Translate

Zoeken in deze blog

zondag 28 juli 2024

Zakopane

Zakopane, de wieg van het Poolse bergtoerisme, ligt in de prachtige vallei aan de voet van het Tatra-gebergte. Het draagt ​​met trots de naam van de winterhoofdstad van Polen, maar ook in de andere seizoenen is het even aantrekkelijk. Veel toeristen komen hier vanwege het Tatra gebergte, maar de stad zelf is ook erg interessant, dus als het weer wat minder is, zul je je hier zeker niet vervelen. Het symbool van Zakopane is beslist de Zakopane- architectuur stijl, die perfect harmonieert met het landschap van de Tatra. Deze stijl ontstond aan het einde van de 19e eeuw dankzij schilder, schrijver,  kunst criticus  en journalist Stanisław Witkiewicz. Het oudste object gebouwd volgens richtlijnen van Witkiewicz is de Koliba-villa, gemaakt van hout in de jaren 1892-1893; tegenwoordig herbergt het het Stanisław Witkiewicz Museum. De opmerkelijke schoonheid van de constructie is te zien in de Pod Jedlami-villa, gebouwd met een hoge stenen fundering, talrijke dakranden en sculptuurornamenten op gevels. Het klassieke voorbeeld van de Zakopane-stijl is een kleine kapel in Jaszczurówka. Veel gebouwen in die stijl zijn te vinden bij een van de beroemdste straten van Polen: Krupówki. Deze promenade is het echte hart van de stad. Er zijn hier veel souvenirwinkels, restaurants waar u lokale lekkernijen kunt proeven, kraampjes met een speciale bergkaas (waaronder de meest populaire - oscypek), maar ook cafés, pubs en galerijen. Het is een plek waar één van de beste bakstenen gebouwen te vinden is en gebouwd in de Zakopane-stijl, namelijk het Tatra Museum. De prachtige collecties  van het museum zijn gewijd aan de aard van de Tatra, de geschiedenis van het toerisme in de Tatra en de folklore van hooglanders uit de Podhale regio. (https://www.polen.travel/nl/steden/andere-steden-ook-absoluut-waard-om-te-bezoeken/zakopane-de-hoogst-gelegen-stad-in-polen)

Zakopane, sinds het in de negentiende eeuw werd ontdekt als toeristisch centrum, trok vele artiesten aan. Dit wordt gepresenteerd in een kleine museumtentoonstelling gewijd aan de dichter Jan Kasprowicz, componist Karol Szymanowski of een schrijver Kornel Makuszyński, die in de stad kan worden bezocht. Veel beroemde Polen, waarvan het leven verbonden is met Zakopane, werden begraven op een kleine begraafplaats - Pęksowy Brzyzek. Het is één van de mooiste begraafplaatsen in heel Polen.  Ernaast staat de oudste kerk in Zakopane -  het houten heiligdom van St. Clemens en de Moeder Gods van Częstochowa uit het jaar 1847. Een paar kilometer verderop is een van de jongste tempels in de stad - de Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in Krzeptówki. Het werd gebouwd in de jaren 80 van de vorige eeuw als een votief offer voor het redden van het leven van Johannes Paulus II na het moordaanslag in 1981. Een van de moderne attracties in Zakopane is Aqua Park, dat baden met thermaal water biedt. Je kunt hier zwemmen en genieten van watermassages met uitzicht op het bergmassief van Giewont! meer over de attracties en geschiedenis van de Zakopane vindt u op deze website: Zakopane.pl  (https://www.polen.travel/nl/steden/andere-steden-ook-absoluut-waard-om-te-bezoeken/zakopane-de-hoogst-gelegen-stad-in-polen)

Zakopane is een stad in het uiterste zuiden van Polen met een kleine 28.000 inwoners, gelegen in het woiwodschap Klein-Polen. Het is het wintersportcentrum bij uitstek in Polen en een geliefd uitvalsoord voor wandelaars in de Tatra. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zakopane)

Lang was Zakopane niet meer dan een klein bergdorpje. Zo is bekend dat er in 1646 niet meer dan 43 inwoners waren. Pas in het midden van de 19e eeuw begon Zakopane als stad in betekenis toe te nemen en begon toeristen en kunstenaars uit het 100 km noordelijker gelegen Krakau aan te trekken. In 1889 telde de stad 3000 inwoners. Vanaf die tijd was het stadje ook makkelijker bereikbaar door een treinverbinding. Tussen 3 januari 1795 en 11 november 1918 hoorde Zakopane bij Oostenrijk. Het was door de Derde Poolse Deling bij Oostenrijk gekomen en door het einde van de Eerste Wereldoorlog kwam het bij de nieuw gevormde staat Polen. De stad ligt op een hoogte van 800 meter aan de voet van de berg Giewont en aan de rivier Witte Dunajec. Tegenwoordig trekt de stad vele toeristen, er zijn talrijke hotels en pensions. Door de typerende bouwstijl van de Podhale met houten huizen en veel houtsnijwerk, heeft het stadje nog steeds een dorps karakter. Ook Villa Atma, het huis waar de componist Karol Szymanowski woonde van 1930 tot 1936, is zo'n houten huis met rijk snijwerk. De villa herbergt nu een aan Szymanowski gewijd museum. De plaatselijke bevolking, die in Polen de Górale (= bergbewoners) genoemd worden, hecht sterk aan tradities. Op straat is vaak een kapela te horen die de voor de streek traditionele muziek speelt. In de stad is een museum gevestigd, het Muzeum Tatrzańskie ("Tatramuseum"), waar in een gerestaureerd herenhuis uit deze periode een beeld wordt gegeven via permanente en tijdelijke tentoonstellingen van het leven in de negentiende eeuw.[1] Buiten de stad ligt een kunstijsbaan genaamd Tor Cos. Hier is in februari 2009 het WK schaatsen voor junioren verreden. In 1939 zijn de Wereldkampioenschappen alpineskiën in Zakopane georganiseerd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zakopane)

In de straten is informatie te vinden over bergtourisme. En er zijn genoeg terrasjes. 









Góralski Browar
Krupowki 40, Zakopane 34-500 Polen... Een verrassend bistro met een terras dat prachtig uitzicht biedt op de Tatra gebergte. Een modern, uit hoofdzakelijk hout, gebouw. Personeel vriendelijk, eten goed. Zeker aan te raden. Tip, proef eens een van hun bieren uit eigen brouwerij.
(https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g274793-d16361606-Reviews-Goralski_Browar-Zakopane_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html)

Góralski Browar
Zakopane, Lesser Poland Voivodeship Poland
Bar/restaurant/winkel (https://untappd.com/w/goralski-browar/419779/beer)

Ze zitten in een winkelcentrum in een modern gebouw. De etage is echter veelal houtbouw. Wat een contrast! Er is vanuit het restaurant een mooi uitzicht op de bergen. Het eten was goed en het bier ook:
















Daarna gingen we nog langs een andere brouwerij:




https://www.browarwatra.pl/

Browar Watra is een brouwerij uit Zakopane, Poland. Zij zijn het meest bekend van het bier Pszeniczne maar ook Ale Franek komt uit deze brouwerij. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/29205/browar-watra-zakopane) Zamoyskiego 1, Zakopane 34-500 Polen (https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g274793-d2600724-Reviews-Watra-Zakopane_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html)

Watra zit op de begane grond, in een wat soberder gebouw.









Er is zelfs een bierspa!?















































Nestled in the far-flung southern corner of Poland, Zakopane rests under the shade of the mighty Tatras Mountains. Skiers flock to this city to enjoy winter sports, while leisure travellers are often found nibbling on ‘Oscypek’, smoked cheese native to this region.
The snow-capped peaks of the Gubałówka attract skiers from all over the world during winters. On your Zakopane holiday, brace yourself for a steep uphill ride on the Gubałówka Hill Funicular to reach the summit and enjoy breathtaking views of the city and the Tatras. Kasprowy Wierch is another pristine winter ski area that blends with the clouds and lends its snowy slopes for skiing and snowboarding. During summertime, you can explore the hiking trails paved through the alpine wilderness of the Tatra National Park.
This city is characterised by the Zakopane Style of architecture, drawing inspiration from folk art and Poland’s highland region – Podhale. The wooden chalets dotted around the city, built on the cusp of the 20th century, owe their distinctiveness to the genius of Stanisław Witkiewicz. You can visit the Museum of Zakopane Style at Villa Koliba and Jaszczurówka Chapel to admire the design intricacies of this architectural style on your Zakopane trip. (https://www.booking.com/tourism/city/pl/zakopane.en-gb.html?S-8225914950480188261:pl:ta:p1:p2:ac:ap:ne:fi:ti:lp:li:cid:agid:ctid-8225914950480188261:det:dm:ppccp=UmFuZG9tSVYkc2RlIyh9YcWHiCDB7igB26Ga37vcB2w;ws=&aid=318615;label=New_English_EN_NL_21458573305-EgkQ296H0a6RQX8W38Fy7AS637942139492:pl:ta:p1:p2:ac:ap:nes:fi:tidsa-55482331735:lp9065037:li:dec:dm:ag21458573305:cmp339938065;ws=&gclid=EAIaIQobChMIwK6b3-7bhgMVz1JBAh1UcwrTEAAYASAAEgIhpvD_BwE)




Toen ik er door de boulevard-winkelstraat liep viel me op dat na elke zoveel winkels, restaurants en barretjes er een bierzaken waar ze regionaal bier verkochten. Het waren wel steeds dezelfde merken.




Ik ging er ook een bij de supermarkt kijken:



En in het berghuisje dronken we het op, en dan was het weer etiketten weken...






Geen opmerkingen:

Een reactie posten