Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 3 juni 2022

Wat is een tripel uit Steenbrugge?

Steenbrugge Tripel Het abdijbier Steenbrugge Tripel is een goudblond bier met een afgerond moutkarakter, een geparfumeerde hoptoets, een warme, volle smaak en een fruitig lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel gruut. Bier van hoge gisting. Het geheim van het abdijbier Steenbrugge is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, ‘Gruuthuse’ genaamd. In Steenbrugge Tripel wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet. Steenbrugge Tripel wordt gegist met een eigen Steenbrugge-giststam van hoge gisting, die een fenolisch gerookt aroma geeft samen met een uitgesproken fruitigheid. 8.7% ALCOHOLPERCENTAGE 6-8°C SERVEERTEMPERATUUR Soort Tripel Gisting Hoge gisting Geur/Aroma Licht fruitig, kruidige toetsen Smaak Alcoholisch, volmondig, zacht bitter afdronk Kleur Goudblond, EBC: 12 Bitter EBU: 28 (https://swinkelsfamilybrewers.com/nl/ons-aanbod/bieren/steenbrugge/steenbrugge-tripel.html)

Steenbrugge is een Belgisch abdijbier van hoge gisting. Het bier wordt sinds 2004 gebrouwen door Brouwerij Palm uit Steenhuffel. Het is genoemd naar de wijk Steenbrugge in Assebroek, een deelgemeente van de stad Brugge. De kruidige toets in de smaak van het bier komt van het kruidenmengsel gruut. Het draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier.... Het bier werd oorspronkelijk door de broeders van de benedictijner Sint-Pietersabdij te Steenbrugge zelf als tafelbier voor eigen gebruik gebrouwen tussen 1914 en 1943. De patersbrouwerij was gelegen buiten de kloostergebouwen. De opeising van de koperen ketels door de Duitsers bracht hieraan een einde. De paters maakten alleen nog fruitwijnen. De biertraditie werd in 1958 terug opgenomen door brouwingenieur Broes van de coöperatieve brouwerij Du Lac. De productie werd echter bruusk gestopt bij de overname van Du Lac door Brouwerij Leopold uit Brussel, die het patersbier toen liet brouwen door de opgeslorpte Brouwerij Lootvoet uit Overijse. Voor het eerst werd dit patersbier gebrouwen buiten de stad. Vanaf 1972 was het Brouwerij Costenoble uit Esen (Diksmuide) die het brouwen van het Steenbrugse patersbier op zich nam. Pas in 1980 bracht een overeenkomst tussen Brouwerij 't Hamerken en de paters benedictijnen het bier terug naar Brugge. Maar in 1982 werd het handelsfonds van 't Hamerken door Brouwerij Haacht overgenomen en de laatste grote brouwerij uit Brugge dreigde te verdwijnen. Toon Denooze van De Hopduvel uit Gent bleef in 1982 de brouwketels echter warm houden door er het bier Stropken te brouwen. In 1983 werd op de plaats van 't Hamerken de nieuwe brouwerij De Gouden Boom gesticht. Deze hervatte onder andere de traditie van het patersbier van Steenbrugge. De dubbele bruine kreeg zelfs het gezelschap van een blonde tripel. Sint Arnoldus, patroon der brouwers en stichter van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg en Steenbrugge siert de etiketten van dit Brugse abdijbier. In 2003 werd Brouwerij De Gouden Boom volledig overgenomen door Brouwerij Palm in Steenhuffel, die zich sindsdien Palm Breweries noemt. In 2004 werd de bierproductie in Brugge overgeheveld naar Brouwerij Palm. Palm voegde nog een blonde en witte variant toe aan het Steenbrugge-gamma. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenbrugge_(bier))

Ik dronk deze en de smaak is kruidig en 'ronder' dan dat van pils. 

Wat vinden anderen? 

I opted for Steenbrugge’s tripel, a beer that originated with monks of St. Peter’s Abbey in Bruges, Belgium. This brand is now part of the Palm Brewery. The beer is brewed with gruut (gruit). This is an herb mixture that acts as a bittering agent for beer, substituting for traditional hops. It actually predates the use of hops. Smell: Oddly, it smells like whiskey and yeast. Sight: A deep honey color with a small cream head. Taste: Damn, this is a boozy triple. It is a bit drier than I thought it would be. At first, there is almost no sweetness. But then it shows up; it’s like a Bananas Foster flavor.  There is also a slight medicinal tinge. It’s not offensive, but it is present. Perhaps this is the gruut. Alcohol: At 8.7 percent alcohol, this may be one of the most boozy triples I’ve ever had. It is significant and pronounced. It’s not so much of a burn as it is just present, from the first sip to the last. Overall: I enjoyed it. It is just different enough to be noteworthy. It won’t be my favorite. But I don’t regret picking it up. Bottom Line: I bought my bottle for $3 at a bottle shop in Asheville, North Carolina. That’s a middle of the road price. It is worth picking up one to try. But I would save my money for my previous triple reviews, Karmeliet and Westmalle. (https://belgianbeerbureau.wordpress.com/2015/04/29/steenbrugge-tripel/)

Steenbrugge Tripel Posted on augustus 6, 2011 Land: België Smaak: Bitterzoet, Kruidig, Fris, Mild, Vol, Gruut, honing, geconfijte citrus-schillen Soort: Abdij, Tripel Overig: 8,7% vol, 8-12°C Gezien men mij regelmatig heeft aangeraden dit bier uit te proberen (wateenpassievezinzegamaidatkanbeter) heb ik dat maar eens gedaan (velemalenbeter). Ik heb zeker geen spijt. Na een mild maar toch intens aroma dat vooral wat weg heeft van kruiden valt de smaak allerminst tegen. De smaak is allereerst kruidig, dit komt door een speciaal Belgisch kruidenmengsel dat Gruut (Gruit) heet, het is niet zo intens als koriander maar is zeker niet minder karaktervol. Ook is er een honing-achtige zoetigheid bij die de andere te onderscheiden smaken een beetje omringt. Moeilijker merkbare smaken zijn een beetje fruitig van aard maar dan niet het fruit zelf, ik moet het meest denken aan geconfijte schillen van sinaasappel en mandarijn. De afronding is zoetig en kruidig, vooral mild. De nasmaak is het vreemd genoeg kruidig en een beetje brood. Steenbrugge Tripel is een kei! Cijfer: 7,8 (https://dedecadentedrinker.wordpress.com/2011/08/06/steenbrugge-tripel/)

Dus, het is een goed bier. Zelf vond ik 'm ook goed bevallen. Als kritische kanttekening zou ik kunnen opmerken dat het qua uitstraling niet zo excellent of premium is. Het komt wat over als een Aldi/Lidl huismerk!?

Steenbrugge Tripel Een blond abdijbier van hoge gisting, met een warme, volle smaak en toetsen van koriander, curaçao (sinaasappelschil) en kaneel. Fruitig, licht gerookt gistaroma. Alcohol 8.7% Vol. (https://www.aldi.nl/producten/bier-en-likeuren/bier/steenbrugge-tripel-9647-1-0.article.html) 

26 oktober 2018 om 08:00 Aldi en bier… Dan denk je toch gelijk aan pils van Schultenbräu?! Goudkleurige blikken bier die mede dankzij New Kids een cultstatus hebben verworven. Maar nee, ook Aldi heeft de ontwikkelingen in bierland niet aan zich voorij laten gaan. Ontdek meer over de Steenbrugge abdijbieren! Door Alain Schepers Ik moet bekennen nooit veel aandacht aan het bierschap van de Aldi te hebben geschonken. Daar was ook niet veel reden toe, Amigo Radler en Amigo met een tequila-twist is aan mij niet besteed. Maar de bierrevolutie gaat ook niet ongemerkt voorbij aan de Aldi. Concurrent Lidl heeft een alleszins aardige biercollectie op de plank staan en dus kon Aldi niet achterblijven. Sinds een tijd verkoopt Aldi Belgisch abdijbier bij de Duitse grootgrutter. Zij hebben vier bieren van Steenbrugge in het bierassortiment opgenomen: Steenbrugge Wit, Steenbrugge Blond, Steenbrugge Dubbel en natuurlijk de Steenbrugge Tripel. Ik vond het een prima reden om eens wat flesjes in te slaan! Steenbrugge Abdijbieren De buit is binnen! De flesjes moeten nog even op temperatuur komen. Tijd om even wat achtergrond informatie erbij te zoeken. De bieren van Steenbrugge worden gebrouwen bij brouwerij De Gouden Boom in Brugge. De Gouden Boom behoorde tot Palm, maar die brouwerij werd overgenomen door de Swinkels Family Brewery, zoals Bavaria officieel heet. Steenbrugge is dus een merk van Bavaria. Maar Steenbrugge is toch een abdijbier? Ja, dat klopt. Dat betekent niet dat het gebrouwen hoeft te worden in de abdij. Swinkels Family Brewery – die naam is wel even wennen – stort per gebrouwen hectoliter een bedrag in de kas van de abdij ‘ten behoeve van de goede werken’. Daarmee bevindt Steenbrugge zich in goed gezelschap. Deze constructie geldt bijvoorbeeld ook voor de abdijbieren van Leffe en Grimbergen. ... Tot slot de Steenbrugge Tripel. Ook bij het inschenken betrap ik mezelf op een glimlach. Een diepgeel bier met zo’n romige schuimkraag in het bijpassende kelkvormige Steenbrugge abdijbierglas. Dat geeft al zo’n voorpret! Dan de geur en de smaak. Een zoete fruitigheid, een lichte kruidigheid en hier doet de bitterheid noemenswaardig van zich spreken. Ik lees dat dit een bier is om jezelf te verwennen. Dat ga ik dan maar eens rustig doen. Met 8,7% is dit een echt degustatiebier. Rustig aan dus! Wat je hier al niet bij kunt eten. Wat dacht je van stevige soorten varkensvlees, gelakt buikspek bijvoorbeeld. Dit bier is zo veelzijdig dat je hier ook een zoet dessert met cake en fruit bij kunt eten. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/steenbrugge-abdijbieren-aldi/)

Bij Lidl hebben ze Gerardus Tripel (https://www.lidl.nl/p/gerardus-tripel/p6604966), Brugge Tripel (https://www.biernet.nl/bier/aanbiedingen/aanbieding/brugge-tripel-verpakking-set-van-4-flesjes-a-033-liter-winkel-lidl), en Waterloo Tripelbier (https://www.lidl.be/p/nl-BE/waterloo-tripelbier/p7401573). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten