Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 28 oktober 2022

Leute Bok

Brouwerij Van Steenberge N.V. brouwt Leute Bok al aantal jaar. Ik herken het nog van vroeger. De smaak vond ik nu erg mild. Het amberorde bier met bruin schuim smaakte redelijk neutraal. Het schuim is overigens erg stevig en blijft.

Van Steenberge Leute Bok 6.9 / 10 Heerlijke stevige bock, met een bittere toets. Lichte caramel en volle smaken. (https://www.misterhop.com/products/van-steenberge-leute-bok)

Brouwer: Brouwerij Van Steenberge Land: België, Belgisch bier Biersoort: Bokbier, bok Alcohol: 7,5% Inhoud: 33cl Kenmerken: zoet, vol, mild, fruitig, licht bittere afdronk Plaats: Evergem (https://www.biermunitie.nl/product/2970816/leute-bokbier-brouwerij-van-steenberge)

Leutebok wordt al bockbier op de Nederlandse markt verkocht. Is het een bockbier of meer een Belgische Dubbel. Wat maakt het uit? Dit is een donkerbruin bier dat het hele jaar door smaakt. Het heeft karamel en zoete moutaroma's, maar is zeker niet te zoet. ... BrouwerijBrouwerij Van Steenberge BierstijlStrong Ale Alcohol7.5% CategorieDonker en Rijk (https://www.bierista.nl/leutebok)  

Het etiket van dit Leute Bokbier toont een bok en hop, omdat dit bier vroeger werd gebrouwen op een boerderij annex brouwerij die midden tussen de hopvelden lag. Het recept was in vergetelheid geraakt, maar is in 1927 weer te voorschijn gehaald door de Van Steenberge-brouwerij. Een bier dat het beste van die tijd vertegenwoordigt met een tijdloze smaak. Dit Belgische bier heeft een bruine kleur met een intense rode gloed. onder een indrukwekkende, gulle beige schuimkraag. In de neus vinden we alle complexiteit van Belgische bieren tussen tonen van rode bessen en een intense karameltoets. In de mond vinden we, iets zachte, mooie fruitaroma’s, met name pruim en rood fruit. De afdronk is een heel ietsje bitter. Leute Bokbier is dus een klassebier van hoge kwaliteit dat nooit teleurstelt. En in het schitterende Leute Bokbier-glas komt het volledig tot zijn recht. (https://www.hopt.nl/flessen/5064-leute-bokbier.html)

Leute Bokbier is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde, een deelgemeente van Evergem. ... Leute Bokbier werd vooreerst gebrouwen in 1927. Het heette toen Leutebock en was een pils (lage gisting), eigenlijk een heel ander bier dan het huidige.[1] Na een aantal jaren werd de productie ervan stopgezet. In 1997, 70 jaar later, werd Leute Bokbier geherlanceerd als een totaal ander bier.[2] Op het etiket staat een bok op een bierton waarop “anno 1927” staat, verwijzend naar de oorspronkelijke lancering. Voor de bok hangt een hoprank. De bok en de hoprank verwijzen naar de vroegere boerderij die verbonden was aan de brouwerij. Het bier wordt gedronken uit een speciaal tuimelglas op een houten voet. De naam “bokbier” verwijst niet naar bokbier, maar letterlijk naar de bok. “Leute” is dialect voor plezier. Het bier wordt ook kortweg Leutebok genoemd. ... Leute Bokbier is een roodbruin bier van hoge gisting met nagisting in de fles en met een alcoholpercentage van 7,5%.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Leute_Bokbier)

ZICHT/KLEUR Robijnrood. GEUR Rijp fruit en lichtzoet. SMAAK Niet uitgesproken zoet, maar vol en mild van smaak. AFDRONK Zachtbittere afdronk. CULINAIREen aanrader bij wildgerechten. (https://www.mitra.nl/product/leute-bokbier-33cl)

Het bier heeft inderdaad niet een uitgesproken smaak. Zachtbittere afdronk en dat het goed past bij wild kan ik me wel voorstellen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten