Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 24 juli 2024

Warschau

Warschau, de hoofdstad van Polen, ligt in het oosten van het land aan de rivier de Wisła (Vistula). Van Brussel naar Warschau doe je er met de auto ongeveer 15 uur over (1135 km) of je kan een vliegticket boeken naar Warschau Frederic Chopin Airport (WAW). De afstand van de luchthaven naar het stadscentrum is over het algemeen ongeveer 10 tot 15 km. De reistijd hangt af van het gekozen vervoermiddel en het verkeer. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/citytrip-warschau-bezienswaardighen/)

Warschau (Pools: Warszawa) is de hoofdstad van Polen en met 1.860.281 inwoners (2021)[2] tevens de grootste stad van het land. De Metropoolregio Warschau telt 3.5 miljoen inwoners. De stad ligt in het historische landsdeel Mazovië aan de Wisła, waarbij het centrum op de linkeroever ligt en het stadsdeel Praga op de rechter. Het is ook de hoofdstad van het woiwodschap Mazovië. De vlag van Warschau bestaat uit twee even hoge horizontale banen in de kleuren geel (boven) en rood. Historisch centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad zelf wordt in de volksmond ook wel het "Parijs van het Oosten" genoemd, vooral vanwege haar architectuur en diversiteit.[3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Warschau)

Stare Miasto is ideale plek om je citytrip Warschau te starten, rond te hangen en de sfeer op te snuiven. Dit is het hart van de Oude Stad en tevens het oudste deel ervan. Haar oorsprong ligt in de 13de eeuw, en tot aan het einde van de 18de eeuw was dit de kern van Warschau. De huizen rond het plein waren gebouwd in gotische stijl. Na de grote brand in 1607 werden ze heropgebouwd in late Renaissancestijl en uiteindelijk, in 1701, in late barokstijl door Tylman Gamerski (of Tylman van Gameran). Na de Opstand van Warschau tijdens WOII, vernielden de Duitse troepen dit stadsdeel systematisch, maar het werd later heropgebouwd en gerestaureerd als een kopie van het vooroorlogse uitzicht. Vandaag de dag is het dé place to be om de lokale sfeer op te snuiven en een terrasje te doen. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/citytrip-warschau-bezienswaardighen/)

De Poolse hoofdstad Warschau (Warszawa) behoort niet tot de oudste steden van Polen. Hoewel er al in de 10e eeuw een fort Stare Brodno aan de Weichsel was gesticht, waaruit zich Oud Warschau ontwikkelde, is de vroege geschiedenis van de stad niet erg duidelijk. In 1241 wordt de stad voor het eerst genoemd. Vanaf 1350 werd de eerste muur gebouwd en in 1380 begon men aan een tweede. Aan het einde van de 14e eeuw werd er een nieuwe stad gesticht (Nieuw Warschau). In 1408 kwam de stad in bezit van Janusz Mazowiecki en vanaf 1413 werd het de hoofdstad van zijn vorstendom. Dit vorstendom, Mazovië, kwam in 1526 aan de Poolse Kroon en begon door zijn centrale ligging een steeds belangrijker rol te spelen. In 1546 vestigde de weduwe van Sigmund de Oude, koningin Bona er zich en vanaf 1573 werd de stad de plaats waar de sejm bijeenkwam om de nieuwe koning te kiezen. In 1596 werd de hoofdstad van Polen de facto van Krakau naar Warschau verplaatst en verhuisde de koning naar de stad, maar voor de wet bleef Krakau de hoofdstad tot het einde van het koninkrijk in 1795. Voor de stad was dit echter een bijzonder belangrijke ontwikkeling omdat een aanzienlijk deel van de Poolse adel, de slachta er nu een onderkomen zocht. Ook werd de stad om juridische redenen veel belangrijker. In de jaren 1655-1660 was de stad bezet door de Zweden, die veel huisraad, archieven en andere kostbaarheden naar hun vaderland wegsleepten. Na de Tweede Poolse Deling werd de stad door Pruisen bezet. In de tijd van de Franse Revolutie werd het de hoofdstad van het Hertogdom Warschau, maar in 1815 werd het de hoofdstad van Congres-Polen, een Russische satellietstaat met de Russische tsaar als koning van Polen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Warschau)

De Barbakan Warszawski (Barbacane van Warschau) is een groot deel van een verdedigingsmuur met torens en dateert oorspronkelijk uit de 16de eeuw. Hij werd halverwege de 20ste eeuw heropgebouwd na zijn vernieling in de oorlog. Deze populaire toeristische trekpleister maakte deel uit van een complex systeem van historische versterkingen die vroeger de Oude Stad omwalden. Vandaag de dag scheidt deze belangrijke bezienswaardigheid de Oude Stad van de nieuwe (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/citytrip-warschau-bezienswaardighen/)

Warschau is niet de oudste stad van Polen, maar is wel een oude stad. Volgens een legende stamt de naam Warszawa af van twee geliefden, de visser Wars en het meisje Sawa, die de stad zouden hebben gesticht. Een andere variant op deze legende spreekt van twee broers. De eerste vermelding dateert van 1241. Aanvankelijk was het de hoofdstad van het vorstendom Mazovië, maar in 1596 verplaatste de Poolse koning zijn residentie van Kraków naar het centralere Warschau. Tijdens de Poolse delingen (1795-1918) maakte Warschau deel uit van het Russische rijk, enkele gebouwen herinneren nog aan die tijd. 7 november 1815 werd Alexander I van Rusland in Warschau verwelkomd als de nieuwe koning van Polen. Tijdens de Pools-Russische Oorlog (1919-1921) werd het Rode Leger tot staan gebracht voor de poorten van Warschau en tot de terugtocht gedwongen door het Poolse leger (met hulp van Franse adviseurs). Dit ging de geschiedenis in als het "Wonder aan de Weichsel" omdat de rest van Europa behoed zou zijn voor het bolsjewisme. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Warschau)

In de Eerste Wereldoorlog werd de stad door Duitse troepen bezet, maar vanaf 1918 werd het opnieuw de hoofdstad van een onafhankelijk Polen en beleefde Warschau onder president-dictator Józef Pilsudski een bescheiden bloeiperiode. In 1939 volgde opnieuw een Duitse agressie en bezetting en werd de grote joodse bevolkingsgroep van zo'n 300.000 mensen de dood ingedreven. Dat ging niet zonder enige moeite, er ontstond in 1943 een opstand in het getto, die bloedig werd neergeslagen. In 1944 kwam in het zicht van het communistische Rode Leger van Stalin, dat op de oostelijke oever van de Weichsel lag, de Poolse bevolking in opstand. De Sovjettroepen werd bevolen zich erbuiten te houden. Stalin had niet zo veel op met de Poolse nationalisten en democraten. In de strijd die volgde werd de stad, vooral het oude deel goeddeels verwoest en vonden zo'n 200.000 mensen de dood. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Warschau)

Mały Powstaniec, het monument van de Kleine Opstandeling, is een beroemd bronzen beeldhouwwerk dat onthuld werd in 1983. Het standbeeld herdenkt de kindsoldaten uit de Tweede Wereldoorlog die vochten en stierven tijdens de Opstand van Warschau in 1944. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/citytrip-warschau-bezienswaardighen/)

De Tweede Wereldoorlog verliep tragisch voor de stad: het omvangrijke joodse getto werd vernietigd na de joodse opstand in 1943, en de stad werd goeddeels verwoest tijdens en na de Opstand van Warschau van 1944. Elk jaar op 1 augustus om 17:00 herdenken de Warschauers het Uur 'W', het exacte moment waarop Operatie Storm in 1944 had moeten beginnen, een strategisch geplande opstand tegen de Duitse bezetters in de stad, dat zou leiden tot de Opstand van Warschau.[4] Na afloop van de laatste opstand werden alle overgebleven inwoners de stad uit gedreven. De bevolking daalde van 1,3 miljoen in 1939 tot 420.000 in september 1945. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Warschau)

Het Poolse Legermuseum (Muzeum Wojska Polskiego) vertelt de militaire geschiedenis van Polen en is grotendeels ondergebracht in een vleugel van het Pools Nationaal Museum in Warschau. Het museum is het grootste militaire museum in Polen en het op een na grootste museum in Warschau met meer dan 250.000 tentoongestelde voorwerpen. De voorwerpen hebben betrekking op de geschiedenis van het Poolse leger vanaf de Middeleeuwen tot de moderne tijd. Het gaat onder meer om harnassen, vuurwapens, uniformen, medailles, uitrusting van de marine en de luchtmacht, jacht- en andere wapens. Er is ook militaire uitrusting uit andere delen van Europa en de wereld te zien. De kunstcollecties bestaan uit gevechtsschilderijen, gravures, affiches en tekeningen. PL Muzeum Wojska Polskiego EN Polish Army Museum (Muzeum Wojska Polskiego) PL Polish Army Museum (Muzeum Wojska Polskiego) ... Polish Army Museum Aleje Jerozolimskie 3 00-495 Warschau Polen (https://whichmuseum.nl/museum/polish-army-museum-warschau-6936)

In de naoorlogse tijd is het oude centrum (Stare Miasto) echter in oude stijl herbouwd en de stad staat nu op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De nauwgezette restauratie ging de geschiedenis in als het "Wonder van Warschau".... Het hart van de oude stad Stare Miasto is de Rynek Starego Miasta, het oude marktplein, omgeven door kleurige huizen, die tussen 1949 en 1963 minutieus herbouwd werden onder leiding van een Russische architect. Ook andere straten en een deel van de oude omwalling (met het bastion Barbakan) werden hersteld. Aan de rand van de oude stad bevindt zich het Slotplein (Plac Zamkowy) met het Koninklijk Paleis (17e-eeuws, herbouwd) en de aan koning Sigismund III Wasa gewijde gedenkzuil (Zygmunt-zuil). Sigismund was de koning van Polen die Warschau boven Krakau als hoofdstad verkoos, omdat het dichter bij Zweden lag. Tot de grootste curiositeiten die in Warschau te zien zijn, behoren twee schilderijen van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (Geleerde aan een lessenaar en Jonge vrouw in een schilderijlijst) die voor het grote publiek in het Koninklijk Kasteel permanent worden tentoongesteld. Bij dit plein begint de Koninklijke Route, bestaande uit de belangrijke boulevards Krakowskie Przedmiescie en Nowy Świat, die uiteindelijk naar de voormalige koninklijke buitenverblijven Wilanów leiden. Langs de route ligt ook het oudste en mooiste stadspark van Warschau, Łazienki-park. Ten noorden van de oude stad ligt Nowe Miasto (de nieuwe stad) met gebouwen uit de 17e eeuw. Ten westen van de oude binnenstad is na de Tweede Wereldoorlog een nieuw centrum verrezen. Dit gebied kenmerkt zich door hoge, modernistische gebouwen en brede straten; vaak met vrijliggende trambanen. Dit gebied is gebouwd rond het Paleis van Cultuur en Wetenschap, (Pools: Pałac Kultury i Nauki), een kolossaal bouwwerk in stalinistische stijl, gebouwd tussen 1952 en 1955 en een geschenk van Stalin aan de stad. Dit gebouw, naast het Centraal Station, is voor publiek toegankelijk, en biedt vanaf de hoogste verdieping uitzicht over de stad. De inwoners van Warschau hebben gemengde gevoelens bij het paleis, door de zeer gevoelige historische verbintenis met de voormalige Sovjet-Unie. Grapjes die wel worden gemaakt over het paleis zijn bijvoorbeeld: "Warschau is het mooist bekeken vanaf het Paleis van Cultuur en Wetenschappen: dan zie je het paleis zelf namelijk niet" en het wordt spottend ook weleens Peking genoemd. (Naar de afkorting PKiN.) Sinds de val van het communisme in 1989 heeft Warschau zich in rap tempo getransformeerd. Moderne wolkenkrabbers domineren nu de skyline van Warschau, waar voorheen alleen het Paleis voor Cultuur en Wetenschappen opviel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Warschau)

Na de val van het communisme in 1989 onderging Warschau een enorme gedaanteverwisseling. Van een grauwe, mistroostige Oostblok-stad, met nauwelijks uitgaansgelegenheden of winkels, veranderde de stad in de bruisende en dynamische stad die het nu is. In rap tempo werden moderne wolkenkrabbers, cafés, restaurants, supermarkten en winkelcentra geopend. Het enigszins vervallen oude centrum werd opgeknapt, Warschau veranderde (samen met Berlijn) in de grootste bouwplaats van Midden-Europa. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Warschau)

De naoorlogse wederopbouw van de oude stad van Warschau was een ongekende onderneming. Nergens in de wereld was eerder een reconstructie van dit formaat gedaan. Wat aanvankelijk leek op een "mission impossible", werd een grandioos project met een buitengewoon resultaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben nazi’s het oudste deel van Warschau compleet vernietigd. Alles lag in puin en van de 260 huizen zijn slechts zes overeind gebleven. Archeologen en conservatoren ontdekten de opmerkelijke geschiedenis van de stad, de creatie van Warschau dateert namelijk al uit het jaar 1300. De hele wereld was zwaar onder indruk van Warschau, niet alleen door de omvang van de verrichte wederopbouwwerkzaamheden, maar ook door de precisie waarmee gebouwen uit de bloeiperiode van de stad, de zeventiende en achttiende eeuw, werden gerestaureerd of zelfs opnieuw gebouwd. Voor de reconstructie zijn alle overgebleven delen, hoe groot of klein ook, van de gevels gebruikt, en zelfs de meest minuscule architectonische details en elementen van het interieur werden nagebootst. Van grote hulp waren schilderijen, tekeningen en de vooroorlogse foto’s om alles er weer exact zo als voor de oorlog uit te laten zien. Van buitengewoon belang om de gevels van gebouwen zo authentiek lijkend te maken, waren de beroemde vedutes, zeer gedetailleerde schilderingen van de stad, gemaakt door de Italiaanse schilder Canaletto. Het dagelijks leven in Warschau bruist in de geest van de geschiedenis. In de hoofdstad komt iedereen aan zijn trekken door de vele gevarieerde restaurants en cafés. Ook de tuinen spreken tot de verbeelding en in het Fontein Park worden multimediale sessies gehouden die positief op de zintuigen werken. In augustus staat de stad in het teken van het bekende internationale festival Jazz in de Oude Stad. (https://www.polen.travel/nl/bezoeken/toeristische-attracties/unesco-werelderfgoed/het-historisch-centrum-van-warszawa-als-een-feniks-verrezen-uit-de-as)

Op het eerste zicht is Warschau een bizarre mix van glimmende kantoorgebouwen en afbrokkelende appartementen uit de Sovjetperiode, afgewisseld met fascinerende bezienswaardigheden en trekpleisters. In het noord ligt de Oude Stad (Stare Miasto), ten oosten liggen herinneringen aan het rijke, Joodse erfgoed dat werd uitgeroeid door de Nazi’s tijdens de WO II. Benieuwd naar meer? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Warschau. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/citytrip-warschau-bezienswaardighen/)

Het Maria Skłodowska-Curie Museum is gewijd aan het leven en werk van de beroemde wetenschapster Marie Curie, geboren als Maria Skłodowska in 1867 in het gebouw waar nu het museum is ondergebracht. Het museum, dat gesponsord wordt door de Poolse Chemische Vereniging (Polish Chemical Society), is het enige museum ter wereld dat gewijd is aan de vrouw die polonium en radium ontdekte en die niet één, maar twee Nobelprijzen in ontvangst mocht nemen.... Het hoogtechnologische Fryderyk Chopin Museum, dat het werk tentoonstelt van Frédéric Chopin, de beroemdste componist van het land, is een must-see voor elke muziekliefhebber en eigenlijk gewoon voor iedereen die Warschau bezoekt. Het museum bevindt zich in een barok landhuis dat werd opgericht in 1954. In 2010 werd het gerenoveerd ter ere van de 200e verjaardag van de componist. De uitgebreide collecties bevinden zich in 15 kamers, verspreid over 5 verdiepingen.... Het Copernicus Wetenschapscentrum (Centrum Nauki Kopernik) is een must-see voor gezinnen en iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en technologie. In dit grote, moderne bouwwerk vind je een wetenschapscentrum met verschillende interactieve tentoonstellingen, een roboticatheater en een planetarium. Het museum bevindt zich op de oever van de Wisła.  (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/citytrip-warschau-bezienswaardighen/)

Wie kent Warschau niet? Een bijzondere stad met eelt op haar ziel, met een verleden dat lange tijd zwaar op het heden drukte.... De Poolse renaissance is in volle gang. Het culturele zusje Krakau behoort zo goed als tot de nieuwe klassiekers in het stedenreis genre, en ook de andere kleinere steden staan volop in de aandacht. Maar opmerkelijk genoeg wist Warschau redelijk onder de toeristische radar te blijven. Maar dat imago smelt snel, en niet onterecht. Een stad met twee gezichten: een oud hart met een ziel, met een bewogen geschiedenis. Anderzijds een nieuw jong gezicht, een stad die ontwaakt met een zelden vertoond enthousiasme en levenslust, geholpen door economische vooruitgang. Het ware Warschau: de stad van de feniks flikt het weer.... De Poolse keuken is een van de meest onderschatte van Europa, waar bijvoorbeeld de Amerikanen allang overstag zijn. Uiteraard met dank aan Poolse immigranten. Laat onder geen beding de kans liggen de ‘Pierogi,’ de Poolse dumplings te eten. Gevuld met vlees of wat van alles en nog wat, te vinden in traditionele restaurants of in een meer modern jasje in culinaire hotspots. De Pierogi, het is een klein gerecht van grote wereldklasse. Uiteraard ga je voor een van de klassiekers uit de boerenkeuken die de Poolse cuisine van nature is: de kotlet schabowy, een variant op de Wiener Schnitzel. Van dat eten dat je de winter warm houdt, net zoals de stevige soepen en vleesmaaltijden. Onze favoriet echter: de ‘Kielbasa myśliwska,’ een jagersworst met jeneverbessen die prima past bij het uitstekende Poolse bier. Maar uiteraard is de keuze veel breder dan dat: zoals het de hoofdstad betaamt is de hele wereldkeuken aanwezig, in foodtruckformaat tot culinaire hotspot voor lang tafelen. Van Italië tot India, van Japan tot aan Libanon, alle wereldkeukens hebben zich genesteld in Warschau. Eenmaal uitgegeten denk je natuurlijk lekker te kunnen gaan slapen…vergeet het maar. It happens in the east, en ook Warschau behoort tot die Oost-Europese steden die razendsnel naam hebben gemaakt als ‘party all night’ hot spots. Het nachtleven bruist....Tot slot nog de olifant in de kamer. Ergens tussen dat bijzondere verre verleden en o zo leuke heden ligt natuurlijk nog de reden waarom Warschau niet meer ‘het Parijs van het Noorden’ wordt genoemd, tot aan 1939 dan. De Tweede Wereldoorlog drukt zwaar op de stad, met 85 procent verwoest aan het einde van de oorlog. Ook die nare historie is met de juiste gids in het juiste perspectief te plaatsen. Maar het verklaart nogmaals de nog wel geldende bijnaam: de stad van de feniks. Want de stad heeft zich weer hersteld. Warschau geldt inmiddels als een van Europa’s meest dynamische grote steden. En zeven jaar geleden rangschikte de Economist Intelligence Unit Warschau als de 32ste meest leefbare stad ter wereld. Warschau is met andere woorden, bijna stiekem, een van de leukste steden van Europa geworden. De fun feniks. (https://polenreizen.nl/warschau-georganiseerd-oost-europese-city-trip/?gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIgqa1zvPbhgMVOkFBAh22jwUWEAAYAiAAEgLcyvD_BwE)

Er lijken 2 brouwerijen te zijn:

1. Browary Warszawskie ... Brouwerijen Śródmieście Południowe

2. Browar Warszawski Brouwerijen • Bierproeverijen & tours

(https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g274856-Activities-c36-t133-Warsaw_Mazovia_Province_Central_Poland.html)

Browary Warszawskie... De omgeving Grzybowska 58, Warschau 00-844 Polen ... Wijk: Śródmieście Południowe ... Warszawa Centralna  (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g274856-d23610338-Reviews-Browary_Warszawskie-Warsaw_Mazovia_Province_Central_Poland.html)

Browar Warszawski (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g274856-d25363528-Reviews-Browar_Warszawski-Warsaw_Mazovia_Province_Central_Poland.html)

We produce 18 types of excellent craft beer, including legendary flavours known from the glory days of the former Warsaw Breweries. Monthly beer production amounts to 32 and annual as much as 384 thousand litres of beer. The brewers have also taken care of fresh, unfiltered and unpasteurised beer, specially prepared to be bought on tap. (https://browarwarszawski.com/en/home-page/)

Browar Warszawski Restauracja Grill, Browar & Bar ... Haberbuscha I Schielego 2, Warschau 00-864 Polen... Very wide selection of craft beers! Super tasty. Also nice atmosphere outside! Good place to sit and chill in the summer :) Friendly stuff! Our waitress Natalia gave us great beer recommendations. I will come back! (https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g274856-d23660388-Reviews-Browar_Warszawski_Restauracja_Grill_Browar_Bar-Warsaw_Mazovia_Province_Central_P.html)

HISTORY BARRELS BACK
It is wise to draw from history, and even better when, based on a story (especially a good one), a new, equally good story is written. And this is what WARSAW BREWERY in Warsaw Breweries is, which just has been opened on September 10th to produce their first barrels.
Let's go back to the 18th century for a moment. It was then more than ten breweries operated at Grzybowska Street. The source of this accumulation of golden happiness at one address was...  springs of excellent water, which attracted artisans of brewing provenance like a magnet. The Haberbusch and Schiele brewery (or rather the Haberbusch, Schiele, and Klawy brewery) may not have been the first ones to appear. Still, it lasted between Grzybowska and Krochmalna Streets for the longest time and achieved the most remarkable success - brewing here beer that was known and exported from Warsaw to many countries. And with adventures (about which you can read more on our website), despite the changing winds of modern history, the brewery operated here until 2004 and...
...and it is not the end. After nearly two decades, Warsaw Brewery has just opened in the same place. A culinary and entertainment project, in which the fate of the modern brewing industry in the capital city is decided, but there is also good food. Additionally, the place is connected (thanks to one of its owners - Mark Zarkhin) with an Italian concept by Pizza Lecentano.
But the brewery is the most important in this whole story!
Easy now, we are not talking about another commercial factory of mass mediocrity. Warsaw Brewery is a strict craft brewery with aspirations to become a natural beer attraction of the capital city. As many as 19 kinds of excellent craft beers are brewed here, including the legendary Grodziskie and Porter known from the times of the former Warsaw Breweries. To start with 'modestly' - the annual production is estimated at... 384 thousand liters of beer. Of course, the great thing is that here, on the spot, it is possible to taste all of them without the risk of losing their qualities during long-distance transport or storage. It's hard to say whether beer can be as fresh as "milk straight from the cow," but that's precisely what it is because the local store offers unfiltered and unpasteurized beer that has just left the vats. There are also beer accessories, souvenirs, and preserves. 
And where you can find perfect hop nectars, there must be good food, so the restaurant in Warsaw Brewery has set a very high standard. It serves modern and diverse cuisine based on the heritage of the legendary gastronomy of Warsaw and Lviv but is varied with delicacies from all over the world. 
SOMETHING (NOT) LIKE SHOOTING FISH IN A BARREL 
And if anyone is tired of beer bitterness after a few draft beers, there is also a coctail bar, located in historic cellars, which presents an original cocktail menu and over 100 types of whisky from all over the world. All this in a comfortable and relaxed atmosphere, accompanied by live music and with a rich timetable of artistic events which... will bring even more urban energy to Warsaw Breweries. 
Address:
2 Haberbusch & Schiele Street
...
In the menu you will find many dishes from the charcoal "Josper grill" and, of course, beer bestsellers - traditional pork knuckle and burgers that are still trendy, but also fresh seafood and even vegetarian dishes, selected according to what's in a beer mug.
P.S.  We all know the words "brewing", "vats" and craft beers, but does anyone know what the whole craft brewing process looks like in practice? It is said that you learn all your life, and knowledge is the key to power, so here is a pony that should whet your appetite for a visit to Warsaw Brewery even more. See you there. (https://browarywarszawskie.com.pl/en/browar-warszawski)

This quarter of the city, determined by Grzybowska Street to the south and Krochmalna Street to the north, is worthy of Warsaw by all means. And how it changed in the blooming period and fell to the lowest depths in the post-war turmoil may amaze even lovers and experts of the city. From the "promised land," which was the aim for everyone longing for a better job and fate came the "Warsaw’s wild west," known from Tyrmand's novel, where it was easier to lose than to find happiness. ... For many years this part of Warsaw's Wola, which is closest to Śródmieście Północ, was an area almost entirely forgotten by the residents of Warsaw. Hidden from their eyes and as if absent from their consciousness and neglected and ignored. Today it has returned to its rightful place thanks to Warsaw Breweries, which once again filled the area with creative energy and joy of life.
The past of this place came full circle because once again, you can drink beer brewed on-site, have a great meal, take care of yourself and find respite from everyday life. After many years, Warsaw has regained this part of its organism for itself and you. Rebuilt, put to use, and sincerely dedicated to the residents and guests of our city, but first things first.... For years, Warsaw looked upon this place with pride. It was here, in 1846, that the Haberbusch and Schiele brewery was founded and quickly became the capital's "promised land." The brewery, the largest in the Kingdom of Poland and one of the most important on the brewing map of Europe, operated until World War II. It was an unquestionable icon of local entrepreneurship and a place that provided a better future for its employees and well-paid Warsaw residents.
World War II completely devastated this area. Skeletons of bombed tenement houses took away the beauty of this former pride of the city. The post-war fate of the site was of no concern to anyone, and although the brewery itself continued to operate (changing names and owners), and in the years of the deepest socialism it produced coca-cola under American license (sic!), it eventually collapsed, and with it, the whole area fell into oblivion.
Fortunately, life abhors a vacuum.... Echo Investment spotted the potential in the devastated and abandoned area of the former Warsaw Breweries. In this place, you could feel the city's vibrant heart - it just needed to be woken up again. The great awakening and the most significant revitalisation in the capital began three years after acquiring the plot in 2017.  As complicated as it is beautiful, the neighbourhood's past inspired the architects and designers responsible for this concept of revitalising the city, located between Grzybowska, Wronia, Chłodna, and Krochmalna Streets.
The deep respect towards the past dictated that this place should be named Warsaw Breweries. (https://browarywarszawskie.com.pl/en/about-us)

1846
Błażej Haberbusch, Konstanty Edward Schiele and Henryk Klawe establish a brewery on Grzybowska Street.
1898
The second generation of brewers celebrates success, and the brewery on Grzybowska Street grows like a weed and undergoes impressive modernization full of innovations.
1907
The brewery produces as many as 8 million bottles a year.
1921
The time of the beer renaissance after World War I - a new giant is being created: the United Warsaw Breweries (Zjednoczone Browary Warszawskie).
The laying of the foundation stone of Echo Investment's project.
2019 
CEE Investment Awards - Project of the future.
CIJ Awards - Best Retail Project of the Year.
2020
CEE Investment Awards Gala organized by Europa Property - the best refurbishment project.
2021
The opening of the new Warsaw Breweries. 
Warsaw Breweries has received several prestigious awards:
MIPIM nomination in the Best Mixed-use Development category
SARP Grand Prix
CIJ Awards Poland (in 4 categories)
CEE Investment Awards Europa Property: Best Mixed-use Development
CEE Retail Awards & Marketplace Europa Property: Best Mixed-use Development
Food Business Awards
Polityka's Architectural Award
Architectural Award of the Mayor of Warsaw
CEEQA: timeless design
2022
Warsaw Breweries continues the series of prestigious awards:
Red Dot Design Award: Brands & Communication Design 2022
Object of the Year in Aluprof Systems
Food Business Awards
Prime Property Prize
MAPIC: Best Urban Regeneration Project
Eurobuild Awards
Accessibility Leader: Public Space
Build Europe Grand Prix
(https://browarywarszawskie.com.pl/en/about-us)

Let us return for a moment to the 18th century. It was then that more than 10 breweries operated in Grzybowska Street. The source of this accumulation of golden happiness at one address was… The source of this concentration of golden happiness at one address was… the springs of excellent water, which attracted craftsmen of brewing provenance like a magnet. The Haberbusch and Schiele brewery (or rather the Haberbusch, Schiele and Klawy brewery) may not have been the earliest, but it lasted between Grzybowska and Krochmalna streets for the longest time and achieved the greatest success – brewing here beer that was known and exported from Warsaw to many countries. And with adventures (about which you will read more here). Despite the changing winds of modern history, the brewery continued to operate on this site until 2005 and…
…and it doesn’t stop there. In 2021, the Warsaw Brewery opened in the same location. A culinary and entertainment project where the fate of the capital’s modern brewing industry is brewing, but there’s also plenty of good food. But the brewery – the brewery is the most important thing in this whole story!
Browar Warszawski is a strictly craft brewery with aspirations to become a beer attraction in the capital city. As many as 19 types of excellent craft beer are brewed here, including the legendary Porter known from the glory days of the former Warsaw Breweries.
Annual production is estimated at. 384,000 litres of beer. Of course, you can taste all of them here, on site, without the risk of losing their qualities during long-distance transport or storage. In the local shop, you can buy unfiltered and unpasteurised beer which has just left the vats. Beer accessories, souvenirs and preserves are also available.
Dawid Bąk and Piotr Pszczółkowski, brewers at Browar Warszawski.
What they have in common is huge experience and passion. They use only the best malts and hops from all over the world to produce their beers.
They have brewed beers on an industrial, craft and home brewing scale. It is said that the quality of beer says a lot about the knowledge, experience and reliability of the person who brewed it. Therefore, there is no better showcase for Dawid and Piotr than their beers from Browar Warszawski. (https://browarwarszawski.com/en/brewery/)


Er zijn ook bars en dergelijke:

Polen is het laatste gebied in de wereld waar de revolutie van het ambachtelijke bier de laatste jaren tot ontploffing is gekomen. Vooral Warschau heeft het spervuur van op vat gerijpte bieren en lagers met open armen ontvangen. De stad heeft meer dan 25 ambachtelijke bierbars binnen haar grenzen en is niet verlegen als het gaat om het tonen van de ambacht van het land op zijn ambachtelijk bierfestival die elk voorjaar en najaar worden gehouden.... Browar Artezan ...Als er één bar is die met zijn vinger naar de andere brouwerijen in Polen mag zwaaien en zeggen "Na na na na na na", dan is het wel Artezan. Deze bar is een van de enige zelfbrouwende ambachtelijke taphuizen in heel Polen, met al zijn eigen producten op de tap, van zijn handtekening Pacific IPA tot zijn hop gun infused Cześć Bogdan. Brouwend sinds 2012, heeft het zichzelf gevestigd als een van de eerste onafhankelijke ambachtelijke brouwerijen in het land. Sindsdien hebben ze hun ambachtelijke (woordspeling bedoeld) brouwen verfijnd met een mix van Engelse en Belgische invloeden. De brouwerij wordt gerund door een familie van hopkoppen en hun reis is goed gedocumenteerd in ingelijste polaroids over de hele bar. Ze hebben meestal een paar meer gerste wijnen op de tap dan je zou vinden in de meeste Poolse taphuizen, maar maak je geen zorgen, ze hebben een groot assortiment van verschillende bierstijlen op de tap en in de koelkast om elk bier enthousiast pallet tevreden te stellen.... Gelegen op een steenworp afstand van het Barbican in de oude stad, Dezelfde KraftyDe tapperij was na het eerste jaar zo populair dat er een tweede locatie geopend moest worden aan de andere kant van het steegje. Elke bierminnende toerist geniet van de kans om een adempauze te nemen van het wandelen over de kasseien om plaats te nemen in een van hun gezellige bars tijdens een lange dag van sightseeing. Maar zie het niet als de zoveelste tourist trap; de lokale bevolking frequenteert de bar nog meer om te praten over de ambachtelijke bierwereld met de biergeeks achter de bar. De barmannen zijn even gastvrij als deskundig, en de eigenaar Marcin is altijd bereid om je zijn hopinion te geven over de ambachtelijke bierscene. En niet te vergeten, ze serveren pizza's in wielformaat en Poolse delicatessen als je een geval van de drunchies krijgt. Same Krafty is echt een van de beste hubs om het beste te proeven dat de Poolse ambachtelijke bierscène te bieden heeft.
... Iconisch vanwege het met de hand getekende menu op het raam, Cuda na Kiju heeft een ruime keuze aan tapbieren en een goede voorraad in de koelkast. Als het mooie weer voorbij is, kun je op een van de drie verdiepingen een plekje zoeken en genieten van een goed gebrouwen biertje en wat pizza. Als een van de eerste tapperijen in Warschau heeft Cuda na kiju ervaring opgedaan in de Poolse ambachtelijke bierscene... Misschien wel de meest doorgewinterde veteraan van allemaal als het op Warsaw taphouses aankomt, Kufle i Kapsle heeft de gezellige charme die past bij al zijn ambachtelijke wijsheid. Gelegen midden in het centrum van de stad op Nowogrodzka, is de gezellige bar met bakstenen muren altijd gevuld met de biergeeks van de stad die hengelen naar de wat er is in de ambachtelijke bierwereld. Ze hebben een aantal oude school favorieten van gevestigde brouwerijen uit de hele wereld en functie een aantal nieuwe bieren van Polen's up and coming brouwerijen. U kunt vluchten van bieren geserveerd op houten pallets te proberen een paar in een keer, of proeven gedurende de dag terwijl u zich nestelt voor een lange middag of nacht van banter met oude vrienden in een huiselijke sfeer. Als het gaat om de bierrevolutie in Warschau, kun je je Kufle i Kapsle voorstellen als de stoïcijnse generaal met het witte haar die stilletjes de leiding neemt.... Als ambachtelijk bier zijn eigen rapster had, zou hij een zelfverklaard hophoofd zijn, rechtstreeks uit Piw Paw met een hit genaamd "Taps On Taps On Taps". Deze bar is misschien wel de Titanic van Warschau als het gaat om kwantiteit en kwaliteit, met maar liefst 91 bieren....just van de tap. De ruime zaal zit altijd vol met lokale bewoners en toeristen die proeven van lokale en internationale ambachtelijke bieren uit heel Europa. Als je ooit die koppige vriend hebt gehad die altijd zegt "ze willen niets hebben wat ik lekker vind", neem hem dan hier mee naartoe, laat hem alles proeven, en zelfs als hij na 91 bieren te hebben geproefd zegt dat hij niets lekker vond, zal hij zich dat niet herinneren en kun je hem de volgende dag vertellen dat hij het heerlijk vond. De bar is eenvoudig genoeg opgezet met genoeg tafels en stoelen boven en beneden om een kleine militie te herbergen. Maar zorg dat je er snel bent of maak een reservering, want deze plek is meestal altijd vol.... Het is moeilijk een bar in het midden van de stad te vinden die zo gezellig is als Craft Rockde ondergrondse gelagkamer. De bar is meestal gastheer voor een verscheidenheid aan metal- of rockbands, maar is ook een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van Dungeons & Dragons, Magic The Gathering en andere kaart- en bordspellen. Ze hebben ongeveer 12 tapkranen en een koelkast vol lokale Poolse bieren, maar het is echt de sfeer die deze plek zo prijzenswaardig maakt. De plaats is gevuld met handgemaakte pallet meubels met genoeg ruimte en lokale stamgasten die het niet alleen gemakkelijk maken, maar plezierig om wat werk gedaan te krijgen als het in de vroege middag of avond is.... Samenzweerders van Plezier, ook bekend als Spiskowcy Rozkoszy-zijn de thuisbasis van gezellige pluche banken en kleine houten stoelen die deze bar boven een studieuze sfeer geven, en beneden een zeer divey gevoel. Beneden worden twee keer zoveel bieren geschonken en opgeslagen dan boven, maar de hele bar komt samen in een gemeenschap van huiselijke, bierminnende mensen die op de oude houten barkrukken zitten te schommelen. Ze laten vaak bieren van verschillende Poolse brouwers rouleren, maar bijzondere favorieten die ze in de koelkast bewaren zijn een reeks bieren van AleBrowar. Een van hen, genaamd Rowing Mike, is een klassieke IPA die je het gevoel geeft dat je de hop aan het eten bent in plaats van het te drinken.... Genoemd naar het onzinnige gedicht van Lewis Carrol, zullen een paar biertjes van deze plaatselijke tent de klanten dezelfde onzin laten uitkramen. Gelegen aan de Nowogrodzka net tegenover hun rivaliserende buren, Jabeerwocky heeft veel van dezelfde eclectische selectie die je aan de andere kant van de stoep kunt vinden. Echter, Jabeerwocky blinkt uit waar hun rivalen dat niet doen; ze hebben TV's. Als u op zoek bent naar een goede plek om een nationale voetbal- of volleybalwedstrijd uit Polen of de rest van Europa te zien, dan kunt u in deze bar terecht. Het is ruim genoeg voor grotere bijeenkomsten en het simplistische interieur maakt het een leuke plek om binnen te wippen net na het werk of een lange dag sightseeing.... Er is in heel Warschau misschien geen kroeg waar meer kroegliefhebbers komen dan Goraczka Zlota. Dit is een kleine bar op slechts een steenworp afstand van Plac Konstytucji met slechts een paar gelakte houten tafels en stoelen die plaats bieden aan ongeveer 20 personen. Maar wat deze bar mist in ruimte maakt hij goed in charme. De muren zijn volgehangen met oude bierviltjes en flesopeners die de afgelopen 20 jaar geschonken zijn door de klanten. Het wordt gerund door een Poolse familie die aan de bar en in de keuken werkt, en een hoop legitieme Poolse cuisine en een bovengemiddelde hamburger serveert. Hoewel de gastheren misschien niet de beste Engels spreken, zou je hard ingedrukt worden om te beweren dat het niet bijdraagt aan de charme van de plaats. Het heeft één TV voor sommige weekendvoetbal en enkel een paar kranen die een paar van de populairste Poolse IPA's en andere ambachten van rond het land gieten. Als u op zoek bent naar een oude school bar die geen van de franjes en alle van de stof heeft, dit is het. (https://www.xperiencepoland.com/nl/10-beste-biercafes-in-warschau/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten