Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 21 juni 2022

Schultenbräu

"Schultenbräu is een biermerk uit de lagere prijsklasse. Het merk is verkrijgbaar in Aldi-supermarkten. De inhoud van een blik is 33 of 50 cl, de inhoud van een fles 30 cl. Het pilsenerbier bevat 5,0% alcohol. Het bier wordt voor de Nederlandse filialen van Aldi in Brouwerij Bavaria in Lieshout gebrouwen. Daarvoor werd het gebrouwen in Duitsland bij Feldschlößchen A.G. te Braunschweig in Nedersaksen, in de Belgische brouwerij Martens te Bocholt en in Brasserie de Saint-Omer in het Franse Sint-Omaars." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schultenbr%C3%A4u) 

Het bier is onder meer bekend van New Kids:



Nee, niet die, maar die:

"Sinds 2006 staat behalve op de blikken ook op de flessen bier van Aldi, die vroeger het merk 'Brouwmeester' droegen, het merk Schultenbräu vermeld. De verpakking vermeldt dat het bier wordt gebrouwen voor H. West te Maarssen, een dochteronderneming van Bavaria. Sinds 2012 staat op de verpakking dat het bier wordt gebrouwen voor BBH B.V. te Amsterdam. Net als bij de andere B-merken van Swinkels Family Brewers wordt als extra ingrediënt maltose toegevoegd, waardoor het gistingsproces sneller verloopt. De kortere doorlooptijd leidt tot lagere kosten. Door de toevoeging voldoet het bier niet aan het Duitse Reinheitsgebot. Het Hefe Weissbier wordt gebrouwen in Mönchengladbach en voldoet volgens opschrift op de blikken wel aan het Duitse Reinheitsgebot." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schultenbr%C3%A4u) 

Op de foto van Wilipedia (anno juni 2022) staat Edelpils, maar op de TV-reclame hoorde ik, en op het blikje dat ik nu drink staat 'Premium Pilsener'. Nu heb ik ooit eens gehoord dat dat 'pilsener' een typische Nederlandse uiting is. In Duitsland zouden ze het niet zo noemen omdat Pilsener verwijst naar de plaats Pilzen.

"First brewed on October 5 of 1842 ... the Burghers’ Brewery in Pilsen, now known as Pilsner Urquell, is one of the few breweries truly deserving the term “legendary.”" (http://www.beerculture.org/2012/09/19/on-the-founding-of-pilsner-urquell-mistakes/)

"Ever since beer was first being brewed it was a dark, murky liquid, often consumed through straws to get below the floating sediment. A confluence of circumstances paved the way for a brewer in Czechoslovakia to develop the first crisp, clean, pale Pilsner lager. Among the most notable was the evolution of new kilning techniques — which had recently been developed in Britain — for making lightly colored malt and the creation of new lager yeasts. Czech Pilsners are pale golden in color with considerable but balanced malt and hop character. They are seductively complex, refreshing and easy to drink. Classic Pilsners are made with light-colored Pilsner malt, Saaz and Hallertau noble hops, and a bottom fermenting Pilsner yeast. They have an alcohol by volume level of 4.2-5.8 percent and generally are quite sessionable."

"Pilsners are clean-slate beers. Best known for versatile drinkability, these are refreshing, palate-rinsing, and thirst-quenching brews. The style started with the Pilsner Urquell brewery in Plzen, Czech Republic in 1842, and has since been adapted around the world. Today the most prominent pilsner-style beers come from the Czech Republic, Germany, and America. Pilsners from these three countries have enough stylistic similarities to share the category, but each has certain characteristics that set it apart. According to the Brewers Association and the Beer Judge Certification Program, here are the primary differences by country." (https://vinepair.com/articles/czech-german-american-pilsners/)

"Czech, or Bohemian Pilsner The birthplace of this beer is sealed in language: Pilsner means “from Pilsen” in Czech.... “The use of the term ‘Pils’ is more common in Germany than ‘Pilsner’ to differentiate it from the Czech style, and (some say) to show respect,” the BJCP writes on the history of German pilsners. The style was adapted from the Czech style in the 1870s to better suit Germany’s mineral water and domestic hops. It’s lighter in body and color than Czech pilsners, and tends to be drier and crisper. The bitterness is more lingering, and the carbonation is higher. German pilsners pour with a pure white head and have a moderate and pronounced noble European hop aroma and flavor that come from late hopping during the brewing process." (https://vinepair.com/articles/czech-german-american-pilsners/)

Voor meer achtergrond over pils, zie https://www.craftbeer.com/craft-beer-muses/pilsner-beer-that-conquered-the-world 

"...the first brewer, Josef Groll, initially put out two kinds of beer in 1842–1843, both výčepní and ležák, and about twice as much of the former as the latter (source: Měšťanský Pivovar v Plzni 1842–1892). That is to say: in addition to the familiar ležák (“lager,” in this case referring to the beer’s strength) around 12° Balling / Plato, Groll also brewed a weaker beer, probably around 10°, which has no analogue at the brewery today. By 1907, records show that the Burghers’ Brewery was producing three different beers: an 11° lager which they called “výčepní, či zimní,” (meaning “taproom, or winter”), again with no contemporary equivalent, as well as a 12° světlý ležák, presumably most like today’s Pilsner Urquell, and “pro zámořský transport 13 stupňový exportní ležák,” or an unusual “13-degree export lager for overseas transport.” (Source: Plzeňský Prazdroj, pivo z Měšťanského pivovaru v Plzni, a brewery brochure from 1907.) The first pilsner was created using Saaz hops (Wikipedia). Groll added generous portions of the fragrant Saaz hops to his brew (“History of Pilsner” at beer.about.com)  File this under “For What It’s Worth,” but according to Měšťanský Pivovar v Plzni 1842–1892, the hops for the first batch of beer from the Burghers’ Brewery in Pilsen — and all of the batches from 1842 until at least 1844 — were purchased from Josef Fischbach in Mnichov, near Mariánské Lázně, some 78 kilometers (48 miles) away from Žatec, the town known as Saaz in German, a place that is not considered part of the Žatec Saaz hop region today." (http://www.beerculture.org/2012/09/19/on-the-founding-of-pilsner-urquell-mistakes/)

Schultenbräu staat voor Schulten brouwsel? Treinen brouwsel? Het blonde bier smaakt wat mouterig en het heeft een hele lichte bitterheid. Het bier heeft een beetje metaligheid in het mondgevoel. Het mondgevoel wordt vooral gedomineerd door de koolzuurprikkeling. Het maakt dat je moet boeren als je dit drinkt. Het is een vrij neutraal bier. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten