Krakau wordt gezien als de mooiste stad van Polen. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/bezienswaardigheden-polen/)
Krakau (Pools: Kraków [ˈkrakuf]?, Jiddisch: Kroke) is met 774.839 inwoners (30 juni 2019) na Warschau de grootste stad van Polen. De stad ligt op een hoogte van 188–393 meter boven zeeniveau aan de Wisła in het zuiden van Polen en is de hoofdstad van het woiwodschap Klein-Polen (Małopolska). Krakau was gelegen aan de Via Regia, het was een Hanzestad en tot 1609 was het de hoofdstad van Polen. Daarnaast is het een bisschopstad. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het "Florence van Polen" genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. De stad kwam als een van de weinige steden in Polen bovendien vrij ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door, al werd de Joodse wijk Kazimierz tijdens de Duitse bezetting wel in hoge mate verwoest.[1] Het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Krakau is een literatuurstad en was in 2000 culturele hoofdstad van Europa. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Krakau kent een sfeervolle oude stad, de Stare Miasto. Dit deel van de stad staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het middelpunt van de oude stad is het plein Rynek Glówny, de Grote Markt (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/bezienswaardigheden-polen/)
Het museum Rynek Underground is het resultaat van grootschalige archeologische opgravingen onder het grootste middeleeuwse plein in Europa. Na het jarenlange onderzoek, besloot de stad van de opgravingen een museum onder de grond te maken. Deze bezienswaardigheid biedt een prachtig inkijkje in het Krakau van eeuwen geleden….(https://bezoekkrakau.nl/bezienswaardigheden-krakau/)
De Rynek Glowny of Grote Markt is het hart van Krakau. Aan dit middeleeuwse plein van twee voetbalvelden groot vind je een pronkerige Mariakerk (met twee ongelijke torens), een lakenhal met toeristische bric-à-brac, en koetsjes voor een rondrit. (https://www.anwb.nl/vakantie/polen/krakau/bezienswaardigheden)
Het centrum van de stad heeft de diverse oorlogen ongeschonden doorstaan en is derhalve historisch zeer interessant. De oudste nog bestaande gebouwen (in Ulica Kanonicza) stammen uit het begin van de 13e eeuw, de Sint-Andreaskerk is zelfs uit 1098. De rest van de bebouwing is in de verschillende eeuwen daarna gebouwd en/of verbouwd, hetgeen veel verschillende bouwstijlen bijeen brengt. Er zijn vooral veel gebouwen in renaissancestijl. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
In Krakau wordt al eeuwenlang bier gebrouwen. De eerste officiële vermelding van een brouwerij in de stad dateert uit de 14e eeuw. Sindsdien is bier een integraal onderdeel geworden van de Poolse cultuur en Krakau staat bekend om zijn liefde voor deze heerlijke drank. Tegenwoordig bloeit de ambachtelijke bierindustrie in de stad en zijn er talloze kleine brouwerijen die unieke en smaakvolle bieren produceren. (https://krakaustedentrip.nl/ontdek-krakause-bierbrouwerijen-en-ambachtelijke-bieren/)
De oude stad van Krakau wordt doorsneden door de Trakt Królewski, de Koningsweg. Deze weg is zo’n 2 km lang en leidt tot de Wawelburcht. Dit kasteel is gelegen op de 228 m hoge Wawelheuvel waar al sinds de oude steentijd mensen wonen. Het kasteel werd in de 14de-eeuw gebouwd en deed jarenlang dienst als de residentie van de Poolse heersers. Nadat Polen in 1796 overgenomen werd door de Oostenrijkers werd het kasteel een militaire vesting. Tegenwoordig is het een museum waar verschillende collecties aan kunstvoorwerpen te zien zijn. Zo kan je er onder andere de kroonjuwelen en het originele kroningszwaard Szczerbiec aanschouwen. (https://www.reisroutes.nl/blog/polen/bezienswaardigheden-polen/)
De Wavel, een burcht en een kathedraal gelegen op een heuvel. Hier zijn koningen gekroond en naar deze plek maakt elke ‘echte’ pool minimaal éénmaal in zijn leven een bedevaart. (https://www.anwb.nl/vakantie/polen/krakau/bezienswaardigheden)
Overlooking Old Town from its Wawel Hill perch, what was once the seat of Polish royalty for centuries is the city’s most impressive sight, not to mention the symbol of Poland and a source of local pride. Red-roofed, turreted and ringed by a red-brick wall, this 16th-century Renaissance palace is merely the latest incarnation: royal residences on this very spot have come and gone (burned down, extended, vandalized by Swedish and Prussian armies…) since the 11th-century. (https://www.lonelyplanet.com/articles/top-things-to-do-in-krakow)
Naast het Wawel kasteel is een pleintje met daar een kruis ter nagedachtenis van Katyn. Meer informatie daarover is te vinden op https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g274772-d11694242-Reviews-Katyn_Forest_Massacre_Memorial-Krakow_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html, https://en.wikipedia.org/wiki/Katyn_massacre, http://memorial-katyn.ru/ en https://ipn.gov.pl/en/digital-resources/articles/7850,The-Katyn-Massacre.html, https://katynpromemoria.pl/?lang=en, en https://www.britannica.com/event/Katyn-Massacre.
Blijkbaar is er ook een beeld in New Jersey? Gezien https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g46531-d8746043-Reviews-Katyn_Forest_Massacre_Memorial-Jersey_City_New_Jersey.html???
The Katyn Memorial, inaugurated in 1991 along the Hudson River, captivates any visitor who sees it. Erected initially to represent the trauma endured by local Polish veterans, the struggle over its development and placement has resulted in a collective narrative that has created a visually stunning and emotional monument. (https://www.worldwariimonuments.org/items/show/24 )
The Katyń Memorial is a bronze statue created by Polish-American sculptor Andrzej Pitynski in dedication to the victims of Stalin's March 5 1940 Katyn massacre in which thousands of Polish Army officers and intellectual leaders who had been interned at Kozielsk or imprisoned at Ostashkov and Starobielsk had been killed by the occupying Soviet People's Commissariat for Internal Affairs, or NKVD. The memorial stands at Exchange Place in Jersey City, New Jersey, United States, near the mouth of the Hudson River. Unveiled in June 1991,[1] the statue depicts a bound and gagged Polish soldier with a bayoneted rifle impaled through his back. The statue stands 34-foot-tall (10-meter) and is atop a granite base containing Katyn soil. Its base also depicts a Polish woman carrying her starving child in memorial to the Polish citizens deported to Siberia that began shortly before the massacre. (https://en.wikipedia.org/wiki/Katy%C5%84_Memorial_(Jersey_City))
Het hart van Krakau is Rynek Główny (Grote Markt) met vlak daarbij Rynek Mały (Kleine Markt). Rynek Główny is een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Het plein is in de 13e eeuw ontworpen en meet ongeveer tweehonderd bij tweehonderd meter. Aan elke zijde komen drie straten bij de markt. Elk van deze straten leidde naar de stadsmuur, waarvan elke tweede naar een stadspoort leidde. De meeste straten in het centrum zijn evenwijdig aan de straten die vanuit de markt vertrekken en zijn steeds op ongeveer dezelfde afstand van elkaar aangelegd, zodat de ruimtes tussen de straten vrijwel vierkant zijn. De weinige afwijkingen op dit patroon worden veroorzaakt doordat men enkele straten van vóór het ontwerpplan van de Rynek Główny in het plan moest inpassen. Aan de rand van het marktplein staat de Mariakerk (Kosciół Mariacki).
Krakau ontstond rond een natuurlijke heuvel, de Wawel. De stad kwam tot ontwikkeling op een kruispunt van oude handelswegen: de Barnsteenroute van de Oostzee naar Rome, en de route van Byzantium naar Neurenberg. Op de Wawel werd een burcht gebouwd, waar gedurende vijf eeuwen de Poolse koningen resideerden. Een van hen was Casimir de Grote, die in 1364 de nog steeds bestaande universiteit stichtte, na die van Praag de oudste in Midden-Europa. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Vóór de 13de eeuw kende Polen geen steden in de toenmalig moderne betekenis. Krakau was een marktplaats bij een vorstelijke residentie. Het verschijnsel van een zichzelf regerende stad met vrije stadsburgers, georganiseerd in gilden van handels- en ambachtslieden, paste niet in de Poolse feodale samenleving waarin alleen de adel een zekere vrijheid bezat en het volk zich in horigheid onder deze kaste moest schikken. De Poolse vorsten zagen echter in dat de primitieve economie van Polen alleen tot bloei zou kunnen komen als ondernemende burgers zich in vrijheid konden ontplooien. De weerstand om de horigen die vrijheid te geven was onder de adel zo groot dat besloten werd om belangrijke marktplaatsen wel tot stad te verheffen, maar voor die nieuwe steden het Poolse recht niet aan te passen. Daarentegen zouden ze volgens buitenlands stadsrecht ingericht moeten worden, recht waarop Polen dan geen beroep zouden kunnen doen, zodat zij zich niet aan het gezag van de adel zouden kunnen onttrekken door naar die steden uit te wijken. In Midden-Europa was voor dat doel het zogenaamd Duitse stadsrecht voorhanden en in het geval van Krakau werd in 1257 meer specifiek het Maagdenburger, dat wil zeggen aan de stad Maagdenburg ontleende, recht overgenomen. De nieuwe steden waaronder Krakau werden voorlopig bevolkt met buitenlanders, in dit geval afkomstig uit het Duitse Rijk. In de 13de en 14de eeuw was de burgerij dan ook voornamelijk van Duitse afkomst. Pas in de loop der eeuwen verzwakte de tegenstand van de adel en werd ook aan stadsburgerrecht toegestaan aan Polen, die na verloop van tijd de overhand namen. Zo behoorde in Krakau de Mariakerk eerst aan de Duitstalige parochie en werd de St. Barbarakerk voor de Polen gesticht. De Duitse bestuurstaal van de stadsraad en de gilden werd in de 15de eeuw gaandeweg vervangen door de Poolse en in de 16de eeuw zou Krakau ook cultureel een Poolse stad worden. Het stedelijk patriciaat bleef nog wel tot in de 16de eeuw Duits spreken, mede vanwege de onontbeerlijke handelsrelaties tot de steden in het Duitse Rijk. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Krakau kwam bij de Derde Poolse Deling (1795) aan Oostenrijk, maar werd in 1809 door Napoleon veroverd en bij het door hem ingestelde hertogdom Warschau gevoegd. Dit hertogdom werd na de val van Napoleon ontmanteld en op het Congres van Wenen aan Rusland (Congres-Polen) en Pruisen (Posen) toegekend. Aangezien men het over Krakau niet eens werd, verklaarde men deze stad en de omliggende gebieden tot vrije, onafhankelijke en strikt neutrale stad. Deze Republiek Krakau werd in 1846 door Oostenrijk geannexeerd. Na de Eerste Wereldoorlog werd de stad in 1919 weer Pools. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Krakau de hoofdstad van het nazi-Duitse General-Gouvernement en woonde Hans Frank in de Wawel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Na de inval van de Duitsers in Polen werden getto’s gecreëerd in het land waar de Joodse bevolking terecht kon. Het Podgórze district werd aangewezen als het getto van Krakau. In eerste instantie mocht de bevolking vrijwillig de wijk betreden en verlaten maar in 1941 werd de wijk door de Duitsers afgezet met prikkeldraad. Vele Joden stierven hier door verhongering, uitbuiting of ziektes als ze niet naar de Duitse concentratiekampen werden gestuurd. De Joodse bevolking van Krakau wordt op het Plein van de Gettohelden herdacht, een plein waarop vele lege stoelen geplaatst zijn. ... Verderop in de wijk vind je ook de Fabryka Emalia Oskara Schindlera, de emaille fabriek van Oscar Schindler. Schindler nam tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel mogelijk mensen uit het getto in dienst om te voorkomen dat zij gedeporteerd zouden worden naar de vernietigingskampen. Hierdoor wist hij zo’n 1100 levens te redden. De fabriek doet nu dienst als twee musea: het MOCAK moderne kunstmuseum en het het Historisch Stadsmuseum. Bij de toegang tot het museum zijn de foto’s te zien van de mensen die Schindler in dienst had genomen en wiens levens hij zo had gered.(https://www.reisroutes.nl/blog/polen/bezienswaardigheden-polen/)
De wijk Podgórze ligt op de zuidoever van de Wisla. Hier bevindt zich de fabriek waar Oskar Schindler het leven van veel van zijn Joodse arbeiders wist te redden (https://www.anwb.nl/vakantie/polen/krakau/bezienswaardigheden)
Net buiten de ghetto in Podgórze staat de wereldberoemde fabriek van Oskar Schindler. Sinds enkele jaren is de fabriek een museum dat het verhaal vertelt van Krakau onder nazi-bezetting en van Schindler en zijn medewerkers. Een ontzettend populaire attractie onder bezoekers aan Krakau… (https://bezoekkrakau.nl/bezienswaardigheden-krakau/)
Dit museum ligt in de buurt van het voormalige Joodse getto. Het maakt een serieuze poging tot dekking van de gebeurtenissen met betrekking tot de Nazi's georkestreerde campagnes in Polen, met name tegen de joodse gemeenschap. Toch zit er dus zonder dat het soort schrijnende ervaring kan men ervaring in een voormalige concentratiekamp. Het museum niet verzwijgen dat de verschrikkingen van de Nazi Reich, maar het is niet een verdienstelijke ten onrechte hetzij ervaring. Het museum heeft inmiddels een schat aan materiaal van document tijdperk: foto's, brieven, dagelijks huishoudartikelen, audio - visuele getuigenissen van overlevenden en ga zo maar door. Het museum speelt ook geluidsfragmenten die helpen bij het creëren van een angst en paranoia van living onder het naziregime. Kortom, het is een goed - gepresenteerd en informatief museum. Het is niet overdreven gericht op Schlinder, maar dit is een klein puntje. (https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g274772-d647063-r488480336-Muzeum_Krakowa_oddzial_Fabryka_Emalia_Oskara_Schindlera-Krakow_Lesser_Poland_Prov.html)
In Krakau (Krakow) kijk je je ogen uit van alle bezienswaardigheden. Op elke straathoek is wel iets te zien of te beleven. De binnenstad van Krakau is een bezienswaardigheid op zich met prachtige kerken, stadspaleizen, koopmanshuizen en andere rijkversierde gebouwen. In de gezellige buurt Kazimierz staan de kerken zij aan zij met synagoges en interessante musea over volkerenkunde en de joodse geschiedenis. Aan de overkant van de rivier vind je bezienswaardigheden die de Tweede Wereldoorlog gedenken, zoals het oude joodse getto en het museum in de fabriek van Oskar Schindler. Even buiten Krakau vind je wereldberoemde trekpleisters zoals de gigantische zoutmijnen in Wieliczka en het indrukwekkende museum concentratiekamp Auschwitz Birkenau. (https://bezoekkrakau.nl/bezienswaardigheden-krakau/)
Net buiten Krakau ligt een van de grootste zoutmijnen ter wereld diep onder de grond. De Wielickza zoutmijn is UNESCO werelderfgoed en herbergt onder andere een volledig uit zout gehakte kathedraal. Trek ongeveer een halve dag uit voor deze bijzondere bezienswaardigheid… (https://bezoekkrakau.nl/bezienswaardigheden-krakau/)
Deze voormalige zoutmijnen herbergen 300 km aan tunnels, tot een diepte van 327 meter. Hoogtepunt in deze onderaardse wereld is de kapel. (https://www.anwb.nl/vakantie/polen/krakau/bezienswaardigheden)
Wandel langs de rivier Wisla en ontdek de ontstaansgeschiedenis van Krakau (en een draak). Het verhaal gaat dat de draak ooit werd verslagen door een schoenmaker met de naam Krak. De bevolking was hem zo dankbaar dat hij tot koning werd gekroond en de stad naar hem vernoemde. In de zomermaanden kun je het hol van de draak bezoeken en een deel van het uitgebreide kalksteenlabyrint bezichtigen. (https://www.anwb.nl/vakantie/polen/krakau/bezienswaardigheden)
Op de Wawel bevindt zich als onderdeel van de burcht ook de kathedraal. Onder aan die heuvel bevindt zich de drakengrot. Het verhaal gaat dat daar in de Middeleeuwen een draak (Smok Wawelski) woonde die elke dag gevoerd werd met vee (schapen en varkens). Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan, met zijn dochter mocht trouwen. Een schoenmaker durfde het aan. Hij slachtte een schaap, vulde dat met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisła. Daar dronk hij zoveel dat het beest open barstte. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van een draak. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Naast het verhaal van de draak onder aan de Wawel zijn er meer verhalen en traditionele gebruiken. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Hejnał. Elk uur speelt vanaf de hoogste toren van de Mariakerk (Kosciół Mariacki) een trompetblazer een melodie die plotseling afgebroken wordt. De 'hejnał' was het signaal om de stadspoorten te openen of te sluiten en werd elke ochtend en avond gespeeld. De legende gaat dat in de Middeleeuwen een torenwachter vanaf de noordelijke toren van de kerk de Tataren zag komen. Hij wilde zijn stadsgenoten waarschuwen en speelde op zijn trompet. Zijn trompetspel werd plotseling afgebroken omdat hij geraakt werd door een pijl. Desondanks konden dankzij zijn oplettendheid de stadspoorten net op tijd worden gesloten en de Tartaarse aanval worden afgewend. Sinds de 19e eeuw wordt deze afgebroken 'hejnał' als herinnering aan deze gebeurtenis elk uur gespeeld. Sinds 1927 speelt de Poolse radio deze melodie dagelijks om 12 uur 's middags. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Lajkonik. Elk jaar op de eerste donderdag na Sacramentsdag (tweede donderdag na Pinksteren) komt de 'Lajkonik' in de stad. De held van het feest rijdt, verkleed als Tataar, op een houten paard de stad in. Hij wordt begeleid door muziek. Sommige mannen dragen die dag een traditioneel kostuum van Krakau. De processie begint bij het klooster in Zwierzyniec en eindigt twee tot drie uur later voor de markthal op de 'Rynek'. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
In het museum Rynek Underground was volgens mij ook nog een legende te lezen over een leger duiven op de markt Rynek.
Krakau heeft een zeer uitgebreid uitgaansleven. Uiteraard speelt hier mee dat Krakau een studentenstad is. In het centrum en in Kazimierz zijn honderden kroegen te vinden. Kenmerkend zijn de vele "kelderbars", waarvoor men eerst lange trappen af moet dalen, alvorens het etablissement te betreden. Deze bars bestaan veelal uit kleine kamertjes en gangetjes (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau)
Beyond Warsaw, Krakow is one of the best cities in Poland, if not Europe, to sample Polish craft beers, as well as small batch beers from independent breweries around the world. However, just a decade ago, it was almost impossible to find anything occupying the taps in the city’s numerous pubs other than the usual mass-produced, tasteless lagers. ... All it took was a small number of entrepreneurial pub owners in Krakow, sick of the bland output from the national breweries that had been taken over by the likes of Heineken and Carlsberg following in the years following the fall of communism, to start selling beers from smaller, regional and independent breweries instead. Thankfully, the city’s beer drinkers began to take note and these bars built a loyal clientele. Omerta pub in Kazimierz was one of the first to take this leap, and started selling bottled beers from smaller Polish breweries in 2008. They now have 30 draught taps and have even expanded into the premises next door, such is their popularity. A short distance away, in the Old Town, The House of Beer has achieved similar success. While it is a more recent opening than Omerta, this stylish drinking spot has stocked over 400 different beers to date and claims to have over 200 beers available on any given day. Omerta and House of Beer are not the only bars that have leapt into this craft beer revolution. Since their opening, a cluster of fantastic bars have popped up in the hip, former Jewish Quarter of Kazimierz and scattered between the ornate spires and bustling squares of Stare Miasto you will find fantastic multitap pubs such as Viva la Pinta and Multi Qlti Tap Bar.(https://www.manvsglobe.com/craft-beer-breweries-krakow-guide/)
De Rynek (Grote Markt) is het centrale marktplein in de Oude Stad van Krakau en een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Onlosmakelijk verbonden met de Rynek zijn de sierlijke Lakenhal (Sukiennice) en de aan het plein gelegen Mariakerk met zijn legende van de trompettist. ... Kijk je op de Krakause Rynek om je heen, dan merk je dat de plek geschiedenis ademt. Statige huizen die het plein omringen stralen rijkdom en grandeur uit. Wie door de haag van parasols en terrasjes tuurt, ziet de sporen van een boeiend verleden. Op de gevelsteen van nummer 36 (hoek ulica Sławkowska) staat dat de grote Duitse dichter Goethe er verbleef. Op nummer 19, schuin aan de andere kant van het plein, prijkt een niet te missen muurschildering van Maria. Lopend over de kinderhoofdjes zie je hier en daar op de grond een tekstplaat die verwijst naar een gebeurtenis van lang geleden. ... Neem nou Goethe. Naar Krakau kwam hij niet zozeer om literaire inspiratie op te doen. Hij was minister van mijnbouw in dienst van de hertog van Saksen-Weimar-Eisenach en wilde kennis opdoen in de nabijgelegen zoutmijn van Wieliczka. Daar herinnert een ondergronds standbeeld van zoutkristal nog altijd aan zijn bezoek. ... Ook achter de schildering van Maria op de gevel van hotel Wentzl, op nummer 19, steekt een verhaal. In 1850 legde een grote stadsbrand tientallen panden, kerken en instellingen in de as. Zowel de kerk van de franciscanen als die van de dominicanen leden er zwaar onder. Het vuur breidde zich vanuit het zuiden richting de Rynek uit, maar stopte op ‘onverklaarbare’ wijze bij, jawel, het pand met Maria aan de muur. Aan haar schreef men deze wonderbaarlijke redding toe. Al die platen met teksten op de grond zijn, tot slot, herdenkingsplaten aan wat zich, zonder tastbare sporen na te laten, op het plein heeft afgespeeld, zoals de eedaflegging van de grootridder van de Duitse Orde voor koning Sigismund I van Polen in 1525. (https://www.prachtigpolen.nl/steden/krakau/highlights/rynek-grote-markt/)
Het grote marktplein heeft een bijzondere vorm voor een Middeleeuwse stadskern: het plein is een keurig, kaarsrecht vierkant. De straten rondom het plein staan in strakke lijnen getekend. Toen de stad in de 13e eeuw verwoest was, is de binnenstad opnieuw opgebouwd in de meest efficiënte vorm uit die tijd. Omdat Krakau een rijke handelsstad was, kreeg het marktplein een belangrijke plaats. Dat moest groot zijn, heel groot, en ook nog goed te bereiken. (https://bezoekkrakau.nl/blog/rynek-glowny-plein-krakau/)
De Grote Markt (Pools: Rynek Główny) is het centrale plein van Krakau. Het plein dateert van de 13e eeuw. Met een oppervlakte van circa 40.000 m² is het vierkante plein een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Het plein is omgeven door paleizen, kerken en historische burgerwoningen (kamienice). Centraal op het plein bevindt zich de lakenhal, de Sukiennice die het plein in twee delen breekt. Op het ene deel wordt het plein gedomineerd door de Raadhuistoren, aan de andere zijde van de lakenhal bevinden zich op het plein het 11e-eeuwse St. Wojciechkerkje en het standbeeld van de dichter Adam Mickiewicz. In een hoek van het plein bevindt zich de gotische Kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria. ... Vanaf de Mariakerk wordt nog elk uur de aantocht van de Mongolen aangekondigd met hoorngeschal, dat abrupt stopt omdat de hoornblazer in 1241 midden in zijn spel door een pijl dodelijk werd getroffen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Markt_(Krakau))
Rynek Głowny, spreek uit als rienek gwoefnèh, is niet te missen tijdens je bezoek aan Krakau. Letterlijk, want je stapt hoe dan ook het plein op als je in Krakau bent. Misschien omdat je de eerder genoemde lakenhallen wilt zien. Of omdat je juist wilt afdalen onder de lakenhallen om het marktplein van eeuwen geleden met eigen ogen te bekijken. De eenzame toren, nog overgebleven van het afgebroken stadhuis, met daarvoor het gekke omgevallen hoofd is een van de bekende bouwwerken op het plein. Ook de Mariakerk, Polen’s meest herkenbare gebouw, staat aan het plein. Vanuit de hoogste van de twee torens schalt elk uur het onmiskenbare trompetdeuntje van de hejnał over het plein. Tussen de Mariakerk en de Lakenhallen vind je het standbeeld van Adam Mickiewicz, ’s lands bekendste dichter. Verder staan er rondom het plein mooie en unieke koopmanshuizen, die het bekijken waard zijn. Veel van de oude koopmanshuizen zijn nu gezellige restaurants of café’s, waardoor je aan bijna alle kanten van het plein lekker kunt zitten met een bakje koffie of een goede borrel. Daar zie je de bedrijvigheid het beste aan je voorbij trekken. Sprookjesachtige koetsen rijden af en aan, straatartiesten en levende standbeelden doen hun kunstje en de in Krakau geliefde duiven vliegen hun rondjes. In de lakenhallen kan er uitgebreid gewinkeld worden voor souvenirs uit heel Polen. ’s Winters is het plein toneel van de kerstmarkt en het nieuwsjaarsfeest. In de warmere maanden is er ook geregeld een markt te vinden met lokaal handwerk, Poolse gerechten en snacks, drinken, live muziek en cadeaus. (https://bezoekkrakau.nl/blog/rynek-glowny-plein-krakau/)
You can find most of Poland’s best beers in Krakow. During the summer, the cafes on Main Market Square are ideal for taking in the scene and a brew. I have seen traditional music followed by fire dancers performing night after night. In the winter, it’s time to stay inside, and Krakow offers quite a few toasty brewpubs. (https://europeupclose.com/article/a-guide-to-polish-beer/)
Kraków is home to several brew pubs, most notably T.E.A. Time (the British one), Browar Lubicz (the modern one), and Stara Zajezdnia (the enormous one in an old tram depot), but none of their beers enjoy distribution outside their own premises. That's not the case with Pracownia Piwa, a brewery based in Modlniczka near Kraków Airport which has been in the craft beer game since 2012. Their brewery has recently been converted into a proper brew pub, with a full menu of food and drinks, and is absolutely worth the trip if you've got a vehicle; if not, you'll also find their beers in shops that specialise in craft beer. (https://www.inyourpocket.com/krakow/the-best-places-to-drink-craft-beer-in-krakow_75273f)
Krakow’s brewing scene has also come a long way. For over a century, Browar Lubicz was the city’s dominant brewery and following its closure in 2001, only C.K Brower remained. Gradually, more microbreweries began to appear to quench Krakow’s taste for craft, starting with Stara Zajezdnia, the first new brewery in Kazimierz for many years who set up shop inside a vast, former tram depot to produce a range of unpasteurised beers inspired by their Czech master brewer, followed by real ale brewers T.E.A Time and even the local university, who launched their own brewhouse under the moniker Browar Górniczo-Hutniczy (BGH). (https://www.manvsglobe.com/craft-beer-breweries-krakow-guide/)
A great place to drink beer in Krakow is C. K. Browar, a brewpub and nightclub located in Krakow’s city center. Krakow is also the right place to sample Baltic Porter, a style of porter that developed in the 1700s and is noted for its high alcohol content. Some of the best are Okocim Porter, Zywiec Porter, and Black Boss Porter. (https://europeupclose.com/article/a-guide-to-polish-beer/)
Er zijn verschillende brouwerijen in Krakau die je kunt bezoeken om meer te weten te komen over het brouwproces en om natuurlijk de bieren te proeven. Enkele populaire brouwerijen zijn:
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva – Deze brouwerij is gevestigd in een voormalige tramremise en staat bekend om zijn grote selectie ambachtelijke bieren en gezellige sfeer. (https://krakaustedentrip.nl/ontdek-krakause-bierbrouwerijen-en-ambachtelijke-bieren/)
Browar Lubicz – Deze brouwerij is gelegen in een historisch pand en biedt rondleidingen waarbij je meer leert over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij. (https://krakaustedentrip.nl/ontdek-krakause-bierbrouwerijen-en-ambachtelijke-bieren/)
Browar Kielce – Deze brouwerij produceert een verscheidenheid aan bieren, van traditionele stijlen tot experimentele brouwsels. Het is een must-visit voor liefhebbers van ambachtelijk bier. (https://krakaustedentrip.nl/ontdek-krakause-bierbrouwerijen-en-ambachtelijke-bieren/)
Aan de Podwale 6-7, Krakau 31-118 Polen bevindt zich C.K. Browar. Zie https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g274772-d1008982-Reviews-C_K_Browar-Krakow_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html
C.K. Browar Founded back in 1996 (making them technically the oldest continuously running brewery in Krakow) in a cellar below a building opposite Krakow’s Planty, the garish exterior hides a wonderful and cavernous beer hall style room the wooden tables are all illuminated with colourful billiard lamps. The beers here are generally simple and unpretentious, such as dark and wheat, but they do branch out with slightly more pretentious honey or ginger varieties. While I recommend purchasing a flight to sample all of their output, CK Browar is especially known for its 5-litre tubes that you will find adorning the tables, just make sure you have some friends to share it with. Where: Podwale 7 (https://www.manvsglobe.com/craft-beer-breweries-krakow-guide/)
Browar Lubicz Originally founded in 1840 when a Swiss brewer, Rudolf Jenny, constructed a brewery on urban land in the Wesoła district, Lubicz is a Krakow institution. Although it closed for good in 2001 after 161 years of production, the brewery was restored and refurbished just 14 years later in the form of a modern brewpub located in the post-industrial Malt House building which was built in the second half of the 19th century, under the watchful eye of Krzysztof Ozdarski, the chief brew master who over 30 years experience plying his trade in the brewing industry. As well as the brewery, there is also an on-site restaurant serving traditional Polish cuisine where you can sample Lubicz Lager, Wheat and dark beers alongside whatever seasonal variation has recently been added to the tap list. The brewery also has its own hotel and apartments in the form of Browar Lubicz Residence. Where: Lubicz 17J (https://www.manvsglobe.com/craft-beer-breweries-krakow-guide/)
Browar Lubicz Brew pub in Kraków bevind zich aan de andere kant van de stad aan ul. Lubicz 17J, Kraków, PL 31-503,zie https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g274772-d8659320-Reviews-Browar_Lubicz-Krakow_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten