Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 27 oktober 2022

La Trappe Dubbel THT 6-2012

Een dubbel die 10 jaar over datum is, hoe smaakt dat? Zoet!! Het schuimt niet meer bij inschenken. De geur doet denken aan rozijnen. De geur doet ook wat denken aan cola. Het mondgevoel en smaak ook. Maar dan wel doodgeslagen cola. Die zwarte zoete plakkerige drank. Er is weinig koolzuur meer. Het aardig plat. De smaak is zoet en niet onplezierig. Het is niet vies.


Belangrijk om te weten: bier zal nooit een gevaar voor de gezondheid opleveren als het over datum is. Tijdens de bereiding wordt bier gekookt, waardoor alle bacteriën en ziektekiemen gedood worden. Doordat bier alcohol en hop bevat kunnen bacteriën ook niet meer groeien in bier – het zijn beide natuurlijke conserveringsmiddelen. Vaak wordt verpakt bier ook nog gepasteuriseerd (kortstondig verhit), waardoor alle aanwezige levende organismen worden gedood. We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.  (https://www.bierenco.nl/bier-over-datum-zin-en-onzin-van-tht-data/)

Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht als de verkoper er de verantwoordelijkheid voor neemt. Bij bier is dit extra belangrijk, omdat bepaalde bieren voor veel liefhebbers pas op hun best zijn als de THT-datum allang is verstreken. Aan de andere kant zeggen we: bier is vers op zijn best. Hoe dan? Bier is vers op zijn best, omdat je dan precies proeft wat de brouwer graag wil dat je proeft. Die brouwer garandeert dat het bier tot de THT-datum, en bij opvolging van het bewaaradvies, smaakt zoals het bedoeld is. Bij bier dat over datum is ligt dat iets anders. Aangezien bier feitelijk een levensmiddel is, is het onderhevig aan smaakverandering en uiteindelijk smaakachteruitgang. Sommige smaakveranderingen worden echter door sommige liefhebbers meer gewaardeerd dan de ‘verse’ en door de brouwer ‘bedoelde’ smaak. Donkere bieren, zeker met een alcoholpercentage dat minimaal 7% per volume is, ondergaan uiteindelijk een portoficatie of maderisatie: de smaak van het bier gaat steeds meer op die van port of madera smaken. De THT-datum is dan allang verstreken – soms zelfs al enkele jaren!Overigens, bier dat meer dan 10% alcohol per volume bevat hoeft volgens de wet niet eens een THT-datum te hebben, net zomin als dat wijn een THT-datum heeft. En zo mag je dus een fles bier van 8% alcohol, met een THT van 10 oktober 2018, gewoon verkopen in een winkel. Sterker nog: vaak is zo’n fles duurder dan een kakelvers exemplaar. Een liefhebber zal dat er graag voor over hebben, gokkend op een spannende smaakverandering. Maar let op: het kan een grandioze tegenvaller worden. De verkoper zal de verantwoordelijkheid nemen voor het juiste bewaaradvies, maar kan nooit garanderen dat jij de uiteindelijke smaakevolutie ook echt waarderen zult. Bier over datum: je kunt het prima genieten mits je goed kijkt, ruikt en proeft. Ziek zul je er nooit van worden, van bier dat over datum is. Bronnen en verantwoording ‘Bier’, auteur: Rick Kempen, ISBN 9789026339417 (https://www.bierenco.nl/bier-over-datum-zin-en-onzin-van-tht-data/)\\\

Een gewone verse dubbel zou meer koolzuur hebben\en wat 'lichter' en 'bruisender' overkomen dan dit. Het doet wat denken aan een quadrupel qua afronding, maar dan zonder de alcoholerige branderigheid. 

Onderin mijn glas zie ik zwarte stukjes. Zou dat gist zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten