Tripeltjes domineren al heel lang de speciaalbierwereld. Voorheen voralde Belgische abdijbieren, en toen de Nederlandse craftbrouwers Nadat de conventionele craftbrouwers met hun blond, dubbel en tripel en wellicht witbier de markt hadden opengelegd, kwamen de progressieve experimentele brouwers met hun weizen, IPA's, en stouts, wat ontaarde in pastry stouts en NEIPA's. Toch zijn ondanks al die extremen de tripels overeind gebleven.
Hemelvuur - Brouwerij Bliksem "Thunderstruck, yeah, yeah, yeah! This golden blond beer has all the clichés from a classic tripel, but one with a Lightning strike. As if there’s a devil pissing on your tongue." (https://www.brouwerijbliksem.nl/product/hemelvuur/)
Productinformatie Ingrediënten Water gerstemout haver hop kruiden en gist Productomschrijving Hemelvuur Thunderstruck, yeah, yeah, yeah! Dit goudblonde bier heeft alle clichés van een klassieke tripel, maar wel één met een Bliksem-inslag. Allergenenwaarschuwingen Bevat Gerst Bevat Haver Bevat Gluten Bewaren & gebruik Bewaren Ten minste houdbaar tot zie dop. Koel en donker bewaren. Over de fabrikant Website WWW.BROUWERIJBLIKSEM.NL (https://www.jumbo.com/producten/brouwerij-bliksem-hemelvuur-tripel-fles-330ml-433190FLS)
Thunderstruck, yeah, yeah, yeah! Dit goudblonde bier heeft alle clichés van een klassieke tripel, maar wel één met een Bliksem inslag. Gebrouwen met 3 granen en 3 hoppen, is het alsof er een engeltje over je tong piest. ... SPECIFICATIONS Style Belgian Tripel ABV 9 % (https://beerizer.com/shop/brother_beer/hemelvuur--134432)
Bliksem Hemelvuur Brouwerij Bliksem (15) Bliksem Hemelvuur bezit alle clichés die je kunt bedenken bij een Tripel. Er is één onderscheid: Alleen Hemelvuur heeft die Bliksem-inslag! Details BrouwerijBrouwerij Bliksem BierstijlTripel Alcohol9.0% CategorieBlond en Krachtig SpijzenVette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts Drinktemp.8 °C Volume33 cl DrinkmomentTerras, Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Bij het eten GistingBovengistend IBU33 (https://www.bierista.nl/bliksem-hemelvuur)
Drinkmoment is toch elke gelegenheid? Ik blijf het een mooi -maar tragisch- filmpje vinden van ik ben een gelegenheidsdrinker, als de gelegenheid er is, drink ik....
Bliksem Hellevuur 2021 ... Van de hemel naar de hel. Het kan blijkbaar snel gaan tijdens het leven na de dood. Brouwerij Bliksem vulde vaten Maker’s Mark met hun tripel Hemelvuur, lieten hout en tijd hun werk doen en zo ontstond Hellevuur 2021, een zachte, maar pittige en boozy tripel. “I am the god of hellfire.” Arthur Brown dus. Dan weet je in ieder geval tot wie je je gebeden moet richten tijdens het drinken. (https://www.beerdudes.club/bier/bliksem-hellevuur-2021/) Maar daarover later meer.
Hemelvuur 20 mei 2020MeditatiesDiversen Lukas 9: 51-56 Kom Heilige Geest, stort op ons Uw vuur! Als je niet beter weet, klinkt zo’n lied best heftig. Oorlogstaal. Zie je wel, zou iemand kunnen zeggen: Kijk wat religie met een mens doet, het leidt alleen maar tot extremistische ideeën. Voordat we het allemaal gaan tegenspreken, neem ik u toch graag even mee naar Lukas 9. Daar doen twee discipelen het onthutsende voorstel aan Jezus om een compleet dorp uit te roeien met hemelvuur. Dat dorp moet maar met de grond gelijk worden gemaakt. Door de bliksem getroffen, zoals bij Elia. De rillingen lopen over je rug als je bedenkt dat deze uitlating notabene uit de mond komt van twee fatsoenlijke discipelen: Jakobus en Johannes. Discipelen die je behoorlijk hoog hebt staan. Nou, deze zonen van de donder (Markus 3: 17) laten er bepaald geen gras over groeien. (https://www.hervormdsliedrecht.nl/meditaties/hemelvuur/)
Toen Jakobus en Johannes dit hoorden, vroegen zij Jezus: ‘Meester, vindt U het goed dat wij vuur van de hemel laten komen om die mensen te verbranden?’ Jezus keerde Zich om en zei dat zij zich moesten schamen. Daarna ging Hij verder naar een ander dorp. (https://www.bible.com/nl/bible/75/LUK.9.51-56.htb)
Tripel Hemelvuur vind ik een tripel, maar om nu te zeggen dat er engeltjes aan het urineren, nee. De kleur en geur zijn zoals je verwacht van een tripel. De smaak is lekker, en heeft een beetje metalig mondgevoel en ik denk koriander te herkennen. Geen verkeerde tripel. Het heeft niks branderigs, met zo'n naam had je ook chili kunnen verwachten.
Tongerlo is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van Westerlo. Het is na de deelgemeente Westerlo de grootste deelgemeente van Westerlo. Tot de deelgemeente behoort ook Oosterwijk.... Abdij van Tongerlo: Deze Norbertijnenabdij bevat onder andere een tiendschuur met een permanente tentoonstelling over de abdij en het monastieke leven, een neogotische kerk, gebouwd naar plannen van P.P. Stoop, het Da Vinci-museum, met een belangrijke kopie van het bekende schilderij van Leonardo da Vinci, het Laatste Avondmaal en een boekenwinkel. De abdij is ook bekend om haar abdijbier dat er gebrouwen werd. De brouwerij is recentelijk verplaatst naar brouwerij Haacht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tongerlo_(Antwerpen))
De Abdij van Tongerlo is een norbertijnenabdij bij het dorp Tongerlo in de Belgische gemeente Westerlo.... De abdij werd gesticht rond 1130, toen een aantal norbertijnen van de Sint-Michielsabdij te Antwerpen zich vestigden op het landgoed van heer Giselbert van Castelré. De abdij is tot in de 13e eeuw enige tijd een dubbelklooster geweest waarin ook norbertinessen woonden. Tot ver in de 16e eeuw had de abdij van Tongerlo uitgebreide bezittingen in het hertogdom Brabant. Van 1559 tot 1590 viel zij onder het bisdom 's-Hertogenbosch. In 1590 wist zij dit bestuur af te kopen door de meeste bezittingen in het huidige Noord-Brabant af te staan. Na de val van 's-Hertogenbosch in 1629 vluchtten de norbertijnen tijdelijk naar hun refugehuis in Mechelen. De abdij speelde in 1789-1790 een rol in de Brabantse Omwenteling tegen de regering van de Oostenrijkse Nederlanden door het ronselen en bewapenen van troepen. Na het neerslaan van de opstand werden de bezittingen van de abdij in beslag genomen. In diezelfde periode bood de abdij tijdelijk onderdak aan het bronnenmateriaal van de bollandisten. In 1796 kwam aan de abdij een voorlopig einde, toen Fransen tijdens de revolutie de norbertijnen uit het complex verdreven. Hierna werd de abdij verkocht en werd een deel van de gebouwen gesloopt, waaronder ook de kerk. Bij deze revolutie ging tevens de beiaard in de abdijtoren van Pierre Hemony, gegoten in Gent in 1657/58, ten onder. In 1838 werd de orde heropgericht, om twee jaar later terug te keren naar Tongerlo.[1] Op 23 december 2009 werd bekend dat de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois een premie van 723.042 euro zou toekennen voor de restauratie van de norbertijnenabdij in Tongerlo. Deze premie zou aangewend worden voor de restauratie van de omwalling, die te kampen had met funderings- en stabiliteitsproblemen.... De abdij trekt het hele jaar door veel gelovigen en toeristen. Inkomsten worden gehaald uit onder andere een boekhandel, een bakkerij en het Tongerlo abdijbier dat voor de abdij gebrouwen wordt door brouwerij Haacht. Vanzelfsprekend kan de getrouwe kopie ofte replica van Het Laatste Avondmaal van da Vinci, die circa 1506-1507 onder toezicht van da Vinci door zijn leerling Andrea Solari geschilderd zou zijn, worden aanschouwd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Tongerlo)
TONGERLOTRIPEL Door het scala van fruitige toetsen en de hergisting op fles, springt deze authentieke Belgische tripel eruit. 9 % ALCOHOL VOLUME... PRIOR betekent ‘eerste’ in het Latijn en verwijst naar de prior binnen de orde van de Norbertijnen. Door het scala van fruitige toetsen en de hergisting op fles, die de verfijnde bitterheid van de aromahoppen accentueert, springt deze authentieke Belgische tripel eruit. (https://haacht.com/nl-BE/merken/bieren/tongerlo-tripel)
De Tongerlo Tripel is een bier gebrouwen door Brouwerij Haacht Brasserie uit Boortmeerbeek. Deze Tripel heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl Tripel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-haacht-brasserie-tongerlo-tripel)
Tongerlo Prior Tripel Brouwerij Haacht (17) Tongerlo Prior Tripel is een Tripel van brouwerij Haacht. Dit abdijbier een bier heeft een mooie goudgele kleur en een witte schuimlaag. Een hoppige aroma en een krachtige kruidige, fruitige smaak. Dat afdronk is licht bitter en zeer aangenaam. Details
BrouwerijBrouwerij Haacht BierstijlTripel Alcohol9.0% CategorieBlond en Krachtig SpijzenVette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts Drinktemp.9 °C Volume33 cl DrinkmomentTerras, Barbecue, Alleen, bij een boek GistingBovengistend (https://www.bierista.nl/tongerlo-prior-tripel)
De Haacht brouwerij heeft dit fantastisch Belgisch bier gecreëerd en met veel trots presenteren ze hun producten op onze online shop. Tongerlo Prior Tripel Is blond gekleurd en heeft een volle schuimkraag en een heerlijk aroma. Wij adviseren een bijhorend glas te gebruiken voor dit biertje. (https://www.belgianbeerfactory.com/nl/b-tongerlo-prior-tripel-75cl.html)
Opvallend om een abdijbier te omschrijven als een 'biertje'. En waarom zou dit bier alleen bij een boek passen? Dit bier past toch ook bij cafébezoek?
Qua uiterlijk is de Tongerlo Prior hetzelfde als de Hemelvuur. De geur is lichter (kan dat bij een geur??). De smaak is ook zachter. Minder dof metaal en zachtere tonen van koriander. Wat vinden anderen?
Smaak Typerend Belgische Tripel. Bitterzoet met hartige en frisse kruiden en een fruitigheid die aan banaan en mandarijn doet denken. Toetsje vanille en ergens iets rokerigs. Keurig droog van afdronk met meer mandarijntjes... Smaak weinig zuur, zoet, bier is mooi en balans, redelijk koolzuur.... Smaak Zoet, gistsmaak, banaan en een lichte bittere nasmaak.... Smaak Heeft alles wat een goede tripel moet hebben, fruitig, moutig, bittertje en zoetje (https://www.bierista.nl/tongerlo-prior-tripel)
De koolzuur is aanwezig. Mooi en balans zijn woorden die ik wel vind passen. Droeg afdronk kan ik ook plaatsen. Misschien zelfs beetje moutig en gistig? Inderdaad weinig zuur en beetje zoet, en vanille kan ik ook wel voorstellen, maar rokerig en mandarijntjes? Nee die proef ik echt niet.
De Lambiekstoemper heeft dit bier ook geproefd:
"Geproefd: Gemout en zacht fruitig (perzik, abrikoos) van geur, met een duidelijk tripel-karakter in de neus én in de smaak. Volmondig, fruitig (perzik, banaan) en zoetig in de mond, erg toegankelijk, met slechts in de afdronk een kleine bitterheid te bemerken, zéér zacht en weinig wrang uitvloeiend in de late nasmaak. De alcohol is steeds behoorlijk prominent aanwezig. Kortom: een bier om rustig te degusteren. Weetje: Gebrouwen sinds 2009, ter vervanging van de eerdere Tongerlo Tripel, die zoeter doch slechts 8% in alcoholvolume was. Prior betekent ‘eerste’ in het Latijn en verwijst naar de prior binnen de orde van de Norbertijnen. Winnaar van 3 sterren op de Superior Taste Award 2010, 2011 & 2012, van een Crystal Taste Award, goud op de Brussels Beer Challenge 2013 én World Beer Awards 2011. Sinds de zomer van 2020 kreeg dit bier opnieuw de naam Tongerlo Tripel. Ideale schenktemperatuur: 7°C."(https://lambikstoemper.wordpress.com/2017/05/22/tongerlo-prior/)
Okee, een iets lagere drinktemperatuur, maar 7 of 8°C of 8 of 9% zijn maar kleine details. Perzik/abrikoos/banaan? Wat een fruitschaal zou er in dit bier te herkennen moeten zijn. Mij lukt dat niet. Wel herken ik de zachte smaak en toegankelijkheid. Dit is geen heftig bier. Het past bij zachtaardige monniken.
Abdijbieren zijn bieren die verbonden zijn met een kloostergemeenschap. Deze verbinding is ofwel officieel erkend, waarbij het bier voldoet aan de reglementen, of niet. Indien het voldoet aan bepaalde regels is het meestal een Erkend Belgisch Abdijbier. Een voorbeeld hiervan is Grimbergen. In het geval dat het bier gebrouwen wordt door trappisten en erkend wordt door de Internationale Vereniging Trappist, mag het bier een trappist worden genoemd. Een voorbeeld hiervan is Rochefort. Indien het bier niet wordt erkend onder een van die beide noemers, betreft het een onofficieel abdijbier. Dit laatste is het geval als een bier wel de naam van een abdij draagt of zichzelf een abdijbier noemt, maar hier geen erkende band mee heeft. Onder die categorie vallen ook bieren die niet de naam dragen van een specifieke abdij, maar wel gebrouwen worden volgens een dergelijk receptuur. Voorbeelden hiervan zijn Witkap en Sint Bernardus. Er bestaan diverse soorten abdijbier. Over het algemeen zijn de bekendste een relatief zoete donkerbruine (de 'dubbel') en een scherpere en doorgaans zwaardere hoogblonde (de 'tripel'). Andere soorten zijn de 'blond' (de enkel) en de quadrupel. Kenmerkend is dat zij een tweede gisting kennen na het bottelen, de zogenaamde nagisting op de fles. Sommige abdijbieren worden gebrouwen in een brouwerij op het domein van de abdij, door de monniken zelf of door derden. Onder deze abdijbieren bevindt zich een speciale soort, de trappist, die aan strikte regels moet voldoen. Een aantal abdijen besteedt het brouwen van bier uit aan commerciële brouwerijen. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van oude kloosterrecepten. Ook abdijen zonder eigen brouwtraditie verbinden tegenwoordig vaak hun naam aan een bier, terwijl brouwerijen soms bieren noemen naar niet meer bestaande abdijen. Abdijbieren, met in het bijzonder de trappisten, zijn bij bierkenners zeer geliefd. De ranglijsten van BeerAdvocate.com[1] en RateBeer.com[2] worden beide aangevoerd door het trappistenbier Westvleteren 12... Abdijbieren hebben hun oorsprong in de middeleeuwen. Om aan geld te komen begonnen kloosters met het brouwen van bier. Bier was in die tijd een populaire drank. Water was toen vaak verontreinigd met bacteriën, terwijl deze bij het brouwproces van bier gedood worden. Niemand wist in die tijd dat dat lag aan het feit dat bier tijdens het brouwproces gekookt wordt. In de eerste helft van de twintigste eeuw nam het aantal abdijbieren af, doordat ketels in beide wereldoorlogen omgesmolten werden om er wapens van te maken. Later in de twintigste eeuw startten veel abdijen weer met de productie van bier. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdijbier)
Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam "trappist" is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe. Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam "trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" te mogen dragen de volgende: Het product moet binnen de muren van de abdij worden geproduceerd. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken en goede doelen worden besteed. Er zijn wereldwijd elf trappistenbrouwerijen: vijf in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk, één in de Verenigde Staten, één in Italië en één in Engeland. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Trappistenbier)
Westmalle is een trappistenbier dat in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle wordt gebrouwen. De Tripel (crème-kleurige kroonkurk) is het bekendste Westmalle-bier. Het heeft een diepe, maar zachte smaak met een bittere toets, en een heldere gouden kleur. Het gist drie weken na op de fles, en bezit zoals elke nagister na verloop van tijd een bezinksel van dode gistcellen op de flessenbodem. Het werd voor het eerst gebrouwen in 1934. Het heeft een alcoholpercentage van 9,5% en is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl.Het klooster van Westmalle werd in 1836 tot abdij van de orde der trappisten verheven. In hetzelfde jaar begonnen de monniken met het brouwen van bier, aanvankelijk alleen voor eigen gebruik, maar vanaf 1856 ook voor de verkoop. De brouwerij is sindsdien diverse malen uitgebreid en gemoderniseerd, de laatste keer in 2001.....De Tripel (crème-kleurige kroonkurk) is het bekendste Westmalle-bier. Het heeft een diepe, maar zachte smaak met een bittere toets, en een heldere gouden kleur. Het gist drie weken na op de fles, en bezit zoals elke nagister na verloop van tijd een bezinksel van dode gistcellen op de flessenbodem. Het werd voor het eerst gebrouwen in 1934. Het heeft een alcoholpercentage van 9,5% en is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Westmalle_(bier))
Dit is toch de oeroude archetype van de tripel, zoals ook Lambikstoemper zegt:
Westmalle Tripel 11apr12 Alc. 9,5% Brouwerij van de abdij der Trappisten Westmalle (Malle) Beschrijving: Trappisten tripel van hoge gisting, met natuurlijke hergisting in de fles, gecentrifugeerd. Ingrediënten: Gerstemout, hop, suiker, gist, water. Geproefd: Fruitig-hoppig in de neus, met toetsen van banaan (door de gist). Zacht-romig in de mond, met een fruitige bitterheid die lekker lang blijft hangen en uitvloeit in een mooi zoet-bittere afdronk. Volmondig, lekker! Weetje: Wordt wel eens ‘de moeder van alle tripels’ genoemd, want was de allereerste ‘tripel’ ter wereld. Voor het eerst gebrouwen in 1934 naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal in de abdij, aanvankelijk onder de naam Superbier. De gistbodem is rijk aan vitamine D en heeft een bloedzuiverend effect. (https://lambikstoemper.wordpress.com/2012/04/11/westmalle-tripel/)
Westmalle Tripel Abdij der Trappisten van Westmalle (3) Westmalle Tripel is de Moeder aller Tripels. Dit is dé stijlicoon. De aroma's variëren van fruitigheid tot kruidigheid. Dit is een buitengewoon elegant en complex bier, daar is vrijwel iedereen het over eens. De Westmalle Tripel verdient het om vol aandacht gedronken te worden. Details BrouwerijAbdij der Trappisten van Westmalle BierstijlTripel Alcohol9.5% CategorieBlond en Krachtig KenmerkenTrappistenbier (https://www.bierista.nl/westmalle-tripel)
Mooie kleur en stevige, fijne schuimkraag. Hoewel de geur mij wat tegenstaat is de smaak mooi in balans. Niet te zoet, ietwat fruitig en met een prettig licht bittere afdronk." (https://www.bierista.nl/westmalle-tripel)
De Westmalle Tripel. Stijl icoon en gezien als de moeder aller tripels. De eerste ter wereld. De Westmalle Tripel wordt al sinds 1934 gebrouwen in de Abdij der Trappisten van Westmalle. De term tripel duidt op het verdrievoudigen van de ingrediënten van hun oorspronkelijke trappistenbier. Een idee wat nog vaak overgenomen is door andere brouwers. Om de Westmalle Tripel te brouwen ondergaat het bier een langzaam brouw proces, met nagisting op de fles. Het resultaat is een heerlijk complex, degustatie bier, waar je echt voor moet gaan zitten. Ik heb hem al vaker op, maar het is tijd om dit iconische bier eens goed onder de loep te nemen in de Westmalle Tripel review. ... Afhankelijk van of je het gist mee schenkt of niet is het bier helder of troebel. Zelf geef ik de voorkeur aan het mee schenken van het gist. Dit geeft meer smaak aan het bier. De kleur van het bier is geel goud met daarbovenop een volle romige schuimkraag. Het oogt als een stevig biertje. ... De geur verraad al een beetje de complexiteit van het bier. Er zijn veel aroma´s te bespeuren, waaronder die van fruit en kruiden. ... Na de eerste slok weet je het al. Dit is een krachtig en smaakvol bier, vol met tonen van kruiden en fruit. Je proeft banaan, maar tegelijkertijd de bitterheid van het hop en de alcohol. De afdronk is stevig en blijft lang hangen in de mond.... De Westmalle Tripel wordt gezien als de eerste tripel en is tevens een van de beste. Het is een krachtig en vol bier. Een bier wat je tijd en aandacht vraagt om goed te proeven. Maar het is tijd, zeer goed besteed. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/westmalle-tripel-review/)
Westmalle Tripel Westmalle Tripel is een Tripel met 9,5% alcohol. Westmalle Tripel wordt gebrouwen door Abdij van Westmalle in Westmalle. ... Westmalle Tripel is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 9,5%. Westmalle Tripel is een zeer bekend en ook geliefd Belgisch Trappistenbier. .. Het is een complex bier met veel fruitigheid, je proeft rijpe banaan en een fijne hopbitterheid. Het mondgevoel is rond en vol. Een subtiele zoete toets die wordt gedragen door fruitigheid en bitterheid. De afdronk is lang, droog en aangenaam bitter. ... Westmalle Tripel wordt ook wel de ''moeder van alle tripels'' genoemd. Westmalle Tripel werd voor het eerst in 1934 in de abdij van Westmalle gebrouwen naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal. De huidige formule blijft al sinds 1956 nagenoeg onveranderd. (https://www.biernet.nl/bier/merken/westmalle-tripel)
De Tripel van Westmalle is een helder, goudgeel trappistenbier van 9,5%, met een fruitige geur van rijpe banaan en een mooie, genuanceerde hopneus. De zachte en romige smaak, met een bittere toets gedragen door het fruitaroma, heeft veel finesse en elegantie. (https://debiertonne.shop/nl/tripel/512-westmalle-tripel-5412343201337.html)
De Westmalle Tripel heeft een alcoholpercentage van 9,5%. Het bier heeft een diepe, maar zachte smaak met een bittere toets en is goudgeel van kleur. (https://www.biernet.nl/bier/pakketten/westmalle-dubbel-en-tripel-in-gepersonaliseerd-kistje)
Op de site van Westmalle las ik “” Het brouwproces start met het samenstellen van een basismengsel. Daarin wegen we de juiste hoeveelheid gerstemout en malen we die tot fijne bloem. “Fijne bloem?... Bij Westmalle gebruiken ze sedert 1991/1992 mash filters (https://beerandbrewing.com/dictionary/7dDxmmoC7W/), een soort van super BIAB systeem. Het is zelfs niet nieuw, in 1901 uitgevonden door de Belg Philippe Meura.... Bierbrouwerij Vermeersen in Hulst heeft deze filter ook.... De vraag blijft natuurlijk of het gebruik van de fijne bloem bijdraagt aan de smaakbelevenis van de Westmalle tripel. Heb altijd het vermoeden dat dit commercieel aantrekkelijker is zodat er meer bier uit het mout gebrouwen kan worden. .. hogere efficiency zonder het nadeel van dichtslaan van je filter omdat bij zo'n meura filter het filterbed maar heel dun is met zeer groot effectief oppervlak dus veel grotere marge qua dichtslaan. Zal weinig met de smaak doen lijkt mij. Maar echt malen tot bloem lijkt me niet het geval. Mogelijk geschreven door iemand die niet in het brouwproces zelf zit maar in de PR.... Moutmeel ;). Hoe fijner de korrel, hoe makkelijker het zetmeel omgezet wordt in suikers.... In een ander topic heeft Jacques beweerd dat bij de Westmalle tripel geen kruiden worden toegevoegd en ook nog dat de hop gift regelmatig varieert.... Gisteren toevallig de Tripel nog gedronken; Mag het mis hebben maar ik heb toch echt het idee dat er koriander in zit, maar wellicht zijn het de hogere alcoholen die dit schijnen.... Er zitten echt geen kruiden in Wetmalle tripel. De kruidige smaak komt uit de combinatie van de gebruikte hopsoorten en de Westmalle gist.... Het is een heel hardnekkig misverstand dat suiker zorgt voor smaakvervlakking. Door een groot aandeel aan suikers krijg je meer esters. Verder heb je in verhouding weinig restsuikers. Hierdoor worden smaken uit de hop minder gemaskeerd. Ook dit draagt bij aan een fruitigere en hoppiger/bitter karakter. Overigens is het gehalte aan suiker in de bieren van Westmalle echt hoog. (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=42953.0)
Ik drink nu een Westmalle Tripel, die ik kocht vanwege het nieuwe halsetiket. Die zat er eerst niet op. Het smaakt minder zacht dan de Tongerlo. Het doet op mij niet veel anders aan dan zwaar blond of pils. Alhoewel nee er is een wat gistige moutige nasmaak. Het mist de bitterheid van een pilsje. Het mist ook de alcoholpunch van een zwaar blond, zoals Duvel. Wat maakt de tripel een tripel? Ik proef iets metaligs. Koriander is niet echt te ontdekken. Ik ruik me suf, maar merk geen banaan of hop op. De carbonatie is prettig. Leuk detail vind ik dat de fles eigenlijk hetzelfde is als de Westvleteren, maar dan met een etiket. Het bier vind ik eerlijk gezegd niet diep of complex of
Geen opmerkingen:
Een reactie posten