Translate

Zoeken in deze blog

zondag 2 oktober 2022

Weizendoppelbock

Vandestreek heeft een Islay Barrel Aged Weizen Doppelbock ingeblikt. De smaak is rokerig. Op het etiket staat: 'aged in heavily peated oak. An exciting combination filled with smoke!' Het donkerbruine amberkleurigebier is niet helder doorzichtig. Het mondgevoel is lekker. De koolzuur is mild en toch voelt het niet waterig. Het is een smaakvol bier. De nasmaak blijft hangen en is erg lekker. Whiskey vind ik zelf te heftig en kan ik niet waarderen, maar dit is lekker. Vooral in de neus is dit bier een traktatie. De geur is fenomenaal. Het tintelt op de tong. En dat is niet door het koolzuur. De smaak is niet hopbitterheid of moutigheid, maar turf met rokerigheid. 

Islay - Single Malt Whisky - Schotse Whisky - Whisky - Passie voor Whisky" Dit is één van de grootste eilanden van Schotland, maar zeker het grootste whiskyeiland ter wereld. Dit eiland ademt whisky met het meeste aantal distilleerderijen per vierkante kilometer. Grote namen als Ardbeg, Laphroaig en Lagavulin maken al ruim 200 jaar whisky. Het eiland staat bekend om haar 'peaty' karakter, maar er zijn hier ook distilleerderijen die helemaal geen turf gebruiken. (https://www.passievoorwhisky.nl/nl/whisky/schotse-whisky/single-malt-whisky/Islay/) `

vandeStreek Islay Barrel Aged Weizen Doppelbock is een Weizen Doppelbock. Gerijpt in zwaar geturfde (rokerige whisky) eikenhouten vaten. Een spannende combinatie, gevuld met rook. (https://www.bierista.nl/vandestreek-islay-barrel-aged-weizen-doppelbock)

De meeste bieren die op vat worden gelegd, zijn donkere, zware bieren. Zwaar is deze Doppelbock wel, donker niet. Maar zo proeft ‘ie wel! De rokerige turfgeur en -smaak van de Islay vaten complementeren de zoetheid van het bier. Het mooie is dat de barrel niet overheerst: het volle mondgevoel en het zoetje maken dat het bier makkelijk wegdrinkt. De vaten die vandeStreek voor dit bier heeft gebruikt zijn dus Islay-vaten, specifiek Laphroaig en Staosiha (bekend van Bunnahabhain). Islay is een Schots eiland waar uitgesproken rokerige whiskys vandaan komen. In het zuiden van het eiland zijn de whiskys heftiger in rook dan in het noorden, de Laphroaig-vaten hadden dus een rokeriger whisky in zich dan de Staoisha-vaten. Voor dit bier is er dus een combinatie gebruikt. Die rokerigheid in de whisky komt doordat de mout boven een turfvuur gedroogd wordt. De rook trekt daarbij in de mout en omdat de whisky op vat wordt gelegd, trekt die rook ook in het hout. Het bier wat daarna in dat vat wordt gebarrel-aged neemt die rook weer over. De Islay-whisky’s worden ook wel medicinaal genoemd omdat de turfrook een jodiumachtige geur geeft. Dat klinkt helend, maar ook wel heftig. Een smaak voor de gevorderde whisky- en bierdrinker, dus. Of een bier om met een aantal vrienden te proeven en te proberen. Geniet ervan! (https://www.vandestreekbier.nl/islay-barrel-aged-weizen-doppelbock/)

Een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten