Translate

Zoeken in deze blog

maandag 28 februari 2022

Moersleutel monster Takas

    De moersleutel wordt veel gebruikt door klussers. Moeren en bouten los of vast draaien is zo gedaan met de juiste moersleutel. (https://www.bol.com/nl/nl/l/moersleutels/28367/)

Moersleutels met een zeskant bek voor extra grip op de bout of moer. Makkelijk instelbaar door een wormwiel en voorzien van afleesbare metrische schaalverdeling. Verkrijgbaar in verschillende bekbreedtes. (https://www.makita.nl/artikelen/moersleutel.html)

Een sleutel of moersleutel wordt gebruikt voor het los- en vastdraaien van moeren en bouten. De vorm van de moeren en boutkoppen zijn in de meeste gevallen zeskantig, maar ze kunnen ook vierkant zijn, of cirkelvormig met twee platte vlakken, of een andere vorm hebben. Door deze vormen is het mogelijk om met een passende sleutel de bouten en moeren te draaien. Bij een samenstel van een bout en een moer kan bovendien het meedraaien van de bout worden tegengegaan. De grootte van de kop kan variëren, daarom zijn er sleutels in vele maten. De sleutelwijdte (afstand tussen de twee evenwijdige vlakken van een moer of bout) wordt meestal aangeduid in millimeters, maar deze kan soms ook zijn aangegeven in fracties (bijvoorbeeld 5/8), in zo'n geval is de maatvoering in Engelse duim. Veel voorkomende maten zijn 10 mm, 13 mm, 15 mm en 17 mm. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sleutel_(gereedschap))

Verstelbare moersleutel of Engelse sleutel Verstelbare moersleutels hebben een verschuifbare bek, zodat de bekopening (sleutelwijdte) groter of kleiner gemaakt kan worden, dit geschiedt door draaiing van een stelschroef (wormwiel). Een verstelbare moersleutel wordt meestal met de merknaam bahco aangeduid, of ook wel met Engelse sleutel, alhoewel bij een 'echte' Engelse sleutel de bekken haaks op de steel staan, waarbij de losse bek zich parallel langs de steel verplaatst en de verstelling gebeurt door een draadspil in of aan de steel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sleutel_(gereedschap)#Verstelbare_moersleutel_of_Engelse_sleutel)

Goh ik noemde zo een ding altijd baco. 

Een baco is een verstelbare moersleutel die ook wel bekend is onder de naam Engelse sleutel. De sleutel heeft dezelfde functie als een steeksleutel alleen is hiervan de bekwijdte verstelbaar met behulp van een wormwiel. Daarmee kunt u de baco gebruiken voor verschillende maten zeskantige of vierkante moeren of bouten. Bahco sleutel Bahco is een merknaam, maar in Nederland worden alle Engelse sleutels verkocht onder de naam Bahco of baco. Griptang Eigenlijk is een baco een soort griptang waarmee u materialen tijdelijk kunt vasthouden of samenklemmen. (https://www.gamma.nl/assortiment/l/gereedschap/handgereedschap/sleutels-sleutelsets/bahco-s-moersleutels)

Baco betekent ook een drankje:

De baco bestaat al meer dan een eeuw. Net als de Cuba Libre, is de mix van Bacardi Rum met Cola ontstaan in 1900 in Havana. Op Neptuno Street om precies te zijn. Daar overtuigden Amerikaanse soldaten een barman om zijn geliefde Bacardi Rum te mengen met hun nieuwe favoriet: Coca Cola. In Nederland maken we de baco al jaren met Bacardi Superior, de witte rum van Bacardi. (https://www.gall.nl/ontdek/cocktails/bacardi-cola/)

Een Bacardi cola is een mix drankje dat bestaat uit Bacardi rum met cola. In Nederland staat deze mixdrank bekend als een baco of een bacootje. In de rest van de wereld wordt deze mixdrank een Cuba Libre genoemd. Vaak wordt er aan de rum en cola ook nog wat limoensap toegevoegd. Bacardi cola behoort samen met cola berenburg tot de populairste mixdrankjes van Nederland. Een Bacardi cola bevat behoorlijk wat calorieën. Een longdrink glas met Bacardi cola (200 ml) bevat namelijk zo'n 125 calorieën.  (https://www.hoeveelcalorieen.nl/drinken/calorieen-bacardi-cola-zero)

Maar het gaat mij om een pastry stout van brouwerij Moersleutel:

Brouwerij De Moersleutel is een echt familiebedrijf. Sjaak en Margreet Zomerdijk runnen de brouwerij samen met hun vier zoons Pim, Tom, Rob en Max. De brouwerij is gevestigd in de voormalige keuken op het GGZ-terrein in Heiloo. Bekende bieren van De Moersleutel, beer engineers, zijn de Ofjecitrahoplust (IPA), Motorolie en Willy Tonka. (https://cafedestap.nl/product/moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer/)

In a world far away, where aliens are the shape of sweet pastries and candy floats around in space, you’ll find our monstrous friends. These liquid black treats first visited us in the shape of Graxx The Cream Horn Gobbler, and after that many others came back in 2021. They let us know that there are many more earth visits planned for 2022, and so we’re excited to introduce them as soon as they’re here! Also, we heard they are coming with the same thickness, booziness and sass, but without the C₁₂H₂₂O₁₁ (a.k.a. lactose). (https://moersleutel.com/pastry-stout-monsters)

In our series of sweet pastry stout monsters we have Takas with his third eye and drippig skin. Sotting almonds and chocolate to consume. Don’t be fooled by his crazy looks though, he is freakishly tasty. (https://cafedestap.nl/product/moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer/)

In deze serie zoete gebaksmonsters hebben ze Takas met zijn derde oog en druipende huid. Sotting amandelen en chocolade om te consumeren. Laat je echter niet misleiden door zijn gekke uiterlijk, hij is bizar lekker. (https://brother-beer.nl/product/moersleutel-stouts-de-moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer/)

TAKAS - THE CHOCOLATE ALMOND TORTE TORTURER (https://www.themutedhorn.com/shop/takas-the-chocolate-almond-torte-torturer)

STYLE: Pastry Stout ABV: 11.0% SIZE: 440ml FORMAT: Can (https://www.themutedhorn.com/shop/takas-the-chocolate-almond-torte-torturer)

A smooth pastry stout with almonds, vanilla, cacao nibs and lactose. (https://www.themutedhorn.com/shop/takas-the-chocolate-almond-torte-torturer)

De Moersleutel Takas The Chocolate Almond Torte Torturer.... Een derde oog en druipende huid. Klinkt minder aantrekkelijk dan het bier zelf is. Amandel en chocolade in overvloed in een dikke zwarte drab zoals alleen de Moersleutel dat kan maken. (https://www.misterhop.com/products/de-moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer)

Takas The Chocolate Almond Torte Torturer van Brouwerij Moersleutel is weer een nieuw monster in de pastry monster serie. Deze is gebrouwen met chocola, vanille en amandel, en dat proef je. Deze pastry stout is flink dik en rijk van smaak. Vooral de chocolade en amandel komen mooi naar voren. (https://www.acedrinks.nl/producten/moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer-15420)

Takas – The Chocolate Almond Torte Torturer van brouwerij de Moersleutel uit Alkmaar is een Imperial Pastry Stout van 11%. Brouwerij: De Moersleutel Soort: Imperial Pastry Stout Inhoud: 44 cl. Alcohol percentage: 11% Kleur: Zwart (https://www.rebelbeercans.nl/product/moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer/)

Het zwarte bier heeft bruin schuim dat redelijk snel verdwijnt. Het bier is prikkelend, maar niet echt door veel koolzuur. Het voelt cremerig dik en vlak aan, maar prikkelt toch. De smaak heeft een bittertje, maar dan geen hopbitterheid maar meer iets zoals chocolade. Ook heeft het iets van branderigheid in zich. Het doet wat denken aan peperkoek. Amandel en vanille zou ik er misschien ook wel in kunnen herkennen? Zou er vanille of vanilline in zitten? 

Vanilline is een organische verbinding met als brutoformule C8H8O3. In zuivere toestand is het een wit tot lichtgeel kristallijn poeder met karakteristieke naar vanille ruikende geur, dat slecht oplosbaar is in water. De stof vormt het hoofdbestanddeel van vanille, een smaakstof afkomstig uit de vruchten van de orchideeën uit het plantengeslacht Vanilla.... In de vanillebonen, de vruchten van de vanille-orchidee (Vanilla planifola), komt ongeveer 1–3% vanilline voor (onder de vorm van een glycoside). Daarnaast komt de stof in kleinere hoeveelheden voor in benzoë- en storaxhars, in kruidnagel, olijfolie, boter, aardbeien en lychees.... In vanillestokjes, peulen van vanille-orchidee, komt geen vanilline als zodanig voor, maar wel vanilloside (ofte glucovanilline): vanilline is daarbij als aglycon verbonden met glucose. Pas na een uitgebreid enzymatisch gecontroleerd fermentatieproces, dat enkele maanden in beslag neemt, ontstaat vanilline.... Aangezien de natuurlijke productie van vanilline aanzienlijk kleiner is dan de vraag, wordt het meeste vanilline niet uit vanillestokjes gewonnen. Het grootste deel van de wereldproductie aan vanilline wordt uit lignine gehaald dat een bijproduct is van de papierindustrie. Hierbij worden het lignine gesulfoneerd, en onder verhoogde druk en temperatuur met oxidatoren en basische stoffen behandeld. Minder gebruikt is synthese uit eugenol of guaiacol (2-methoxyfenol)... Vanilline kan ook op biotechnologische wijze geproduceerd worden uit ferulazuur (dat in de natuur in veel planten voorkomt) met behulp van specifieke bacteriën. Opzuivering van het geproduceerde vanilline gebeurt door middel van gefractioneerde kristallisatie. .... Vanilline wordt gebruikt als smaakstof in onder meer vanillesuiker, vanillearoma en chocolade en als geurstof in de parfumerie. Het FEMA-nummer is 3107. Daarnaast is vanilline een uitgangsstof voor diverse andere stoffen, bijvoorbeeld syringaldehyde.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Vanilline)

Syringaldehyde is een aldehyde dat kan geïsoleerd worden uit de vezels van haver- en katoenzaadkaf. De stof kan ook verkregen worden door oxidatie van de lignine van bepaalde bomen, zoals esdoorn en spar.[1] Het komt verder nog voor in onder meer gerst en gedistilleerde dranken als whisky en rum. In zuivere toestand is het een groen tot beige kristallijn poeder met een zwakke, zoete houtgeur. Syringaldehyde is een benzaldehyde, waarbij er twee methoxygroepen en één hydroxylgroep aan de benzeenring zijn verbonden. Deze functionele groep die hiervan is afgeleid wordt ook wel de syringylgroep (of systematisch: 4-hydroxy-3,5-dimethoxyfenyl-groep) genoemd. De naam is ontleend aan Syringa vulgaris (sering), waaruit syringaldehyde in 1888 voor het eerst geïsoleerd werd door hydrolyse van het overeenkomstig glycoside.[2] Synthese Syringaldehyde kan synthetisch bereid worden, bijvoorbeeld uitgaande van vanilline[3] of van pyrogallol.[4] Toepassingen Syringaldehyde wordt gebruikt als aromastof in voedingswaren en als geurstof. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Syringaldehyde)

A monster is a type of fictional creature found in horror, fantasy, science fiction, folklore, mythology and religion. Monsters are very often depicted as dangerous and aggressive with a strange, grotesque appearance that causes terror and fear. Monsters usually resemble bizarre, deformed, otherworldly and/or mutated animals or entirely unique creatures of varying sizes, but may also take a human form, such as mutants, ghosts and spirits, zombies or cannibals, among other things. They may or may not have supernatural powers, but are usually capable of killing or causing some form of destruction, threatening the social or moral order of the human world in the process. (https://en.wikipedia.org/wiki/Monster)

Monsters may also be depicted as misunderstood and friendly creatures who frighten individuals away without wanting to, or may be so large, strong and clumsy that they cause unintentional damage or death. Some monsters in fiction are depicted as mischievous and boisterous but not necessarily threatening (such as a sly goblin), while others may be docile but prone to becoming angry or hungry, thus needing to be tamed and taught to resist savage urges, or killed if they cannot be handled or controlled successfully. Monsters pre-date written history, and the academic study of the particular cultural notions expressed in a society's ideas of monsters is known as monstrophy.[1] Monsters have appeared in literature and in feature-length films. Well-known monsters in fiction include Count Dracula, Frankenstein's monster, werewolves, demons, mummies, and zombies.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Monster)

Monster derives from the Latin monstrum, itself derived ultimately from the verb moneo ("to remind, warn, instruct, or foretell"), and denotes anything "strange or singular, contrary to the usual course of nature, by which the gods give notice of evil," "a strange, unnatural, hideous person, animal, or thing," or any "monstrous or unusual thing, circumstance, or adventure."[2] ( (https://en.wikipedia.org/wiki/Monster))

Monster is overigens ook een energydrankje:

The Original Green Monster Energy Tear into a can of the meanest energy drink on the planet, Monster Energy. It's the ideal combo of the right ingredients in the right proportion to deliver the big bad buzz that only Monster can. Monster packs a powerful punch but has a smooth easy drinking flavor. Athletes, musicians, anarchists, co-ed’s, road warriors, metal heads, geeks, hipsters, and bikers dig it- you will too.  Flavor Profile: Sweet and Salty - It tastes like Monster! Unleash The Beast!.... Total Caffeine: 80 mg Per Serving   160 mg Per Can Consume Responsibly: Not recommend for children, people sensitive to caffeine, pregnant women, or women who are nursing.  (https://www.monsterenergy.com/us/en/products/monster-energy/monster-energy)

Let’s take a look at what goes into a 16 fl. oz. can of Monster Energy : Carbonated Water Sugar Glucose Citric Acid Natural Flavours Taurine Sodium Citrate Color Added Panax Ginseng Extract L-Carnitine L-Tartrate Caffeine Sorbic Acid Benzoic Acid Niacinamide (Vitamin B3) Sucralose Salt D-Glucuronolactone Inositol Guarana Extract Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B6) Riboflavin (Vitamin B2) Maltodextrin Cyanocobalamin (Vitamin B12) (https://energydrinkhub.com/monster-energy-nutrition-facts/)

Monster Energy contains 210 calories per 16 fl. oz. can, which is roughly one-tenth of the recommended daily calorie intake.  .... A standard can of Monster Energy contains 160 mg caffeine, which is can be considered low for an energy drink of this size. For reference, a 16 fl.oz. Reign contains 300 mg caffeine, and 16 fl. oz Bang is packed with 300 mg caffeine. With this figure, we can conclude that Monster’s caffeine is within a reasonable amount. ... Monster Energy contains almost half of the permitted daily caffeine intake which I think is enough to keep you energized throughout the day. It is also suited for those with a pretty low level of caffeine tolerance. ... So, regardless of your caffeine tolerance, you should drink Monster Energy in moderation to prevent all sorts of potential health risks. How much Sugar does a Can of Monster Energy Contain? Monster Energy is heavily stuffed with 54 grams sugar per 16 fl. oz. can, which can be too much if compared to other energy drinks on the market. ... If consumed responsibly, Monster Energy Drink is not bad for you at all. I don’t think Monster Energy is dangerous for you if you drink it only once in a while and live a healthy lifestyle. Monster Energy is undeniably one of the most powerful energy drink brands on the market, and it will undoubtedly boost your mental performance, especially on a lazy day.... A can of Monster a day is enough to help you get through your physical tasks. In my opinion, Monster’s sugar content is the main reason why it’s harmful to consume more than one can of Monster in a day. 54 grams of sugar each day may not appear to you as an excessive amount. But you’ll be having 108 g of sugar with just two cans of Monster Energy Drink. Such a high amount of sugar is simply poison! Overconsumption of sugar will inevitably result in a sugar crash along with a variety of adverse effects. So, take my advice, stick to one can of Monster per day for health reasons.(https://energydrinkhub.com/monster-energy-nutrition-facts/)

Monster Energy is een Amerikaans merk energiedrank, in handen van Monster Beverage Corporation. In een groot aantal Amerikaanse staten en in de Benelux wordt de distributie door Coca-Cola Enterprises verzorgd. Het drankje kent vele varianten zoals de Ripper, de Hitman, enz. De standaardvariant is de Regular (herkenbaar aan het groene logo op het blik).... Het belangrijkste bestanddeel van Monster Energy, en alle andere energiedranken is cafeïne. Hiernaast bevat Monster Energy ook; koolzuurhoudend water, sacharose, glucose, taurine, citroenzuur, ginseng, carnitine, sorbinezuur, benzoëzuur, nicotinamide, natriumchloride, glucuronolacton, guaraná, pyridoxine, glucosamine, sucralose, riboflavine, maltodextrine, cyanocobalamine, B-vitamines, L-carnitine, L-tartraat en kunstmatige kleurstoffen.... Om zo veel mogelijk naamsbekendheid te vergaren sponsort Monster Energy een aantal bekende sporters. Hieronder zijn Formule 1 coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton, MotoGP rijders Valentino Rossi en Colin Edwards, Pro-Skater Rob Dyrdek, Rally rijder Ken Block, Dakar-rally rijder Robby Gordon en IndyCar rijder Paul Tracy. Monster Energy sponsort ook bepaalde gevechtsporten, zo zijn er regelmatig blikjes Monster Energy te zien in de MMA wereld.... Net als andere energiedranken is Monster niet helemaal onschuldig[1]. In de Verenigde Staten zijn kinderen overleden na het drinken van Monster Energy, waaronder een 14-jarig meisje dat een aandoening aan haar bloedvaten had en door de grote hoeveelheid cafeïne en andere stimulerende stoffen in het drankje een hartaanval kreeg.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Monster_Energy)

Most people just assume the concept behind Monster is just some clever marketing, but there's a conspiracy theory circulating that there's much more to the logo than just the claws of some unidentified monster we never actually get to see (but sort of want to). Those claw marks are at the heart of the theory, and it's claimed they're actually in the shape of the Hebrew vav, which represents the number six. There are three claws... and you can probably see where this is going. In addition to the "666," there's a ton of other satanic evidence that's supposedly been discovered on cans of Monster. That includes the design of the Monster logo's "O," which some liken to a cross that's turned upside-down every time you take a drink. There's also the slogan — Unleash the Beast — that has stirred up some hate. Needless to say, Snopes notes there's pretty much nothing to the claims in the conspiracy theory, but that hasn't stopped the story from making the rounds pretty regularly since 2009.... Head off to India for a vacation, and be forewarned: You're not going to find Monster there waiting to give you a much-needed pick-me-up. They're banned, and it's for a weird reason. In 2015, The Telegraph India reported Monster Energy was ordered to cease production and sales in India (along with Cloud 9 and Tzinga). The reason? The drinks just didn't make any sense. They included both caffeine, which is a stimulant, and ginseng, which is a popular ingredient in traditional medicines that has the exact opposite effect as a stimulant. Those conflicting ingredients were the reason given for the ban, with the official decree describing the combination was "irrational and impermissible." Caffeine alone, on the other hand, was noted to be generally considered safe, but the levels of caffeine in Monster (and other energy drinks) warranted some more research. That was found to be especially true, says Down to Earth, when testing seemed to suggest as many as 38 percent of energy drinks tested (including Monster) contained higher levels of caffeine than what was disclosed on the label — a label which India also took issue with, calling it misleading.... In 2016, The Chicago Tribune reported on Monster's dubious record: They'd filed more cases with the US trademark courts than any other company. They take their trademark very, very seriously, which is fine. But they've also taken it to extreme levels. They've sued a craft brew house in Ohio for naming a beer the "Beast from the East," they sued a Mexican restaurant over their "Monster Kong Nachos," and they even sued a winery called Dassault Wine Estates for treading too close to the name of their Monster Assault. They've even sued a group of fish enthusiasts called MonsterFishKeepers, an online forum used to discuss their love of keeping large and exotic fish. Li Chih, the domain's owner, didn't roll. Instead, he reached out the Suffolk University Law School, where students take cases pro bono. They spent years defending their case in court, and they won. The verdict was kind of hilarious, and the courts decided that since in Chih's case, using the word "Monster" in front of "FishKeepers" made it pretty clear no one was going to confuse the group of aquarium enthusiasts with energy drinks. (https://www.mashed.com/116569/untold-truth-monster-energy-drinks/)

Overigens is 1 Taka uit Bangladesh gelijk aan 0,01 Europese Euro. 

The Bangladeshi taka (Bengali: টাকা, sign: ৳, code: BDT, short form: Tk) is the currency of the People's Republic of Bangladesh. In Unicode, it is encoded at U+09F3 ৳ (HTML ৳). Issuance of bank notes ৳10 and larger is controlled by Bangladesh Bank, while the ৳2 and ৳5 banknotes are the responsibility of the ministry of finance of the government of Bangladesh The banknotes of Tk. 2 and Tk.5 have mostly ben replaced by coins while lower denomination coins [including all poysha coins] upto Tk. 1 have almost gone out of circulation due to inflation.. The most commonly used symbol for the taka is "৳" and "Tk", used on receipts while purchasing goods and services. It was formerly divided into 100 poysha, but poysha coins are no longer in circulation.... According to The American Heritage Dictionary of the English Language and Banglapedia, the word taka came from the Sanskrit word tankah.[2][3] The word taka in Bangla is also commonly used generically to mean any money, currency, or notes. Thus, colloquially, a person speaking in Bangla may use "taka" to refer to money regardless of what currency it is denominated in. This is also common in the Indian states of West Bengal and Tripura, where the official name of the Indian rupees is "taka" as well. In other eastern Indian languages with the influence of Prakrit in Bihar it is "taka" in Maithili and Magadhi languages, in Assam it is টকা tôka and it is ଟଙ୍କା taṅkā in Odisha. (https://en.wikipedia.org/wiki/Bangladeshi_taka)

Taka Higashino is a motorcross driver who drove Monster Energy at the 2019 Monster Jam event in Japan. (https://monstertruck.fandom.com/wiki/Taka_Higashino)

FREESTYLE MOTOCROSS ATHLETE Taka Higashino Japan JAPAN ... Monster Energy’s Taka Higashino made history in 2010 – becoming the first Japanese Moto-X rider to medal at the ESPN X Games. He won bronze in Best Trick with a double seat grab back flip Indy air. But long before taking a podium rung on action sports’ center stage, Taka paid his dues on American SoCal freestyle soil – and foam pits – as the Japanese transplant took up residence here in the States in 2006. Adopted by Metal Mulisha and under the tutelage of fellow Monster Energy FMXer Jeremy “Twitch” Stenberg, Taka’s risen, like the sun, up through the global FMX ranks to the upper echelon status he now enjoys.  (https://www.monsterenergy.com/be/nl/sports/freestyle-motocross/taka-higashino)

Taka Monster  is ook een naam van Alex Guerrero uit  Ciudad Victoria, Mexico op Soundcloud: https://soundcloud.com/takamonster

TAKAS TRÄUME: Taka und die Monster (German Edition) Kindle Edition German Edition  by S Svikiro (Author), Saskia Maassen (Translator) ... Die Welt von Baby Taka ändert sich, sobald er einschläft und alle seine Träume wahr werden. Er ist acht Monate alt und kann weder laufen noch sprechen. Eines Tages entdeckte er, dass das Geheimnis des Glücks im Schlaf lag. Sobald er schlief, befand er sich in verschiedenen Teilen des Planeten. Seine vielen Traumabenteuer führten ihn an manchmal gefährliche, aber aufregende Orte. In seinen Träumen konnte er mit Tieren sprechen, er konnte vorhersagen, welches Spiel er als nächstes spielen sollte, und vor allem konnte er mit Kindern aus der ganzen Welt spielen. Seine Träume führten ihn in den Dschungel Afrikas, in die Meere Europas, in die Wunderländer Asiens, in die Geheimnisse Amerikas und in unbekannte Welten. Eine Traumwelt für jedes Kind. (https://www.amazon.com/TAKAS-TR%C3%84UME-Taka-Monster-German-ebook/dp/B082XK714R)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten