Laatst dronk ik wat Achterhoeks bier. Op de etiketten stonden allerlei kreten als 'bier van hier' en 'echt Achterhoeks bier'. Het was echter wat zuur en bijna een gusher. Het hele pakket bieden ze aan, maar kwantiteit is geen kwaliteit. Ik vind het opvallend dat er steeds meer lokaal bier bijkomt. Maar dan wel in de vorm van NEIPA, IPA, weizen of Belgisch wit. Het zijn internationale bierstijlen, daar is dan toch eigenlijk weinig lokaals aan?
In het Openluchtmuseum in Arnhem staat een Brabantse brouwerij, daar wordt het verhaal verteld van lokaal bruin bier en de nieuwste trend destijds van pils.
Zijn de lokale bieren wel lokaal?
Op https://delokalebrouwerij.nl/lokaal/ lees ik :
"Lokaal bier van de lokale brouwerij Lokaal bier in jouw horeca, slijterij of bedrijf? Lokaal gemaakt bier is een mooi product dat een aantrekkingskracht heeft op liefhebbers voor bier. Samen groeien Zodra jouw verkoop stijgt, groeien wij mee. Onze brouwcapaciteit is schaalbaar en zodra jij meer verkoopt, leveren wij meer bier. Liefde voor bier Wij gaan voor het mooiste resultaat. Speciaal geselecteerde hop, biologische gerst en mout van de beste kwaliteit. Compleet assortiment Verpakkingen, Reclame-uitingen (borden, flyers) alles in de stijl van het door jouw gekozen lokaal bier. En alles 100% duurzaam en in Nederland geproduceerd." (https://delokalebrouwerij.nl/lokaal/ )
Er staan ook voorbeelden:
"Wij als echte Nieuw-lekkerlanders houden wel van een biertje en laten wij dat vieren met ons eigen dorpsbier: Un Zatte Nieuw-Lekkerlander" (https://delokalebrouwerij.nl/lokaal/)
"Het is eind 16de eeuw, het is koud en het vriest. De klok van Sliedrecht is al geroofd en het gerucht gaat dat de Spanjaarden de klok van Oukerk komen halen. Dit nooit! En het moedige dorp verplaats de klok over het ijs naar het Oukerkse bos. Helaas is het ijs te zwak en met gekraak van brekend ijs verdwijnt de klok in het midden van de Giessen. Nu, alleen nog als het stormt, wordt de klok nog af en toe gehoord. Proost op dit moeidige dorp!" (https://delokalebrouwerij.nl/lokaal/)
"De Hardinxveldse kul is speciaal voor onze Hardinxveldse broeders en zusters in het leven geroepen! Dit bijzondere tripel bier identificeert zich door een mistige waas en een romige, witte schuimkraag. De toevoeging van korianderzaad tijdens het brouwen geeft De Hardinxveldse Kul zijn bijzondere karakter. Proost op Hardinxveld!" (https://delokalebrouwerij.nl/lokaal/)
"Voel je voor even de molenaar, biertje in de hand, staand voor je molen en uitkijkend over het water en de polder. Kinderdijker is een IPA, ambachtelijk gebrouwen, oer Hollands en no-nonsens. Werelderfgoed? Dat nog niet, maar wat niet is kan nog komen. Proost!" (https://delokalebrouwerij.nl/lokaal/)
Dus met dergelijk lokaal bier steun je misschien de lokale middenstand, maar het is geen bier van de locatie. Het kan wel lekker zijn en een mooi verhaal en etiket hebben, maar mist authenticiteit. Dat is natuurlijk vaker: zodra ergens wordt benadrukt dat iets authentiek is, gaat dat ten kostte van de authenticiteit. Je zet dat iets iets is, waardoor het dat niet meer is. Net zoals je op een dag buiten ging spelen met je vrienden en dat achteraf gezien de laatste keer was dat je onbezorgd had buiten gespeeld....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten