Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 1 oktober 2022

(b)Oktober

Het is weer oktober, oftewel boktober. Tijd voor bokbier. Ik heb een Grolsch en een IJ om te proberen. In Bier Magazine is een verhaal te lezen over de teloorgang van het Bokbier. Vroeger 'het' seizoensbier van Nederland, maar nu in de schaduw van de gehypte bierstijlen vervallen. Ik weet nog dat vroeger de schappen vollagen met allerlei bokbieren. Het aanbod is nu een stuk schraler. 

Gelukkig vond ik wat bokbieren:

Hertog Jan Bockbier is een Bock, Herfstbok met 6,5% alcohol. Hertog Jan Bockbier wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen. ... Hertog Jan Bockbier heeft een volle, romige en karamelachtige smaak. De smaak is uitgesproken en koppig. (https://www.biernet.nl/bier/merken/hertog-jan-bockbier)  

Hertog Jan Bockbier (6,5%) is een koppig herfstbier met een volle, romige maar ook karamelachtige smaak. (https://www.gall.nl/hertog-jan-bock-30cl-992194.html)

Bockbier was in Duitsland al langer een traditie. Het eerste bier dat in de herfst gebrouwen wordt, van de nieuwe hop en gerstoogst. In Arcen wilden we graag óók zo’n mooi bier brouwen. Maar dan natuurlijk wél op onze eigen manier. Zo brouwden we het eerste Nederlandse Bockbier bovengistend, in plaats van ondergistend. De introductie van dit jaarlijkse speciaalbier bleek een inspiratie voor heel brouwend Nederland: inmiddels is Bockbier niet meer weg te denken. Ons Hertog Jan Bockbier is nog steeds één van de meest gewaardeerde bockbieren bij de kenners. Het combineert een mooie bitterzoete smaak met een prachtige robijnrode kleur. Je kunt ons Bockbier ook wat langer bewaren. Zo kan de smaak zich nog verder ontwikkelen. En…dan hoef je ook niet te wachten tot het er weer is! (https://www.hertogjan.nl/bieren/bockbier/)

Grolsch herfstbok is een Bock, Herfstbok met 6,5% alcohol. Grolsch herfstbok wordt gebrouwen door Grolsch Brouwerij in Boekelo. (https://www.biernet.nl/bier/merken/grolsch-herfstbok)

GROLSCH RIJKE HERFSTBOK ZACHTZOETE RIJKE SMAAK Rijke Herfstbok is een traditioneel ondergistend gebrouwen seizoensbier met een aangename, zacht zoete smaak. Bij het proeven gaat alle aandacht uit naar het aroma van karamel en de subtiele tonen van kaneel, rozijnen en bosbessen. Robijnrood van kleur met een mokkakleurige schuimkraag. Dit is een seizoensproduct en beschikbaar vanaf 6 september 2021. (https://www.grolsch.nl/bieren/grolsch-herfstbok.html)

IJbok is een Bock, Herfstbok met 6,5% alcohol. IJbok wordt gebrouwen door Brouwerij 't IJ in Amsterdam. (https://www.biernet.nl/bier/merken/ijbok)

IJBOK Ons bokbier dat elk jaar de herfst inluidt. Donker en stevig, maar minder zoet dan je misschien zou verwachten. De mooie lichtbruine schuimkraag blijft lang staan, terwijl het donkere zwartbruine bier zijn aroma’s loslaat van geroosterde granen, een beetje koffie en mooi donker fruit. De afdronk is prettig droog. Alcoholpercentage: 6,5% Drinktemperatuur: 8-10 graden (https://www.brouwerijhetij.nl/ijbok/)

Brugse Bok 6,5% 20L 33cl 45 EBC 25 EBU 6°C Onze Brugse Bok is een seizoensbier met een vol moutig aroma door het gebruik van geroosterde moutsoorten. Hiermee spelen we in op de Duitse en Nederlandse traditie om jaarlijks een seizoensgebonden bokbier op de markt te brengen. ... De smaakbeleving wordt gekarakteriseerd door een lichte bitterheid met toetsen van karamel en rozijn.... Brugse Bok heeft een kastanjebruine kleur met een stevige schuimkraag. ... Kruidigheid en donker fruit typeren het aroma. (https://www.brugsezot.be/nl/brugse-bok)

Traditioneel worden er ieder najaar vele Nederlandse bockbieren gelanceerd. HEMA en vandeStreek bier hebben de handen ineengeslagen en komen dit jaar als tegenhanger met de Rookworst Weizen – een bier geïnspireerd op de iconische worst van HEMA. De Rookworst Weizen is een op traditionele wijze gebrouwen Duitse Weizen met houtgerookte mouten. Vanaf 24 september ligt het bier bij bijna alle Nederlandse HEMA-winkels in de schappen. Na de lancering van het Tompouce-bier bij HEMA kon een Rookworst-bier niet uitblijven. (https://biermagazine.nl/biernieuws/vandestreek-bier-brouwt-rookworst-weizen-met-hema/)

Ik weet nog van voorgaande jaren dat ik niet zo'n fan was van de moutige bieren. En dit jaar? De zoete nasmaak van de HJ Bockbier vind ik niets, maar de (moutige) smaak van het bier van HJ vind ik wel lekker. IJbok vind ik een wat wrange nasmaak hebben. Het mondgevoel van IJbok is net zoals de bock van HJ erg lekker. Op het terras bestelde ik een bokbier en ze serveerde me een Brugse Bok. Die smaakte me goed met dit koude weer. Toen ik een nieuwe bestelde kreeg ik een gewone Brugse Zot. Dat schiet toch niet op?? Gelukkig was de derde weer wel een bokbier. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten