Translate

Zoeken in deze blog

maandag 22 juli 2024

Katowice

Katowice (uitspraak: [katɔ'vʲitsɛ]?, ong. katovietse; 1953-1956 Stalinogród; Duits: Kattowitz) is de hoofdstad van de Poolse woiwodschap (provincie) Silezië. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Katowice)

Silesia has the honour of being home to the two worst offenders – Tyskie and Żywiec – which enjoy ubiquitous national distribution and sadly also bear the mantle of Polish beer abroad. Basically a diet of these two gets boring fast for anyone with a real affinity for beer. What too often goes unrealised is that Poland actually has hundreds of independent micro-breweries that produce delicious beer. More and more bars in Katowice are popping up serving ambitious brews from tap and bottle. Some are even declaring it to be the year of beer! (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f) 

Katowice[a] is the capital city of the Silesian Voivodeship in southern Poland and the central city of the Katowice urban area.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Katowice) 

Katowice (kah-to-vee-tseh) is the largest constituent of the so-called Upper Silesian Urban Area, a vast conurbation with a population approaching three million. Built on coal wealth, the rural village that once snoozed here exploded into a modern industrial city in the 19th century. (https://www.lonelyplanet.com/poland/katowice)

Katowice bestaat sinds 1997 uit vijf stadsdistricten (zespoły dzielnic) die op hun beurt zijn verdeeld in 22 stadsdelen (dzielnice). ... De stad ... vormt het centrum van het industriegebied van Opper-Silezië, dat met 3 à 3,5 miljoen inwoners de grootste agglomeratie van Polen vormt, groter dan de agglomeratie Warschau.In de stad bevindt zich de Universiteit van Silezië in Katowice. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Katowice)

Katowice staat bekend om haar street art. Je vindt dit in veel Pools steden, maar Katowice spant de kroon. Er zitten veel indrukwekkende murals bij en je vindt ze door de hele stad heen. Katowice wordt dan ook niet voor niets de street art hoofdstad van Polen genoemd. (https://www.reislekker.nl/dingen-doen-in-katowice/)

In de zestiende eeuw werd pas voor het eerst het dorp Katowicze vermeld, terwijl naburige dorpen al vanaf 1300 genoemd werden. Na een periode waarin Silezië eerst onder de Boheemse koningen kwam, kregen de Habsburgers als koningen van Bohemen het oppergezag van 1526 tot 1742 deel van het Habsburgse Rijk. Silezië was daarmee een Oostenrijkse provincie. In 1742 moest het echter na de Silezische Oorlog afgestaan worden aan het koninkrijk Pruisen. Kattowitz werd pas van belang door de industrialisering in de negentiende eeuw. De ‘oberschlesische Eisenbahn’ legde in 1846 de eerste spoorlijn aan. De industrialisatie groeide van kleinschalige ijzerproductie in korte tijd zeer snel tot internationale omvang en dat was aanleiding voor Rusland om in 1893 tollen te verhogen voor de goederen die vanuit Duitsland geïmporteerd werden. Een economische ineenstorting dreigde maar een handelsverdrag kon de situatie weer in evenwicht brengen en sindsdien versterkte vooral de zware industrie zich en werden er internationale handelsondernemingen in de stad gevestigd. Ook openbare bestuursinstellingen werden toen verlegd naar Kattowitz. De monumentale Gründerzeit-architectuur getuigt nog steeds van deze bloeiperiode waarin de bevolking met tienduizenden immigranten uit de omgeving en uit het aangrenzende Russische deel van Polen toenam. Woonden er rond 1800 nog maar enkele honderden mensen in het dorp, in 1873 waren het er al meer dan 8.000, en in 1890 meer dan 18.000, in 1914 meer dan 46.000. De bevolking was gemengder dan in de overige Oppersilezische steden. De grote meerderheid bestond uit Rooms-katholieken, maar een vijfde was luthers en vormde het dominante Duitse element, vooral afkomstig uit Neder-Silezië, 7% was Joods en vormde de grootste joodse gemeente in Opper-Silezië. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Katowice)

Omdat de geallieerden na de Eerste Wereldoorlog niet zonder meer wilden toegeven aan de eis van het nieuw opgerichte Polen om geheel Opper-Silezië te mogen annexeren, werd op aandringen van Frankrijk in 1920 in de provincie een referendum gehouden om democratisch vast te kunnen stellen of het gebied zou worden toegewezen aan Polen of aan Duitsland. Twee jaren van ernstige ongeregeldheden tussen Duitse en Poolse nationalisten waren daaraan voorafgegaan. De uitslag was niet onverdeeld in het voordeel van Polen, waarvoor 40% van de stemgerechtigden zich uitspraken en zo werd besloten de provincie Opper-Silezië te verdelen. Hoewel in de stad bijna 80% van de inwoners voor Duitsland gestemd had (in de dorpen 45%), werd Kattowitz met haar achterland toch toegewezen aan Polen. In het interbellum werden Duitse bedrijven onteigend en werd een actieve verpoolsingspolitiek uitgevoerd. Duizenden Duitsers vertrokken omdat hun aanstellingen in het openbaar bestuur en het industriële management werden ingetrokken ten voordele van Polen. De overgebleven Duitse minderheid kreeg taalrechten die gegarandeerd werden door de Volkenbond maar met moeite gebruikt konden worden. Kinderen mochten bijvoorbeeld alleen op Duitstalige scholen ingeschreven worden als zij ook thuis Duits spraken en de ouders moesten daartoe controles toestaan. Katowice werd nu de belangrijkste stad van het Poolse deel van Opper-Silezië, dat de status van een autonome wojewodeschap kreeg.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Katowice)

Het Silesian Insurgents’ Monument (in het Pools: Pomnik Powstańców Śląskich) vind je in het park Powstańców Śląskich. Dit opstandelingsmonument is gebouwd ter nagedachtenis aan de drie opstanden in deze regio (in 1919, 1920 en 1921). Polen kent een roerige geschiedenis en was vele jaren opgesplist en onderdeel van andere landen. Deze opstanden waren erop gericht om deze regio onderdeel te maken van het vrije Polen. Het kunstwerk bestaat uit drie vleugels. Elke vleugel staat symbool voor een van de opstanden. (https://www.reislekker.nl/dingen-doen-in-katowice/)

Na de inval in Polen, in 1939, werd dit Poolse deel van Opper-Silezië door Duitsland geannexeerd. Tientallen als Poolse nationalisten beschouwde militanten werden opgespoord en standrechtelijk geëxecuteerd. De grote synagoge werd in brand gestoken en meer dan 8.000 Joden gedeporteerd naar kampen. De bevolking moest (opnieuw) de Duitse nationaliteit en de daaraan verbonden dienstverplichtingen aanvaarden. Gedurende de Tweede Wereldoorlog heette de nieuwe provincie de 'Gau Oberschlesien'. Tot 1945 werd er gebruik van Pools in het openbaar verboden en gestraft. De stad werd in januari 1945 veroverd door het Sovjet-leger en weer aan Polen toegewezen. Tientallen Duitsers werden bij standrechtelijke executies op straat vermoord. De Duitstalige bevolking werd in deportaties naar het westen afgevoerd; belangrijke vakkrachten moesten echter blijven, evenals tweetalige Sileziërs die (opnieuw) de Poolse nationaliteit wilden aanvaarden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Katowice)

In de jaren vijftig en zestig zouden velen van hun toch een uitreisvisum voor de BRD aanvragen. Een restant van de tweetaligen beschouwt zich als Duitse minderheid in Polen. Van 1953 tot 1956 heette Katowice Stalinogród, naar Jozef Stalin. De stad kende weinig oorlogsverwoestingen maar veel gebouwen uit de Duitse tijd werden gesloopt om plaats te maken voor socialistische nieuwbouw, waaronder het flatblok Superjednostka, een van de grootste in zijn soort in Polen dat in 762 appartementen 2.800 bewoners kan herbergen. De geschiedenis van de stad werd herschreven, dat wil zeggen dat de autoriteiten, industriëlen en architecten die haar na 1860 vormgaven verdwenen. Zij pasten als kapitalisten en Duitsers niet in de communistische en de Pools-nationale voorstelling van de evolutie. Na 1990 kwam er weer aandacht en ruimte voor de niet-Poolse oprichters en vormgevers van de stad en dat bracht tot op heden ook discussie teweeg. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Katowice)

Katowice is geen bestemming waar je zo één-twee-drie aan denkt, maar het is een omweg meer dan waard. De stad ligt op slechts een uur rijden van Krakau, in het zuidoosten van Polen. Nog niet lang geleden was het een grauwe mijn- en industriestad, waar vooral kool en staal werd geproduceerd. Na jaren van renovatie heeft de stad een complete facelift gekregen. Vervallen fabrieken, oude gieterijen en werkplaatsen zijn opgeknapt en getransformeerd in culturele centra en hippe horeca. Er zijn nieuwe gebouwen bijgekomen, waarvan sommige van bijzondere architectuur zoals de Spodek, in de vorm van een ufo. Het industriële erfgoed en de moderne bouwwerken zorgen voor een unieke mengelmoes van stijlen in de stad. Het is alsof Katowice zijn zware industrie heeft ingeruild voor creatieve industrie. (https://www.wereldreis.net/landeninfo/europa/polen/katowice-wat-te-doen/)







The city's central market square is not lined with historical burghers' houses as you’d find elsewhere in Silesia, but is instead encircled by drab postwar blocks and newer retail developments. It’s a showpiece of the 'early Gierek style' – the term Poles sarcastically give to architecture spawned during the fleeting period of apparent prosperity in the early 1970s, when Edward Gierek's communist government took out hefty loans from the West with the fanciful aim of making Poland a 'second Japan'. (https://www.lonelyplanet.com/poland/katowice/attractions/rynek/a/poi-sig/1422637/360273)

Cathedral of Christ the King Deze kathedraal vind je ten zuiden van het treinstation en is een van de grootste kathedralen van Polen. De koepel heeft wel iets weg van de koepel van het Pantheon in Rome of die van de basiliek Franciscus van Paola in Napels. Als je te dichtbij staat, kan je deze koepel niet goed zien. Om het goed te kunnen zien en een goede foto te kunnen maken, moet je iets verder lopen. Loop ook zeker even naar binnen om het interieur van de kerk te bekijken. Je kunt hier gewoon gratis naar binnen. (https://www.reislekker.nl/dingen-doen-in-katowice/)

Deze grootste kathedraal van Polen is een nationaal symbool van belangrijke historische waarde. De bouw begon in 1927 volgens het ontwerp van de jonge Zygmunt Gawlik. Meerdere keren werd de bouw gestaakt door economische crisissen en de Tweede Wereldoorlog. In 1955 was het bouwwerk klaar en pas in 1973 werd het interieur afgerond. (https://www.wereldreis.net/landeninfo/europa/polen/katowice-wat-te-doen/)

With a base measuring 89m by 53m, this is Poland's largest cathedral. Erected between 1927 and 1955, the neoclassical sandstone basilica's progress was understandably delayed by the tumultuous 1940s. Its vast interior is topped with a large dome that rises 59m from the floor, but apart from colourful stained-glass windows and an unusual ‘wheel’ crucifix, it’s a model of austerity. (https://www.lonelyplanet.com/poland/katowice/attractions/cathedral-of-christ-the-king/a/poi-sig/504294/360273)

De Spodek Arena De Spodek Arena staat beter bekend als de ‘grote UFO’. Je vind dit iconische gebouw in de ‘culturele zone’ in het noorden van de stad. De arena wordt gebruikt voor zowel sportevenementen als grote concerten. Ook zit er een hotel in dit gebouw (het Diamant Spodek Hotel). ... Loop zeker even naar het uitzichtpunt. Dit uitzichtpunt kan je bereiken via de zwarte trappen aan het plein voor de arena. Je loopt als het ware over het dak van het congrescentrum omhoog. Vanaf dit punt kan je over de stad uitkijken, alhoewel je zicht wel wat wordt belemmerd door een aantal grote (nieuwe) gebouwen. (https://www.reislekker.nl/dingen-doen-in-katowice/)

Het complex met een omvang van 7 hectare is de grootste overdekte arena van Polen. Het is een multifunctioneel gebouw waar wereldberoemde sterren optreden en vele culturele en sportieve evenementen plaatsvinden. De grote zaal bevat 11.000 zitplaatsen.  (https://www.wereldreis.net/landeninfo/europa/polen/katowice-wat-te-doen/)

Built of reinforced concrete between 1964 and 1971, Spodek – which means 'saucer' – really does look like a UFO has landed just north of central Katowice. Aside from being a venue for indoor sports such as basketball, handball and volleyball, it's played host to rock acts including Deep Purple and Pearl Jam. (https://www.lonelyplanet.com/poland/katowice/attractions/spodek/a/poi-sig/504314/360273)

Zo heeft Katowice een van de beste musea van Polen en is de stad door de Unesco uitgeroepen tot City of Music. Er worden vele muziekevenementen georganiseerd, waaronder een aantal wereldberoemde festivals. Katowice is ook de eerste stad in Polen met een jazzacademie. Voor liefhebbers van industriële architectuur is het genieten geblazen en op cultureel gebied is er veel te beleven.  (https://www.wereldreis.net/landeninfo/europa/polen/katowice-wat-te-doen/)

Spodek ... Aleja Wojciecha Korfantego, Katowice 40-005 Polen ... Ik zag het vele malen vanaf de buitenkant. Je zou het " UFO " kunnen noemen. Altijd afgevraagd hoe de binnenkant eruit zag. Nou, ik kan niet zeggen dat het veel indruk op maakte. Als ik er zelfs al onder de indruk ervan was. Maar de sfeer was goed! (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g274768-d2401011-Reviews-Spodek-Katowice_Silesia_Province_Southern_Poland.html)

Silesian Insurgents' Monument (Pomnik Powstancow Slaskich)... Ul. Aleja Wojciecha Korfantego 9, Katowice 40-005 Polen Wijk: Śródmieście... Atmospheric memorial commemorating those who took part in the Silesian Uprisings of 1919, 1920, and 1921. The backdrop depending on where you are facing is the UFO-like Spodek arena. Otherworldly feeling vibe. (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g274768-d5006177-Reviews-Silesian_Insurgents_Monument_Pomnik_Powstancow_Slaskich-Katowice_Silesia_Province.html)

De wijk Nikiszowiec (je went vanzelf aan deze onuitspreekbare naam) ligt ongeveer 6 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Katowice. Op de kaart, rechtsonder het treinstation. Net iets te ver om te lopen, maar absoluut aan te raden om even een ochtendje/middagje met de bus of de fiets naartoe te gaan. De wijk is gebouwd tussen 1908 en 1912, om alle mijnwerkers dichtbij hun werkplek te huisvesten. Naast de wijk liggen dan ook een aantal grote fabrieken. Nikiszowiec bestaat uit negen huizenblokken, die allemaal drie verdiepingen hoog zijn. De huizen zijn gebouwd met een typische rode baksteen en alle kozijnen zijn rood geverfd. De uniformiteit en het kleurgebruik maakt de wijk ook zo speciaal. Vanaf de Tweede Wereldoorlog is er qua uiterlijk niets meer veranderd aan deze wijk. Mede om die reden is deze plek geliefd bij fotografen en filmmakers. (https://www.reislekker.nl/dingen-doen-in-katowice/)

Museum van de Geschiedenis van Katowice... Ks. Szafranka 9, Katowice 40-025 Polen Wijk: Śródmieście ... Erg leuk museum: op de 3e verdieping een uitgebreide en mooi vormgegeven opstelling over de geschiedenis van de stad Katowice. Op de 2e verdieping een mooi tentoongestelde porseleinverzameling van de fabriek Diesche uit Krakau. Op de 1e verdieping twee bijzonder mooi ingerichte appartementen uit het begin van de 20ste eeuw. ... Zeer goed samengesteld museum dat je de volledige geschiedenis van het gebied geeft en waarom mensen zich daar kwamen vestigen of soms niet. Voedsel was de drijvende kracht, aangezien hongersnood de grootste doodsoorzaak onder mensen was en het gebrek aan vruchtbaar land de vestiging vertraagde tot de ijzertijd, waarna water de ovens en de handel aandreef. De zeer interactieve opzet boeit je de hele weg. Zou het aanbevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g274768-d3688911-Reviews-Museum_of_the_History_of_Katowice-Katowice_Silesia_Province_Southern_Poland.html)

This branch of Katowice's museum, an ethnographic exploration of working-class and industrial life in Upper Silesia, lies in the distinctive suburb of Nikiszowiec, 6km southeast of the city centre. The entire district is a unique estate created for the families of the miners who worked a nearby shaft between 1908 and 1924. Comprising nine red-brick blocks interconnected by gateways, the complex was designed to be self-sufficient, with shops, restaurants, a swimming pool, a hospital, a school and a detention centre. Take bus 30 and alight at the Nikiszowiec Szpital stop. (https://www.lonelyplanet.com/poland/katowice/attractions/museum-of-katowice-history-at-nikiszowiec/a/poi-sig/1422682/360273)

Het gebied waar vroeger de kolenmijnen waren staat nu een opmerkelijk museum. Het Silezisch Museum (Muzeum Śląskie) is niet alleen informatief, maar ook bijzonder mooi opgesteld. Je gaat letterlijk ondergronds, want de exposities bevinden zich op vier niveaus in de mijntunnels. Een echte aanrader om te doen! ... Met een lift kun je boven op de oude mijntoren komen waar je fraai uitzicht hebt op de stad. Adres: Dobrowolskiego 1, 40-205 Katowice, Polen. Website: www.muzeumslaskie.pl (https://www.wereldreis.net/landeninfo/europa/polen/katowice-wat-te-doen/)

Silesian Museum... ul. Tadeusza Dobrowolskiego 1, Katowice 40-205 Polen ... Dit museum is zeker een bezoek waard. Het toont de geschiedenis van deze streek (Silezië) Het gebouw bevindt zich in de voormalige mijn van Katowice, er zijn steeds wisselende exposities over moderne kunst, schilderijen, beeldende kunst, vaak gekoppeld aan de regio. Aangezien deze streek in het verleden zowel Russisch,Tjechies als Duits grondgebied is geweest,heeft het een rijke historie, welke op een leuke manier in beeld is gebracht. (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g274768-d3677452-Reviews-Silesian_Museum-Katowice_Silesia_Province_Southern_Poland.html)

A symbol of Katowice's transition from a centre of heavy industry to one of culture, the Silesian Museum sits in an ingeniously repurposed coal mine in the city's 'Cultural Zone', north of the Rynek. Spread over four levels sinking to 13m below ground, landmarked by the mine's decommissioned hoist tower, it features permanent exhibits such as Silesian Religious Art, Upper Silesia Over the Ages and Polish Art after 1945, plus temporary shows on artistic, political and social themes. (https://www.lonelyplanet.com/poland/katowice/attractions/silesian-museum/a/poi-sig/504310/360273)

Katowice Forest Park is 420 hectare groot en een aanrader als je van wandelen houdt. Er zijn hier veel gemarkeerde paden, waardoor je zonder te verdwalen heerlijk kunt rondlopen. Je loopt door het bos, langs meren waarin je kunt zwemmen, leuke plekjes om te picknicken en met wat geluk spot je hier ook nog wat wilde dieren... Strikt genomen ligt de Valley of the Three Ponds in het Katowice Forest Park, maar dit park verdient toch een aparte vermelding. Het is namelijk een populaire plek waar locals hun vrij tijd of weekenden doorbrengen. (https://www.reislekker.nl/dingen-doen-in-katowice/)

Als je van shoppen houdt, dan kan je in Katowice helemaal losgaan. In het centrum vind je veel winkels. Van kleine winkeltjes, tot grote winkels van bekende merken en ketens. Er zijn ook twee enorme shopping malls, de Galeria Katowicka (direct ten noorden van het treinstation) en het Silesia City Center (iets verder naar het noordwesten vanaf het centrum). Ze zeggen in Katowice: als je hier niet vindt wat je nodig hebt, dan moet je waarschijnlijk Polen uit om het te kopen. (https://www.reislekker.nl/dingen-doen-in-katowice/)




De Ulica Mariack is de belangrijkste straat van Katowice en is op 5 minuten lopen van het stadsplein Rynek. Overdag is het hier heerlijk rustig slenteren en tegen de avond begint het feestgedruis in de vele pubs, restaurants, biertuinen en nachtclubs. Aan het einde van de straat bevindt zich de Mariakerk, de Kościół Mariacki, waar de straat naar vernoemd is. (https://www.wereldreis.net/landeninfo/europa/polen/katowice-wat-te-doen/)

BROWAR MARIACKI We are located in the heart of Katowice, where we serve the best cuisine and brew own beer in a variety of styles. On vibrant Mariacka Street, we welcome all those who are looking for unique flavours and atmosphere which you want to return. (https://browarmariacki.pl/en/homepage/)

Biała Małpa has perhaps the largest selection of draft and bottled beers in Katowice and will even please the fairer sex with their offerings of enhanced beers (think berry beer, chocolate beer and lemon beer). They offer a constantly changing selection of craft beers from around the globe but with a specific emphasis on the many Polish micro-brews gaining prominence. Beer experts, buckle up! It’s super trendy, but the beer in ul. Mariacki’s Kato is also super tasty. The selection of bottled micro-brews is always in flux but there are plenty to choose from; we recommend Magnus, a sweet dark beer from the Jagiełło Brewery in far eastern Poland. If you’re looking for something more local, head to Kontynuacja or Absurdalna to try a draught from one of the many local micro-brewers that have popped up in the region in recent years. At either place you can try a brew from Kraftwerk - these electro pop piwo pioneers are concocting some of the best Silesian beer, if not best Polish beer around. (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f)

...visitors to Katowice can uncover the city’s beer scene in an intimate setting through the Private Polish Beer Tasting Tour. Led by a multilingual guide, participants are guided through a selection of 11 diverse beers, from popular favorites to niche brews.... During the tour, participants can engage in beer pairing, where traditional Polish appetizers complement the 11 different types of beers provided. This experience allows for unique flavor comparisons between popular, regional, and craft beer varieties. The tour, lasting between 2 to 4 hours, includes visits to four selected venues, each offering distinct beers to explore. With a live tour guide fluent in English, German, and Polish, participants can explore the history and customs of Polish beer. (https://veronikasadventure.com/katowice-private-polish-beer-tasting-tour/)

Je kan er een biertour boeken die gaat langs diverse punten in Katowice, zie: https://www.tripadvisor.nl/AttractionProductReview-g274768-d19500228-Katowice_Private_Polish_Beer_Tasting_Tour-Katowice_Silesia_Province_Southern_Polan.html`

Je start bij Silesian Theatre... Market Square, Rynek, Katowice 40-001 Poland... Komt langs: Spodek, Aleja Wojciecha Korfantego, Katowice 40-005 Poland De een van de belangrijkste plaats in de stad Katowice met interessante architectuur. Komt langs: Silesian Insurgents' Monument (Pomnik Powstancow Slaskich), Ul. Aleja Wojciecha Korfantego 9, Katowice 40-005 Poland Het is een uniek monument dat een deel van de moderne geschiedenis van de regio toont. Komt langs: Mariacka Street, Mariacka, Katowice Poland Deze straat is echt geweldig, en de architectuur is ook fantastisch Komt langs: Immaculate Conception Catholic Church (Kosciol Mariacki), plac Ks. Emila Szramka 1, Katowice 40-014 Poland De leukste kerk in de stad, onlangs gerenoveerd, zodat het er fris uitziet, maar met dezelfde oude stijl en sfeer Komt langs: Silesian Theatre, Rynek 10, Katowice Poland Een van de belangrijkste grote theaters in Katowice, Polen. Open voor concerten. Gelegen in het centrum. Komt langs: Monument to the Scouts of September, Skargi, Katowice 40-001 Poland Het is een geweldig monument op een mooie centrale locatie, maar is niet zo bekend. Komt langs: Rondo Sztuki Art Gallery (Galeria Rondo Sztuki), rondo Gen. Jerzego Zietka 1, Katowice 40-121 Poland Leuke interessante ruime open plek. Hedendaagse kunst. (https://www.tripadvisor.nl/AttractionProductReview-g274768-d19500228-Katowice_Private_Polish_Beer_Tasting_Tour-Katowice_Silesia_Province_Southern_Polan.html)

Postindustrialne wnętrza w zabytkowym  Browarze Mokrskich w Katowicach - Szopienicach. (https://browarm.pl/)

Browar Mokrskich — miejsce z duszą idealne dla Ciebie Browar Factory Centrum, znany też jako Browar Mokrskich, to doskonałe miejsce dla przedsiębiorców, którym zależy na tym, by siedziba ich firmy znajdowała się w kultowej lokalizacji, jak również tych planujących otworzyć nową filię przedsiębiorstwa. Zapewniamy kompleksową obsługę nieruchomości przez doświadczonego administratora, pomoc działu technicznego, a także pełne bezpieczeństwo obiektu za sprawą całodobowego monitoringu i ochrony. Browar Factory Centrum to perfekcyjne połączenie dawnej elegancji, nowoczesnych rozwiązań oraz nietuzinkowego klimatu. Nieruchomości do wynajęcia w Browar Factory Centrum Piękna architektura, świetne skomunikowanie oraz obsługa na najwyższym poziomie przyciągają do Browaru Mokrskich przedsiębiorców z różnorodnych branż, zarówno tych planujących stworzenie eleganckiej, ergonomicznej przestrzeni w wyjątkowym miejscu, jak i chcących otworzyć usługę cieszącą się zainteresowaniem konsumentów. Nieruchomości do wynajęcia w Browar Factory Centrum bez wątpienia zachwycą wszystkich miłośników niebanalnych wnętrz. Zapraszamy! (https://browarm.pl/)

Craft Beer Zone - najlepsze piwa z wybranych polskich browarów & muzyka tylko z winylowych płyt!  Pagina · Kroeg ul. Francuska 11, Katowice, Poland (https://www.facebook.com/Browariat/) ul. Francuska 11, Katowice, Poland, 40-015 (https://www.facebook.com/Browariat/about)

Browar Mariacki ... Mariacka 15, Katowice 40-014 Polen ... Aanrader is de bierproeverij( huisgemaakt). Leuk om zo verschillende lokale bieren te proeven. (https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g274768-d12664123-Reviews-Browar_Mariacki-Katowice_Silesia_Province_Southern_Poland.html) (https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274768-d12664123-Reviews-Browar_Mariacki-Katowice_Silesia_Province_Southern_Poland.html)

In the tenement house at number 15 – in the hotel building – in 1906 Handler the owner of the oberschleisische Bierbrauerei, opened his very first brewery with Monopol Pils Beer. In 1939 a modernist European hotel was opened on this site, equipped with all of the comforts and luxuries, at which there was also a beer warekouse in the Schwede breweries. Courently, the Best Western Mariacki Hotel and Browar Mariacki Restaurat are honored to continued the pre-war hotel and brewery tradition of this place.... We serve the best cuisine
and the beer we brew
in the heart of Katowice.
Browar Mariacki,
ul. Mariacka 15
Katowice 40-014 (https://browarmariacki.pl/en/about-us/)

Beer is brewed from the start to finish at the Mariacki Brewery. Because we create the recipes and select the ingredients ourselves, we are sure that our beer is of exceptional quality. In addition to our classic Pils, Wheat and AIPA, our brewer ensures that our menu includes two unique styles selected to match the season. (https://browarmariacki.pl/en/beer-brewing/)

Ze brouwen o.a. een pils met 26,5 IBU, een weizen met 9,5 IBU en een AIPA (American India Pale Ale) van 71 IBU. 

Biała Małpa ul. 3 Maja 38 This alabaster ape drapes itself in cool and drowns itself in sudsy pools of amber nectar nightly. This premium primate has achieved cult status among Katowice (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f)

Absurdalna Brewpub ul. Dworcowa 3 Bringing modern art, street food and craft beer together under one roof: what an absurdly fantastic idea!  (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f)

Hospoda  ul. Gliwicka 6/1 (entrance from ul. Sobieskiego) History and geography have preordained close ties between Silesia and the Czech Republic. While ‘close’ doesn’t always mean friendly, this hopping Hospoda … (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f)

Upojeni ul. Św. Jana 10 (entrance from the interior courtyard) Full disclosure: this writer has a serious soft spot for Polish new-wave multi-tap craft beer bistros that serve up tasty tapas and beautiful burgers (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f)

Namaste Traveller's Club ul. Jana III Sobieskiego 27 Yet another great bar for Katowice’s beer aficionados. They offer a constantly fluctuating cast of different casks pumped out of 7 taps as well as over 80 … (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f)

Lotny Festiwal Piwa ponownie w Katowicach! Święto Piwa zaplanowane jest na 24-26 maja – trzy dni niesamowitej zabawy! (https://www.infokatowice.pl/2024/05/17/lotny-festiwal-piwa-ponownie-w-katowicach-swieto-piwa-zaplanowane-jest-na-24-26-maja-trzy-dni-niesamowitej-zabawy/)

Browariat ul. Francuska 11 The brew brothers behind Browariat literally built the bar around mostly Bavarian craft beer brands. Flötzinger, Schonram, Siren, Gamma, Alefarm, Brew York, … (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f)

Four bars to drink craft beer in Katowice ... Kontynuacja was our favorite craft beer bar ... They had 16 beers on tap from Polish and international breweries.... Where to find Kontynuacja: Staromiejska 8, 40-013 Katowice, Poland.... Upojeni... has an amazing selection of bottles, both from Polish and international breweries. Standouts include the selections noted below, plus the B.O.R.I.S. The Crusher, an imperial oatmeal stout we discovered a decade ago and haven’t found in many places.... Where to find Upojeni: Świętego Jana 10, 40-012 Katowice, Poland... Biała Małpa is probably the most well-known and popular craft beer bar in Katowice. With up to 24 beers on tap it’s not hard to see why. ... Where to find Biała Małpa: 3 Maja 38, 40-097 Katowice, Poland... Absurdalna was the last stop on our craft beer tour of Katowice.... Where to find Absurdalna: Dworcowa 3, 40-012 Katowice, Poland (https://www.travelbreatherepeat.com/craft-beer-in-katowice/)

Er zijn nog heel wat adressen te vinden, zoals Bierland - Piwna Kraina GEN. JÓZEFA LONGINA SOWIŃSKIEGO 5A, KATOWICE... Browariat FRANCUSKA 11, KATOWICE...... Spiz - Katowice UL. OPOLSKA 22, KATOWICE (https://www.ratebeer.com/places/city/katowice/0/163/)

Katowice: Tyskie Brewery Tour... Set out on a journey through the captivating world of Tyskie Brewery in Katowice, where the history of beer-making unfolds in a blend of tradition and innovation. The aroma of hops and barley fills the air as visitors step into a realm where each sip tells a story. (https://veronikasadventure.com/katowice-tyskie-brewery-tour/)

Tyskie Brewery  ul. Katowicka 9, Tychy The Tyskie Brewery, in the town of Tychy (German 'Tichau') some 10km south of Katowice, has been brewing beer continuously since 1629 (almost 400 years!). … (https://www.inyourpocket.com/katowice/Katowice-For-Beer-Lovers_72619f)

In een bierspeciaalzaakje met regionaal bier kocht ik wat bier.

Książęce Porter van Tyskie Browary Książęce... De Książęce Porter is een bier gebrouwen door Tyskie Browary Książęce uit Tychy. Deze Baltic Porter heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl Baltic Porter komt van oorsprong uit Scandinavië. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/tyskie-browary-ksiazece-ksiazece-porter)

Ksiazęce Baltic Porter is een Porter uit Polen. Deze Porter is gebrouwen met 4 soorten mout waar hij zijn intense geuren en smaken van karamel, pure chocolade en geroosterheid aan heeft overgehouden. Daarna ook tonen van kersen en rozijntjes. Deze Baltic Porter rijpt nog mooi verder met de tijd. (https://www.bierista.nl/ksiazece-baltic-porter)

A collection of specialities that refer to current trends and simultaneously draw from the passion and experience of brewers from Tyskie Browary Książęce. These are beers for explorers who value diversity and want to discover the extremely rich world of beer, and at the same time expect ideally balanced flavours. The collection includes permanent (Książęce Czerwony Lager, Złote Pszeniczne, Ciemne Łagodne, Porter, IPA) and seasonal (Cherry Ale, Irish Ale) variants. (https://www.kp.pl/en/our-beers/ksiazece#tab-piwo4)

Książęce Porter Something for real connoisseurs! A beer with a deep, nearly black colour, extraordinarily strong extract (20%), and complex sensory profile where one can find both intense bitterness and prominent sweetness; the two are complemented by smoky acidity, characteristic of this style. Porter is a beer that matures over time – at first, you can notice hints of caramel, coffee and bitter chocolate as well as cherries and currants. Over time the taste mellows down, and to the surface come flavours of wine and dried fruit. Książęce Porter owes its character to four kinds of malt – Pilsner, Munich, aroma caramel and roasted, as well as two hop varieties – Marynka and Lubelski. Porter’s demanding and noble taste is best enhanced when served in a cognac glass. Alcohol content: 8% (https://www.kp.pl/en/our-beers/ksiazece#tab-piwo4)

Het bier smaakt wat gebrand, al miste ik een rooksmaakje. Karamel en pure chocolade kon ik er wel in herkennen.

Iets verder was het plaatsje Nowy Targ. Daar zocht ik Nowotarska Manufaktura Piwna. Op https://tomaszpolaczyk.pl/new-beer-ddh-session-ipa-ntmfp staan wat bieren van ze. Bij de lokale VVV kende ze de brouwerij niet. Op internet vond ik wel wat sporen, zoals op Facebook (zie: https://www.facebook.com/NTMFPiwna/), maar ook: 

Nowotarska Manufaktura Piwna Nowy Targ, Małopolskie Poland Contractbrouwerij (https://untappd.com/NTMFP)

Nowy Targ ul. Sokoła 2 (http://www.ntmfp.pl/kontakt.html)

In het echt vond ik niks:








Geen opmerkingen:

Een reactie posten