Er is bier in Scandinavië!
Finland heeft bijvoorbeeld Pyynikin:
Passion for beer and bold food That is what foamed the idea for Pyynikin Craft Brewery to start their own brewhouse restaurant. The quality and quantity of the selection is intoxicating – all of the craft brewery’s products are available. There are barrels full of Pyynikki’s new products and almost 20 draught beers as well as a bunch of different flavours in the bottle. (https://www.pyynikinbrewhouse.fi/en/)
Experience our passion for brewing unique beers @Pyynikin. With our variety of craft beer, you will reach new experimental levels. Our brewery is open for groups of colleagues, friends or just you. Hear the whispers of our piano, smell a fresh batch of tasty beer, meet our creative brewers! ... Pyynikin Brewhouse is located at the best central location of the city Tampere. From the passion to combine great beer and brave food is where the idea of Pyynikin’s own brewery restaurant came from. The selection of beer is huge, all our craft products from the main brewery and the restaurant brewery are available. New releases constantly coming. The summer terrace is one of the best and biggest in the city. (https://pyynikin.com/experience/)
Zweden heeft Omnipollo:
Omnipollo Zweedse Bierbrouwers. Omnipollo is een prijzen winnende bierbrouwerij zonder brouwerij. Henok Fentie en Karl Grandin bedenken hun bier recepten thuis en reizen heel de wereld langs bierbrouwerijen om hun bier te laten brouwen. Hun ambitie is om het begrip bier voor altijd te veranderen. (https://www.sterk.amsterdam/webwinkel/alcoholische-dranken/bier/bier-per-land/zweden/omnipollo.html)
Dugges Bryggeri One of Gothenburg’s most successful craft beer breweries. In 2002, Mikael Dugge Engström met an Englishman who got him interested in starting his own brewery. 15 years later, you can barely walk in to a pub in Gothenburg without ending up holding a “Dugges”. (https://www.goteborg.com/en/places/dugges-bryggeri-2)
Dugges is one of the many fantastic craft breweries to come out of Gothenburg in the last 10 years, and their pub at Plantagegatans is a must-visit if you love beer. Stop by for an exciting and ever changing selection of beer, tasty food and a relaxed atmosphere. (https://www.goteborg.com/en/places/dugges-pils/)
Kopparbergs Bryggeri ("Brouwerij Kopparberg") is een bierbrouwerij en ciderproducent in de Zweedse plaats Kopparberg. De brouwerij werd opgericht in 1882 door een groep kleine zelfstandige bierbrouwers uit Bergslagen en produceerde oorspronkelijk enkel Svagdricka, een traditioneel Zweeds bier. In 1945 werd op de huidige plaats een nieuwe brouwerij gebouwd die in 1988 werd overgenomen door een Zwitsers bedrijf dat in 1993 failliet ging. De brouwerij werd in maart 1994 gekocht door de broers Peter en Dan-Anders Bronsman. Ze bouwden, samen met de bankdirecteur Per-Olof Olsson en brouwer Wolfgang Voigt de brouwerij opnieuw op. In oktober datzelfde jaar kwamen hun eerste producten op de markt, net op tijd voor het “Stockholm bierfestival”. In 1995 werd de brouwerij zwaar getroffen door een brand maar opnieuw opgebouwd. In 1996 werd begonnen met de productie van zoete cider, een commercieel succes. Kopparbergs cider is momenteel de meest verkochte en uitgevoerde cider van Zweden, met export naar meer dan dertig landen. In de jaren de eeuwwisseling werden een aantal noodlijdende Zweedse brouwerijen opgekocht: Sofiero Bryggeri te Laholm (2000), Zeunerts Bryggeri te Sollefteå (2002) en Banco Bryggeri te Skruv (2002). In juni 2013 werd een samenwerkingsakkoord aangegaan met SABMiller voor de exclusieve distributie van cider op buitenlandse markten waaronder Australië.[1] Kopparbergs was in 2004 uitgegroeid tot de tweede grootste leverancier van de Systembolaget van cider (23,7 % van de omzet) en bier (18,7% van de omzet). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kopparbergs_Bryggeri)
Majornas Bryggeri Craft beer pub in Majorna, just west of the city centre. Majornas Bryggeri has been brewing beer since 2014. A couple of years ago they opened their own brewpub in Majorna, and it’s a brewpub all right! While you’re sipping on a beer and enjoying a snack, you can watch the beer being made in the brewery through a glass wall right there in the bar. (https://www.goteborg.com/en/places/majornas-bryggeri/)
Gotlands Bryggeri (https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g202560-d11861502-Reviews-Gotlands_Bryggeri-Visby_Gotland.html)
Zweden is wat alcohol betreft een apart land. De Scandinaviërs staan bekend om hun flinke inname van dit plezierige goedje. Je zult daarom denken dat er waarschijnlijk op elke straathoek een slijterij is gevestigd. Het omgekeerde is echter het geval: vanwege de strenge alcoholwetgeving is drank namelijk alleen verkrijgbaar in een zogeheten Systembolaget, een slijterij gerund door de overheid. (http://biernetwerk.nl/verslag-bier-zweden-en-brewdog-stockholm/)
Zweden heeft een lange historie van problemen met alcoholmisbruik en het illegaal stoken van sterke drank. Al lange tijd probeert de overheid daar wat aan te doen. Een van die manieren is Systembolaget. Deze slijterijketen is 100% in handen van de overheid en heeft al sinds 1955 het alleenrecht op de verkoop van alcoholische dranken met een promillage boven de 3,5%. Dat betekent niet dat je geen bier kunt kopen in de supermarkt, zoals we dat in Nederland gewend zijn. Light bier (lättöl en folköl) met een promillage tot 3,5% is heel gangbaar in Zweden. In de supermarkt vind je dan ook volop bier en ciders, maar wel in een light variant. De leeftijdsgrens hiervoor is 18 jaar. (https://sommarmorgon.com/alcohol-kopen-in-zweden-hoe-werkt-dat/)
Terwijl de supermarkten vol staan met halve literblikken waterig bier, beschikt de hoofdstad over een heuse Brewdog Bar. Een stedentrip naar het wonderschone Stockholm is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan deze bar. (http://biernetwerk.nl/verslag-bier-zweden-en-brewdog-stockholm/)
Voor wie liever een gewoon biertje (starköl) drinkt thuis of graag een flesje wijn opentrekt bij het diner, is er dus de Systembolaget. Systembolaget probeert door middel van voorlichting mensen te bewegen om verantwoord om te gaan met het gebruik van alcohol. De leeftijdsgrens om hier alcohol te kopen ligt op 20 jaar en legitimatie is verplicht. Op die manier hopen ze alcoholgebruik / -misbruik onder jongeren tegen te gaan. De verkoop van drank gebeurt dan ook zonder winstoogmerk en aanbiedingen zal je hier niet tegenkomen. (https://sommarmorgon.com/alcohol-kopen-in-zweden-hoe-werkt-dat/)
In 1955 is in Zweden de zogenaamde Systembolaget, systeembedrijf, opgericht, het Zweedse staatsbedrijf dat een monopolie heeft op de verkoop van dranken met een alcoholpercentage van meer dan de 3,5%. De minimumleeftijd om daar drank te mogen kopen is 20 jaar. De voorloper van de Systembolaget ontstond in 1850 in Falun. De eigenaren van de mijn hadden genoeg van het drankmisbruik van de mijnwerkers. Ze vroegen daarom toestemming om een apart bedrijf op te richten met het alleenrecht om brandewijn te verkopen. De winst daarvan moest gaan naar het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van de mijnwerkers. Dit systeem verspreidde zich door Zweden en langzaamaan ontstond het bedrijf, bolag, dat nu de Systembolaget is. In de volksmond wordt de systembolaget “system”, “systemet” of “bolaget” genoemd. Het bedrijf heeft als doel om alcohol zonder winstoogmerk te verkopen en het overmatig drankgebruik in Zweden terug te dringen. Het bedrijf maakt daarom op geen enkele manier reclame voor drank en heeft ook nooit aanbiedingen omdat ze niemand willen aanmoedigen meer drank te kopen dan de bedoeling is. Als de systembolaget al in de media verschijnt gaat het om de maatschappelijke opdracht die ze hebben: het verminderen van de schade ten gevolge van alcoholgebruik, het informeren over de risico’s van alcohol, goede service bieden en verkopen met verantwoordelijkheid.(https://www.hem62.nl/zweden/over-zweden/alcohol-kopen-in-zweden/)
Maar ook het echte speciaal bier is verkrijgbaar in Zweden. Zo stonden er verschillende Trappistenbieren waaronder Chimay, Orval, Rochefort en zelfs ons eigen La Trappe. Het hoogtepunt vormde de verschillende bieren van Brewdog, waaronder hun Punk IPA, 5 AM Saint, Tokyo en Hardcore IPA, flesjes die je in ons land niet bij de slijter om de hoek vindt. De diversiteit van het bieraanbod werd nogmaals benadrukt door een bier dat we onopvallend op de bodem van een schap vonden, Citra Single Hop van brouwerij De Molen. Een dergelijk brouwsel verwacht je toch niet in een Zweedse slijter. (http://biernetwerk.nl/verslag-bier-zweden-en-brewdog-stockholm/)
Zweden handelt niet in strijd met regels van de Europese Unie als het lagere accijnzen heft op bier dan op wijn. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bepaald in een zaak die toenmalig Eurocommissaris Frits Bolkestein in 2004 tegen Zweden had aangespannen, meldt het Financieele Dagblad. Volgens Bolkestein probeerde Zweden met lagere bieraccijnzen lokale brouwers te bevoordelen boven wijnimporteurs. Het Hof stelde dat de prijsverschillen zo klein zijn, dat een verschillend accijnstarief het consumentengedrag niet beïnvloedt. (https://retailtrends.nl/news/15612/alcoholregels-zweden-niet-strijdig-met-eu-regels)
De regels in Zweden zijn: De grens voor het drinken van alcohol ligt bij 18 jaar. Als je 18 of ouder bent mag je bij de supermarkt lättöl (lichtbier, tot 2,25 %) en folköl (volksbier, tot 3,5%) kopen. Als je 18 jaar of ouder bent mag je in bars en restaurants sterke drank bestellen. Als je 20 jaar of ouder bent mag je bij de systembolaget drank kopen.... Zweden is niet uniek in de aanpak: Noorwegen heeft als tegenhanger Vinmonopole, Finland kent de Alko en IJsland de Vínbúð. Of de Systembolaget dé oplossing is en of het allemaal werkt is een hele andere vraag. (https://www.hem62.nl/zweden/over-zweden/alcohol-kopen-in-zweden/)
Krachtens de Zweedse alcoholwet worden alcoholhoudende dranken in Zweden in detail verkocht door een monopolie in handen van Systembolaget. De invoer van alcoholhoudende dranken is voorbehouden aan Systembolaget en aan door de staat toegelaten groothandelaren. Het is particulieren verboden alcoholhoudende dranken in te voeren.... Högsta domstolen (hooggerechtshof), waarvoor de zaak in laatste instantie aanhangig is, heeft het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen gevraagd of de Zweedse wetsbepalingen verenigbaar zijn met het gemeenschapsrecht, met name met het door het Verdrag gewaarborgde beginsel van het vrij verkeer van goederen..... Om te beginnen stelt het Hof vast dat de betrokken regels moeten worden getoetst aan de gemeenschapsbepalingen inzake het vrij verkeer van goederen en niet aan de specifieke bepalingen inzake staatsmonopolies aangezien deze laatste slechts van toepassing zijn op de regels inzake het bestaan of de werking van monopolies. De invoer van alcoholhoudende dranken is niet de specifieke functie die de alcoholwet aan het monopolie verleent, maar de exclusiviteit op de verkoop in het klein van alcoholhoudende dranken in Zweden. ... Het Hof erkent dat maatregelen die kwantitatieve invoerbeperkingen vormen, gerechtvaardigd kunnen zijn om redenen van bescherming van de gezondheid en het leven van personen. Een regeling die tot doel heeft de schadelijke gevolgen van alcohol te voorkomen en alcoholmisbruik te bestrijden, kan in die zin gerechtvaardigd zijn. Niettemin kan een beperking slechts gerechtvaardigd zijn, wanneer zij noodzakelijk en evenredig is om de gezondheid en het leven van personen doeltreffend te beschermen. ... De Commissie bijvoorbeeld heeft onweersproken gesteld dat hetzelfde doel zou kunnen worden bereikt door middel van een verklaring waarin degene voor wie de ingevoerde dranken bestemd zijn, op een formulier dat bij de goederen wordt gevoegd op het tijdstip van invoer, bevestigt dat hij meer dan twintig jaar oud is. Het verbod is dus niet evenredig aan het doel jongeren tegen de nadelige gevolgen van alcohol te beschermen. In deze omstandigheden stelt het Hof vast dat het verbod op invoer van alcoholhoudende dranken niet kan worden gerechtvaardigd om redenen van bescherming van de gezondheid en het leven van personen. (https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/50722/invoerverbod-alcohol-door-particulieren-in-zweden-is-niet-gerechtvaardigde-beperking-van-vrij-goederenverkeer)
Carlsberg zagen we ook veel op de ferry naar Zweden. Als gekken sloegen die Zweden bier in, hele trays met blikken werden op de boot naar Zweden gekocht. Bier van 5%, want dat verkopen ze niet zo maar in Zweden.
Noorwegen heeft Nøgne ø:
Nøgne ø is Norway's leading and largest supplier of craft beer and the first producer of sake in Europe. Our never ending search for new flavours and ingredients constantly result in new seasonal and experimental brews. (https://www.nogne-o.com/about)
Nogne O is een brouwerij uit Noorwegen, opgericht in 2002. De naam Nogne O betekent “naakt eiland”. De poëet Henrik Ibsen gebruikte deze term om de ruwe zee voor de kust van Noorwegen te beschrijven. De missie van de brouwerij is om alle bieren te maken met de hoogste kwaliteit, persoonlijkheid en individualiteit. Dit doen zij door alleen de beste ingrediënten te gebruiken voor het bier. Bekijk de bieren van Nogne O in ons ons bierassortiment. (https://www.burgbieren.nl/nogne-o/nogne-o-porter/)
Van de poëet Henrik Ibsen is hier werk te vinden: https://allpoetry.com/Henrik-Johan-Ibsen
Norwegian playwright and luminary of the 19th-century Norwegian literature. Ibsen is generally acknowledged as the founder of modern prose drama. He moved away from the Romantic style, unmasking the romantic hero, and brought the problems and ideas of the day onto his stage. (https://allpoetry.com/Henrik-Johan-Ibsen)
Henrik Johan Ibsen was a Norwegian playwright and theatre director. As one of the founders of modernism in theatre, Ibsen is often referred to as "the father of realism" and one of the most influential playwrights of his time. His major works include Brand, Peer Gynt, An Enemy of the People, Emperor and Galilean, A Doll's House, Hedda Gabler, Ghosts, The Wild Duck, When We Dead Awaken, Rosmersholm, and The Master Builder. He is the most frequently performed dramatist in the world after Shakespeare, and A Doll's House was the world's most performed play in 2006. Ibsen's early poetic and cinematic play Peer Gynt has strong surreal elements. (https://www.poetry.com/poet/henrik+johan+ibsen)
Ibsen wrote his plays in Danish (the common written language of Denmark and Norway during his lifetime)[12] and they were published by the Danish publisher Gyldendal. Although most of his plays are set in Norway—often in places reminiscent of Skien, the port town where he grew up—Ibsen lived for 27 years in Italy and Germany, and rarely visited Norway during his most productive years. Ibsen's dramas were informed by his own background in the merchant elite of Skien, and he often modelled or named characters after family members. He was the father of Prime Minister Sigurd Ibsen. Ibsen's dramas had a strong influence upon contemporary culture. (https://en.wikipedia.org/wiki/Henrik_Ibsen)
Henrik Ibsen moved to Oslo in 1891. Being at this point an internationally renowned writer, he was a welcome addition to the capital's cultural life. Ibsen first found an apartment in the fashionable quarter Victoria Terrasse, where he stayed until the autumn of 1895. He found himself well suited here, and often hosted dinner parties for other Norwegian notables. In his modest study, he wrote The Master Builder and Little Eyolf. In the autumn of 1895, Henrik Ibsen moved into an apartment in Arbins gate, with a view to the Royal Palace Park. Curious spectators at times gathered outside his window, hoping for a glimpse of the famous writer. This is where he would write John Gabriel Borkmann and his very last play, When We Dead Awaken. Soon after he arrived in Oslo, Ibsen started taking daily walks down to Oslo's Grand Café – like he had previously done in other European cities. The time of departure and route were always the same, creating a predictability that made the walking author a living tourist attraction. We now follow in Ibsen's footsteps through the city centre, pausing to enjoy a few tidbits about him and his Oslo along the way. (https://www.visitoslo.com/en/articles/a-walk-with-henrik-ibsen/)
In Oslo is ook een wandeling ter ere van hem. Die hebben we gelopen, maar we kwamen helaas geen brouwerij tegen.
NØGNE Ø TWO CAPTAINS 8,5% ABV 100 IBU 18,3°P The recipe for Two Captains was written by airline captain and passionate homebrewer Jan Halvor Fjeld. Nøgne Ø’s head brewer at that time, Kjetil Jikiun, was also a pilot, hence the name. Composed as a homage to Russian River’s Pliny the Elder, but considered by many as superior to it’s inspiration. Try it and judge for yourself. Norway’s most selling DIPA. (https://www.nogne-o.com/our-beers)
Op het etiket staat Jan Halvor Fjeld als thuisbrouwer en winnaar van een brouwwedstrijd uit 2010.Het recept van de dubbele IPA is vervolgens gebrouwen bij øgne ø met een bittertje voorin, moutigheid in het midden en op het einde een resinachtige bitterheid zonder einde. Nu ik het zelf drink, vind ik de hop in de geur zeker wel. De hop en moutigheid zijn aanwezig. Vooral de geur is lekker uitnodigend voor een IPA. De kleur is koperkleurig. De bitterheid in de afdronk vond ik meevallen.
Als je een IPA van Nøgne ø in Nederland drinkt is het een beetje soft, maar zo vers in Noorwegen is de Two Captains wel lekker fel.
NØGNE Ø INDIA PALE ALE 7,5%, 60 IBU 18°P We’re proud of the fact that other breweries use our IPA as a reference when creating their own. Our IPA is on all beer lover’s bucket lists and is in many ways ”the beer that made Nøgne Ø” (it’s a long story that we’d love to tell you). This is a robust and mighty IPA that goes great with rich foods. (https://www.nogne-o.com/our-beers)
NØGNE Ø PORTER 7% 30 IBU 17°P No other Norwegian beer has won more international prizes than our Porter. We always include it in our tastings and it has turned many a ”lager lover” on to craft beer. It has a silky smooth mouthfeel with hints of coffee and chocholate. Good with classic stews, but mindblowing with dark chocolate! (https://www.nogne-o.com/our-beers)
Deze porter heeft een redelijke geur, goed (zacht) mondgevoel en fantastische smaak! Koffie en chocolade! Dit is een lekker bier! Mitra omschrijft de smaak als volgt "Vol en robuust met tonen van koffie, donkere chocolade en rood fruit.", zie https://www.mitra.nl/product/nogne-o-porter-50cl. Die omschrijving zie ik vaker:
In this quite dark ale, dark malts provide flavors of coffee and dried fruit. (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/7730/14314/)
Ik wilde ze kopen in de supermarkt, maar het was al te laat....
Drank met een alcoholpercentage lager dan 4,75% kun je in Noorwegen gewoon in de supermarkt kopen. Voor drank met een hoger percentage wordt het echter een ingewikkelder verhaal, je kunt dan namelijk alléén terecht bij een Vinmonopolet. Deze slijterijen waarvan de Noorse staat eigenaar is, hebben het monopolie op het verkopen van wijn en andere sterke dranken. Afgezien van de allergrootste steden, hebben de meeste plaatsen slechts één ‘Polet’. Dit kan betekenen, dat je, als je vakantie viert op een afgelegen plek, gemakkelijk een half uur of meer moet rijden om een slijter te vinden. Op de website van Vinmonopolet vind je een overzicht van alle vestigingen. (https://www.opnaarnoorwegen.nl/noorwegen-en-alcohol/)
De Ægir Brewery Pub is een van de populairste attracties van Flåm, zowel vanwege het heerlijke bier als vanwege de gezellige omgeving, geïnspireerd op de Noorse mythologie. De microbrouwerij Ægir Brewery is in Vikingstijl gebouwd. Van buiten ziet het gebouw eruit als een staafkerk, en van binnen straalt het inspiratie uit de Noorse mythologie uit. Het middelpunt van de pub is een unieke negen meter hoge open haard omringd door drakenkoppen, houten muren en banken bedekt met warm schapenvacht. Bij de bierproeverij kunt u verschillende soorten van het plaatselijk gebrouwen bier ontdekken. Het bier is bekroond in verschillende internationale wedstrijden. Maar wat dacht u van de andere lekkernijen van de brouwerij: snaps, jenever, Viking-mede en dansend water met alcohol? U kunt ook het op Viking-geïnspireerde menu proberen met gerechten die 1000 jaar teruggaan – met Ægir-bier, natuurlijk. (https://www.fjordline.com/nl/noorwegen/belevenissen/bierproeven-in-de-aegir-brewerypub?season=winter)
Ringnes is Norway’s biggest brewery and dates back to 1876. The Ringnes brothers, together with Axel Heiberg, started the company in Oslo, which back then went under the name Christiania. In the year 2000, Ringnes and the Danish company Carlsberg were combined into Carlsberg Breweries. In 2004, the company Orkla sold their 40% share of Carlsberg Breweries to Carlsberg AS, meaning that Carlsberg became the rightful owner of Ringnes. Therefore today, Ringnes AS is owned by the Danish Carlsberg Group. (https://norwaytoday.info/ukategorisert/a-guide-to-the-biggest-breweries-in-norway-and-their-products/)
With around 300 employees, Hansa Borg Breweries is Norway’s largest Norwegian-owned brewer. It was formed in 1997 after the merging of the Hansa and Borg breweries and has, according to their website, in total over 400 years of brewing experience. Hansa Borg consists of Borg Brewery in Sarpsborg, Christianssands Brewery in Kristiansand, Hansa Brewery in Bergen, and a production and bottling plant for Olden natural mineral water in Oldedalen in Nordfjord. They deliver beer, cider, soft drinks, juice, and water to the entire Norwegian market, and produce the following beers: Hansa, Borg, CB, Fredrikstad, Heineken, and Nøgne Ø. (https://norwaytoday.info/ukategorisert/a-guide-to-the-biggest-breweries-in-norway-and-their-products/)
Mack Brewery prides itself on being the northernmost brewery in the world. Founded in 1877 by Ludwig Markus Mack, their main production site is located in Nordkjosboth, approximately 70 km from Tromsø. For most of the 1900s, Mack’s sales district was Troms and West Finnmark, and the brewery can be seen as one of the strongest northern Norwegian brands. They produce a number of soft drinks, ciders, waters, and beers. While all of their beers go under the name Mack, there are different types such as “Haakon,” “Arctic Beer,” “Isbjørn,” “Nordlys,” “Midnattsol,” and “Sommerøl.” (https://norwaytoday.info/ukategorisert/a-guide-to-the-biggest-breweries-in-norway-and-their-products/)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten