Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 24 februari 2022

Weer een van Ertvelde

Brouwerij Van Steenberge, ook bekend als Brouwerij Bios of Schelfaut, is een Belgische brouwerij opgericht in 1784 als Brouwerij De Peer. Het bedrijf is gevestigd in het Oost-Vlaamse dorp Ertvelde, deelgemeente van Evergem. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Van_Steenberge) Ertvelde is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Evergem. Ertvelde ligt in de Gentse Kanaalzone, op de grens tussen het Gentse Houtland en het Meetjesland. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ertvelde)

Brouwerij Van Steenberge staat bekend als huurbrouwer.

Ik heb een Bergse Blond, Dubbel en tripel met op achterkant: 'Gebrouwen te B9940' te Ertvelde. 

Ik bedoel overigens geen bieren van de Scheldebrouwerij. 

Sinds 1994 brouwen ze met gevoel en verstand bier voor wie van bier houdt. Hun verhaal begon ooit met kleine hobbyketels in Krabbegat (Bergen op Zoom) waar de eerste speciaalbieren het levenslicht zagen. Via Zeeland trokken ze door naar het Vlaamse land waar nog veel meer heerlijkheden zouden volgen. De Schelde zijn ze nooit uit het oog verloren. De Bergse krab en de Wildemannen uit het wapen zijn altijd hun trouwe vaandeldragers gebleven. Al ruim een kwart eeuw brouwen ze klassiek Belgisch bier met een mespuntje modern voor de ware liefhebber van bier in balans. (https://vlaamsebrouwers.be/brouwerijlocaties/belgium/antwerpen/meer/scheldebrouwerij/)

Bergse bierbrouwerij Sterck bedoel ik ook niet:

Hee, dat is leuk: er komt een brouwerij in de Bergse binnenstad 06 december 2018 Irma van Schaijk Er moet nog het een en ander geregeld worden, maar toch willen we je dit nieuwtje niet onthouden: er komt een brouwerij in de Bergse binnenstad! De naam is al wel bekend: brouwerij Merck. Maar voor Merck echt van start kan, moeten er nog wel een paar details geregeld worden. Zoals een vergunning en een pand. Nieuwtjes Nancy Donders is er echter van overtuigd dat de brouwerij er komt. “We hebben al een website en een Facebookpagina. Daar posten we af en toe wat nieuwtjes op. Dus als mensen op de hoogte willen blijven, moeten ze ons even liken.” Nou, dat gaan we zeker doen en zodra we meer weten, laten we het jullie weten op indebuurt! Open in het voorjaar Volgens Nancy is het de bedoeling dat de brouwerij in het voorjaar van 2019 opengaat. We zijn heel benieuwd… want Bergse Krabben zijn tenslotte dol op bier! (https://indebuurt.nl/bergenopzoom/eten-drinken/hee-dat-is-leuk-er-komt-een-brouwerij-in-de-bergse-binnenstad~69268/)

De drie musketiers van de Bergse Brouwerij Sterck maken bier weer speciaal 25 oktober 2019 Joost Verdult Bergenaren zijn trots op hun stad. Met trofeeën als het Markiezenhof en de Gevangenpoort is dat ook niet heel raar. Toch hoeven we niet alleen trots te zijn op de pareltjes die we zien, ook het Bergs dat we kunnen proeven is het chauvinisme meer dan waar. Maak kennis met het gerstenatje uit het Krabbegatje: Brouwerij Sterck. Het verhaal van Brouwerij Sterck heeft iets weg van het begin van een sprookje. Zo waren er eens drie hobbybrouwers van de Bergsche Bierbrouwers Gilde uit Bergen op Zoom. Alle drie hadden ze een droom: het beginnen van een eigen professionele brouwerij. Tot zover het sprookje, terug naar de realiteit. Als enige brouwerij van de stad, trakteren Rick Donders, Joris Stoop en Maarten Touw de Bergenaren op een smaakvolle vorm van liefde voor de stad. Met één doel: liefde voor het bier. (https://indebuurt.nl/bergenopzoom/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/bergse-brouwerij-sterck-maakt-bier-weer-speciaal~91940/)

De bierbrouwerij van Bergenaren Joris Stoop (36), Maarten Touw (42) en Bertram van Beers (47) is verhuisd naar Kruisakkers. Voorheen zat het trio met brouwerij Sterck in een klein pand aan de Bosstraat. Dat was gezellig, maar verre van ideaal. “De Bosstraat was natuurlijk fantastisch om te beginnen, zo midden in de binnenstad”, zegt Maarten Touw. “Veel mensen kwamen even binnenlopen om te kijken bij het brouwproces. Maar als je kijkt naar wat we allemaal doen met hoeveel mensen, dan zie je dat het gewoon te klein en te krap was.” (https://www.zuidwestupdate.nl/nieuws/bergs-trio-zet-brouwerijgeschiedenis-door-in-nieuw-onderkomen/)

Bergen op Zoom is een bourgondische stad. Bij veel activiteiten draait het om eten en drinken. Een BOZtoberfest, de proefmei of Foodstoet, het jaarlijkse Bierfestival en de vastenavend zijn steevast uitverkocht en drukbezocht.In een dergelijke stad, met in de regio volop streekproducten, en in een tijd waarin het ambacht de boventoon voert ten opzichte van “grote’ concerns ontbreekt een goed ambachtelijk bier. Verbonden aan stad en streek. Bier, gebrouwen in een brouwerij ín de stad, op basis van het traditionele brouwproces met een moderne uitstraling. Het feit dat dit alles ontbrak in een stad met een rijke brouwgeschiedenis als die van Bergen op Zoom is de start van Brouwerij Sterck geweest. Merck Toch Hoe Sterck STERCK? Bij onze brouwerij willen we graag een totaal beleving bieden. Behalve het nuttigen van een Sterck pintje is onze installatie zichtbaar voor bezoekers. En bestaat er tevens de mogelijkheid om je laten informeren over, onder andere, het brouwproces bij de aanwezige brouwmeesters. De op locatie gebrouwen bieren zijn uiteraard beschikbaar voor verkoop bij de brouwerij, maar zijn ook te vinden bij diverse speciaalbier cafés in de regio. Verder willen wij van Brouwerij Sterck graag samenwerkingen aangaan met producenten van ambachtelijke producten en met duurzame ondernemers die de regio rijk zijn. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen.  (https://brouwerijsterck.nl/pages/overdebrouwerij/)

Ook bedoel ik niet brouwerij uit Halderbergen:

Brouwerij t Meuleneind 't Meuleneind - Halderbergs Dubbel Dubbel (7%) ... Dit Halderbergs Dubbel vindt zijn oorsprong in de Brabantse gemeente Halderberge. Ze is speciaal voor jou met liefde uit lokale producten op ambachtelijke wijze gebrouwen. Een dubbel zoals een dubbel moet zijn, vol van smaak en een tikkeltje eigenwijs. (https://hollandcraftbeer.nl/halderbergs-dubbel.html)

De oorsprong van onze brouwerij ligt in het Zeeuwse Westkapelle. Brouwer Jan groeide op als boerenzoon en verbaasde zich over de uitgestrektheid van de graanvelden, die elk jaar in augustus opgegeten worden door enorme dorsmachines. Hoe het geoogste graan zijn weg vervolgde en middels diverse processen z’n weg vond in de voedselketen heeft ons altijd geïnspireerd. De liefde voor bier en het ontrafelen van het mysterie rond het brouwproces bracht de verbinding tussen het groeien en bloeien op de Zeeuwse velden en het Brabantse genieten. Het brouwen In 2013 begon Brouwer Jan amateuristisch te experimenteren met het basis brouwen. Hij kreeg van zijn zoon, Brouwer Joost, voor zijn verjaardag een extract in blik, zo eentje, waarmee je je eigen biertje kan brouwen. Dat dit eerste brouwsel nog wat aan de smaak te wensen overliet, dat is een understatement, maar een nieuwe hobby is geboren. In 2017, na dit proces serieus genomen te hebben; uitgeprobeerd, gerommeld, geproefd en verfijnd te hebben is deze hobby uitgegroeid tot een heuse brouwerij. Dit proces was zo aanstekelijk, dat Brouwer Joost ook niet weg te slaan was bij de ketels. Brouwerij 't Meuleneind, heeft haar drijfkrachten gevonden. Zo ongeveer eind 2019 is het uit de hand gelopen: brouwers Joost en Jan zeiden hun baan op, om al hun tijd in de brouwerij te kunnen steken. Nieuw apparatuur werd binnengehaald, en het assortiment is nog altijd groeiende. Een ding is zeker: er zit aandacht en liefde in de bieren van Brouwerij 't Meuleneind, en dat proef je! (https://brouwerij-tmeuleneind.nl/home)

In Halderbergen hebben ze carnaval. In Bergen op Zoom heet het Vastenavond. In Limburg heet het Vasteloavend. In België is het carnaval. In Bergen is het trouwens ook 'carnaval'.   

Brouwerij Van Steenberge staat garant voor onafhankelijkheid, vooruitgang en groei. Ze legt de nadruk op traditionele brouwkunst aangepast aan de technologische evoluties en garandeert betrouwbare kwaliteit en service. Respect voor de medewerkers en zorg voor het milieu staan centraal in het beleid. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/1605-brouwerij-van-steenberge)

Ja, deze bedoel ik -denk ik- 

Bergen ... (Noord-Limburgs: Baerge) is een dorp in de Nederlandse provincie Limburg in de gelijknamige gemeente. Het dorp dat ook Oud Bergen wordt genoemd telt 380 inwoners. Voor de postadressen vallen de dorpskernen Nieuw Bergen en Aijen onder Bergen. Het CBS beschouwt de drie dorpskernen ook als een dorp met de naam Bergen. Op 1 januari 2021 telden deze drie dorpskernen samen 5.240 inwoners.[1] De oude kerk in Bergen (gelegen aan de Oude Kerkstraat) is het oudste gebouw in Bergen: de kerk stamt uit circa 1200. Bergen maakte sinds de zestiende eeuw deel uit van de schepenbank van Well en had geen eigen zegel of wapen. Bergen behoorde verder bij het het Overkwartier van Gelre (ook wel: Opper-Gelre). Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814). Op het Congres van Wenen in 1815 werd een nieuwe staatkundige indeling afgesproken. De grens tussen Nederland en Pruisen (nu: Duitsland) werd bepaald op een afstand van een kanonschot gemeten vanaf de rivier de Maas. Dit om een bufferzone te vormen in geval van een aanval uit het oosten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_(Limburg,_plaats))

De Erdmennekes is de carnavalsvereniging die is ontstaan in (Oud) Bergen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen. ... De Belhamels is de jeugdvereniging van De Erdmennekes, voor de jeugd uit Bergen. Ze is opgericht tijdens Kerst in het jaar 1963. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen. ... De Sukerpinnen is de carnavalsvereniging die is ontstaan in het toenmalige dorp Aijen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken Aijen, (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen. ... De Bietjes is de jeugdvereniging van De Sukerpinnen, voor de jeugd uit de wijk Aijen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken Aijen, (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_(Limburg,_plaats))

Nieuw Bergen is relatief laat ontstaan ten oosten van (Oud-)Bergen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de gemeente Bergen en het kleine dorp Bergen dus ook. Aangezien Bergen op de uiterwaarden van de Maas gelegen is, ontbreekt het aan uitbreidingsmogelijkheden. Het gebied rond Bergen kende vaak overstromingen. Daarom heeft de gemeenteraad in 1955 besloten om een woongebied te stichten aan de oostzijde van de Rijksweg. Deze woonkern kreeg op 9 juli 1963 de officiële naam: Nieuw Bergen. ... In 2014 is het centrum van Nieuw Bergen uitgebreid met een nieuw winkelblok met de naam Mosaique. Rondom het centraal gelegen Mosaique bevindt zich het autovrije winkelgebied. Aan de zuidzijde hiervan, naast het gemeentehuis, is een gebouw verrezen met op de begane grond ruimte voor een restaurant. Het heeft een toren die bedoeld is als landmark voor Nieuw Bergen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw_Bergen)

Toen wij er liepen was het winkelcentrum redelijk leeg. Of positief bekeken er is veel ruimte te huur, dus veel potentie voor nieuwe winkels. Wel handig is het dne kik om dan wel essentiële dingen als drank of chocolade te gaan verkopen. Aan fitnes of educatieve boeken is volgens Den Haag niet zo een behoefte. De Landmark-toren hadden wij aangezien voor moskee. In de Lidl was het bieraanbod redelijk standaard, maar de Jan Linders had behoorlijk wat, met ook flink wat (misschien wel bijna alle!) trappisten. Naast de bakker, vlakbij de Lidl was een delicatessenzakje met groente en fruit en de standard lokale zooi (jam,likeur, snoep etc.) en dus ook het streekbier. Naast dat streekbier was er ook een behoorlijk assortiment speciaalbier van Belgische en Nederlandse en internationale herkomst. Founders KBS, Kompel, Mannenpap, Uilje en  Põhjala enzovoort.  

Ze hadden ook typisch Bergs bier (uit Ertvelde)

Tontje blond (7,5%) een donker stroblond bier at moutig smaakt

De Fontijn dubbel (8%) een alcoholerig bier dat erg donker is, zou zo voor een porter door kunnen gaan. Zwaar bier.

't Carillon tripel (9%) een moutige blond bier met droge afdronk, waar je (ik) de 9%  niet herken(t).

Van wie komt dit af?

Met gepaste trots presenteren wij 3 ‘Bèrgse bierkes’: ‘Tontje’ (blond), ‘De Fontein’ (dubbel) en “’t Carillon’ (tripel) Deze biertjes zijn in pakketten van 3x 2 flesjes à 0.33 ltr. en/of 3x 1 fles à 0.75 ltr. (in elk pakket zitten alle 3 de smaken) te bestellen via https://erdmennekes.nl/bestellen De pakketten kosten slechts € 22.- p/st., je krijgt er ook nog eens 4 prachtige onderzetters bij én als klap op de vuurpijl bezorgen onze leden de pakketten met plezier bij je thuis! Zo geniet je thuis van de smaak van carnaval! Bekijk de presentatie ook via https://youtu.be/221Uzvpe0bI... 3 Speciale bierkes 12/12/2020 // CV DE ERDMENNEKES // FEESTEN Wat hadden we graag met jullie een feestje gebouwd vanavond… maar helaas, het is niet anders. Geen Sterrenparade 2.0, maar wel groot nieuws… want je kunt vanaf nu ook thuis de smaak van carnaval proeven! Na maanden van voorbereiding presenteren wij vanaf vandaag namelijk onze eigen ‘Bèrgse speciaal bierkes’. Deze biertjes zijn in pakketten van 3x 2 flesjes à 0.33 ltr. en/of 3x 1 fles à 0.75 ltr. (in elk pakket zitten alle 3 de smaken) te bestellen via www.erdmennekes.nl/bestellen. Een blond, dubbel en een tripel, met liefde en alleen de allerbeste ingrediënten gebrouwen… heerlijk. Geloof je het niet? Ontdek in dit filmpje dan de bevindingen van de inmiddels experts uit Ysselsteyn! Ohja; zo’n Bèrgs bierpakket heb je al voor € 22.- p/st., je krijgt er ook nog eens 4 prachtige onderzetters bij én als klap op de vuurpijl bezorgen onze leden de pakketten met plezier bij je thuis! Prôst, let ’n bitje op mekaar en blief gezónd! Bekijk de presentatie van deze biertjes op Youtube via https://youtu.be/221Uzvpe0bI (https://www.erdmennekes.nl/nieuwtjes/)

Zie ook https://www.facebook.com/watch/?v=703409800321941 

Met gepaste trots presenteren wij 3 ‘Bèrgse bierkes’: ‘Tontje’ (blond), ‘De Fontein’ (dubbel) en “’t Carillon’ (tripel) Deze biertjes zijn in pakketten van 3x 2 flesjes à 0.33 ltr. en/of 3x 1 fles à 0.75 ltr. (in elk pakket zitten alle 3 de smaken) te bestellen via www.erdmennekes.nl/bestellen De pakketten kosten slechts € 22.- p/st., je krijgt er ook nog eens 4 prachtige onderzetters bij én als klap op de vuurpijl bezorgen onze leden de pakketten met plezier bij je thuis! Zo geniet je thuis van de smaak van carnaval! (https://www.facebook.com/watch/?v=703409800321941)

Zo mooi de Erdmennekes die hun bier halen uit Ertvelde. Al snap ik eigenlijk niet waarom een carnavalsvereniging zulk zwaar bier presenteert. Dat is toch geen 'session beer', oftewel doordrinkbier? Zo kun je geen avond doorkomen. Volgens mij hoort bij zo'n feestavond (of weekend) lichtalcoholische pils. Waarbij de sfeer belangrijker is dan de smaak...

Overigens bedoel ik deze dus niet:

De Limburgs Dubbel is een bier gebrouwen door Brouwerij De Fontein uit Stein. Deze Dubbel heeft een alcohol percentage van 6.0%. De bierstijl Dubbel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-de-fontein-limburgs-dubbel) Limburg bier van brouwerij De Fontein. Opgericht in 2003. Aan de rand van oud-Stein, aan de Belgische grens, vindt u Brouwerij De Fontein, een verrassende plek! Fontein brouwt vele Limburgs biermerken, deze worden beoordeeld door onze specialisten en hopelijk ook door jullie. (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-de-fontein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten