Zat ik laatst op terras Vroeg de ober wat ik wilde drinken. Dus ik vraag of ze een lekkere IPA of pastry stout hebben. Verontschuldigt de jongen zich meteen dat het z'n eerste dag is. Dus ik vraag nog of hij dan maar iets van Moersleutel mag doen. Okee reageert hij, maar wil je een Ai-pi-aaj of een stout? Dus uiteindelijk geef ik aan dat ik een bittere IPA wil. Kreeg ik een IPA van Van Moll. Zoet!! Zoet!! Tja, die fruitsmaak staat mij beetje tegen. Is een persoonlijk dingetje. Ik ben nogal ouderwets en zoek bitterheid in bier. Wel fijn om Eindhoven te promoten. M'n tafelgenoten kende de brouwerij.
Doerak India Pale Ale Wij hartje IPA. En dan vooral onze eigen Doerak. Een opwekkende bittersweet symphony. Gebrouwen zoals wij ‘m het lekkerst vinden. Licht bitter, maar met een brutale hoeveelheid tropisch fruit. Deze doerak drinkt als muziek in je oren. Lest je dorst, neemt je mee, raakt je vol. Ondeugende charme en met trots onze flagship IPA. Details ALCOHOL 6,2% | 14,5 PLATO KLEUR BLOND | 15 EBC BITTERHEID | 45 IBU MOUT PILS, BISCUIT, MUNICH, CRYSTAL HOP CITRA, COLOMBUS, MOSIAC, SIMCOE, SABRO TEMP 6-8 °C (https://vanmollcraftbeer.com/doerak/)
Waar komt het woord doerak vandaan? Is het misschien een verkorting van doe maar raak? Nee, doerak is een leenwoord uit het Russisch; doerak (дурак) betekent in die taal ‘domkop, dwaas’. In het Nederlands betekende doerak in eerste instantie ‘gemeen, laaghartig mens’, maar later ontstond de afgezwakte of zelfs enigszins liefkozende betekenis ‘ondeugd, deugniet, bengel’. Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (EWN) heeft het Nederlands het Russische woord vermoedelijk overgenomen van de kozakken, die in 1813 en 1814 Nederland hielpen de troepen van Napoleon te verdrijven. Overigens is het volgens het EWN pas in 1879 voor het eerst op schrift aangetroffen. Het EWN meldt verder nog dat het Maleis een sterk gelijkend woord kent: durhaka, dat ‘opstandig’ of ‘opstandeling’ betekent. Het ligt echter niet voor de hand dat ons woord doerak daarvandaan komt, zoals weleens is geopperd, omdat dit woord ook voorkomt in talen die geen contact met het Maleis hebben. (https://onzetaal.nl/taaladvies/doerak)
Na dit drankje kreeg ik van de ober wederom de vraag of ik wat wilde. Opnieuw vroeg ik naar een bitter bier. Lamme Goedzak doen? Het leek mij een blond bier en geen IPA, maar ja ik wilde ook niet al te lastig doen. Ook wel leuk om de Scheldebrouwerij te promoten. Het bier smaakt ook lekker bitter. Dit is wel lekker bier. Al blijft het wat standaard.
Lamme Goedzak Belgian Style Blonde 7% Beyond blonde (https://scheldebrouwerij.com/en/bieren/lammegoedzak/)
Lamme Goedzak Vol blond 7% Blond vivant! Deze blonde Bourgondiër is mooi in balans, vertrouwd en gedurfd gebrouwen. Vol van smaak, fris in de neus en met een lange afdronk danst deze klassieker in je mond, met fruit en bitter die het ritme bepalen. Lamme Goedzak weet hoe je het leven moet vieren.... De balans tussen fruitigheid en prikkelende bitterheid maakt dit goedlachse gerstenat breed inzetbaar. Met name vetten en zouten worden door onze goedzak met verve gepareerd. (https://scheldebrouwerij.com/bieren/lammegoedzak/)
Lamme Goedzak is een Blond met 7,0% alcohol. Lamme Goedzak wordt gebrouwen door De Scheldebrouwerij BV in Meer.... Lamme Goedzak is een donkerblond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7%. Het wordt gebrouwen sinds 1995 door de Scheldebrouwerij.... Smaak & Omschrijving zachte, volle smaak met zoete, karamelachtige, fijnbitterige componenten. De naam “Lamme Goedzak” verwijst uiteraard naar Lamme Goedzak, de beste vriend van Tijl Uilenspiegel en de levensgenieter die best van een beker bier hield. Op het etiket van het bier staan twee wildemannen. Deze zijn typisch voor de Scheldebrouwerij. Zij verwijzen naar Bergen op Zoom, de Nederlandse gemeente die twee wildemannen in het wapenschild draagt en waar de oprichters van de brouwerij banden mee hadden. Op de achtergrond van het etiket staat de Sint-Gertrudiskerk van Bergen op Zoom. De wildemannen dragen Lamme Goedzak weg. Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd in Nederland en werd Lamme Goedzak daar ook gebrouwen. In 2007 vestigde de Scheldebrouwerij zich in België en wordt het bier daar gebrouwen en gepromoot als "Belgisch bier" om de export te bevorderen. (https://www.biernet.nl/bier/merken/lamme-goedzak)
Lamme Goedzak is een personage uit het boek De Legende van Uilenspiegel (1867) door de Belgische schrijver Charles de Coster.[1] Hij is Uilenspiegels beste vriend naast zijn geliefde Nele. Lamme Goedzak komt niet voor in de oorspronkelijke 15de- en 16de-eeuwse vertellingen rond Tijl Uilenspiegel die in Duitsland en Vlaanderen de ronde deden. ... De naam "Lamme Goedzak" (ook in de oorspronkelijke Franse tekst heet hij zo) geeft zijn karakter al goed weer. Hij is een zachtmoedige man die op zijn gemak van het leven geniet. Als kind ontvluchtte hij het ouderlijk huis omdat hij gepest werd door zijn jongere zus en niet assertief genoeg was om iets terug te doen. Hij is verzot op eten en drinken (wat te zien is aan zijn lichaamsomvang) en helpt Uilenspiegel graag met het uitvoeren van diens fratsen. Evenals Uilenspiegel strijdt hij tegen de papen. Hij is meedogenloos als een monnik hem voor "dikzak" uitmaakt. Hij verlangt hevig naar zijn eigen vrouw (die hij nergens vinden kan) en weerstaat intussen de verleiding van andere vrouwen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lamme_Goedzak)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten