Translate

Zoeken in deze blog

maandag 8 juli 2024

NZ-NEIPA Cryo Nectaron / Wakatu Motueka (7%)

Een lekker bitter bier. De geur is hoppig frisbitter. Het goudkleurige bier is troebel. Het witte schuim verdwijnt snel. Het heeft een lekkere carbonatie. Het bier is dik? Niet waterig, maar heeft wat crèmerigs? 

Vanuit blik lijk ik een aceton/verfopplosserer te herkennen? Vanuit het glas smaakt het lekker als bier, maar niet echt een hopbom. Terwijl NZ-bieren wel zo bekend staan.  Het wordt nog leuker. Het bier is van Brasserie Popihn Domain de Vaumorin, Vaumort, Frankrijk.

Een Frans NEIPA-bier?

Als ik kijk op https://popihn.pl/ lijkt Popihn een Pools bedrijf?

Sinds 2017 volgt de oprichter Arnaud Popihn van de brouwerij consequent zijn ingeslagen weg. Op een boerderij in de landelijke Bourgogne (ten zuidoosten van Parijs) brouwt hij niet alleen het bier, maar ook zijn eigen graan. Samen met zijn hoofdbrouwer Gunther Oltra richtte Arnaud een van de toonaangevende ambachtelijke bierbrouwerijen van Frankrijk op. Gunther is gepassioneerd door thuisbrouwen en werkte vóór Popihn in andere bierondernemingen. Voor Popihn verliet hij zelfs zijn geliefde Parijs en verhuisde naar Vaumont. Omdat hij de kans om zijn idee te verwezenlijken niet wilde missen. Tegenwoordig is Popihn vooral bekend om zijn varianten van Pale Ales, IPA’s of Double IPA’s. Maar dat was niet altijd zo. Volgens hoofdbrouwer Oltra brouwde Popihn in het begin de stijlen die hij graag naar de mensen bracht. Tegenwoordig is de situatie anders: mensen verwachten vooral IPA’s van Popihn, juist omdat de stijl zo populair is geworden. Popihn vult zijn bieren voornamelijk in blikjes. Deze onderscheiden zich van veel andere brouwerijen, niet in de laatste plaats door hun bijzondere ontwerp. Dat komt omdat ze allemaal foto's bevatten van Popihn-oprichter Arnaud! Land: Frankrijk Frankrijk Website: https://www.facebook.com/Popihn  (https://www.hopsandhopes.nl/brouwerijen/popihn)

Popihn New-Zeland NEIPA - Cryo Nectaron / Wakatu / Motueka Brasserie Popihn (8) NEIPA.  ... Details BrouwerijBrasserie Popihn BierstijlIPA - India Pale Ale Alcohol7.0% CategorieFris en fruitig Drinktemp.7 °C... Zicht lichtgeel en troebel met mooi wit schuim ... Neus iets zoetmoutig, fruitig ... Smaak zoetmoutig, fruitig, iets steenfruit, citrus/limoen/frisse prikkel. Bloemig/grassig/iets kruidig/lekker hoppig en fijn bitter in de afdronk. (https://www.bierista.nl/popihn-new-zeland-neipa-cryo-nectaron-wakatu-motueka)

Biereigenschappen Bierstijl IPA - New England / Hazy Alcoholpercentage 7 ... Bierstijl New Zealand, New England (NEIPA) Hopsoorten Motueka, Wakatu, Nectaron (https://www.dokterbier.nl/popihn-new-zeland-neipa-cryo-nectaron-wakatu-motueka)

Het is een lekker bier. Beetje kruidig en doet wat denken aan frisbittere bitterlemon. Maar dan niet zo plakkerig zoet. Past goed bij de zomer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten