Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 22 februari 2022

Leve n’in de brouwerij!

"Vastenavend motto 2022 op ludieke wijze bekend gemaakt" is de kop bij een artikel op https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/nieuws/19010/vastenavend-motto-2022-op-ludieke-wijze-bekend-gemaakt/. Ik dachteerst dat het over een Limburgs carnaval ging omdat het daar vastenavond heet, maar blijkbaar is dat ook in Brabant zo:

"Op ludieke wijze is vrijdagavond het motto van vastenavend 2022 in ’t Krabbegat bekend gemaakt. De stichting Vatsenevend doet verslag: Enkele weken geleden hadden de boeren van Stichting Vastenavend een brief gehad waarin stond dat er goed nieuws was voor onze stad. Zo zouden er gigantische alcoholvoorraden zijn op het voormalige Nedalco-terrein, die klaar zijn voor ontginning en exploitatie. De miljoenen die de stad zo hard nodig heeft, liggen hier voor het oprapen! De boeren werden uitgenodigd voor de voorlichtingsbijeenkomst in de buurt van de voormalige ‘spiritus’. Alcoholvoorraden maken Bergen op Zoom financieel gezond En zo kwamen de boeren vrijdagavond 5 november j.l. bijeen bij het Groot Arsenaal. Na bij binnenkomst ontvangen te zijn door twee suppoosten, werd de voorlichtingsbijeenkomst geopend door twee ‘zogenaamde’ ambtenaren van de gemeente Bergen op Zoom. Een hele hoge vlotte ambtenaar en een wat nederige lagere ambtenaar. Zij namen in hun verhaal de boeren mee in wat zij konden verwachten van deze avond. De strekking van het verhaal is dat de vondst van de alcoholvoorraden Bergen op Zoom weer (financieel) gezond kunnen maken. Als dat geen goed nieuws is! Hoog percentage Vervolgens werden de boeren naar buiten begeleid voor een ware ‘beleving’; mannen in laborantpakken maakten gebruik van verschillende proefopstellingen om aan te tonen hoeveel alcohol wel niet in de grond verscholen ligt. Ook werd vastgesteld dat de alcohol uit een zeer hoog percentage bestaat. Maar liefst 7×11 procent! https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/nieuws/19010/vastenavend-motto-2022-op-ludieke-wijze-bekend-gemaakt/

Enkele weke geleeje adde de boere van Stichting Vastenavend ’n brief g’ad waarin stond da t’r goei nuuws was voor onze stad. Zo zouwe d’r giegantiese alco’olvoorrade zijn op ’t voormalege Nedalco-terrein, die gereed zijn vorontginning en ekplataasie. De miljoene die de stad zo ard nóódegd et, legge ier vor ’t oprape! De boere wiere uitgenóódegd voor de voorlichtingsbijéénkomst in de buurt van de voormalege spiritus. (https://www.bozinbeeld.nl/6710-vastenavend-motto-2022-leve-n-in-de-brouwerij)


Leve n’in de brouwerij! is het optimistische motto van aankomende Vastenavend. Dat is traditiegetrouw bekendgemaakt voorafgaand aan de ellefde van de ellefde in ‘t Krabbegat. ...Het gerucht zoemde al even rond. Op het voormalige Nedalco-terrein zouden gigantische alcoholvoorraden zijn opgeslagen. De miljoenen die de stad zo hard nodig heeft, liggen er voor het oprapen. Daarover werden de boeren van Stichting Vastenavend vrijdagavond in het Groot Arsenaal bijgepraat. Nadat twee ‘vlotte’ ambtenaren van de gemeente de boeren hadden meegenomen in deze toch wel bijzondere vondst, toonden mysterieuze mannen in laborantenpakken met proefopstellingen aan hoeveel alcohol er in de grond verscholen gaat. (https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/dit-is-het-motto-van-vastenavend-2022-leve-nin-de-brouwerij~a8e6d87b/)

Na de ‘beleving’ werd eenieder weer verzocht naar binnen te gaan alwaar de ambtenaren nogmaals de plannen toelichtten, nu ook met het bestuur van de firma Pottas & Co. & Zn. Een flinke opsomming van cijfers en grafieken volgden met maar een uitkomst: Bergen op Zoom komt weer boven jan! Nu was het de beurt aan de vertegenwoordigers van de verschillende commissies van Stichting Vastenavend. Elke vertegenwoordiger mocht namens zijn commissie zijn zegje doen en had zo inspraak. Reacties van het bestuur van de firma Pottas & Co. & Zn. op deze inspraak konden niet uitblijven. Grappige versprekingen en leuke ad rem antwoorden waren niet van de lucht. De vertegenwoordigers en het bestuur waren aan elkaar gewaagd. Cultuur Industrie is een onmisbare reddingsboei De Gròòtste Boer kwam ten tonele en mengde zich in de discussie. Hoe diep de stad ook is afgezakt, Cultuur Industrie is een onmisbare reddingsboei. Belangrijker dan de industriële zaak zijn de mensen van de personeelsvereniging van de Pottas. Talenten van deze vereniging laten op feestavonden zien het kloppend hart van fabriek en stad te zijn. (https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/nieuws/19010/vastenavend-motto-2022-op-ludieke-wijze-bekend-gemaakt/)


Motto Vastenavend 2022 

Hierna maakte de Gròòtste Boer het motto bekend voor de Vastenavend van 2022 en gaf iedere boer een convocatie mee. De convocatie is in de vorm van een feesthoed opgemaakt uit afbeeldingen van oudere posters en affiches. En dat is niet voor niets, want er valt zeker wat te vieren. De Vastenavend in het Krabbegat bestaat komend jaar namelijk 7×11 jaar! Als dat geen jubileum is! En het motto voor de Vastenavend van 2022? Dat laat zich raden: Leve n’in de brouwerij!" (https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/nieuws/19010/vastenavend-motto-2022-op-ludieke-wijze-bekend-gemaakt/)

De alcohol bevatte een zeer hoog percentage: 7x11 procent. Puur toeval? De Naoorlogse Vastenavend wordt volgend jaar voor 77e keer door de Stichting Vastenavend gehouden. Terug in het Groot Arsenaal volgde door de firma Pottas & Co. & Zn. een opsomming van cijfers en grafieken. Met maar een uitkomst: Bergen op Zoom komt, dankzij de vondst, weer boven Jan. Omdat in Hotel De Draak, waar de Stichting Vastenavend gevestigd was geen vastenavendactiviteiten meer mogen worden gehouden. Verzamelen de boeren zich op 11 november bij cafe 't Groene Paard aan Kerkstraat 1. Het errupulloof zal in de tuin van de Gertrudiskerk worden verbrand..... De Gròòtste Boer kwam ten tonele, mengde zich in de discussie. Hoe diep de stad ook is afgezakt, Cultuur Industrie is een onmisbare reddingsboei, zei hij. En maakte vervolgens het motto bekend:  Fleet jaar stonne me n’in bloei. Al was’t achter de ruite. ’t Was Vastenavend-erremoei ’n Krab die mot nar buite! Die wul deur de strate zwiere. Mè z’n mate zij aan zij. Same jubileejum viere. Ammaal wir van de pertij. Van links tot rechs wir alles geve. Ieleke Krab die oor t’r bij. D’r is nouw eindelek wir leve...Leve n’in de brouwerij! (https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/dit-is-het-motto-van-vastenavend-2022-leve-nin-de-brouwerij~a8e6d87b/)

Nou daar zullen vast behoorlijk wat brouwerijen uitpakken zoals: 

De Scheldebrouwerij (https://scheldebrouwerij.com/), BOZ en Sterck (https://www.bedrijvenpagina.nl/bierbrouwerij/gemeente-bergen-op-zoom/) en Bergse brouwerij van Asselbergs Van Heijst & Co. (http://www.bergenopstoom.nl/bergse-bier-in-zeeland/) Ik ben benieuwd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten