktails. https://www.wispe.nl/brouwerij/

Ze brouwen o.a.:

Wispe Blond (6%)

Wispe Wit (4,8%)

Wispe Weizen (5,4%)

Wispe Bock (6,5%)

Wispe Dubbel (7,2%)

Wispe Tripel (7,6%)

Wispe Quadrupel (10,5%)

Wispe IPA (6,3%)

Wispe NEIPA (5,8%)

Wispe Session IPA (3,8%)

Wispe Porter (5,8%)

Wispe Saison (6,8%)

En het bier waar ik het nu over wilde hebben Wispe 1683 (5,0%) 

De Wispe 1683 is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Het is een bovengistend, meergranen bier, met authentieke ingrediënten. De Wispe 1683 versterkt de smaak van vis, ui en zoete groente. https://www.wispe.nl/bieren/

Het bier smaakte heerlijk. Jammer dat het zo snel was uitverkocht. Ik vond het een geweldig bier, wat vinden anderen?

ZICHT/KLEUR Goudkleurig en troebel. GEUR Aroma's van kruiden, waaronder steranijs. SMAAK Gelaagd bier met zowel fris-zure als zoete fruittonen. Het bier is zacht van smaak. AFDRONK Kruidige afdronk met tonen van steranijs. CULINAIR Heerlijk bij fris-zure kazen of ossenworst. BIJZONDERHEDEN Dit bovengistende bier is geïnspireerd op een recept uit 1683. De periode waarin het Weesper bier hoogtij viert. Het is een bovengistend meergranen bier. Gebrouwen met authentieke ingrediënten. https://www.mitra.nl/product/wispe-soet-1683-33cl

Wispe Soet 1683 is een Blond met 5,0% alcohol. Wispe Soet 1683 wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Wispe in Weesp. ... Wispe Soet 1683 is een historisch blond bier uit Weesp. Het is een licht speciaalbier met friszure en zoete fruittonen en een alcoholpercentage van 5%. ... Wispe Soet 1683 heeft een kruidig aroma, waarin je ook steranijs kunt ontdekken. De smaak bevat friszure, maar ook zoete fruittonen. Het bier is zacht van smaak en de afdronk is kruidig met tonen van steranijs. Dit bier, gebasseerd op een historisch recept, gaat goed samen met fris-zure kazen of ossenworst. Het bier is geïnspireerd op een recept uit 1683. De periode waarin het Weesper bier hoogtij vierde. Het is een bovengistend meergranen bier. Gebrouwen met authentieke ingrediënten. https://www.biernet.nl/bier/merken/wispe-soet-1683

De Wispe 1683 is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Met een bierhistoricus is achterhaald hoe het gerstedrank uit die tijd moet hebben gesmaakt. Hierbij is gebruik gemaakt van een origineel Amsterdams bierrecept uit de 17de eeuw. Beschrijving Schenktemperatuur 6°C Alcoholpercentage  5% EBC  24 IBU  32 Grondstoffen  water, gerste-, havermout, boekweit, hop, steranijs, koriander, gist Gisting  bovengisting Gefiltreerd  nee Gepasteuriseerd nee Brouwerijen Wispe Brouwerij https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/20791-wispe1683

Allemaal erg beschrijvend, maar ik mis een jubelreview, op Untappd (https://untappd.com/b/wispe-brouwerij-wispe-1683/5487725) een hoop foto's, maar ook daar niet veel duiding.

Ik wilde eigenlijk nog wat klagen over de historie 'alsof er in 1683' al lekker bier zou zijn. Maar op Untappd zie ik dat er 9 verwijzingen zijn naar dit getal: https://untappd.com/search?q=1683

Een roggenbier anno 1683? NOuja dat Reinheitsgebot stamt al uit 1487 en 1516 als ik Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot) mag geloven. Het is dus waarschijnlijk dat het bier destijds als bestond. En het was lekker! Dus een aanrader!