Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 27 juli 2024

Torun

Centraal gelegen in het noorden van Polen vind je het historische stadje Toruń. Deze prachtige stad was in de Middeleeuwen een gevierde Hanzestad, wat terug te zien is aan de vele prachtige bouwwerken die de stad te bieden heeft. Tegenwoordig bruist de stad er van de vele studenten die hun weg gevonden hebben naar hier. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/bezienswaardigheden-polen/)

Toruń (IPA: ˈtɔruɲ luisterenⓘ) (Duits: Thorn) is een stad in het noorden van Polen aan de rivier de Wisła (Duits: Weichsel). Het is de voornaamste stad van het historische Kulmerland (Ziemia chełmińska) en zetel van het regionale parlement van de provincie Koejavië-Pommeren. De goed geconserveerde historische binnenstad staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is de geboorteplaats van Copernicus en is sinds 1945 een universiteitsstad. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 30.000 studenten. Verder is de stad een Hanzestad. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Toru%C5%84)

Toruń is one of those hidden gems that can be easily missed. It is a charming medieval town in northern Poland on the Vistula River that is bursting with history, architecture and centuries-old tradition. It is also a UNESCO world heritage site. (https://www.travellingking.com/48-hours-in-torun-a-two-day-itinerary/)

Torun is zowel in Polen als daarbuiten heel bekend geworden, o.a. dankzij de astronoom Nicolaus Copernicus en de smaak van zijn bekende gembercake. De goed geconserveerde historische binnenstad staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. (https://www.polen.travel/nl/bezoeken/toeristische-attracties/unesco-werelderfgoed/middeleeuwse-stad-torun)




Het zwarte bier smaakt.

Staropolskie Piernik że Śliwką Kultowy Browar Staropolski Spiced / Herbed Beer ... 4.7% ABV N/A IBU (https://untappd.com/b/kultowy-browar-staropolski-staropolskie-piernik-ze-sliwka/5756253)

There are lots of things to do in Toruń that make it a great destination to have on your bucket list. Toruń is also well known for the astronomer Nicolas Copernicus and for its production of gingerbread, so if you want to spend your time somewhere amazing, then Toruń is a must. (https://www.travellingking.com/48-hours-in-torun-a-two-day-itinerary/)

Toruń dankt zijn oorsprong aan de Teutoonse orde, die er halverwege de 13e eeuw een kasteel bouwde als basis voor de verovering en evangelisatie van Pruisen. De stad ging al spoedig een commerciële rol spelen als onderdeel van de Hanze. Het contact met de Hanzesteden heeft invloed gehad op de kunst en cultuur van de stad. In de oude en nieuwe stad laten de vele imposante openbare en particuliere gebouwen uit de 14e en 15e eeuw – waaronder het huis van Copernicus – treffend zien hoe belangrijk het middeleeuwse Toruń was. (https://www.unesco.nl/nl/erfgoed/middeleeuwse-stad-torun)

Het historische hart bestaat uit een goed bewaarde wooncomplex van middeleeuwse architectuur. Als rijke Hanzehaven was Torun één van de belangrijkste handels en cultuurcentra in dit gedeelte van Europa. Het heeft nog steeds de magnifieke Gothische gebouwen die getuigen van de voorbije grandeur van de stad. Er zijn verschillende in het oog springende burgerhuizen met het prachtig gedecoreerde ‘huis onder de ster’. Het middeleeuwse oude stadscomplex van Torun omvat bovendien ook de ruïnes van een Teutoons ridderkasteel. Het moderne Torun is een zich snel ontwikkelend academisch centrum met zijn Nicolaus Copernicusuniversiteit en de stad heeft ook een groot aantal van aantrekkelijke artistieke evenementen. (https://www.polen.travel/nl/bezoeken/toeristische-attracties/unesco-werelderfgoed/middeleeuwse-stad-torun)

Thorn werd in 1231 als eerste vesting van de Duitse Orde opgericht in dat deel van West-Pruisen dat Kulmerland heette. De Duitse Orde (ook wel latiniserend genoemd de Teutoonse Orde, maar dan vaak met bijklank van barbarisme als een impliciete verwijzing naar de oudheid waarin Teutoonse en Kimbrische horden het beschaafde Rome aanvielen) was als geestelijke ridderorde opgericht in het Heilige Land ter bescherming van de pelgrims uit het Heilige Roomse Rijk (kortweg: het Duitse Rijk, in zijn middeleeuwse omvang). De Poolse hertog Koenraad van Mazovië riep de hulp van deze Orde in bij de bestrijding van de naburige heidense bevolking, de zogenaamde Pruzzen. Echter, de Orde was niet van plan zich in dienst van de hertog te blijven opstellen en veroverde uiteindelijk het gebied van de Pruzzen, het volk waarnaar zij zich zelf zou gaan noemen, op eigen rekening, vanuit een reeks daartoe aangelegde vestingen langs de Weichsel (Wisła). Naderhand werden bij deze burchten ook steden, waaronder Thorn, ingericht en bevolkt met een burgerij die voornamelijk uit Westfalen en Silezië afkomstig was, en in 1250 een stenen omwalling mocht aanleggen, aangesloten op de burcht van de Duitse Orde. Zie Duitse Ordestaat en Oostkolonisatie. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Toru%C5%84)

In 1367 trad Thorn toe tot het verbond van de Hanzesteden en daarmee kon de stad zich onafhankelijker tegenover de centralistische Duitse Orde opstellen. Dat riep spanningen op die leidden tot een opstand van vele steden met Danzig (na 1945: Gdańsk), Elbing (na 1945: Elbląg) en Thorn (na 1919: Toruń) voorop. Zij verenigden zich in de Pruisische Bond en zochten steun bij de Poolse koning die hij graag verleende om zijn macht in Pruisen te kunnen vestigen. In 1411 werd de strijd voorlopig ten nadele van de Orde besloten met de toekenning van een grotere autonomie voor de steden. Inmiddels was Thorn door Danzig in macht en rijkdom voorbijgestreefd waarmee die laatste stad de leiding nam in de definitieve krachtmeting met de Duitse Orde. Thorn brak in 1454 de burcht van de Orde af en heette de Poolse koning feestelijk welkom, met als tegenprestatie de erkenning van de stedelijke autonomie. Na de Dertienjarige Oorlog werd de Duitse Orde in 1466 door de verenigde legers onder leiding van de Poolse koning definitief verslagen en moest zij bij de zogenaamde Tweede Vrede van Thorn de westelijke helft van haar gebied - West-Pruisen, voortaan ’koninklijk Pruisen’ genaamd - aan de Poolse koning afstaan. Dus in 1466 werd Toruń ingelijfd bij de Kroon van het Koninkrijk Polen. Binnen het Poolse koninkrijk behielden de West-Pruisische steden voorlopig nog hun autonomie, evenals de Landdag (parlement) van West-Pruisen. Maar gaandeweg zou een Pools en koninklijk centralisme hun autonomie gaan ontmantelen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Toru%C5%84)

Na de tweede deling van Polen in 1793 werd Toruń geannexeerd door Pruisen. In 1870 zou Pruisen deel van het Duitse Keizerrijk worden. Thorn was nog steeds weinig meer dan een belangrijke garnizoensplaats aan de grens met het Keizerrijk Rusland (dat op zijn beurt sinds 1772 resp. 1815 de centrale delen van Polen had geannexeerd). Pas de aanleg, in 1861, van een spoorweg als schakel tussen het Pruisische en Russische spoorwegnet, zou weer nieuw economisch leven brengen. Echter niet genoeg om de middeleeuwse glorietijd in de schaduw te stellen, zoals nog altijd in de oude binnenstad duidelijk te zien is. ... In 1919 werd de provincie West-Pruisen, onder de naam Województwo (provincie) Wielkopomorskie, weer van Duitsland (Pruisen) afgescheiden en opnieuw bij Polen gevoegd (zie Poolse corridor). Thorn, nu Toruń, werd de hoofdstad van deze provincie in plaats van Danzig, dat tot een soevereine vrijstaat was verklaard.  ... n 1939 werd Toruń, na de inval in Polen, door nazi-Duitsland ingelijfd en onder SS-bezettingsregime geplaatst. Dat betekende een terreur waarvoor de Poolse bovenlaag vluchtte, werd vermoord of uitgewezen en vervangen door Duitse ambtenaren en militairen. In de nabijheid verrees een concentratiekamp. In begin 1945 nam het Rode Leger de stad in, evenwel als ‘Poolse stad’ en dat betekende dat het middeleeuwse centrum gespaard bleef voor een vernietiging, die onder andere Danzig en Elbing als 'Duitse steden' wel moesten ondergaan. De Duitse bevolking vluchtte, en achterblijvers werden na een korte periode van standrechtelijke executies, geïnterneerd en gedeporteerd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Toru%C5%84)

Toruń heeft net zoals vele Poolse steden en andere studentensteden een levendig uitgaansleven, vooral geconcentreerd op en rondom de Rynek, ofwel de Markt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Toru%C5%84)

Ik heb deze plaats niet bezocht en er ook geen brouwerijen bezocht. Maar zijn ze er wel?

Geboorteplaats van astronoom Copernicus Toruń wordt gezien als een van de mooiste steden van heel Europa en heeft de Tweede Wereldoorlog, in tegenstelling tot andere historische steden in het land, bijna geheel onbeschadigd doorgekomen. Verder staat de stad bekend als de geboorteplaats van astronoom Nicolaus Copernicus, wiens geboortehuis in de stad te bezoeken is. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/bezienswaardigheden-polen/)

Ik heb wel een Pools bier met Corpernicus erop. 


Ook de prachtige Gotische kathedraal Baylika katedralna św Jana Chrzcicela i św Jana Ewangelisty w Toruniu is een belangrijke trekpleister van de stad. Andere bezienswaardigheden van de stad zijn onder andere de ruïnes van het 13de eeuwse Zamek Dybowski kasteel, de Sint Katherina van Alexandrie kerk en het Peperkoekmuseum. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/bezienswaardigheden-polen/)

The Ministerstwo Śledzia Wódki brewpub in Toruń's Old Town is a popular destination for beer lovers, with a wide range of beers on offer and friendly staff who are fluent in English. It's very cheap and easy to get a drink here, making it perfect for a quick drink during your visit to the historic old town...... Rynek Staromiejski 23, 87-100 Toruń, Poland (https://wanderlog.com/list/geoCategory/6799/best-bars-and-drinks-in-torun)

Jan Olbracht Old-Town Brewery ... ul. Szczytna 15, Torun 87-100 Polen ... Gutes hausgemachtes Bier in angenehmer Atmosphäre. Wer Bier schätzt, sollte mal vorbeischauen. Mir hat besonders die aktuelle Spezialität gemündet, welche aber sicherlich einem zeitnahen Wechsel unterliegt. Verfasst am 30. Juli 2018 (https://www.tripadvisor.de/Restaurant_Review-g274854-d3651649-Reviews-Jan_Olbracht_Old_Town_Brewery-Torun_Kuyavia_Pomerania_Province_Central_Poland.html)

The Jan Olbracht Browar Staromiejski is a private and intimate pub with dark wood, stained glass, and a cellar featuring its own craft beers and Polish dishes. It's the only place of its kind in Toruń, where guests can taste Polish cuisine with Bavarian elements while enjoying traditionally made beer. The brewery and restaurant are located on three floors and fill the whole house. (https://wanderlog.com/list/geoCategory/6799/best-bars-and-drinks-in-torun)

Jan Olbracht Old Town Brewery is a unique place among the highlights of Toruń. Here you will be able to see the beer creation process with your own eyes, talk to the brewer and taste the beverage straight from the tank. In addition to drinking a properly cooled beer brewed in a traditional way you will also be able to taste Polish cuisine with a hint of Bavarian culinary art. All beers are unfiltered and non-pasteurized. (https://browar-olbracht.pl/en/old-town-brewery)

The brewery is located in a 15th century Gothic building, it was opened on the thirteenth day of the month and its name comes from a king who loved the joys of life and whose heart rests in one of Toruń's basilicas. Intriguing? It sure is! Jan Olbracht Old Town Brewery is an atmospheric place, full of unusual stories, interesting people, family dinners and friendly meetings. It is also one of the few place in Poland that offers beers brewed on site as well as craft beers from other craft breweries. To put it short – we always have a lot of good beer and great atmosphere and our cellar with a multitap is a place for beer-lovers who like to experiment with unique flavours. ... ul. Szczytna 15 87-100 Toruń (https://browar-olbracht.pl/en/the-brewery)

Pub browaru Deer Bear z piwem rzemieślniczym. 17 kranów że świeżym piwem i autorską kartą drinków.... Panny Marii 13, Torun, Poland (https://www.facebook.com/DeerBearTorun/)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten