Ergens een zware dobber aan hebben is een bekend spreekwoord in de Nederlandse taal. Wie ergens een zware dobber aan heeft, heeft het moeilijk. Dat kan zijn met een bepaalde activiteit, maar je kunt ook aan andere personen een zware dobber hebben. (https://historiek.net/ergens-een-zware-dobber-aan-hebben-herkomst-betekenis/127343/)
Een zware dobber aan iets hebben betekent ‘het moeilijk hebben met iets (bijvoorbeeld een opdracht, een wedstrijd, een examen) of iemand’. Ook de variant een harde dobber aan iets hebben komt voor. Bij deze uitdrukking moet niet worden gedacht aan de dobber van een visser, maar aan het dobbelen, het dobbelspel. In de zeventiende eeuw was de uitdrukking een qua dobbel hebben in gebruik; qua moet hier gelezen worden als kwade in de betekenis ‘slechte, zware’. Met deze uitdrukking werd aanvankelijk dan ook bedoeld: slecht gooien met de dobbelstenen, veel kans hebben het dobbelspel te verliezen. Van Dale vermeldde in 1898 (in de vierde druk van dit woordenboek) voor het eerst naast een harde dobbel ook een harde dobber. F.A. Stoett schreef in 1923 nog dat die variant “in de Zaanstreek en elders” voorkwam; kennelijk beschouwde hij een harde dobber niet als standaardtaal. Stoett heeft wel een vermoeden waar deze variant vandaan is gekomen: volgens hem kan “aan een schip (...) gedacht worden, dat in den storm op de baren dobbert”. In de recentste Van Dale (uitgebracht in 2015) staan nog steeds beide varianten vermeld. In het dagelijkse taalgebruik is een zware/harde dobbel zo goed als uitgestorven. (https://onzetaal.nl/taaladvies/een-zware-dobber-aan-iets-hebben)
Veel mensen denken dat het spreekwoord een zware of harde dobber aan iets of iemand hebben, afkomstig is uit de maritieme geschiedenis. Het zou te maken heeft met vissen vanuit een bootje of aan de oever van een vijver of rivier. Hangt er na een tijdje een stevige vis aan jouw haak, dan wordt de dobber verzwaard en trekt omlaag. Het omhooghalen van de zware vis is dan niet zo gemakkelijk. Toch heeft het spreekwoord niets te maken met de maritieme wereld of het vissen. Het begrip is afkomstig uit het dobbelspel. Vandaar dat ook wel eens varianten als ‘een harde dobbel’, ‘een zware dobbel’, ‘een zware dobber’ of een ‘harde dobber’ gebruikt worden als variant op de zware dobber. In de zeventiende eeuw gebruikte men de uitdrukking ‘een qua dobbel’ hebben: een slechte of zware dobbelsteen hebben, kortom: slecht gooien tijdens het dobbelspel. In het Groot Uitdrukkingenboek van Van Dale (2006) lezen we hierover het volgende: Op het eerste gezicht lijkt de uitdrukking ontleend te zijn aan het vissersberoep, maar schijn bedriegt. In de 17e eeuw was het niet dobber maar dobbel, en de oorsprong ligt dus bij het dobbelspel: een qua (=kwade) dobbel hebben betekende eigenlijk: veel kans hebben het dobbelspel te verliezen. In 1898 maakten Nederlandse woordenboeken voor het eerst melding van de combinatie ‘een harde dobber’. Volgens de taalkundige F.A. Stoett had deze variant mogelijk ook te maken met vissersschepen, die in de stormen ‘op de baren dobberden’. Verder meldde Stoett dat de uitdrukking begin 20e eeuw vooral in de Zaanstreek in gebruik was. (https://historiek.net/ergens-een-zware-dobber-aan-hebben-herkomst-betekenis/127343/)
Budels Zware Dobber is een zwaar blond bier. Verrassend fris met in de afdronk een klein zoetje. Het is een zware variant op een blond bier en is robuust en biologisch van aard. (https://www.bierfamilie.nl/budels-zware-dobber/)
Budels Zware Dobber Budels Zware Dobber is een Blond met 8,5% alcohol. Budels Zware Dobber wordt gebrouwen door Budelse Brouwerij B.V. in Budel. Budels Zware Dobber is een zwaar blond bier. Het heeft namelijk een alcoholpercentage van 8,5%. Budels Zware Dobber is een verrassend fris bier met een klein zoetje. Het heeft een robuuste en stevige afdronk. Smaak & Omschrijving Budels Zware Dobber is een verrassend fris bier met een klein zoetje. Het heeft een robuuste en stevige afdronk. Budels Zware Dobber is een zwaar blond bier. Het heeft namelijk een alcoholpercentage van 8,5%. (https://www.biernet.nl/bier/merken/budels-zware-dobber)
BUDELS ZWARE DOBBER BIOLOGISCH TRIPEL BIER| KRACHTIG EN BLOND Een volmout gebrouwen biologische tripel. Krachtig bier van hoge gisting met een diep goudgele kleur en een robuuste stevige afdronk. Alc. 8.5% vol. Bovengistend Bier Cat. S 25 IBU • 16 EBC Het lekkerste op 10°C / 12°C (https://www.budels-webshop.nl/a-62158449/10-flessen-1-type-bier-2-glazen/budels-zware-dobber-bio-10x30cl-2gl/)
Budels Zware Dobber is een Tripel. Een diep goudgeel bier van hoge gisting. Het bier is gebrouwen met gerstemout en hop van biologische oorsprong. Dit is een zwaar bier met een hoger alcoholpercentage en een robuuste, stevige afdronk.... "Lekker tripel met een veelvoud van bijzondere smaken, waarvan de gerst duidelijk proefbaar is. Dat is nu niet helemaal mijn smaak."... Deze triple is licht zuur, smaakt naar gerst, in het midden licht zoet en bitter in de afdronk. (https://www.bierista.nl/budels-zware-dobber)
Het bier drinkt makkelijk weg. Het is een lekkere en toegankelijke tripel. Op het etiket staan ook dobbelstenen en geen vissersdobber. Het bier doet wat denken aan ambachtelijk bier. Ja licht zuurtje is te herkennen maar zuur als bij graan/gerst. Het is moutig/granig te noemen. Geen hopbitterheid of sour of zoetheid van een pastry/NEIPA, maar echt ouderwets biersmaak.
Tja het idee was om hier 3 trripels te beschrijven, maar helaas niet gelukt. Ik had verder enkel quads, pastry stouts en NEIPA's :p Om speciaalbier te kiezen bij de slijter heb je tegenwoordig een zware dobber.
Of wacht...
In het kader van tripelmania deze derde dag van de derde maand nog maar eens een La Trappe Tripel. Het bier drinkt makkelijk weg. De 8% merk je niet. Het smaakt moutig, met een licht bittertje. Het is een prettig bier om te drinken. Wat vinden anderen?
La Trappe Tripel 8.0% vol Een goudblond trappistenbier met een witte schuimkraag. Fruitige geuren van perzik en abrikoos zijn gecombineerd met een bloemige geur. La Trappe Tripel is een klassiek trappistenbier met een krachtige en volle smaak. Daarnaast heeft het bier een kandijzoet en licht moutig karakter. De afdronk is bitter en licht droog. Ingrediënten: Water, gerstemout (pale, munich), glucosestroop, hop, gist Smaak: Blond, moutig, zoet, bitter Kleur: EBC 14 Bitterheid: ØØOOO Schenktemperatuur: 14°C Alcoholpercentage: 8,0% Vol. ... Awards: 2019 - Dutch Beer Challenge - Gold 2019 - Beste Bier van Nederland 2019 2018 - European Beer Star - Gold (https://www.sfbhoreca.nl/bavaria/nl/over-ons/onze-merken/la-trappe/latrappe-tripel.tripel.html)
La Trappe Tripel La Trappe Tripel is een klassiek trappistenbier met een krachtige en volle smaak. Daarnaast heeft het bier een kandijzoet en lichtmoutig karakter. 8% ALCOHOLPERCENTAGE 10-14°C SERVEERTEMPERATUUR Soort Tripel Ingrediënten Water, gerstemout (pale, munich), glucosestroop, hop, gist Geur/Aroma Perzik en abrikoos, bloemig Smaak Krachtig, vol, kandijzoet, lichtmoutig Kleur Goudblond, EBC 14 Bitter EBU 25 (https://swinkelsfamilybrewers.com/nl/ons-aanbod/bieren/la-trappe/la-trappe-tripel.html)
Westvleteren: het is een naam die tot de verbeelding spreekt. Niet vanwege de roem van het dorp zelf, want deze deelgemeente van Vleteren kunnen de meeste mensen niet op een kaart aanduiden. Als je de naam van het dorp Vleteren intikt op Google is de derde foto zelfs eentje van een auto die in een gracht ligt... Maar dit onbeduidende dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen heeft een enorme troef in handen: hier huist de abdij Sint-Sixtus, waar de trappistenbrouwerij Westvleteren gevestigd is. Westvleteren is een naam die voor bierliefhebbers wereldwijd erg veel betekent. In 2005 verkozen de gebruikers van de toonaangevende website Ratebeer.com de Westvleteren 12 tot beste bier ter wereld. Dit leidde tot een ongelofelijke hype en droeg bij aan de mythische status van dit bier. De monniken van de abdij brouwen in erg kleine hoeveelheden, wat alleen maar meer mensen nieuwsgierig maakt. De Westvleteren bieren Er zijn op dit moment drie varianten van het trappistenbier: deze heten Westvleteren Blond, Westvleteren 8 en Westvleteren 12. De laatste is de populairste en wordt steevast bovenaan lijstjes met de beste bieren ter wereld geplaatst. De Westvleteren 8 doet het in zulke lijstjes ook niet slecht en volgt meestal op korte afstand. Westvleteren 12 (of Westvleteren XII): Een donkere, roodbruine quadrupel (Alc. 10,2% Vol.) en het vlaggenschip van de abdij. Dit bier is sinds 2005 al op talloze plaatsen uitgeroepen tot beste bier ter wereld. Dat is niet alleen omwille van de uitstekende eigenschappen van het bier, ook de beperkte beschikbaarheid speelt een rol. Net zoals een zeldzame postzegel voor een postzegelverzamelaar is dit bier de Heilige Graal voor bierliefhebbers. Westvleteren 8: Dit amberkleurige bier (Alc. 8% Vol.) zou je het kleine broertje van de XII kunnen noemen, maar dan doe je het tekort. Dit krachtige, bruine bier is vol van smaak en past perfect bij een lekkere biefstuk of een zoet dessert. Geen wonder dus dat de Westvleteren 8 opduikt in dezelfde lijstjes als de eerder genoemde 12: dit bier heeft meer dan genoeg te bieden en heeft een geheel eigen cultstatus opgebouwd. Westvleteren Blond: Dit lichte, blonde bier (Alc. 5,8% Vol.) is de jongste telg van de Westvleteren-familie. Dankzij de drie soorten hop uit eigen streek kun je er zeker van zijn dat je de smaak van Westvleteren in je glas krijgt. Misschien een vreemde eend tussen de donkere bieren waar de brouwerij om bekend staat, maar evengoed een prachtig trappistenbier. (https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/westvleteren?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=NLNL-NB-DSA&utm_term=beerwulf&utm_content=&msclkid=27eed16f665914d5a860b3776e79dd50)
St. Bernardus Tripel is a traditional abbey beer that follows the classic tripel style. In the Watou region a tripel is often referred to as a ‘Bernadetje’. A fine tribute that pays homage to Bernadette, the youngest daughter of Evariste Deconinck, the man to whom the monks of Abbaye Sainte Marie du Mont des Cats sold their Belgian property in 1934. Colour St. Bernardus Tripel is a blonde beer with an inviting golden hue and an impressive, velvety-soft head of froth. (https://www.sintbernardus.be/en/brewery/our-beers/stbernardus-tripel-en)
Gezien de kleur heb ik toch het idee dat het iets anders is. Het bier is prominenter van smaak dan La Trappe of de Dobber.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten